Ремонт візків електровозів

  • Вид работы:
    Дипломная (ВКР)
  • Предмет:
    Транспорт, грузоперевозки
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    60,53 Кб
  • Опубликовано:
    2014-05-01
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Ремонт візків електровозів

ВСТУП

Залізничний транспорт складає основну транспортну систему України і покликан забеспечувати своєчасне, повне і якісне задоволеня потреб господарства і населення по перевезенням.

Для рішення цієї задачі необхідно удосконалювати ремонтні бази з метою видачі локомотивів під потяги в технічносправному і якісному стані. Необхідно далі оцінювати ефективність використання локомотивів в експлуатації з врахуванням затрат засобів на їх обслуговування і ремонт. При цьому усі затрати на деповські види ремонту і ТО в загальній сумі затрат із врахуванням КР в локомотивних депо має велике значення в зменшенні експлуатаційних затрат.

Відомо, що вартість ремонту в загальних витратах на експлуатацію рухомого складу є достатньо значна. При тому, витрати на ремонт тепловозного парку вищі, ніж електровозного в 1,4 - 1,8 разів (в залежності від серії). При цьому велика частина витрат на деповські види ремонту і технічного обслуговування в загальній сумі витрат з врахуванням капітального ремонту є дуже значними. Відповідно, ефективна система ремонту в локомотивних депо має велике значення в зниженні експлуатаційних витрат. Природньо, що для цього потрібні відповідні економічні рішення, які дозволяють виконувати деповські види ремону локомотивів з мінімальними витратами.

Ефективно ремонтувати рухомий склад в умовах депо можливо тільки при найсучаснішому устаткуванні відновлюючих відділень, вповадженні преспективних технологій і методів ремонтів з урахуванням спеціалізації і конкритизування виробництва.

Для покращення використання потужностей ремонтних цехів на деяких дорігах в теперішній час вирішають питання специалізації локомотивнних депо по видам ремонту.

В дипломному проекті преведено технічне переоснащення візкового відділення, для організації та удосконаленні ремонта візка в обсязі ПР-3 шляхом впровадження потокових методів ремонта і заміни застарілого устаткування на більш сучасне, проведено розрахунок робочої сили, необхідного технічного устаткування, економічної ефективності технологічного переоснащення.

В дипломному проекті крім цього проведені розрахунки робочої сили, технологічного обладнання, площ і потрібних енергоресурсів. Розглянуті питання охорони праці і екології. Проведені розрахунки економічної частини проекту.

1. УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ РЕМОНТУ ЕЛЕКТРОВОЗІВ ВЛ - 80 В ОБСЯЗІ ПР - 3. ВІЗКОВЕ ВІДДІЛЕННЯ

.1 ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ПРОГРАМА РЕМОНТУ ВІЗКОВОГО ВІДДІЛЕННЯ ДЕПО

У візковому відділенні виконується поточний ремонт ПР-3 викочених із під електровоза візків в обсязі, передбаченому правилами поточного ремонту.

Для ремонту візків електровоза ВЛ-80 в обсязі ПР-3 у дипломному проекті проведено технологічне переоснащення існуючого візкового відділення депо. При цьому у відділенні організований потоковий метод ремонту візків електровозів із встановленням необхідного обладнання і пристосувань.

Потокова лінія ремонту безщелепних візків електровозів показано на плані відділення після технічного переоснащення .

При потоковому ремонті ПР-3 застосований агрегатний спосіб ремонту, це коли на візок який ремонтується ставляться раніше відремонтовані вузли та агрегати (тягові електродвигуни, колісні пари),що дозволяє підвищити ефективність та якість ремонту, скоротити простій візків в ремонті, підвищити обсяг виробництва, покращити умови праці.

Для здійснення агрегатного способу ремонту необхідно:

а)взаємозамінність вузлів та агрегатів;

б)наявність оборотнього запасу агрегатів, який складається із технологічного та страхового запасів.

Річна програма ремонту електровозів ВЛ-80 в обсязі ПР - з складає Np=140 секцій електровозів( ПР-3-80 секцій електровозів )У заданий обсяг ремонту входить програма ремонту електровозів по кооперацій для інших депо в обсязі ПР-3-20 секції електровозів.Річна програма ремонту візків електровозів складає 140*2=280 візків.

.2 ОСНОВНІ ТЕХНІЧНІ РІШЕННЯ ПРИ ТЕХНІЧНОМУ ПЕРЕОСНАЩЕННІ ВІЗКОВОГО ВІДДІЛЕНЯ

При технічному переоснащенні існуючого відділення для ремонту візків в обсязі ПР-3 прийняті слідуючи технічні рішення :

а) ремонт візків електровозів ВЛ-80 по потоковому методу із спеціалізацією слюсарів на виконання певних операцій, по розбиранню;

б) переніс одного із існуючих кантувачів візків на потокову лінію ;

в) оглядова канава колії, де виконується піднімання електровоза і викатка візків продовжується на 16 метрів для організації позиції розбирання і збирання візків;

г) відстій візків і рам візків організований на спеціальній площадці;

д) на місці існуючих позицій ремонту рам візків встановлюється потокова лінія ремонту рам безщелепних візків електровозів ВЛ-80;

е) обмивання рам візків організована на існуючій мийній машині ММД-13;

є) організація ремонту візків по принципу взаємозамінності основних вузлів та агрегатів;

ж) наявність оборотного запасу вузлів і деталей візків для виконання агрегатного способу ремонту;

з) встановлення об’єму ремонту візків(І, ІІ, ІІІ об’єм) у відповідності з циклічністю поточного ремонту ПР-3;

і) концентрація у візковому відділенні робіт, в основному, по демонтажу і монтажу агрегатів і вузлів, дефектуванню і заміні їх на здалегідь відремонтовані в спеціалізованих відділеннях:

ї) при організації ремонту візків в обсязі ПР-3 передбачено чергування постановки у ремонт того чи іншого об’єму в відповідності із розробленим графіком.

1.3 НОВА ТЕХНІКА, ЗАСОБИ МЕХАНІЗАЦІЇ І АВТОМАТИЗАЦІЇ

При технічному преоснащенні візкового відділення будуть введені засоби механізації розбиральних , ремонтних та збиральних робіт. Це механізований інструмент, спеціалізовані пристосування та обладнання, вантажопідіймальні пристрої .

Введення потокової лінії по ремонту візків дозволить механізувати майже всі операції по розбиранню, ремонту і збирання.

На позиції розбирання і збирання візків застосовуються домкрати для підтримки тягових електродвигунів, а також для стискання комплекту пружин підвісок тягових електродвигунів, два самохідних візки, консольний кран для підвищення гайковерта.

Для стискання пружин торцевих упорів букс слугує пристосування, яке нижнім кінцем шарнірно сидить на валі, верхнім кінцем захоплює за раму візка , а гвинтом, розміщеним посередині впирається в кришку букси. Для зміщення клинової частини валиків повідків, встановлених на буксах, з пазами на кронштейнах рами поворотом гвинта стискають пружини торцевих упорів і пересувають букси в поперечному напрямку.

Домкрати для підтримки тягових електродвигунів розміщені в середині канави. Для швидкої перестановки вони не мають болтового кріплення до опор, а опорних плит у випадку необхідності встановлюють більше ніж домкратів . Для встановлення домкрата в потрібному положенні і отримання його від зсуву повздовжніми силами, діючими на домкрат при підніманні електродвигуна в опорній плиті є штирі, а в верхній частині корпуса кронштейн. При встановленні домкрата кронштейни входять в направляючі прикріплені до рельси, а штоки - в отвори опори.

