Мобільний – товариш і помічник та його вплив на організм людини

  • Вид работы:
    Реферат
  • Предмет:
    Информатика, ВТ, телекоммуникации
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    18,46 Кб
  • Опубликовано:
    2015-05-28
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Мобільний – товариш і помічник та його вплив на організм людини

Зміст

Вступ

. Хвороби та ушкодження спричинені неправильним користуванням мобільним телефоном

.1 Виникнення ракових пухлин

.2 Вивихи частин тіла

. Вплив електро-магнітного поля (ЕМП) на організм людини

2.1 Головні болі

.2 Вплив на нервову систему

.3 Вплив на ендокринну систему та нейрогуморальну реакцію

.4 Вплив ЕМП на імунну систему

2.5 Вплив ЕМП на статеву систему

.6 Вплив ЕМП на біополе людини

. Мобільні телефони і діти

4. Законодавчі стандарти безпеки мобільного звязку

5. Рекомендації по вибору і експулатації мобільного пристрою

Висновки

Список використаних джерел та літератури

мобільний телефон хвороба зв'язок

Вступ

Людина практично всю свою історію прожила в умовах природного фону радіовипромінювання - це слабке космічне випромінювання і досить помітне імпульсне випромінювання за рахунок блискавок. Основна частка цієї потужності поки приходиться на порівняно низькі частоти, до яких людина адаптована. Набагато шкідливішим є високочастотне випромінювання сантиметрового діапазону. Мобільний зв'язок знаходиться поки на самому початку цього діапазону, але поступово просувається все далі. Саме тому проблема безпечності мобільних телефонів настільки актуальна зараз, і її вага все більше зростає.

Вплив мобільних радіопереговорних пристроїв на здоров'я людини неодноразово досліджувався, причому отримані дані інтерпретувалися часто протилежним чином. Фінансовий інтерес виробників телефонів призводить до приховування або "прикрашання" результатів досліджень на цю тему. Відомо кілька подібних випадків:

·Напередодні всесвітнього конгресу з оцінки канцерогенного потенціалу радіовипромінюванні, у ВООЗ і МАІР стався скандал. З'ясувалося, що професор Андерс Ахлбом, який очолював робочу групу експертів, займався лобістською діяльністю на догоду виробникам стільникових телефонів, які платили йому гроші, щоб він "знайшов" радіовипромінювання нешкідливим. У декларації ВООЗ про "конфлікт інтересів" Ахлбом про це промовчав. Андреса Ахолбома негайно зняли з посади голови експертів і видворили з МАІР.

·Не менш відомий "Конфлікт інтересів в Здорової Канаді". Розглядається справа кількох вчених: МакНіл (McNamee), Віджалаксмі (Vijayalaxmi), Молдер (Moulder), Кревський (Krewski), Скарф (Skarfi), Ахлбом (Ahlbom), Репахолі (Repacholi) і деяких інших. Згідно з документом, вчені опублікували велику кількість статей спростовують шкоду мобільних телефонів. З'ясувалося, що ці дослідження оплачувалися, повністю або частково, виробниками та операторами стільникових телефонів, а також ВПС США.

Суперечки про шкоду чи нешкідливості мобільних телефонів ведуться постійно, і в даний час вони грунтуються на величезній кількості експериментальних і теоретичних досліджень, опублікованих у провідних наукових міжнародних виданнях. Так, до теперішнього часу кількість наукових публікації на тему біологічних ефектів випромінювання мобільних телефонів перевищує 1000 і продовжує збільшуватися. Збором цих публікацій займається ресурс "EMF-portal", котрий заснований Дослідницьким центром з біоелектромагнітним взаємодіям Університету-госпіталю Ахена (Німеччина).

У нашій роботі ми зупинимося на характеристиці хвороб, які виникають внаслідок неправильного користування мобільним телефоном, впливі електро-магнітного поля на організм людини, регулювання законодавством правил користування мобільним телефоном та спробуємо надати рекомендації щодо експлуатації мобільних пристоїв.

1. Хвороби та ушкодження спричинені неправильним користуваванням мобільним телефоном

.1 Виникнення ракових пухлин

Спеціалісти Московської медичної академії ім. І.М. Сеченова під керівництвом академіка РАМН Геннадія Румянцева в черговий раз намагались знайти відповідь на питання, чи шкідливі мобільні телефони для здоров'я.

