Інфаркт міокарда в палатному режимі лікарняного періоду реабілітації

  • Вид работы:
    Контрольная работа
  • Предмет:
    Маркетинг
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    15,96 Кб
  • Опубликовано:
    2016-02-07
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Інфаркт міокарда в палатному режимі лікарняного періоду реабілітації

Міністерство освіти і науки України

Дрогобицький державний педагогічний університет

імені Івана Франка

Кафедра здоров'я людини та фізичної реабілітації






Індивідуальне завдання

з дисципліни Фізична реабілітація

на тему:

Інфаркт міокарда в палатному режимі лікарняного періоду реабілітації


Виконав

студент групи ФВ-42Б

Дудинець Петро






Дрогобич-2015

Зміст

Вступ

Інфаркт міокарда, завдання та протипоказання до призначення ЛФК хворим на інфаркт міокарда

Програми фізичної реабілітації хворих на інфаркт міокарда (стаціонарний етап

Комплекси вправ ЛГ для хворих на інфаркт міокарда та ІХС на різних рухових режимах наведені нижче

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

На початку XXI століття серцево-судинні захворювання із-за їх широкого розповсюдження, важкості наслідків для життя і здоровя населення залишаються найважливішою медико-соціальною проблемою багатьох країн світу. Саме вони істотно впливають на основні показники здоровя людини: захворюваність, інвалідність, смертність, тривалість і якість життя.

В Україні смертність від хвороб системи кровообігу залишається однією з найвищих серед європейських країн, становлячи 1015,9 на 100 тис. населення або 66,6% в структурі загальної смертності.

Одним з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи є ішемічна хвороба серця. Інфаркт міокарда є гострою формою ішемічної хвороби серця, являючи собою ішемічний некроз ділянки серцевого мяза, який виникає внаслідок гострого порушення коронарного кровотоку. При цьому спостерігається невідповідність між потребою міокарда в кисні і його доставкою по коронарним судинам, що призводить до ішемії міокарда, а в більш виражених випадках і до некрозу.

За статистичними даними ВООЗ, інфаркт міокарда займає одне з перших місць серед захворювань серцево-судинної системи. Проявляється тенденція до його омолодження у віковому аспекті. Інфаркт міокарда супроводжується високою смертністю, призводить до тимчасової (часткової або повної), а інколи і постійної втрати працездатності, знижуючи, таким чином, трудові резерви суспільства.

Протягом останнього десятиліття в Україні досягнуто значних успіхів у лікуванні гострого інфаркту міокарда (зниження летальності, прискорення відновлення працездатності, зменшення кількості втрат працездатності), проте тенденції щодо поширеності і захворюваності на інфаркт міокарда істотно не змінилися. Так, в Україні щорічно від інфаркту міокарда помирає трохи більше 200 осіб на 1 млн населення, в той час як у США цей показник становить близько 700, в Німеччині - 800, Польщі - 700, Австрії - 684, Іспанії - 600, Хорватії - 961, Чехії - 1000, Данії - 803, Угорщині - 981, Швеції - 1200. Поміж тим, ймовірність виникнення повторного ІМ складає 20-40%.

1. Інфаркт міокарда, завдання та протипоказання до призначення ЛФК хворим на інфаркт міокарда

Інфаркт міокарда (ІМ) - ішемічний коронарогенний некроз ділянки міокарда, що виникає внаслідок гострої невідповідності між потребою міокарда в кисні і його кровопостачанні по системі коронарних артерій. Інфаркт міокарда-більш вузьке поняття, ніж некроз міокарда.

Останній включає в себе власне інфаркт міокарда (коронарний, ішемічний) і так звані не коронарогеннні некрози міокарда (дисметаболічні, стероїдні, адреналінові).

У сучасну практику охорони здоров'я впроваджена спеціальна система реабілітації хворих на інфаркт міокарда (ІМ). Вона включає послідовне виконання програм фізичної реабілітації в кардіологічному стаціонарі, у відділенні реабілітації місцевого кардіологічного санаторію й у поліклініках за місцем проживання хворого. З цією метою використовують кабінети ЛФК між поліклінічних центрів реабілітації.

У реабілітації хворих на ІМ виділяють 3 періоди (етапи): стаціонарний, одужання та підтримуючий.

Завдання ЛФК на стаціонарному етапі є: профілактика і лікування ускладнень ІМ, стабілізація показників серцево-судинної системи, позитивна динаміка клінічних, лабораторних та ЕКГ-показників, поліпшення стану та підвищення рухової активності хворих настільки, щоб до кінця перебування в стаціонарі хворий міг себе обслуговувати, підніматися сходинками на один поверх, проходити по рівній місцевості від 1 до 3 км за 2-3 рази без ознак не переносності, підготовка хворого до переведення у відділення реабілітації.

