Аудит матеріальних витрат підприємства

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Бухучет, управленч.учет
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    28,94 Кб
  • Опубликовано:
    2017-06-02
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Аудит матеріальних витрат підприємства

ВСТУП

Актуальність теми. Виробнича практика господарювання підприємств на ринкових засадах підтверджує ту незаперечну істину, що результативність та контроль матеріальних витрат залежить передовсім від компетентності та творчої активності управлінських кадрів, достатньо глибокого знання ними конкретної економіки, законодавчої бази й соціальних аспектів господарювання. аудит правовий бухгалтерія інформаційний

Аудит матеріальних витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.

Матеріальні витрати, які неможливо прямо повязати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Над цією темою працювали такі вчені та дослідники, як: Воронецька І.С., Бойчук О.В., Чорнопищук Т.І., Колпакова О.В., Нападовська Л.В., Саблука С. А., Семернікова І.О., Шеремета В.В. та інші.

Обєкт дослідження: ТОВ «Поліком».

Предмет дослідження: Аудит матеріальних витрат підприємств виробничої сфери

Мета дослідження розглянути та вивчити адміністративних витрат підприємства.

Завдання дослідження:

1. Розглянули сутність аудиту матеріальних витрат .

2. Дослідили економічний зміст адміністративних витрат.

. Зробили аналіз матеріальних витрат підприємства.

. Вивчили аналіз матеріальних витрати підприємства.

. Провели формування висновків за результатами аудиту.

. Дослідили методика аудиту матеріальних витрат.

Методи дослідження. фінансовий аналіз, абстрактно-логічний і системно-структурний аналіз.

Інформаційну базу курсової роботи склали: зібрані, опрацьовані й узагальнені особисто автором первинні матеріали економічних досліджень і внутрішньої документації підприємства та офіційні матеріали Державного комітету статистики України; законодавчі та нормативні акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, монографії та науково-аналітичні статті вітчизняних та зарубіжних авторів.

Отже, матеріальні витрати у діяльності підприємства відіграють дуже велику роль, вони виконують господарсько-виробнича діяльність будь-якому підприємстві пов'язана з споживанням сировини, допоміжних матеріалів, технологічної енергії, води, нарахуванням заробітної плати, відрахуванням до соціальних фондів та низкою інших необхідних витрат і відрахувань.

Поряд із важливістю аудиту загалом важливе місце займає аудит матеріальних витрат на виробництво продукції, надання послуг. Це обумовлено важливістю визначення витрат підприємства як для здійснення бухгалтерського, так і податкового обліку.

Аудиторська перевірка витрат на виробництво є одним з трудомістких процесів в аудиторській діяльності, вимагає великої зосередженості, знань нормативних та інструктивних матеріалів з їх подальшими змінами, а також особливостей правильного розрахунку виробничих витрат в окремих видах господарської діяльності організації.

Однак не зважаючи на трудомісткість даної перевірки вона забезпечує достовірність інформації для подальшого подання її як зовнішнім так і внутрішнім користувачам для прийняття управлінських рішень.

Структура роботи: вступ, 3 розділи, висновки та пропозиції, список використаних джерел.


РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ МАТЕРІАЛЬНИХ ВИТРАТ

.1 Економічний зміст аудиту матеріальних витрат

Діяльність будь-якого підприємства неможлива без витрат, що можуть бути пов'язані як із виробництвом, так і з управлінням даним суб'єктом господарської діяльності.

Критерієм оцінки при аудиті даної ділянки буде виступати документ, який визначає методичні засади формування в обліку інформації про витрати підприємства, а саме П(с)БО№ 16 "Витрати".

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються: прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати; загальновиробничі витрати.

Прямі матеріальні витрати - це вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу виробленої продукції, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат.

Витрати - це грошова оцінка вартості матеріальних, трудових, фінансових, природних, інформаційних та інших видів ресурсів на виробництво та реалізацію продукції за певний період.

Як видно з визначення, витрати характеризуються:

1)грошовою оцінкою ресурсів, забезпечуючи принцип вимірювання різних видів ресурсів;

2)цільовою установкою (пов'язаною з виробництвом і збутом продукції в цілому або з якоюсь із стадій цього процесу);

3) певним періодом, тобто віднесенням на продукцію за даний період часу. Відзначимо ще одну властивість витрат: якщо витрати не залучені у виробництво і не списані на певну продукцію, то вони перетворюються на запаси сировини, матеріалів, запаси в незавершеному виробництві, запаси готової продукції тощо [7, c. 64].

Витрати підприємства - це сукупність усіх спожитих ресурсів на виробництво того чи іншого продукту. Вони характеризують вартість виробництва продукції для підприємства. [13, c. 79]

Витрати - це обсяг спожитих виробничих факторів (матеріальних, фінансових, трудових ресурсів), необхідних для здійснення підприємством господарської діяльності, направленої на отримання прибутку та максимізацію добробуту власників у грошовому вираженні.

Всі витрати підприємства укрупнено можна розділити на два блоки:

) поточні витрати, які повязані з вирішенням таких задач як закупівля сировини та матеріалів, їх транспортування та зберігання, обслуговування матеріально-технічної бази, утримання персоналу, тощо;

) довгострокові (інвестиційні) витрати, повязані з вирішенням стратегічних задач підприємства, таких як будівництво, реконструкція або придбання нових приміщень, придбання нових машин та обладнання, тощо.

Відповідно до П(с)БО №16 під витратами розуміють зменшення економічних вигод внаслідок вибуття активів або збільшення зобовязань, які призводять до зменшення власного капіталу за винятком зменшення капіталу за рахунок внесків власників.

Отже, якщо хоча б одна з умов визнання активів не виконується, актив не визнається, а витрати з придбання цього активу списуються у поточному періоді на «Інші операційні витрати». Списані активи обліковуються на позабалансовому рахунку 07 «Списані активи».

Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Якщо витрати неможливо прямо повязати з доходами певного періоду, то вони відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Види витрат визначаються виходячи з економічного змісту, що міститься в кожному елементі витрат. Види витрат є базою для формування калькуляційних статей витрат.

Отже, усі витрати підприємства згідно з П(с)БО № 16 «Витрати» поділяються на виробничі, операційні та інші витрати діяльності. Класифікацію витрат зображено в схемі, наведеній нижче.

Витрати, які неможливо прямо повязати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені. Якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості між відповідними звітними періодами.

Витратами не визнаються:

іплатежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами на користь клієнта, принципала, тощо;

попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг;

погашення одержаних позик зменшення власного капіталу підприємства в результаті його вилучення або розподілу власниками [14, c. 103].

Разом з тим витрати на різні допоміжні матеріали експлуатаційно-ремонтного характеру, паливо та електроенергію значно більші, ніж у промисловості.