Монтажні візки розміщені в бокових прийомах глибиною 570 мм і шириною 1070 мм. На візку змонтований гайковерт, механізм пересування, роз’єднаний кран, домкрат, обладнання гідросистеми , пульт керування , швидко роз’ємне з’єднання . Рама візка виготовлена із фасонного і листового прокату. До неї прикріпленні чотири кронштейна з запресованими бронзовими втулками, які слугують підшипниками для двох осей з колесами. На ведучій осі запресована шестерня. Механізм пересування слугує для пересування монтажного візка. Він складається зі електродвигуна і редуктора, з’єднаних між собою муфтою і встановлених на загальній плиті. На вихідному валі редуктора знаходиться шестерня, яка за допомогою ланцюга передає обертання ведучій осі .

Багатошпиндельний гайковерт слугує для відкручування і закручування болтів буксових повідків. Він складається із передаточної коробки і приводу пневматичного реверсивного гайковерта. Передаточна коробка встановлена на верхньому листі рами і складається із корпуса, центрального вала - шестерні, який передає обертання чотирьом валам - шестерням через дві паразитні шестерні. Модуль шестерень м =4 число зубів у валів - шестерень z =17. Всі вали встановленні в бронзових втулках, які змащуються через масльонки вкручені в торці валів. Вихідні кінці волів - шестерень виконані квадратними, а їх розміщення відповідає розміщенню болтів буксових повідків. Тому без пересування візка за допомогою ключів, надітих на квадратні вихідні кінці волів, можна відкрутити чотири болта.

Пневматичний реверсивний гайковерт встановлений на плиті, підвішений на трьох шпильках, прикріплених до верхнього листа рами. Оскільки гайковерт розміщений під рамою, реверсування його виконується ручкою через два шківа з закріпленим до них тросиком. Повітря до гайковерта підводиться через роз’єднувальний кран, встановлений на рамі.

Шплінтодер призначений для витягування шплінтів без випрямлення відігнутих кутів. Він складається із пневмогідравлічного циліндру, силового циліндра, шланга високого тиску, дроселя і кнопки керування, встановленої на силовому циліндрі.

Пневмогідравлічний циліндр складається з двох циліндрів: повітряного діаметром 14 мм і гідравлічного діаметром 60 мм .

В силовому циліндрі розміщений поршень у вигляді стакану з двома прорізами, в якому розміщена пружина. В місці виходу поршня з циліндру в корпус вкручена гайки з прорізами, які співпадають з прорізами поршня. В торець поршня встановлена втулка з прорізом. Через гайки, поршень і втулку проходить шпонка, яка служить для обмеження ходу поршня. В один торець втулки впирається пружина, а у протилежний вкручується захват. На торець поршня накручена опорна гайка. В передній частині силового циліндра розміщена кнопка управління.

Пневмогідравлічний циліндр встановлений на фундаменті, а силовий з’єднаний з ним шлангом високого тиску. Для витягування шплінта зуб захвату шплінтодеру вставляють у вушко шплінта і натисканням на кнопку включають електропневматичні вентилі , подаючи повітря в пневмогідравлічний циліндр. Завдяки різниці в площах пневматичного і гідравлічного циліндрів при тиску повітря 0,4 МПа тиск в гідравлічному циліндрі досягає 14 МПа.

Масло по шлангу поступає в силовий циліндр, пересуваючи поршень до упору гайки в закріплену деталь , де знаходяться шплінт . Спочатку до упору гайки в деталь переміщуються тільки поршень з упорною гайкою на кінці, а корпус силового циліндра стоїть нерухомо. Потім переміщується корпус циліндра разом з втулкою і захватом і витягує шплінт. При заповнені шплінтодеру мастилом потрібно слідкувати щоб в систему не потрапило повітря. Для випуску повітря під час заповнення шплінтодеру маслом служать проти , розміщені на гідравлічному і силовому циліндрах.

Для повороту візка в положення, зручне для проведення зварювальних і наплавлюваних робіт, на позиції встановлений кантувач.

Кантувач складається з чотирьох опор і гвинтів на яких на гайках встановлені траверси. Останні являють собою зварну конструкцію, виконану із швелерів. Привід опускання і піднімання траверси складається з електродвигунів, конічної зубчатої передачі, яка передає обертання через два вали, які розміщені в підшипниках, і інші конічні передачі. Гайки встановлені на конічних роликопідшипниках і при обертанні на гвинтах опускають або піднімають траверси. За допомогою ручки і нижньої конічної шестерні піднімання і опускання траверси можна виконувати вручну. Привід обертання захваті встановлений на одній з траверс і складається з електродвигуна, редуктора і відкритої зубчатої передачі, які передають обертальний момент на вал, який сидить в підшипниках. Друга траверса з’єднана з захватами за допомогою аналогічного вала, але без привода. Вали з’єднані з поперечними боками захватом. На кінцях балок на консолях закріплені шарнірні речаги, які обхоплюють поперечні кінцеві балки рами візків. Після встановлення рами в робочій зоні кантувача на пульті управління перемикач встановлюють в положення “Вкл.”, а тумблер в положення “Робота”. При цьому загоряється сигнальна лампочка “Мережа”. Натисканням на кнопку ”Вниз” проводиться опускання траверси в нижнє положення, при цьому контролюється захід кінцевих балок рами візка в захват кантувача. При необхідності перекантувати раму на 180 , написканням на кнопку “Верх”піднімають раму вверхнє положення. Натисканням на кнопку “Вниз” проводиться опускання рами в нижнє положення. Після закінчення робіт зв’язаних з ремонтом рами, натисканням кнопки “Вверх” проводиться підняття рами у верхнє положення , а натисканням кнопки “Обертання в вліво” проводиться перевертання рами в початкове положення. Після опускання рами на транспортні візки конвеєра рама звільняється від захватів і проводиться піднімання траверс у верхнє положення. Тумблер встановлюється положення “Готово” , при цьому проходить відключення блокування пересування конвеєра і загоряється сигнальна лампа “Операція закінчена”,а перемикач встановлюється в положення “Викл.”, при цьому лампа “Мережа” повинна погаснути .

Для фарбування і сушки рам візків застосовані спеціалізовані камери, які дозволили механізувати по фарбування і сушку рам візків на потоковій лінії.

Для піднімально - транспортних робіт у візковому відділенні використовується існуючі мостові крани, вантажопідйомністю Q=10 тон і консольні крани на потоковій лінії.

.4 ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ У ВІЗКОВОМУ ВІДІЛЕННІ

Після піднімання кузова електровоза чотирьма домкратами ТЕД - 30 на висоту яка забезпечує свобідний прохід візків під електровозом, візки викочують і встановлюють на позицію розбирання. Після попереднього розбирання рами знімають з блоків і передають на позицію для миття в мийній машині ММД - 13, а колісно-моторні блоки передають на спеціалізовані позиції, для розбирання і ремонту. Після миття раму встановлюють на позицію кінцевого розбирання і перевірки рами, яка розміщена на конвеєрі. Тут проводиться остаточне розбирання, перевірка та дефектоскопія рами візка.

Валіки і болти розшплінтовують за допомогою шплінтодера. Від’єднують запобіжні скоби, тросики і за допомогою консольного крану знімають ричаги гальмівної передачі в зборі з підвісками, поперечними, башмаками. Від’єднюють горизонтальні балансири гальмівної ричажної передачі від рами і штоків гальмівних циліндрів і знімають з рами. Виймають з гальмівних циліндрів кришки, штоки і поршні. Розібрані деталі комплектно відправляють для ремонту на ділянку по ремонту ресорного і гальмівного обладнання. По закінченні розбирання, перевірки і дефектоскопії рами, на пості управління тумблер ставлять в положення ”Готово”. І після переключення таких тумблерів на інших позиціях конвеєра дзвонить дзвінок і через 30 секунд конвеєр автоматично включається і рама візка переміщуєть на позицію ремонту рами.

На цій позиції виконують зварювальні і наплавувальні роботи. Позиція огороджена запобіжними вогнетривкими шторами, до стійок на ізоляторах на висоті 2200 мм підвішена низковольтна шина по якій пересувається контактна каретка, що дає можливість зварнику мати короткі зварювальні кабеля. До стійок прикріпленні дві повітряні колонки для підключення пневмоінструменту.