Основним шкідливим фактором мобільних телефонів вважаються високочастотні хвилі дециметрового діапазону. Найбільш розповсюджений в Україні стандарт GSM працює на частотах 900, 1800 і 1900 МГц. Тому випромінювання мобільників сильно коливаються. Це пов'язано як з самою конструкцією телефону, так і з умовами його використання і віддаленістю абонента від базових станцій. Через таке коливання вченим досить важко спрогнозувати біологічні ефекти телефонного випромінювання, хоча досвід фізіологів говорить про те, що практично будь-який вид випромінювання потенційно небезпечний для здоров'я. Висновок про вплив мобільних телефонів на здоров'я важко зробити ще й тому, що з початку досліджень минуло дуже мало часу, а якісні пухлини, у виникненні яких звинувачують телефони, утворюються досить довго.

"Більшість вчених оцінюють вплив мобільних телефонів на нервову систему і розвиток якісних пухлин, - говорить Геннадій Румянцев. - Але дані різних дослідницьких колективів дуже різні. Одні вчені не вбачають залежність розвитку пухлин від використання мобільного зв'язку, інші вважають його доведеним. Неоднозначні й результати експериментів, присвячених впливу високочастотних випромінювань на різні здібності людини. Єдиний факт, який не підлягає сумніву - це вплив радіохвиль частоти 900 МГц, який підвищує кровообіг у корі головного мозку. Але цього не достатньо, щоб винести мобільним телефонам остаточний негативний вирок".

Згідно з статистикою Всесвітньої Організації Охорони Здоровя у 2011 мобільними телефонами користуються приблизно 4,6 міліардів жителів нашої планети - від дітей до людей похилого віку і ця цифра лише продовжує зростати.

Зростає популярність мобільних телефонів, але накопичуються і наукові дані про наслідки їх використання. Зовсім недавно усіх занепокоїли дані, опубліковані німецькою групою дослідників. Їх експерименти показали: вплив електромагнітних полів, аналогічних за характеристиками тим, які створюються мобільниками, які різко підвищують загрозу пошкодження ДНК і теоретично можуть призвести до переродження клітин у якісні, тобто до зародження пухлин. Правда, вчені сказали, що доказів негативного впливу на здоровя людини поки що не має, потрібні подальші дослідження.

Англійські вчені б'ють тривогу з іншого приводу: вони стверджують, що діти стали гірше спати через мобільники. Інші беруть їх з собою навіть у ліжко, продовжують посилати один одному СМС-повідомлення і тому гірше засинають, сон дітей більш неспокійний. Лікарі впевнені, що дорослі повинні зменшувати використання сотових телефонів маленькими дітьми.

Обвинувачення в адресу мобільників звучать і в італійській пресі. Нещодавно там з'явилося нестандартне повідомлення: 14-літню дівчинку довелося госпіталізувати через серйозне запалення сухожиль. Деякий час дівчинка почала скаржитися на постійну біль у великому пальці правої руки, потім палець зовсім перестав рухатися. Лікарі виявили гостре запалення сухожиль, почали докопуватись до причин хвороби. Згодом вони з'ясували: дівчинка щоденно відправляла друзям до ста СМС. Медики попереджують, що такі випадки можуть повторитися, якщо підлітки не зрозуміють, що їх захоплення СМС - повідомленнями небезпечно. Крім того, психологи і педагоги думають, що таке захоплення може призвести в хворобливу тягу і породити додаткові неврози. Крім цього постає ще й інша проблема: чи руйнують випромінювання мобілок клітини крові. Проблеми безпеки використання мобільних телефонів постійно зостаються у центрі уваги - як серед користувачів, число яких вже сягає 1 млрд. По всьому світу, так і серед вчених. Не раз з'являлись роботи, де доводилась шкідливість випромінювання мобільних телефонів. Інколи можна було прочитати й інші твердження. Нові дані, які були отримані шведськими вченими, безсумнівно, направлять ці дискусії зовсім в інше русло, передає ВВС.

Справа в тому, що усі минулі дослідження розглядали в основному проблему виникнення ракових пухлин із-за пошкодження молекул ДНК, які можуть виникнути у результаті локального нагріву при поглинанні електромагнітних хвиль. Але енергія випромінювання недостатньо висока, щоб визвати розрив хімічних звязків, а локальний розігрів також недостатній для проведення хімічної реакції.