При формуванні витрат звичайної діяльності повинно бути забезпечено їх групування за елементами, єдиними й обов'язковими для організацій всіх галузей:

матеріальні витрати;

витрати на оплату праці;

відрахування на соціальні заходи.

Матеріальні витрати - основна частка у собівартості (до 90%). До складу витрат входять сировину, основні матеріали, покупні напівфабрикати, паливо, енергія, а також витрати на таропакувальні матеріали та інструмент, запасні частини і т. д.

Витрати на оплату праці - відображають участь живої праці. Вони включають заробітну плату основного виробничого персоналу, а також не перебувають у штаті працівників, зайнятих основною діяльністю:

) заробітна плата, нарахована за відрядними розцінками, тарифними ставками і посадовими окладами;

) вартість продукції, що видається в порядку натуральної оплати;

) надбавки та доплати;

) премії;

) оплата чергових і додаткових відпусток;

) вартість безкоштовно наданих послуг;

) нагородження за вислугу років;

) надбавки за роботу в районах Крайньої Півночі.

Отже, для аналізу та аудиту матеріальних витрат застосовується широкий спектр прийомів і методів економічного аналізу. В міжнародних аудиторських стандартах аналіз або аналітичні процедури визначають як оцінку бухгалтерської, так і іншої економічної інформації, шляхом вивчення взаємозвязків між показниками. Використання економічного аналізу в ході аудиторської перевірки дозволяє: визначити ступінь ділової активності виявити зони навмисних помилок в звітності клієнта.

1.2 Нормативно-правове забезпечення та огляд літературних джерел з питань аудиту матеріальних витрат

Законодавче закріплення функціонування управлінського обліку в Україні та необхідність ведення обліку витрат на виробництво окремих видів продукції здавалося б може свідчити про те, що цей вид обліку набув широкого розповсюдження.

П(С)БО 16 «Витрати» має загальний характер і не враховує особливості кожної галузі виробництва. Саме тому міністерства і відомства розробляють методичні рекомендації з питань організації обліку витрат та калькування собівартості продукції у різних галузях [5].

Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені Міністерством аграрної політики України №132 від 18.05.2001 р. та ін.

Таблиця 1.1 Нормативно - правове регулювання матеріальних витрат підприємства

№Нормативний документ,ким і коли виданийКороткий зміст1Конституція України Прийнята Верховною радою України від 28.06.96р.Проголошуються права. Обовязки органів управління , субєктів господарської діяльності і громадян України2Господарський кодекс України ВРУ № 2539 - ІІІ - від 16.01.2003 р.( зі змінами та доповненнями)Визначення основних засад господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають в процесі організації та здійснення господарської діяльності між субєктами господарювання.3.Про аудиторську діяльність: Закон України №3125 -ХІІ від 22.04.93р. зі змінами та доповненнямиВизначено основні поняття та принципи здійснення аудиторської діяльності в Україні, а також особливості аудит4Про бухгалтерський облік і фінансову звітністі в Україні: Закон України „Про бух. облік та фінансову звітність в Україні ВРУ № 996-XIV від 16.07.1997 р.Регулює дотримання встановлених принципів обліку, засоби регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні.5План рахунків бухгалтерського обліку підприємств, організацій і закладів: Затверджений наказом Міністерства фінансів України №291 від 31.11.99Встановлює призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів капіталу про наявність і рух активів капіталу , зобовязань та факти фінансово- господарської діяльності підприємства6«Основні засоби»: Положення (стандарт) бухгалтерського обліку. Затверджений наказом Міністерства фінансів України №92 від 27.02.200Визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції7Про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку Положення. Затверджене наказом міністерства фінансів України №88 від 14.05..95 Встановлює порядок створення , прийнятих і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документі, їх обєднання та госпророзрахунковими організаціями від форм власності8МСА №200 «Загальні цілі незалежного аудитора та проведення аудиту відповідно до Міждународних стандартів аудиту»; Затверджено АПУ від 15 грудня 2005р.Висловлювання аудитором незалежної професійної думки щодо правильності відображення у звітності підприємства інформації щодо основних засобів9МСА №230 «Документування» затверджено АПУ від 15 грудня 2004 рокуРозглядає конкретну відповідь аудитора основні поняття зноси у, його способи та застосування на підприємстві фінансової звітності10МСА №300 «Планування аудиту « затверджено АПУ від 15 грудня 2004 РРегламентує лише порядок планування аудиторської перевірки, визначає порядок підготовки загального плану розроблення програми проведення аудиту і не визначає порядок планування аудиторської діяльності11МСА «400 «Оцінка ризиків та внутрішній контроль»; затверджено АПУ від 15 грудня 2004р.Передбачає встановлення положень і надання рекомендацій для досягнення розуміння систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю та аудиторського ризику і його компонентів власного ризику, ризику контролю та ризику не виявлення.12МСА «500 «Аудиторські докази» затверджено АПУ від 15 грудня 2004р.Установлення стандартів і надання керівництва відносно кількості і якості аудиторських доказів , необхідних у ході аудиту фінансової звітності.

Положення (стандарти) бухгалтерського обліку -П(с)БО. Національне Положення (стандарт) бухгалтерського обліку - нормативно-правовий акт, затверджений Міністерством фінансів України, що визначає принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності, що не суперечить міжнародним стандартам.

Реформування бухгалтерського обліку в Україні шляхом його гармонізації та стандартизації має свою історію. Розроблена на основі положень, наведених у концепції, передбачала наближення первинного бухгалтерського та статистичного обліку на підприємствах різних форм власності до міжнародних стандартів обліку та звітності [18, с.73].

Також відносяться постанови і рішення Кабінету Міністрів України; накази, постанови, розпорядження, листи, розяснення міністерств та відомств - П(С)БО в частині списання запасів на витрати виробництва, 16 «Витрати» у табл.1.2.

Таблиця 1.2 Огляд економічних джерел з теми дослідження аудиту матеріальних витрат