Протипоказання до призначення ЛФК хворим на інфаркт міокарда : загальний важкий стан хворого, серцева астма, кардіогенний шок, гостра недостатність кровообігу ( набряк легень та інше), значне порушення серцевого ритма ( супра- та вент- рикулярна тахікардія, повна атріовентрикулярна блокада, множинні екстрасистоли), тривалі стійкі ангінозні болі, виражені ознаки серцево-судинної недостатності, напади стенокардії, аневризма лівого шлуночка, високий артеріальний тиск, рецидивуючий перебіг ІМ, тромбоемболічні ускладнення, загострення супутніх захворювань, гіпертермія ( вище 38°С) та виражені лабораторні показники активності процесу.

Рекомендуючи розширення рухової активності, оцінюють реакції хворого на дозоване фізичне навантаження. Так, перед тім як перевести хворого на розширений ліжковий режим, йому пропонують посидіти в ліжку 5 хв., на палатний режим - постояти - 5 хв. біля ліжка в присутності лікаря, на вільний руховий режим - походити по коридору 5 хв. у повільному темпі. Після виконання навантаження враховують реакцію хворого, скарги, загальний стан, ЧСС, артеріальний тиск. Обов'язково роблять ЕКГ до і після навантаження. У разі неадекватної реакції на навантаження в хворого можуть з'явитись біль за грудиною, слабкість, задишка, порушення серцевого ритму, різкі зміни артеріального тиску, кольору шкіри. На ЕКГ зявляється екстрасистолія або підвищення сегмента ST, тощо.

. Програми фізичної реабілітації хворих на інфаркт міокарда (стаціонарний етап)

Традиційно використовують 4 програми фізичної реабілітації, кожна з них передбачає визначенні терміни перебування хворого в стаціонарі, різні темпи розширення рухової активності і призначення засобів ЛФК відповідно до класу важкості стану хворого.

Програми фізичної реабілітації хворих на інфаркт міокарда (стаціонарний етап)Таблиця 1.

Програми3-тижнева (дрібно вогнищевий ІМ)4-тижнева (великовогнищевий ІМ)5-тижнева(транс муральний ІМ)Індивідуальна (ІМ ускладнений)Клас важкості хворогоI-IIII-IIIIIIIVРухова активність хворих, Коплекси ЛГ, термін перебування в стаціонаріПовертаються на бік Комплекс ЛГЗ 1-го дня 1На 2-й день 1На 1-2-й день 1У залежності від індивідуального перебігу захворюванняСідають у ліжку Комплекс ЛГНа 3-й день 1На 7-8-й день 1На 8-10-й день 1Встають і ходять по палаті Комплекс ЛГНа 7-8-й день 2На 12-16-й день 2На 18-20-й день 2Ходять по коридорі Комплекс ЛГНа 8-10-й день 3На 18-20-й день 3На 22-24-й день 3Виходять на вулицю Комплекс ЛГНа 14-15-й день 4На 22-24-й день 4На 26-28-й день 4Виписування хворих зі стаціонару Комплекс ЛГНа 21-23-й день 4На 30-32-й день 4На 35-37-й день 4

Проведення медичної реабілітації в стаціонарі регламентується застосуванням 3-, 4-, 5-ти тижневої та індивідуальної програм фізичної реабілітації. З-тижнева програма проводитися при дрібно вогнищевому; 4-тижнева програма фізичної реабілітації може бути запропонована хворим з великовогнищевим інфарктом міокарду; 5-тижнева програма рекомендується хворим з трансмуральним інфарктом міокарду; індивідуальна програма при ускладненому перебігу інфаркта міокарду.

Час перебування хворих у стаціонарі, терміни розширення рухової активності та призначення засобів ЛФК залежно від глибини інфаркту, наявності ускладнень та класу важкості хворого представлені в таблиці 1. Рухову активність хворого, термін призначення ЛФК і термін перебування в стаціонарі визначає палатний лікар індивідуально для кожного хворого після ліквідації ускладнень та поліпшення стану. На суворому ліжковому режимі ЛФК застосовують у формі ЛГ, яка спрямована на запобігання ускладненням, поліпшення периферичного кровообігу, стимуляцію екстракардіальних факторів кровообігу й обміну речовин у міокарді, що супроводжується поліпшенням скоротливої здатності міокарда та підвищенням рівня фізичного стану хворого. На цьому режимі застосовують дихальні вправи, рухи у великих суглобах кінцівок, рухи головою, повороти тулуба на правий бік, підняття таза, вправи на розслаблення. Триває заняття ЛГ 8-10 хв.

На розширеному ліжковому і палатному режимі ЛФК спрямована на стимуляцію екстракардіальних факторів кровообігу, посилення репаративних процесів у міокарді, поступове розширення рухової активності. Хворий навчається повільно ходити по палаті. ЛГ хворі виконують на стільці, тривалість зайняти 20-25 хв. Навантаження збільшують за рахунок ускладнення вихідних положень, збільшення кількості вправ та їх повторюваності. Головним тренуючим засобом ЛФК є повільна ходьба по палаті.

