Використання сучасних напрямів хореографії на заняттях з ритміки

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Педагогика
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    333,75 Кб
  • Опубликовано:
    2014-10-17
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Використання сучасних напрямів хореографії на заняттях з ритміки

ЛУЦЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ КОЛЕДЖ

Циклова комісія викладачів музично-теоретичних дисциплін

та фахових методик








КУРСОВА РОБОТА

з методики роботи з дитячим хореографічним колективом

на тему:

«Використання сучасних напрямів хореографії на заняттях з ритміки»

Студентки 4 курсу В групи

спеціальності “ Початкова освіта ”

Шабали Богдани Сергіївни

Керівник: викладач ритміки та хореографії

Царик Тетяна Мирославівна





м. Луцьк - 2014

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1. Психолого-педагогічні аспекти використання сучасного танцю на заняттях з ритміки

.1 Стилі та напрями сучасного хореографічного мистецтва

.2 Методологічні основи викладання сучасного танцю

Розділ 2. Експериментальне дослідження ефективності методики проведення сучасного танцю

.1 Актуальність стану використання сучасного танцю на заняттях з ритміки з учнями початкової школи

.2 Методика проведення занять з сучасного танцю

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

ВСТУП

Хореографія в наш час набуває все більшої популярності. Історично сформовані соціальні функції танцю: гедоністична, пізнавальна, виховна, комунікативна, психологічна та оздоровча, сприяють масовому залученню людей різного віку до цього виду діяльності.

У формуванні естетичної і художньої культури особистості хореографічне мистецтво є найважливішим аспектом виховання.

Хореографія - це світ краси руху, звуків, світлових фарб, костюмів, тобто світ чарівного мистецтва. Діти прагнуть побачити це на балетних виставах, у художніх альбомах, відеофільмах. Наступні їх самостійні думки і судження часом заслуговують на повагу. Доктор Селія Спарджер, автор книги «Анатомія і балет», колишній консультант Королівського балету Англії, писала, що «балет є надто складним засобом виховання постави, дисциплінованого і красивого руху, швидкої мозкової реакції і зосередженості, щоб обмежити його вивчення лише для небагатьох обраних». В українській освіті заняття хореографією стають обов'язковими. Вони виховують і розвивають не тільки художні навички виконання танців різних жанрів, а й вироблення у дитини звички і норми поведінки у відповідності до осягання законів краси. [25, c. 12]

Розвиток творчих можливостей дитини відбувається в умовах реалізації її художніх здібностей. Цей творчий процес, що має активно діалогічний характер, дає змогу особистості не тільки прилучатися до культурних цінностей, удосконалюючи власний духовний світ, а й включатися до творення культури. За роки незалежності України в теорії і практиці культури актуальними стали питання щодо пріоритетних тенденцій, що простежуються як на рівні універсальних ознак, так і притаманних розвиткові сучасної хореографії, що є важливим чинником всебічного формування особистості. Розширення хореографічних технологій, поява нових жанрів (танець, композиція, шоу-вистава тощо) значною мірою сприяють появі хореографічних колективів інноваційного спрямування, зокрема дитячих. Оскільки емоційний аспект свідомості, естетичні ідеали особистості є первинні стосовно інтелекту, у формуванні духовного світу дитини, актуалізується виховний потенціал музично-хореографічного мистецтва.

Сучасне хореографічне виховання дітей набуває системного характеру. Державні програми «Освіта. Україна XXI століття», закони «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту та виховання» сприяють успішному розвиткові сценічної хореографії, ставлять перед нею нові завдання. Хореографічна культура, що утверджується як танцювально-образна модель входження особистості дитини у світ художньої культури, потребує удосконалення технологій, професійної майстерності, спрямованих на активно діалогічний характер спілкування та на розвиток духовно-творчого потенціалу як особистості, так і загалом культури. [18, c. 22]

Хореографія - засіб естетичного виховання широкого профілю, її специфіка визначається різнобічним впливом на людину. Вирішуючи ті ж задачі естетичного і духовного розвитку і виховання дітей, що і музика, танець дає можливість фізичного розвитку, що стає особливо важливим при існуючому положенні зі здоров'ям підростаючого покоління. Тренування найтонших рухових навичок, яке проводиться в процесі навчання хореографії, пов'язане з мобілізацією і активним розвитком багатьох фізіологічних функцій людського організму: кровообігу, дихання, нервово-м'язової діяльності. Сучасні танці з їх стрімкими ритмами, незвичайними і складними положеннями тіла добре тренують витривалість, вестибулярний апарат, систему дихання і серце.

На жаль, в нашій країні словосполучення "сучасний танець" може означати все, що завгодно. Тому пропонуємо звернутися до тлумачного словника, щоб краще зрозуміти такі поняття як «сучасна танцювальна культура», «сучасний танець».

Отож, «сучасна танцювальна культура» - різнобарвне панно стилів, напрямів, течій хореографічного мистецтва. Дослідницька думка (А. Амашукелі, Д. Бернадська, В.Верховинець та ін.) класифікує танцювальне розмаїття на три самостійні, естетично визначені групи: класичний, народний та сучасний. [23, c. 15]

«Сучасний танець» - це самостійна форма мистецтва, де по-новому з’єдналися рухи, музика, світло і фарби, де тіло, дійсно, знайшло свою повнокровну мову. Сучасний танець переконує людей у тому, що мистецтво є продовження життя і осягнення себе, що ним може займатись кожен, якщо подолає в собі лінь і страх перед незнайомим.

Сучасні танці допоможуть дитині повірити у свої сили, свою унікальність і неповторність, вони виховують індивідуальність, піднімають упевненість у своїх силах й адекватну самооцінку. Плюс сучасних танців - спілкування та знаходження спільної мови з однолітками.

На актуальності розвитку хореографічних навичок молодших школярів засобами сучасного танцювального мистецтва наголошували Л.Богатикова, М.Боголюбська, В.Верховинець, О.Конорова, Б.Мануйлів та ін. [31, c. 14]

Важливість розвитку внутрішнього світу учнів початкових класів засобами танцю доводиться в працях Г.Ільїної, С.Руднєвої, Є.Фіга та ін. Проблема формування творчої сфери дитини засобами хореографії та ритміки розглянута в наукових працях Н.Георгян, О.Горшкової, Ю.Ушакової, Т.Чурпіти.

Питання сучасної теорії хореографічного виховання висвітлені в роботах О. Мартиненко, Т.Морозовської, О.Таранцевої, В.Нілова та ін.[4, c. 30]

В умовах модернізації системи освіти в Україні важливим залишається питання формування засобами хореографічного мистецтва молоді, яка б уміла цінувати велику спадщину світового й національного мистецтва. В умовах сьогодення з’являються твори хореографічного мистецтва, в яких існує не тільки синтез з іншими видами мистецтва, а й синтез різних хореографічних напрямків в одому творі. Що дає більше можливостей в розкритті природи дитини, її матеріальних та духовних цінностей в різних образах. Тому сучасні напрямки хореографічного мистецтва дедалі частіше стають об’єктом дослідження та вивчаються як науковцями так і хореографами нашого часу.

Зважаючи на актуальність даної проблеми, ми обрали наступну тему курсової роботи: «Використання сучасних напрямів хореографії на заняттях з ритміки».

Об’єкт дослідження: процес формування хореографічних навичок у дітей.

Предмет дослідження: використання сучасних напрямів хореографії на заняттях з ритміки.

Мета дослідження: науково обґрунтувати важливість використання напрямів сучасного танцю у розвитку хореографічних навичок школярів.

Згідно з метою дослідження, було визначено такі завдання:

)        охарактеризувати напрями сучасної хореографії;

)        розкрити методологічні основи викладання сучасного танцю;

)        з’ясувати вплив сучасного танцю на розвиток хореографічних навичок у дітей;

)        виявити успішні умови використання напрямів сучасного танцю на заняттях з ритміки;

)        провести експериментальне дослідження ефективності впливу напрямів сучасного танцю на розвиток хореографічних навичок у дітей.

Для вирішення поставлених завдань, використано теоретичні та емпіричні методи дослідження.

Теоретичні методи включили аналіз психолого-педагогічної літератури, дедукцію, індукцію, порівняння; аналіз і синтез (під час обробки та інтерпретації результатів); узагальнення (у процесі формування висновків).

Емпіричні методи дослідження: педагогічне спостереження (пряме, опосередковане), бесіди, опитування, анкетування, вивчення результатів діяльності учнів; констатуючий експеримент; статистичний метод обробки експериментальних даних.

Структура дослідження: курсова робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Робота ілюстрована 3 рисунками (на 19, 21, 22 сторінках), 3 таблицями (на 20, 22, 23 сторінках). Загальний обсяг роботи становить 67 сторінок, основний текст викладено на 34 сторінках.

РОЗДІЛ 1. ПСИХОЛОГО - ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНОГО ТАНЦЮ НА ЗАНЯТТЯХ З РИТМІКИ

.1      Стилі та напрями сучасного хореографічного мистецтва

У формуванні естетичної і художньої культури особистості хореографічне мистецтво є найважливішим аспектом естетичного виховання. Хореографія - це світ краси руху, звуків, світлових фарб, костюмів, тобто світ чарівного мистецтва. Хореографічне мистецтво - це дуже об'ємне поняття, яке містить балет, мистецтво народного,бального, сучасного танців.

Хореографія сформулювала цілу систему специфічних засобів і прийомів, свою художньо виразну мову, за допомогою чого створюється хореографічний образ, який виникає з музично-ритмічних рухів. Він має умовно-узагальнений характер і розкриває внутрішній стан і духовний світ людини. Основу хореографічного образу складає рух, який безпосередньо пов'язаний з ритмом.

Аналізуючи будь-яку систему танцю (класичний, народний, історико-побутовий, бальний танець), ми можемо чітко виділити визначений набір рухів, що властиві тільки цій системі танцю. Особливо чітко це можна простежити в класичному балеті, де існує століттями відшліфована, чітко зафіксована мова рухів. Коли ж мова заходить про сучасний танець, то найчастіше аналіз мови рухів лексичного модуля заміняється міркуваннями про сучасність теми доробку, сучасності звучання музики, сучасності героїв твору. [7, с. 37]

Початок XX століття ознаменований новими відкриттями в області вивчення фізіології і психології людини. Занепад класичного танцю привів до пошуку нових виразних засобів в області сценічного руху і танцю. Педагоги, практики і теоретики займалися дослідженням фізичних рухів людини на сцені.

Вихід України на світовий культурний простір після проголошення незалежності сприяв активному проникненню до країни великої кількості нових художніх форм, опанування якими раніше було неможливо. Тому нинішній розвиток сучасних форм хореографії, розширення сфери інтересів вітчизняних фахівців завдяки вивченню більшого різноманіття їх стилів і видів відбувається під знаком інтеграції в галузі культури та мистецтв. Активне співробітництво та обмін досвідом між українськими та зарубіжними фахівцями відкрили необмежені можливості для творчого пошуку, проте недостатня теоретична база, нечітке усвідомлення характерних ознак різних напрямків сучасної хореографії призвели до змішування різних за сутністю стилів та видів. В результаті утворилися нерегламентовані художні форми, які не можна було однозначно класифікувати.

Наукові роботи стосовно даної проблематики проводились у дисертаційних дослідженнях із мистецтвознавства: В.В. Пастух, Т.Г. Кохана, Л.Л.Васильєвої, В.І.Романенко, П.М.Білаша, Д.П.Бернадської. У даних дослідженнях аналізувались і розглядались окремі танцювальні форми модерністичного, імпресіоністичного танцю, музичні форми джазу, року, імпресіонізму на вітчизняному тлі, а також балетмейстерське мистецтво в Україні початку ХХ ст. [28, c. 9]

Перфоманс - вид та сукупність різних постмодерністичних авторських виконань в сучасній хореографії американо-європейського походження. На сьогодні основою перфомансу є експеримент. Перфоманс також включає в себе певні техніки сучасного танцю і мистецтва - пантоміму, рок- і поп-стилі, відео, кіно, новітні технології (світло, музику, піротехніку). Серед сучасних представників перфомансів можна виділити роботи та танцювальну техніку Піни Бауш, Тріши Браун, Стіва Пекстона, студії-трупи Г. Абрамова, М. Огризкова, Н. Каспарової, Н. Агульник, Л. Венедіктової. Важливо додати, що усі представники виду перфоманс постійно експериментують, створюючи нові авторські техніки, котрі поєднують, як професійні засоби танцю, так і аматорські.

