План маркетинга компанії 'Pit-stop express мийка' (мобільна автомийка без води) на ринку послуг автомийок м. Дніпропетровська

  • Вид работы:
    Контрольная работа
  • Предмет:
    Маркетинг
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    1,76 Мб
  • Опубликовано:
    2015-07-03
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

План маркетинга компанії 'Pit-stop express мийка' (мобільна автомийка без води) на ринку послуг автомийок м. Дніпропетровська













КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з курсу "Маркетинг-планування”

План маркетинга компанії "Pit-stop express мийка" (мобільна автомийка без води) на ринку послуг автомийок м. Дніпропетровська

Зміст

Резюме для вищого керівництва франчайзі по франшизі компанії "Pit-stop express мийка" (мобільна автомийка без води)

Розділ 1. Компанія "Pit-stop express мийка" на ринку послуг автомийок та її оточення

1.1 Аналіз ринку послуг автомийок в м. Дніпропетровську

1.1.1 Споживчі характеристики ринку послуг автомийок в м. Дніпропетровску

а) Євромийка - це 5-ти фазна Мийка кузова:

1.1.2 Ринкові потреби послуг автомийок в м. Дніпропетровску

1.1.3 Тенденції ринку послуг автомийок в м. Дніпропетровску

1.2 SWOT-аналіз компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

1.2.1 Сильні сторони компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

1.2.2 Слабкі сторони компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

1.2.3 Можливості компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

1.2.4 Загрози для компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

1.3 Конкуренція на ринку послуг мобільних автомийок "без води” в м. Дніпропетровску

1.4 Товарна пропозиція компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

1.5 Діяльність компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Розділ 2. Маркетингова стратегія компанії "Pit-stop express мийка"

2.1 Місія компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.2 Довгострокові маркетингові цілі компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.3 Довгострокові фінансові цілі компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.4 Цільові ринки "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.5 Позиціонування компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.6 Стратегія компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.7 Комплекс маркетингу компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.7.1 Послуги компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.7.2 Ціноутворення в компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.7.3 Просування послуг компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

2.7.4 Канали розподілу компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Розділ 3. Фінансовий аналіз діяльності компанії "Pit-stop express мийка"

3.1 Аналіз беззбитковості діяльності компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

3.2 Аналіз рентабельності діяльності компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Список використаних джерел

Резюме для вищого керівництва франчайзі по франшизі компанії "Pit-stop express мийка" (мобільна автомийка без води)


Мобільна автомойка - це унікальна технологія, що дозволяє помити авто-мобіль по поточному місцю розташування без води й відвідування автомойки. Після мийки даним способом на лакофарбовому покритті автомобіля утворю-ється надміцна гідрофобна плівка, що створює ефект дзеркального поліруван-ня, а також володіє брудовідштовхуючими властивостями й захищає поверхню від шкідливого впливу ультрафіолетових променів. Застосовувані хімічні роз-чини розроблені й виробляються у Франції, нешкідливі для людини й навко-лишнього середовища згідно стандартів ЄвроСоюзу, не взаємодіють із металом і лакофарбовим покриттям автомобіля.

На сьогодні на ринку автомобільних мийок України - "мобільне миття автомобілів без води” є "нішею" (по 1 мойці у 7 містах України) для бізнесу.

Розроблений план маркетингу впровадження власного бізнесу "мобільне миття автомобілів без води” на основі фінансово - виробничого аналізу франшизи "ВСЕ ВРАХОВАНО" (вартість 51 100 грн), пропонуємої компанією "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" для умов великого міста (1 млн. жителів):

дає можливість заснування бізнесу "з нуля” на основі сучасних споживчих кредитів фізичним особам в обсязі 120 тис. грн. на рік під 3% на місяць;

мати операційну рентабельність миття автомобілів 26-28%;

на основі беззбиткової роботи за 6 місяців окупити та сплатити повну суму за франшизу, отриману в кредит;

повернути за 1 рік кредит та сплатити відсотки за його користування;

мати за результатами 1 року капіталізований чистий прибуток 50,6 тис. грн, а на кінець 2 року - 152 тис. грн. власного капіталу, що дає можливість придбання сертифікованих спецавтомобілей мобільного обслуговування PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" та значного нарощення обсягу послуг в сегменті виїздного мобільного обслуговування.

автомийка конкуренція фінансова довгострокова

Розділ 1. Компанія "Pit-stop express мийка" на ринку послуг автомийок та її оточення

1.1 Аналіз ринку послуг автомийок в м. Дніпропетровську


1.1.1 Споживчі характеристики ринку послуг автомийок в м. Дніпропетровску

Кількість легкових автомобілів в експлуатації в України зростає за даними Укравтопрома [6] наступними темпами: 185 200 нових автомобілів у 2012 році, 213 322 нових автомобілів у 2013 році, 57 688 нових автомобілів у першому півріччі 2014 року. Середня кількість легкових автомобілів в експлуатації на 1000 населення України в 2013 році досягла показника 143 автомобіля на 1000 жителів.

В м. Дніпропетровську працюють 76 автосалонів по продажам 52 світових марок легкових автомобілів з середнім обсягом річних продаж нових автомобілів в м. Дніпропетровську - 6500-7000 автомобілів [6]. Загальна кількість легкових автомобілів в експлуатації в м. Дніпропетровську у 2014 році оцінюється у 200 000 автомобілів, при цьому 12500 автомобілів є автомобілями VIP-класу вартістю більше 70 тис. доларів США [6].

Для обслуговування такої кількості автомобілів у м. Дніпропетровську станом на 2014 рік розгорнута мережа з 168 стаціонарних автомобільних мийок різних фірм, різної якості та різної потужності, в основному при станціях технічного обслуговування та при автозаправочних станціях [10].

У будь-який час року автолюбителів цікавить одне дуже важливе питання, як швидко помити свій автомобіль з мінімальними витратами і до максимального блиску. Ускладнюється все ще й тим, що автолюбителю доводиться обирати між цілою армадою різних типів мийок, кожна з яких володіє своїми особливостями, перевагами і недоліками.

Сучасні стаціонарні автомобільні мийки застосовують, в основному, наступні технології миття з використанням великої кількості води (як холодної, так і підігрітої до 40 градусів по Цельсію) [11]:

         щітково-водна контактна технологія;

-        пінно-водна безконтактна технологія;

         порошково-водна безконтактна технологія

ЩІТКОВО-ВОДНА ТЕХНОЛОГІЯ контактного способу мийки автомобіля здійснюється за допомогою подачі мийного засобу (шампунь розчинений у воді за допомогою дозуючого устрою) через шланг із пістолетом на кінці із щіткою на поверхню автомобіля. Якість помитого автомобіля залежить від вміння рухати щіткою по лакофарбовому покриттю. Після цього процесу автомобіль необхідно облити водою під високим тиском для того щоб змити залишки шампуню, піску, жирів і інших забруднень. Недоліком даного способу є ушкодження лакофарбового покриття від контакту із щіткою. Як показує практика щітка далеко не завжди перебуває в гарному стані, а попросту говорячи весь пісок і бруд збирається на щетині щітки.

ПІННО-ВОДНА ТЕХНОЛОГІЯ безконтактної мийки з'явилася порівняно недавно, завдяки розробці потужних мийних засобів на основі сучасних поверхнєво-активних речовин і спеціальних добавок, які підсилюють миючу здатність, що одержало назву - активна піна. Активна піна дозується спеціальним пристроєм (з точним дотриманням пропорції дозування) і подається в насос високого тиску. Через трубопровід і пінний спис активна піна покриває "сніговою шапкою" автомобіль. При попаданні на поверхню активна піна вступає в реакцію із брудом, жирами, і абсорбує їх. Після цього прореагувавши піна змивається великою кількістю води, а поверхні автомобіля просушуються феном. Технологія безконтактної пінної мийки на автомийці позбавлена недоліку мікроушкоджень поверхні. На сьогоднішній день є лише кілька західних виробників устаткування для "пінних” автомийок.

ПОРОШКОВО-ВОДНА ТЕХНОЛОГІЯ безконтактної мийки застосовує принцип попереднього розчинення порошку в спеціальному бачку з теплою водою, порошок подається через дозуючий устрій. З бачка миючий розчин надходить у помпу, потім під високим тиском подається через шланг на пістолет зі списом. Візуально це схоже на мильну рідину, що попадає на лакофарбове покриття під високим тиском. Для якісного результату необхідно не пропустити пробілів при мийці кузова струменем зі списа (при нанесенні порошкової суміші), бо у цих місцях бруд залишиться. Після цього прореагувавши піна змивається великою кількістю води, а поверхні автомобіля просушуються феном.