Літературне джерелоКороткий змістМета використанняБутінець Ф.Ф., Олійник О. В., Організація бухгалтерського обліку. Навчальний посібник для студентів вузів спеціальності «Облік і аудит»; 2-ге вид., перероб і доп. - Житомир: ЖІТ І, 2015.- 351с.Досліджено особливості відображення аудиту матеріальних витрат обліку і фінансовій звітності. з аудиту матеріальних витратВдосконалення порядку відображення в системі рахунків, фінансовій і податковій звітностіВоловик В. Т. Бухгалтерський облік у бюджетних установах: навчальний посібник. - К. : КНЕУ, 2015. -356 с.Дослідження аудит розрахунків з аудиту матеріальних витрат на підприємствіКонтроль за обліком на підприємствіДемченко, І.Д., Аудиту матеріальних витрат - особливий вид операційного ризику. 2014. - 470с Обліку аудит аудиту матеріальних витрат на підприємстіДля покращення фінансового облікуЖуравльова Ю. Ю. Сутність платоспроможності підприємства // Фінанси України. - 2012. - № 1. - С. 116-118.Розглянули платоспроможність підприємства, та аудиторські розрахунків з покупцями та замовникамиДля розгляду інвестиційної спрямованостіМельник, Т. Г. Облік та аудит діяльності бюджетних установ навчальний посібник. - К.: Кондор, 2013. - 554с.Вибір найвигіднішого для підприємства методу амортизації і терміну експлуатації основних засобів.Для покращення управління та прийняття рішеньНашкерська, М. М. Управління матеріальних витрат в структурі оборотного капіталу підприємства. Нав. Підручник., Фінанси України. - 2014. - № 1. - С. 116-118.Розкриття теоретичного питання про управляння у матеріальних витрат та їх вплив на облік в сучасних умовахУдосконалення перевірки аудитораСвірко, С. В. Первинна організація бухгалтерського обліку: Економіка та підприємництво. -К.:КНЕУ. - 2015. - 548с.Ведення бухгалтерського обліку на підприємствах розрахунків з покупцями та замовникамиКонтроль за обліком на підприємствіСвірко, С. В. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2013. --535 с.Встановлення зв'язку між змінами в аудит розрахунків з покупцями та замовникамиДля покращення управління та прийняття рішеньТопоркова О. В., Євлаш, Т. О. Управління аудиту матеріальних витрат дебіторською заборгованістю як один із інструментів фінансової політики підприємства. 2012. - 365с.Розкрита сутність та структура основних фондів як основа формування амортизаційної політики, методи нарахування.Для покращення управління та прийняття рішень

Таким чином можна зробити висновок, що у сучасній економічній літературі немає єдиного трактування контроль і ревізія розрахункових операцій покликані не тільки виявити допущені недоліки і відмічати позитивні явища у їх організації аудиту матеріальних витрат.


РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗЦІЯ ТА МЕТОДИКА АНАЛІЗУ АУДИТУ МАТЕРІЛЬНИХ ВИТРАТ ТОВІ«ПОЛІКОМ»

2.1 Аналіз виробничо-фінансової діяльності підприємства ТОВ «Поліком»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Поліком» зареєстроване в органах державної влади 1997 року за адресою: 26611, м. Вінниця, вул. 600 - річчя 16, 2А. про що свідчить Свідоцтво про державну реєстрацію за № 24681750.

ТОВ «Поліком» засновано завдяки ініціативі групи спеціалістів в області синтезу і переробки полімерів.

Директором підприємства є Курганський Володимир Сергійович. Підприємство діє згідно з положеннями Статуту, а також діючого законодавства України. Підприємство є юридичною особою; воно володіє, користується та розпоряджається майном, що йому належить, має самостійний баланс, поточні та інші рахунки, круглу печатку, штампи, бланки з найменуванням підприємства, власний товарний знак, емблему.

Свідчення про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, видане відділом ліцензування, державної реєстрації і міського реєстру Луганської міської ради від 24 січня 2003 року.

ТОВ «Поліком» діє на підставі Статуту, у якому обговорені наступні положення:

. Загальне положення;

. Мета і предмет діяльності підприємства;

. Організатори підприємства;

. Статутний фонд і майно підприємства;

. Керування підприємством;

. Виробничо - господарська і фінансова діяльність підприємства;

. Взаємини підприємства з місцевими радами;

. Зовнішньо - економічна діяльність підприємства;

. Ліквідація і реорганізація підприємства.

Метою діяльності ТОВ «Поліком» є ведення торгівельної діяльності в сфері оптової та роздрібної торгівлі та іншої діяльності, спрямованої на створення нових робочих місць, на отримання прибутку на вкладений капітал, а також задоволення соціально-економічних інтересів власника та членів трудового колективу підприємства, участь в благодійній діяльності, виконання, у випадках передбачених законодавством, державних програм і замовлень. Здійснення посередницької діяльності.

Предметом діяльності фірми є:

виробництво та реалізація товарів;

іздійснення гуртово-роздрібної торгівельної діяльності товарами по договірним цінам, організація комісійної торгівлі;

проведення комерційної, маркетингової, брокерської, посередницької, консультаційної діяльності;

надання транспортних послуг юридичним та фізичним особам;

здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

За короткий термін було запроваджено технологію ротаційного формування ПВХ-пластизолів, і підприємство не лише вийшло на ринок товарів медичного призначення а й домінує в цій галузі, як в Україні, так і на ринках країн СНД.

Більш ніж 20-річний науковий та виробничий досвід спеціалістів підприємства в галузі синтезу та переробки пасто утворюючого полівінілхлориду дав можливість підприємству стати лідером у розробці композицій на основі ПВХ, виробництві широкого спектру товарних ПВХ-пластизолів і декор-гранулятів для виробництва шпалер, лінолеуму, штучної шкіри, герметизуючи прокладок як технічного, так і харчового призначення, для виробництва рулонних технічних матеріалів (тенти, банери, геомембрани), захисних робочих рукавиць, сувенірної продукції.

В 2005 році нашим підприємством спільно з партнерами налагоджено виробництво формальдегідна-карбамідних смол для виробництва деревостружкових плит, що використовуються в меблевій промисловості.

В співробітництві з компанією «Кеміпласт» в 2007 році змонтовано і здано в експлуатацію виробництво пластифікатора полівінілхлориду та інших полімерів потужністю 15 тис. тонн в рік.

Значний досвід колективу підприємства і постійне вивчення нових технологій і продуктів дає можливість постійно вдосконалювати продукцію, що випускається, а також розширяти асортимент. Підприємство випускає пігментні пасти для тонування полівінілхлорид них пласти золів, водні фарби для виробництва шпалер, диспергуючі та інші полі функціональні добавки для виробництва і розробок нових рецептур ПВХ-пластизолів призначених для різних галузей застосування з врахуванням їх індивідуальних властивостей.

Отже, ТОВ «Поліком» сучасне підприємство, яке динамічно розвивається. Постійний успіх в бізнесі ми розуміємо як компетентність помножену на працьовитість та чесність. Ми завжди відкриті до співпраці з партнерами, які сповідують таку філософію бізнесу.(додаток А)

головний бухгалтер разом із керівниками підрозділів повинен контролювати дотримання встановлених правил оформлення приймання та відпустки товарно-матеріальних цінностей, правильність розходування фонду заробітної плати, дотримання встановлених правил проведення інвентаризації грошових коштів, основних фондів, товарно-матеріальних цінностей та розрахунків і платіжних обовязків, законність списання з бухгалтерських балансів нестач, дебіторської заборгованості та інших збитків;

головний бухгалтер повинен активно брати участь у підготовці заходів, які попереджують появу нестач та незаконне витрачання грошових засобів та товарно-матеріальних цінностей, порушення фінансового і господарського законодавства та інші обовязки.

Далі розглянемо права головного бухгалтера. Він встановлює службові обовязки для підпорядкованих йому робітників, щоб кожний працівник знав свої обовязки та ніс відповідальність за їх виконання.