На вільному (загально лікарняному) руховому режимі ЛФК спрямована на адаптацію організму до зростаючих навантажень побутового характера. Збільшується тривалість ходьби по коридорі та на свіжому повітрі, хворі навчаються тренувальної ходьби по сходах приставним кроком у повільному темпі. Заняття ЛГ проводять у кабінеті ЛФК груповим методом сидячи та стоячи. Призначають заняття на тренажерах з урахуванням толерантності до фізичного навантаження.

3. Комплекси вправ ЛГ для хворих на інфаркт міокарда та ІХС на різних рухових режимах

Комплекс лікувальної гімнастики № 1 для хворих на ІМ (при ліжковому режимі)

Для усіх вправ вихідне положення (в.п.) у позі лежачи на спині, руки - вздовж тулуба. інфаркт реабілітація лікувальний гімнастика

вправа - Спокійне дихання: вдих-носом, видих - ротом, 4-5 разів, темп повільний.

вправа - Нахилити голову до грудини - видих, повернутись у вихідне положення - вдих, 5- 6 разів, темп повільний.

вправа - Повороти голови вправо-вліво 5-6 разів у повільному темпі.

вправа - Нахили голови до плечей 5-6 разів у кожен бік, у повільному темпі.

вправа - Діафрагмальне дихання, руки покласти одну на живіт, іншу на грудну клітку - для контроля глибини дихання, зробити 4-5 разів, темп повільний.

вправа - Згинання і розгинання пальців рук, 6-8 разів, темп середній.

вправа - Згинання і розгинання ніг у гомілковостопному суглобі 6-8 разів, темп повільний.

вправа - Зігнути руки в ліктях , кисті - до плечей, лікті розвести в сторони - вдих, у попередньому положенні - видих, 3-4 рази, темп повільний.

вправа - По черзі згинати ноги в колінних та кульшових суглобах, п'яти не відривати від ліжка (імітація ходьби), 4-6 разів, темп повільний.

вправа - Діафрагмальне дихання 3-5 разів, темп повільний.

вправа - Руки зігнути в ліктях, пальці стиснути в кулаки, одночасно вертіти кистями в променево-зап'ясткових суглобах і гомілковостопних суглобах 5-7 разів, темп повільний.

вправа - Стиснути м'язи сідниць і промежини, розслабитись, 5-6 разів у повільному темпі.

вправа - Ноги зігнути в колінах, покачувати ними вправо-вліво - 4-6 разів, темп

повільний.

вправа - Підняти руки через сторони вгору, вдихнути, у вихідному положенні - видихнути, 4-6 разів у повільному темпі.

вправа - Заплющити очі, надавити долонями на ліжко ,розслабити всі м'язи тіла, кінцівок, обличчя, 2-3 рази, темп повільний.

вправа - Діафрагмальне дихання в повільному темпі - 3-4 рази.

Комплекс вправ лікувальної гімнастики № 2 для хворих на інфаркт міокарда (коли хворому дозволено сидіти в ліжку)

вправа - в. п. лежачи на спині, руки - за головою. Спокійне дихання: вдих - носом, видих - ротом, 4-6 разів, темп повільний.

вправа - в. п. лежачи на спині, руки вздовж тулуба. Нахили голови до плечей по 6-7 разів у кожен бік, темп повільний.

вправа - в. п. те ж саме. Праву руку підняти, покласти на подушку - вдих, торкнутись протилежного (лівого) края ліжка - видих, повернутись у вихідне положення. Теж саме - лівою рукою. Виконати 2-4 рази, темп повільний.

вправа - в. п. ті ж саме. Припідняти руки вперед і вгору, долоні вниз, потягнутися пальцями до колін, голову трохи припідняти - видих, вихідне положення - вдих. Виконати 2-4 рази, темп повільний.

вправа - в. п. те ж саме. Діафрагмальне дихання - 30-40 сек. У повільному темпі.

вправа - в. п. сидячи, руки вздовж тулуба Повороти голови вправо-вліво в повільному темпі. По 6-8 разів у кожен бік.

вправа - в. п. ті ж саме. Перекат з п'яток на носки й одночасно стискати пальці в кулаки без зусиль, у повільному темпі,10-15 разів.

вправа - в.п. сидячи, руки - на поясі Ковзання ногами назад, не відриваючи ступні від підлоги - 6-8 разів у повільному темпі.

вправа - в. п. ті ж саме. Імітація ходьби в повільному темпі 1-2 хвилини.

вправа - в. п. сидячи, руки опущені вздовж тулуба. Підняти руки вперед і вгору - вдих, опустити через сторони донизу - видих, 3-4 рази в повільному темпі.