За типами стаціонарні сучасні автомийки в Україні можна розділити на кілька категорій - безконтактні та контактні, а також автоматичні і ручні:

1. Контактна ручна мийка

Даний тип автомийки є найбільш поширеним на території України. Сама ж процедура мийки практично нічим не відрізняється від самостійного миття автомобіля. Єдина різниця полягає лише в тому, що замість підручних інстру-ментів (шланг, лійок, рушників і так далі) використовуються спеціальні миючі апарати, автошампуні і протиральні м'які ганчірки.

Переваги такої мийки незаперечні - дешево, якісно і досить швидко. Якщо всі заходи проводити з допомогою якісних шампунів і "Керхера", то навіть самі важкодоступні місця не опиняться без уваги. Колісні арки, з'єднання дзеркал, диски, дверні ручки і інша "дрібнота" - все буде вимито ідеально.

З недоліків можна виділити звичайний людський фактор, адже якість миття багато в чому залежить від акуратності і старанності працівника.

2. Безконтактна ручна мийка

Даний тип автомийки з'явився на території України порівняно недавно - близько 10 років тому. Тільки от широкого поширення безконтактна мийка не отримала. Основним "працівником" тут є спеціальний пінопістолет, який "генерує" під сильним напором піну. Остання наноситься на автомобіль і через кілька хвилин змивається. Далі кузов добре просушується з допомогою потужного фена.

Перевага - ніякого ручного протирання, а це означає мінімум механічного впливу і подряпин. Як вже згадувалося, при ручній мийці працівник може робити протирання з різною силою і серветками далеко не кращої якості. Як наслідок - поява подряпин. У випадку з безконтактною мийкою це повністю виключено.

Недолік - все той же людський фактор, адже машина може бути не повністю омита і не до кінця висушена. При цьому власники часто змушують економити своїх працівників на спецзасобах, що, відповідно, виливається у низьку якість роботи.

3. Контактна автоматична мийка

Такі автомийки бувають портального і тунельного типу. У першому випадку машина стоїть нерухомо під час миття, а над нею пересувається і миє спеціальна рамка з щітками. У другому випадку - машина кріпиться на конвеєрі і проходить через мийний комплекс. Основний робочий елемент в обох випадках - щетинні валики. В процесі миття на кузов подається вода і шампунь. По завершенню роботи автомобіль добре просушується.

Переваги такого методу - повний автоматизм, а, отже, відсутність так званого людського фактора. Сам процес миття займає набагато менше часу, ніж при ручному варіанті. Якщо все устаткування добре налагоджено і використовуються якісні щітки, то хорошого результату можна досягти навіть при швидкій мийці.

До недоліків можна віднести дорожнечу самого бізнесу. Щетинні валики, які застосовуються в роботі, обійдуться підприємцю в "копієчку". А саме якість щітки - це дуже важливий фактор. Від нього залежить ступінь впливу на кузов і кінцевий результат. Ще один мінус - неможливість відмити від кузова "старий" бруд. Та й важкодоступні місця часто залишаються недоторканими.

4. Безконтактна автоматична мийка

Даний тип мийки найбільш популярний в Америці. В Україні ж такого бізнесу майже немає (за рідкісним винятком). Конструктивно і по організації чищення безконтактна автоматична мийка дуже схожа на щіткову. Різниця лише в тому, що "вовняні" валики не застосовуються. Замість них очищуючий ефект має звичайна вода, що подається під тиском.

Переваги даного методу - повний автоматизм і економія на персоналі. З обслуговуючого персоналу досить тільки касира. Завжди є можливість заощадити на витратних матеріалах. Ніякого фізичного контакту з кузовом немає, тому його пошкодження виключено.

З недоліків можна виділити поверхневий ефект та неможливість видалити серйозні забруднення. Якщо в машині є проблеми з гумками і ущільнювачами, то дуже висока ймовірність попадання води всередину автомобіля.

До особливого класу відносяться зарубіжні автомиєчні комплекси для VIP-автомобілів з послугами водної мийки - "євромийка" та "наномийка" [11]:

а) Євромийка - це 5-ти фазна Мийка кузова:

1-фаза - Безконтактна мийка первинним складом Multi Star:

Склад для первинної мийки - безфосфатна піна. За рахунок використання хімічних складових останнього покоління й нейтралізуючих присадок, "MULTI STAR", не впливає на ЛКП, хром, алюміній і гумки. Має дуже високу концентрацію. Дуже добре видаляє бруд. Можна застосовувати для хімчистки статі й тканини в салоні автомобіля.

2 - фаза - Мийка спеціалізованим автошампунем GLANZWACHS-SHAMPOO - шампунь із воском, для ручної мийки пористими губками, які, у свою чергу, не впливаючи на ЛКП, ідеально видаляють залишки статичних забруднень із кузова автомобіля. Ефективний універсальний РН - нейтральний шампунь для ручної мийки не роз'їдає рук і автомобільних лаків закріпляючими компонентами. При змиванні водою - водна плівка розривається так, що не залишається слідів води. Лаку надається блиск, що довго зберігається.

3 - фаза - Мийка колісних дисків кислотним спец. складом QUATTRO-ACID-STAR XLACID-STAR XL - це висококонцентрований очисник з кислотних компонентів і дорогих тензидів, що очищає найдужчі забруднення на сталевих й не ушкоджених кислотостійких лакованих дисках. За рахунок високої концентрації продукту QUATTRO-ACID-STAR XL дуже економічний і немає йому рівних.

4 - фаза. Консервація ЛКП спеціальним складом MAGIC DRY & CARE - Турбо-Кошти для сушіння з нано-консервантом. Високоякісний віск, що сушить, створений на основі сучасних технологій для чудового сушіння й консервації поверхні автомобіля. Нано-частки на основі іонного зв'язку утворюють стійку "сітку" для захисту від зовнішніх впливів на тривалий період часу. Ідеальне співвідношення 3-х основних компонентів сприяє швидкому розриву водяної плівки й дає можливість здувати всі краплі без залишку.

5 - фаза. Продувка - сушіннґ кузова повітрям.

б)"Наномийка" - це трифазна мийка, що дає автомобілю максимальний блиск і стійкий захист як після швидкого полірування.

1 - фаза - Обробка первинним складом Multi Star і безконтактна первинна мийка.

-фаза - Ручна мийка особливим наношампунем NanoMagic Glanzwachsshampoo, розробленим компанією Кох-Хімія (Німеччина) для регенерації лаку, що дуже ніжно видаляє всі забруднення з поверхні ЛКП, надає блиск автомобілю й стійкому захисту ЛКП. Даний шампунь є продуктом нового покоління. Він сполучає в собі як мийку автомобіля, так і її консервацію. NanoMagic розроблявся для регенерації НАНОЛАКА (2-До nano), однак його властивості виявилися добре застосовуємі для використання на всіх видах лакофарбових поверхонь. Його вплив на лак можна зрівняти з поліруванням автомашини восковими політурами: подряпини залишаються, але стають ледь помітними за рахунок правильного переломлення променів світла й повернення глибокого кольору автомашині. Даний ефект досягається за рахунок створення міцних молекулярних ґрат на кузові автомобіля, молекули в якій відновлюють і надають глибокий блиск лаку.

3 - фаза. Мийка колісних дисків кислотним спец. складом QUATTRO-ACID-STAR XL.

1.1.2 Ринкові потреби послуг автомийок в м. Дніпропетровску

Максимальна денна пропускна можливість 168 автомийок м. Дніпропетровська при 8-ми годинному режимі роботи, середньому часі миття машини 30 хвилин та 2-х постах одночасного миття становить:

5400 автомобілей/день

Відповідно, надання послуг миття автомобіля може бути надане:

 - 1 раз за 37 днів.

Це явно недостатньо, оскільки легковий автомобіль середнього класу в місті треба мити 1 раз на 5-7 днів, а VIP-автомобілі 1 раз на 2 дні.

Відповідно, власники стаціонарних автомийок в м. Дніпропетровську:

застосовують попередній запис власників авто на миття в жорсткий часовий графік;

подовжують робочий час автомийок (на цілодобових автозаправках);

застосовують оновлення обладнання та технологій миття, які скорочують час миття до 10 хвилин (автоматичні мийки), що приводить до зростання вартості послуг.

Відповідно, враховуючи естетичні вимоги великого міста до зовнішнього вигляду автомобіля, виникає незадовільнена потреба у власників автомобілів до щоденного оперативного миття автомобіля на місці автостоянки власними силами, або за викликом спеціальної бригади мийників.