Позиція обладнана двома шафами для інструменту, електричним пультом для включення вентиляції, зварювальним апаратом, пристосуванням для обробки наплавлених поверхонь. Для повороту візка в положення, зручне для проведення зварювальних і наплавочних робіт, на позицію встановлений кантувач.

Після ремонту рама пересувається на збирання, де виконується збирання ричажно-гальмівної передачі і ресорного підвіщування.

Після попереднього збирання рама передається конвеєром в фарбувальну камеру для фарбування методом безповітряного розпилювання на апараті УБХР - 1М або пульверизаційним. Через 30 хвилин після закінчення фарбування камера відключається і візок переміщується на позицію сушки - в камеру сушки.

Після встановлення рами конвеєром в камері сушки закривається транспортна дверка, вмикається витяжка і циркуляційна вентиляція. Відкривається вентиль на паропровідній магістралі і подається пар до колориферів.

Після сушки закривається вентиль на паропровідній магістралі і рама обдувається холодним повітрям. При досягненні температури повітря в камері 20°С вентиляція відключається, відкриваються двері і краном знімають раму з конвеєра потокової лінії. Далі раму переставляють на позицію остаточного збирання, де опускають раму на колісні пари і виконують остаточне збирання. Готові візки підкочують під електровоз.

.5 РЕЖИМ РОБОТИ І ФОНДИ ЧАСУ

При технічному переоснащенні візкового віділення прийнятий до розрахунку п’ятиденний робочий тиждень з роботою у дві зміни.

Тривалість зміни - 8 годин.

потоковий ремонт технологічний переоснащення

1.5.1 Річний фонд часу роботи віділення г визначається по формулі

                                                                         (1)

де  - число робочих днів у рік, воно визначається діленням 365 календарних днів у рік мінус 52 неділі, 52 суботи і 8 святкових днів.

Розрахунково приймаємо 253 робочих дня в році.

 - тривалість робочої зміни, г: = 8 г.

 - число свядкових днів у році;  = 9.

 - час, на який скорочується тривалість зміни в передсвяткові дні, г;  = 1г.

 -    число робочих змін;  = 2.

г

1.5.2 Річний фонд час роботи обладнання, , г. Визначається по формулі

                                                                                       (2)

де  - коефіцієнт, який враховує простій обладнання у плановому ремонті,  = 0,96¸0,97.

г

1.5.3
Річний фонд часу робітника з нормальними умовами праці

                                                          (3)

де  - тривалість чергової відпустки робітника з нормальними умовами праці,  = 24 робочих днів.

 - коефіцієнт, який враховує відсутність робітника на роботі по поважні причині;  = 0,95¸0,97, приймаємо  = 0,95

 г

1.5.4 Річний фонд часу робітника з шкідливими умовами праці , г, при визначенні списочного складу визначаєм по формулі

                                                         (4)

де  - тривалість чергової відпустки робітника з шкідливими умовами праці;  = 30 робочих днів.

 г

1.5.5 Річний фонд часу робітника , г, при визначенні явочного складу робітників визначаємо по формулі

                                                                               (5)

 г

1.6    РОЗРОБЛЕННЯ СІТЬОВОГО ГРАФІКУ РЕМОНТУ ВІЗКА ЕЛЕКТРОВОЗА В ОБСЯЗІ ПР - 3. РОЗРАХУНОК ПАРАМЕТРІВ СІТЬОВОГО ГРАФІКУ НА ЕОМ.

Для побудови сітьового графіку технологічного процесу ремонту візка електровоза ВЛ-80 необхідно мати повний обєм роботи, які виконуються при даному виді ремонту візка, в люд. г., штат виробничих робітників, розпреділених по видам ремонту час на виконання кожної операції з урахуванням технічно обгрунтованих норм часу послідовність виконання технологічного процесу операцій, які задаються відповідними технологічними картами, лінійні графіки технологічного процесу ремонту візка, а також накази ірозпорядження Укрзалізниці і Локомотивної служби, які стосуються технології ремонту візків електровозів.

Сітьові графіки показово моделюють виробничі процеси з відображенням взаємозвязку операцій, а також можливість виділення операцій, які визначають величину простою візків в ремонті.

По сітьовим графікам зручно аналізувати хід виробництва, сітьові графіки можна оптимізувати по робочій силі і по часі.

В дипломному проекті розроблений сітьовий графік ремонту візків електровозу ВЛ-80 в обсязі ПР-3. Сітьовий графік приведений на аркуші 3 графічної частини проекту.

Визначник сітьового графіку приведений на сторінках пояснювальної записки.

Параметри сітьового графіку розраховані на ЕОМ ”Роботрон”.

Початковими даними для розрахунку є:

1)      кількість подій - ;

)        кількість робіт - ;

)        номера подій - I, j;

)        тривалість робіт - T(I, j)

Розраховуються на ЕОМ слідуючі основні параметри сітьового графіку:

1)      ранній початок роботи                                     - ТРН (I, j);

2)      пізній початок роботи повний                - ТПН (I, j);

)        раннє закінчення роботи                        - ТРО (I, j);

)        пізнє закінчення роботи резерв              - ТПО (I, j);

)        повний резерв                                         - RП (I, j);

)        часний резерв                                          - Rc (I, j);

)        критичний шлях                                               - TLкр.

Таблиця 1. Визначник робіт сітьового графіка ремонту візків електровозів ВЛ-80 в обсязі ПР-3

Шифр робіт

Найменування робіт

Трудоємність, люд.год

Кількість виконавців, люд

Тривалість операції. н.хв

1

2

3

4

5

1-2 2-3  3-4  4-6 6-11  11-17 6-8 3-5 5-10 5-7 10-16 16-18 6-9 6-13 6-15 6-14 6-12  17-19 19-20 20-21 21-22 22-23

Візок з-під електровоза викотити. Раму візка від колісно-моторних блоків звільнити. Раму візка електровоза з деталями дочистити, в мийній машині помити. Раму електровоза розібрати. Дефектування і оптична перевірка рами візка. Виконати ремонт рами. Ремонт підвіски тягового електродвигуна Розбирання колісно-моторного блоку. Ремонт і збирання кожухів. Ремонт моторно-осьового підшипника. Збирання колісно-моторного блоку. Обкатка колісно-моторного блоку. Ремонт опорно-повертаючого пристрою. Ремонт гасника Ремонт ресорного підвішування. Ремонт гальмівної важільної передачі. Ремонт противідносного і протирозван-тажувального пристроїв. Збирання рами. Фарбування рами. Сушіння рами. Збирання візка. Візок під електроваз підкотити.

6,6 4,8  2,06  16 9  12 2 10 2,5 2 12 2 2 4 26 14 6,3  17 3,5 2,5 13,4 7,7

3 2  1  4 3  2 1 2 1 1 2 1 1 1 3 2 2  3 1 1 2 3

2,2 2,4  2,06  4 3  6 2 5 2,5 2 6 2 2 4 8,7 7 3,15  5,7 3,5 2,5 6,7 2,22


2. РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ ПОЗИЦІЙ І РИТМУ ВІДДІЛЕННЯ.

2.1 Ритм (такт) відділення залежить від річного фонду роботи відділення і річної програми ремонту візків і визначається за формулою

                                                                                        (6)

де Rвід - ритм (такт) відділення; л/візвід - річний фонд роботи відділення, г.- річна програма ремонту візків, шт.

;

приймаємо R від = 14,3 л/віз.

2.2 кількість розбиральних, ремонтних і збиральних позицій по ремонту візків (ппоз), визначаємо по формулі

                                                                                         (7)

де t поз - час простою візка на позиції, г.

Розрахунок кількості позицій зводимо в таблицю 3

Таблиця 3. розрахунок кількості позицій

Найменування позицій

Простій на позиції tпоз, год

Кількість позицій

примітка



розрахункове

прийняте


1. Позиції розбирання візка. 2. Позиції мийки візка. 3. Позиції розбирання і перевірки рами. 4. Позиції ремонту рами. 5. позиції збирання рами. 6. Позиції фарбування рами. 7. позиції сушки рами. 8. Позиції збирання рами.

