Туристичний потенціал та перспективи розвитку туризму в Польщі

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Туризм
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    184,96 Кб
  • Опубликовано:
    2015-05-29
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Туристичний потенціал та перспективи розвитку туризму в Польщі

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра готельно-ресторанного та туристичного бізнесу










КУРСОВА РОБОТА

з географічних дисциплін в туризмі

на тему: ”Туристичний потенціал та перспективи розвитку туризму в Польщі”


Виконв

Коритний Нікіта Євгенійович




КИЇВ 2014

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування туристичного потенціалу

.1 Поняття туризму та туристичного потенціалу

Розділ 2. Туристична характеристика Польщі

2.1 Пам'ятки історико-культурної спадщини

.2 Музейні заклади Польщі

.3 Сучасний стан розвитку туристичної галузі

.4 Сучасний стан природи

Розділ 3. Перспективи розвитку у Польщі

.1 Основні напрями вдосконалення туристичної галузі у Польщі

Висновки

Список використаних джерел

Вступ

Актуальність теми. Сучасна індустрія туризму - одна з найбільш швидко прогресуючих галузей світового господарства і розглядається і як самостійний вид економічної діяльності,і як міжгалузевий комплекс.

Більше того,на початку XXI ст. туризм за обсягами доходу справедливо посів третє місце серед провідних галузей світової економіки. За результатами 2001 року, туристична галузь утворила 12% світового внутрішнього продукту і поглинула більше 11% витрат споживачів.

В багатьох країнах і регіонах туризм є основним джерелом прибутків. За чисельністю працівників індустрія туризму також стала однією з найбільших у світі - в ній зайнято понад 260 млн. чол.,тобто кожний 10-й працюючий. Надходження з туристичних подорожей у світовому масштабі становлять понад понад 500 млрд. доларів США щорічно. Найбільші прибутки отримують країни Західної Європи та США.

Згідно з прогнозами експертів Всесвітньої туристичної організації (ВТО), на початку XXI ст. обсяги міжнародного туризму зростатимуть щороку в середньому на 4%. Хоча за 2001 рік Кількість туристів досягла рекордної цифри - біля 700млн.чол.,збільшивши більше ніж на 7%, в зв’язку з подіями 11 вересня в США щорічні темпи зростання зменшаться.

Туризм є вагомим джерелом створення робочих місць, і за прогнозами, впродовж наступних п’яти років у світі створюватиметься 2500 нових місць щодня. Це одна з небагатьох галузей економіки, де залучення нових технологій не призводить до скорочення працюючого персоналу. Це має важливе значення, оскільки, поглинаючи більше робочої сили, туризм зменшує соціальну напругу в суспільстві. Крім того,світовий досвід показує,що індустрію туризму можна розвивати і в період економічних криз, що має важливе значення для країн Східної Європи.

Об’єктом дослідження є туристичний потенціал Польщі.

Предметом дослідження є туристично-країнознавчі ресурси даної країни.

Мета:дослідити туристично-країнознавчий потенціал Польщі.

Розділ 1. Туристичний потенціал Польщі

.1 Поняття туризму та туристичного потенціалу

Туризм - тимчасовий виїзд особи з місця постійного проживання в оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях без здійснення оплачуваної діяльності в місці перебування.

Туризм проявляється як форма суспільного споживання специфічних благ, послуг та товарів, що об'єктивно розвинулась внаслідок соціологізації відтворювальної функції, утворивши галузь діяльності зі створення цього специфічного продукту та організації його споживання, яка за кінцевим призначенням та характером діяльності належить до споживчих галузей господарства.

Подорож і туризм - нерозривні поняття, які характеризують певний вид життєдіяльності людини. Характерною дією, що визначає та відокремлює подорожі від інших видів діяльності, є переміщення людини в іншу місцевість або країну, континент, що не є його звичайним місцезнаходженням або місцем проживання. Це може бути окрема людина або групи людей, яких об'єднує спільна мета або інтерес: експедиції, дипломати, мігранти, переселенці. Для окремих народів подорож - це спосіб життя: цигани. Таким чином, подорож - це переміщення людей в часі та просторі, а людина, що здійснює подорож, незалежно від цілей, напрямків, засобів пересування та часових інтервалів, називається подорожуючим.

Туристичний потенціал території - ємне, багатоаспектне поняття, що охоплює сукупність природних, етнокультурних та соціально-історичних ресурсів, а також наявної господарської і комунікаційної інфраструктури території, що служать чи можуть служити передумовами розвитку певних видів туризму.

Особливу увагу дослідженню туристичного (рекреаційного) потенціалу території необхідно приділяти в процесі виявлення можливостей розвитку в'їзного туризму. Адже, рекреаційний потенціал території має вивчатися під кутом зору його придатності для організації обслуговування іноземних туристів.

Туристичний потенціал території складається з трьох елементів:

ресурси;

інфраструктура;

імідж.

Туристична привабливість - туристично привабливою можна вважати територію, яка користується популярністю у туристів і ця місцевість перетворюється у туристичний центр. Розрізняють туристичний центр та центр туризму. Центр туризму - це місто, місцевість чи об'єкт, де на базі туристичних ресурсів створений комплекс туристичного обслуговування. Туристичний центр - це місцевість, яка приваблює туристів завдяки наявності в н межах специфічних туристичних ресурсів, зручностей транспортно-географічного положення і доступної для туриста інформації про неї.

Туристична привабливість території формується під впливом не однієї факторної ознаки, а багатьох чинників. До того ж кожна із факторних ознак окремо не чинить вирішальної дії на результат, але їхній спільний вплив є відчутним.

Початок систематичному обліку туристичних потоків було закладено на початку XX ст. З 60-х років минулого століття, коли на туризм покладались великі надії щодо його вкладу в розвиток економіки, починається ведення статистики туризму з метою оцінювання вкладу міжнародного туризму в економіку країни: його вплив на платіжний баланс; виявлення тенденцій розвитку туризму для планування його МТБ та інфраструктури; здійснення маркетингових досліджень тощо.

На тепер існують методики та рекомендації зі статистики туризму, які затверджені на Міжнародній конференції зі статистки подорожей та туризму, що організувала ЮНВТО. Згідно з цими рекомендаціями розроблений перелік основних показників, які легко вимірюються та надають інформацію про динаміку розвитку туристичної індустрії. Найважливішими показниками, за даними ЮНВТО, є:

кількість прибуттів;

тривалість перебування туриста в країні;

доходи від туризму.

Щоб визначити фактичну туристичну привабливість регіону достатньо застосувати методику, яка рекомендується ЮНВТО, тобто можна скористатися статистичними даними результатів діяльності туристичної індустрії. За кількістю туристів, які побували в регіоні впродовж певного періоду та доходів від туризму, можна зробити висновок про вклад туризму в економіку регіону, а також про наявність попиту на туристичні послуги в певному регіоні.

З метою планування, регулювання та розробки програми розвитку туристичної галузі необхідно визначити потенційну туристичну привабливість, тобто якого рівня розвитку Може досягти туристична індустрія в певному регіоні та який можна в результаті отримати соціально-економічний ефект, а також чи доцільно розвивати туристичну галузь у певному регіоні, а якщо розвивати, то на які чинники є можливість впливати і які заходи слід вживати, щоб досягти максимального рівня туристичної привабливості території.

Потенційна туристична привабливість включає такі складові:

технічна туристична привабливість (П (т) ТП);

економічна туристична привабливість (П (е) ТП).

Технічна туристична привабливість - це потенціал території щодо можливості привабити таку кількість туристів, яку можуть прийняти засоби розміщення туристів чи загалом певний регіон з наявними туристичними ресурсами, враховуючи допустиме рекреаційне навантаження на цю територію.

Рис. 1.1. Складові потенційної туристичної привабливості території

Економічна туристична привабливість - це економічно ефективна кількість туристів, які відвідали певний регіон і дали можливість досягти максимального соціально-економічного ефекту.

Для оцінювання технічної туристичної привабливості території можна скористатися показниками, які представлені у статистичній звітності туристичних підприємств чи інших установ. За допомогою статистичних показників можна визначити кількість засобів розміщення та місць у них, дізнатись, яку кількість туристів може прийняти певний регіон. Таким чином можна визначити фактичний стан розвитку туризму в певному регіоні.

Щоб визначити економічну туристичну привабливість регіону необхідно врахувати сукупність чинників, які впливають на досягнення максимальної економічної ефективності та заходи, які слід вжити, щоб її досягти (щоб досягти максимального економічного ефекту). У певному регіоні може бути потенціал для розвитку туризму та бажання прийняти максимальну кількість туристів, але, щоб досягти максимального економічного ефекту затрати для цього можуть виявитися недоцільними. Туристично-рекреаційний потенціал - це потенціал, який визначається за наявністю, кількістю та якісною характеристикою історико-культурних, лікувально-оздоровчих рекреаційних ресурсів та розвитку туристичної інфраструктури.