1.1.3 Тенденції ринку послуг автомийок в м. Дніпропетровску

Враховуючи незадовільнені потреби автовласників м. Дніпропетровська до обсягів надаваємих послуг автомийок, сучасними тенденціями ринку послуг автомийок в м. Дніпропетровську є:

.        Впровадження VIP - стаціонарних автоматичних однопостових рамочно-безконтактних мийок фірми "Karcher" (пінно-порошкова технологія під високим тиском води - до 140 атмосфер) [11];

2.      Впровадження стаціонарних автоматичних безконтактних багатопостових "тунельних" автомийок закордонних виробників (пінно-порошкова технологія під високим тиском води - до 140 атмосфер) [10];

.        Впровадження стаціонарних бехконтактних автоматичних багатопостових мийок самообслуговування закордонних виробників (самостійно по купленій програмі - пінно технологія під високим тиском води - до 70 атмосфер) [12];

.        Впровадження іноваційних технологій мобільного миття автомобілей без застосування води (на загальних автостоянках торгівельних центрів та з виїздом бригади на місце розташування автомобіля) - технологія компаній "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" (м. Дніпропетровськ) [8] та "FSM-МОБІЛЬНА АВТОМИЙКА" (м. Харків) [9].

PIT-STOP EXPRESS МИЙКА - це сучасний підхід до мийки автомобіля без застосування води миючими розчинами французької фірми "STARC" [7]:

-        Deamond.net (перше миття забрудненої поверхні автомобіля);

-        Demostiquant (видалення бруду від мошкари, птиць, смоли, масла);

-        Poly Wash (миття колісних дисків, металевих поріжків);

-        Nettoyant Vitres (очищення скляних поверхней, видалення бруду від вихлопних газів, дорожнього пилу)

Розпилені засоби FSM (за 30-60 сек) проникають у верству бруду, розм'якшують його, а образивні часточки бруду й пісок обволікаються гелеобразною речовиною й виявляються в "капсулі", крім того на поверхні лакофарбового покриття створюється захисна плівка, що захищає від ультрафіолету й зменшує забруднюємість поверхні. Потім бруд безпечно видаляється з поверхні рушником з мікроволокна. Мікрофібра усмоктує до 5 разів більше вологи, ніж звичайний рушник, і збирає бруд набагато ефективніше, окрім цього в одній дії здійснюється миття, полірування й захист поверхні автомобіля.

Переваги технології миття авто без води:

Багатофункціональність. "Автомийка без води" миє без подряпин, полірує й захищає лакофарбове покриття авто, заміняючи собою арсенал дорогої автокосметики. Прекрасно видаляє різні види важких забруднень - від слідів птахів і комах до смоли й масла. Надміцна гідрофобна плівка створює ефект дзеркального полірування, володіє брудовідштовхуючими властивостями й захищає авто від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, кислотних опадів і агресивного впливу навколишнього середовища.

Універсальність. "Автомойка без води" підходить для очищення й полірування всієї поверхні кузова, фар, скла, колісних дисків і навіть двигуна. Одночасно під час мийки полірується й вкривається автомобіль захисною плівкою з ефектом твердого воску. Відновлюється колір фарби і її глибина, створюється ефект "мокрого" блиску авто. Швидке й без утворення патьоків і розводів очищення скла автомобіля й дзеркала. Автомобіль буде захищений від корозії, і завжди буде виділятися з потоку машин своїм чистим і начебто тільки що відполірованим кузовом.

Безпека. "Автомойка без води" відповідає сучасним екологічним вимогам і абсолютно безпечна для людини й навколишнього середовища. Мийний засіб можна використовувати навіть без рукавичок. Не впливає на лакофарбове покриття авто.

Економічність. Значна економія на мийці, особливо на поліруванні й твердому воску. Зниження видатків і економія часу на підтримці зовнішнього вигляду автомобіля. Транспортні засоби після "автомойки без води" менше забруднюються, збільшується інтервал між мийками.

Екологічність. "Суха мийка автомобілів" набагато екологічніше звичайної мийки. Це єдина у світі технологія, що дозволяє помити й відполірувати автомобіль "без застосування жодної склянки води". Багаторічна практика в західній Європі й США доводить перевагу даної технології.

В табл. 1.1 наведений приклад комерційних переваг відкриття бізнесу для сучасних стаціонарних та мобільних автомийок [8], який полягає в порівняльно незначному рівні початкового капіталу (по франшизі) для мобільних авто-мийок без води, а також відсутності витрат на виділення земельної ділянки, побудови стаціонарної автомийки, погодження умов та підключення електрики, води та каналізації.

Таблиця 1.1

Комерційні переваги бізнесу мобільних автомийок [8]

Показник

Сучасна безконтактна стаціонарна автомийка

Мобільна автомийка " PIT-STOP" без води

Форма організації

Приватний підприємець + найманий персонал (спрощена система оподатковування)

Офіс (адміністратор - диспетчер) + співтовариство приватних підприємців - мийників (стандартна ставка податку на фізособу - ПП)

Пошук місця для надання послуг

від 1-го місяця

від 1-го тижня

Оренда земельної ділянки для стаціонарної автомийки

від 1000$

відсутня

Оренда площі стоянки Торгового центра для мийки автомобілів без води (3 парковочних місця)

 

від 1000 грн. /міс.

Оформлення дозвільних документів

від 1-го року

Відсутня

Закупівля професійного устаткування (на 1 пост)

від 8000$

6000 - 16000 грн. (франшиза)

Транспортні засоби для виїзду до клієнтів

 

1етап - велосипеди з багажниками " PIT-STOP", 2 етап - лізинг спецавтомобілей " PIT-STOP" (транспорт офісу + автоправа в мийників)

Одержання техумов проекту і підключення до міських мереж (електрика, вода, каналізація)

1/3 загального бюджету

Відсутня

Час на будівництво

від 4-х місяців

Відсутня

Витрати на рекламу торговельної точки

від 1000$

від 500 грн.

Оплата комунальних послуг (електрика, вода, каналізація) і податкових зборів

від 400$ щомісяця

200 грн. /міс

Максимальна пропускна здатність

до 40 авто в день

не обмежена (до 20 автомобілів на 1 мийник /день)

1.2 SWOT-аналіз компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


1.2.1 Сильні сторони компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Сильні сторони та успіх компанії " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" укладається в наступному [8]:

. Своєчасність і актуальність." PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" - Перша Мобільна Автомийка, що використовує тільки самі якісні матеріали й роботу сертифікованих фахівців." PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" - унікальна компанія, що займає нову нішу в сфері послуг з мийки автомобілів.

. Продумана стратегія розвитку. У створенні й керуванні компанії " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" беруть участь професіонали, що мають багаторічний досвід роботи в бізнесі, у сфері рекламного ринку, у сфері керування й розвитку й маркетингу. На даному етапі розвитку компанія " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" орієнтована на агресивну експансію регіонів і тверду конкурентну політику.

. Унікальна концепція. Дизайнерська уніформа наших фахівців, брендовані автомобілі, розроблені діалоги із клієнтами, чіткі структури продажів, продумана стратегія розвитку, розроблена рекламна політика (яка містить у собі ексклюзивні PR і промо-акції), корпоративний сайт із виділеними сторінками для кожного міста й інтернет-магазином, готові схеми партнерських відносин з різними компаніями й інші позиції розвитку компанії наділяють бренд " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" унікальною цінністю в очах цільової аудиторії.

. Орієнтація на можливості. Концепція проекту " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" - це прогресивний розвиток сфери послуг мобільної автомийки. Відділ розвитку " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" регулярно проводить моніторинг нових напрямків у різних сферах, що стосуються даного виду бізнесу. Це дозволяє миттєво відслідковувати новітні тенденції й завдяки широкій географії розвитку успішно й вчасно впроваджувати їх у містах - франчайзі.

. Глобальність проекту. Партнерство з компанією " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" робить франчайзі офіційним представником самої швидкозростаючої компанії в новій області бізнесу. Компанія планує відкрити свої філії більш ніж 100 містах України й ближнього зарубіжжя. Участь у франчайзинговій програмі компанії " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" - це можливість одержувати всі плюси й переваги партнерської мережі, а також брати участь у всіх рекламні й PR-кампаніях "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА".

1.2.2 Слабкі сторони компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Слабкими сторонами компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" є технологічно - сезонні обмеження діяльності [8].