Джаз - жанр професійної музики, що виник на початку ХХ ст. в південних штатах США внаслідок взаємодії африканської та європейської танцювальної музики. Джерелами джазу були імпровізаційні форми африканської народної музики, зокрема блюз, регтайм. А також танцювально-побутова музика білих переселенців. Для джазу характерні: імпровізаційність, підвищена емоційність, витончена ритмічність (синкопованість, поліфонія). [9, c. 43] Художня особливість джазового танцю, так як і джаз музики - повнота вільності рухів всього тіла танцівника і окремих його частин як по горизонталі, так і по вертикалі сценічного простору. Джазовий танець - це, в першу чергу, втілення емоцій танцівника, а не форми або ідеї, як це відбувається в танці модерн.

Сьогодні можна виділити такі види джазу: степ, бродвей-джаз, класичний джаз, афро джаз, флеш, стріт, соул (ліричний джаз), фанк. В чистому вигляді найбільше джаз виражений в стріт джазі, який набув найменше змін. Всі сучасні молодіжні напрямки: брейк, хіп-хоп, фанкі, твіст, чарльстон, шейк, бугі-вугі - це похідне від джаз танцю і є побутовим модним танцем.

Модерн як напрям виник у ХХ столітті і в дослівному перекладі модерн танець - сучасний танець. Ця система танцю пов’язана з іменами великих виконавців і хореографів. На відміну від джазового і класичного танцю цей напрям створився на основі творчості того чи іншого конкретного діяча. Першими виконавцями танцю модерн були - А. Дункан, М. Грехем, які були творцями свого власного бачення світу і вираження його через танець. Танець модерн, перш за все танець ідеї і певної філософії. А рухи створюються в залежності від того, що хоче висловити виконавець. [23, c. 78]

У танці модерн виділяється явна спроба виконавця збудувати зв’язок між формою танцю і своїм внутрішнім станом. Більшість стилів танцю модерн сформувались під впливом якоїсь чіткої філософської думки і певного світосприйняття. Матір’ю модерного мистецького танцю вважають АйседоруДункан, проте вже в другій половині ХІХ і на початку ХХ ст. починається нова доба у мистецькому світі Європи, з’являються мистецькі індивідуальності, вони оголошують війну «академізмові», що став синонімом догматизму і закостенілості, і всі вони шукають нових шляхів, і засобів мистецького прояву. Тоді з’явилась на сценах Європи і Америки американка ЛюїФуллер, яку слід називати творцем нового сценічного танцю. Танець був повним вільної уяви, Люї Фуллер, загорнута повністю у звої шовкової матерії, малювала в просторі танцювальні лінії, ілюміновані світлом і кольором, що було до деякої міри аналогічне тогочасному імпресіоністичному малярству. Її танці не мали визначеної теми, вона танцювала те, що в дану хвилину підказувала їй уява і настрій, і тим вона наближалася до сьогодні відомого безпредметного мистецького танцю - імпровізація (контактна імпровізація).

Незабаром після появи цієї новинки, на інший шлях впроваджує сценічний танець Айседора Дункан і записується в історії хореографічного мистецтва як творець нового танцювального стилю та стає однією з найвідоміших танцюристок світу. «Класичний балет мертвий» сказала вона, її бажанням було дати нове обличчя мистецькому танцю, в якому вирувало б життя, енергія і краса, дати мистецтво, в якому відбивався б широкий діапазон чуттєвого стану людини. [15, c. 13] Мотиви до своїх танців вона шукала в природі, джерелі правди і краси, і в гармонії з рухами тіла творила вільні, погідні і похмурі в настрою танці. Для поширення хореографічної ідеї вона засновувала школи і сама ними керувала. АйседораДункан була ізольований феномен, геніальна у своїх революційних починаннях.

Імпровізація - вид і танцювальна система сучасної хореографії американського походження.. На сьогодні імпровізація у сучасній хореографії є творчим актом митця у момент виконання, без попередньої підготовки, танцювальна фантазія на тему. Це головний чинник для всієї сучасної хореографії (модерн джаз, перфоманс, хіп-хоп, контемпорарі, постмодернізм, постмодерн, джаз, теп). Містить певні сучасні танцювальні техніки - традиційну, дунканівську − імпровізація від внутрішнього настрою, постмодерністичну- імпровізація Форсайта з деконструктивними експериментами, контактну імпровізацію - імпровізація з партнером Пекстона, імпровізацію звільнення- імпровізація, вільна від законів та обмежень, яка передбачає миттєве застосування будь-якої танцювальної техніки чи пластики (модерну, джазу, буто, йоги, акробатики тощо). Імпровізація та контактна імпровізація активно застосовуються у сучасному балеті, а також у системі професійної хореографічної освіти. [3, c. 23]

Контемпорарі-вид сучасної хореографії неокласичного спрямування європейського походження. Саме причетність цього виду до неокласики і відповідає його другій назві - контампорен. На сьогодні контемпорарі (контампорен) є сукупністю синтезованих авторських технік неокласичного спрямування (танцювальні лабораторії, студії, авторські та академічні театри Франції, Люксембурга, Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Данії), які містять фундамент класичного танцю (системи), неокласичні балетні прийоми, а також техніки модерн джазу, імпровізацїі. [9, c. 54]

Хіп-хоп - вид і танцювальна система авторських студійних технік масово-популярного синтезованого танцю в сучасній хореографії американо-європейського походження. На сьогодні вид хіп-хоп поєднує різні стильові форми танцю − соул-фанк, джаз рок, хіп-хоп, диско, техно, хаус, брейк, чорний поп, особливістю яких є емоційна передача настрою музики та співу, а також висока віртуозність та динамічна виразність. Також хіп-хоп як професійний вид сучасної хореографії, активно розвивається, збагачується різними виразними засобами інших видів сучасної хореографії: модерн джазу, імпровізації, сьогоденної молодіжно-побутової, вулично-танцювальної субкультури.

Сучасні напрямки хореографії як танцювальні дисципліни та предмети представлені у професійних вищих та середніх навчальних закладах культури та мистецтв із хореографічною спрямованістю, наприклад: Національний університет культури і мистецтв, кафедра сучасної хореографії, кафедра класичної хореографії (Київ-Україна), Училище хореографічного мистецтва „КМУАТ”, відділення класичної хореографії, відділення народної хореографії, відділення сучасного танцю (Київ-Україна). [7, c. 14]

Сучасний танець все більше застосовується в найрізноманітніших мистецьких заходах і проектах, все більше молоді захоплюються його вивченням. Сучасне хореографічне мистецтво України в даний час ще знаходиться у розвитку. Пройде не мало часу, коли воно остаточно сформується у певний культурний шар хореографії зі своїми канонами і законами.

1.2    Методологічні основи викладання сучасного танцю

Сучасний танець із розмаїттям стилів і напрямів усе більше знаходить застосування в мистецтві хореографії. Стрімкий розвиток мистецтва спрямовує сучасний танець на довільне трактування танцювальних рухів. [17, c. 45]

Багато педагогів сучасного танцю, вивчивши базові основи різних шкіл, створюють власну систему викладання, що об'єднує декілька напрямків. Педагог тут є самоцінною творчою особистістю і має право на пошук своїх педагогічних прийомів і методів. Цінність кожного полягає передусім у його неповторності, індивідуальності. Але завдяки проведенню щорічно семінарів з сучасної хореографії, куди приїжджають педагоги з різних міст не тільки України, але і зарубіжжя, що володіють різними техніками, обмінюються інформацією, в результаті кожен поповнює свій танцювальний і педагогічний досвід, тим самим розвивається і вдосконалюється. [9, c. 12]

Набір дітей в колектив сучасного танцю не передбачає суворого відбору за фізичними, музичними даними, приймаються всі. Виникає ще одна складність, а також особливість викладання цього виду хореографії - це індивідуальний підхід до кожної дитини, розкриття її творчої сторони, перетворення її недоліків в індивідуальну особливість виконання. Але все-таки хореографічні колективи(будь-то народного, класичного або сучасного танців) об'єднані спільними методами викладання.

Саме поняття «метод» (від грец. «мetodos» - буквально шлях до чого-небудь) це упорядкована діяльність педагога і учнів, спрямована на досягнення заданої мети. Без методів неможливо досягти поставленої мети, реалізувати зміст. [37] Метод - серцевина навчального процесу, сполучна ланка між запроектованою метою і кінцевим результатом.

Так методи викладання хореографічних дисциплін повинні забезпечувати виконання завдань навчально-тренувального процесу. Відповідно до цього можна виділити кілька груп методів:

·        всебічного розвитку;

·        навчання техніки і вдосконалення в ній;

·        моральне виховання;

·        психологічна підготовка і виховання вольових якостей;

·        теоретична підготовка з загальних питань.

Основною метою має бути формування всебічно розвиненої гармонійної особистості, способи організації цілеспрямованого педагогічного впливу на її свідомість і поведінку. [34, c. 95] Для викладання, побудови уроків і отримання поставлених завдань, кожен педагог повинен враховувати методи викладання, такі як:

ü Метод вербального впливу. Процес та спосіб передачі учню певних знань у вигляді вступної бесіди, пояснення, опису тієї чи іншої техніки або руху.

ü  Метод наочності - полягає в тому, що педагог не тільки пояснює, як виконується рух, але і показує його. Наочність підвищує якість і швидкість навчання, її необхідно враховувати на всіх етапах навчання.

ü  Метод науковості - означає обґрунтованість елементів, рухів і всієї побудови уроку в цілому.

ü  Метод всебічності - підвищення рівня всебічного розвитку-головної умови. При цьому методі в учнів виробляється безліч рухових навичок, які забезпечують розвиток опорно-рухового апарату, для виконання рухів тієї чи іншої складності. Тут розглядається не тільки гармонійний фізичний розвиток тіла, але і вдосконалення морально-вольових якостей.

ü  Метод свідомості і активності - розуміння цілей і завдань уроків, свідоме й активне використання засобів навчального процесу. Якщо учень займається з захопленням, розумною активністю, розумінням, то засвоєння матеріалу буде більш глибоким. [19, c. 10]

ü  Метод повторення та систематичності. Передбачає закріплення і розвиток отриманих знань у процесі навчання. Знання будуються за системою: «від простого до складного», «від відомого до невідомого». Перерви в уроках негативно позначаються на організмі, падає працездатність, забуваються елементи техніки, тому необхідно систематичне проведення уроків(зазвичай 2-3 рази на тиждень).

ü  Метод поступовості - відображає науковий погляд на основні принципів життєдіяльності людини. І.П. Павлов підкреслював, що багато завдань, які спочатку можуть здаватися складними абсолютно нездійсненними, в кінці кінців при поступовості та обережності виявляються задовільно вирішеними. Рівномірне наростання навантаження в навчальному періоді, збільшення обсягу та інтенсивності роботи, поступове ускладнення завдань - всі ці положення базуються на принципі поступовості.

ü  Метод доступності - показує залежність системи планування занять залежно від підготовки учнів. Доступність пов'язана з методами систематичності і поступовості.

ü  Метод колективності у поєднанні з індивідуалізацією - дає найкращі результати в навчальному процесі всієї групи. Але група складається з різних людей і в кожного свої фізичні особливості і підготовка, тому облік індивідуальних рис необхідний у колективі. При побудові уроків слід враховувати індивідуальні особливості дітей шляхом певного дозування навантажень. [24, c. 2]

ü  Метод міцності - визначає стійкість накопичених знань і рівня фізичної підготовки, володіння технікою виконання. Психологи розрізняють 4-ри рівні засвоєння матеріалу:

-ий (знайомство) характеризується умінням дізнаватися вивчений матеріал серед інших.

-ий (репродуктивний) характеризується умінням відтворювати вивчений матеріал.

-ій (вміння) характеризується умінням вирішувати практичні завдання з вивченого матеріалу, застосовувати методи в конкретних умовах.

-ий (творчість) характеризується вмінням створювати нові підходи і методи вирішення проблем у сфері діяльності.

Для кращого засвоєння матеріалу, необхідно враховувати принцип розподілу навантаження на уроці:

ü Метод рівномірності - характеризується певним рівнем інтенсивності навантаження, яка зберігається в основній частині уроку. Використовується протягом всього навчального процесу для втягування організму в роботу і розвиток витривалості в підготовчому періоді.