Заслуга шведських вчених у тому, що вони розглянули зовсім інший шлях впливу випромінювання на організм, а саме - вплив його на еритроцити (червоні кровяні тільця). Еритроцити взаємодіють один з одним не посередньо, а через молекули оточуючої їх води, які представляють собою електричні диполя. Була проаналізована теоретична модель такої взаємодії при накладанні зовнішнього електромагнітного поля частотою 850 МГц ( типічне значення для мереж мобільного звязку). Виявилось, що при такому впливі диполя молекул води вистроюються в одному напрямку, що призводить до збільшення сили взаємодії на 11 порядків величини.

Нагадаємо, що це лиш теоретична можливість, але якщо вона буде підтверджена експериментально, це буде значить, що електромагнітне випромінювання здатне впливати на особливості крові. Збільшення взаємодії між еритроцитами може в кінцевому результаті призвести до збільшення вязкості крові, що відібється на серцево - судинній системі. На користь запропонованого механізму говорить і нещодавно виявлений вплив геомагнітних невдоволень на взаємодії еритроцитів у крові.

1.2 Вивихи частин тіла

У звязку зі збільшенням відправки коротких SMS-повідомлень, люди стали страждати на травми пальців рук. У результаті опитування, організованого компанією VirginMobile, виявилось, що щоденно жителі Великобританії висилають близько 93,5 мільйонів текстових повідомлень, при цьому 12% щоденно відправляють 20 SMS , а 10% - більше 100 SMS у день. Унаслідок монотонних рухів - натискань на кнопки телефону, у прихильників SMS виникають так звані травми від навантажень мязів, що повторюються (RepetitiveStrainInjury - RSI).

Травми від навантажень мязів, які повторюються розповсюджені не тільки серед людей, які захоплюються відправкою SMS, але також серед користувачів компютерами. Найбільш частішим симптомом при цьому являється біль у запястях, кистях і пальцях руки у результаті здійснених нею одно образних, рухів, які постійно повторюються чи після тривалого впливу статичного навантаження. По результатам опитування виявилось, що щорічно травми від навантажень мязів, які повторюються виникають у 3,8 млн. чоловік. За останні пять років із-за збільшення SMS число британців, які страждають від болів у запястях і великих пальців рук, збільшилось на 38%.

Психологи, у свою чергу вважають, що захоплення SMS чи спілкування за допомогою електронної пошти може призвести до проблем при спілкування наодинці. Більше того, зявляється загроза, що у деяких людей, які зловживають відправкою SMS, може виникнути залежність, подібна до наркотичної.

2. Вплив електро-магнітного поля (ЕМП) на організм людини

.1 Головні болі

Дослідження, проведене Шведським національним інститутом праці і Норвезьким керуванням по захисту від випромінювання, показало, що навіть люди, що використовують телефон менше двох хвилин у день, випробують дискомфорт і побічні ефекти. Дослідження проводилося протягом року на 11 тисячах добровольців. Згідно отриманим даної, 84% користувачів мобільних телефонів почувають при розмові нагрівання шкіри за вухом, а деякі затверджували, що в них спостерігаються опіки. У частини користувачів також случаються провали пам'яті, запаморочення, головний біль і підвищена стомлюваність. Майже чверть опитаних мають проблеми з пам'яттю, половина страждає від головних болів, а близько 65% випробують сонливість. У третини абонентів погіршилася концентрація уваги під час чи відразу після розмови, особливо це було помітно серед інтенсивно використовуючих телефон людей молодше 30 років. Абоненти, що використовують стільникові телефони чотири і більш рази в день, у 3,6 рази частіше скаржилися на головні болі, чим ті, хто робив менш двох дзвоників.

Правда, самі вчені сумніваються в об'єктивності отриманих даних. По-перше, абоненти, що особливо часто використовують телефон, можуть вести менш здоровий спосіб життя. Погане харчування, недолік сну і постійний стрес можуть впливати на і самопочуття. Крім того, оскільки дослідження будувалося на основі суб'єктивних повідомлень абонентів, на результатах міг сказати ефект уселяння. Так, абоненти Норвегії, де небезпека використання мобільного зв'язку широко обговорювався в пресі, у два рази частіше повідомляли про проблеми, чим абоненти зі Швеції, де преса практично не приділяла їй уваги.

2.2 Вплив на нервову систему

Росія, безумовно, країна, де були розпочаті перші експериментальні дослідження по впливу ЕМП на нервову систему. В 1960-1998 рр. були отримані результати оригінальних експериментальних досліджень, в яких було показано негативний вплив ЕМП на нервову систему.