Пропонуємо перелік елементів, що входять до тієї чи іншої компоненти, які утворюють середовище та систему забезпечення формування туристичної привабливості території (табл. 1).

Таблиця 1. Склад компонент туристичної привабливості території

Компоненти

Елементи

система забезпечення

базові складові

природні туристичні ресурси



туристичні ресурси антропогенного походження: історико-архітектурні пам'ятки, культурні, релігійні цінності тощо



МТБ: туристична інфраструктура, інвестиційне забезпечення галузі


додаткові складові



трудові ресурси

середовище

зовнішній вплив

якість довкілля



загальний імідж регіону: економічна привабливість, підтримка держави, політична стабільність, рівень злочинності


Така структура базується на системі та елементному складі компонент та причинно-наслідкового зв'язку між чинниками туристичної привабливості території та результуючою ознакою. Ранжуються рівні впливу чинників на туристичну привабливість з точки зору того, хто зацікавлений підвищувати цей рівень. Чи це буде держава, чи туристичний комплекс, чи інвестор. Базуючись на існуючій практиці статистичної звітності та враховуючи структурно-наслідкову схему, вибираємо показники, які характеризують елементи компонент туристичної привабливості території.

Рис. 2. Структурно-логічна схема чинників формування туристичної привабливості території 1-й рівень - географічне розташування; 2-й - матеріально-технічна база туризму; 3-й - маркетингова політика; 4-й - навколишнє середовище; 5-й -загальний імідж регіону. У разі врахування усіх чинників забезпечений найвищий ступінь туристичної привабливості території.

Показниками оцінювання елементів компоненти "природні туристичні ресурси" можуть бути:

потенціал природних ресурсів за категоріями у межах території;

освоєнність природних туристичних ресурсів;

рекреаційна місткість у межах певної території.

Для елемента "антропогенні туристичні ресурси" можливі такі показники:

сконцентрованість у межах території культурно-історичних пам'яток;

необхідний та достатній час для огляду цінностей, щоб порівняти різні території за перспективністю історико-культурного потенціалу для туризму.

Для елемента компоненти "матеріально-технічна база туризму" властиві такі показники:

забезпеченість території засобами розміщення туристів для різних категорій туристів;

кількість ліжко-місць у засобах розміщення туристів;

завантаженість засобів розміщення туристів;

прибуток у розрахунку на одне місце у засобах розміщення туристів;

кількість працівників у засобах розміщення туристів у розрахунку на одну тисячу наданих ліжко-діб;

середня площа засобів розміщення туристів у розрахунку на одне місце.

Для елемента компоненти "маркетингова політика" можливі такі показники:

ціни за послуги у туристичних підприємствах;

витрати на рекламу.

Для елемента "якість довкілля":

показник навантаження, що характеризує розмір антропогенного, техногенного та природного навантаження на компоненти, довкілля (видобуток природних ресурсів; аварійне забруднення довкілля; викиди шкідливих речовин у атмосферу; утилізація промислових токсичних відходів тощо);

показники стану довкілля, що характеризують кількісні та якісні зміни навколишнього середовища, а також стану здоров'я населення:

показники реагування суспільства на зміну навколишнього природного середовища (показники відновлення грунту, лісовідновлення, витрати на охорону довкілля тощо);

запаси природних ресурсів, чисельність населених пунктів та динаміка.

Для компоненти "загальний імідж регіону":

зростання кількості об'єктів підприємництва;

кількість економічно активного населення;

доходи на душу населення;

кількість скоєних злочинів

Розділ 2. Туристична характеристика Польщі

.1 Пам'ятки історико-культурної спадщини

Польща - це скарбниця пам'яток культури. Велика кількість пам'яток архітектури та мистецтва, музеї, виставки та галереї, театри та концертні зали, міжнародні фестивалі музики, пісні, кінофільмів, культура регіональних виробів народних промислів поза сумнівом задовольнять найвимогливіших гостей.

У багатьох регіонах прекрасні історичні об'єкти поєднують з чудовою природою довкола.

Так, столицями зелених регіонів можна назвати:

Бидґощ (Куяви). Острів Млинський у Старому місті оточує річка Брда, утворюючи мальовниче сценічне оформлення для вуличних артистів, товариських зустрічей і музичних клубів. Бидґощ занурена у зелень міських парків і лісопарку - в Мисленцінку (велосипедні та лижні маршрути). В околиці можна розпочати сплав водними маршрутами або податися у Тухольські Бори. До Венеції, що неподалік Жніна (Музей вузькоколійки), варто вибратися, щоб проїхатися мініатюрним поїздом - ширина колії 600 мм, - котрий тягне старий паровоз.

Площа свободи - це місце, яке варто відвідати. Спланована в 1854 році, свого унікального характеру вона набула на початку XX ст. в основному за рахунок зведення нових будівель, які нині видно біля площі. Площа Свободи - це передусім прекрасна архітектура зламу століть, тут можна знайти елементи модернізму, необароко, неоготики і, зрештою, - скромної сецесії. Найбільш характерними на площі є Костел св. Апостолів Петра і Павла, збудований у 1876 році берлінським архітектором Фрідріхом Адлером, істатуя-фонтан «Потоп», яку створив Фердинанд Лепцке у 1904 році, автор відомої скульптури - «Лучничка».

Бидгощський кафедральний собор, а саме собор Святих Марціна и Миколая - це, поза сумніву, один з найкрасивіших і, насамперед, найдавніших об’єктів у місті. Фара, як нині називають жителі міста цей Собор, це пізньоготичний трьохнафний храм, збудований між 1466 і 1502 роками. Однією з найцінніших його пам’яток є пізньоготична ікона у головному вівтарі - образ Богоматері Красивої Любові (або, як інакше її називають - Богородиці з трояндою). Всередині собору привертає увагу красива модерністська поліхромія, яскраві кольори якої прикрашають увесь інтер’єр собору. Костел мальовничо розташований на розі Старого Ринку і неподалік річки Брда і є одним найбільш відвідуваним на фотографованим об’єктом.

Костел кларисок або точніше - Собор Успіня Пресвятої Діви Марії, який називають костелом кларисок, є однією з найважливіших пам’яток міста. Однонефний, готично-ренесансний храм був збудований у 1582-1618 рр. Від оригіналу, на жаль, збереглося небагато елементів, оскільки після ліквідації ордена Святої Клари, який опікувався хамом, пруси використовували приміщення собору як склад. Не дивлячись на це, варто зайти у собор, щоб побачити дерев’яне перекриття XVII ст., на якому викладено 112 квіткових мозаїчних люнет. З тонкої башти, увінчаної куполом у стилі бароко, тричі на день можна почути гімн міста Бидгощ, написаний Конрадом Палубицьким.

Ольштин Вармія і Мазури (Kрай Великих Мазурських озер). Столиця Вармії і Мазур - регіональний науковий, культурний і промисловий центр (Європейський Маршрут Цегляної Готики). Кілька сторіч тому тут працював Миколай Коперник, i його ім’я носить Астрономічна лабораторія - другий за величиною планетарій у Польщі (астрономічні покази). На південь від міста починається вармінський лісопарк -Пуща Напіводзько-Рамуцка. Справжня скарбниця дикої природи: рідкісних птахів, рослин і старих дерев (11 заповідників).

Замок Вармінсько капітулу. У 1348 році почалося зведення найдавнішого крила замку. У більш пізні часи будівлю підняли на один поверх, а в XV-XVI століттях було прибудовано південне крило і верхня частина вежі. У період 1516-1521 років адміністратором замку в Ольштині був Микола Коперник. Цей чудовий приклад готичної архітектури є місцем, де з 1945 року розміщується Музей Вармії і Мазур. Багато десятиліть музей збирає цінні пам’ятники минулого Вармінсько-Мазурського регіону. Експозиції, регулярно організовуються музеєм, представляють збір експонатів з різних областей.

Музей пропонує своїм гостям покази рицарських турнірів, заходи з назвою «Четверги з Коперником». Тут проводяться загальнопольські замкові зустрічі «Заспіваймо поезію» і концерти камерного ансамблю «Про Музика Антиква» (Pro Musica Antiqua), що діє під покровительством Музею Вармії і Мазур та багато інших культурних заходів.

Поруч із замком протікає річка Лина, за якою можна доплисти до польсько-російського кордону, а після її перетину, по річці Преголя, до Калінінграда.

Серед багатьох унікальних, справжніх експонатів Ольштинського замку найважливішим є поміщена на стіні внутрішньої галереї астрономічна експериментальна таблиця Миколи Коперника 1517. З її допомогою астроном проводив дослідження з позначення лінії рівнодення, і вона є єдиним збереженим астрономічним приладом, власноруч виконаним Коперником.

