Бухгалтерський облік фінансових результатів підприємства

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Бухучет, управленч.учет
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    719,1 Кб
  • Опубликовано:
    2015-11-24
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Бухгалтерський облік фінансових результатів підприємства

Зміст

 

Вступ

1. Поняття фінансових результатів діяльності та порядок їх формування

2. Облік доходів діяльності

. Облік витрат діяльності

. Облік фінансових результатів та формування прибутку (збитку)

5. Порядок відображення фінансових результатів діяльності у фінансовій звітності

. Облік фінансових результатів в умовах використання комп’ютерної техніки

Висновки

Список використаних джерел

 

Вступ

Розвиток ринкових відносин в Україні підвищує відповідальність і самостійність підприємств щодо розробки і прийняття управлінських рішень, які забезпечують ефективність їх роботи. Результати виробничої, комерційної, фінансової та інших видів господарської діяльності залежать від різноманітних факторів, що знаходяться на різних рівнях зв’язку між собою та підсумковими показниками.

Основним показником, який характеризує результативність фінансово-господарської діяльності підприємства, є прибуток. Він реально відображає наскільки ефективно працює підприємство, визначає його справжні можливості щодо фінансування власного науково-технічного та соціального розвитку. Більше того, тільки реальний прибуток є джерелом спроможності підприємства сплатити до бюджету податок на прибуток (хоча розмір податку обчислюється без урахування його реальної величини, оскільки існують відмінності щодо визначення прибутку у податковому і фінансовому обліку).

Бухгалтерський облік має актуальне значення для зовнішніх користувачів облікової інформації, які приймають рішення щодо партнерських зв'язків з підприємством, інвестування капіталу в його розвиток, банківського кредитування, придбання акцій, отримання дивідендів тощо.

Бухгалтерський облік трансформує дані первинних документів за допомогою грошового вимірника та спеціальних методів обробки даних у корисну інформацію для зацікавлених юридичних і фізичних осіб. Така інформація узагальнюється в системі рахунків бухгалтерського обліку за певними принципами, які зафіксовані у національних стандартах обліку, та загальноприйнятими процедурами обробки даних. Економічні показники бухгалтерського обліку відображаються у бухгалтерському балансі, у звітах (про фінансові результати, рух грошових коштів, рух власного капіталу) і служать джерелом інформації для проведення аналізу показників діяльності підприємства, зокрема його фінансових результатів. Результати аналізу використовуються керівництвом підприємства з метою пошуку шляхів збільшення прибутку та прийняття управлінських рішень щодо покращення фінансового стану підприємства.

Оцінка фінансових результатів господарської діяльності підприємства полягає у розробці системи обліку результатів господарювання кожного із підрозділів відповідно за видами діяльності, визначення порядку ведення аналітичного і синтетичного обліку результатів діяльності та загального прибутку або збитку підприємства в цілому, правильний розподіл прибутку за підсумками роботи підприємства за рік.

Роль і значення оцінки фінансових результатів підприємства, а зокрема прибутку, в умовах ринкової економіки полягає в тому, що він є головною метою підприємницької діяльності та базою економічного розвитку держави, виступає критерієм ефективності конкретної виробничої діяльності та є основним внутрішнім джерелом формування фінансових ресурсів, які забезпечують розвиток підприємства.

Актуальність дослідження теми оцінки фінансових результатів діяльності підприємства, зокрема прибутку як основної рушійної сили ринкової економіки, ґрунтується на тому, що саме від того, наскільки якісно організований облік на підприємстві залежить точність отриманого фінансового результату від здійснення підприємницької діяльності, величина податку на прибуток, який складає основу доходів Державного бюджету України, а в подальшому і якість проведення аналізу фінансових результатів підприємства. Одержання прибутку є основним спонукаючим мотивом діяльності підприємців у ринковій економіці, адже він є головним джерелом підвищення ринкової вартості самого підприємства та важливим джерелом задоволення соціальних потреб суспільства, а також виступає як основний захисний механізм від загрози банкрутства господарюючого суб’єкта.

Метою курсової роботи є висвітлення бухгалтерського обліку фінансових результатів підприємства.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних і практичних положень бухгалтерського обліку щодо визнання, оцінки і відображення в обліку і фінансовій звітності результатів діяльності підприємства.