Призначення, звільнення та переведення матеріально відповідальних осіб проводиться із згодою головного бухгалтера. Також він має право передивитись надто високі або застарілі норми витрат сировини матеріалів та інших норм; перевіряти у структурних підрозділах дотримання встановленого порядку прийому, приховування, зберігання та витрачання грошових засобів, товарно-матеріальних цінностей та інше.

Головний бухгалтер ТОВ «Поліком» відповідальність у таких випадках: невірне ведення бухгалтерського обліку, порушення порядку списання з бухгалтерських балансів нестач дебіторської заборгованості та інших витрат, складання недостовірної бухгалтерської звітності з вини бухгалтерії, інших порушень по організації бухгалтерського обліку.

Отже, для працівників з погодинною оплатою праці дані табеля є основою для нарахування їм заробітної плати. Поряд з тим, для працівників як із погодинною, так і відрядною оплатою праці дані табеля є основою для здійснення аналізу використання робочого часу працівників ТОВ «Поліком».

Прибуток Товариства утворюється з надходжень від його господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З економічного прибутку Товариства сплачуються передбачені чинним законодавством України податки та інші обов'язкові платежі, а також відсотки по кредитах банків і по облігаціях.

Збитки, що виникли в процесі здійснення діяльності Товариством, покриваються в першу чергу за рахунок резервного (страхового) фонду.

Після закінчення звітного періоду ТОВ «Поліком» зобовязане складати фінансову та іншу звітність. Складання звітності є завершальним етапом облікового процесу. Розглянемо фінансові результати діяльності підприємства у Табл.2.1.

Таблиця 2.1 Фінансові результати діяльності підприємства ТОВ «Поліком»

Показники2014р.2015р.2016.р.Відхиленнятис. грн.тис. грн.тис. грн.Абсолютне (+/-)Відносне в %Доход від реалізації777112576,9012142,1434,80,70ПДВ12952096,12690,2-5,915,2Чистий доход647610480,83056,920088,239,1Собівартість реалізації46116861,99979,23117,328,2Інші операційні доходи718925,91083,2157,35,4Адміністративні витрати490674,8-184,8-Інші операційні витрати288-1931,4-3,4Фінансові результати від операційної діяльності:17292792,32624,5-167,820,5Фінансові результати від звичайної діяльності прибуток (збиток )17292792,32624,5-167,820,5

Отже, згідно даних у Табл.2.1., ми можемо зробити висновки, що дохід від реалізації на підприємстві значно покращився у 2014 році на підприємство перерахували 7771 тис. грн. А вже у 2016 році підприємство отримало 12142,1 тис. грн., а це на 23% більше. Розглянемо аналіз адміністративних витрат у табл. 2.2.

Таблиця 2.2 Аналіз адміністративних витрат на ТОВ «Поліком»

Стаття витратРокиВідхилення (+/-)201420152016Амортизація11848102217103,2-3117,8Матеріальні витрати5205265252,264256,0-996,2Знос малоцінних і швидкозношуваних інструментів258203622432691-3533Утримання персоналу2322242Інші витрати1452674,8517,0-15,8Непродуктивні витрати1618213Усього92437113642105752,27889,8

Отже, згідно Табл.2.2., ми можемо зробити висновок, що у 2015 році підприємство ТОВ «Поліком» витратили матеріальні витрати на суму 65252,2 тис.грн., а у 2016 році уже 64256,0 тис.грн., а це на 0,9% менше ніж у минулому році. Також, на знос малоцінних і швидкозношуваних інструментів у 2014 році було витрачено 25820 тис.грн., а у 2016 році 32691 тис.грн., а це на 3,7% менше.

Таблиця.2.3 Аналіз оборотних та необоротних активів підприємства ТОВ «Поліком»

Найменування201420152016ВідхиленняОсновні засоби6273476,84689,31212,5Виробничі запаси38172542,53485942,5Готова продукція-21-21

Отже, згідно Табл.2.3., ми можемо зробити висновок, у 2014 році основних засобів на підприємтві було 627 тис.грн., у 2015 році їх стало значно більше 3476,8 тис.грн., а це 14,2%. У 2014 році виробничих запасів на було 3817тис.грн., а у 2016 році їх стало 2542,5 тис.грн. виробничих запасів на підприємстві стало значно менше, а це на 7,8%.

Отже, на підприємстві у 2015 році числилось будівлі, споруди на 6580 тис.грн., а у 2016 році 6880 тис.грн. а це на суму 300 тис. грн. На таблиці ми бачимо, що у 2014 році транспортні засобів 7933 тис.грн., у 2016 році 89329 тис.грн. а це на 32% більше. Інструмент та інвентар для потреб підприємства закупили більше, на 4732 тис. грн.

Заробітна плата директора складає всього 4500 грн., а у 2015 році він отримував лише 4200 грн. Відомо, що у 2014 році головний бухгалтер отримував 4000 грн., у 2015 році його заробітна плата складає 4500 грн.

Директор отримував у 2015 році всього 4200грн., а вже у 2016 році 4500 грн., сума зросла на 300 грн.

Отже, очевидно що ТОВ «Поліком» не є фінансово стабільним та платоспроможним. Тобто аналіз показав що було слабо ліквідним. Загалом можна зробити висновок щодо фінансового стану підприємства: знижується фінансова стабільність та фінансова незалежність підприємства.

Коефіціент фінансової незалежності у 2013 році був 0,82, а у 2014 році він збільшився став 0,97%., а це на 0,15% більше.

у підприємства достатня кількість ліквідних активів та не досить високоліквідних активів для покриття своїх зобовязань, строк повернення яких відповідає строку погашення зобовязання;

Їх недостатня кількість пояснюється специфікою діяльності підприємства.

Витрати, пов'язані з основною діяльністю, розрізняють за функціями - виробництво, управління, збут та ін. Важливе значення для визначення моменту визначення доходу має економічний зміст господарської операції, внаслідок якої отримується дохід. Розглянемо рентабельність підприємства ТОВ «Поліком» у Табл.2.4

Таблиця 2.4 Рентабельність підприємства ТОВ «Поліком»

ПоказникиРокиВідхилення (+, -)201420152016Коефіцієнт рентабельності активів1,031,051,880,83Коефіцієнт рентабельності власного капіталу0,030,050,070,02Коефіцієнт рентабельності діяльності0,0200,200,40,02Коефіцієнт рентабельності продукції3,142,356,073,72

Можна зробити висновок, що господарство ТОВ «Поліком» рентабельне, не збиткове, має нормальну фінансову стійкість. В роботі господарства намітились тенденції до підвищення ділової активності та ефективності господарювання [47].

Отже, у результаті наведених даних можна побачити яскравий приклад того як має сходитися баланс, а саме коли актив відповідає пасиву у тій же сумі, у нашому випадку ця сума сягає такого розміру як 554, 4 тис. грн.