3,9 2,2 7 6 5,7 3,5 2,5 6,7

0,27 0,15 0,5 0,4 0,39 0,24 0,17 0,47

1 1 1 1 1 1 1 1



Всього 8 позицій.

Прийнято 5 позиції на конвеєрі і 3 позиції поза конвеєром.

3. РОЗРАХУНОК ВИРОБНИЧОЇ РОБОЧОЇ СИЛИ

Чисельність потрібної виробничої сили, необхідної для ремонту візків у відповідності з заданою річною програмою, залежить від трудоємності робіт, заданої програми і річного фонду роботи робітника і визначається за формулою:

                                                                                  (8)

де  - списочна (штатна) кількість робітників;- затрати людино-годин на ремонт візка по професіям для нормальних і шкідливих умов праці;

к - поправочний коефіцієнт на програму ремонту; К = 1,25.

 - річний фонд роботи робітника спискового складу з нормальними і шкідливими умовами праці.

 люд.

Розрахунок числа виробничих робітників списочного складу по професіям зводимо в таблицю 4.

Таблиця 4. Розрахунок кількості робітників

Найменування професій

Групи виробничих професій

Трудоємність люд. год.

Число робітників люд.

Примітка




розрахункове

прийняте




На секцію електровоза

На річну програму


всього

в т.ч. в І зм.


1. Виробничі робітники. 1.1. Слюсарі по розбиранню. 1.2. Слюсарі по ремонту. 1.3. Слюсарі по збиранню. 1.4. Електрозварники. 1.5. Газозварники. 1.6. Слюсарі - електрики. 1.7. Мийники. 1.8. Маляри. 1.9. Станочники.

 І в. І а. І в. ІІІ в. ІІІ б. І в. І а. ІІІ а. І б.

 21 94,7 56,5 22,0 4,8 3,9 5,5 8,3 73,3

 3360 15152 9040 3520 768 624 880 1328 11728

 2,4 10,9 6,5 2,5 0,57 0,45 0,6 0,98 8,5

 2 11 7 3 1 1 1 1 9

 1 6 4 2 1 1 1 1 5


Всього


290

41400

33

36

22



Явочна кількість виробничих робітників  всіх професій визначаємо по формулі:

                                                                                   (9)

де - затрати людино-годин на річну програму ремонту візків.

 люд.

Потреба в інших категоріях робітників відділення, допоміжних, інженерно-технічних робітників, рахунково-конторним і молодшого обслуговуючого персоналу визначаєм в процентних співвідношеннях

Розрахунки зводимо в таблицю 5.

Таблиця 5

Найменування професій

% від виробничих робітників

% від загальної кількості робітників

Кількість робітників люд.

1. Допоміжні робітники (ДР.) 2. Інженерно-технічні робітники (ІТР). 3. Розрахункова - канторний персонал (СКП). 4. Молодший обслуговуючий персонал (МОП).

18,0 - - -

- 8,0 1,3 1,3

7 3 1 1

Всього

18,0

10,6

12

4. РОЗРАХУНОК ОБЛАДНАННЯ І ІНВЕНТАРЮ ВІЗКОВОГО ВІДДІЛЕННЯ.

Необхідне технологічне обладнання при технічному переоснащення візкового відділення визначаємо розрахунковим шляхом в залежності від заданої програми, витрат станко- або агрегатогодин і річного фонду часу ремонту обладнання.

Кількість обладнання, , кожного типу визначаємо по формулі:

                                                                               (10)

де  - розхід станко- або агрегатогодин на ремонт візка (приймаємо по нормах технологічного проектування);

 - середній коефіцієнт завантаження обладнання. Приймаємо  = 0,95.

Розрахунок основного обладнання зводимо в таблицю 6.

Решту обладнання, яке приведене в таблиці 6, приймаємо без розрахунку у відповідності з технологічним процесом ремонту візків.

Таблиця 6. Розрахунок основного обладнання

Перелік обладнання

Тип креслення

Витрати станкогодин

Кількість обладнання

Примітка



На секцію

На річну програму

Розрахункова

Прийнята


1

2

3

4

5

6

7

1. Машина для миття візків 2. Механізована позиція для розбирання візків 3. Механізована позиція для збирання візків 4. Трансформатор зварювальний 5. Різак газовий 6. Кантувач візка 7. Захват для пружин 8. Пристосування для оброблення наплавлених поверхонь 9. Конвеєр для збирання, розбирання, ремонту, фарбування і сушки рам візків 9.1 Позиція розбирання і перевірки рами 9.2 Позиція ремонту рами 9.3 Позиція збирання рами 9.4 Позиція фарбування рами 9.5 Позиція сушки рами

ММД-13       ТД-500 „Маяк”           Прохідна з відсмоктуванням Калорифери КФБ №4

4,5  5,3   6,5  14,1 3,5 11,6  6,2    4,4

630  742   910  1974 490 1624  868    616

0,16  0,18   0,23  0,5 0,11 0,4  0,19    0,16

1  1   1  1 1 1  1    1 1 1 1 1 1 1

Все необхідне обладнання та приспо-сіблення розміщене на позиціях конвеєра

Примітка: Всі станкові роботи виконуються на станках, встановлених в механічному цеху депо, станочниками візкового віділення.

5.     
РОЗРАХУНОК ПЛОЩІ ВІДДІЛЕННЯ

При технічному переоснащенні виробничі площі прийняті існуючі і уточнені розрахунковим шляхом і розстановкою обладнання з врахуванням проїздів, проходів і місць для запасу на дану програму.

Площу потрібного відділення, , м2 визначаємо по формулі:

                                                                                         (11)

де  - кількість вимірювачів, шт..;

 - норма площі на вимірювач, м2 (приймаємо з норм технологічного проектування)

Розрахунки заносимо в таблицю 7.

Таблиця 7. Розрахунок виробничої площі відділення

Назва дільниці відділення

Вимірювач

Норма на вимірювач, м2

Кількість вимірювачів, шт.

Площа, м2





Розраху-нкова

Прийнята

1

2

3

4

5

6

1. Дільниця розбирання візків 2. Ділянка мийки візків 3. Ділянка розбирання, ремонту, збирання, фарбування, сушки рам (конвеєр)  4. Ділянка комплектації, ремонту деталей візка 5. Ділянка збирання візків.

Позиція Мийна машина Позиція, камера фарбування, камера сушки  Ділянка Позиція

105 90 62  105 105  160 105

1 1 3  1 1  1 1

105 90 186  105 105  160 105

105 90 186  105 105  160 105

Всього




856

856


Таблиця 8. Розрахунок допоміжної площі відділення

Назва дільниці відділення

Вимірювач

Норма на вимірювач, м2

Кількість вимірювачів, шт.

Площа, м2





Розраху-нкова

Прийнята

1

2

3

4

5

6

1. Інструментально-роздаточна клодова 2. Кладова матеріалів і запчастин 3. Вентиляційні засоби, трансформаторні підстанції та ін.

Виробничий робітник Електровоз (секція) Електровоз (секція)

0,7 0,3  0,4

28 120  120

19,6 36  48

20 36  48

Всього




103,6

104


Існуюча виробнича площа візкового відділення становить 2370 м2, а розрахункова 960 м2. Для забезпечення заданої проектом програми ремонту цієї площі достатньо.

6. ПЛАНУВАННЯ ВІДДІЛЕННЯ І ЙОГО ОБГРУНТУВАННЯ

План розміщення обладнання відділення і дільниць виконаний на технологічно склавшихся в даний час площах і місцях технологічного обладнання.

Додаткові площі для нового плану цеху після технічного переоснащення на задану програму отримали за рахунок встановлення потокової лінії, незначного перепланування цеху.

