Сполучені Штати Америки

  • Вид работы:
    Контрольная работа
  • Предмет:
    Политология
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    60,47 Кб
  • Опубликовано:
    2016-02-14
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Сполучені Штати Америки

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет імені О. Гончара

Факультет хімічний

Кафедра аналітичної хімії







Контрольна робота

на тему:

«Сполучені Штати Америки»



Виконала

студентка групи ХФ-13-1

Пльонсак П. П.

Перевірив

доц. Іщенко І. В.



м. Дніпропетровськ, 2015

Вступ

Сполучені Штати Америки є найбільшими і найбільш розвиненою країною в світовій спільноті. Відповідно її політична система є складною і разнопорядковое соціальна освіта. Важливою історичною особливістю політичної системи США є те, що вона формувалася під дією і на основі старої конституції естраны, що діяла. Це епридает політичній системі США, її інститутам небувалу стійкість, стабільність і соціальну могутність.

Держава США - ядро політичної системи американського суспільства. Державне владарювання є основною системною якістю держави, як елементу політичної системи. Саме у функції владарювання виявляється провідна роль американської держави, формується стійкість, стабільність всіх інших інститутів суспільства. Подібна роль держави забезпечується, по-перше, шляхом видання законів і інших нормативно-правових актів, що встановлюють загальнообов'язкові правила поведінки; по-друге, повсякденною оперативно-старанній діяльністю спеціального апарату по управлінню суспільством; по-третє, здійсненням правосуддя, контролю і нагляду за виконання правових розпоряджень; по-четверте, шляхом вживання на законній підставі державного примусу; по-п'яте, підтримкою і захистом американських засад суспільства, демократичних традицій, прав і свобод людини і громадянина. Державний механізм в США впродовж двох століть функціонує стійко, без яких-небудь кардинальних потрясінь.

. Форма управління США

Форма державного правління - це певний спосіб організації верховної влади в державі, який визначається джерелами влади, порядком формування і правовим статусом вищих державних органів, обумовлює структуру, принципи взаємовідносин та сферу компетенції кожного з них. Форма державного правління вказує на те, як організована верховна влада в державі, в який спосіб формуються її центральні органи та яким чином вони підпорядковуються один одному (як будуються стосунки "парламент - уряд", "парламент - глава держави" і т.д.).

Політична наука розрізняє дві основні форми державного правління: республіку та монархію.

Республіка (від лат. "res" - справа і "publicus" - суспільний, всенародний) - форма державного правління, за якої найвища державна влада здійснюється виборними органами, що періодично обираються населенням на певний визначений строк. Існують президентські, парламентські та президентсько-парламентські (змішані) республіки.[4]

. Президент (від лат. "praesidens", буквально - той, що сидить попереду) одночасно є главою держави і главою уряду. Посада прем'єр-міністра в таких державах відсутня. Сучасний інститут президентства бере свій початок в США, де в 1789 р. Дж. Вашингтон був обраний першим президентом США.

. Президент, як голова держави, одноособово або з наступним схваленням парламенту, формує склад уряду і керує його діяльністю (так званий позапарламентський шлях формування уряду). Члени уряду зобов'язані здійснювати політику, яка проводиться президентом, і несуть відповідальність безпосередньо перед ним.

. Президентська республіка базується на системі жорсткого розподілу влади, коли кожна з гілок влади має чітке коло своїх повноважень і значну самостійність. Взаємовідносини різних гілок влади здійснюються на основі системи стримувань і противаг (наприклад, вето, імпічмент і т.д.). Парламент не має права оголосити вотум недовіри урядові, а президент не має права розпустити парламент. Такий статус і роль президента в президентській республіці обумовлені тим, що обирається він на прямих і загальних виборах (або колегією виборників) і таким чином має загальнонаціональну підтримку.

Схематично президентську республіку можна зобразити так:

Рис.1.

Класичним зразком президентської республіки є США. Згідно з Конституцією США, президент концентрує в своїх руках повноваження глави держави та глави виконавчої влади. Він формує і очолює кабінет, керує державним апаратом, є верховним головнокомандувачем тощо. [5]

Президент США має значні можливості впливу на законодавчий процес. Він звертається до Конгресу зі щорічним посланням про стан економіки, бюджету, в якому фактично викладає програму законотворення на наступний рік. Іншим важелем впливу є право відкладального вето президента на прийняті Конгресом закони, яке долається 2/3 голосів обох палат Конгресу.