.2 Організація аудиту управління бухгалтерії підприємстві ТОВ «Поліком»

Заступник головного бухгалтера несе відповідальність перед головним бухгалтером за бухгалтера по обліку основних засобів, який слідкує за такими операціями, як передача основних засобів, безоплатна передача основних засобів з балансу одного підприємства на баланс іншого, за, нарахування зносу, за проведення інвентаризації та за списання основних засобів.

Розглянути аналізу грошових потоків підприємства ТОВ «Поліком» у 2015 році було 5813 тис. грн., а вже у 2016 році їх стало 6000 тис. грн.

Проаналізувавши склад і динаміки структури оборотних коштів, можна відмітити, що переважну частку в оборотних коштах підприємства в усіх роках складають виробничі запаси.

Дебіторська заборгованість займає друге місце в оборотних коштах і в динаміці зросла. Тільки у 2014 році її сума становить 133 тис. грн.., а це 35%, то у 2016 році вона стала 63894 тис. грн., 27%.


2.3 Типові помилки підчас аудиту витрат

Аудитору слід звернути увагу на слабкі місця та типові помилки і порушення, які найбільш часто зустрічаються у обліку витрат, перелічені в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5 Типові помилки підчас аудиту витрат

№Типові помилки чи те, на що варто звернути особливу увагу1розподіл адміністративних витрат до складу виробничих витрат2списання загальновиробничих витрат у повному обсязі у собівартість реалізації3списання постійних загальновиробничих витрат у повній сумі до витрат виробництва4вся сума нарахованої амортизації основних засобів (не тільки виробничого призначення) включається до виробничої собівартості готової продукції5відсотки за користування кредитами включаються до собівартості продукції6собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг списується не на рахунки фінансових результати, а на доходні рахунки7собівартість реалізованих запасів відображається за дебетом доходів від реалізації оборотних засобів, а необоротних активів за дебетом доходів від реалізації необоротних активів8витрати на утримання легкового автотранспорту загальногосподарського призначення відображаються у складі інших витрат операційної діяльності9у складі загальновиробничих витрат відображаються транспортно-заготівельні витрати, які в подальшому розподіляються між виробничими витратами та фінансовими результатами10списання нестач запасів здійснюється без використання витратних рахунків з відображенням збільшення заборгованості по відшкодуванню збитків та зменшенню вартості запасів11витрати, що не включаються до складу валових згідно діючого податкового законодавства, відображаються без використання витратних рахунків девятого класу, а формують дебетовий оборот використаного прибутку звітного періоду

Потребами внутрішньо-фірмового аудиту витрат є:

а) опис особливостей бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю витрат підприємства;

б) формулювання вимог, які слід виконувати при плануванні аудиту витрат підприємства;

в) опис особливостей порядку отримання аудиторських доказів та виконання аудиторських процедур.

Правильність формування інформації про витрати у обліку і фінансовій звітності контролюється працівниками підприємства, що включені до середовища контролю та виконують контрольні процедури на підставі наказу про організацію системи внутрішнього контролю.

Використовуючи дані затрати на виробництво за звітний місяць і про залишки незавершеного виробництва на початок і кінець звітного місяця, аудитор перевіряє правильність розрахунку фактичної собівартості виробленої продукції.

Типовими є порушення віднесення на виробничу собівартість продукції сум непрямих витрат, віднесення на собівартість реалізованої продукції витрат операційної діяльності які є витратами періоду.

Вивчаючи достовірність формування прямих матеріальних витрат необхідно звернути увагу на завдання таблиці 2.6.

Таблиця 2.6 Основа аудиту прямих матеріальних витрат

№Завдання1правомірність віднесених витрат до прямих матеріальних. До складу прямих витрат включаються тільки ті, що можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкту витрат2правильність оцінки виробничих запасів, які включені до собівартості продукції3відповідність методу оцінки обраній облікові політиці4правильність відображення в бухгалтерському обліку процесу виготовлення продукції5наявність фактів списання на собівартість витрат, які не відносяться до матеріалів, що використовувалися у виробництві, а також випадки списання на витратні рахунки вартості ПДВ6наявність фактів включення до собівартості продукції (робіт, послуг) вартості сировини, матеріалів, переданих в цехи, дільниці тощо, але фактично не використаних у виробництві7правильність встановлення норм витрат сировини та матеріалів відповідно до рівня технічного стану та технології виробництва продукції8відповідність нормам списання сировини на вироблення продукції9правильність оцінки та списання зворотних відходів. Зворотні відходи оцінюються за ціною їх можливого використання10правильність списання нестач і втрат в межах норм природного убутку

Перевіряючи накопичення та списання адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат аудитор повинен перевіряти правильність віднесення витрат до адміністративних, збутових та інших операційних витрат.

При аудиті матеріальних витрат в рамках аудиту фінансової звітності перевіряється чи відображений у формі 2 «Звіт про фінансові результати» у рядку 230 покажчик «Матеріальні витрати», чи він сформований відповідно до застосовуваної методики обліку та облікової політики.

Також необхідно звернути увагу на рядки 100 «Виробничі запаси», 120 «Незавершенеівиробництво», 130 «Готоваіпродукція»іформи 1 «Баланс» і рядки 040 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)», 090 «Інші операційні витрати» форми 2 «Звіт про фінансові результати».

Взаємозв'язок покажчика матеріальних витрат з вище зазначеними статтями звітності впливає на перелік використовуваних аудиторських процедур і охоплює декілька основних напрямків перевірки: аудит запасів; аудит незавершеного виробництва; аудит собівартості за елементом матеріальні витрати аудит готової та супутньої продукції.


РОЗДІЛ 3. МЕТОДИКА АУДИТУ МАТЕРІАЛЬНИХ ВИТРАТ ТОВ «ПОЛІКОМ» В УМОВАХ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Раціональна організація первинного обліку витрат загалом та аналітичний облік адміністративних витрат зокрема мають важливе значення для визначення їх рівня, контролю й аналізу, а також об'єктивного відображення фінансових результатів діяльності підприємства.

Первинні документи для обліку адміністративних витрат: розрахунки бухгалтерії,бухгалтерські довідки, рахунки, накладні, рахунки-фактури, видаткові касові ордери, табелі обліку використання робочого часу, авансові звіти, акти на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів, розрахунки амортизації необоротних активів тощо.

При отриманні первинних документів після складання та затвердження фінансової звітності фактична сума витрат, зазначена у таких документах, може відрізнятися від розрахункової суми, попередньо визнаної у періоді їх виникнення. Податкові накладні, акти списання матеріалів, витратів підприємства - всі ці дані потім вказуються у фінансова звітність підприємства мають ґрунтуватися на принципах, передбачених Законом про бухгалтерський облік, одним з яких є принцип відповідності доходів та витрат. Згідно цього принципу для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

Списання адміністративних витрат на фінансові результати оформляється довідкою (розрахунком) бухгалтерії, на підставі якої дебетується рахунок 791 "Результат операційної діяльності" і кредитується рахунок 92 "Адміністративні витрата".