ü  Метод змінності - характеризується зміною рівня інтенсивності при виконанні безперервної роботи. Цей метод вважається універсальним, оскільки передбачає широкі можливості для педагога та учня, особливо при самостійних роботах. Зміну навантаження виробляють поступово відповідно до самопочуття учнів.

ü  Контрольний метод пов'язаний із застосуванням навантаження в навчальному процесі для визначення рівня підготовки та внесення змін у хід подальшого планування занять, в залежності від загальної фізичної підготовки учнів.

ü  Інтервальний метод полягає в багаторазовому чергуванні навантажень найвищих і найнижчих по інтенсивності з невеликим розслабленням після серії рухів. [12, c. 5]

ü  Повторний метод полягає у повторі, зазвичай максимальних за інтенсивністю навантажень з розслабленням між ними. При цьому обсяг навантажень може бути різним.

ü  Круговий метод полягає у виконанні спеціально підібраних комплексів рухів, в їх чергуванні з метою розвитку різних груп м'язів. При правильно підібраному чергуванні досягається висока інтенсивність навантаження при порівняно невеликій втомі, що дає змогу збільшити обсяг занять.

ü  Метод м'язової релаксації. Займає значне місце в навчально-танцювальному процесі, так рух будь-якої частини тіла є результатом поєднання збудження і розслаблення м'язів, яке необхідне для успішного виконання будь-якого танцювального елемента. Відсутність такого розслаблення часто призводить до напруженості і скутості, а так само до зниження ефективності руху. Необхідно включати в урок вправи для розвитку здатності до довільного розслаблення м'язів, такі як: вільне розгойдування руками в плечовому і ліктьовому суглобах, струшування руками і ногами, тулубом, розслаблення лежачи, велике значення має дихання, тому необхідно давати ряд вправ у поєднанні з видихом і вдихом. Систематичне застосування таких вправ сприяє більш швидкому оволодінню рухових якостей, також є засобом відновлення організму після занять. [10, c. 3]

Хореографічна робота з сучасного танцю в системі освіти буде ефективною за таких умов:

§  використання педагогічного потенціалу сучасної хореографії з урахуванням її виховних та розвиваючих можливостей;

§  реалізація особистісно-орієнтовного підходу до дітей у процесі танцювальної діяльності;

§  застосування демократичного стилю спілкування педагога з дітьми, що ґрунтується на принципах взаємодії та співтворчості; мотивація діяльності дітей;

§  добір системи методів і прийомів залежно від етапів формування хореографічної навички;

§  використання доступного й цікавого танцювального репертуару;

§  застосування різних типів хореографічних занять. [9, c. 21]

Отже, охарактеризувавши напрями сучасної хореографії, розкривши психолого-педагогічні аспекти використання їх на заняттях ритміки, визначивши метологічні основи його викладання ми можемо сказати, що українські педагоги-хореографи в даний час є учасниками та рушійною силою розвитку сучасних напрямків танцю, які впроваджуютьсучасний танець в роботу хореографічних гуртків та студій. Саме це дозволить Україні впевнено рухатись у напрямку входження у світовий та європейський простір із власними досягненнями в галузі формування хореографічних шкіл нового модерністського та постмодерністського етапу в українському мистецтві. [4, c. 19]

РОЗДІЛ 2. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТОДИКИ ПРОВЕДЕННЯ СУЧАСНОГО ТАНЦЮ

.1 Актуальність стану використання сучасного танцю на заняттях з ритміки з учнями початкової школи

Основою навчально-виховного процесу є спільна діяльність педагога і учня, спрямована на розвиток хореографічних здібностей, мистецьких цінностей у вихованців. [8, c. 67] До загальних умов навчання сучасної хореографії належать: відповідно організоване середовище, в якому навчається і розвивається дитина молодшого шкільного віку; використання на заняттях сучасних творів мистецтва; залучення учнів до імпровізаційної діяльності; врахування їх інтересів та нахилів.

Одним із основних засобів розвитку хореографічних навичок у школярів молодшого шкільного віку є сучасний танець. Тому у дослідженні було запропоновано методику використання сучасного танцю на заняттях з ритміки, яка сприяла б ефективному розвитку хореографічних навичок у дітей.

Мета методики полягає в тому, щоб підвищити рівень обізнаності учнів у сфері сучасного танцю.

Завдання методики:

·        розвивати у дітей стійкий інтерес до сучасної хореографії;

·        удосконалювати виконавські вміння школярів у створенні свого образу, використовуючи з цією метою елементи сучасного танцю;

·        розширювати уявлення виконавців про сучасний танець вцілому;

·        розвивати естетичний смак, естетичне сприймання через танець;

·        збагачувати і активізувати словник хореографічних термінів у дітей;

·        розвивати танцювальну творчість, пластичність, гнучкість, витривалість, музикальність, відчуття ритму, правильне дихання, координацію рухів і вміння володіти своїм тілом.

Методика складалась із сукупності методів, спрямованих на підвищення ефективності засвоєння знань про сучасний танець, мобілізацію пізнавальної активності та формування емоційно-ціннісного ставлення до сучасного танцю. Методи класифікувались за різними критеріями: за головною педагогічною метою; за загальною та спеціальною спрямованістю (загальні педагогічні та спеціальні методи); методи навчання в художній діяльності: наочні (зразок, показ); словесні (бесіди, інструкції, вказівки, поради, оцінка і самооцінка результатів діяльності школярів).

Оскільки в молодшому шкільному віці дитина налаштована передусім на гру, то з метою розвитку її хореографічних навичок широко використовувались різноманітні прийоми: ігрові ситуації, музичні твори, відеозаписи.

Щоб з’ясувати вплив сучасного танцю на хореографічні навички учнів молодшого шкільного віку нами було проведено експериментальне дослідження цієї проблеми у ЗОШ І-ІІІ ст. с. Несвіч. В експерименті брали участь група №1 (19 дітей) хореографічного колективу «Сузір’я» (контрольна група) та група №2 (23 дитини) хореографічного колективу «Танцювальний бриз» (експериментальна група), а також заступник директора з виховної роботи, педагоги-хореографи та концертмейстери.

Експериментальне дослідження відбулось в три етапи: констатувальний, формувальний, контрольний.

Мета констатуючого експерименту: визначити використання сучасного танцю керівниками колективів на заняттях з хореографії.

На етапі констатувального експерименту ми провели опитування серед педагогів навчального закладу. Мета цієї роботи спрямована на з’ясування знань педагогів про сучасний танець та його проведення (Додаток А).

Завдяки проведеному анкетуванню нам вдалось розглянути дослідження більш детально. Нами було опитано 5 респондентів навчального закладу, серед них були: заступник директора з виховної роботи, педагоги-хореографи, концертмейстери. Результати анкетування підтвердили актуальність дослідження; сприяли визначенню та конкретизації слабких ланок у роботі колективу навчального закладу. 20% опитаних можуть дати чітке визначення поняття сучасний танець та досить часто використовують його у своїй роботі. На жаль 80% мають лише загальні уявлення про сучасний танець і не можуть назвати його види, а також дуже рідко використовують його на заняттях з хореографії.

Рис. 2.1 Використання педагогами сучасного танцю на заняттях з ритміки

Таким чином, можна зробити висновок, що, якщо у дітей молодшого шкільного віку є задатки до занять сучасним танцем, то вони не розвиваються, оскільки з ними не проводиться систематична робота.

Під час проведення занять з сучасного танцю ми спостерігали за учнями та визначили рівні здатності дитини до розвитку хореографічних навичок через заняття сучасним танцем:

Високий рівень:

- дитина із задоволенням вивчає елементи сучасного танцю;

-        вдосконалює техніку виконання елементів;

         самостійно відтворює вивчений матеріал;

         розвиває гнучкість, силу м’язів, стійкість корпусу, його еластичність, координацію рухів, музикальність;

         дитина вміло володіє своїм тілом;

         має відчуття ритму, правильне дихання;

         часто застосовує виразну уяву та артистизм;

         яскраво виражає позитивні емоції та передає образ за допомогою рухів, міміки, жестів.

Середній рівень:

  дитина вміє володіти своїм тілом та координувати рухи;

-        у процесі вивчення сучасного танцю малопомітно виражає позитивні емоції;

         не висловлює бажання надалі вивчати елементи сучасного танцю;

         виконує елементи невиразно, а власну імпровізацію застосовує неохоче;

         інколи проявляє індивідуальну уяву та артистизм.

Низький рівень:

  дитина не може самостійно відтворити вивчені елементи сучасного танцю;

-        невміло володіє власним тілом;

         не відчуває потреби у вивченні сучасного танцю;

         не проявляє бажання самостійно імпровізувати;

         ніколи не застосовує артистизм та індивідуальну уяву;

         часто проявляє байдужість та незацікавленість у вивченні нових рухів сучасного танцю.

У ході спостережень за заняттями з сучасного танцю з учнями обох груп, було проведено анкетування (Додаток Б), виконання вихованцями експериментальних завдань, згідно поданих показників, було визначено рівень розвитку хореографічних навичок через сучасний танець.

Отримані дані подані у вигляді таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Рівень розвитку хореографічних навичок в учнів на початковому етапі

Назва групи

Високий рівень

Середній рівень

Низький рівень


К-сть учнів

%

К-сть учнів

%

К-сть учнів

%

Контрольна група

3

36,%

9

47,%

7

15,%

Експериментальна група

3

34,%

12

52,%

8

13,%


Діти, які показали високий рівень розвитку хореографічних навичок виявляли бажання вивчати елементи сучасного танцю, виражали свої позитивні емоції та почуття, удосконалювали виконавські вміння, використовували власну імпровізацію.

Вихованці з середнім рівнем розвитку також мали бажання вивчати сучасний танець, проте емоції були непомітні. Під час імпровізаційної діяльності діти були сковані, не розкривали свого образу.

У дітей з низьким рівнем розвитку хореографічних навичок заняття з сучасного танцю не викликали естетичного задоволення, а байдужість та незацікавленість. Вони виконували елементи механічно, за підказкою педагога-хореографа. Не проявляли бажання самостійно імпровізувати.

На формувальному етапі експерименту була проведена відповідна робота з учнями та педагогами: круглий стіл на тему: «Сучасний танець у навчально-виховному процесі»; перегляд виступів відомих майстрів сучасного танцювального мистецтва, а також вивчення елементів сучасного танцю на кожному занятті з ритміки (Додатки В, Г, Д, Е, Є).

На контрольному етапі експерименту було визначено рівень розвитку хореографічних навичок в учнів молодшого шкільного віку через сучасний танець. Отримані результати подано у вигляді таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Рівень розвитку хореографічних навичок в учнів у кінці експерименту

 Назва групи

Високий рівень

Середній рівень

Низький рівень


К-сть учнів

%

К-сть учнів

%

К-сть учнів

%

Контрольна група

4

21,%

9

47,%

6

31,%

Експериментальна група

10

43,5%

11

47,8%

2

8,7%


Результати експерименту показали, що в експериментальній групі рівень розвитку хореографічних навичок через сучасний танець зріс порівняно з контрольною групою. Вихованці дуже активні у своїй діяльності. Дітям подобаються заняття з сучасного танцю. Вони задоволені, почувають себе вільніше і впевненіше, імпровізують із задоволенням. Кожен знає і пам’ятає, що і коли повинен робити. У них тіло стало гнучкішим, організм витривалішим, настрій позитивним. Діти впевнено передають свої емоції та почуття за допомогою рухів сучасного танцю, розвиваючи свої хореографічні здібності. Результати дослідження відображені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Узагальнення показників експериментальної і контрольної груп

 Назва групи

Високий рівень

Середній рівень

Низький рівень


Конст. експ.

Форм. експ.

Конст. експ.

Форм. експ.

Конст. експ.

Форм. експ.

Контрольна група

36,8%

21,1%

47,4%

47,4%

15,8%

31,5%

Експериментальна група

34,8%

43,5%

52,1%

47,8%

13,1%

8,7%


З таблиці 2.3. бачимо, що до проведення формувального експерименту в учнів експериментальної та контрольної груп був приблизно однаковий рівень розвитку хореографічних навичок, а вже після його завершення - помітне значне зростання рівня розвитку хореографічних навичок через використання сучасного танцю в експериментальній групі і майже без змін у контрольній. Одержані результати показали, що на початку експерименту у 8 дітей, що складає 34,8% експериментальної групи рівень розвитку хореографічних навичок знаходився на низькому рівні, проте по його закінченню таких учнів залишилося всього 2, що становить 8,7%. При цьому кількість вихованців з високим рівнем збільшилась з 13,1% до 43,5%.