У дослідженнях професора Ю.А. Холодова було установлено пряму дію ЕМП на мозок, на мембрани нейронів, на память, на умовно-рефлекторну діяльність. Також можливий вплив слабких ЕМП на процеси синтезу в нервових клітинах. Отримані значні зміни імпульсації коркових нейронів, що призводить до порушення інформації, що приймається, у більш складні структури мозку. При впливі ЕМП може розвинутися порушення короткотривалої памяті.

На цих підставах можна чекати у людей, що мають контакт з ЕМП малої інтенсивності, схильність до розвитку стресових реакцій.

2.3 Вплив на ендокринну систему та нейрогуморальну реакцію

Дослідження показали, що при впливі ЕМП, як правило, відбувалося збільшення вмісту адреналіну у крові, активація процесів звертання крові. У працях вчених Росії, ще в 60-ті роки було визначено, що однією з систем, раніше і точніше призводить до відповідної реакції організму на вплив різних факторів навколишнього середовища, являється система гіпоталамусу - гіпофіз - кора нирок. Результати досліджень підтвердили це положення.

2.4 Вплив ЕМП на імунну систему

У наш час накопичено достатньо даних, які вказують на те, що при впливі ЕМП порушуються процеси імуногенезу. Встановлено, що у тих, хто отримує дозу випромінювання ЕМП змінюється характер інфекційного процесу. Є порушення білкового обміну. Спостерігається зниження вмісту альбумінів і підвищення гама-глобулінів у крові. Необхідно брати до уваги те, що ЕМП можуть виступати у якості алергену, викликаючи тяжкі реакції у хворих алергіків при контакті з ЕМП.

.5 Вплив ЕМП на статеву систему

Ефекти випромінювання, за думкою вчених, включають: зниження функції сперматогенезу, порушення коефіцієнту народжуваності хлопчиків та дівчаток, зміну менструального циклу, сповільнення ембріонального розвитку.

2.6 Вплив ЕМП на біополе людини

Сьогодні навряд чи хто-небудь стане заперечувати існування біополя. Повний порядок у структурі біополя є надійний фундамент здоровя й застава нормального життя людини. У свою чергу, "хвороби біополя" дуже швидко проявляються в нашому тлінному тілі й у всіх аспектах нашого земного життя. Але сьогодні, на жаль, "хворе біополе" скоріше правило, чим виключення. А причина цього в тім, що воно не може переносити ті навантаження, які випробовує щодня. Особливо сильно воно "страждає" саме тоді, коли ми перебуваємо в так званих патогенних зонах:

поруч із працюючим телевізором, компютером, СВЧ- піччю;

у вагоні метро, в автомобілі або в салоні літака;

у заводському цеху або шахті, поруч із електронними приладами або силовим устаткуванням.

У таких місцях особливо сильно проявляє себе аномальна польова неелектромагнітна природа. Вона постійно руйнує й без того не дуже гарне біополе сучасної людини, різко скорочуючи природні здатності організму до саморегуляції й самовідновлення.

Уявіть собі, у якій розгубленості перебуває тіло фізичне, коли біополе активно бореться з бурхливим потоком зовнішніх обур. У сучасних умовах наші польові структури змушені безупинно "латати діри" у своїх захисних екранах. Виходить, що наш організм безглуздо витрачає останні сили на нескінченну й марну боротьбу з підступним зовнішнім ворогом, наслідки самоочевидні й досить сумні. Апатія, загальна слабість, швидка стомлюваність, головні болі й дурне розташування, неврози й психози, хвороби серця, посудин і суглобів, онкологічні й шлунково-кишкові захворювання, інсульти й інфаркти - постійні супутники сучасної людини, не говорячи вже про нові хвороби, які сучасній медицині не те що лікувати, але й діагностувати вдається далеко не завжди.

Ослаблений організм більше не здатний без фармпрепаратів адаптуватися до мінливих зовнішніх умов! Це відбувається тільки тому, що організму просто не вистачає інформаційно-енергетичних ресурсів, тієї самої життєвої енергії, з якої східна медицина має справу не одну тисячу років.