вправа - в. п. сидячи, руки - на поясі. Повороти тулуба в боки в повільному темпі 5-6 разів.

вправа - в. п. ті ж саме. Розвести руки вбоки - вдих, руками підтягнути праве коліно до грудей -видих, повернутися у вихідне положення. Теж саме - підтягуючи ліве коліно до грудей. Виконати 2-6 разів у повільному темпі.

вправа - в. п. те ж саме. Піднімати праве надпліччя догори, ліве - опускати, змінити положення надпліч. Повторити 3-6 разів у повільному темпі.

вправа - в. п. лежачи, руки вздовж тулуба. Зігнути руки, кисті до плечей, лікті - вбоки - вдих, вихідне положення - видих. Повторити в повільному темпі 3-4 рази.

вправа - в. п. лежачи, руки зігнуті в ліктях під кутом 90 градусів. Колові рухи в променево-зап'ясткових та гомілково-ступневих суглобах по 4-6 разів у кожен бік у повільному темпі.

вправа - в. п. лежачи на спині, руки - вздовж тулуба і трохи відведені. Діафрагмальне дихання в повільному темпі 30-40 сек.

вправа - в. п. ті ж саме, очі заплющити, розслабити м'язи обличчя, шиї, рук, тулуба, ніг. Для полегшення цього процесу можна уявити собі лежачим на галявині в лісі або на березі моря, річки. Дихати спокійно, глибоко 2-3 хвилини.

Комплекс вправ лікувальної гімнастики № 3 для хворих на інфаркт міокарда (На стаціонарному етапі реабілітації, коли хворий знаходиться на палатному режимі)

. В. п. лежачи, рівні руки розведені вбоки. Підняти руки перед собою - видих, вихідне положення - вдих., у повільному темпі виконати 4-8 разів.

. В. п. лежачи, руки вздовж тулуба, ноги зігнути в кульшових та колінних суглобах. Нахиляти коліна вправо-вліво в повільному темпі, повторити 2-4 рази в кожен бік.

. Вихідне положення теж саме. Піднімати й опускати таз у повільному темпі 2-4 рази. Дихання не затримувати.

. Діафрагмальне дихання - 30-40 секунд.

. В. п. сидячи, руки на поясі. Повороти голови вправо-вліво в повільному темпі,

-6 разів у кожен бік.

. В. п. ті ж саме. Нахили голови до плечей у повільному темпі, виконати 4-6 разів у кожен бік.

. Вихідне положення ті ж саме. Нахиляти тулуб вліво й одночасно ковзати правою рукою до пахви, а лівою рукою - донизу. Випрямляючись ковзати руками в зворотному напрямку, у повільному темпі повторити по 2-4 рази в кожен бік.

. В. п. сидячи, руки - на колінах, ноги розслаблено звисають. Розслаблені маятникоподібні рухи ногами(права - уперед, ліва - назад і т.д.) у середньому темпі - 40-50 сек.

. В. п. стоячи, руки - на поясі. На рахунок раз - кистями торкнутися плечових суглобів, на два - підняти руки вгору, на три -руки розвести вбоки, на чотири - вихідне положення. Темп повільний з переходом у середній. Виконати 3-6 разів.

. В. п. стоячи, руки розслаблені, опущені донизу. Злегка нахилитися вправо й похитати правою рукою назад 4-6 разів у повільному темпі. Теж саме - лівою рукою, нахилившись уліво.

. В. п. стоячи, права рука тримається за опору (гімнастичну драбину, стілець й т.п.), ліва - на поясі. Зігнути праву ногу в колінному та кульшовому суглобі під прямим кутом і постояти так 5-15 сек., тримаючи рівновагу. Теж саме , піднявши ліву ногу. Повторити 2-4 рази кожною ногою в повільному темпі.

. Вихідне положення те ж саме. Маятникоподібні похитування розслабленою правою ногою назад. Повторити 3-8 разів у повільному темпі. Теж саме - лівою ногою.

. В. п. стоячи, в опущених руках тримають гімнастичну палку. Підняти руки вгору - вдих, опустити - видих. У повільному темпі повторити 2-4 рази.

. В. п. стоячи, руки з палкою перед грудьми. Повернути руки і тулуб вправо, а голову вліво і навпаки. Повторити в повільному темпі 2-6 разів у кожен бік.

. В. п. стоячи, ноги на ширині плечей, руки опущені. Злегка нахилитися вперед, підборіддя підняти, злегка покачувати розслабленими руками вправо-вліво в повільному темпі 6-10 разів.

. В. п. сидячи, руки на поясі. Розслабленим тулубом виконувати колові рухи за і проти годинникової стрілки. Повторити 2-5 разів у кожен бік у повільному темпі.