Зіставлення вихідних і кінцевих результатів в експериментальній і контрольній групах переконує в ефективності застосування даної методики сучасного танцю, що суттєво впливає на розвиток хореографічних навичок у дітей молодшого шкільного віку.

Таким чином, загальне підвищення рівня розвитку хореографічних навичок в учнів через сучасний танець досягнуто завдяки таких умов: врахування індивідуально-психологічних особливостей кожного вихованця у процесі вивчення елементів сучасного танцю; організація самостійної і творчої діяльності; використання методів наочності, новизни, образності; дотримання вимог, які поставила перед педагогом-хореографом методика; підведення учнів до усвідомлення значення сучасного танцю для розвитку їх танцювальних здібностей.

Отже, завдяки чіткому дотриманню умов щодо використання сучасного танцю на заняттях з хореографії ми сприяємо розвитку хореографічних навичок в учнів молодшого шкільного віку.

.2 Методичні рекомендації щодо проведення занять з сучасного танцю

Сучасний танець - це багатожанровий і естетично різноплановий феномен. До сучасного танцю в даний час відносяться всі напрямки хореографії, які зʼявилися в XX столітті. В даний час існує п'ять основних систем танцю зі своєю естетикою, школою і технікою виконання: класичний, народний, модерн-джаз, модерн і постмодерністський танці. Це ті системи, які мають свою історію, свій естетичний модуль, свою техніку, свою методику підготовки виконавців, свою мову рухів. Одночасно існують і розвиваються стилі танцю, до них можна віднести: бальний, степ, фламенко, побутові танці. Ці напрями мають свою лексику, свою історію, але не мають естетичної школи виховання виконавців. [19, c. 34]

До основних принципів техніки сучасного танцю відноситься:

.        Використання пози «колапс».

.        Пересування виконавця в просторі по горизонталі і вертикалі.

.        Ізольовані рухи різних частин тіла.

.        Поліметрія танцю.

.        Використання ритмічно складних і синкопованих рухів.

.        Комбінування музики і танцю.

.        Індивідуальні імпровізації в загальному танці.

Основне завдання педагога на першому етапі навчання домогтися достатньої свободи у триманні хребта, навчання навичкам розподіляти напругу.

Для початку викладач сучасного танцю, повинен визначитися, чий стиль йому близький. В уроці сучасного танцю немає певної послідовності вправ, як існує в класичному танці. Багато педагогів, вивчивши базові техніки, створюють власну систему викладання, об'єднуючу декілька технік. В американській та західноєвропейській системі хореографічної освіти не існує єдиної методики. Кожен педагог є самостійною творчою особистістю і має право на пошук своїх педагогічних прийомів і методів. (Додаток Ж)

Основні розділи уроку сучасного танцю:

1.      Розігрів(5-7 хвилин)- основне завдання привести в робочий стан м'язи. Можливі варіанти розігріву - біля станка, на середині, в партері. Але основне завдання - послідовний розігрів, де б, не знаходився виконавець: стопи, ахіллесове сухожилля, колінний суглоб і підколінні зв'язки, тазостегновий суглоб і м'язи паху, м'язи спини і торсу. У розігріві в основному використовуються рухи з розігрівом ніг, в чистому і варіаційному вигляді, а також рухи запозичені з інших технік. Немає чітких правил виконання розігріву, але він повинен бути насичений п'ятьма - десятьма вправами на різні групи м'язів, все залежить від рівня підготовки учнів. Для розігріву використовується ритмічна музика свінгового характеру розміру 2/4, однак можлива і повільна музика на 4/4, особливо при виконанні нахилів, спіралей торсу.

2.      Ізоляція та координація (10 хвилин). Ізоляції, як правило, піддаються всі центри зверху вниз, від голови до ніг. Спочатку всі рухи вивчаються в чистому вигляді, причому можливе виконання двома способами: повільне стискування і розширення або різко досягти максимального положення. Але в тому й іншому випадку центр, наведений в рух, повинен досягати свого вкрай можливого положення. Другий етап навчання: з'єднання рухів одного центру в найпростіші комбінації: хрест, квадрат, коло, півколо. Наступний етап - з'єднання в більш складні геометричні комбінації, більш складні ритмічні структури. І, нарешті, останній етап - з'єднання рухів декількох центрів, тобто координація. Основне завдання педагога під час вивчення рухів ізольованих центрів - стежити за тим, щоб рухи були дійсно ізольованими, щоб під час руху одного центру, не рухався інший. Це, на перший погляд, просте завдання викликає труднощі, так як анатомічно всі центри тісно пов'язані. Координація присутня у всіх розділах уроку, скрізь, де необхідно з'єднати рухи двох або більше центрів в одній комбінації. Перший етап навчання - координація ізольованих центрів. Координуються два, три, чотири центри в одночасному паралельному русі. Потім ця координація ускладнюється рухом в опозицію, введенням складних ритмічних малюнків. І, нарешті, останній етап координація декількох центрів під час пересування. Процес вивчення координації будується від простого до складного. Для «ізоляції» підходить швидка, ритмічна музика з чітким акцентом на першу долю. Головне в музичному матеріалі - проста мелодія і постійний ритм, не ускладнений модуляціями або ритмічними фігурами. Можливе використання тільки ударних інструментів. На першому етапі навчання бажано використовувати в музичному супроводі парні ритми 2/4, 4/4, 6/8 і т.д. Потім можна переходити до поліритмії більш складного рівня непарні рівні 5/4, 7/8, 9/8. Вправи на поліритмію тісно пов'язані з координацією, але завдання ускладнюється, оскільки необхідно поєднувати не тільки рухи двох і більше центрів, але і різні ритмічні малюнки і розміри.

.        Партер (10 хвилин). Сучасний танець використовує сценічний простір не тільки по вертикалі, але й по горизонталі. Рух виконавця на підлозі - істотна частина хореографії. В уроці цей розділ несе дуже важливі функції:

o     у партері може відбуватися розігрів;

o     у партері можуть бути вправи на ізоляцію;

o     у партері можуть виконуватися вправи - stretch характеру;

o     у партері дуже ефективні вправи для розвитку рухливості хребта;

o     перехід з однієї позиції в іншу, створення ланцюжків на зміну рівня, додатковий тренаж на координацію й орієнтацію в просторі.

4.      Adagio(20 хвилин). Вадим Нікітін розглядає завдання adagio в уроці, як три основні цілі комбінацій на adagio:

·                 відпрацювання стійкості та розвиток висоти підйому ноги;

·                 відпрацювання обертання в позах;

·              відпрацювання просторового розташування.

У розділі «adagio» в основному використовуються музичні розміри 4/4 або ѕ, можливі більш складні розміри, але тоді комбінації повинні бути «не квадратними».

У такій послідовності розглядаються і комбінації:

Ø   комбінація з використанням нахилів, спіралей торсу, contractionіrelease з одночасним підйомом «робочої» ноги на 90° і вище;

Ø   комбінації з використанням tourlent та інших видів партерних турів, fouetteentournant і pirouettes;

Ø   комбінація з використанням різних ракурсів, зміною рівня, переміщенням по простору класу.

При вивченні комбінації на початковому етапі музичний супровід має бути з простим мелодійним малюнком і стійким ритмом. В подальшому може використовуватися більш складна музика різних стилів: поп - музика, джазова музика, симфоджаз, рок - музика, музичний матеріал з мюзиклів і музичних фільмів.

5.      Пересування(20 хвилин). (Cross) кроки, стрибки, обертання - це заключначастина уроку. Її мета - розвинути танцювальність, відчуття стилю, координацію. Cross - найбільш імпровізаційна частина уроку, кожен педагог задає ті кроки, обертання і стрибки, які вважає необхідними. Ця частина уроку схожа до allegro уроку класичного танцю, проте необхідно відзначити, що сучасний танець дуже обережно ставиться до стрибків, особливо «великих». Техніка стрибка і обертання з невеликими змінами повністю запозичена з класичного танцю. Тому в основному педагоги використовують комбінації кроків, обертань, і в меншій мірі стрибків. Cross зазвичай виконується по діагоналях класу або по колу. В залежності від завдань уроку, Cross може бути в різних манерах і стилях сучасного танцю, наприклад, з використанням кроків фольклорного характеру, тобто афротанцю, використовуються кроки і обертання латиноамериканського танцю, можливі кросові комбінації з елементами, запозиченими з танцю модерн, тобто з використанням падінь, перекатів по підлозі і т.д. Але при всіх видах комбінацій бажано витримувати один стиль і манеру руху.У розділі «cross» вибір музики залежить від завдань і запропонованих комбінацій. Кроки афротанцю бажано виконувати під ударні інструменти, причому ритм музичного супроводу залежить від типу кроку.

6.      Комбінація (20 хвилин). Останнім розділом уроку модерн-джаз танцю є танцювальна комбінація. Зазвичай комбінація вивчається протягом 3 - 4 уроків, шліфується і відпрацьовується. Природно, на першому етапі навчання комбінації повинні бути досить прості для засвоєння, їх тривалість не повинна перевищувати 32 або 64 такти, потім, удосконалюючи і ускладнюючи, педагог повинен створювати розгорнуті танцювальні комбінації. Основна відмінність комбінації від постановочного номеру в тому, що в ній немає жодної ідеї, крім технічного вдосконалення. Комбінація може виконуватися під будь-яку «квадратну» музику і не вимагає спеціально підібраного музичного матеріалу. На жаль, в даний час дуже багато балетмейстерів, особливо в аматорських колективах, виносять на сцену хореографічні номери, які нагадують комбінацію - набір рухів, без думки і розвитку.

В кінці кожного уроку необхідно мати декілька хвилин для відновлення дихання і декількох вправ на розслаблення. Курс занять сучасним танцем раціонально розділити на три етапи: підготовчий, базовий і професійний. Рівень курсу залежить від можливостей учнів.

Підготовчий рівень: вивчаються основні положення, рівні модерн-джаз танцю, основні рухи, кроки, стрибки. У розділі «Комбінація» вивчаються комбінації на 32 і 64 такти, що включають рухи ізольованих центрів, кроки, зміну рівнів і т.д.

Базовий рівень: вводяться нові технічні поняття в кожному розділі уроку, в розділі «Комбінація» вивчаються комбінації з переміщенням у просторі, з використанням зміни рівнів, різних способів обертання і стрибків.

Професійний рівень: цей третій рівень, призначений для професійних виконавців, які володіють не тільки основами модерн-джаз танцю, але і технікою класичного і народно-сценічного танцю. Вправи виконуються за тими ж розділами, але з поліцентрією, поліритмією, з координацією всіх центрів. Більш складними стають стрибки і обертання. Час для розігріву максимально скорочується.

Отже, під час організації та проведення хореографічних занять з сучасного танцю слід дотримуватися наступних методичних вимог:

постановка перед кожним заняттям навчальних, виховних, розвиваючих та оздоровчих завдань;

добір змісту заняття відповідно його тематиці, меті й завданням;

використання різнохарактерного, образного музичного матеріалу, що відповідає завданням певної частини заняття;

повторення попереднього й подача нового матеріалу з обов'язковим його закріпленням шляхом багаторазового, варіативного використання;

зміна видів діяльності, місця розташування дітей, оптимальне дозування припустимого навантаження;

поєднання репродуктивного й продуктивного видів діяльності, надання дітям свободи у виборі способів рішення творчих завдань;

здійснення індивідуально-диференційованого підходу (урахування фізичних можливостей, психічних та статевих особливостей, інтересів дитини);

використання різноманітних методів і прийомів, що стимулюють рухову, розумову, пізнавальну й творчу активність дітей;

створення атмосфери захищеності й комфортності під час заняття, доброзичливий характер спілкування з педагогом, заохочення навіть незначних досягнень дітей;

особиста участь педагога у виконанні танцювальних рухів;

підведення підсумків з аналізом діяльності дітей, повідомлення мети наступного заняття для підвищення інтересу та мотиваційної готовності.