3. Мобільні телефони і діти

Багато батьків купують в подарунок найновіші моделі мобільних телефонів для своїх дітей, але мало хто задумується про вплив такого подарунка на їх здоровя. Деякі користувачі мобільних телефонів, в тому числі і діти, кажуть, що довга розмова викликає головний біль через випромінювання електромагнітних хвиль малої інтенсивності, які здатні проникати в менш масивний та більш чутливий череп. Ці випромінювання впливають на мозкові імпульси, можуть нанести шкоду імунній системі дитини, яка перебуває в процесі розвитку.

Вчені вважають, що ризик може бути зведений до мінімуму шляхом скорочення обєму розмов та ігор, діти можуть користуватися своїми мобільними телефонами тільки в особливих, екстремальних ситуаціях. Ризик для здоровя дуже великий: чим молодші діти, тим більша небезпека.

Та навряд чи застереження медиків приведуть до того, що хтось відмовиться від цього зручного засобу спілкування. Адже для дітей це - оперативний зв'язок з батьками. Нині мобільний телефон дає можливість своєчасно повідомити батькам, що діти закінчили навчання, і взагалі про місцезнаходження протягом дня.

Проте використання мобільних телефонів на уроці може заважати здійснювати навчальний процес. До того ж, під час виконання самостійних, контрольних робіт в учнів часто виникає ідея використати мобільний телефон як джерело списування. А ще більшість школярів користуються телефонами з відеокамерами, доступом до Інтернету. Діти хочуть бути оригінальними, щоб когось принизити чи самому похизуватися. Так пропагується жорстокість і розпуста. Поява подібних тенденцій в учнівському середовищі викликає занепокоєння і стурбованість. В зв'язку з цим міністр освіти видав наказ Міністерства освіти і науки України від 24.05.07 №420 "Про використання мобільних телефонів під час навчального процесу". Цим наказом забороняється користуватися з 1 вересня 2007 року мобільним телефоном у школі. Учні мають користуватися мобілками лише як засобом зв'язку і не під час уроків.

4. Законодавчі стандарти безпеки мобільного звязку

Стільниковий світ дотепер розділений на два табори. За кордоном для телефонів одні стандарти безпеки, у нас - інші. Західна одиниця виміру називається SAR.

Довідатися про SAR свого телефону можна таким чином:

·Подивитися в інструкції до телефону, там звичайно є глава про SAR.

·Якщо інструкцію втратили - пошукайте свою модель у списках на сайтах: www.cnews.ru/reviews/phones/sar.shtml, www.ask.li/sar.html

Правда, дані там зібрані з різних джерел, і цифри іноді не збігаються. І найсучасніших трубок у "павутинних" каталогах поки що немає.

Безпечність мобільного телефону залежить не тільки від самої трубки, але навіть більше - від режиму роботи! Потужніше за все телефон працює лише в перші секунди розмови (саме цей момент вимірюють у стандартах). А далі усе залежить від умов зв'язку - якщо прийом надійний, "удар" слабшає, а якщо зв'язок поганий - мобільник і далі "б'є" вам по голові з усіх сил.

Основні цифрові стандарти стільникового звязку:

D-AMPS (Digital AMPS) - з огляду на те що аналоговий американський стандарт AMPS отримав у США настільки широке поширення, пряма заміна його цифровим стандартом виявилася практично неможливою. Вихід був знайдений у розробці дворежимної аналого-цифрової системи, що дозволяє поєднувати роботи аналогової і цифрової систем в одному і тому ж діапазоні. Розроблений стандарт отримав найменування D-AMPS - "цифровий AMPS". Робота над цим стандартом була розпочата в 1988 році, а перша комерційна мережа стала функціонувати в 1993 році.- найбільш широко поширений у світі стандарт. Створений за ініціативою спеціальної групи рухомого зв'язку Group Special Mobile (GSM), організованої в рамках Європейського інституту телекомунікаційних стандартів (ETSI). Основна причина появи - складна ситуація в Європі, зумовлена наявністю безлічі несумісних аналогових систем, в результаті чого в 1982 році були розпочаті роботи по розробці єдиного загальноєвропейського стандарту GSM 900. У 1987 році було визначено всі основні характеристики системи, в 1988 - прийняті основні документи. Перша комерційна мережа, що працює в стандарті GSM, була розгорнута в Німеччині в 1992 році. З тих пір стандарт безперервно розвивається і вдосконалюється. Він уже адаптований для роботи в частотному діапазоні 1800 МГц (GSM 1800) і 450 МГц (GSM 400) в Європі і 1900 МГц (PCS) в США.(Code Division Multiple Access - множинний доступ з кодовим поділом каналів). Перші наукові матеріали, що описують принцип CDMA, з'явилися в СРСР ще до Великої Вітчизняної війни, а в наступних десятиліттях дана технологія вже широко використовувалася у військових системах зв'язку як СРСР, так і США. Можливості цифрового стільникового системи зв'язку на основі кодового розділення каналів були вперше продемонстровані американською компанією Qualcomm в листопаді 1989 року в Сан-Дієго, які підтвердили винятково високі характеристики системи, що відрізняють її від систем інших стандартів.