Обирають президента терміном на 4 роки непрямим голосуванням - колегією виборників. Допускається переобрання президента ще на один термін. Останні вибори президента США 2002 р. показали, що виборча система потребує суттєвого реформування. І Конгресом США було внесено ряд суттєвих змін до виборчого законодавства: змінена форма підрахунку голосів, встановлено чіткий контроль за підрахунком, надана можливість громадянам вносити зміни в бюлетені тощо.

Вищий законодавчий орган США - Конгрес -' є двопалатним. Кожні два роки 435 конгресменів обираються до Палати представників за мажоритарними округами. 100 сенаторів (по 2 від кожного штату) обираються на 6 років, проте кожні 2 роки відбуваються вибори на заміщення однієї третини складу Сенату.

Роботу в Конгресі організовують політичні партії та їхні фракції (республіканська та демократична партії). Палата представників розглядається як виразник інтересів і сподівань усього американського народу, а Сенат - як захисник інтересів штатів. Сенат має 20 комітетів, а палата представників - 27. Крім цього, існує 4 спільні (об'єднані) комітети. Конгрес може усунути президента від влади за допомогою процедури імпічменту (з англ. - звинувачення) у разі підозри у скоєнні державної зради президентом США чи іншого тяжкого злочину.

Таким чином, нині в США діє сильна президентська влада і сильна законодавча влада при активній ролі і достатньо великому впливові судової гілки влади, верхній щабель якої на федеральному рівні уособлює Верховний суд США. [7]

. Форма державного устрою США

Форма державного устрою США - федерація. Суб'єктами федерації є 50 штатів, також під контролем США знаходяться Республіка Маршаллові Острови, Республіка Палау Федеративні Штати Мікронезії. Усі штати рівноправні, не володіють державним суверенітетом, не мають права виходу з США. Кожен штат має власну конституцію, свої законодавчі органи (легіслатури), свої виконавчі органи.

Штати вправі видавати свої конституції, закони, володіють власним громадянством. Вони можуть укладати з іншими державами економічні угоди з питань торгівлі, охорони навколишнього середовища і т. д., проте не можуть вступити один з одним у союз без згоди Конгресу. Штати не мають права на вихід зі складу США. Структура органів штатів подібна до структури федеральних органів: двопалатні законодавчі збори, главою виконавчої влади в штаті є губернатор (лейтенант-губернатор - його заступник).

Місцеве самоврядування будується на основі адміністративно-територіального поділу, яке входить до компетенції штатів. Більшість штатів ділиться на графства. Їх більше 300. Населення обирає поради графств і багатьох посадових осіб - шерифа, прокурора або атторнея, скарбника та ін У графствах обирається рада комісіонерів. Вони колегіально вирішують місцеві питання, розпоряджаються питаннями фінансів. Міста, виділені з графств, мають свою систему самоврядування (Рада і мер). Графства поділяються на таун і Тауншип (різниці в їх статусі немає). У США створено безліч спеціальних округів: шкільні, екологічні і т. д., які не збігаються з адміністративно-територіальним поділом. [2]

. Політичний режим США

Політичний режим <http://o-pravovedenii.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=19:derzhavnij-politichnij-rezhim-ponyattya-i-vidi&catid=2&Itemid=5> являє собою сукупність способів і методів здійснення влади державою.

Залежно від особливостей набору методів і засобів державного владарювання розрізняють два полярних режиму: демократичний і антидемократичний (фашистський, тоталітарний, авторитарний).

Демократія (грецьк. - народ і - влада) - форма державно-політичного устрою суспільства, заснована на визнанні народу як джерела влади, його права брати участь у вирішенні державних справ.

Розрізняють дві форми демократії: безпосередню (основні рішення приймаються безпосередньо всіма громадянами на зборах або шляхом референдумів) і представницьку (рішення приймаються виборними органами). [1]

Основні характеристики демократичного режиму:

прийняття рішень більшістю з урахуванням інтересів меншості;

існування правової держави та громадянського суспільства;

виборність і змінюваність центральних і місцевих органів державної влади, їх підзвітність виборцям;

здійснення контролю над "силовими" структурами (збройними силами, поліцією, органами безпеки тощо);

широке використання методів переконання, компромісу;

проголошення і реальне забезпечення прав і свобод людини і громадянина; існування політичного плюралізму, в тому числі багатопартійність, наявність легальної політичної опозиції;

гласність, відсутність цензури; реальне здійснення принципу поділу влади.