Виробниче відділення по ремонту колісних пар і виробниче відділення по ремонту букс і роликопідшипників розміщено біля візкового відділення депо на існуючих площах.

Існуючий план колісного цеху приведений на листі 1,а план після технічного переоснащення - на листі 2 графічної частини проекту.

Робочі місця комплектування, огляду, обміру і ремонту підшипників знаходиться в ізольованому приміщенні.

Стіни візкового відділення пофарбовані масляною фарбою на висоту 2м від підлоги.

Зварювальна ділянка перенесена у бік відділення, де є зовнішня стіна, що дозволяє краще організувати вентиляцію на ділянці.

Обладнання у відділенні розміщено у відповідності з технологічним процесом ремонту ,з дотриманням прямолінійності і найкоротших шляхів транспортування вузлів і деталей візка електровоза на ремонт.

Розміщення проходів і проїздів гарантує зручність і безпеку роботи, можливість монтажу, демонтажу і ремонту обладнання, зручності подачі деталей ,заготовок, а також прибирання приміщення відділення.

Розміри проходів, кранові засоби прийняті існуючі.

При розміщенні обладнання відстань між станками, елементами будови, збиральними столами ,верстаками, стелажами, розміри проходів і проїздів вибрані у відповідності з типовими нормами на технологічне проектування.

Для транспортування візків і їх елементів використовують мостові крани.

Експлікація обладнання до плану візкового відділення після технічного переоснащення приведено у додатку.

7. РОЗРАХУНОК СПОЖИВАЄМИХ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ


7.1 Загальна витрата електроенергії , кВт.год визначаємо по формулі

                                                                                  (12)

де -  - витрати силової енергії на обладнання

де -  - витрати силової енергії на крани

кВт

7.2 Розрахунок електроенергії на роботу кранівW,кВт визнаначаємо по формулі

кр =                                                                         (13)

де N - встановлена потужність, к Вт, = 48 кВт;коефіцієнт одночасної роботи кранів, Кo = 0,3;

     - коефіцієнт одночасної роботи устаткування (=0,7);

 - коефіцієнт , що враховує втрати в мережі        (=0,96);

 - ККД кранів (=0,89-0,9)кр= =45605 кВт

7.3 Розхід електроенергії на освітлення Wосв., кВт год, визначаєм по формулі

осв = qосв*Sв*Tосв                                                                       (14)

де qосв - середній розхід освітлювальної енергії в годину на 1м² площі підлоги відділення, qосв = 0,012/0,015. Приймаєм qосв =0,015;в - площа відділення, м², Sв = 2370м²;

Тосв - річне освітлювальне навантаження, для двух змін. Тосв = 2100/2400год. Приймаєм Тосв. 2300год.осв. = 0,015*2370*2300=81765 кВт.год.лд

7.4 Загальний розхід електроенергії Wзаг., кВт.год., визначаємо по формулі

заг. = Wо + Wосв. + Wкр ,                                                           (15)

заг. =1040079+81765+45605=1167449заг. =1167449кВт.год.

7.5 Розхід пари для опалення і вентиляції Qn визначаємо по формулі

= ,                                                                   (16)

де qm - часовий розхід тепла на 1м³ будови, при природній вентиляції будови,= 15-20 ккал/год. Приймаєм qm = 15ккал/год;

Н - число опалювальних годин в рік,

Н=3500-4500 год. Приймаєм Н= 4000 год- об’єм будови. м³, V=2370*12=28440м³- ентальпія насиченого пару , h=540 ккал/год.=  = 3160 т

7.6 Розхід палива на опалення , Qт, т, визначаємо по формулі

т = ,                                                         (17)

де Кт - теплотворна здібність умовного палива, Кт = 7000 ккал/кг;

- ККД котельної установки ,≈ 0,75


7.7 Розрахунок потреби води, пару, повітря, азоту, кисню і ацетилену для виробничих потреб на задану програму візкового відділення визначаєм по формулі

 = K*q*M ,                                                                              (18)

де q - розхід енергоносія споживачем на секцію електровоза, м³; - річна програма ремонту, секція;

К - поправочний коефіцієнт, К = 1,0

Розрахунок решти енергоносіїв зводимо в таблицю 9.

Таблиця 9. Розхід енергоносіїв

Енергоносій

Вимірювач

Розхід

Примітка



На секцію електровозів

На річну програму


Технічна вода Виробничий пар Стиснуте повітря Кисень Ацетилен Азот

м³ т м³ м³ м³ м³

4,0 4,4 15,54 13,4 1,3 2,9

560 616 2175,6 1876 182 406

наповнення раз в день

8. ОХОРОНА ПРАЦІ І ЕКОЛОГІЯ

.1 АНАЛІЗ ПОТЕНЦІЙНИХ НЕБЕЗПЕК У ВІЗКОВОМУ ВІДДІЛЕННІ ДЕПО

В проектованому відділенні виконується ремонт безщелепних візків електровозів ВЛ-80Т в обсязі ПР-3 на поточній лінії. Технологічним ремонтом передбачено розбирання візків, мийка візків в мийній машині, обмивання деяких деталей дизельним паливом. Піднімання рам візків, тягових електродвигунів і колісних пар виконується мостовим краном вантажопідйомністю Q = 10 т, консольні крани Q = 0,25 т. При розбиранні необхідно відкручувати болти.

При кінцевому розбиранні візка застосовуються кантувачі візків, при розбиранні гальмівного і важільного необхідно витягувати шплінти.

На позиції ремонту рами візка виконуються зварювальні роботи на рамі і зачистка місць зварювання.

Із фарбувальної камери відкачується повітря, забруднене фарбою і розчинниками.

При сушінні рам з камери також відкачується повітря з парами розчинника.

При розбиранні візків слюсарі працюють з мастилами при очистці місць вузлів обтиральними матеріалами.

У відділенні значне місце мають шуми, які виникають при роботі мостових кранів, пресів, обладнання, зачистки місць зварювання.

У відношенні небезпеки ураження працюючих в відділенні слюсарів електричним струмом, відділення по ремонту візків відноситься до Держстандарту 12.1.013.-78 ССБТ до приміщень підвищеної небезпеки до травматизму.

Потокова лінія, машини, стенди, електромеханізми і апарати, піднімально-транспортні механізми є потенційними джерелами травматизму. У відповідності з СНІП ІІ 90-81 технологічний процес ремонту візків відноситься до категорії Д (обробіток негорючих речовин і матеріалів у холодному стані).

.2 ЗАХОДИ ПО СТВОРЕННЮ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ ПРАЦІ

Для розбирання візків служать транспортні візки, на яких встановлюються багатошпиндельний гайковерт для відкручення і закручення болтів буксових повідків і домкрати, які призначенні для запресування буксового повідка і для підняття рами візка.

Для стискання пружин торцевих упорів букс застосовується спеціальне пристосування, а для підтримки тягових електродвигунів застосовуються домкрати, які розміщенні всередині канави.

При розбиранні важільної передачі гальма необхідно витягувати шплінти. Для цієї роботи на позиції розбирання застосовується гідравлічний шплінтодер, який витягує шплінти без випрямлення відігнутих вусиків.

Позиція ремонту рам, де проводяться зварювальні і роботи по зачистці після зварювання, огородження запобіжними вогнестійкими шторами, підвішеними на висоті 2200 мм підвішена низько вольтова шина, по якій пересувається каретка контактна, що дає можливість зварнику мати короткі зварювальні кабеля.

В місцях, де найбільше проводяться наплавочні роботи, встановлені панелі нижньої витяжної вентиляції. Три забетонованих канали розмірами 1000х400 мм, відводять повітря від панелей які розміщені в землі і з’єднані в один канал 1000х600 мм, який підведений до витяжного вентилятора.

Для повороту візка в положення, зручне для проведення зварювальних, наплавувальних і робіт по зачистці, на позиції встановлений кантувач. Потрібно постійно слідкувати за справністю блокування.

Позиції фарбування і сушки рам візків обладнані спеціальними герматичними камерами.