. Вихідне положення те ж саме. Підняти руки вгору - вдих, опустити і нахилившись уперед, покласти їх на коліна, ковзати кистями по гомілках до пальців стіп, підборіддя підняти - видих. Повторити 2 рази в повільному темпі.

. В. п. сидячи, руки на поясі. Підвестися, руки розвести в сторони - вдих, вихідне положення - видих. Виконати 3-6 разів у повільному темпі.

. В. п. лежачи, руки на поясі. Почергово відводити ноги в боки, темп повільний. Виконати 2-4 рази кожною ногою, не відриваючи її від ліжка.

. В. п. лежачи, руки вздовж тулуба. Діафрагмальне дихання 30-40 секунд.

. В. п. лежачи на спині, під колінні суглоби можна покласти невеликий валик, руки - вздовж тулуба і трохи відведені вбоки, очі заплющити. Поетапно розслабити м'язи стіп, гомілок, стегон, таза, тулуба, рук, шиї, обличчя. Дихання спокійне, під година шкірного видиху слід уявити, що тіло стає дедалі легшої. Тривалість вправи 5-7 хвилин.

Комплекс вправ лікувальної гімнастики № 4 для хворих на інфаркт міокарда (На стаціонарному етапі реабілітації, коли пацієнт переведений на загальний режим).

вправа - в. п. лежачи, руки вздовж тулуба. Під час вдиху потягнутися, піднімаючи руки, злегка напружуючи по черзі м'язи рук, ніг, тулуба, під час видиху слід розслабити всі м'язи одночасно, відчуваючи приємну легкість. Виконати в повільному темпі з мінімальними зусиллями 2-4 рази.

вправа - вихідне положення те ж саме. Згинання і розгинання кистей і стіп у середньому темпі, 6-8 разів.

вправа - в. п. лежачи, ноги зігнуті в колінах руки -вздовж тулуба. Підняти праву руку догори - вдих, потягнутися правою рукою до лівого коліна - видих. Теж саме зробити лівою рукою. Повторити 3-5 разів у повільному темпі.

вправа - в. п. лежачи ,руки вздовж тулуба. Відвести праву руку вбік, повернути голову вправо, одночасно відвести ліву ногу вбік, не відриваючи від ліжка - вдих, вихідне положення -видих. Ті ж виконати лівою рукою і правою ногою. Повторити вправу 3-5 разів у повільному темпі.

вправа - діафрагмальне дихання - 30 - 40 сек.

вправа - в. п. сидячи, руки на колінах. Одночасно стискувати пальці в кулаки і робити перекати з п'ятки на носок у середньому темпі 10-15 разів.

вправа - У позі сидячи на краєчку стільця, пальці з'єднати в замок. Підняти руки вгору, потягнутися, прогнутися в поперековому відділі хребта - вдих, вихідне положення - видих. Виконати 6-7 разів у повільному темпі.

вправа - в. п. сидячи, руки на поясі. Розвести руки вбоки - вдих, руками обхопити праве коліно і підтягнутися до грудей, опустити його - видих. Зробити теж саме, підтягуючи ліве коліно до грудей. Повторити 3-6 разів у повільному темпі.

вправа - вихідне положення те ж саме. Повернути тулуб вправо, а ліву руку відвести вліво - вдих, вихідне положення - видих. Повторити теж саме в лівий бік. Виконати теж саме в лівий бік. Виконати 4-6 разів у повільному темпі.

вправа - в. п. стоячи, руки на поясі. Сісти , розвести руки вбоки- видих, вихідне положення - вдих. У повільному темпі виконати 4-6 разів

вправа - в. п. стоячи, ноги на ширині плечей, руки зігнуті в ліктях, кисті - до плечових суглобів. Обертання в плечових суглобах уперед - 3 рази, назад - 3 рази. Виконувати в повільному темпі з субмаксимальною амплітудою 1хв.

вправа - У позі стоячи біля шведської стінки, одна рука на поясі, інша тримається за опору. Махові рухи ногою назад повільно, з малою й середньою амплітудою, протягом 30-40 сек. кожною ногою.

вправа - вихідне положення те ж саме. Зронити голову на груди, злегка похитувати нею вправо-вліво, повільно протягом 30 сек.

вправа - в. п. стоячи перед стільчиком, руки на поясі. Пряму праву ногу покласти на сидіння, руки підняти вгору-вдих. Зігнути ногу в коліні вперед, руки покласти на коліно -видих. Теж саме - іншою ногою. Виконати 2-6 разів кожною ногою в повільному темпі.

вправа - ходьба 2 хв. у повільному темпі, періодично піднімати по черзі й одночасно руки вгору і вільно, розслаблено опускати їх .Темп повільний.

вправа - в. п. стоячи, ноги разом, руки на поясі. Праву ногу підняти вгору-вдих.