На наш погляд, CDMA є перехідним етапом від другого до третього покоління ССПС, так як на відміну від решти цифрових систем другого покоління, заснованих на методі множинного доступу з тимчасовим поділом каналів (Time Division Multiple Access - TDMA), цей стандарт грунтується на методі множинного доступу з кодовим поділом каналів (Code Division Multiple Access - CDMA). В результаті цього досягається багаторазове використання одного частотного каналу у всіх сотах, а також поліпшена захищеність переданих даних (CDMA використовує понад 4,4 трильйона кодів для розділення індивідуальних викликів, забезпечуючи захист і запобігаючи несанкціоновані підключення).

JDC ( Japanese Digital Cellular) - японський стандарт цифрового стільникового зв'язку. Нова назва PDC (Personal Digital Cellular) - персональна цифрова система стільникового зв'язку. Був затверджений в 1994 році в Японії. Розгортається в основному для національного використання і не робить істотного впливу на світовий ринок. У Японії мережа PDC забезпечує покриття практично всієї території, на якій проживає близько 99% населення країни.

5. Рекомендації по вибору і експулатації мобільного пристрою

Кому в салоні зв'язку потрібно вибирати телефон, звертайте увагу в першу чергу на його електромагнітні показники - SAR. (На жаль, на відповідність трубок вітчизняному стандарту безпеки розраховувати складно.)

Тим, хто живе і працює далеко від базових станцій стільникового зв'язку чи в зоні постійних перешкод. Визначити якість зв'язку легко: на дисплеї мобильного телефона є "кубики" чи "антенна", що показують рівень сигналу. У кожного оператора - свої "діри". Якщо у вас часто горять лише один-два "кубики" - шукайте телефон з мінімальним SAR!

Та ж історія - із зонами екранування і радіотіні. Звичайно це залізобетонні будинки. З однієї сторони будинку зв'язок гарний, а з іншого боку - кволий. Якщо квартира на "затіненій" стороні - SAR для вас дуже важливий.

Полюбляючим подорожувати містами і містечками. В операторів стільникового зв'язку є спеціальна система DTX, що знижує потужність трубки під час розмови. Але в провінції оператори часто її відключають - базових станцій там обмаль, і зв'язок доводиться підтримувати за рахунок максимальної потужності телефонів.

Незважаючи на очевидну необхідність і корисність мобільного звязку в житті сучасної людини, існує певний перелік місць, де необхідно обмежити себе у користуванні мобільним звязком, зокрема:

·У лікарнях та інших лікувальних закладах, де встановлене і діє обладнання життєзабезпечення.

Мобільний телефон потенційно може впливати на роботу чутливого медичного обладнання, тому рекомендується виключати свій мобільний телефон у лікарнях та інших лікувальних закладах, де навіть таке незначне випромінювання може викликати небажані збої в роботі медичної техніки. У більшості інструкцій до мобільних телефонів є пункт про недопустимість використання мобільного телефону одночасно з особистими медичними приладами. Якщо Ви використовуєте який-небудь особистий медичний прилад (наприклад, кардіостимулятор, слуховий апарат тощо), необхідно проконсультуватися з питань безпеки з його виробником.

·На борту літаків.

Випромінювання мобільного телефону потенційно може викликати збої в роботі навігаційних приладів. Тому користуватися мобільним телефоном на борту літака категорично заборонено. Варто розуміти, що знак з перекресленим мобільним телефоном означає саме відключення телефону, а не відмову від розмов по мобільному. При цьому, деякі виробники мобільних телефонів у своїх нових моделях передбачили "літаковий" варіант функціонування телефону, при використанні якого пристрій "забуває" про своє мобільне походження, повністю відключаючи приймачі та передавачі радіосигналів. Типовим представником нового покоління мобільних телефонів, розрахованих на використання в літаках, є смартфон Nokia 7700 з так званим "безпечним" режимом роботи.