Вздовж однієї з бокових сторін фарбувальної камери змонтовані чотири гідродинамічних фільтри, призначення яких - за допомогою водяної завіси, яка утворюється в гідродинамічних фільтрах, виконувати очистку викачаного із камери забрудненого фарбою повітря. Повітря із фарбованої камери витягується чотирма вентиляторами, встановленими відсмоктуючими патрубками на камерах гідродинамічних фільтрів. Труби від нагнітаючих патрубків вентиляторів з’єднані в одну трубу, яка виведена за межі відділення. Під фарбувальною камерою знаходиться котлован, який заповнений водою. Камера котлована призначена для забору води насосною установкою, яка відгороджена від основного котловану фільтрами. При включеній вентиляції витяжне забруднене фарбою повітря, через водяну завісу гідродинамічних фільтрів, очищується, а частки фарби разом з водою попадають в котлован. При заборі води насосом вона проходить через фільтри і очищується від фарби.

В верхній частині кожної секції камери є віконні отвори, на яких встановлені світильники НОДЛІХ 40-УЗ.

На боковій стіні секції сушильної камери встановлений вентилятор, який відсмоктує з камери частину повітря, насиченого парами розчинника, відвертаючи тим самим пожежі і вибухонебезпечну концентрацію парів розчинника в камері. Відсмоктуючий вентилятор з’єднається з повітрям через фільтри викидається за межі цеху.

Планування відділення по ремонту візків електровозів з застосуванням потокових методів ремонту передбачає раціональне розміщення обладнання, яке забезпечує виконання технологічного процесу з урахуванням максимальної механізації виробничих операцій, покращення умов праці і застосування сучасної оргтехніки.

Планування робочих місць для слюсарів передбачає скорочення нераціональних переміщень, а також забезпечує необхідним механізованим інструментом, які підвищують безпеку праці, роблять його високовиробничим.

.3 РОЗРАХУНОК ПРИРОДНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ У ВІЗКОВОМУ ВІДДІЛЕННІ.

У візковому відділенні використовується природня керована вентиляція -аерація. Для ефективної роботи аерації необхідна достатня площа аераційних отворів і їх раціональна конструкція, розміщення витяжних пристроїв над джерелами тепловиділень і регулювання аерації в залежності від зовнішньої температури.[5]

Для визначення потрібної кількості повітря необхідно визначити тепловий тиск по формулі:

,                                                                                 (19)

де  - відстань між геометричними осями притокових і витяжних отворів.;

 - об’ємна вага повітря яка відповідає t = 21° С.;

     - об’ємна вага повітря в середині приміщення, яка відповідає середній температурі;

Температура визначається:

,                                                                                            (20)

де ,  - температура повітря яка видаляється з приміщення в робочій зоні, °С.;

Теплові натиски (кг/см2)в притокових отворах , і витяжних отворах  приймаємо однаковими, рівними до загального натиску:

,                                                                                   (21)

Визначаємо швидкість руху повітря (м/с), , в притокових отворах по формулі:

 ,                                                                                   (22)

де  - прискорення вільного падіння тіла  = 9,8 м/с;

Сумарну площу (м2) при токових отворів визначають по формулі:

,                                                                                     (23)

де  - кількість поступаючого повітря, яка розрахована по залишковому теплу, м3/год;

 - коефіцієнт розтрати, який залежить від кута відкриття затвором.

Швидкість руху повітря (м/c) в витяжних отворах визначається по формулі:

,                                                                                     (24)

де  - об’ємна вага повітря яке видаляється з візкового відділення, кг/м3

Об’єм повітря (м3/год), яке виділяється з візкового відділення визначається по формулі:

,                                                                                         (25)

Площу витяжних отворів (м2) визначаємо по формулі:

,                                                                                (26)

Початкові дані для розрахунку:

а) об’єм повітря, яке поступає в приміщення і розраховане по залишковому теплу:

 = 95000 м3/год

б) відстань між геометричними вісями при токових і витяжних отворів:

 = 9 м

в) температура зовнішнього повітря:

 = 20 °С

Використовуючи початкові дані по розглянутих раніше формулах проводять розрахунок аерації

1.    Температура повітря в робочій зоні складає:

 = 20 + 5 = 25 °С

де 5° С - підвищення температури на робочому місці (СН-2Н5-Н).

2.    Температура повітря яке видаляється з візкового відділення:

 = 25 + 6 = 31 °С

3.    Температура повітря всередині цеху:

 °С

Об’ємна вага

 (20 °С) = 1,205 кг/м3 [данні депо]

 (25 °С) = 1,185 кг/м3 [данні депо]

 (31 °С) = 1,161 кг/м3 [данні депо]

 (28 °С) = 1,173 кг/м3 [данні депо]

4.    Тепловий тиск визначається за формолою:

 = 9×(1,205 - 1,173) = 0,288 кг/м2

 =  = кг/м2

5.    При цих тисках швидкість повітря в при токових отворах буде дорівнювати

 м/c,

а витяжних отворах

 м/c

6.    Сумарна площа при токових отворів дорівнює:

 м2

7.    Об’єм повітря, яке видаляється:

 м3/год

8.    Сумарна площа витяжних отворів:

 м2

9. ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ

9.1 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЯ РЕМОНТУ ВІЗКІВ ЕЛЕКТРОВОЗІВ В ОБСЯЗІ ПР-З.

В дипломному проекті організований поточний ремонт візків електровозів ВЛ-80 в обсязі ПР-3 за рахунок технічного переоснащення існуючого відділення шляхом введення потокової лінії ремонту візкі.

Технічне переоснащення існуючого відділення дпя організації поточного ремонту візків в обсязі ПР-3проведено за рахунок підвищення технічного обладнання робочих місць, зарахунок застосування нової техніки і білш сучасних технологій, потокових методів ремонту без розширення площі існуючого відділення.

Технічне переоснащення дає позитивні результати у всіх аспектах. Технічний аспект виявляється у досягненні підвищення технічного рівня виробництва на сучасній основі, оснащення виробництва новими видами обладнання, з’являються можливості переводити виробництво на нові технологічні процеси,сучасні ресурсозберігаючі, маловідходні і безвідходні техології, можливості швидше поповнювати номенклатуру продукції.

Економічний аспект заключається в значному знижені капітальних затрат (затрати на технічне переоснащення, приблизно, в 3 рази нижчі, ніж затрати на нове будівництво), крім того, вилучаються з експлутації застарівши обладння і у результаті цього знижуються затрати на капітальні і поточні ремонти.

В проекті визачення прямі і непрямі витрати на ремонт візків електровозів, калькулюється собівартість одиниці ремонту, собівартість річної продукції, розраховується таблиця технико-економічних показників відділення після технічного переоснащення, розрахований економічний ефект переоснащення через термін окупляємості.

Соціальний аспект заключається в можливості істотного росту виробничості праці на новому обладнанні і технологіях. Покращуються умови праці, скорочується число робочих місць, підвищується доля творчих починань в праці.

Економічний аспект заключається у тому, що нові технології дозволяють використовувати відходи і витратні ресурси, різко скоротити негативне навантаження на навколишнє середовище.

.2. РОЗРАХУНОК СОБІВАРТОСТІ РЕМОНТУ ВІЗКА В ОБСЯЗІ ПР-З

9.2.1 Розрахунки вартості основних фондів, затрат на основні матеріали і основну заробітну плату

.2.1.1 Будівельну вартість виробничого будинку, споруд відділення, Спр, визначаєм по формулі

Спр = Цпр • Vпр                                                                                    (25)

де Цпр - вартість одного кубічного метра будови разом з санвузлами,

Цпр = 30 ÷ 70 грн. Приймають Цпр = 40 грн/м3 ,пр - об’єм виробничого будинку в м3 . (Vпр =11520)

Спр = 40 • 11520 = 460800 грн.