Демократія може здійснюватися за допомогою двох форм: прямий (безпосередній) і представницької.

Пряма демократія дозволяє здійснювати владу самим народом без політичних посередників. Звідси і її назва - безпосередня. Вона проводиться в життя через такі інститути прямого народовладдя: вибори на основі загального виборчого права, референдуми, сходи і збори громадян, петиції громадян, мітинги і демонстрації, всенародні обговорення.

Одні з них - вибори, референдуми - чітко регламентовані відповідними нормативними актами (конституцією, конституційними, органічними законами, звичайними законами), носять імперативний (обов'язковий) характер і не потребують санкції державних структур, інші носять консультативний характер. Однак незалежно від юридичної природи різних демократичних інститутів, їх вплив на механізм прийняття політичних рішень важко переоцінити, так як у них знаходить вираження загальна воля народу. Референдум широко застосовується в таких країнах, як США, Італія, Канада, Швейцарія.

До сильних сторін прямої демократії можна віднести те, що вона:

дає більше можливостей (в порівнянні з представницькими інститутами) для вираження інтересів громадян та їх участі в суспільно-політичному житті;

в більшій мірі забезпечує легітимацію влади;

дозволяє певною мірою контролювати політичну еліту.

До її недоліків часто відносять:

відсутність стійкого бажання у більшості населення займатися даною управлінською діяльністю;

складність і дорожнечу проводяться державно-громадських заходів;

низьку ефективність прийнятих рішень внаслідок непрофесійності більшості "правителів".[2]


У США у другій половині XIX ст. сформувалася унікальна партійна система, яка існує і по сей день і не має аналогів в сучасному світі. Її якісна сторона полягає в тому, що на всіх трьох рівнях влади - загальнонаціональному, регіональному (штатів), місцевому - панують і змагаються один з одним провідні буржуазні партії

Республіканська і Демократична партії мають найбільш широку підтримку виборців. Вони поперемінно приходять до влади. Одна партія біля влади, інша - в опозиції. Подібну партійну систему можна віднести до двопартійної. Вона забезпечує стабільність і стійкість державного ладу США.

Крім двох провідних партій в США діють ще 38 федеральних третіх партій <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%96_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%96%D1%97_(%D0%A1%D0%A8%D0%90)&action=edit&redlink=1>, не рахуючи регіональних, але впливу на політику вони майже не мають. Лише час від часу комусь із членів малих партій вдається домогтися обрання в Палату представників <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2_%D0%A1%D0%A8%D0%90> або Сенат <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82>. У деяких штатах існують партії, що користуються реальним впливом на регіональну політику, наприклад, вермонтська прогресивна партія <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%96%D1%8F&action=edit&redlink=1>. [3]

Демократична партія є однією з двох основних політичних партій у США. Це найстаріша політична партія в країні і одна з найстаріших у світі.

З часів В. Вільсона Демократична партія послідовно позиціонує себе як більш ліберальна, ніж Республіканська як в економічних, так і в соціальних питаннях. Остаточно місце демократів в лівому центрі зафіксував Ф. Д. Рузвельт, який до цих пір має сильний вплив на американський лібералізм <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9B%D1%96%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%BC_%D0%B2_%D0%A1%D0%A8%D0%90&action=edit&redlink=1>.

Зараз демократів підтримують, переважно, жителі великих міст США і густонаселених приморських штатів, освічені виборці, що займаються інтелектуальною діяльністю з доходом вищим за середній, робітники великих корпорацій об'єднані в профспілки, а також феміністки, правозахисні організації, расові та сексуальні меншини. У наш час демократи підтримують підвищення податків на багатих, збільшення соціальних виплат, розвиток високотехнологічних галузей економіки та боротьбу з забрудненням навколишнього середовища <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F>, відмову від економічного протекціонізму, виступають на захист сексуальних <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%88%D0%B8%D0%BD&action=edit&redlink=1> та расових меншин, проти жорсткості антиемігрантських заходів. На відміну від своїх опонентів з Республіканської партії демократи в більшості своїй проти заборони абортів <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%82> та застосування смертної кари <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0>, виступають за втручання держави, нехай і обмежене, в економічні процеси, а також за обмеження права на володіння та носіння вогнепальної зброї.