Постійна виставка, присвячена Копернику, розміщується у двох приміщеннях замку: у внутрішній галереї і залі, який колись був приватною квартирою адміністратора. Готична архітектура цих залів є чудовим фоном для експозиції, що представляє Миколу Коперника як адміністратора володінь капітулу, захисника Ольштина в період польсько-тевтонської війни, вченого економіста, астронома. Експозиція завершує презентація меблів, що належала Копернику.

Познань (Великопольща). Найстаріші частини столиці Великопольщі - сторичний Острув i пульсуюче життям старе місто (XIII ст.) - відділяє коротка прогулянка і інший настрій. На ринку Старого міста на вибір: ренесансна Ратуша (Музей Історії міста), мистецькі галереї, кав’ярні, регіональні броварні i Національний Музей неподалік, з унікальними колекціями європейського мистецтва. З південного краю міста простягається Великопольський Національний парк, a в ньому 80 км трас: пішохідних, велосипедних, для верхової їзди.

Великопольский національний парк. Парк розташований в 15-ти км на південь від міста Познань, тут охороняється природа Великопольського поозер’я. Парк має всі характерні елементи ландшафту післяльодовикової епохи: височини, ринви, озера,валуни.

Більша частина парку вкрита сосновими та змішаними лісами. Рослинний світ багатий рідкісними видами, що охороняються. У лісах живуть олені, козулі, кабани, борсуки, зайці та різноманітні види птахів.

Близько 70% лісів представлені сосною. Фауна включає близько видів птахів 190, 40 видів ссавців, 5 видів рептилій і всі види амфібій, що мешкають на рівнинах Польщі.

Парк перетинають 7 пішохідних туристичних стежок, ця територія приваблює близько мільйон туристів на рік.

Щецін (Західне Помор’я). Історична столиця Західного Помор’я і одне з найстаріших міст Центральної Європи. Нині: центр науки, культури і промисловості (корабельня). Стародавній центр (Європейський Маршрут Цегляної Готики), знищений під час Другої Світової війни, було частково відбудовано. Місто оточують три пущі, відгалуження річки Одри, а також озеро Домб’є (центри вітрильного спорту). Не зовсім на суші, не зовсім на воді - місто, як плаваючий сад.

Маршрут - червоний пунктир Прогулюючись по місту, не можна не відмітити пунктирну червону лінію на тротуарі, її значення для багатьох загадка. Тим часом все дуже просто - це спеціальне позначення маршруту до найцікавіших місць у Щеціні! Завдяки цьому, всього декілька годин прогулянки дозволяють оглянути Старе Місто і. не пропустити його найвідоміші і найвизначніші пам'ятки. Позначений таким чином маршрут, бере початок біля Головного залізничного вокзалу і вказує на 42 об'єкти. Спеціально для туристів виданий план з описом цього маршруту польською, англійською і німецькою мовами.

Щецін - справжній рай для любителів прогулянок: недарма називають його містом зелені. Найвідоміше зелене місце Щеціна - парк Каспровича. Цей парковий комплекс закладений у другій половині XIX століття, його основу складає прекрасний горбистий ландшафт на території в 49 гектар. У парку - безліч різноманітних екзотичних. Є тут і тінисті тихі алейки, до яких не доходить шум міста, сонячні поляни, живописне маленьке озеро Русалка, і галасливі майданчики для розваг, кафе і амфітеатр. Зверніть увагу на Пам'ятник Подвигу Поляків - три бронзові орли, що вилітають з гнізда, символізують три покоління поляків, що відновили місто.

Не можна не відвідати Ясне Блонє (Jasne Błonie) - просторий бульвар на північ від будівлі Міської Управи. Також дуже романтичним для прогулянок вважається … Центральне кладовище, яке є одним з найбільших в Європі (займає територію в 160 га.) і нагадує великий лісопарк.

.2 Музейні заклади Польщі

Вілянувский палац

Всього в 10 кілометрах від центру Варшави, наприкінці так званого «королівського шляху», посеред величезного парку височить справжній казковий палац - колишня літня резиденція сім'ї Собеських, а тепер - Вілянувскій палац.

Колись на цьому місці стояв невеликий заміський будинок. Після смерті короля Яна Собеського будівля неодноразово змінювало власників, багато разів перебудовувалася і розширювалася. У 1805 році політичний і громадський діяч Станіслав Костка Потоцький перетворив будинок в один з перших польських музеїв. Новий господар розмістив в ньому свою колекцію творів мистецтва, яку збирав протягом багатьох років по всій Європі. Вхід до музею був безкоштовним для всіх.

Зараз для відвідувачів відкриті зали Вілянувскій палацу, оранжереї і парк. Тут знаходиться багатюща колекція предметів мистецтва та особистих речей королівської сім'ї. Та й сам палац з прибудовами гідний того, щоб провести в ньому кілька годин.

Палац Чапських

Палац Чапських - палац, розташований у центрі Варшави. Вважається одним з видатних прикладів стилю бароко з елементами рококо в польській столиці. В даний час будівля належить Академії мистецтв.

У 17 столітті на місці нинішнього палацу розміщувалась дерев'яна садиба Радзивіллів. У 1680-1705 роках під керівництвом архітектора Тильмана Гамер був побудований палац для Міхала Радзеевского. У наступні роки палац часто міняв своїх власників, у різні роки тут проживали: Пражмовський, Сенявських, Чарторийські.

У 1733 році будівлю було придбано сім'єю Чапських. Вони почали реконструкцію інтер'єрів палацу у стилі бароко. Головні ворота були прикрашені орлами. Над внутрішніми інтер'єрами трудилися скульптори Антоном Капар і Самуель Контесса. Після смерті Чапського в 1784 році, палац успадкувала його дочка Констанція - дружина спікера парламенту Сталіслава Малаховського. З тих пір в палаці стали проводитися наради, зачитуватися проекти різних законів, а також влаштовуватися знатні прийоми.

У 1790 році архітектор Йоганн Крістіан Камзетцер прилаштував до палацу два флігелі. В одному з флігелів пізніше проживала сім'я Шопенов. В даний час в лівому флігелі розташована вітальня Шопенов, яка є філією музею Шопена.

Після смерті Станіслава Малаховської в 1809 році палац став власністю сім'ї Красінських. Він став одним з центрів культурного життя Варшави. Тут проводилися літературні та музичні вечори, з року в рік родина збирала унікальну колекцію книг, які перетворилися в прекрасну бібліотеку.

У 1948-1959 роках проводилися реставраційні роботи за проектом архітектора Станіслава Брукалскіего. Після реставрації палац Чапських був включений до складу Академії образотворчих мистецтв. У 1985 році тут був відкритий музей, де представлені близько 30 000 робіт з усіх областей образотворчого мистецтва: живопис, скульптура, графіка, малюнок.

Музей знаменитого польського композитора Фредеріка Шопена був відкритий в 1954 році. Він розташовується в центрі Варшави, в палаці Острозьких. Експонати для цього музею збиралися з 1934 року співробітниками Інституту Шопена, пізніше перейменованого в Суспільство Шопена. Більше тридцяти представників світової культури почали збирати унікальну колекцію предметів, пов'язаних з приватним життям і творчістю композитора. Зокрема, були придбані унікальні рукописи для музею, серед яких були особисті листи Шопена. Зібрання музею є найбільшою в світі колекцією шопенівських реліквій. Вона включає більше семи тисяч предметів: фотографії, рукописи та автографи самого Шопена, його особисті листи і речі, рояль, робочі начерки і багато іншого. У 1999 році частина колекції була включена до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У березні 2010 року до двохсотріччя Фредеріка Шопена в музеї відбулося відкриття нової мультимедійної виставки. Вона розміщується на п'яти рівнях, порядок відвідування якої гості музею вибирають самостійно. Тут можна побачити особистий щоденник Шопена 1848 року, зал, присвячений життю композитора в Парижі, посмертну маску і зліпок руки Шопена, вирізки з газетних публікацій, присвячених його творчості, а також дізнатися про жінок, до яких він мав почуття, послухати його твори і багато інше. У музеї також проводяться фортепіанні концерти та конкурси, присвячені знаменитому композитору.

Національний археологічний музей

Національний археологічний музей - музей, присвячений стародавній історії Польщі, розташовується у Варшаві в будівлі Арсеналу. Державний археологічний музей у Варшаві був створений в 1923 році Організацією у справах релігій і Міністерством народної освіти. У 1928 році музей отримав звання національного науково-дослідного центру з вивчення історії польських земель.