.2.1.2 Вартість виробничого і допоміжного обладнання ,Соб, грн. Вартість обладнання на ремонт одного візка визначаєм за формулою

Соб. = К • Цоб • Nр                                                                      (26)

де Цоб Вартість обладнання на один візок Цоб = 1350 грн одного візкар-річна програма ремонту,

к - поправочний коефіцієнт на програму ремонту;

К = 1,25

Соб = 1,25 • 1350 • 280 = 472500

По номенклатурі і цінникам, з урахуванням встановлення і монтажу, вартість яких приймається в 9% від вартості обладнання.

С= 0,09 • 472500 = 42525грн.

Загальна вартість обладнання

С = 472500+42525=515025грн.

.2.1.3 Вартість енергетичного обладнання, Се. об., гр., приймають 30 грн. за кіловат встановленої потужності. Визначаєм за формулою

Се. об. = 30 • Nвст ;                                                                       (27)

де Nвст = 251,74 кВт/г встановлена потужність роботи кранів і обладнання.

Се. об. = 30 • 251,74 = 7552,2 грн.

9.2.1.4 Вартість дорогого і довгослужаного інструменту і приспособлень, Сін, грн.

Приймається 1-2% від загальної вартості технологічного обладнання відділення і визначається за формулою

Сін = 0,02 • (С + Се. об.);                                                                  (28)

Сін = 0,02 • (515025+7552,2)=522577,2 грн.

9.2.1.5 Вартість виробничого і господарського інвентарю відділення, Сгосп. ін , визначаєм за формулою

Сгосп. ін = 0,1• С                                                                      (29)

Сгосп. ін = 0,1• 515025= 51502,5грн.

9.2.1.6 При технологічному переоснащенні 54% обладнання змінюється на новее

Це додаткові капітальні вклади в технологічному переоснащенні відділення. Дані додаткових витрат на переоснащення приведені в таблиці10.

Таблиця 10. Додаткові капітальні витрати на переоснащення відділення

Назва витрат

Сума витрат, грн..

Позначення

примітка

1

2

3

4

1. Обладнання, поточна лінія         255150  С54% від Соб

0.54 • Соб


2. Демонтаж і монтаж обладнання               22963,5 С9% від С

0,09%* С


3. Вартість дорогого інструменту 5103      С1% - 2% від С

0,02 • С


4. Вартість господарського інвентаря.         25515    С7% - 10% від С

0,1 • С


 

Всього

308731,5

К



9.2.1.7 Витрати на основні матеріали і запчастини, Смат, визначаєм за формулою

Смат = Цм • Np ;                                                                  (30)

де Цм - вартість матеріалів і запчастин на один візок. Приймається по фактичним           даним на базі практики з техпромфінплану, Цм = 1830 грн.

Смат = 1830 • 280 = 512400 грн.

.2.1.8 Основна заробітна плати виробничих робітників Зо, грн., визначаєм за формулою

Зо = Np • (д • С + д • С)                                                        (31)

Зо = 280 • (127,45*2,91+17,55*3,23) = 119718,5 грн.

а) основну заробітну плату виробничих робітників з нормальними умовами праці визначають за формулою:

З = Np • дну • Сну                                                                    (32)

де Np - річна програма ремонту секцій електровозів, Np = 140 ;

дн.у. - трудоємність ремонту 1 візка людиногодин

з нормальними умовами праці, дн.у. = 127,45люд/г

Сну - годиннотарифна ставка робітника 3,5 розряд, з нормальними умовами праці,2,47-годинна тарифна ставка 3 розряду,

,08- годинна тарифна ставка 4 розряду

Сну =(2,74+3,08)/2=2,91грн.

З = 2*140*127,4*2,91=103846,3грн.

б) основну заробітну плату виробничих робітників з шкідливими умовами праці визначають за формулою :

З = Np • дву • Сву                                                                     (33)

де дву - трудоємність люд. г. з шкідливими умовами праці, дву = 35,1 люд. г.

Сву - годиннотарифна ставка робітника 3,5 розряд з шкідливими умовами Сву = 1,12*Сну =1,12*2,91=3,23грн.     праці,

З = 2*140*17,55*3,23 =15873,72грн.

9.2.2 Витрати, які зв’язані з роботою обладнання

.2.2.1 Витрати на силову електроенергію для виробничих потреб. Визначаються за формулою

Ссил = Wсил      • Цел                                                                  (34)

де Wсил - розхід силової електоренергії на роботу кранів та обладнання,сил = 1040079 кВт. г. з розділу 7.п.з.

Цел - вартість 1кВт. г. Електроенергії,

Цел = 0,178 кВт. г.

Ссил = 1040079*0,178 = 185134 кВт. г.

9.2.2.2 Витрати на стисле повітря на рік визначаються за формулою

Сn = 0,1• Vn                                                                                  (35)

де Vn - обсяг в м3, використаного стиснутого повітря, Vn = 11520 м3

,1 - вартість 1м³ стислого повітря;

Сn = 0,1 • 11520 = 1152 грн.

9.2.2.3 Витрати на воду для виробничих потреб визначаються за формулою

Цвода • Vвода                                                                               (36)

де     Цвода - вартість одного м3 води для виробничих потреб, Цвода = 1,50 грн./м3;вода - об’єм потрібної води, м3, Vвода = 1950 м3.

Свода = 1,50 • 1950 = 2925 грн.

9.2.2.4 Витрати на пар визначаються за формулою

Спар = Цпар • Qпар                                                                      (37)

де Цпар - вартість однієї тонни пару, Цпар = 35,15 грн./т;пар - розхід пару, Qпар = 308 т. з таблиці 9.п.з.

Спар = 35,15 • 308 = 10826,2 грн.

9.2.2.5 Витрати на допоміжні матеріали на основне виробництво

Приймаються 2% від вартості основних матеріалів. Визначаються за формулою

                                                                       (38)


9.2.2.6 Амортизаційні відрахування обладнання (при роботі в дві зміни)

Приймаються 40% від загальної вартості обладнання..Визначається за формолую

                                                           (39)

9.2.2.7 Утримання обладнання, приймається 0,5% від вартості обладнання.Визначається за формулою

                                                   (40)

.2.2.8 Утримання, ремонт і відновлення малоцінного інструменту і пристосувань. Приймається 35 грн. на одного виробничого працівника в рік. Визначається за формулою:

                                                                              (41)

де - число виробничих робітників,=26чол ,з розділу 3.п.з.


.2.2.9 Потоковий ремонт обладнання, . Приймається 3% від вартості обладнання. Визначається за формулою

                                                                                (42)

9.2.2.10 Потоковий ремонт обладнання і цінного інструменту,

Приймається 13% від вартості цінного інструменту і пристосуваня. Визначається за формулою:

                                                                              (43)


9.2.3 Додаткова заробітна плата основних виробничих робітників приймається 8-10% річного фонду основної зарплати цих робітників

Визначається за формулою:

                                                                               (44)

a)  Для виробничих робітників з нормальними умовами праці:

                                                                                  (45)

б)      Для виробничих робітників з шкідливими умовами праці:

                                                                                  (46)


9.2.3.1 Нарахування на соціальне страхування, на основну і додаткову заробітню плату, виробничих робітників

Приймається 37% від основного і додаткового фондів заробітної плати основних виробничих робітників. Визначається за формулою:

                                                             (47)


9.2.3.2 Основна заробітня плата допоміжних робітників, визначається за формулою

                                                                        (48)

де - число допоміжних робітників

- середня заробітна плата допоміжного робітника, (дані депо)

= 7


9.2.3.3 Додаткова заробітня плата допоміжних робітників, приймається 10% від основної зарплати допоміжних робітників

Визначається за формулою:

                                                                                   (49)

9.2.3.4 Нарахування на соціальне страхування допоміжних робітників на основну і додаткову зарплату

Приймається 37% від загального фонду основної і додаткової заробітньої плати допоміжних робітників. Визначається за формулою:

                                                                      (50)


.2.3.5 Вартість електроенергії для освітлення відділення і побутових приміщень визначається за формулою

                                                                               (51)

де - розхід електроенергії на освітлення ,=81765кВт.год.