Нахил у правий бік - видих. Теж саме - в інший бік. У повільному темпі повторити 3-6 разів.

вправа - в. п. стоячи, напівнахил уперед. Махи розслабленими руками у фронтальній площині в повільному темпі протягом 30-40 сек.

вправа - в. п. сидячи, руки на поясі. Колові рухи ногами по підлозі, змінюючи напрями рухів - почергово і разом 1,5 хв. у повільному і середньому темпі.

вправа - в. п. сидячи на краєчку стільця, руками обпертися на сидіння стільця, ноги випрямити вперед. Навперемінно рухати прямими ногами уверх-униз 6-8 разів у повільному темпі.

вправа - в. п. сидячи, руки на поясі. Підняти праву руку догори, потім ліву руку, опустити праву руку на пояс, потім ліву. Виконати в середньому темпі 6-8 разі

вправа - в. п. сидячи, руки опущені. Повільні нахили в боки, намагаючись торкнутися підлоги 4-6 разів.

вправа - вихідне положення ті ж саме. Розслабити пальці до воскової м'якості, щоб кожен суглоб був максимально вільним - 30 сек.

вправа - у думці словесне навіювання : Ноги легкі, пружні, усі тіло легке, пружне, хочеться рухатись, бадьорість зростає, штовхає - підйом !.

У період одужання засоби ЛФК використовують для виявлення та розвитку компенсаторних можливостей серцево-судинної системи, вторинної профілактики загострень ІХС, особливо повторного ІМ. Хворих на ІМ після стаціонарного лікування направляють на долікування у відділення реабілітації місцевого кардіологічного санаторію.

Завдання ЛФК на санаторно-курортному етапі:

) відновлення фізичної працездатності хворого;

) підготовка хворого до самостійної побутової і виробничої діяльності;

) психологічна реадаптація хворого.

Протипоказання для продовження лікування в санаторії осіб, які перенесли інфаркт міокарда: недостатність кровообігу ІІ Б - ІІІ ст., серцева астма, схильність до гіпертонічних кризів, значні порушення серцевого ритма, повна атріовентрикулярна блокада з синдромом Морганьї-Едемс-Стокса, стенокардія спокою з частими нападами (щоденними), загострення супутніх захворювань.

У санаторії призначають дозовану ходьбу по рівній місцевості в повільному та середньому темпі, РГГ, ЛГ, ходьбу по сходинках, заняття на тренажерах, прогулянки на свіжому повітрі. Фізичні тренування спрямовані на відновлення фізичної працездатності хворого до рівня, необхідного для повсякденної побутової та трудової діяльності. Після завершення лікування в санаторії хворі продовжують лікуватись у кабінетах ЛФК кардіологічного диспансера, поліклініки або центра реабілітації за місцем проживання. На цьому етапі вирішують питання працездатності хворих, термін поновлення професійної діяльності, обсяги можливих трудових навантажень та перекваліфікації, питання збереження працездатності, наявності інвалідності.

Завдання на амбулаторно-поліклінічному етапі:

) відновлення функції серцево-судинної системи за рахунок включення механізмів компенсації кардіального та екстракардіального характеру;

) зменшення обсягу фармакотерапії;

) підвищення толерантності до фізичних навантажень;

) відновлення професійної працездатності та її збереження;

) вторинна профілактика ІХС;

Підтримуючий період реабілітації починається з 3-4-го місяця від початку захворювання і триває протягом усього життя хворого.

Протипоказання до участі в тривалих фізичних тренуваннях: наявність аневризми серця, часті напади стенокардії (IV ф.к.), тяжкі порушення серцевого ритма (тахісистолічна форма миготливої аритмії, міграція водія ритмові, рання, політопна та групова екстрасистолія), виражена недостатність кровообігу і артеріальна гіпертензія.

Регулярні фізичні тренування хворих на ІМ сприяють збереженню їх працездатності, у них рідше виникають повторні ІМ та серцева недостатність. У режимі рухової активності хворим призначають РГГ, дозовану ходьбу на свіжому повітрі, ЛГ, заняття на велотренажерах, веслування на тренажері протягом 10-20 хв. 3-5 разів на тиждень. Під час заняття ЧСС не повинна перевищувати 120 за 1 хв. Наводимо орієнтовний комплекс ЛГ на амбулаторно-поліклінічному етапі реабілітації для хворих на ІХС, які перенесли ІМ.

Комплекс вправ лікувальної гімнастики № 5 для хворих на інфаркт міокарду

. Вихідне положення сидячи на стільці, руки - на колінах, тримають надувний м'яч. Підняти руки догори -вдих, вихідне положення - видих, Виконати 4-6 разів у середньому темпі.

. Вихідне положення сидячи на стільці, руки над головою, тримають м'яч. Нахили

вправо-вліво, поступово збільшуючи амплітуду, у повільному темпі виконати 4-6 разів.