ВИСНОВКИ

Курсова робота досліджувала одну з актуальних проблем сучасної хореографії - використання напрямів сучасної хореографії на заняттях з ритміки. У сучасних умовах навчання та виховання все більше уваги приділяється формуванню творчої особистості, яка поєднує креативні здібності з розвитком вольової, емоційної, мотиваційної сфер, з набуттям професійних знань, умінь. Здібність до творчості є в кожній дитині. Щоб це побачити, дітям треба давати можливість творити в будь-якій діяльності.У процесі творчості дитина виявляє свої почуття, думки, росте як особистість. Теоретики естетично-художнього виховання завжди підкреслюють, що в кожній дитині є величезна творча енергія. Вона повинна знайти вихід, виявитися в діяльності. Особливо продуктивна в цьому плані художня діяльність. Вирішення цих завдань можливе за умов залучення дітей до хореографічної діяльності, у процесі якої відбувається емоційно-чуттєвий, культурно-творчий розвиток особистості. Вивчення та аналіз літературних джерел, спостереження за роботою хореографічних гуртків дали змогу зробити такі висновки та узагальнення:

) основою навчально-виховного процесу є спільна діяльність педагога і учня, спрямована на розвиток хореографічних здібностей, мистецьких цінностей у вихованців. До методичних основ навчання сучасної хореографії належать: відповідно організоване середовище, в якому навчається і розвивається дитина молодшого шкільного віку; використання на заняттях сучасних творів мистецтва; залучення учнів до імпровізаційної діяльності; врахування їх інтересів та нахилів;

) сучасний танець - це один із видів танцю, він рухливий і непередбачуваний і не має ніяких правил та канонів. Він втілює в хореографічну форму навколишнє життя, його нові ритми, манери, загалом, створюючи нову пластику. Тому він цікавий і близький молодому поколінню. Діти з великим захопленням відвідують заняття з сучасного танцю. Зараз у нашій країні відбувається підйом сучасного танцю, він живе і активно розвивається на ряду з іншими видами хореографічного мистецтва, поряд із народним, бальним, класичним танцями вводиться в роботу гуртків хореографії;

3) хореографічне мистецтво здатне задовольнити прагнення особистості до естетичного зростання, поєднати її внутрішній і зовнішній світ, активізувати творчу уяву та емоційні реакції дитини. Слід зазначити, що хореографія, яка спирається на музично-організовані, умовні, образно-виразні рухи людського тіла, сприяє формуванню емоційної сфери особистості, втіленню в танцювальних рухах особливостей її характеру, формуванню в неї духовних цінностей. Саме сучасний танець переконує людей у тому, що мистецтво є продовження життя і осягнення себе, що ним може займатися кожен, якщо подолає в собі лінь і страх перед незнайомим. Він втілює красу людського тіла, посилює виразність танцювальної пластики, дає емоційну ритмічну основу, адже сучасний танець - це самостійна форма мистецтва, де по-новому з'єдналися рухи, музика, світло і фарби, де тіло, дійсно, знайшло свою повнокровну мову;

4) для формування хореографічних навичок в учнів необхідне чітке дотримання умов щодо використання сучасного танцю на заняттях з хореографії: врахування індивідуально-психологічних особливостей кожного вихованця у процесі вивчення елементів сучасного танцю; організація самостійної і творчої діяльності; використання методів наочності, новизни, образності; дотримання вимог, які поставила перед педагогом-хореографом методика; підведення учнів до усвідомлення значення сучасного танцю для розвитку їх танцювальних здібностей;

) обґрунтована методика використання сучасного танцю на заняттях з хореографії ефективно впливає на формування хореографічних навичок у дітей молодшого шкільного віку. Підтвердженням цього є експериментальні дослідження, які були проведені в хореографічних колективах «Сузір’я» і «Танцювальний бриз» ЗОШ І-ІІІ ст. с. Несвіч, які показали, що при систематичному застосуванні сучасного танцю на заняттях гуртка, в експериментальній групі значно зріс показник рівня розвитку хореографічних навичок в дітей молодшого шкільного віку. Тому для того, щоб процес формування хореографічних навичок був ефективним, необхідно систематично включати в заняття хореографічних гуртків сучасний танець.

Таким чином, необхідною умовою досягнення поставлених завдань є проведення систематичної роботи з сучасного танцю, яка формує не тільки хореографічні здібності учнів, а виховує хореографічно-обізнану творчу особистість. Саме українські педагоги-хореографи є рушійною силою розвитку сучасних напрямків танцю, методом впровадження напрямів сучасного танцю в роботу хореографічних гуртків та студій.

Сучасне хореографічне мистецтво здатне задовольнити прагнення особистості до естетичного зростання, поєднати її внутрішній і зовнішній світ, активізувати творчу уяву та емоційні реакції дитини. Хореографія, що спирається на музично організовані, умовні, образно-виразні рухи людського тіла, сприяє формуванню емоційної сфери особистості, втіленню в танцювальних рухах особливостей її характеру, формуванню в неї духовних цінностей.

хореографія танець ритміка заняття

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.     Александрова Н.О., Танець модерн: Посібник для початківців. / Н.А. Александрова, В.А. Голубєва. - СПб.: Лань, Планета музики, 2007. - 128с.

2.      Баришнікова Т. Азбука хореографії [Текст]: Методичні вказівки. / Т. Баришнікова. - СПб.: Респекс, люкс, 1996. - 252 с.

3.      БаскаковВ. Вільне тіло. - М. - 2001.

4.      Блок Л.Д. Класичний танець. Історія і сучасність. - М.-Мистецтво, - 1987. - С. 330.

5.      В. Івінг. Вечір Лукіна. «Театр і музика». - 1923. - № 8. - С. 717-718.

6.      Вальніна Л. АйседораДункан у Петербурзі. - Терези. - 1905. - С. 40-42.

7.      Вальніна Л.АйседораДункан у Петербурзі. - Терези. - 1905. - № 1.

8.      Гіршон А. Імпровізація і хореографія. Контактна імпровізація. - Альманах 1. - 1999.

9.      Дункан А. Моє життя. - М., - 1992.

10.    Енциклопедія «Балет». - М., - Рад. Енциклопедія. - 1981.

11.    Енциклопедія «Балет». -Москва, - Рад. енциклопедія, - 1981. - С. 504.

12.    Запору Р. Імпровізація присутня. - Альманах 1. - 1999.

13.    Іваніцкій М.Ф. Анатоміялюдини. - М.,Фізкультураі спорт. - 1985.

14.    Івлєва Л.Д. Керівництво виховним процесом у самодіяльному хореографічному колективів. Навчальний посібник. -Челябінськ. - 1989.

15.    Івлєва Л.Д. Методика навчання хореографії у старшій віковій групі. - Челябінськ. - 1997.

16.    Карін Сапорт. «Пошук краси завжди буває болючим». - Рад.балет. - 1996. - № 1-2.

17.    Мессерер А. Танець.Думка. Час. - М., Мистецтво. - 1990. - С. 48.

18.    Мухіна В.С. Вікова психологія: феноменологія розвитку, дитинство,отроцтво. - М., - Академія. - 2000.

19.    Нікітін В. Композиція уроку і методика викладання модерн-джаз танцю Текст]: / В. Нікітін. - М.: Один з кращих, 2006. - 253 с.

20.    Нікітін Ю.В.Методика викладаннямодерн танцю. - Я входжу всвіт мистецтва. - 2001. - № 4.

21.    Панферов В.І. Пластика сучасного танцю. - Навчальний посібник. - Челябінськ. - 1996.

22.    Панфьоров В.І. Балетмейстер в драматичному спектаклі. - Челябінськ. - 1996. - С. 37.

23.    Панфьоров В.І. Балетмейстер в драматичному спектаклі. - Челябінськ. - 1996. - С. 50.

24.    Панфьоров В.І. Пластика сучасного танцю. - Навчальний посібник. - Челябінськ. - 1996. - С. 3.

25.    Підкасістий П.І.Педагогіка. - М.,- ПедагогічнетовариствоРосії. - 1998.

26.    Подласий І.П.Педагогіка. - М., - Просвяшеніе. - 1996.

27.    Столяренко Л.Д. Основи психології. - Ростов-на-Дону: Фенікс - 1997.

28.    Суріцін Є. Причини успіху - різні. -Балет. - 1987. - № 5. - С. 36.

29.    Фокін М. Проти течії. - М. - 1962. - С. 520.

30.    Чурко Ю. Лінія, що йде в нескінченність. - Льон. - Полум'я, 1999. - С. 58.

31.    Шариков Денис Ігорович. Сучасна хореографія як феномен художньої культури ХХ століття: Дис... канд. наук: 26.00.01 - 2008.

32.    #"787657.files/image002.jpg">     

Мал. 1               Мал. 2

І - Розкрити стопи, злегка піднімаючи п'яти, у 2 парал. поз.

-4 - Повторити вправу. І - Розкрити стопи у 2 ayт-поз.

-8 - Повторити вправу. 1 - Закрити стопи у 2 парал. поз.

- Закрити стопи, злегка піднімаючи п'яти в 1 аут-поз.

- Закрити шкарпетки в 1 парал. поз. 4 - Пауза.

При виконанні особливу увагу звернути на положення спини, суворо паралельне підлозі.

                                            

Мал. 3                                             Мал. 4

В.П. - Спиною до станка, 1 аут-поз. ніг. Руки настанку зверху.

- Grandbattement П.Н. в сторону в положенні attitude (мал. 3).

- Так само виконати grandbattement перед корпусом, зробивши bruch (мал. 4).

- Положення 1. 4 - Повторити положення 2.

-8 - Повторити з demi-plie на опорній нозі в момент відкриття ноги в сторону.

При виконанні необхідно стежити за нерухомістю стегон і витягнутим становищем стопи.

                                                 

Мал. 5                          Мал. 6                          Мал. 7

Вправа 3

В.П. - Випад особою до станка, вагу корпусу на Л.Н., П.Н. позаду на півпальцях, коліно опорної ноги трохи зігнуте.

- Опустити П.Н. на п'ятку, розтягнувши Ахіл (мал. 5).

І - Повернутися в В.П. 2 І - Повторити. 3 І - Повторити.

- Привести П.Н. passe (паралельно), одночасно піднятися на півпальці опорної ноги (мал. 6). І - Повернутися в В.П.

Так само повторити з Л.Н.

Вправа 4

В.П. - Спиною до станка, ноги в 1 парал. поз.

Повторити вправу 1.

Вправа 5

В.П. - Спиною до станка, ноги в 2 парал. поз. І - Release.

-4 - Опускати торс вперед-вниз, одночасно demi-plie, груди між колін (мал.7).

- Contraction; різко округлити спину, голову опустити вниз (мал. 8).

-8 - Витягнути коліна і rollup.

                                       

Мал. 7                Мал.          8                Мал. 9                Мал. 10

Вправа 6.

В.П. - Л.Р. на палиці, боком до станка,

аут-поз. ніг. Повторити вправу 2, grandbattement вперед-назад, зміна через passeparterre.

Те ж повторити з demi-plie на опорній нозі під час кидка ноги вперед.

б)Вправа 1

В.П. - Обличчям до станка, flatback, ноги в 2 парад, поз.

-4 - Чотири bounce торсом нижче 90 °.

-7 - Bodyroll, почати з grandpile, потім почергове випрямлення ноги торсу до підйому на півпальці (мал. 10). 8 - В П.

Вправа2

В.П. - Спиною до станка, ноги в 2 парал. лоз. 1-4 - Rolldown.

-8 - Bodyroll. Підйом вгору в наступному порядку: голова, плечі, груди (мал. 11).

                                                

Мал. 11                        Мал. 12              Мал. 13              Мал. 14

Вправа 3

В.П. - Обличчям до станка, 1 аут-поз. ніг, П.Н. відкрита вперед на носок.

-3 - Arch торсу (мал. 12).

- Passeparterra, П.Н. назад на носок, торс у нейтральне положення.

-8 - Зігнути Л.Н., П.Н. пряма ковзає по підлозі тому (розтяжка) (мал. 13).

-4 - Витягнути Л. коліно, одночасно П.Н. підняти на 90 ° назад.

-8 - Закрити П.Н. в 1 аут-поз. 7-8 - BattementtenduЛ.Н. вперед.

-16 - Повторити з Л.Н.

                                 

Мал. 15                                 Мал. 16

Вправа 4

В.П. - Спиною до станка, ноги в широкій 2 аут-поз.

-4 - Зігнути максимально П. коліно, вагу корпусу на П.Н., Л. стопа - flex (мал. 15). 5-8 - В.П. 1-8 - Повторити з Л.Н.

Вправа 5

В.П. - П.Р. на станку, Л.Р. в III поз., ноги в 1 парал. поз.