Частина колекції для музею була передана з колишнього Музею промисловості і сільського господарства, який був закритий. Великий внесок внесли приватні колекціонери, які передали свої зібрання музею. Розвитку музею особливо допомогли: Войцех Герсон, Зигмунд Глогер, Адольф Павінскій. Більше 90% колекції було зібрано в ході археологічних розкопок. У повоєнні роки до музею був приєднаний Археологічний музей наукового товариства Еразма Маєвського. У 1958 році Археологічний музей розмістився в будівлі варшавського Арсеналу.

Колекція музею поділена на декілька тематичних відділів: відділ кам'яного століття, епохи бронзи та залізного віку, відділ раннього середньовіччя, департамент нумізматики, лабораторія антропології та наукових документів. Гості музею можуть познайомитися не тільки з історією Польщі, але й інших країн: Європи, Азії, Африки. До найбільш цікавих виставкам відносяться: « Доісторичний період польських земель», «Основи романської архітектури». У музеї постійно проводяться семінари та майстер-класи, де можна навчитися виготовляти керамічні вироби та прикраси зі скла.

Літературний музей Адама Міцкевича - музей польського поета і політичного публіциста, розташований у Варшаві. Місією музею є збір і зберігання культурної спадщини, а також просування літератури, науки і культури.

Ідея про створення музею Адама Міцкевича з'явилася в 1948 році, коли в Національному музеї Варшави була організована виставка на честь 150-річчя з дня народження поета. Ініціатором виступив бібліофіл і автор книг про Міцкевича - Олександр Семкович.

Для музею були виділені дві історичні будівлі на Старій площі, які за два роки були адаптовані до потреб виставкового залу. Урочисте відкриття музею відбулося в 1952 році. Колекція збиралася поступово: цінні рукописи, документи, портрети та пам'ятні речі приїжджали до Варшави з різних країн.

У зборі експозиції брала участь сім'я поета, колекціонери та поціновувачі. У 1962 році музей був розширений і посів ще дві сусідні будівлі. У цей час музей став своєрідним літературним салоном у Варшаві. У квітні 1972 директором став Януш Одровац - Піенізек, який займав цю посаду до грудня 2009 року.

У 1974 році молодший син поета Йосип Міцкевич передав музею пам'ятні речі, домашні архіви. У 1978 році колекцію поповнила і старша дочка Адама Міцкевича - Марія. Літературний музей співпрацює з музеями інших країн, що дає можливість влаштовувати виїзні тимчасові виставки, розповідаючи про польського літературній спадщині за межами країни. Літературний музей є членом Міжнародного комітету музеїв світу ICLM.

.3 Сучасний стан розвитку туристичної галузі

Тихі чисті місцевості, вільні від промисловості, та при цьому обдаровані родовищами природної цілющої сировини і дією сприятливого клімату. У Польщі понад 40 затишних і стильних курортів. Тут можна швидко відновити душевну рівновагу. Вилікувати тіло і душу.

Кудова, Душники, Поляниця, Криниця, Августув, Сопот-оздоровчі місцевості можна знайти в будь-якому куточку Польщі. Більшість з них спеціалізується в лікуванні певних видів захворювань. Наленчув опікується пацієнтками із серцевими хворобами, Констанцин заспокоює порушену швидким ритмом сучасного життя нервову систему. Лендек і Полчин допомагають виліковувати жіночі недомагання, а Рабка спеціалізується на лікуванні і оздоровленні дітей. Але є і курорти широкого профілю лікування і оздоровлення,такі як щедро обдаровані сонцем Бусько або Колобжег, який своєю цілющою силою зобов’язаний не лише джерелам і грязям,але і Балтійському морю,що діє, мов величезний природний інгалятор. Кліматотерапія, бальнеотерапія, таласотерапія - вибір методів лікування на курортах величезний. Хочете прогулятися квітковими алеями в Цехоцинку й подихати солоним повітрям поблизу найбільших в Європі солеварень?Чи віддасте перевагу перловим ваннам у казкових інтер’єрах старовинного санаторію в Лендеке?

Сьогодні в польських здравницях лікуються не тільки пенсіонери та діти. Все більше молодих,здорових людей шукає заспокоєння від міського шуму. Перебування в SPA або центрі біологічного відновлення,перлові ванни,каолінові басейни,компреси фанго, шотландські бичі і прогулянки серед доглянутої зелені стають все більш модними. Польські курорти приваблюють іноземців і цінами обслуговування. Для англійців,французів,німців чи скандинавів тут просто дешево.

Двадцятка найкращих пляжів Польщі

Пляжі Балтики:

. Хель (місцевість Мєжея Хельська)

. Устка (Словнінське узбережжя)

. Мєльно (Серединне узбережжя)

. Поддомб’є (Словнінське узбережжя)

. Колобжег (Серединне узбережжя)

. Леба (Словнінське узбережжя)

. Владиславово (Кашубське узбережжя)

. Б’ялогура (Кашубське узбережжя )

. Мжежино (Тшеб’ятовське узбережжя)

. Криниця Морська (Мєжея Вісляна)

. Сопот (Гданська й Пуцька затока)

. Дарлово (Серединне узбережжя)

. Свиноустя (Волін і Узнам)

. Дзвіжино (Серединне узбережжя)

. Люб’ятово (Кашубське узбережжя)

. Нєхоже (Тшеб’ятовське узбережжя)

. Реваль (Тшеб’ятовське узбережжя)

. Ястарня (Мєжея Хельська)

. Мєндзиводзє (Волин і Узнам)

. Поб’єрово (Тшеб’ятовське узбережжя)

Гірськолижні курорти Польщі.

Найвідомішим курортом вважається Закопане, місто, що лежить у підніжжя Татрів,і яке любителі зимових видів спорту називають ”зимовою столицею Польщі”. Назва ця не випадкова,оскільки в Закопаному знаходиться найбагатша туристична інфраструктура,найвищі лижні траси та найгарніші пейзажи. Погодні умови дозволяють займатися лижним видом спорту протягом шести місяців на рік,а у випадку природних аномалій,коли тане сніг,лижні траси покривають штучним снігом.

Розташування містечка має одночасно свої переваги та вади. Доїхати сюди зимою надзвичайно важко. Єдиною дорогою від Кракова до Закопаного є відома “Закоп’янка”, що належить до найбільш перевантажених доріг країни. Подорож залізницею теж не приємних:прокладена лише одна лінія,котра часто буває заблокована через погодні умови або технічні аварії.

В Закопаному знаходиться близько 40 підйомників та 7 канатних доріг,найстарша серед них,побудована ще перед війною, канатна дорога,що завозить туристів на Каспровий Верх. Численні траси задовольнять будь-якого любителя цього виду спорту. Професіонали зацікавлять траси на носалю, для обслуговування яких використовують 9 підйомників і одну підвісну канатну дорогу. Там знаходиться небезпечна,інколи покрита льодом траса для слалому,одна з небагатьох,що відповідає стандарту FIS. Траси на Каспровому Верху (Халя Гонщенніцова і Халя Горичкова) також характеризуються високим рівнем складності. Погодні умови на схилах Каспрового досить швидко змінюються,тому ці траси рекомендують досвідченим лижникам.

Хто Себе впевнено почуває на лижах,але ще не вважається професіоналом,вибирає чудові траси Буфорового Верху Губалувки, а також трасу на Шумонівський Поляні,де знаходиться один з найсучасніших підйомників. Поряд розташований відомий готель Каспровий. Початковці, котрі приїжджають до Закопаного,щоб оволодіти технікою,також знайдуть щось для себе.

На підніжжі Носалю знаходиться декілька невисоких підйомників,котрі,щоправда,швидко набридають досвідченим лижникам. До легких наложить також траса від Халі Горичкової до Кужніц, Ліпек та кілька пологих схилів на території міста.

Закопанe добре приготувалося до прийому туристів. Тут можна не лише зарезервувати місце в готелі, але також зупинитися у численних пансіонатах або приватному секторі. Для детального ознайомлення з пропозиціями житла радимо відвідати Інтернет сторінку.

Зимову столицю Польщі відвідує дуже багато людей. Тим, хто не любить галасу міста і хоче насолоджуватися пейзажами Татрів, рекомендують такі місцевості, як Підхалля, Буковина і Бялка Татшаньська. Буковина Татшаньська розташована на підніжжі Татрів, поряд з польсько-словацьким кордоном. Ця невелика місцевість характеризується гірським ландшафтом та специфічним суворим кліматом. Місцезнаходження Буковини поряд з Високими Татрами створює чудові умови для літніх піших мандрівок. Зимою Буковина стає досконалим та затишним гірськолижним курортом. Тут функціонує 34 лижних підйомника, що обслуговують ділянки різного рівня складності та довжини трас, і працюють прокатні пункти. Ціни прокату знаходяться в межах 25-40 злотих/день. Більшість трас освітлена, тому тут їздять на лижах навіть у сутінках.