. Вихідне положення те ж саме. Колові рухи руками над головою, потім - рухи тулубом у різних напрямках. Амплітуду поступово збільшувати. У повільному темпі виконати 4-6 разів.

. Вихідне положення стоячи, зігнуті в ліктях руки тримають м'яч перед грудьми. Випрямити руки вперед - видих, вихідне положення - вдих. Темп - середній, повторити 6-8 разів.

. Вихідне положення стоячи, м'яч у руках - кидати його про підлогу, стіну й ловити. Темп повільний і середній , 2-3 хв.

. Вихідне положення стоячи, діафрагмальне дихання 4-6 разів.

. Вихідне положення стоячи, руки вздовж тулуба, тримають прапорці. Підняти руки угору-потягнутися, відставити праву ногу назад - вдих, вихідне положення - видих. Повторити ті ж саме з лівою ногою. Виконати в повільному темпі 8-10 разів.

. Вихідне положення стоячи, ноги - на ширині плечей, руки з прапорцями перед грудьми зігнуті в ліктях. Повернути тулуб вправо, розвести руки вбоки - вдих, вихідне положення - видих. Повторити теж саме в лівий бік. У повільному темпі виконати 6-8 разів.

. Вихідне положення стоячи, ноги на ширині плечей, руки розведені в боки, тримають прапорці. Колові рухи в плечових суглобах назад з поступовим збільшенням і зменшенням амплітуди рухів. Виконати в повільному і середньому темпі 6-8 разів.

. Вихідне положення стоячи, руки на поясі. Колові рухи тазом по 4-6 разів у шкірному напрямку в повільному темпі.

. Вихідне положення ті ж саме. На рахунок 1- виставити праву ногу вперед на носок, на 2-3 - відвести назад, на 4- приставити , на 5 - відвести вбік, на 6 - вихідне положення. Повторити теж саме лівою ногою. При потребі можна триматись за гімнастичну стінку або стілець. Темп спочатку повільний, потім - середній. Виконати 4-8 разів.

. Вихідне положення стоячи, перед гімнастичною стінкою, ноги на ширині плечей, руками триматись за перекладини на рівні плечей. Повільно присідати, переставляючи руки на нижчі перекладини, вставати так саме. Виконати 4-6 разів.

. Вихідне положення стоячи, підняти руки догори, потягнутися - вдих, зробити напівнахил уперед, опустити розслаблені руки, потрусити ними - видих. Виконати повільно 4-5 разів.

. Ходьба в темпі 50-60 кроків за хвилину з високим підніманням стегон, перехресним кроком, на пальцях, на п'ятах, по гімнастичній лаві і т.п. 2-3 хв.

. Вихідне положення сидячи на стільці, руки на поясі. Підвестися, розвести руки вбоки - вдих, вихідне положення - видих. Виконати повільно 4-6 разів.

. Вихідне положення сидячи, руки звисають вздовж тулуба. На рахунок 1- праву руку покласти на пояс, на 2 - ліву руку - на пояс, на 3 - праву руку відвести вправо, на 4 - ліву руку відвести вліво, на 5 - підняти праву руку вгору, на 6 - підняти ліву руку вгору, на 7-8 - розвести руки в сторони, на 9-10 покласти руки на пояс, на 11-12 - вихідне положення. Рухи руками можна супроводжувати рухами головою - дивитись на руку , яка рухається . Темп повільний і середній. Виконати 3-5 разів.

. Вихідне положення на стільці, руками триматися за сидіння. Виконувати рухи ногами, що імітують їзду на велосипеді -10-15 разів темп повільний і середній.

. Вихідне положення сидячи, руки на поясі, діафрагмальне дихання 30-40 сек.

. Вихідне положення на стільці, руками триматись за сидіння, ноги прямі, розведені вбоки. На рахунок 1- ноги схрестити. На 2 - вихідне положення. Виконати 8-12 разів у повільному середньому темпі.

. Сидячи на стільці, руки опущені. Підвести праву руку вперед - вдих, вихідне положення - видих , повторити ті ж саме лівою рукою. Виконувати в середньому темпі 6-8 разів.

. Сидячи на стільці , руки - на колінах, ноги випрямлені уперед. Колові рухи стопами за і проти годинникової стрілки. У повільному темпі виконати 6-8 разів у кожен бік.

. Вихідне положення те ж саме. Діафрагмальне дихання 30-40 сек.

. Вихідне положення те ж саме, очі заплющені. Розслабити м'язи обличчя, рук, ніг, повторити формулу самонавіювання : Я цілком спокійний. Серце б'ється ритмічно, спокійно. Моє серце відпочиває. Я добре відпочив. Мої сили відновилися. У всьому тілі я відчуваю приплив енергії. Думки ясні, чіткі. М'язи наповнюються силою. Я готовий діяти, рухатись! Відкрити очі, підвестися зі стільця.