- Відвести стегна вліво, нахилити торс вправо (відтяжка від станка), Л.Р. над головою.

- Demi-plie перегнути корпус з рукою ще більше до станка.

-4 - Поглибити до grandplie, продовжуючи коло корпусом вперед (contraction вперед), Л.Р. в III поз. (мал. 16).

-8 - Витягнути коліна, продовжуючи коло торсом вліво, і повернутися в В.П. Повторити з Л.Н.

ДОДАТОК Г

Розігрів на середині зали

а)Вправа 1

В.П. - 2 парал. поз. ніг. Руки вільно опущені уздовж торсу.

- Розслабити торс drop вперед-вниз, руки торкаються підлоги. 2 - Demi-plie

- Витягнути коліна, зберігаючи положення рук і торсу.

- Перенести вагу корпусу на руки і піднятися на півпальці

- Повернутися у положення 3. 6-8 - Rollup.

Під час виконання приділити увагу початкового падіння торсу, він повинен бути максимально розслаблений, хребет не напружений.

Вправа 2

В.П. - 2 парал. поз. ніг, III поз. рук, лікті витягнуті, долоні усередину.

-2 - Flatback вперед (мал. 1). 3-4 - Demi-plie.

- Drop торсу вперед-вниз. 6 - Спираючись на руки, витягнути коліна.

-8 - Rollup.

Стежити за тим, щоб при виконанні flatback спина, руки, голова, плечі

знаходилися на одній прямій лінії.

                                                     

Мал. 1                Мал. 2                          Мал. 3                 Мал. 4

Вправа 3

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки в II поз, лікті витягнуті.

- Flatback вперед.

-4 - Bounce, поступово поглиблюючи нахил (мал. 3).

- Drop торсу вниз.

-8 - Bounce, руки заходять за лінію ніг якомога далі назад (мал. 4).

-2 - Підняти торс у положення 1.

-4 - Drop в положення 5.

- Flat back. 6 - Drop. 7 - Flat back 8 - В.П.

Вправа4

В.П. - 1 парал. поз. ніг, руки в підготовчому положенні.

- Demi-plie. 2 - Витягнути коліна. І - стопи в 1 аут-поз. 3 - Demi-plie.

- Витягнути коліна. І - Перекласти стопи у 2 парал. поз.

-6 - Повторити 1-2 і перевести стопи у 2 аут-поз.

-8 - Повторити demi-plie (мал. 5).

-8 - Повторити у зворотному порядку, закриваючи стопи в І.П.

                                            

Мал. 5                          Мал. 6                          Мал. 7

Вправа 5

Легкі підскоки на двох ногах, повторити 8-16 разів.

Голова

Вправа 6

В.П. - 2 парал. поз.ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

-2 - Нахил вперед (мал. 6). 3-4 - В.П. 5-6 - Назад. 7-8 - В.П.

-8 - Повторити, виконавши нахили в сторони (вправо і вліво) (мал.7).

-8 - Повторити, виконуючи руху на кожен рахунок.

Вправа 7

В.П. - Див. вправу 6.

- Нахил вперед. 2 - Центр. 3 - Нахил вправо.4 - Центр.5 - Нахил тому.

- Центр. 7 - Нахил вліво. 8 - Центр.

Виконувати рухи головою різко, стакатіровано.

-4 - Повторити, не повертаючи голову в центр: «квадрат». Починати по черзі вправо і вліво.

                                               

Мал. 8                          Мал. 9                Мал. 10              Мал. 11

Плечі

Вправа 8

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торса, кисті зігнуті в зап'ястях (flex).

- Підняти плечі вгору (мал. 8). 2 - Опустити вниз (мал. 9).

-4 - Чотири рази повторити рух в два рази швидше.

Звернути увагу на те, щоб лікоть не гнувся під час підйому плеча вгору.

Вправа 9

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торса, кисті стиснуті в кулак.

- Thrust плечима вперед (мал. 10).

- Аналогічно тому (мал. 11).

Рух виконувати без зміщення грудної клітини.

Вправа 10

В.П. - Ноги в 2 поз., Руки вздовж торсу, кисті стиснуті в кулак.

- Плечі вперед. 2 - початок. 3 - Назад. 4 - Вниз.

Те ж повторити, починаючи тому.

Вправа 11

В.П. - 2 парал. поз ніг, руки в V-положення внизу, долоні спрямовані вперед, кисть в положенні jazzhand.

- Твіст плечима, П. плече вперед, Л. плече назад, руки не змінюють положення (мал. 12).

- Різко змінити положення плечей (П. плече назад, Л плече вперед).

                                                                    

Мал.12      Мал. 13                        Мал. 14              Мал 15

Вправа 12

В.П. - 2 парал. поз ніг, руки в V-положенні попереду перед грудьми (мал. 13). Повторити вправу 11.

Вправа 13.

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки вздовж торсу, долоні flex.

- Півколо плечима з першої крайньої точки в крайню задню крапку.

- Те ж з крайньої задньої точки в передню.

Грудна клітка

Вправа 14

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки в II поз, лікті витягнуті, кисть flex.

- Зсув грудної клітини вправо (мал. 14). 2 - В.П.

- Аналогічно вліво.

- В.П. Зміщується тільки верх торсу, пелвіс залишається нерухомим.

                                                

Мал. 16                        Мал. 17              Мал. 18

Вправа 15

В.П. - Ноги в 2 парал. поз, руки в II поз, але лікті зігнуті, передпліччя паралельні підлозі.

- Різкий ривок, лікті назад за поперек, грудна клітка вперед (мал. 15).

- Грудна клітина тому, долоні на грудях, як би допомагаючи руху, продавлюють грудну клітку тому (мал16).

Вправа 16

В.П. - 2 парал. поз.ніг, руки в divss-position (долоні на кісточках стегон попереду). Повторити вправи 14 і 15 без допомоги рук. Рух вперед-назад і з одного боку в інший.

Вправа 17

В.П. - Див. вправу 16.

- Грудна клітина вперед (мал. 17).

- В.П. 3 - Вправо (мал. 18).

- В.П. 5 - Назад. 6 - В.П. 7 - Вліво.

- В.П. Те ж повторити, починаючи вліво.

                                                               

Мал. 19                        Мал. 20               Мал.21

Пелвіс

Вправа 18

В.П. - 2 парал. поз. ніг, demi-plie руки в divss-position.

-2 - Thrust вперед (мал. 19). 3-4 - В.П. 5-6 - Thrust тому (мал. 20).

-8 - В.П. 1-8 - Повторити з боку в бік.

Повторити без повернення в центр: вперед-назад, з одного боку в бік.Те ж повторити на кожен рахунок. При всіх рухах коліна повинні залишатися нерухомими, вони спрямовані точно вперед і знаходяться над стопами, коліна зігнуті, хребет розслаблений.

Руки

Вправа 20.

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки в II поз., лікті витягнуті.

- Скоротити зап'ясті (flex), підняти долоню вгору

- Опустити долоню вниз.

- Коло пензлем досебе. 4 - Коло від себе.

Вправа 21.

В.П. - Див вправу 26.

- Коло досебе правим передпліччям 2 - Лівим.

- Правим передпліччям - коло від себе.

- Лівим. 5-6 - Три кола передпліччями до себе. 7-8 - Від себе.

Звернути увагу на те, щоб лікті залишалися нерухомими і не змінювали свого положення, знаходилися на рівні плечей.

Вправа 22.

В.П. - 2 парал. поз.ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- Коло передпліччями до себе, піднімаючи їх до рівня грудей.

І - Повторити коло, піднімаючи руки над головою долоні вгору.

- І - Аналогічно від себе, опускаючи руки в В.П. У злитому русі виходить «вісімка» (мал. 24, 25).

Ноги

                                      

Мал. 25      Мал. 26   Мал. 27              Мал. 28

Вправа 23

В.П. - Тяжкість корпусу на Л.Н., П.Н. зігнута в коліні і піднята вперед на висоту 15-20 °.

-4 - Чотири кола правою стопою endedans (мал. 26).

-8 - Endehors. 1 - Скоротити стопу (flex). 2 - Витягнути стопу (point).

-4 - Повторити flex і point. 5 - Витягнути ногу на носок вперед.

- Закрити в 1 парал. поз. 7-8 - Прийняти В.П. з Л.Н.

Вправа 24

В.П. - Тяжкість корпусу на Л.Н., П.Н. відкрита в сторону в положенні attitude, стегно виворотного (рис. 27). Повторити вправу 29.

Вправа 25

В.П. - 1 аут-поз. ніг, руки в II поз.

- Підняти п'яту П.Н. (На півпальцях).

- Відірвати П.Н. від підлоги на 10, натягнути стопу (рис. 28).

- Повернутися в положення

.4 - В.П. 5-8 - Повторити з Л.Н.

-4 - Два рази з П.Н. в два рази швидше.

-8 - Два рази з Л.Н. в два рази швидше. 1-4 - Чотири рази з П.Н. в чотири рази швидше. 5-8 - Чотири рази з Л.Н. в чотири рази швидше.

                                          

Мал. 29              Мал. 30              Мал. 31               Мал. 32

Вправа 26

В.П. - 2 аут-поз. ніг, руки в II поз.

- Demi-plie (мал. 31). 2 - Pilereleve (мал. 30). 3 - Витягнути коліна.

- Опуститися на всю стопу. 5 - Півпальці (мал. 29). 6 - Pliereleve.

- Опустити стопу на підлогу. 8 - Витягнути коліна.

Вправа 27

В.П. - 1 парал. поз. ніг, руки в II поз.

- Battementjete П.М. вперед. 2 - Стопа flex (рис. 32).

- Point.4 - В.П.

Повторити «хрестом» з П.Н. і з Л.Н. Те ж повторити по 1 аут-поз.

б)Вправа 1

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки вільні опущені вздовж торсу.

- П.Р. в положенні А. 2 - П.Р. в положенні Б.

- П.Р. в положенні В.

- Трохи зігнути коліна, голова нахилена назад (погляд в кисть П.P.) П.Р. згинається в лікті і опускається вниз (на рівень плеча) (мал. 33).

-7 - Demi-plie, нахил торсу вперед, П.Р. проходить перед грудьми і витягується ззаду і робить коло endedans, з'єднується з Л.Р.в III поз.

- Demi-plie, flatback, руки в III поз.

- Drop торсу вперед, руки торкаються підлоги (мал. 34).

- Витягнути коліна, руками взяти щиколотки (мал. 35).

-4 - Зафіксувати положення. 5-8 - Rollup.

-16 - Повторити, починаючи з Л.Р.

-16 - Повторити вправу, починаючи двома руками одночасно.

                                                  

Мал. 34              Мал. 35                        Мал.36                Мал. 37

Вправа 3

В.П. - 2 парал. поз.ніг, руки в III поз. 1-4 - Чотири bounce торсом в положенні flatback

-8 - Розслаблений корпус нахилити вниз і продовжити bounce, руки максимально йдуть назад (мал. 35).

-4 - Взяти руками щиколотки ззаду і виконати demi-plie (мал. 36).

-8 - Витягнути коліна. 1-8 - Повторити demi-plie.

-4 - Bounce торсом до П.Н. (мал. 37). 5-8 - Так само Л.Н.

-4 - Так само в центр. 5-8 - Rollup.

ДОДАТОК Д

Ізоляція

Голова

Вправа1

В.П. - 2 парал. поз.ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- Нахил вперед. 2 - Перекласти вправо. 3 - Назад. 4 - Вліво.

- Вперед. 6 - Вліво. 7 - Назад. 8 - Вправо. І - Центр, В.П.

Звернути увагу на точний напрямок під час переходу з точки в точку, голова повинна знаходиться в положеннях, які були вивчені на попередніх уроках. Можливо на першому етапі вивчення виконання кожного руху на два рахунки.

                             

Мал. 1                                   Мал. 2

Вправа 2

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки піднята над головою, долоня в долоню, лікті зігнуті.

- Sundari вправо (мал. 1). 2 - Центр.

- Sundari вліво. 4 - Центр.

-8 - Повторити вперед-центр, тому-центр.

При виконанні sundan повинні зміщуватися тільки шийні хребці, голова зберігає нейтральне положення і не нахиляється.

Вправа 3

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торсу. Свінгових півкола головою вправо і вліво, підборіддя стосується грудей (мал. 2).

Вправа 4

В.П. - Див вправу 11. Швидке погойдування головою з боку в бік, шия розслаблена, амплітуда нахилу невелика.