При здійсненні аудиту матеріальних витрат на виготовлення продукції застосовують такі методичні прийоми і способи: візуальна перевірка оформлення і достовірності первинних документів та аналіз їх змісту щодо виду витрат на конкретний об'єкт та договорів з організаціями - виконавцями послуг, робіт, плановими калькуляціями; нормативна перевірка дотримання встановлених норм відшкодування витрат на відрядження; техніко - економічні розрахунки обсягів витрат; перевірка правильності кореспонденції бухгалтерських рахунків на підставі аналізу змісту первинних документів, спостереження за інвентаризацією виробничих запасів на виробництві, здійснення контрольного запуску виробничої установки.

Основні напрямки аудиту:

. Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості, яке підприємство затверджує самостійно.

2. Перевірка обґрунтованості включення витрат до собівартості продукції, а саме:

а) прямих матеріальних витрат.

б) витрат на оплату праці.

в) інших прямих витрат.

г) загальновиробничих витрат [50].

Опис контрольних процедур для виявлення можливих порушень при здійсненні аудиту матеріальних витрат на виготовлення продукції

Першою процедурою, що здійснюється при аудиті матеріальних витрат на виготовлення продукції є візуальна перевірка оформлення і достовірності первинних документів.

Дана процедура дає змогу виключити, або підтвердити невідповідність обраного методу обліку витрат галузевим і техніко-економічним особливостям організації.

Внаслідок проведення даної перевірки порушень щодо оформлення документів встановлено не було. Для подальшого проведення аудиторської перевірки було визначено спосіб оцінки вибуття запасів за методом середньозваженої собівартості.

Далі аудитор вивчає інформацію про структуру та склад витрат на виробництво по елементах і статтях витрат і здійснює контрольний процес по кожному об'єкту витрат з метою виключення подальших невідповідностей віднесення матеріальних витрат на виготовлення продукції.

В результаті проведеної перевірки аудитор визначила наступний склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції Сосиски Галицькі, яке ТОВ «Поліком» затвердило самостійно:

амортизація загальновиробничих ОЗ, НМА, інших необоротних активів;

амортизація виробничих ОЗ, НМА, інших необоротних активів;

заробітна плата загальновиробничого персоналу;

заробітна плата виробничого персоналу;

інші загальновиробничі витрати;

інші прямі витрати;

прямі матеріальні витрати.

Наступними процедурами, що здійснюються з метою визначення обґрунтованості включення матеріальних витрат до виробничих витрат є здійснення аудиторського розрахунку, візуальної перевірки оформлення і достовірності первинних документів та аналіз їх змісту щодо виду витрат на конкретний об'єкт, техніко - економічного розрахунку обсягів витрат, перевірка правильності кореспонденції бухгалтерських рахунків на підставі аналізу змісту первинних документів, спостереження за інвентаризацією виробничих запасів на виробництві, здійснення контрольного запуску виробничої установки.

Обґрунтованість складу матеріальних витрат на виробничі потреби і включення їх до собівартості продукції (робіт, послуг) перевіряється через зіставлення даних складів про відпуск матеріалів у виробництво з даними цехів та інших підрозділів про надходження їх у виробництво, а також за допомогою аналізу записів за кредитом рахунку "Виробничі запаси" і дебетом відповідних рахунків.

Головне завдання в контролі матеріальних витрат полягає у визначенні обґрунтованості включення їх до виробничих витрат:

а) за номенклатурою матеріальних ресурсів, виходячи з аналізу напрямків цільового використання за призначенням, безпосередньо на виробничий процес відповідно до технології;

б) за оцінкою вартості матеріальних витрат (сировини, комплектуючих, напівфабрикатів, палива, електроенергії). При цьому проводиться нормативний контроль правильності визначення обсягів фактичних витрат за вартістю виходячи з діючих ринкових і фактичних договірних цін, обсягів транспортно-заготівельних і та особливо додаткових витрат (послуги товарних бірж, комісійні, посередницькі послуги організації і фізичних осіб, їх рівень у структурі ціни).

в) правомірність включення витрат на тару.

г) важливо встановити, чи виключена вартість зворотних відходів сировини, матеріалів, обґрунтованість їх оцінки, подальше їх використання.

До прямих витрат на виробництво продукції Сосиски Галицькі за період з 1 лютого 2008 року по 31 лютого 2008 року були віднесені витрати одного з запасів, такого як сіль камяна вагова, її вартість складала 0,31 гривень за кілограм без ПДВ станом на 1 лютого 2008 року згідно з даними товарно-транспортної накладної. Інших залишків на складах виявлено не було, поступлення за місяць не здійснювались. За даний період середньозважена собівартість для списання на виробничі витрати склала відповідно 0,31 гривень.

Виходячи із попередньої калькуляції та складеної рецептури, що не оприлюднюється керівництвом ПП «Меріол» з метою збереження комерційної таємниці для оцінки зовнішніх користувачів оприлюднюється лише факт відповідності середньозваженої собівартості продукту сіль камяна вагова її вартості у складі калькуляції прямих витрат.

У процесі аудиторської перевірки необхідним було встановити кількість сировини на складі підприємства та кількості переданих у виробничий цех. Для цього аудитор Крутих Л. А. провела документальну перевірку матеріальних вимог на внутрішнє переміщення запасу сіль камяна вагова з основного складу підприємства №1 у виробничий цех.

За результатами перевірки на 02.02.2008 на основному складі підприємства №1 запасу сіль камяна вагова знаходилось 1795 кг загальною вартістю 556.45 гривень без ПДВ, у цеху на виробництві 30 кг загальною вартістю 9.3 гривень відповідно.

Для перевірки витрат на виготовлення продукції аудитор Крутих Л. А. звірила дані залишків на початок і на кінець лютого запасу сіль, витрати у лімітно-забірній картці даного запасу, провела контрольний запуск виробничої установки для виробництва Сосисок Галицьких.

Після здійснення даних операцій розрахунок аудитора збігся із розрахунками витрат за даний період.

Важливе місце в структурі витрат на виробництво займають витрати на оплату праці. В умовах ринкової економіки підприємства мають право самостійно визначати розміри і порядок оплати праці всіх категорій персоналу підприємства. До основних витрат на оплату праці належать витрати на оплату праці основного виробничого персоналу підприємства, в тому числі премії за виробничі результати, а також витрати на оплату праці працівників, що є в штаті підприємства.

Наступними аудиторськими процедурами є візуальна перевірка оформлення і достовірності первинних документів з обліку заробітної плати та аналіз їх змісту щодо виду витрат, економічні розрахунки обсягів витрат, що дозволять підтвердити правильність віднесення витрат із заробітної плати на виготовлення продукції.