,178- ціна за кВт.


9.2.3.6 Вартість пару для опалення відділення і побутових приміщень визначається за формулою

де - 35,15грн ціна 1т.пара =3160 т з розділу 7.п.з.

                                                                                (52)


9.2.3.7 Вартість допоміжних матеріалів на утримання і обслуговування приміщень і інші витрати визначаються за формулою, як 1% від

                                                                               (53)

де - будавельна вартість виробничого приміщення,=460800грн


.2.3.8 Амортизаційні відрахування від приміщень і споруд. Приймається 8% від вартості приміщення споруд. Визначається за формулою:

                                                                                (54)


9.2.3.9 Амортизаційні відрахування від інвентаря (виробничого і господарського)

Приймається 24% від вартості інвентаря. Визначається за формулою:

                                                                              (55)


9.2.3.10 Поточний ремонт приміщень і споруд прймається 0,5 - 1% вартості приміщень і споруд

Приймається 0,9%. Визначається за формулою:

                                                                              (56)


9.2.3.11 Утримання, ремонт і відновлення інвентарю приймається 7% від вартості інвентарю

Визначається за формулою:

                                                                             (57)


9.2.3.12 Разні витрати для відділення

а)      Реалізація, удосконалення і винахідництво. Приймається 20 грн на одного виробничого робітника Визначається за формулою:

                                                                                 (58)

де -=26чол.-з розділу 3.п.з.

б)      Охорона праці, приймається 21грн. на одного виробничого робітника, визначається за формулою:

                                                                               (59)


Таблиця 11.Сума витрат на програму ремонту візків.

Назва витрат

Познічення показника

Витрати грн

1. Будівельну вартість виробничого будинку 2.Загальна вартість обладнання 3 Вартість енергетичного обладнання 4 Вартість дорогого і довгослужаного інструменту і приспособлень 5 Вартість виробничого і господарського інвентарю відділення 6. Додаткові капітальні витрати на переоснащення відділення. 7 Витрати на основні матеріали і запчастини 8 Основна заробітна плати виробничих робітників 9 Витрати на силову електроенергію для виробничих потреб 10 Витрати на стисле повітря на рік 3 Витрати на воду для виробничих потреб 12 Витрати на пар 13 Витрати на допоміжні матеріали на основне виробництво. 14 Амортизаційні відрахування обладнання 15 Утримання обладнання 16 Утримання, ремонт і відновлення малоцінного інструменту і пристосувань. 17 Потоковий ремонт обладнання 18 Потоковий ремонт обладнання і цінного інструменту, 19 Додаткова заробітна плата основних виробничих робітників1             Соб С

Се. об.

Сін

Сгосп. ін

К

Смат

Зо

Ссил

Сn

Свода

Спар

Сдм

Са.об

С у.об

С рв.ін

С вр.об

З д.осн

2460800 515025 7552,2 522577,2 51502,5 38731,5 512400 119718,5 185134 1152 2925 10826,2 10248  206010 2575,2 910 15450,7 67935,1 11971,9 3


20 Нарахування на соціальне страхування, на основну і додаткову заробітню плату, виробничих робітників. 21 Основна заробітня плата допоміжних робітників 22 Додаткова заробітня плата допоміжних робітників 23 Вартість електроенергії для освітлення відділення і побутових приміщень 24 Вартість пару для опалення і побутових приміщень 25 Вартість допоміжних матеріалів на утримання і обслуговування приміщень і інші витрати 26 Амортизаційні відрахування від приміщень і споруд 27 Амортизаційні відрахування від інветаря 28 Поточний ремонт приміщень і споруд прймається 29 Утримання, ремонт і відновлення інвентарю 30 Реалізація, удосконалення і винахідництво 32 Охорона праці          С нар

,3


,2

,1



,2

,5

546


 

всього

2922062,6



Таблиця 12. Основні технікоекономічні показники відділення.

Нава показника

Познічення показника

Одиниці вимірювання

Джерело отримання, метод розрахунку

Абсолютні показники 1. Річний випуск основної продукції. 2. В цінних показниках. 3. Загальна виробнича площа відділення. 4. кількість виробничих робітників 5. кількість виробничих робітників, працюючих у I зміну. 6. Встановлена потужність обладнання. 7. Розхід електроенергії на виробничі потреби. 8. Вартість основних виробничих фондів. 9. Вартість оборотніх фондів.         

 Візки Грн. М² Люд. Люд. КВт КВт. Г Грн. Грн. 280




,74

з розділу 7.п.з.

=460800+515025+7552+522577=

=1189387



Вдносні показники. 1. Продуктивність праці одного виробничого робітника 2. То саме в обєктах ремонту 3. Фондоємність праці. 4. Фондоємність продукції. 5. Енергооснащенність продукції. 6. Електрооснащеність праці. а) потенційна б) фактична.  7. Собівартість одиниці продукції.   8. Фондовіддача.           


 Грн/пр.роб Об.р/вир.роб Грн./вир.роб Грн./об.р.  КВт*ч/об.р.  КВт*ч/пр.р І зм. КВт*ч/пр.р  Грн./об.р  Грн.




9. Прибупок (проектний).   10. Рівень рентабельності.   11. Окупаемість реконструкції відділення   12. капітальні вкладення в технічне переоснащення               




Грн.   %   рік   грн.

= 12,81





10. Дослідницька частина проекту


10.1 РОЗРОБЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ РЕМОНТУ ВІЗКІВ ЕЛЕКТРОВОЗІВ ВЛ-80 В ОБСЯЗІ ПР-3



Документи технологічного процесу ремонту візка електровоза ВЛ-80 виконані у відповідності з діючим стандартом. До технологічих документів відносять графічні і текстові докумети, які окремо або разом визначають технологічний процес ремонту візка.

Технологічні процеси повинні забезпечувати високу виробничість праці, механізацію трудоємких процесів, використовувати сучасне обладння і приспосіблення, вводити безпечні прийоми роботи, гарантувати високу якість виробляємої продукції і опиратись на знання ведучих підприємств локомотивного господарства.

В технологічних документах на ремонт локомотивів і їх вузлів, включаючих контроль випробовування, повинні бути відображенні умови охорони праці і техніки безпеки.

В дипломному проекті розроблені карти технологічного процесу КТПР, операційні карти ОК, карти екскізів КЕ ремонту без        щелепних візків електровозів ВЛ-80.

Технологічна документація розроблена на основі нормувальних карт депо, правил ремонту, збірника технічнообгрунтованих норм часу при поточному ремонті електровозів серії ВЛ-80 і приведена у пояснюючій записці дипломного проекту.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ


1. Поминний А.Н,Солонко В.В. Управления качеством промышленной продукции М.:Єкономика, 1980 г, 189 с.

. Кузнєцов В.Я, Котов В.В. Методические указания к выполнению курсовой работы подисциплине ”Организация , планирование и управление тепловозо ремонтного производства” Харьков, ХИИТ, 1982.

. Нос В.Н ,Чернишов П.М. и др. Нормы технологического проектирования тепловозо ремонтних заводов. Харьков, Гидрозаводтранс, 1982.

. Сибаров Ю.Г ,Дегтянов В.О. и др. Охрана труда на железнодорожном транспорте М.:Транспорт, 1981 г.

. Тартаковский Є.Д., Подчесов Є.Н., Устинко А.В. Основи автоматизации технического обслуживания и ремонта локомотива ХИИТ, 1986 г.

. Дмитриев В.А. Єкономика железнодорожного транспорта. М.:Транспорт,1985.

. Поточные линии ремонта локомотивов в депо Н.И. Фильков, Е.Л. Бубинський М.М. Мачзель, И.Б. Стерлин. 2-е изд., перероб. и доп. М.: Транспорт, 1983. 302с.

Похожие работы на - Ремонт візків електровозів

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!