Плечі

Вправа 5

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торсу, лікті витягнуті, кисть flex.

- П. плече вгору. 2 - Так само Л. плече.

- Опустити вниз П. плече. 4 - Так само Л. плече.

Повторити в два рази швидше.

Вправа 6

В.П. - Див. вправу 13.

-2 - Півколо плечима з передньої крайньої точки в задню крайню.

-4 - Півколо плечима із задньої крайньої точки в передню крайню.

-8 - Виконати в два рази швидше.

Вправа 7

В.П. - 2 парал. поз ніг, руки в V-положенні внизу, кисть - jazzhand.

-4 - Чотири твісту плечима (П. плече вперед, Л. плече назад).

-8 - Продовжувати твіст, зміна напрямку на кожний рахунок, піднімаючи руки перед собою в V-положенні попереду (мал.3).

-4 - Продовжити твіст, зберігаючи V-положення попереду.

-8 - Продовжити твіст, опускаючи руки в В.П.

Мал.3 Мал. 4

Вправа 8

В.П. - 2 парал. поз.ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- П. плечем півколо вперед через верхню точку.

- Так само Л. плечем.

- П. плечем півколо вперед-назад через верхню точку.

- Так само Л. плечем.

- П. плече повторює 1, одночасно невеликий drop торсу вперед і П.Н., згинаючись в коліні, піднімається на півпальці (мал. 4).

- Так само з Л. плеча і Л.Н., коліна стикаються, стопи в ін-поз.

- П. плече повторює 3, одночасно нога повертається в В.П, корпус трохи прогинається назад, рухаючись за плечем.

- Так само з Л. плечем.

Грудна клітка

Вправа 9

В.П. - Ноги в 2 парал. поз., руки в II поз, лікті витягнуті, кисть flex.

- Thrust вправо. 2 - Вліво. 3-4 - Повторити.

-8 - Повторити thrust, поступово опускаючи руки вниз.

Вправа 10

В.П. - 2 парал. поз ніг, руки зігнуті в ліктях і перебувають перед грудьми, долоня спрямована вниз. Коліна злегка зігнуті.

- Різкий ривок ліктями тому, грудна клітка вперед, пелвіс тому (мал.5).

- Опозиційний рух: руки витягуються вперед, грудна тому, пелвіс вперед (мал. 6).

-4 - Повторити 1-2.

-8 - Повторити в два рази швидше.

                                               

Мал. 5                Мал. 6       Мал. 7                Мал. 8

Вправи 11

В.П. - 2 парад, поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- Зробити глибокий вдих, піднімаючи грудну клітку вгору.

- Видих - опустити вниз.

Повторити в два рази швидше, не допомагаючи диханням.

Руки

Вправа 12

В.П. - 2 парал. поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- Підняти долоні до грудей, лікті назовні (А) (мал. 7).

- Опустити лікті вниз долоні близько плечей (Б) на невеликій відстані.

- Витягнути руки вгору (В) (мал. 8). 4 - Провести в сторону (II поз).

-8 - Повторити.

Це вправа - основа для вправ на координацію рук, тому опис цього переходу буде вживатися в такій абревіатурі А-Б-В-2-поз.

Вправа 13

В.П. - Зверніться до вправи17.

Повторити вправу 17 у зворотному порядку: 1-В, 2-Б, 3-А, 4-II поз.

Вправа14

В.П. - Див вправу 17.

- П.Р.-А. 2 - Л.Р.-А. 3 - П.Р.-Б (Л.Р. зберігає положення).

- Л.Р.-Б. 5 - П.Р.-В (Л.Р. зберігає положення).

- Л.Р.-В. 7 - П.Р.-II поз. 8 - Л.Р.-II поз.

Пелвіс

Вправа 15

В.П. - 2 парал. поз. ніг, demi-plie. Руки в II поз., Лікті зігнуті, передпліччя паралельні підлозі, кисть jazzhand.

- Пелвісthrust вперед. 2 - Центр. 3 - Назад (мал. 9).

- Центр. 5 - Вправо. 6 - Центр. 7 - Вліво. 8 - Центр.

Вправа 16

В.П. - Див вправу 23.

- Thrust вперед. 2 - Перекласти з акцентом вправо.

- Назад. 4 - Вліво.

-8 - Повторити, починаючи вліво.

                                                     

Мал. 9                Мал. 10              Мал. 11

Вправа 17

В.П. - П.Н. стоїть на півпальцях близько Л.Н., вагу корпусу на Л.Н., руки в «замку» на шиї.

- Підйом П. стегна вгору (hiplift) (мал. 10).2 - В.П.

-4 - Повторити. 5-7 - Повторити в два рази швидше.

- Перенести вагу корпусу на П.Н. 1-8 - Повторити з Л.Н.

Ноги

Вправа19

В.П. - 1 парал. поз. ніг, руки в II поз.

- П.Н. battementtendu вперед. 2 - В.П.

-4 - Повторити. 5 - Battementtendujete вперед на 45 °.

- Flex стопи.7 - Point.8 - В.П.

Вправа виконати з двох ніг «хрестом» Повторити вправу виворотного ногою, починаючи з 1 аут-поз.

Вправа 20

В.П. - 1 аут-поз. ніг, руки в II поз.

- П.Н. passe (виворотного). 2 - В.П.

- Passe П.Н. (мал. 11).

- Закрити коліно в ін-поз. і поставити П. стопу паралельно Л. стопі.

- Passe П.Н. в ін-поз. (Коліно вліво).

- Відкрити в аут-поз. (Положення 4). 7 - В.П.

- Пауза. Повторити з Л.Н.

Примітка. Положення «у коліна» можливе в декількох варіантах. У всіх випадках носок «робочої» ноги знаходиться біля коліна опорної. Надалі буде вживатися термін passe із зазначенням положення стегна.

Варіант 1 - «виворітне становище». Стегно відкрито в бік, пальці «робочої» ноги стосуються опорної ноги під коліном.

Варінат 2 - «Паралельне положення». Стегно невиворітне, коліно спрямоване вперед, пальці «робочої» ноги збоку від колінної чашечки.


                                               

Мал. 12              Мал. 13              Мал. 14              Мал. 15

Вправа 21

В.П. - 1 парал. поз.ніг, руки в II поз.

- BattementtendujeteП.Н. впередна 45 °.

- Demi-phe на Л.Н., одночасно коліно і стопа П.Н. - Flex, руки згинаються в ліктях, передпліччя паралельно підлозі.

- Повернутися в положення 1.

- В.П. 5-8 - Повторити Л.Н. І - Перекласти стопи в 1 аут-поз.

-8 - Повторити з П.Н. і Л.Н. в сторону (мал. 12).

-16 - Повторити назад і в сторону з П.Н. і Л.Н.

Вправа 22

В.П. - 4 парал. поз. ніг, вагу корпусу на П.Н., Л.Н. позаду на півпальцах, обидва коліна трохи зігнуті, руки в II поз.

-2 - Два bounce колін. 3 - Kick Л.Н. вперед (мал. 13).

- В.П. Так само з Л.Н.

Так само з П.Н. і Л.Н. в сторону (при виконанні в сторону стопи і коліна розгортаються в 4 аут-поз.).

Вправа 23

В.П. - 2 парал. поз.ніг, руки в «замку» на шиї.

-8 - З demi-plie нахил корпусу вперед, спина округлюється, лікті переводяться вперед і стикаються (мал. 15).

-4 - Не витягуючи колін, перевести торс в положення, flatback, лікті відкриваються убік.

-6 - Витягнути коліна. 7-8 - Підняти торс у В.П.

ДОДАТОК Е

Партер

а)Вправа 1.

В.П. - Frog-position.

- Нахил голови вперед. 2 - Назад.

- Вправо (мал. 1).4 - Вліво. 5 - Поворот вправо. 6 - Вліво.

- Sundari вперед (мал. 2). 8 -повторитиsundari.

                                

Мал. 1       Мал. 2                Мал. 3       Мал. 4

Вправа 2.

-2 - Півколо головою вправо (шия вільна, півколо свінгового характеру, тобто без напруги і фіксації). 3-4 - Те ж вліво.

Вправа 4.

В.П. - Frog-position,

- П.Р. взяти п'яту П.Н.

- Відкрити П.Н. за допомогою руки в сторону (мал. 3).

-4 - Перекласти з допомогою руки вперед, в торсі спіраль (мал. 4).

-6 - У бік. 7 - Стопа flex.8 - Point.

-4 - Відпустити руку, залишивши ногу в попередньому положенні на висоті 45 ° або 90 °.

-8 - Закрити ногу в В.П. і прийняти В.П. з Л.Н. Повторити з Л.Н.

                             

Мал. 5       Мал. 6                Мал. 7                          Мал. 8

Вправа 5.

В.П. - Frog-position, руки в «замку» на шиї.

-2 - Нахил вперед, округляючи спину, торкнутися головою стоп, лікті поставити на підлогу (мал. 5).

-4 - Випрямити спину діагонально вперед, голова піднята, погляд спрямований вперед. 5-6 - Зафіксувати положення.7-8 - В.П.

Вправа 6.

В.П. - Перша поз. (Ноги витягнуті вперед), долоні спираються на підлогу позаду корпусу на ширині плечей.

- Підняти плечі вгору, одночасно стопи flex (мал. 6).

- В.П. 3-4 - Повторити 1-2.

- Підняти П. плече вгору і flex П. стопою. 6 - В.П.

-8 - Повторити Л. плечем, і Л. стопою.

Вправа 7

- Твіст плечима (П. плече вперед, Л. плече назад).

- Зміна напряму. 3-4 - Повторити 1-2.

-8 - Продовжити виконання твісту, змінюючи напрямок на кожний рахунок, одночасно опускаючись на спину.

-8 - Продовжити виконання твісту, одночасно піднімаючись у В.П.

Вправа 8.

В.П. - Лежати на спині.

- Grandbattement П.Н. вгору, взятися руками за ногу (мал. 7).

-3-4 - Bounce.

- Зігнути коліно взятися руками за п'яту (мал. 8).

-7-8 - Витягнути коліно і зафіксувати положення. Так само з Л.Н.

Вправа 9.

В.П. - Лежати на спині, коліна зігнуті, стопи на підлозі, руки вздовж торсу.

- Підняти голову і руки вперед-вгору (мал. 9).

- В.П. 3 - Підняти пелвіс вгору (мал. 10) (руки фіксують попереднє положення).

- В.П. 5 - Підняти грудну клітку вгору (мал. 11).

- В.П. 7 - Підняти ноги вгору на 90 °. 8 - В.П.

                                           

Мал 9                           Мал. 10              Мал. 11              Мал. 12

Вправа 10.

В.П. - Друга поз. ніг, руки в II поз. (мал. 12).

- Flex стоп. 2 - Point.

-4 - Повторити. 5 - Підняти П.Н. трохи над підлогою.

- В.П. 7-8 - Повторити з Л.Н. 5-6.

Вправа 11.

-4 - Нахилити торс вперед, опора на лікті.

-8 - Зафіксувати положення.

-4 - Нахилити торс нижче, опустити плечі на підлогу, руки розкрити в II поз. (мал. 13).

-8 - Зафіксувати положення.

                               

Мал. 13                                  Мал. 14                      Мал. 15

Вправа 12.

В.П. - Друга поз. ніг, II поз.рук.

-4 - Нахил вправо, Л.Р. в III поз., П.Р. перед торсом (мал. 14).

-8 - Зафіксувати положення. 1-8 - Повторити вліво.

б)Вправа 13.

В.П. - Frog-position, долоні на підлозі біля стегон.

-4 - Підняти пелвіс вгору, спираючись на руки.

-6 - В.П. 7-8 - Нахилити торс вперед, головою торкнутися стоп.

-4 - Зафіксувати положення. 5-8 - В.П.

Вправа 14.

В.П. - Перша поз. ніг, руки в V-положенні попереду.

-4 - Твіст плечима на кожний рахунок, одночасно опускаючись на спину.

-8 - Продовжуючи твіст, піднятися в В.П.

-8 - Повторити вправу, стопи flex.

Вправа 15.

В.П. - Перша поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- Flex стоп. 2 - Point. 3-4 - Повторити

-2. 5 - Коло П. стопою endehors. 6 - Те ж Л. стопою.

- Коло П. стопою endedans.