Так, послуги мобільного "миття автомобілів" без води не виконуються в умовах:

під відкритим небом під час погодних опадів;

при температурі навколишнього середовища нижче 5 градусів за Цельсієм;

при скупченні на автомобілі шматків налиплого бруду після поїздок у позашляхових умовах (перегони по бруду, полювання й риболовля в заболочених місцях, поїздки по розмоклих неасфальтованих шляхах);

при повному або частковому зледенінні поверхні автомобіля.

1.2.3 Можливості компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Основними можливостями компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" є подолання технологічно-сезонних обмежень діяльності за рахунок будівництва (або оренди) на осінньо-зимній та дождливий період пересувних критих мобільних та стаціонарних (опалюємих електрофенами) боксів, що дозволить:

проводити миття автомобілів в пересувних критих мобільних боксах на автостоянках торгівельних центрів під час дощів;

проводити миття автомобілів в зимовий період при температурі навколишнього середовища нижче 5 градусів за Цельсієм з попереднім "відморожуванням” зледенніння поверхні автомобіля електричними фенами.

Враховуючи зниження купівельної спроможності "середньовартісного” та "низьковартісного” автосегментів доцільно впровадження Інтернет - магазину по роздрібному продажу сертифікованих розчинів, розпилювачів та спецрушників для самостійного миття автомобілей власниками по технологічним інструкціям компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА".

1.2.4 Загрози для компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Основними загрозами для компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" є:

девальвація курсу національної валюти, що при 100% імпортуванні засобів мобільного миття автомобілів із Франції приведе до суттєвого зростання собівартості послуг та зниження прибутку;

кризові явища в економіці України та зниження купівельної можливості власників автомобілів середнього класа, їх перехід на самообслуговування (миття автомобілів власними зусиллями);

зростання конкуренції з боку стаціонарних "водних” автомийок м. Дніпропетровська за рахунок модернізації безконтактного зарубіжного обладнання автоматичних режимів миття автомобілів, зменшення часу на автоматичне миття автомобіля до 7-10 хвилин та нарощування кількості постів на автомийках.

1.3 Конкуренція на ринку послуг мобільних автомийок "без води” в м. Дніпропетровску


"Безводна” технологія миття автомобілів хімічними розчинами є можливою тільки при застосуванні сертифікованих розчинів, за дію яких несе гарантійну відповідальність фірма - розробник засобів та технології миття.

Враховуючи унікальність розробок французької фірми "STARC" в області хімії полімерів та їх монопольному імпортуванні компанією "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" на територію України, на сучасний стан конкуренція на ринку послуг мобільних автомийок "без води” в м. Дніпропетровску для компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" відсутня. За допомогою механізма франшизи компанія "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" регулює регіональний розвиток компаній, які розвивають свій бізнес на основі купленої франшизи, та не допускає неконтрольованого розширення конкурентів в регіонах.

1.4 Товарна пропозиція компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


PIT-STOP EXPRESS МИЙКА - це сучасний підхід до мийки автомобіля без застосування води. Автомийка без води - це 100% ручна акуратна робота, у процесі не використовується вода, а після мийки немає бруду, патьоків і розводів. Це стало можливим завдяки унікальним розробкам французської фірми "STARC" в області хімії полімерів (український ділер, який виконує на території України роздрібне розфасування продукції, імпортованої з Франції, в виробничі ємності для миття автомобілів - спільне україно-французьке підприємство FSM - м. Харків [9]):

-        Deamond.net (перше миття забрудненої поверхні автомобіля);

Demostiquant (видалення бруду від мошкари, птичого помету, соку дерев);

         Poly Wash (миття колісних дисків, металевих поріжків);

-        Nettoyant Vitres (очищення скляних поверхней, видалення бруду від вихлопних газів, дорожнього пилу)

Особливості хімічних очисників автомийки "без води” та спеціального складу мікрофібрових рушників для видалення прореагувавших розчинів:

очищують й полірують всі частини кузова, фари, стекла, колісні диски й хромовані поверхні;

спеціальна структура мікрофібрових рушників дозволяє "всмоктувати" прореагувавши очисники в 5 разів ефективніше тканей та одночасно полірувати поверхню;

захищають лакофарбове покриття;

видаляють комах, пташиний кал, смоли й інші забруднення;

не залишають розводів;

зменшують забруднюємість поверхні після обробки;

доглядають за пластиком;

з легкістю очищують салон від багатьох забруднень;

відповідають сучасним екологічним вимогам і абсолютно безпечні для людини й навколишнього середовища (мають слабий запах, на 90% розлагаються живими бактеріями, хімічно не взаємодіють з металами, пластиком та автогумою);

мають гарантію виробника заводів у Франції й відповідають всім передовим технологіям;

зручні, прості й ефективні у використанні;

не вимагають застосування спеціальних знань і навичок;

можливість використання на будь-якій лакофарбовій поверхні, різних транспортних засобів: автомобілів, катерів, мотоциклів, гідроциклів, скутерів, снігоходів, гвинтокрилів, літаків;

прореаговані хімічні очисники розчинюються в воді та сольвентах, що дозволяє прання рушників із мікрофібри, їх сушіння та повторне функціональне використання до 500 циклів.

Таблиця 1.2

Основні характеристики засобів автомиття "без води” [9]

Назва продукту

Опис продукту

Спосіб застосування

Експлуатаційні характеристики продукта

Вся продукція вироблена фірмою Starc (Франція), розфасованої упаковано FSM під контролем Starc.

1.

Deamond Net

Deamond Net (очищення й полірування без води) - дозволяє мити й полірувати автомобіль, завдяки утвореній захисній плівці, без розводів: деталі кузова, фарбовані бампери, надаючи їм інтенсивний блиск. Засіб при швидкій мийці машини без води не дряпає лакофарбове покриття.

Спосіб застосування - наносити на сухий кузов. Розпорошуйте продукт і мийте автомобіль рівномірно, невеликими ділянками (дах, двері, капот, крила й т.д.).30 сек. після розпрошування необхідні речовині, щоб прореагувати із брудом. Витирайте бруд без застосування сили мікрофібровою ганчіркою, після цього пополіруйте поверхню круговими рухами чистою мікрофіброю з невеликим нанесенням розчину на кузов.

Запах - слабкий, РН =7. Затвердіння - 0°С. Температура горіння - не підтримує горіння по нормах ЄЕС. Розчинний у воді, нерозчинних і звичайних органічних сольвентах. Продукт розкладаємо живими організмами на більш ніж 90%. Не містить небезпечних речовин, передбачених директивою 2001/58/ЄС.

2.

Nettoyant Interieur

Nettoyant Interier (догляд за салоном) - призначений для очищення інтер'єра, легко справляється з багатьма видами забруднень. Продукт багатоцільовий, його можна застосовувати на: тканині, пластику, шкірі, дереві, металі, склі.

Спосіб застосування: Рівномірно розпорошити розчин на очищувану поверхню, дати час (залежно від забруднення поверхні) речовині прореагувати із молекулами бруду. Коврики й тканини повинні бути попередньо оброблені пилососом. Для дрібнозернистих приладових панелей, з безліччю дрібних елементів, рекомендовано використовувати маленьку щітку. Витирати за допомогою мікрофібри.

Запах - слабкий. РН - 12,5. Затвердіння - 0°С. Повністю розчинний у воді. Продукт розкладаємо живими організмами на більш ніж 90%. Речовина містить чистячі та знежирюючі компоненти, інгібітори корозії, поверхнево-активні речовини не іонного типу. Нешкідливий для сталей, пластиків, тканин, легких сплавів. Не містить небезпечних речовин, передбачених директивою 2001/58/ЄС.

3.

Nettoyant Vitres

Nettoyant Vitres (догляд за склом) - ідеально очищає й знежирює всі скляні поверхні автомобіля, не залишає розводів. Зсередини видаляє нікотинову плівку, відбитки пальців. Зовні видаляє бруд від вихлопних газів, налиплу мошкару, пил. Перешкоджає осадженню пилу після мийки.

Спосіб застосування: розпорошити тонкою верствою й витерти мікрофіброю круговими рухами. У міру необхідності, операцію повторити.

Запах - слабкий. РН - 12,5. Затвердіння - 5°С. Повністю розчинний у воді. Продукт розкладаємо живими організмами на більш ніж 90%. Нешкідливий для металу й гуми. Не містить небезпечних речовин, передбачених директивою 2001/58/ЄС.

 4.   

 Poly Wash

Універсальний мийний засіб, що дозволяє чистити без особливих зусиль сильні забруднення. Його формула підходить для миття тканини, пластику, металу, дисків і навіть двигуна автомобіля.