Доцільно часто проводити проби Штанге, Генчі, кліноортостатичну проби в динаміці з метою оцінки адекватності реакції хворого на розширення рухового режима. А велоергометричний контроль ефективності тренуючих фізичних навантажень рекомендують проводити 1 раз на місяць, квартал, півроку, рік.

Для визначення допустимої інтенсивності тренувального навантаження можна без проведення велоергометрії, шляхом дослідження активності ферментів у лейкоцитах периферичної крові цитохімічним методом із застосуванням математичної формули обчислити величину порогової потужності (Л.І.Котова, 1998 р.):

ПН = 0,27 АТд - 0,79 АТс - 0,73 В + 0,1 КФ - 0,26 ЛФ + 2,71 СДГ + 0,08 МПО + 200, де

ПН - величина порогової потужності навантаження (Вт);

АТ д - діастолічний артеріальний тиск у спокої (мм рт.ст.);

АТ с - систолічний артеріальний тиск у спокої (мм рт.ст.);

КФ - активність кислої фосфатази лімфоцитів (ПІР);

ЛФ - активність лужної фосфатази (ПІР);

СДГ - активність сукцинатдегідрогенази лімфоцитів (середня кількість гранул у 1 лімфоциті);

МПО - активність мієлопероксидази нейрофілів (ПІР);

ПІР - показник інтенсивності реакції.

Руховий режим розширюють шляхом поступового збільшення звичних для кожного хворого видів фізичного навантаження (ходьба, хатня праця і т.п.) та обмеження користування ліфтом, транспортом і т.ін.

Для вибору індивідуальної програми фізичної реабілітації хворих на патологію серцево-судинної системи в т.ч. після перенесеного ІМ з серцевою недостатністю доцільно застосовувати тест ходьби протягом 6 хв., який відповідає субмаксимальному фізичному навантаженню.

Висновок

Отже, інфаркт міокарду - крайня ступінь ішемічної хвороби серця <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D1%88%D0%B5%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D1%85%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B0_%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%86%D1%8F>, яка характеризується розвитком ішемічного некрозу <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B7> ділянки міокарда <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4>, що виник внаслідок абсолютної або відносної недостатності кровопостачання у цій ділянці.

У сучасну практику охорони здоров'я впроваджена спеціальна система реабілітації хворих на інфаркт міокарда (ІМ). Вона включає послідовне виконання програм фізичної реабілітації в кардіологічному стаціонарі, у відділенні реабілітації місцевого кардіологічного санаторію й у поліклініках за місцем проживання хворого. З цією метою використовують кабінети ЛФК між поліклінічних центрів реабілітації.

У реабілітації хворих на ІМ виділяють 3 періоди (етапи): стаціонарний, одужання та підтримуючий.

Традиційно використовують 4 програми (3-тижнева (дрібно-вогнищевий ІМ), 4-тижнева (велико-вогнищевий ІМ), 5-тижнева(транс-муральний ІМ), індивідуальна (ІМ ускладнений)) фізичної реабілітації хворих на інфаркт міокарда, кожна з них передбачає визначенні терміни перебування хворого в стаціонарі, різні темпи розширення рухової активності і призначення засобів ЛФК відповідно до класу важкості стану хворого.

Список використаної літератури

1. Лікувальна фізкультура та спортивна медицина: /Клапчук В.В., Дзяк Г.В., Муравов

І.В. та ін.; за ред. В.В.Клапчука, Г.В.Дзяка. - К.: Здоров'я, 1995. - 312 с.

. Лыков А.А., Середенко Л.П., Добровольская Н.А. Практикум по лечебной физкультуре в терапии. Под ред. А.А.Лыкова.- Донецк: Дон.гос.мед.ун-т, 2001.-175с.

. Ликів О.О., Середенко Л.П., Добровольська Н.О. Лікувальна фізкультура при внутрішніх хворобах: Практикум. - Донецьк: Дон. держ. мед.ун-т, 2002.- 163 с.

. Лечебная физическая культура : Справочник. /Епифанов В.А., Мошков В.Н.,Антуфьева Р.И. и др.; Под ред. В.А.Епифанова - М.: Медицина, 1987. -528с.

. Амосов Н.М., Бендет Я.А. Физическая активность и сердце. - К.: Здоров'я, 1989. - 216 с.

. Лечебная физкультура в системе медицинской реабилитации: Руководство для врачей. Под ред. А.Ф.Каптелина, И.П.Лебедевой - М.: Медицина, 1995. - 400 с.

. Энока Р.М. Основи кинезиологии.- Киев; Олимпийская литература, 1998. - 399 с.

Похожие работы на - Інфаркт міокарда в палатному режимі лікарняного періоду реабілітації

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!