Республіканська партія

Республіканська партія є однією з двох найбільших сучасних політичних партій в США. Партія зуміла виграти Громадянську війну та врятувала США від розколу. З 1860 <https://uk.wikipedia.org/wiki/1860> і до 1932 року <https://uk.wikipedia.org/wiki/1932> республіканці лише чотири рази уступали пост президента демократам. Монополія на владу призвела до того, що вже до кінця XIX століття <https://uk.wikipedia.org/wiki/XIX_%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%82%D1%82%D1%8F> в Республіканській партії розгорілася боротьба внутрішніх фракцій, супроводжувана скандалами, пов'язаними з корупцією <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D1%96%D1%8F> та непотизмом <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC>. Починаючи з 1920-х років <https://uk.wikipedia.org/wiki/1920-%D1%82%D1%96> Республіканська партія, що раніше вважалася прогресистською <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D1%96%D0%B7%D0%BC%D1%83_%D0%B2_%D0%A1%D0%A8%D0%90&action=edit&redlink=1> та більш ліберальної порівняно з демократами, стала зміщуватися вправо, стаючи поступово більш консервативною. Ці процеси посилилися в часи «Нового курсу» Рузвельта <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81>.

Сьогодні ідеологія Республіканської партії ґрунтується на платформіамериканського консерватизму <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC_%D0%B2_%D0%A1%D0%A8%D0%90&action=edit&redlink=1>, а також на ідеях економічного лібералізму <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BB%D1%96%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%BC> та соціального консерватизму <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC>.

У наш час республіканці, на відміну від демократів, виступають за зниження податків, посилення боротьби з нелегальною міграцією <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9D%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D1%96%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F&action=edit&redlink=1> та скорочення легальної, вільне придбання та носіння вогнепальної зброї, заморальність <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C> та сімейні цінності <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D1%96%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D1%96_%D1%86%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96&action=edit&redlink=1>, в тому числі проти одностатевих шлюбів <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B9_%D1%88%D0%BB%D1%8E%D0%B1> та абортів, за економічний протекціонізм та обмеження діяльності профспілок, підтримують смертну кару як міру покарання, збільшення військових витрат заради зміцнення безпеки <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0> США. Одним з найважливіших для традиційного республіканського електорату принципів є «невтручання державних структур в економічні процеси та особисте життя». [6]

Основні треті партії

Лібертаріанська партія

Лібертаріанська партія була заснована 11 грудня <https://uk.wikipedia.org/wiki/11_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D1%8F> 1971 року <https://uk.wikipedia.org/wiki/1971>. Найбілшого успіху партія домоглася на президентських виборах 1980 <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D1%83_%D0%A1%D0%A8%D0%90_1980> (Ед Кларк набрав 1,06%) і 2012 років <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D1%83_%D0%A1%D0%A8%D0%90_2012> (Гері Джонсон <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D1%96_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%BD> отримав 10,99%).

Ідеологія партії ґрунтується на лібертаріанства <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%96%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE>. Головне для лібертаріанців - свобода особистості, відповідно вони виступають за вільну ринкову економіку та вільну міжнародну торгівлю, мир і невтручання в справи інших країн, максимальну незалежність громадянина та обмеження влади уряду, в тому числі проти заборони абортів, одностатевих шлюбів і (із застереженнями) наркотиків, а також мінімально регульовану міграцію. Крім того, лібертаріанці вважають за потрібне скоротити податки та державні витрати. Найбільш близька до Республіканської партії, нерідко приймаючи до своїх лав республіканців-дисидентів.

Партія зелених

Перша в США Партія зелених була створена 1980 року <https://uk.wikipedia.org/wiki/1980>. Найбільшого успіху «зелені» добилися на президентських виборах 2000 року <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D1%83_%D0%A1%D0%A8%D0%90_2000>, коли висунутий партіями «зелених» окремих штатів популярний в країні адвокат та активіст Ральф Нейдер <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%84_%D0%9D%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D1%80> набрав 2 883 105 голосів (близько 2,7%). 2001 року <https://uk.wikipedia.org/wiki/2001> прихильники Нейдера з числа членів різних «зелених» партій та організацій США об'єдналися, утворивши Партію «зелених» США (англ. <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0> Green Party of the United States), яка останнім часом є основною національною партією «зелених» у країні.