Спосіб застосування - використовувати на сухих поверхнях. Розпорошувати на відстані 20 см від поверхні. Дати від 30 секунд можливість речовині прореагувати із брудом, час залежить від забруднення, і витерти мікрофіброю.

Запах - слабкий, РН = 12,5 Затвердіння - 0°С. Повністю розчинний у воді Продукт розкладаємо живими організмами на більш ніж 90% Речовина містить чистячі та знежирюючі компоненти, інгібітори корозії, поверхнево-активні речовини не іонного типу Нешкідливий для сталей, легких сплавів Не містить небезпечних речовин, передбачених директивою 2001/58/ЄС

5.

Demoustiqant

Demostiquant (очищення від мошкари) - його формула дозволяє видалити налиплу мошкару й видалити пташиний кал без особливих зусиль, відокремлює бруд від поверхні без необхідності змивати водою.

Спосіб застосування - Використовувати на сухих поверхнях. Розпорошувати на відстані 20 см від поверхні. Дати від 30 секунд можливості речовині прореагувати із брудом, час залежить від забруднення, і витерти мікрофіброю. При сильному забрудненні операцію повторити.

Запах - слабкий, РН =: 11,5. Затвердіння - 0°С. Повністю розчинний у воді. Продукт розкладаємо живими організмами на більш ніж 90%. Речовина містить чистячі і знежирюючі компоненти, інгібітори корозії, поверхнево-активні речовини не іонного типу. Нешкідливий для сталей, легких сплавів. Не містить небезпечних речовин, передбачених директивою 2001/58/ЄС.

6.

Микрофибра

Мікрофібра - це унікальна тканина з найтонших мікроволокон, що ефективно використовується для очищення різних поверхонь.

 

Застосовуємі розчини повністю розчинюються в воді, тому рушники з мікрофібри можна прасувати та висушувати до 100 циклів застосування.

1.5 Діяльність компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


"PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" (Дата заснування компанії: 2010 рік, м. Дніпропетровськ, пр. Правди, 29, оф. 202) - це перша в Україні професійна мобільна автомийка без води, що використовує технологію хімічного миття автомобілів та високоякісні сертифіковані матеріали виробництва Франції (компанія "STARC" [7]). Основні клієнти послуг " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" - це автомобілісти, які мають прибуток вище за середнє, не люблять черги традиційних мийок і цінують свій час.


На сьогодні компанія 3-ма бригадами в м. Дніпропетровську обслуговує 3 стаціонарні площадки (на автостоянках біля торгівельних центрів) [8]:

ТЦ "Терра", ул. Паникахи 15, с 10: 00 до 20: 00;

ТЦ "Наша Правда", ул. Газеты Правда 31Д, с 10: 00 до 20: 00;

Авторинок "Северный", ул. Курсантская 22, кожну суботу.

Також диспетчер компанії приймає по телефону заявки від власників автомобілів в будь-якій частині м. Дніпропетровська на прибуття на протязі 60 хвилин мобільної бригади компанії та виконання на протязі 30 хвилин миття автомобілів згідно заказу клієнта:

зовнішнє миття та очищення (без присутності власника автомобіля на час виконання робіт);

повне миття та очищення поверхні автомобіля, салону та багажника (з присутністю власника автомобіля на час виконання робіт по внутрішній очистці).

Компанія "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" (м. Дніпропетровськ) є власником мастер-франшизи від французської фірми "STARC”, тому, освоївши автомобільний ринок м. Дніпропетровська, вона розробила франшизи для впровадження "мийок без води” на території України у вигляді фірм - франчайзі (рис. 1.1)

Рис.1.1 Представництва компанії (по франшизі) в Україні [8]

Розділ 2. Маркетингова стратегія компанії "Pit-stop express мийка"


2.1 Місія компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


Молода компанія, що швидко розвивається, відкрита для співробітництва з партнерами, які розділяють і підтримують наше прагнення до популяризації безводного способу мийки автомобіля. Ми представляємо в Україні продукцію та технологію французької компанії "STARC”, лідера по виробництву засобів для безводної мийки автомобіля й інших транспортних засобів.

2.2 Довгострокові маркетингові цілі компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


. Цільова аудиторія споживачів компанії " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" (мобільна автомийка без води) - послуга розрахована як на приватного автовласника, так і корпоративних автовласників, які в першу чергу цінують свій час і комфорт - більше немає необхідності їхати (економія бензину й часу), стояти в черзі (економія часу), очікувати, поки обслужать автомобіль на мийці (економія часу). Автомобіль може бути вимитим - "тут і зараз" (паркінги, готелі, ресторани, торгово-розважальні центри й т.д.), доки власник (приватний чи корпоративний) зайнятий своїми справами чи відпочиває.

. На даному етапі розвитку компанія " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" орієнтована на агресивну експансію регіонів і тверду конкурентну політику з застосуванням франчайзингової технології.

. Як франчайзер в Україні компанія " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" постачає фірмам-франчайзі: дизайнерську уніформа фахівців, брендовані автомобілі, розроблені діалоги із клієнтами, чіткі структури продажів, продуману стратегія розвитку, розроблену рекламна політика (яка містить у собі ексклюзивні PR і промо - акції), корпоративний сайт із виділеними сторінками для кожного міста й інтернет-магазином, готові схеми партнерських відносин з різними компаніями й інші позиції розвитку.

. Партнерство з компанією " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" робить франчайзі офіційним представником самої швидкозростаючої компанії в новій області бізнесу, а участь у франчайзинговій програмі компанії " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" - це можливість одержувати всі плюси й переваги партнерської мережі, а також брати участь у всіх рекламних й PR-кампаніях "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА".

2.3 Довгострокові фінансові цілі компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


Довгостроковими фінансовими цілями компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" є зростання прибутку за рахунок:

         розширення обсягів обслуговування в м. Дніпропетровську;

-        отримання доходів від продажу франшиз та розвитку регіональних представництв в України (до 100 самостійних філій);

         отримання доходів за рахунок розвитку центру оптового постачання матеріалів для франчайзингових філій;

         отримання доходів від розвитку Інтернет - магазина по роздрібному продажу сетифікованих засобів мобільного "миття автомобілів без води” автовласникам "середньовартісного” та "низьковартісного” сегменту автомобілів для самостійного миття автомобілів (при бажанні).

2.4 Цільові ринки "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


Цільовими ринками компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" за досвідом роботи у 2010 - 2014 рр. є:

         сегмент приватних автовласників (3270), які обслуговуються на 3-х стаціонарних площадках компанії (ТРЦ "Караван”, вул. Нижньодніпровська,17; ТЦ "Міріада" (підземне паркування), вул Калинова, 9а; авторинок "Сєвєрний”);

-        сегмент приватних автовласників (1579), які викликають мобільні бригади в різні місця м. Дніпропетровська (приватні домоволодіння, автостоянки при елітних житлових комплексах);

         сегмент корпоративних автовласників:


Сегмент франчайзингових компаній - представництв в Україні:


2.5 Позиціонування компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


Сегментне позиціонування компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" в м. Дніпропетровську:

. Усього автомийок всіх видів в місті - 168 [10], з них:

стаціонарних водно-розчинних ручних контактних автомийок - 28;

стаціонарних водно-розчинних ручних безконтактних автомийок - 107;

стаціонарних водно-розчинних автоматичних безконтактних автомийок - 32;

мобільних безводних ручних автомийок - 1

. Час роботи:

автоматичні цілодобові - 32;

ручні (8-00 - 20-00) - 136.

Таким чином, компанія "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" є монополістом в сегменті мобільних безводних ручних автомийок в м. Дніпропетровську.

Цінове позиціонування компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" в м. Дніпропетровську [8]:

Таблиця 2.1

Тип послуги Мобільна мийка без води

Легковий автомобіль

Монопривідний міський кроссовер ("паркетник") - CUV

Повнопривідний позашляховик ("джип"), минивен - SUV

1. Економ-Пакет:

60 грн.

90 грн.

120 грн.

 1.1 мийка, полірування кузова й дисків автомобіля;

 

 

 

 1.2 очищення стекол і дзеркал зовні авто.

 

 

 

2. Комплексний пакет:

90 грн.

120 грн.

140 грн.

 + 2.3 обробка пилососом усередині салону автомобіля

 

 

 

 + 2.4 Мийка порогів і ковриків

 

 

 

 + 2.5 Натирання до блиску стекол зсередини

 

 

 

3. Преміум - пакет:

100 грн.

140 грн.

180 грн.

4. Виклик автомийника в будь-яку частину міста

 25 грн.

 25 грн.

 25 грн.