При здійсненні контролю вивчається правомірність включення до витрат виробництва в розрізі об'єктів витрат витрати за заробітною платою за місцями їх виникнення та видами продукції (по кожному найменуванні виробів на Дебет відповідних рахунків до рахунку 23 "Виробництво").

Для перевірки використовують машинограми, відомості розподілу трудозатрат та обсягів нарахованої заробітної плати працівникам структурних підрозділів підприємства по об'єктах витрат.

Особлива увага звертається на об'єктивність внесених виправлень, щодо витрат на оплату праці, як корегування раніше допущенних помилок за минулі періоди часу (довідки бухгалтерії, про перенесення витрат з одного об'єкта на інший, додаткові розрахункові відомості, виправлення в групувальних відомостях як додаткові записи).

Основні напрямки аудиту ТОВ «Поліком»:

. Перевірка стану заборгованості і відповідності даних про залишки на рахунку 661 "Розрахунки за заробітною платою в Головній книзі, балансі з підсумковими даними в розрахунково - платіжній відомості по графі "Сума до видачі". При наявності заборгованості за минулі періоди повинна мати місце розшифровка заборгованості по місяцях року.

. Перевірка достовірності первинних документів які є підставою для нарахування заробітної плати (табель про відпрацьований час, наряди про виконану роботу, трудові угоди).

. Перевірка правильності застосування тарифних ставок, умов трудових контрактів при погодинній оплаті праці.

. Перевірка обґрунтованості застосування норм і розцінок, достовірності обсягів виконаних робіт при відрядній оплаті праці.

. Перевірка нарахувань доплат за роботу в нічний час, понадурочні роботи, щорічні основні та додаткові відпустки.

. Перевірка розрахунків з депонентами по з/п.

. Перевірка витрат на обов'язкове державне соціальне страхування працівників (збір у Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування, Фонд зайнятості населення).


Треба зауважити, що аудит матеріальних витрат частіше здійснюється як один з етапів комплексного дослідження, а не як спеціальне завдання. Тому його сутність і мета у вітчизняній науковій літературі не достатньо повно розкриті та деталізовані. Якщо провести аналогію з виробничими витратами чи собівартістю, можна сформулювати мету аудиту матеріальних витрат наступним чином:

. Висловлення аудитором думки про те, чи відповідає фінансова інформація (включаючи інформацію, що наведена у фінансовій звітності) щодо придбання і витрачання в процесі виробництва товарно-матеріальних запасів, в усіх суттєвих аспектах нормативним документам, які регламентують порядок її підготовки і надання користувачам .

. Встановлення достовірності даних первинних документів щодо визначення матеріальних витрат, які включаються до виробничої собівартості, повноти, точності надання і своєчасності їх відображення в облікових регістрах.

. Розробка рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків та контроль їх виконання уповноваженими особами із встановленою періодичністю. При цьому всі рекомендації мають бути погоджені і оптимізовані з відповідальними за їх виконання робітниками.

Головне питання яке має поставити аудитор перед початком перевірки: «Чи здійснюється контроль належного оформлення і обґрунтованого витрачання матеріалів зі складу у виробництво та на інші цілі?». Аудитор має перевірити правильність формування показника матеріальних витрат у фінансовій звітності через визначення підходів до групування витрат за статтею калькуляції «Матеріальні витрати», аналіз методики формування первинної інформації в обліку щодо витрат матеріальних цінностей, перевірку достовірності і правильності формування в обліку собівартості за елементом «Матеріальні витрати».

Першочерговим завданням у ході такої перевірки є визначення правильності розрахунку норм витрат окремих видів матеріалів, що встановлені відповідною інструкцією або ж розроблені у середині підприємства. Після ознайомлення з нормативною базою перевіряється правильність визначення ліміту (нормативу) відпуску матеріалів зі складу у виробництво.

Джерелами інформації можуть бути шихтові рапорти, лімітно-забірні картки, вимоги і накладні на відпуск матеріалів у виробництво.

На величину ліміту безпосередньо впливає норма витрат матеріалів на одиницю виробу.

Тому аудитор додатково вивчає документацію про випуск готової, супутньої продукції та поворотних і безповоротних відходів за відповідний період (технічні звіти; змінні рапорти і журнали; відомості руху сировини, матеріалів, напів фабрикатів, незавершеного виробництва і готової продукції основних цехів). Це необхідна процедура перевірки фактів понаднормативного відпуску матеріалів у виробництво.

При аудиті матеріальних витрат в рамках аудиту фінансової звітності перевіряється чи відображений у формі 2 «Звіт про фінансові результати» у рядку 230 покажчик «Матеріальні витрати», чи він сформований відповідно до застосовуваної методики обліку та облікової політики.

Також необхідно звернути увагу на рядки 100 «Виробничі запаси», 120 «Незавершене виробництво», 130 «Готова продукція» форми 1 «Баланс» і рядки 040 «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)», 090 «Інші операційні витрати» форми 2 «Звіт про фінансові результати».

Взаємозв'язок покажчика матеріальних витрат з вище зазначеними статтями звітності впливає на перелік використовуваних аудиторських процедур і охоплює декілька основних напрямків перевірки: аудит запасів; аудит незавершеного виробництва; аудит собівартості за елементом «Матеріальні витрати»; аудит готової та супутньої продукції.

Враховуючи велику кількість можливих ризиків (розкрадання, зловживання, виробництво не облікованої продукції) покажчик «Матеріальні витрати» вимагає максимально комплексної та глибокої перевірки (рис. 2).

В процесі проведення аудиту матеріальних витрат особливу увагу слід приділити аудиторській (робочій) документації. Аудиторська документація - це письмове відображення виконаних аудиторських процедур, отриманих аудиторських доказів, висновків, зроблених аудитором.

Відповідно до МСА 230 «Аудиторська документація» аудитор повинен своєчасно підготувати аудиторську документацію, що дає: достатні і належні записи для обґрунтування аудиторського звіту (висновки), докази того, що аудит був проведений відповідно.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 18, № 19-20, № 21-22. - Ст.144.

.Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 40-44. - Ст.356.

.Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28 грудня 1994 р.

.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 9 "Запаси", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 1999 р. № 246.

.Про внесення змін і доповнень до Декрету Кабінету Міністрів України "Про порядок використання прибутку Верховна Рада України; Закон від 23.02.1996 № 68/96-ВР

.Андрійчук В. Г. Фінансовий облік підприємства. Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. - К.: КНЕУ, 2010 - 462с.

.Антонюка Т. О. Аналіз «витрати - обсяг - прибуток» у діяльності спільних підприємств [Текст] / Т. О. Антонюк // Фінанси України (укр.). - 2012. - № 1. - C.40 - 42с.

.Білуха М.Т., Бухгалтерський облік: Навч. Підручник. - К.: АБУ, 2013 - 388с.