Гуцульське село Бялка Татшанська, що розташоване на гірському схилі, нагадує Буковину. Чудовий краєвид влітку приваблює любителів піших прогулянок, бігу, прогулянок верхи та дельтапланеризму. Зимою сюди приїздять любителі лижного спорту. Найбільш популярні гірськолижні траси на горі Баня (778 м над рівнем моря). В середині сезону звичайним явищем є черги до підйомників. Менш людно на схилах Високого Вєшху, де діють три групи підйомників, розміщені вздовж усього схилу. Ці траси рекомендують для початківців. Лише траса Літвінової Грапи вимагає хорошої техніки володіння лижами.

Зупинитися можна в одному з пансіонатів, що пропонують від 15 до 45 місць, в 1-2-3-4 та 5-місних номерах. Власники пансіонатів та баз змагаються між собою в організації таких розваг, як вогнища, прогулянки на санях та подорожі верхом. З року в рік все важче відповісти на питання про найкращий гірськолижний курорт Польщі, оскільки поступово пальму першості Закопаного відвойовує розташоване в хребті Сілезьких Бескидів містечко Щирк. Справді, майже кожний схил тут пристосований до гірськолижного спорту. Тут знаходяться бугельні підйомники для початківців та лижні траси для майстрів, деякі з штучним освітленням. Справжньою гордістю Щирку є траси, що відповідають стандартам Міжнародної організації лижників FIS.

Найдовшим, середнього рівня складності, вважається лижний спуск "Ондрашек", котрий назвали на честь відомого розбійника. Іншими трасами, які варто відвідати, є позначена чорним кольором траса Бєнькуля, легка для початківців траса Бяли Кшиж або траса, що йде північним схилом Малего Скшичнего. На любителів сноуборду також чекають чудові місця.

Загалом, у Щирку знаходиться близько 60 км лижних трас, отже, кожен аматор лижного спорту знайде тут щось для себе. Початківців зацікавлять школи лижного спорту "Бескид", "Нова","Спорт" та "Станіславський". Як і у інших зимових курортах, на відпочиваючих чекають численні готелі, пансіонати та приватні квартири.

Другим за популярністю лижним курортом, розташованим на хребті Бескиду Сілезького, є Вісла, котру називають "перлиною Бескидів". Це чимале містечко, відоме не лише як батьківщина Адама Малиша, але також завдяки чудовим умовам для гірськолижного спорту. Кожна з долин має свою вершину, з якої веде лижна траса. Зимою Вісла приготована до прийому 15 тис. туристів. У Пансіонаті "Аделаїда" доба коштує 25 злотих з особи. Більш камеральним об'єктом, котрий має лише 7 двомісних номерів та 5 апартаментів, є пансіонат "Стальекспорт" на вул. Вілловій. Оскільки цей пансіонат відрізняється найвищим стандартом, то ціни тут відповідно високі. Окрім бару, кав'ярні та кімнати для гри в більярд, є конференц-зал на 25 місць.

На околицях Вісли динамічно розвивається агро-туризм. Господарства, котрі займаються діяльністю такого типу, організовують вогнища та гриль, дитячі містечка. Серед основних переваг - місце розташування, як, наприклад, у випадку розташованого поблизу річки та лижного підйомника господарства "Йоанна" або розташованого під лісом зі струмком господарства "Марек та Єва Густав". Господарства "Чешляр Марія" та "Мітренга Анеля та Ян" додатково пропонують відкритий басейн.

Одним з найгарніших та найпривабливіших гірських хребтів є Карконоші, що приваблює туристів надзвичайним багатством та розмаїттям гірських утворень, вершинами гір та глибокими котловинами, залишеними льодовиком, куди рідко сягає сонячне проміння. За право називатися найкращим зимовим курортом змагаються дві місцевості: Шклярська Поремба та Карпач.

СПА У горах, на Мазурах, на пляжі чи в центрі міст - в Польщі все більше СПА-центрів. Можна в них знайти і мармурові ванни, в яких колись купалися царі, і лікувальні басейни з білою глиною (каоліном), і сучасні джакузі. Повний вибір водних задоволень!

Якби не римляни, термін SPA(СПА) міг би бути нам і не відомим. Це римляни були авторами Sanus Per Aquam, тобто «здоров'я через воду». Водні купелі сьогодні - це косметична скарбниця і джерело хорошого самопочуття. Розслаблюючи, вони забирають втому і додають краси. У Польщі понад 200 СПА-центрів. З їх вікон відкриваються види на хвилі Балтійського моря, Червоні Верховини в Татрах та узгір’я Сувальського регіону. Окрім довгого списку лікувальних і оздоровчих процедур центри пропонують відмінну кухню, у тому числі й дієтичну, забезпечують нічліги у вишуканих інтер'єрах, додаткові послуги і розваги. Найкращі центри мають відповідні сертифікати якості.

Якнайповніші пакети послуг пропонують готельні СПА-центри класу «люкс». Це Jelenia Struga SPA Resort поблизу Ковар, що пропонує радонові інгаляції в штольнях старої уранової шахти. У Цехоцинці в Villa Park можна підлікуватися в кріокамері, а у Верхомлі в Ski & SPA Resort прямо з гірськолижного схилу можна виїхати на сонячний луг! СПА комплекси забезпечують і професійне медичне обслуговування хірургів, дерматологів, косметологів, стоматологів і дієтологів.

Невеликі SPA центри ваблять винятковою, інтимною атмосферою. У розташованому на схилі Чанторії готелі Bielenda SPA ваші мобільні телефони і ви опиняєтесь поза зоною досяжності. У Поберово, укритому в сосновому лісі, Wy & SPA спокушає видом на Балтійське море. А в SPA Kanebo International в Казимирі Дольному східний масаж шіацу роблять при ароматній атмосфері свічок сакури, тобто квітучої вишні.

Для тих, кому вічно не вистачає часу, створені міські центри - Day SPA. В Relax Care в самому серці Кракова гості користуються сірчистими ваннами, у варшавському Інституті краси і здоров'я Sharley можна відчути силу відродження після приємних східних масажів, а у вроцлавському Tołpa SPA - випробувати грязьові процедури. Ресурси пізнавально-екскурсійного туризму.

Об'єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відзначені ЮНЕСКО об'єкти - це скарб найвищої проби. Польщі пощастило внести до Списку світової спадщини тринадцять культурно-історичних і природних об'єктів. Це достойний перелік: костьоли, замки, шахта і національний парк. Польща вперше потрапила до елітної групи в 1978 році, коли високу оцінку міжнародних експертів отримало Старе Місто Кракова, його середньовічна міська забудова, яка чудово збереглася.

Після Кракова до списку ЮНЕСКО було занесено й інші старовинні центри: Варшави, Замостя і Торуня. Столиця отримала визнання завдяки прекрасній і достовірній післявоєнній реконструкції Старувки. Замостя зачарувало прекрасною ренесансною забудовою, а Торунь - усюдисущими готичними сакральними будівлями. До міст, відзначених ЮНЕСКО, не міг не бути долученим і замок хрестоносців у Мальборку - один із найбільших готичних замків-фортець у світі.

У списку ЮНЕСКО є й польські храми. Це шість невеликих дерев'яних костьолів у Малопольщі та Підкарпатті й каплиці Кальварії Зебжидовської. У цьому ж списку і побудовані в XVII столітті Храми Миру в Свидниці і Яворі, що отримали назву на честь довгожданого миру після Тридцятирічної війни, коли імператор дозволив лютеранам звести поза містами і лише протягом року виключно дерев'яні храми.

Природними раритетами є: Біловезький національний парк із найбільш збереженою у цій частині Європи пущею і прекрасний, заснований у XIX столітті, Мужаковський парк в англійському стилі на кордоні Польщі і Німеччини.

Незвичайне природне явище - шахта солі у Величці, найстаріше польське промислове підприємство. Абсолютно до іншої категорії належать концентраційні табори в Аушвіц-Біркенау, свідчення трагедії сотень тисяч євреїв, поляків, циганів і інших національностей-жертв фашизму. Останнім польським об'єктом, занесеним до Списку ЮНЕСКО в 2006 році, став Зал Сторіччя у Вроцлаві. Цей об'єкт вивчають студенти архітектури у всьому світі як найкращий приклад модернізму і величного інженерно-технічного досягнення німецького архітектора Макса Берга. Як на початок ХХ століття це було сміливе новаторське рішення зведення величезної будови із залізобетонною конструкцією.

Визначні пам'ятки Польща - це скарбниця пам'яток культури. Поляки - гостинні люди, що будують сучасну економіку і піклуються про свою спадщину. Польщу щорічно відвідує понад десять мільйонів туристів. Кожен турист знайде в Польщі для себе щось цікаве. Велика кількість пам'яток архітектури та мистецтва, музеї, виставки та галереї, театри та концертні зали, міжнародні фестивалі музики, пісні, кінофільмів, культура регіональних виробів народних промислів поза сумнівом задовольнять найвимогливіших гостей.