Порівняльні ціни в водно-розчинних ручних та автоматичних мойках (поверхнєва мийка - Економ-пакети) [10]:

. Автоматична безконтактна мийка "Славутич” (пр. Кірова, 104 а), цілодобова - 70 грн.

. Ручна безконтактна мийка на пр. Кірова,59 (8-00 - 20-00), - 65 грн.

. Автоматична безконтактна преміум - мийка "Акваматик" (Річпорт), цілодобова, - 100 грн.

Додаткові послуги комплексного пакету (табл.2.1) оцінюються на водно-розчинних ручних та автоматичних мойках в 30 - 50 грн. (табл.2.2)

Таблиця 2.2

Прейскурант послуг ручної автомийки "Авалон” (пер. Універсальний) [12]

 Найменування послуг

Вартість послуг, гривень



1 клас

2 клас

3 клас

4 клас

1

Мийка автомобілів (зовнішня мийка+салон)

65

75

85

85

2

Зовнішня мийка (мийка із застосуванням автошампуня, протирання стекол зовні, пороги, протирання насухо, коврики)

40

45

50

50

 3

 Ручне - салон (вологе збирання салону, пилосос, багажник скла усередині)

30

35

40

40

4

Безконтактна зовнішня мийка (зовнішня мийка активною піною без очалки, пороги скла зовні, протирання насухо)

45

50

55

8

Обробка рідким воском

10

10

15

15

9

Натирання пластмасових бамперів

15

20

20

20

10

Натирання покришок

10

10

15

15


Таким чином, в цінових сегментах послуги компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" знаходяться на рівні автоматичних безконтактних мийок (сегмент автомобілів класу вище середнього).

2.6 Стратегія компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


Компанія "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" на ринку послуг автомийок автомобілів відноситься до категорії "нішерів" - фірм, які обслуговують невеликі сегменти ринку, який залишився поза увагою великих підприємств (використовують стратегію ринкової ніші).

Стратегія ринкової ніші є однією з провідних маркетингових стратегій. Ця стратегія розглядається у стратегічному маркетингу з різних позицій, що є наслідком застосування різних класифікаційних факторів маркетингових стратегій [1]:

За класифікацією М. Портеру, стратегія ринкової ніші, яка ще називається стратегією фокусування, або концентрації, є різновидом конкурентних стратегій фірми поряд із стратегіями цінового лідерства і диференціації.

За класифікаційною ознакою вибору цільового ринку фірми стратегія ринкової ніші, яка ще має назву стратегії односегментної концентрації, протистоїть стратегіям сегментної, товарної, селективної спеціалізації та стратегії повного охоплення ринку.

Якщо розглядати маркетингові стратегії з точки зору рівня сегментації ринку, то стратегія ринкової ніші (або стратегія концентрованого маркетингу) протистоїть стратегіям недиференційованого і диференційованого маркетингу.

Як різновид конкурентних стратегій фірми, за класифікацією Ф. Котлера, стратегія ринкової ніші є альтернативною щодо стратегій ринкового лідера, челенджера та послідовника.

Така особлива увага стратегічного маркетингу до стратегії ринкової ніші пояснюється тим, що вона відтворює найголовніший принцип маркетингу - орієнтацію на виявлення і задоволення специфічних потреб споживача.

Незважаючи на те, що стратегія ринкової ніші розглядається під кутом зору різних класифікаційних ознак, вона завжди має однакову сутність: пошук і спрямованість діяльності фірми на специфічні потреби споживачів, які не є об'єктом діяльності інших фірм.

Вибираючи стратегію ринкової ніші, необхідно враховувати такі основні фактори: конкуренцію; цільовий ринок; власні можливості фірми щодо формування конкурентної переваги; особливості позиціонування, тобто представлення товару споживачам [2].

Обрана ринкова ніша має забезпечувати фірмі: прибутковість, потенціал росту (ринкова перспективність), відповідність ресурсним можливостям фірми, низький ризик конкуренції, спроможність фірми відстояти свої ринкові позиції в ніші.

Основна ідея стратегії ринкової ніші полягає у спеціалізації фірми на певному сегменті ринку. При цьому спеціалізація може бути класифікованою за такими ознаками: за географією, за кінцевим споживачем, за співвідношенням "ціна - якість товару", за сервісним обслуговуванням, за різновидами споживачів, за показниками товару.

Стратегія ринкової ніші є найефективнішою для невеликих фірм, які щойно розпочинають свою діяльність на ринку. Досвід багатьох всесвітньовідомих фірм свідчить, що розпочинали вони ринкову діяльність саме зі стратегії ринкової ніші

Залежно від співвідношення темпів зростання фірми-нішера та темпів росту безпосередньо ніші виділяють такі різновиди маркетингових стратегій [4]:

) стратегію підтримання позицій,

) стратегію інтеграції,

) стратегію виходу за межі ніші,

) стратегію лідерства в ніші.

Стратегія підтримання позицій застосовується, якщо темпи зростання і ніші, і нішера зменшуються. У цьому разі фірма не має ні ринкової необхідності розширяти свою діяльність, ні внутрішніх можливостей для розширення. Тому доцільно підтримувати позиції в даній ніші, доки вона не втратить свою ринкову актуальність.

Стратегія інтеграції застосовується, коли темпи росту ніші випереджають темпи росту нішера, тобто фірма-нішер вже не в змозі задовольнити зростаючі потреби ніші за рахунок використання власних можливостей. В цьому разі, ще маючи привілеї позиції нішера, фірма повинна проаналізувати можливість використання різновидів стратегії інтеграції.

Стратегія лідерства в ніші використовується у тому випадку, коли і ніша, і нішер мають тенденцію до прискореного зростання. Тобто ринкові можливості ніші розширюються, і фірма має внутрішні можливості для їх задоволення - вона має всі підстави, щоб стати лідером у ніші.

Стратегія виходу за межі ніші застосовується тоді. коли темпи росту фірми-нішера випереджають темпи росту ніші. Виникає можливість і необхідність виходити в інші сфери бізнесу, використовуючи стратегії росту та диверсифікації. При цьому зовсім не обов'язково залишати діяльність у даній ніші. Нішу не слід залишати доти, доки вона є прибутковою.

2.7 Комплекс маркетингу компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


2.7.1 Послуги компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Не потрібно води, автошампуней, поліролей, інших мийних засобів - усе робиться одними засобами й не гірше, ніж на стаціонарної автомийці. На миття й полірування одного автомобіля йде всього 20-30 хвилин. Жодної подряпини, ні плям, ні розводів, ні патьоків. Поверхня автомобіля стає гладкою, ковзною з характерним ефектом "мокрий блиск". Засоби розроблені за новітньою технологією створюють на поверхні Вашого автомобіля надміцну тонку плівку, що надійно захищає лакофарбове покриття від ультрафіолетового випроміню-вання, різних кислотних опадів і агресивного впливу навколишнього середови-ща.

Послуги "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" В ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ [8]:

Мийка й полірування кузова, чорніння коліс, ефект твердого воску "антидощ";

Комплексне чищення салону з поліруванням пластику;

Повна мийка автомобіля (кузов+салон);

Полірування чистого автомобіля;

Обслуговування корпоративних клієнтів;

Поверхнева мийка двигуна;

Продаж засобів для самостійної мийки автомобіля БЕЗ води;

Продаж абонементів на EXPRESS МИЙКУ по виклику;

Екологічно чиста хімчистка салону;

Полірування ЛКП автомобіля;

Передпродажна підготовка автомобіля.

Таблиця 2.3

Перелік послуг по миттю та очищенню автомобіля [8]

Зовнішня

Повна

LUXURY

Доп. послуги

Мийка із застосуванням нано-молекулярної верстви Чорніння гуми Мийка прорізів і ковриков Ефект Антидощ

Мийка із застосуванням нано-молекулярної верстви Мийка прорізів і ковриков Чорніння гуми Ефект Антидощ Вологе збирання салону Збирання пилососом

Повна мийка Полірування пластику салону Обробка всіх стекол коштами "Антидощ" Кондиціонер для шкіри Ароматизатор повітря на вибір Розкриття кузова нано воском Зняття нагару з дисків Видалення бітуму

Полірування пластику салону Кондиціонер для шкіри Розкриття кузова нано воском Зняття нагару з дисків Видалення бітуму Обробка всіх стекол коштами "Антидощ" Ароматизатор повітря. Видалення плям

2.7.2 Ціноутворення в компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

При розробці ціноутворення компанія "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" розробила прейскурант пакетів послуг "Зовнішня мийка”, "Повна мийка”та "Преміум мийка - LUXURY”, в яких ціна кожного пакету розподіляється в залежності від класу автомобіля на 3 основні категорії (табл.2.4). Окрім цього, за бажанням клієнта виконуються додаткові послуги по окремому тарифу.