- Те ж Л. стопою. 1 - Flex П. стопою. 2 - Те ж Л. стопою. 3 - Point П. стопою. 4 - Те ж Л. стопою. 5-8 - Повторити останні чотири рахунки.

                

Мал. 16                        Мал. 17              Мал. 18     Мал. 19

Вправа 16.

В.П. - Лежати на спині, П.Н. зігнута в коліні, коліно притиснути до грудей, руки в «замку» під коліном.

-4 - Витягнути П.Н., не відриваючи коліно від грудей (мал. 16).

-8 - В.П. 1-4 - Повторити. 5 - Flex стопою.

- Point. 7 - Відпустити руки і покласти витягнуту П.Н. на підлогу.

- Прийняти В.П. з Л.Н. 1-16 - Повторити вправу з Л.Н.

Вправа 17.

В.П. - Лежати на спині, руки вздовж торсу.

-4 - Підняти ноги і пелвіс вертикально вгору («берізка»), положення рук зберігається (мал. 17).

-8 - З'єднати стопи і зігнути коліна (frog-position).

-2 - Повторити «берізку»: витягнути коліна.

-4 - Опустити ноги назад за голову («плуг») (мал. 18).

-6 - Повернутися в положення 1-2.

-8 - Опустити на підлогу пелвіс і прямі ноги. В.П.

Вправа 18.

-4 - Повільно підняти ноги вертикально вгору.

І - Заноскі удар стопами спереду і ззаду по п'ятій поз. (мал. 19).

- Відкрити ноги в сторону на максимально можливу відстань.

І - Повторити заноскі. 8 - Відкрити в сторону.

-8 - Повторити заноскі і відкриття стопи flex. 1-8 - Повторити тільки заноскі, повільно опускаючи ноги в В.П.

Вправа 19.

-2 - Підняти ноги вертикально вгору.

-4 - Зігнути в колінах, гомілка паралельно підлозі.

-6 - Опустити ноги вправо від корпусу, лопатки і плечі на підлозі (мал. 20). 7-8 - Так само вліво.

-2 - Повернутися в положення 3-4.

-4 - Витягнути ноги вгору. 5-6 - Опустити в В.П.

-8 - Пауза, розслаблення.

                           

Мал. 20              Мал. 21              Мал. 22              Мал. 23

Вправа 20.

В.П. - Друга поз. ніг, руки в II поз.

-2 - Нахил вправо, Л.Р. III поз., П.Р. перед торсом

-4 - Твіст і нахил торса до П.Н. плечима (мал. 21).

-6 - Нахил торсу enface вперед.

-8 - Підйом торсу в В.П.

-8 - Повторити вліво.

Вправа 21.

- Підняти П.Н. злегка вгору (мал. 22).

- В.П. 3-4 - Повторити Л.Н.

-8 - Повторити П.Н. і Л.Н. 1 - Підняти П.H. вгору. 2-3 - Два кола endehors П.Н. 4 - В.П. 5-8 - Так само Л.Н.

-4 - Повторити П.Н., кола endedans.

-8 - Так само Л.Н.

Вправа22.

В.П. - Стояти на колінах. 1-4 - відхилитися торсом діагонально назад, зберігаючи пряму лінію спини, голова не закидається (мал. 23). 5-8 - В.П.

Вправа 23.

В.П. - Коліна розставлені трохи в сторону, сісти на підлогу між колін, руками обхопити щиколотки ніг.

-2 - Підняти пелвіс вгору, корпус перегинається тому (мал.24).

-4 - Повернутися в В.П.

                               

Мал. 24                                 Мал. 25

Вправа 24.

В.П. - Лежати на животі, зігнути обидві ноги в колінах і підняти вгору, взятися руками за щиколотки («лебідь»).

-4 - Підняти руками ноги максимально вгору і прогнути торс (мал. 25).

-8 - В.П.

ДОДАТОК Є

Крос. Пересування в просторі

а)Вправа1

В.П. - 1 парал. поз. ніг, руки вільно пущені вздовж торсу.І - П.Н. без ваги вдарити подушечкою стопи перед Л.Н.

- Крок на П.Н. вперед з перенесенням ваги тіла.

І 2 - Так само з Л.Н. Руки можуть бути нерухомі, можуть рухатися в опозицію, можуть рухатися в положенні locomotor.

Вправа 2

В.П. - Див вправу 1. І - Flik П.Н. вздовж стопи Л.Н. (Коліно П.Н. трохи згинається) і викид П.Н. вперед на 20 °.

- Крок з П.Н. вперед з перенесенням тяжкості корпусу.

І 2 - Так само з Л.Н.

Вправа 3

В.П. - Див вправу 1. І - Flik П.Н. І - Удар подушечкою стопи П.Н. перед Л.Н. 1 - Крок з П.Н. з перенесенням ваги. І 2 - Так само з Л.Н.

Вправа 5

В.П. - Див вправу 1.

- Крок П.Н. вперед, одночасно П. стегном, вправо.

- Так само з Л.Н. і Л. стегна. 3 та 4 - Так само кроки в два рази швидше (мал. 1). 5-8 - Повторити два повільних і чотири швидких кроку.

Руки при цьому кроці можуть переходити з позиції в позицію за схемою: А-Б-В-І, вільно розгойдуватися з одного боку в інший, а також рухатися в положенні locomotor.

                                             

Мал. 1       Мал. 2       Мал. 3                Мал. 4

Вправа 6

В.П. - 1 парал. поз. ніг, руки зігнуті в ліктях і пальці стиснуті в кулак, кисті розташовані на рівні плечей. І - Крок П.Н. вперед.

- Demi-plie на П.Н. одночасно Л.Н. passe (паралельно), руки роблять ударний рух вниз, розгинаючись в ліктях (мал. 2).

І 2 - Повторити Л.Н.

Вправа 7

В.П. - 1 парал. поз. ніг, руки в II поз., кисті стиснуті в кулак.

- Крок П.Н. вперед. І - Півпальці на П.Н., одночасно passe (паралельно) Л.Н., торс нахиляється вперед, груди стосується Л. коліна, кисті повертаються всередину, лікті вгору (мал. 3).

І - Повторити з Л.Н. 1-2.

Вправа 8

В.П. - 1 парал. поз.ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- Крок П.Н. вправо (мал. 4).

- Крок Л.Н. вправо навхрест перед П.Н.

- Знову крок П.Н. вправо.

- Приставити Л.Н. до П.Н. в В.П.

-8 - Повторити вліво 1-4. Кроки виконуються з пружинним згинанням коліна під час кожного кроку, руки можуть свингове розгойдуватися з одного боку в бік.

Вправа 9

В.П. - Див вправу 8.

- Крок П.Н. вправо.

- Крок Л.Н. вправо навхрест перед П.Н. і одночасно полуповоротendedans. 3 - Крок П.Н. вправо і виконати другий на півповорот в тому ж напрямку.

- Приставити Л.Н. до П.Н. в В.П. 5-8 - Повторити вліво 1-4.

Вправа 10

Заключне. Розслаблено впустити торс вперед на видиху. На вдиху підняти торс

Всі вправи виконуються з точки 4 в точку 8 з П.Н. і з точки 6 в точку 2 з Л.Н.

б) Вправа 11

В.П. - I парал. поз. ніг, demi-рliе, руки опущені уздовж торсу.

- Flatstep П.Н. вперед. І - Невелике згинання колін (похитування вгору-вниз).

І - Повторити Л.Н. Звернути увагу на строго паралельне тримання стоп і колін. Зберегти незмінною глибину присідання.

Вправа 13

Координація flatstep з плечима: а) з підйомом плечей вгору на кожен крок; б) з thrust вперед-назад на два кроки.

Вправа 14

Координація flatstep з thrust грудної клітиною вперед (руки в jerk-position). Thrust виконується на кожен крок.

Вправа 15

Координація flatstep з рухом пелвіса: а) вперед-назад на кожен крок, б) вправо-влівона два кроки.

Вправа 16

В.П. - Див вправу 1. І - Удар подушечкою Л. стопи перед П. стопою.

- Крок на всю стопу Л.Н. з просуванням вперед. І

- Повторити з П.Н. (мал. 5).

           

Мал. 5                Мал. 6

Вправа 17

В.П. - 1 парал. поз. ніг, руки вільно опущені уздовж торсу.

- Крок П.Н. вперед.

- Згинаючи П. коліно, одночасно через паралельне cou-de-pied (Л.Н., згинаючись в коліні, проходить близько щиколотки П.Н.), провести Л.Н. вперед, а носком у підлогу. І - Витягнути коліна.

- І - Повторити 2 - І у зворотному порядку, поставити Л.Н. ззаду на носок (мал. 6).

- Повторити 2. І - Крок Л.Н. з просуванням вперед. Повторити комбінацію П.Н.

ДОДАТОК Ж

СХЕМА ТИПІВ УРОКУ

Зразок 1

ТЕМА УРОКУ:

ТИП УРОКУ.Урок засвоєння нових знань (застосовується у випадку, коли новий матеріал дуже важливий по значенню, великий і складний по об’єму)

МЕТА УРОКУ:

Навчальна мета включає озброєння учнів знаннями, вміннями і навичками у відповідності до вимог програми.

Виховна мета включає формування в учнів основних світоглядних ідей - наприклад: матеріальність світу, забезпечують ознайомлення їх з громадсько-політичними подіями, сприяють вихованню патріотизму, інтернаціоналізму, колективізму, гуманізму, питання економічного і екологічного виховання та інших моральних якостей людини.

Пізнавальна (розвиваюча) мета передбачає розвиток в учнів вміння виділяти головне, суттєве у матеріалі, що вивчається: складати схеми-конспекти, плани вивченого, формувати вміння порівнювати і узагальнювати факти і поняття.

НАОЧНІСТЬ, РОЗДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ, ТЗН.

ЛІТЕРАТУРА.

ПЛАН І ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент (до 2 хв.)

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів (до 10 хв.)

МЕТА: пригадати попередній матеріал, щоб засвоєння нового матеріалу було більш свідомим.

Викладач планує і записує питання, які необхідно з’ясувати. Форми актуалізації знань - індивідуальне, фронтальне, ущільнене опитування учнів.

ІІІ. Повідомлення учням теми, мети (навчальної) уроку.. Вивчення нового матеріалу.

Мотивація навчальної діяльності (Ця тема потрібна у практичній діяльності для вивчення наступного курсу чи іншого предмету, щоб викликати інтерес в учнів).

І етап - первинне сприйняття матеріалу.

Викладання найсуттєвішого, найскладнішого матеріалу, який сформує опорні знання учнів.

ІІ етап - етап осмислення (перевірка якості засвоєння матеріалу) (до 15 хв.). Підведення підсумків уроку й виставлення оцінок учням.

-   Чи досягнуто мети уроку?

-       Дати відповідь на проблемне питання.

-       Підведення підсумків роботи учнів, виставлення і коментування оцінок.

Зразок 2

ТЕМА УРОКУ.

ТИП УРОКУ.Комбінований урок (застосовується у випадку, коли попередній урок дуже важливий і його матеріал необхідно запам’ятати)

МЕТА УРОКУ. (як записано у попередньому типі уроку).

ЛІТЕРАТУРА.

ПЛАН І ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент (до 2 хв.)

ІІ. Перевірка знань учнів (до 30 хв.)

ІІІ. Повідомлення учням теми, мети (навчальної) уроку (до 10 хв.). Y. Етапи уроку як і у попередньому типі уроку.

Зразок 3

ТЕМА УРОКУ:

ТИП УРОКУ.Урок застосування знань, навичок і вмінь (практичний урок)

МЕТА УРОКУ

НАОЧНІСТЬ. (роздатковий матеріал, ТЗН)

ЛІТЕРАТУРА.

ПЛАН І ХІД УРОКУ

І. Організація уроку (до 2 хв.)

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів (до 10 хв.)

ІІІ. Повідомлення учням завдання для практичної роботи, мотивація діяльності (до 2 хв.). Осмислення змісту і послідовності застосування практичних дій.. Самостійне виконання учнями завдань під контролем і з допомогою викладача.І. Підведення підсумків уроку:

.        Чи досягнуто мети уроку?

.        Чому новому навчились, яких вмінь набули?

.        Як працювали учні?

.        Комплексна оцінка роботи учнів (беруться до уваги усні відповіді, письмові, результати спостережень за учнями під час виконання роботи).ІІ. Домашнє завдання.

Похожие работы на - Використання сучасних напрямів хореографії на заняттях з ритміки

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!