Залізниця в Елку з’явилася в 1911-1918 роках. У 1992 році її визнали пам’яткою техніки, а роком пізніше відкрився її перший туристичний сезон. І сьогодні, не оглядаючись на вік, залізниця справна, вагончики відреставровані - атракціон користується небувалим успіхом у туристів, особливо наймолодших.

Неквапом, чмихаючи, паровозик тягне вагончики, везучи туристів у найбільш привабливі закутки елцького регіону. Самі залізничники рекомендують екскурсію до Сипіток і на озеро Нєцеч, біля Романова. На спеціальне побажання можна зорганізуватися і поєднати оглядову екскурсію зі смажінням ковбасок на вогнищі.

Туристи найбільше люблять подорожі вагончиками-ретро. У такому поїзді немає заборони висуватися у вікно - навпаки, є достатньо часу, щоб у подорожі підставити обличчя до сонця і трохи засмагнути.  Можна також домовитися про те, щоб включити до екскурсійної програми відвідання старовинного паровозного депо. Елцька вузькоколійка має колію шириною 750 мм і простягається на 48 км, ведучи з Елку до Турова з 10-кілометровим відгалуженням у Малих Лісках до Завад.

Особливість елцького полотна в тому, що він сумісний із широкою колією. Спеціальна техніка може переставлятина вузькоколійку вагони «нормальних» поїздів.

Музей залізниці також незвичайний - тут усе оригінальне, все можна брати в руки, випробувати, як що працює. Дітлахи з особливим задоволенням приміряють давнішні кашкети машиністів і провідників, беруть жезли у руки і, усміхаючись, дають «зелене світло» - гарної усім подорожі!

Шопенівські лавочки у Варшаві. Про те, що Варшава є містом Фридеріка Шопена, знають, на жаль, небагато іноземців, та й не всі варшав’яни й поляки. У зв’язку із святкуваннями 200-літньої річниці з Дня народження композитора, столицю Польщі планують відвідати багато людей, які прагнуть пізнати місто молодого композитора. На них розрахована спеціальна прогулянкова траса по Варшаві з «Шопенівськими лавочками».

Прогулянкова траса охоплює 15 місць (переважно на Краківському Передмісті та у Палаці Грінських-Острозьких і при пам’ятнику Шопена в Лазєнках). На кожній із лавочок є схематична карта з прогулянковою трасою та короткий опис даного місця польською та англійською мовами. Звісно, тут можна посидіти, помилуватись довкіллям, а натиснувши відповідну кнопку - й послухати 30 секундний фрагмент найбільш улюблених творів Фридеріка Шопена. Лавочки також оснащено мало знаними, але дуже популярними на Заході, фотокодами та QR-кодами (малі картинки, які складаються із чорних та білих фігур, призначені для фотографування мобільним телефоном), що дають можливість безкоштовно завантажити інформацію шопенівської тематики.

Ельблонський канал - це унікальна водна система, яка поєднує кілька західно-мазурських озер із Вісляною Затокою. Його унікальність - у неординарному вирішенні проходження складної похилої ділянки каналу довжиною біля 10 метрів і рівнем перепаду висоти у майже сто метрів. У системі задіяні сила води, шлюзи.

Старе місто Торуня. Жителі Торуня пишаються давніми традиціями, своїм земляком, великим астрономом Миколою Коперником, смаком торунських пряників і красою одного з найпрекрасніших в Європі Старого Міста, яке занесене до списку ЮНЕСКО. Історичний центр Варшави - піднятий з руїн.

Варшавське Старе місто - виняток у Списку світової спадщини ЮНЕСКО, оскільки це єдиний архітектурний ансамбль, майже повністю відновлений після тотального зруйнування. Утім, відновлювальні роботи, що здійснювалися з особливим патріотизмом, любов’ю і старанням, виявилися настільки вдалими, що заслужили визнання міжнародної громадськості.

Національні парки. Усього національних парків у Польщі 23. Найстаріший, вже 86-річний, Біловезький національний парк (Białowieski Park Narodowy), який займає частину незайманої пущі, де царюють величезні зубри і тут же поруч живуть крихітні, які важать усього декілька грамів, мишки-землерийки - найдрібніші європейські ссавці. Парк знаменитий і деревами - рекордсменами по висоті і віку. Кажуть, що під Дубом Ягелла (висота 39 м, обхват 550 см) король Ягелло відпочивав по дорозі до Грюнвальду.

Наймолодший - Національний парк Гирла Варти (Park Narodowy Ujście Warty) охоплює цінну охоронювану частину покритої водою рівнини поблизу місцевості Слонськ (Słońsk). Тут спостерігається понад 250 видів птахів, з яких 170 видів гніздяться на цій території, а інші зупиняються на відпочинок під час сезонних міграцій через континент.

Найбільший - Бєбжанський національний парк (Biebrzański Park Narodowy) майже повністю просякнутий водою річки Бєбжа і пружинястими торф'яниками. Найменший, ледь не «кишеньковий» Ойцовський національний парк (Ojcowski Park Narodowy) - це 12-кілометровий фрагмент долини річки Прондник з безліччю вапнякових скель казкових форм різноманітної величини, з печерами і старовинними пястівськими замками.

Кожен парк - своєрідний скарбниця рекордів. Однією із двох у світі пущ, розташованих поруч із великою метрополією, є Кампіноський національний парк (Kampinoski Park Narodowy) поблизу Варшави (Друга така пуща у світі знаходиться поряд із столицею Нігерії). Річка Нарев, чимала частина якої протікає через територію однойменного національного парку - це одна із двох в світі річок з унікальним («косичкою») водним режимом. А Національний парк Столових гір (Park Narodowy Gór Stołowych) охороняє єдині в Польщі гори з горизонтальним заляганням стародавніх пісковиків.

У польських національних парках, окрім природної обстановки, що охороняється, можна знайти сліди історичних подій. Сосновіца в Поліському національному парку (Poleski Park Narodowy), це місцевість, де молодий Косцюшко, закоханий у дочку господаря маєтку, отримав чорну поливку (така «чорна» юшка - традиційна відмова женихові). А в Желязовій Волі, поряд з Кампіноським національним парком, народився Фредерік Шопен.

Поляки найчастіше відвідують Великопольський, Татшанський і Карконошський національні парки. З року на рік зростає й кількість іноземних туристів, що приїздять на природу. Особливо їх цікавлять “пташині” національні парки: Словінський, Бєбжанський, Нарвянський, Поліський і Гирла Варти. В славнозвісному місті Вроцлав на стику Польщі й України є Природний заповідник "Розточчя".

Заклади тимчасового розміщення. У Польщі величезний вибір об'єктів проживання - різноманітних цін і стандартів. Широкий вибір таких об’єктів у містах, а також у живописних містечках і селах, в оточенні чудової природи.

Готелі в Польщі оцінюються згідно із прийнятою в усьому світі системою зірок. Готелі з високими стандартами обслуговування відповідають рівню п'яти зірок, а готелі, що пропонують лише базові послуги, - рівню однієї зірки.

Польща може похвалитися величезною кількістю готелів, розташованих як у великих містах, так і в невеликих населених пунктах і селах, подалі від міського шуму і суєти. У Польщі є безліч затишних невеликих готелів, а також готелів, що належать до міжнародних готельних мереж. П'ятизіркові готелі відрізняються стандартами підвищеної комфортності. Вони задовольняють побажання найбільш вимогливих клієнтів. Усі номери оснащені роздільними ваннами та туалетами, в них встановлені кондиціонери, телевізори, телефони та сейфи. Крім того, у п'ятизіркових готелях передбачено всі види сервісу, включаючи бізнес-послуги.

Чотиризіркові готелі відрізняються інтер'єром високого класу. У номерах є роздільні ванні кімнати і туалети. Готелі цієї категорії також пропонують широкий вибір готельних послуг. Тризіркові готелі у Польщі - це теж вишуканий інтер'єр і максимально комфортне перебування. У номерах є роздільні ванні кімнати, телевізори, радіо, доступ до інтернету. Підтримується високий стандарт готельного обслуговування. Двозіркові готелі мають в своєму розпорядженні стандартні номери. Приблизно у половині номерів є туалети, в інших - туалети загального користування. Вони розташовані на кожному поверсі (окремо для жінок і чоловіків).

Однозіркові готелі пропонують базові готельні номери. У номерах є вмивальники з гарячою та холодною водою. При цьому треба підкреслити, що в готелі навіть найнижчої категорії, є всі необхідні умови для проживання, постійно гаряча та холодна вода; уважний персонал виконає за можливістю кожне ваше прохання.