Таблиця 2.4

Ціноутворення компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" [8]

Зовнішня

Повна

LUXURY

Доп. послуги

1. Мийка із застосуванням нано-молекулярної верстви 2. Чорніння гуми 3. Мийка прорізів і ковриків 4. Ефект Антидощ Седан - 110 грн. SUV - 120 грн. Позашляховик - 130 грн.

1. Мийка із застосуванням нано-молекулярної верстви 2. Мийка прорізів і ковриків 3. Чорніння гуми 4. Ефект Антидощ 5. Вологе збирання салону 6. Збирання пилососом Седан - 130 грн. SUV - 140 грн. Позашляховик - 150 грн.

1. Повна мийка 2. Полірування пластику салону 3. Обробка всіх стекол коштами "Антидощ" 4. Кондиціонер для шкіри 5. Ароматизатор повітря на вибір 5. Покриття кузова нано воском 6. Зняття нагару з дисків 7. Видалення бітуму 450 грн. 300 грн. економія 150 грн.

1. Полірування пластику салону - 30 грн. 2. Кондиціонер для шкіри - 80 грн. 3. Покриття кузова нано воском - 120 грн. 4. Зняття нагару з дисків - 40 грн. 5. Видалення бітуму - від 20 грн. 6. Обробка всіх стекол коштами "Антидощ" - 50 грн. 7. Ароматизатор повітря - 15 грн. 8. Видалення плям від 30 грн.

Крім цього компанія пропонує абонементи (із знижкою) на мийку автомобіля по виклику [8]:

1. Light (легковий) - 310 грн.

повних express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ", збирання салону з поліруванням пластику) + 1 зовнішня express мийка (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ").

2. Gold (легковий) - 510 грн.

3 повних express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ", збирання салону з поліруванням пластику) + 2 зовнішніх express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ").

3. Platinum (легковий) - 800 грн.

4 повних express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ", збирання салону з поліруванням пластику) + 4 зовнішніх express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ").

4. Light (джип) - 370 грн.

2 повних express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ", збирання салону з поліруванням пластику) + 1 зовнішня express мийка (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ").

5. Gold (джип) - 610 грн.

3 повних express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ", збирання салону з поліруванням пластику) + 2 зовнішніх express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ").

6. Platinum (джип) - 960 грн.

4 повних express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ", збирання салону з поліруванням пластику) + 4 зовнішніх express мийки (мийка, покриття воском, чорніння гуми, ефект "антидощ").

2.7.3 Просування послуг компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Враховуючи обмеженість попиту на ринку м. Дніпропетровська (автомобілі класу вище середнього), розширення бізнесу та просування послуг компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" засноване на територіальному розширенні бізнесу способом продажу франшиз, тобто інструкцій по готовому бізнесу, в інші регіони України (міста з чисельністю жителів більше 200 тис.)

Власник франшизи - франчайзі має наступні переваги для заснування власного бізнесу "з нуля” на основі франшизи та отримує [8]:

) Необхідні для роботи кошти. Завод-виробник (Франція), що виробляє використовувані засоби для мийки, працює з компанією " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" на пріоритетних умовах. Ставши представником " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" франчайзі одержує всі матеріали позачергово, за оптовою ціною, поза залежністю від обсягу закупівель. Крім того, франчайзі стає офіційним дилером заводу на території дії договору.

) Корпоративну атрибутику, фірмові елементи, символіку бренда. Почавши роботу з компанією " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" франчайзі не несете часових і фінансових витрат на побудову бренда з нуля. А це розробка цікавої концепції продавця, логотипа, фірмового стилю, дизайнерських рішень по поліграфії, рекламного аудіоролика, проведення маркетингових досліджень, створення корпоративного сайту й маса інших позицій. Витрати на побудову бренда з нуля коливаються від 25 000 грн. Мінімальні витрати за часом від 3 місяців. Ставши партнером " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" франчайзі відразу й безкоштовно одержуєте розроблену концепцію, логотип, фірмовий стиль, дизайнерські наробітки, результати маркетингових досліджень, корпоративний сайт і подальше постійне обслуговування.

) Виділену сторінку на офіційному сайті компанії " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА". Розробка й створення сайту за часом займає від 1 до 3 місяців, вартість створення якісного та торгуючого сайту коливається від 2000 до 5000 грн. З " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" франчайзі безкоштовно й миттєво стає власником дорогого та високоефективного корпоративного сайту.

) Миттєве придбання репутації серед споживачів за рахунок ведення бізнесу під визнаним фірмовим найменуванням. Клієнти, які замовляють послугу, причепливо ставляться до якості, довіряють тільки професіоналам і тому дуже вимогливі у виборі компанії. Компанія " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" сама глобальна по своїх масштабах і перша у своїй "ніші” послуг мобільного миття автомобілів.

) Впровадження базових партнерських програм. Для того, щоб компанія процвітала необхідно мати велику кількість компаній - партнерів. В " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" ви відразу одержуєте покрокові інструкції й безцінний досвід співробітництва із дружніми компаніями.

) Участь франчайзі в рекламних кампаніях. Клієнти воліють співробітничати з великими й сильними компаніями, що вже довели своя компетентність на ринку." PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" має розгалужену мережа філій в Україні. У цей момент установлені робочі відносини з багатьма автостоянками Дніпропетровська, активно розширюється проект по автомийці по виклику. Центральний офіс компанії " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" рекламуючи свій бренд на державному рівні, відповідно рекламує бренд і діяльність своїх партнерів.

) Рекомендації з організації широкомасштабної рекламної кампанії. Для повноцінного просування компанії необхідно знати основи маркетингу й різні підводні камені рекламного ринку. Співробітничаючи з " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" вам не потрібно витрачати час на навчання особливостям реклами й маркетингу. Ви одержуєте безцінний досвід і конкретні вказівки по просуванню компанії у Вашому місті абсолютно безкоштовно.

) Навчання управлінського персоналу філії. Навчання топ - менеджменту представництва " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" у Вашім місті особливостям і тонкостям керування даним видом бізнесу безкоштовно.

) Постійне постачання креативних ресурсів (нові схемами співробітництва, розроблені партнерські програми, менеджмент - розробки й т.д.). Креативний відділ центрального офісу " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА", а також самі франчайзи в різних містах-партнерах регулярно генерують і впроваджують нові ідеї для просування бізнесу. Це одне з головних переваг франчайзинговій мережі.

) Готові розроблені концепції рекламних кампаній (макети, відео й аудио-ролики, інтернет-банери й т.д.) Вам не потрібно придумувати, винаходити й впроваджувати нові дизайнерські рішення. Зосередьтеся на розвитку й розширенні Вашого бізнесу, а дизайнерський відділ " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" буде постачати Вас всім необхідним протягом усього часу співробітництва.

) Ексклюзивне володіння брендом " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" на території одного міста. Якісний вплив бренда " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" на нову нішу сфер послуг Вашого міста й збільшення Вашого прибутку є на-шим першорядним завданням. Тому в кожному місті бренд " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" розвиває ексклюзивно лише один представник, що першим придбав франшизу компанії.

2.7.4 Канали розподілу компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Придбання франшизи " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" дозволяє в короткий термін запустити високорентабельний бізнес у інших містах України (строк від підписання договору до запуску бізнесу - не більше 1 місяця) і мінімізує всі можливі фінансові ризики, що дозволяє досить швидко досягти стабільних оборотів. До того ж, компанія " PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" надає різнобічну підтримку своїм франчайзі протягом усього періоду функціонування бізнесу.

Таблиця 2.5

Вартість франчайзингового пакету "Все враховано" в залежності від кількості жителів в місті франчайзі [8]

Населення міста

Вартість франчайзингового пакету "Все враховано”

Щомісячний роялті - платіж франчайзі франчайзеру

До 200 тис. осіб

29900 грн.

500 грн.

Від 200 до 500 тис. осіб

36500 грн.

500 грн.

Від 500 тис. до 1 млн. осіб

43800 грн.

800 грн.

Більше 1 млн. осіб

51100 грн.

1000 грн.



Таблиця 2.6

Пропозиції компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" по франшизам [8]


Розділ 3. Фінансовий аналіз діяльності компанії "Pit-stop express мийка"


3.1 Аналіз беззбитковості діяльності компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


Для розрахунку беззбитковості діяльності компанії проведемо розрахунок доходів та витрат для нового представництва, яке придбало франшизу:

. Вихідні умови.