«Партія зелених» дотримується лівоцентристських поглядів, заснованих на «зеленій політиці» <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0>, соціал-демократії <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D1%96%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%96%D1%8F>, популізмі <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%BC> та прогресивізмі <https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D1%96%D0%B7%D0%BC_%D0%B2_%D0%A1%D0%A8%D0%90&action=edit&redlink=1>, виступаючи на захист навколишнього середовища <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D1%96%D0%BB%D0%BB%D1%8F>, за соціальну справедливість <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C>, рівність прав незалежно від сексуальної орієнтації <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%9B%D0%93%D0%91%D0%A2> та статі <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D0%BC%D1%96%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%BC>, пацифістську <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%96%D0%B7%D0%BC> зовнішню політику, державний контроль над особистою вогнепальною зброєю громадян, а також за децентралізацію <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F> органів влади та розвиток суспільної економіки.

Конституційна партія

Конституційна партія була заснована 1992 року <https://uk.wikipedia.org/wiki/1992> як Партія американських платників податків і з самого початку займала консервативні позиції. 1999 року <https://uk.wikipedia.org/wiki/1999> партія змінила назву на Конституційну, тим самим показуючи свою вірність принципам американської Конституції <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D1%96%D1%8F_%D0%A1%D0%A8%D0%90> та ідеям батьків-засновників Америки <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%A1%D0%A8%D0%90>.

Конституціоналісти дотримуються правих поглядів <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D1%8F>, заснованих на ідеології так званого «палеоконсерватизму» <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%BC>, що представляє сукупність консервативних політичних принципів та релігійних цінностей. У питаннях зовнішньої політики, економіки та обмеження ролі держави близькі до Лібертаріанців <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%96%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE>, зате в соціальних питаннях поділяють погляди релігійно-консервативного крила Республіканської партії. [4]


США - федеративна <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F> конституційна <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D1%96%D1%8F> республіка <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BA%D0%B0>, в якій владні повноваження розподіляються між федеральним урядом і урядами 50 штатів <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%82%D0%B0%D1%82>. Кожен із 50 штатів має свою конституцію, систему органів влади та управління. Виконавча, законодавча і судова влада представлені відповідно Президентом <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8_%D0%A1%D0%A8%D0%90>, Конгресом <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81_%D0%A1%D0%A8%D0%90> і Верховним Судом <https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D1%83%D0%B4_%D0%A1%D0%A8%D0%90>.

Конституція США прийнята в 1787 Це одна з найстарших нині чинних конституцій і одна з найбільш "жорстких": за 200 років до неї було внесено всього 27 поправок, 10 з яких, так званий Білль про права, вступили в силу в 1791 р. У противагу юридичної конституції існує, за висловом американських теоретиків, "жива конституція". Іншими словами, Конституція 1787 діє в даний час із численними доповненнями у виді судових прецедентів, законів Конгресу, актів Президента.

За формою правління США - президентська республіка. Федеральна конституція встановлює принцип "поділу влади" - законодавча влада належить Конгресу, исполнительная - Президенту, судова Верховному та інших судів.

Вищий орган державної влади - Конгресу складається з 2 палат Палати представників і Сенату.

У США у другій половині XIX ст. сформувалася унікальна партійна система, яка існує і по сей день і не має аналогів в сучасному світі. Її якісна сторона полягає в тому, що на всіх трьох рівнях влади - загальнонаціональному, регіональному (штатів), місцевому - панують і змагаються один з одним провідні буржуазні партії -


Використана література

. Бебик, В. М. Політологія: Теорія, методологія, практика: підручник / В. М. Бебик. - К. : МАУП, 1997. - 248 с.

. Брегеда, А. Ю. Політологія: навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / А. Ю. Брегеда. - К. : КНЕУ, 1999. - 108 с.

. Гелей, С. Політологія: навч. посібник / С. Гелей, С. Рутар. - К. : Знання, 2009. - 415 с.

. Лазоренко, О. В. Теорія політології / О. В. Лазоренко, О. О. Лазо- ренко. - К. : Вища школа, 1996. - 179 с.

. Логвина, В. Л. Політологія: навчальний посібник / В. Л. Логви- на. - К. : Центр навчальної літератури, 2006. - 304 с.

. Кирилюк Ф. М. Основи політології / за ред. Ф. М. Кирилюка. - К. : Тандем, 2000. - 376 с. америка законодавчий федерація партійний

. Сазанова М. І. Основи політології: курс лекцій : навч. посібник для вузів / за ред. М. І. Сазонова. - Харків : Вид-во Харківськ. ун-ту, 1993. - 487 с.

Похожие работы на - Сполучені Штати Америки

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!