Пансіонати. Привабливість пансіонатів пов'язана з їх місцем розташуванням, особливою домашньою атмосферою, їжею домашнього приготування. Більшість пансіонатів знаходяться в найбільш привабливих для туристів місцях - близько до моря або до цікавих визначних пам'яток. Проживання в пансіонаті означає також харчування, яке входить до обов’язкових послуг. У багатьох пансіонатах є дитячі ігрові майданчики, сади і тераси.

Турбази і молодіжні гуртожитки ідеально підходять для економних мандрівників. Знаходяться переважно у центрі міста, у них пропонується розміщення типу «нічліг і сніданок», а також доступ до інтернету. Ціни дуже привабливі. Вартість проживання для однієї особи за одну ніч - від 20 до 50 злотих.

Молодіжні гуртожитки розташовані в місцях, що користуються популярністю у туристів. У них пропонується розміщення на ніч для окремих відвідувачів і груп. Багато молодіжних гуртожитків зареєстровані в «Хостеллінг Інтернешнл» (Hostelling International), що свідчить про їх високі стандарти якості. Молодіжні гуртожитки діляться на три категорії, які позначаються римськими цифрами. Категорія I - найвища; категорія III - найнижча.

Канікули чи відпустка у сільській місцевості Польщі - чудова ідея для відпочинку і оздоровлення на лоні природи. Приватні сільські господарства (ферми) надають не тільки мешкання, але і можливість провести час з сільською сім'єю, дізнатися, як вони живуть, працюють, чим займаються. Ви побачите, як печуть хліб або коптять сир, постежите за тим, як люди працюють у городах і на полях.

Наметові містечка. Польща може похвалитися великою кількістю наметових містечок. Туристи, які прагнуть бути ближче до природи, залишаться неодмінно задоволеними, особливо враховуючи те, що цей вид відпочинку має безліч переваг, включаючи низькі ціни і наявність вільних місць.

У палаткових таборах ви можете жити в наметах, автофургонах або шале. Скрізь забезпечено необхідні умови проживання, є питна вода, створені санітарні умови, передбачено можливість самостійного приготування їжі. Наметові містечка оцінюються за системою зірок (від чотирьох зірок до однієї зірки). Наметові містечка Польщі відповідають світовим стандартам.

.4 Сучасний стан природи

Для багатьох іноземців Польща є насамперед країною зелені і природних ландшафтів. Величезну частину території - майже 28 відсотків - займають ліси, переважно хвойні. На відміну від багатьох європейських країн, вони відкриті для загального доступу. До списку світової культурної і природної спадщини ЮНЕСКО внесена зокрема Біловезька Пуща - останній збережений регіон натуральних листових лісів, які покривали колись весь європейський континент. Це один з найчистіших екологічних регіонів країни. Бєбжанські болота є найбільшим збереженим у Європі комплексом торфовищ. Природне середовище збереглося також на гірських теренах, починаючи від Судетів і до найбільш густонаселених Бещад. Польська флора налічує понад дві тисячі видів. Тут збереглися багато реліктових рослин - таких, що у давні часи були популярними в Європі, а тепер перебувають на межі вимирання. До них належить, наприклад, остружка татшанська (Delphinium oxysepalum, родина жовтцеві, релікт з третичного періоду), ружанечнік жулти (Rhododendronflavum, азалія, степовий релікт) та карликова береза.

У природних умовах в Польщі живуть багато видів тварин, які вже не зустрічаються більше ніде у природному середовищі. Перші постанови, які мали гарантувати охорону рідких видів тварин: бобра, тура і зубра польські правителі видали вже в ХІ столітті. З великим успіхом відроджено у Біловезькій Пущі популяцію зубра, найбільшого європейського ссавця.

У Словінському Національному Парку на узбережжі Балтійського моря трапляються рухомі дюни до 30 метрів висотою і мілкі приморські озера. Пісок, який безупинно переміщується, засипає приморські ліси, болота, навіть людські поселення, водночас відкриваючи терени, які він раніше поглинув.

За величиною заповідних територій Польща займає одне з перших місць на континенті. Рослини і тварини перебувають під охороною у 22 національних парках та 1200 природних заповідниках. Заповідні території займають понад 100 тис. км², понад 30 відсотків загальної площі країни. Національні парки і терени з привабливими краєвидами водночас легко доступні для відвідувачів.

Національні парки. Усього національних парків у Польщі 23. Найстаріший, вже 86-річний, Біловезький національний парк (Białowieski Park Narodowy), який займає частину незайманої пущі, де царюють величезні зубри і тут же поруч живуть крихітні, які важать усього декілька грамів, мишки-землерийки - найдрібніші європейські ссавці. Парк знаменитий і деревами - рекордсменами по висоті і віку. Кажуть, що під Дубом Ягелла (висота 39 м, обхват 550 см) король Ягелло відпочивав по дорозі до Грюнвальду. Наймолодший - Національний парк Гирла Варти (Park Narodowy Ujście Warty) охоплює цінну охоронювану частину покритої водою рівнини поблизу місцевості Слонськ (Słońsk). Тут спостерігається понад 250 видів птахів, з яких 170 видів гніздяться на цій території, а інші зупиняються на відпочинок під час сезонних міграцій через континент.

Найбільший - Бєбжанський національний парк (Biebrzański Park Narodowy) майже повністю просякнутий водою річки Бєбжа і пружинястими торф'яниками. Найменший, ледь не «кишеньковий» Ойцовський національний парк (Ojcowski Park Narodowy) - це 12-кілометровий фрагмент долини річки Прондник з безліччю вапнякових скель казкових форм різноманітної величини, з печерами і старовинними пястівськими замками.

Кожен парк - своєрідний скарбниця рекордів. Однією із двох у світі пущ, розташованих поруч із великою метрополією, є Кампіноський національний парк (Kampinoski Park Narodowy) поблизу Варшави (Друга така пуща у світі знаходиться поряд із столицею Нігерії). Річка Нарев, чимала частина якої протікає через територію однойменного національного парку - це одна із двох в світі річок з унікальним («косичкою») водним режимом. А Національний парк Столових гір (Park Narodowy Gór Stołowych) охороняє єдині в Польщі гори з горизонтальним заляганням стародавніх пісковиків.

У польських національних парках, окрім природної обстановки, що охороняється, можна знайти сліди історичних подій. Сосновіца в Поліському національному парку (Poleski Park Narodowy), це місцевість, де молодий Косцюшко, закоханий у дочку господаря маєтку, отримав чорну поливку (така «чорна» юшка - традиційна відмова женихові). А в Желязовій Волі, поряд з Кампіноським національним парком, народився Фредерік Шопен.

Поляки найчастіше відвідують Великопольський, Татшанський і Карконошський національні парки. З року на рік зростає й кількість іноземних туристів, що приїздять на природу. Особливо їх цікавлять “пташині” національні парки: Словінський, Бєбжанський, Нарвянський, Поліський і Гирла Варти. В славнозвісному місті Вроцлав на стику Польщі й України є Природний заповідник "Розточчя".

туристичний польща курорт культурний

Розділ 3. Перспективи розвитку у Польщі

.1 Основні напрями вдосконалення туристичної галузі у Польщі

Туризм - різновид рекреації, один із видів активного відпочинку. Це галузь економіки, яка останнім часом розвивається досить швидкими темпами, передбачає активний розвиток цієї галузі і в майбутньому. Основними групами чинників розвитку туризму є такі:

мотиваційні (психологічні чинники, які впливають на вибір мети подорожі в ті чи інші періоди в певні регіони. Тобто потреби, мотиви, цінності, стереотипи тощо);

географічні (особливості фізико-, економіко-, політико-географічного положення країн та регіонів, необхідність налагодження зв’язків між ними);

- політичні (стабільна політична ситуація);

соціальні (демографічні та міграційні процеси, розвиток суспільних відносин);

розвиток науково-технічного потенціалу;

екологічні (збереження навколишнього середовища, придатного для проживання та відпочинку людей);

економічні (розвиток економіки).

Увесь комплекс чинників, що впливають на розвиток міжнародного туристичного бізнесу, можна поділити на дві групи:

чинники, що діють незалежно від діяльності організацій індустрії туризму (мотиваційні, економічні, політичні, географічні, соціальні, екологічні);

чинники, що сприяють розвитку туризму, які активно використовують туристичні організації у своїй діяльності (науково-технічний потенціал). Однак поряд із позитивними чинниками туризм відчув негативний вплив низки різнорідних чинників, серед яких - природні катастрофи, соціальні потрясіння, війни, економічні кризи. Незважаючи на це, з 1950 року (початок регулярного обліку туристичних потоків) не було відзначено жодного значного спаду темпів зростання міжнародного туризму, який за період останніх 15 років зростав щорічно на понад 4% [6].