.Бойчук О.В., Організація бухгалтерського обліку витрат» Все про бухгалтерський облік, 2012р.- 463с.

.Бондар І.П. «Виробничі витрати та їх класифікація» Економіка АПК 2013р. -498с

. Бутінець Ф.Ф., Олійник О. В., Організація бухгалтерського обліку. Навчальний посібник для студентів вузів спеціальності «Облік і аудит»; 2-ге вид., перероб і доп. - Житомир: ЖІТ І, 2015.- 351с.

. Воловик В. Т. Бухгалтерський облік у бюджетних установах: навчальний посібник. - К. : КНЕУ, 2015. -356 с.

. Демченко, І.Д., Аудиту матеріальних витрат - особливий вид операційного ризику. 2014. - 470с

. Журавльова Ю. Ю. Сутність платоспроможності підприємства // Фінанси України. - 2016. - № 1. - С. 116-118.

. Кармінського А.В, Економіка підприємства. / 3а ред. Кармінського А.В. - К.: Хвиля-Прес, 2014. - 258с.

. Коробов М.Я. Фінансово - економічний аналіз діяльності підприємств: навчальний посібник / М.Я. Коробов. - К. : Знання; КОО, 2013. - 294 c.

. Колпакова О.В., Економіка підприємства: пошук шляхів розвитку: О.В. Колпакова., Посібник / МАУП. - К.: МАУП, 2014. - 470с.

. Коваленко, О.А., Класифікація адміністративних витрат/А. О. Коваленко // Економіка АПК. - 2014 - 250с.

.Мельник, Т. Г. Облік та аудит діяльності бюджетних установ навчальний посібник. - К.: Кондор, 2013. - 554с.

. Нашкерська, М. М. Управління матеріальних витрат в структурі оборотного капіталу підприємства. Нав. Підручник., Фінанси України. - 2014. - № 1. - С. 116-118.

. Олєнєва С.О., Кужельний М. В., Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. - К.: КНЕУ, 2014. - 422с.

. Осовська Г. Стратегічний менеджмент: теорія та практика: Навчальний посібник/ Галина Осовська, Олександр Фіщук, Ірина Жалінська,. -К.: Кондор, 2016. - 390 с.

.Основи управління персоналом. Под ред. Розарёновой Т.В.- М: ГАСБУ, 2014 - 328 с.

. Поддєрьогін А.М. Фінансовий менеджмент: навчальний підручник /за ред. проф. А.М. Поддєрьогіна. - К.: КНЕУ, 2005. - 536 с.

. Політова І.В. Середньозважена вартість капіталу та її складові / І.В. Політова, К.О. Танащук // Труды Одесского политехнического университета. - 2014. - Вып. 1 (29). - С. 281- 285

.Порещенко О.О. Фінансова діяльність субєктів господарювання: навч. посібник / О.О. Порещенко. - К.: КНЕУ, 2013. - 554 с.

.Свірко, С. В. Первинна організація бухгалтерського обліку: Економіка та підприємництво. -К.:КНЕУ. - 2015. - 548с.

.Свірко, С. В. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2013. --535 с.

.Топоркова О. В., Євлаш, Т. О. Управління аудиту матеріальних витрат як один із інструментів фінансової політики підприємства. 2012. - 365с.

.Семернікова І.О., Економіка підприємства: навчальний посібник (курс лекцій). Херсон: ОЛДІ-плюс, 2015. - 281с.

.Шим Д. К., Сигел Д. Г., Фінансовий менеджмент. // Гол. ред. Р Д. Шим. К ед. - М., 2013 - 423с.

.Якименко C.І., Фінансовий облік. Підручник., / Л.М. Янчева, О.М. Глущук, Т.П. Остапчук, С.І. Якименко. - Житомир: ПП «Рута», 2012. - 216с

. Пірсон Б. Контроль результатів діяльності як головний елемент Фінанси України (укр.). - 2014. - № 1. - C.46 - 47с.

.Сацков Н. Практический менеджмент: Методы и приемы деятельности руководителя. - Донецк: Сталкер, 2012. - 408 с.

.Сердюк О. Теорія та практика менеджменту: Навчальний посібник/ Олександр Сердюк,; М-во освіти і науки України.-К.: ВД "Професіонал, 2014. - 424 с.

.Тарнавська Н. Менеджмент: теорія та практика : Підруч. для вузів/ Наталія Тарнавська, Роман Пушкар. -Тернопіль: ВКФ "Карт-бланш", 2016. -457 с.

. Травін В.В., Дятлов В.А. Менеджмент персоналу підприємства. - М: Справа, 2015 - 324с .

.Управління персоналом організації / За ред.А.Я. Кибанова: ИНФРА М-М, 2014 - 441с.

.Черкасов В. Управлінська діяльність менеджера: Основи менеджменту: Учеб. для студ. екон. спец. вузів / Валентин Черкасов, Сергій Платонов, Володимир Третяк; Відп. ред. А.А.Статівка. -К :. Ваклер, 2012 - 467 с.

40. Чалий І. Г., Чех Н. О., Тофанюк О. В. Обґрунтування змісту процесу формування капіталу акціонерних товариств: вартісно-орієнтований підхід / І. Г. Чалий, Н. О. Чех, О. В. Тофанюк // Науково-технічний збірник «Комунальне господарство міст». - 2012. - №102. - С. 274-287.

41. Шелудько В.М. Фінансовий менеджмент: підручник/ В.М. Шелудько - К.: Знання, 2016. - 439 с.

42. Юшко С. В. Критичний аналіз економічної сутності поняття «капітал підприємства»/ С. В. Юшко, А. А. Лугова // Вісник економіки, транспорту і промисловості. - 2015. - № 36. - C.234-238.

. Юшенко А.А. Аудит: перспективы развития. - М.: Финансы и статистика, 2014. - 560 с.

. Юрчак Р. І. Банківська справа. - Тернопіль: Карт-бланш, 2014. - 328с.

45. Хміль Ф. Менеджмент : Підручник для студ. вуз./ Федір Хміль,. -К.: Вища школа, 2015. - 359 с.

. Хомяков В. Менеджмент підприємства: Навч. посібник/ Володимир Хомяков,. -К.: Кондор, 2014. - 431 с.

. Методика аудиту оцінка аудиту матеріальних витрат [Електроні ресурси]http://pidruchniki.com/buhgalterskiy_oblik_ta_audit/metodika_auditu_vitrat_diyalnosti

.Аудит інвестиційної діяльності.[Електроні ресурси] http://lubbook.org/bookAudit nvesti%D1%81%D1%96jjno%D1%97.html

.Особливості аудиту витрат на підприємстві[Електроні ресурси] http://www.ebk.net.ua/Book/Audit/Glava3/R3p10.htm

. Аудит витрат на підприємстві: проблеми і перспективи розвитку [Електроні ресурси] http://nauka.kushnir.mk.ua

Похожие работы на - Аудит матеріальних витрат підприємства

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!