Висновки

Останнім часом почався дуже стрімкий розвиток мобільних мереж. Це проявляється не тільки на Заході але і у нас на Україні, де мобільний звязок, перейшов в категорію "товарів народного споживання" і тому вчені стали більше замислюватись з приводу можливості загрози здоровю зі сторони радіо випромінюючих приладів.

Під час кожного телефонного дзвінка з телефону до мобільних мереж надходять радіохвилі. Після довготривалих досліджень, вчені встановили, що вони утворюють електромагнітні поля. Зявилися занепокоєння, що це може негативно впливати на здоровя людини.

Після досліджень вчені зійшлися у поглядах. Вони встановили, що при довготривалому впливі ЕМП можливі дегенеративні процеси центральної нервової системи, рак крові, пухлини мозку, гормональні захворювання. Особливо небезпечні ЕМП для дітей, вагітних, людей з захворюванням центральної нервової, гормональної, серцево-судинної системи. Зокрема ЕМП впливають на нервову, імунну, ендокринну та статеву систем, збільшують ризик виникнення ракових пухлин, можуть змінювати структуру ДНК та впливати на центральну нервову систему, а самі мобільні телефони, через неправильне використання, можуть спричинити головні болі, вивихи кісті рук та пальців.

Мобільні телефони шкідливо впливають на весь організм, але найбільш уразливими частинами тіла виявились ті, що більше всього підлягають впливу електромагнітних випромінювань мобільних телефонів. Найбільш уразливими виявились статева система, шлунково - кишковий тракт та щитовидна залоза.

Рекомендації щодо безпечного користування мобільними телефонами:

·використовуйте мобільний лише у разі крайньої необхідності та лише на короткий час;

·не тримайте телефон близько до тіла (краще в рюкзаку чи сумці);

·коли посилаєте СМС, тримайте телефон якомога далі від тіла;

·на ніч вимикайте телефон або не тримайте його поруч з головою;

·не використовуйте мобільний у транспорті (тролейбусі, автобусі, автомобілі, особливо метро), оскільки в цьому випадку випромінювання мобільного телефону зростає;

·не підносьте телефон до голови в момент виклику (в процесі з'єднання з абонентом) - в ці секунди телефон розвиває максимальну потужність для виявлення та з'єднання з найближчою сотою, взагалі рекомендується користуватися гарнітурою ("hands-free");

·не користуйтеся стільниковими телефонами в металевих гаражах. При проживанні в будівлях із залізобетонних конструкцій розмову по апараті мобільного зв'язку слід вести близько великого вікна, на лоджії або балконі;

·намагатися не використовувати стільникові телефони особам, які страждають нервовими захворюваннями і розладами сну.

Список використаних джерел та літератури

1.Наказ Міністерства освіти і науки України №420 від 24.05.2007 "Про використання мобільних телефонів під час навчального процесу"

2.Акимов А.О. Вид физики и технологии в начале ХХІ века / А.О.Акимов. - М. : Шарк, 1999.

.Барсуков В.С. Персональная энергозащита / В.С.Барсуков. - М. : Ашрита-Русь. - 2004.

.Демш А.К. Электромагнитное загрязнение среды и здоровье населения / А.К.Демш. - М., 1997.

.Денисов С.Г. Внимание! Электромагнитная опасность и защита человека. - М. : МГУ, 2002.

.Егорова Е.М. Электромагнитные поля и жизнь // Дельфис. - 1999. - № 20(4)

7.Стожаров А.Н. Медицинская экология: Учеб. пособие для вузов / А.Н.Стожаров. - Минск: Вышэйшая школа, 2007.

.http://www.emf-portal.de/overviews.php?l=e - Огляд публікації на тему "Мобільний телефон і здоровя" від 29 червня 2012 року

9.http://www.weepinitiative.org/NOBLE.html - "CONFLICT OF INTERESTS IN HEALTH CANADA: An open letter to the auditor general", 2012

.http://monographs.iarc.fr/ENG/Meetings/vol102-participants.pdf - Список експертів, котрі приймали участь в оцінці канцерогенного потенціалу мобільних телефонів, 2011

11.http://ollejohansson.adante.se/Anders-Ahlbom-IARC-2011-May.pdf - "Conflict of the interest at the who", 2011

.http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf - Висновки Міднародного агенства по вивченню раку (відділ Всесвітньої організації охорони здоровя), 2011

Похожие работы на - Мобільний – товариш і помічник та його вплив на організм людини

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!