Для сучасного міжнародного туризму характерна значна територіальна нерівномірність. Вона відбиває різні соціально-економічні рівні країн світу: на економічно розвинені країни припадає 57% туристських прибутків, на країни, що розвиваються,- 30%, на країни з перехідною економікою - 13%.

Польща - це країна, ідеальна для туризму. Досить рідко можна зустріти у Європі таке різноманіття пейзажів при просуванні з півночі на південь: тут і золоті пляжі Балтійського моря, і Великі Мазурські озера, і гірські вершини Татр, і дикі гірські ланцюги Бескидів.

Привабливість Польщі полягає й у тому, що в ній представлені майже всі види туризму. Для того, щоб краще зрозуміти це слід проаналізувати дані види туризму. Рекреаційний туризм. Цей вид туризму є найбільш масовою формою. Для цього виду туризму характерним є більша тривалість подорожі, менша кількість міст, які входять до маршруту, і відповідно довше перебування в одному місці, якими, як правило, є курорти на морському побережжі.

Поїздки з ціллю лікування (бальнеологічний туризм) набули у Польщі значного поширення. Крім того, все більше жителів Західної Європи відправляються в Польщу, щоб зробити собі пластичні операції, одержати стоматологічні та інші медичні послуги, заплативши за це в кілька разів менше, ніж на батьківщині. Це посилилося після 1 травня 2010 року, коли Польща, вступили до ЄС. Привабливість медичного туризму Польщі частково обумовлена тим, що західноєвропейські страхові компанії повинні оплачувати процедури, виконувані в будь-яких державах - членах ЄС.

Серед медичних курортів Польщі слід відмітити такі, як курорт Івонич в місті Івонич Здрой, санаторій „Влукняж” в Буско Здруй та „Курорт Наленчув” в Налечові. Екскурсійний туризм. Цей вид туризму містить у собі подорожі і поїздки з пізнавальними цілями. Екскурсія як форма пізнання і вид дозвілля виконує функції інформації, розширення кругозору й інтелекту. Для екскурсійного туризму так само, як і для рекреаційного, характерними є поїздки і на груповій, і на індивідуальній основі.

Науковий туризм. Цей вид подорожей є порівняно новим у міжнародному туризмі. Розвиток зовнішньоекономічних зв'язків, НТР і матеріально-технічний прогрес, прагнення використовувати передовий досвід інших країн і народів у створенні духовних і матеріальних цінностей сприяють розширенню міжнародних контактів серед представників наукових кіл різних держав. Даний вид туризму, що включає поїздки з метою участі в різних нарадах, конгресах, симпозіумах, займає усе більш значне місце в сучасному міжнародному туризмі.

Характерною рисою цього виду туризму є те, що учасник конгресу витрачає під час свого перебування в країні значно більше грошей, чим звичайний турист. Тому багато держав прагнуть до проведення в себе міжнародних наукових форумів і зустрічей. Спеціально для цього створюються великі конгресні центри, що мають зали для засідань і засоби для розміщення відвідувачів.

Діловий туризм. Друга половина XX сторіччя ознаменувалася подальшим розвитком і інтернаціоналізацією зовнішньоекономічних відносин. Поїздки представників ділових кіл останнім часом стали носити масовий характер. Ряд туристичних фірм Польщі спеціалізується саме на організації групових поїздок бізнесменів з метою вивчення нових ринків і складання торгових угод. Ділові подорожі є дуже вигідними в економічному плані для Польщі, адже вони не залежать від сезонних факторів. Важливо і те, що поїздки бізнесменів не вимагають додаткових витрат на рекламу, у більшому ступені для них необхідна інформація про порядки і терміни бронювання місць.

Однією з форм ділового туризму є також поїздки з метою відвідування чи участі у міжнародних і національних виставках і ярмарках. Етнічний туризм. Даний вид туризму пов'язаний з відвідуванням родичів чи місць народження батьків і займає важливе місце в міжнародному туристському обміні. Останнім часом у цьому досить своєрідному виді туризму відбулися деякі структурні зміни, що відбиваються на його характері. Відбувається природне скорочення першого покоління вихідців з інших країн, і усе більше місце починають займати представники третього і четвертого поколінь, у яких значною мірою загублені прямі родинні зв'язки й у більшому ступені мотиваційну роль грає прагнення познайомитися з батьківщиною предків. Навчальні тури. У них увага, як правило, приділяється вивченню мов, але, крім того, можуть бути тури з навчанням якому-небудь виду спорту, спортивним іграм, а також по підвищенню кваліфікації і т.д.

Звичайно щоденні заняття по програмі навчальних турів проводяться до полудня, а весь інший час приділяється на розваги й екскурсії. Крім цього, існує й інтенсивна програма навчання (20-30 годин на тиждень).Релігійний (паломницький) туризм. Даний вид туризму вважається споконвічним, історичним. В даний час він також користується великою популярністю. У туризмі з релігійними цілями можна виділити кілька видів подорожей:- паломництво (відвідування святих місць для поклоніння реліквіям);- пізнавальні поїздки, знайомство з релігійними пам'ятниками, історією релігії, культурою релігії;- наукові поїздки (поїздки богословів, істориків, учених, які займаються питаннями релігії).

Розважальні тури. Ці тури дуже популярні і різноманітні. Їхня тривалість невелика (2-4 дні). У Європі, в тому числі і в Польщі дуже поширені різдвяні тури. Програма таких турів складається в основному з розваг (відвідування святкових заходів, ресторанів, концертів і т.д.). Як про окремий вид туризму, що отримав досить широке поширення в нашій країні, варто сказати про «шоп-тури» - поїздках за кордон з метою придбання товарів народного споживання (в основному виробів легкої промисловості, автомобілів, меблів і т.д.) для наступної їхньої реалізації.

Висновки

Польща - це країна, яка багата історичними пам'ятниками. Головний скарб Польщі - Краків з довколишніми середньовічними фортецями часів королів Ягеллонов. Окрім крупних міст (Варшава, Познань, Вроцлав, Лодзь), варто відвідати невеликі, такі як Торунь - місце народження Миколи Коперника, Мальборк - колишню столицю хрестоносців, і багато інших.

Польща відома як центр міжнародного туризму. Світовими курортами і центрами культурної спадщини є Сопот, Зелена-Гура, Бельсько-Бяла, Краків, Варшава, Гданськ.

Польщу щорічно відвідує понад десять мільйонів туристів. Кожен турист знайде в Польщі для себе щось цікаве. Велика кількість пам’яток архітектури та мистецтва, музеї, виставки та галереї, театри та концертні зали, міжнародні фестивалі музики, пісні, кінофільми, культура регіональних виробів народних промислів поза сумнівом задовольняють найвимогливіших гостей.

У Польщі безліч національних і ландшафтних парків, які надають обширні можливості для екологічного туризму.

Умови для занять гірськими лижами створені в гірських масивах на півдні і південному заході країни: у Карконоше, Беськидах і Татрах. Кататися можна з грудня по березень, а на деяких курортах і по квітень. Найпопулярнішим курортом є Закопане, який називають зимовою столицею Польщі.

Хоча і встановилася така думка, що «Польща для нас не закордон», на самій же справі вона є добре розвиненою європейською країною з високим рівнем розвитку культури, економіки, обслуговування і туризму.

Список використаних джерел

1. Черніна І.В. Іноземний туризм - важлива галузь у національному економічному розвитку // Експрес-новини: наука, техніка, виробництво. - 1997. - № 15-16. - С. 26-27.

. Польша - справочник для туриста: самая необходимая информация о стране. © TravelForLife 2007

. Бейдик О.О., Падун М.П. Географія. - К., 1995.

. Боднар А., Болдок С. Польща. Країна і люди. - В.,1974.

. Ананьев М.А. Экономика и география международного туризма. - М.: Изд-воМосков. ун-та, 1975. - 299 с.

. Байцар А. Польша: Туристский путеводитель. - Варшава, 1971. - 245 с.

. Зачиняев П.Н., Фалькович Н.С. География международного туризма. - М.:Мысль, 1972. - 263 с.

. Крачило Н.П. География туризма. - К.: Вища шк., 1987. - 208 с.

. Луцишин П., Клімонт Д., Федонюк С. Географія продуктивних сил Польщі. -Луцьк: Вежа, 2000. - 356 с.

. Максаковский В.П. Польша: страноведческие очерки.- М.: Просвещение,1968. - 206 с.

. Мальська М., Худо В. Менеджмент туризму. - Львів: Видавничий центр ЛНУ

. Недашковская Н.Ю. Рекреационная система Советских Карпат. - К.: Вищашк., 1983. - 117 с.

. Стойко С., Гадач Е., Шимон Т., Михалик С. Заповідні екосистеми Карпат. -Львів: Світ, 1991. - 247 с.

Похожие работы на - Туристичний потенціал та перспективи розвитку туризму в Польщі

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!