Для початку діяльності засновник (фізична особа) бере кредит в банку 120 000 грн. на 1 рік зі ставкою 3% місячних для:

         придбання франшизи "Все враховано" - 51 100 грн. (з необхідним набором витратних матеріалів);

-        придбання автомобіля "Газель” (б/у) - 50 000 грн.;

         формування початкового оборотного капіталу - 19 000 грн.

2. Укладається договір на оренду офіса (пр. Правди, 29, оф. 209) із оплатою 6000 грн. /міс.

. Укладається договір на оренду 3-місць на автостоянках ТРЦ "Караван" та "Міріада" для організації стаціонарних місць миття автомобілей з оплатою 1000 грн. /міс.

. Наймається персонал для роботи з окладами:

керівник - 6000 грн. /міс.;

бухгалтер - кладівник - 4000 грн. /міс.;

диспетчер - 2000 грн. /міс.;

мийників - по 3000 грн. /міс., з яких формується 2 бригади по 2 мийника для обслуговування автомобілів на стоянках ТРЦ та 1 бригада із 2 мийників для виїздного мобільного обслуговування клієнтів за визовом.

В табл. 3.1 - 3.3 проведений розрахунок доходів та витрат підприємства для прийнятих умов і тарифів діяльності.

Таблиця 3.1

Розрахунок рентабельності миття на стаціонарному місці автостоянки біля ТРЦ (2 ТРЦ - по 2 бригади 2 мийників)


Таблиця 3.2

Розрахунок рентабельності миття на виїзді до клієнта (бригада 2 мийників)


Таблиця 3.3

Розрахунок строку окупності франшизи компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"

Показники

Значення

20. Місячні витрати на зарплату керівника і бухгалтера - кладовщика офісу, грн

13 500,00

21. Місячний обсяг роялти франчайзеру, грн.

1 000,00

22. Місячний обсяг оплати повернення кредиту та відсотків за кредит фізособі (120 000 грн. на 1 рік, ставка 3% міс.), грн.

13 600,00

22. Місячний обсяг оплати податків МП (8% від доходів), грн

13 200,00

23. Місячний обсяг чистого прибутку

8 442,00

24. Вартість пакету франшизи (1 млн. жителів), грн.

51 100,00

25. Срок окупності витрат на покупку франшизи, міс.

6,05


В таблицях 3.1 - 3.2 прийнятий середній тариф для повного пакета миття "паркетника” - міського кросовера - 120 грн. /мийка та середній час роботи мийника - 22 робочих дня по 10 годин (10-00 - 20-00) з поточними перервами до 10 хвилин між заказами та 1 годиною обідньої перерви (для стаціонарних пунктів біля ТРЦ). Для мобільних мийників в розрахунок закладено 60 хвилин переїзду 2-ма маршрутками між місцями заказу (отримують по телефону від диспетчера) та 30 хвилин на миття автомобіля, 22 робочих дня по 10 годин (10-00 - 20-00) з поточними перервами до 10 хвилин між заказами та 1 годиною обідньої перерви.

Як показують результати розрахунків, наведені в табл. 3.1-3.2, при вказаних тарифах та нормативам обслуговування, мийники виробляють свій обсяг фонду заробітної плати та мають ще запас при зниженні кількості заказів.

Планова операційна рентабельність 1 миття автомобіля становить 26 - 28%, а окупність франшизи за рахунок повного використання чистого прибутку після оподаткування складає 6 місяців. При цьому підприємство виконує плановий графік повернення кредиту та сплати % за користування ним, тобто за перших 6 місяців діяльності забезпечуєтся беззбитковість діяльності.

3.2 Аналіз рентабельності діяльності компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА"


При аналізі рентабельності діяльності компанії "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" за перший та другий рік діяльності враховуємо:

. У першому році діяльності компанія повертає кредит та сплачує за нього відсотки на протязі 12 місяців.

. За рахунок чистого прибутку після оподаткування компанія сплачує на протязі 6 місяців витрати на придбання франшизи в кредит на умовах беззбитковості діяльності.

. У першому році з 7 по 12 місяць компанія має чистий прибуток після оподаткування у власному розпорядження, тобто з’являється рентабельність роботи компанії.

. У другому році діяльності компанія не має заборгованостей за франши-зою та кредитом, а працює вже тільки за рахунок власних коштів.

. Поставлених по франшизі витратних матеріалів згідно табл. 3.4 вистачає для першого місяця обслуговування, після чого за рахунок коштів від обслуговування необхідно відновлювати місячний обсяг витратних матеріалів

Таблиця 3.4

Розрахунок достатності витратних матеріалів по франшизі


Відповідно, в табл.3.5 та 3.6 наведені розрахунки річної рентабельності діяльності компанії за перший та другий роки (при умовах складу бригад мийників та нормативній кількості обслуговування автомобілів, наведених в табл. 3.1-3.2).

Таблиця 3.5

Розрахунок рентабельності діяльності компанії за перший рік після придбання франшизи


Таблиця 3.6

Розрахунок рентабельності діяльності компанії за другий рік після придбання франшизи


Таким чином, розроблений план маркетингу впровадження власного бізнесу "мобільне миття автомобілів без води” на основі фінансово - виробничого аналізу франшизи, пропонуємої компанією "PIT-STOP EXPRESS МИЙКА" для умов великого міста (1 млн. жителів):

дає можливість заснування бізнесу на основі сучасних споживчих кредитів фізичним особам в обсязі 120 тис. грн. на рік під 3% на місяць;

мати операційну рентабельність миття автомобілів 26-28%;

на основі беззбиткової роботи за 6 місяців окупити та сплатити повну суму за франшизу, отриману в кредит;

повернути кредит та сплатити відсотки за його користування;

мати за результатами 1 року капіталізований чистий прибуток 50,6 тис. грн, а на кінець 2року - 152 тис. грн. власного капіталу, що дає можливість придбання сертифікованих спецавтомобілів мобільного обслуговування та значного нарощення обсягу послуг в сегменті виїздного мобільного обслуговування.

Список використаних джерел


1. Аакер Дэвид А. Стратегическое рыночное управление.7-е изд. / Д.А. Аакер. - пер. с англ. под ред. С.Г. Божук. - СПб.: Питер, 2007. - 496 с.

. Дойль П. Маркетинг менеджмент и стратегии: пер. с англ. / Питер Дойль. - 3-е междунар. изд. - СПб.: Питер, 2003. - 538 с.

. Котлер Ф. Основы маркетинга. Профессиональное издание,12-е изд. / Ф. Котлер, Г. Армстронг. - М.: Изд-во ООО "И.Д. Вильямс", 2009. - 1072 с.

. Котлер Ф. Маркетинг - менеджмент.14-е изд. / Ф. Котлер, К.Л. Келлер. - Спб.: Изд-во "Питер", 2014. - 800 с.

. Маркетинг: підручник / [А.О. Старостіна, Н.П. Гончарова, А.О. Длігач, Є.В. Крикавський та ін.]; за ред.А.О. Старостіної - К.: Знання, 2009. - 1070 с.

6. <http://ukrautoprom.com.ua/> - Офіційний Інтернет-сайт асоціації автовиробників України "Укравтопром”, 2014

. http://www.starceurope. fr/ <http://www.starceurope.fr/> - Офіційний Інтернет-сайт фірми STARC (Франція), 2014.

. http://pit-stop. in.ua/ <http://pit-stop.in.ua/> - Офіційний Інтернет - сайт компанії "PIT-STOP EXPRESS МОЙКА" (Дніпропетровськ), 2014.

9. <http://fsm-ua.com/> - Офіційний Інтернет-сайт компанії "FSM - Україна" ("Мобильная мойка автомобилей" - Харків), 2014.

. http://vse-sto.com.ua/dnepr/avtomoyki/? rating=4.0 <http://vse-sto.com.ua/dnepr/avtomoyki/?rating=4.0> - Інформаційний Інтернет-сайт "Всі СТО та автомийки Дніпропетровська”, 2014.

. <http://profitrade.com.ua/prophessionalnye-minimojki-karcher.html> - Інформаційно-торгівельний Інтернет-сайт "Профессиональные автомобильные минимойки Karcher (Германия)", 2014

. http://www.avalon. dp.ua/site/view/category/2/id/27 <http://www.avalon.dp.ua/site/view/category/2/id/27> - контактна та безконтактна автомийка "Аквалон”, м. Дніпропетровськ, 2014

Похожие работы на - План маркетинга компанії 'Pit-stop express мийка' (мобільна автомийка без води) на ринку послуг автомийок м. Дніпропетровська

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!