Завданням курсової роботи є розкрити економічну сутність фінансових результатів діяльності підприємства, узагальнити облік фінансових результатів та розкрити порядок складання звіту про фінансові результати.

Питаннями економічної суті та обліку фінансових результатів діяльності підприємства займаються наступні вітчизняні науковці: Бутинець Ф.Ф., Ганін В.І., Кірейцев Г.Г., Лебедзевич Я.В., Лишиленко О.В., Петряєва З.Ф., Покропивний С.Ф., Прокопенко І.Ф., Пушкар М.С., Ткаченко Н.М., Мних Є.В., Савицька Г.В.

Базою практики обрано Філію ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України "Пирятинський комбінат хлібопродуктів"", засноване на державній власності.

В своїй діяльності підприємство керується Статутом, має самостійний баланс, рахунки в банку, круглу печатку зі своїм найменуванням та зображенням фірмового знаку. Підприємство є державною власністю і закріплюється за ним на праві господарського відання. Здійснюючи право господарського відання, володіє, користується і розпоряджається майном у спосіб, що не суперечить чинному законодавству та Статуту підприємства. Відповідно до довідки, виданої відділом статистики у Пирятинсбкому районі, Полтавської області, м.Пирятин, вул.Леніна, буд. 52.

Предметом діяльності підприємства є виробництво продуктів борошномельно-круп`яної промисловості, виробництво готових кормів для домашніх тварин, виробництво хліба та хлібобулочних виробів, оптова торгівля продуктами харчування, оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах з перевагою продовольчого асортименту.

Основні економічні показники діяльності ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" за 2013-2014 рр. розглянемо в табл.1 (дод. А.1, А.2).

Таблиця 1

Основні економічні показники діяльності

ФІЛІї ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" за 2013-2014 р.

Показники

2013 р.

2014 р.

Абсолютне відхилення, (+,-)

Капітал у дооцінках, тис.грн

6492

6489

-3

Чистий дохід від реалізації продукції, тис.грн

11105

8648

-2457

Собівартість реалізованої продукції, тис.грн

7945

6792

-1153

Валовий прибуток, тис.грн

3160

1856

-1304

Інші операційні доходи, тис.грн

33

28

-5

Адміністративні витрати, тис.грн

2178

2086

-92

Витрати на збут, тис.грн

-

3

+3

Інші операційні витрати, тис.грн

786

745

-41

Інші доходи, тис.грн

260

-

-260

Інші витрати,тис.грн

9

167

+158

Чистий фінансовий результат, тис.грн

252

(956)

-1208

Витрати на оплату праці, всього, тис.грн.

3450

2972

-478

Середньоспискова чисельність, чол.

114

113

-1

Середньомісячна заробітна плата, грн.

2521,93

2191,74

-330,19


Як видно із даних, наведених в табл. 1, основні показники фінансових результатів підприємства ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" у 2013-2014 рр. зменшувались. Так, чистий фінансовий результат - головний інтегральний показник діяльності підприємства зменшився у 2014 р. порівняно із 2013 р. на 1208 тис.грн., чистий дохід від реалізації продукції - на 2457 тис.грн.

В той же час собівартість реалізованої продукції зменшилась на 1153 тис.грн., адміністративні витрати - на 92 тис.грн., інші операційні витрати - на 41 тис.грн., а витрати на збут зросли на 3 тис.грн. Зростання витрат підприємства в 2014 р. пов’язане насамперед, з збільшення рівня доходів, а також підвищення цін на сировину.

Витрати на оплату праці в 2014 р. зменшились порівняно з 2013р. на 478 тис.грн, що пов’язано з зменшенням чисельності працюючих на 1 чоловіка.

Джерелами інформації для написання курсової роботи є:

організаційні документи - наказ про облікову політику, положення про бухгалтерію;

первинні документи - накладні на відпуск продукції покупцям, податкові накладні, акти виконаних робіт, табель обліку використання робочого часу, лімітно-забірні картки;

регістри аналітичного та синтетичного обліку - відомість нарахування амортизації, картки синтетичного обліку за рахунками доходів, витрат прибутку підприємства;

форми звітності - форма №1 "Баланс" (звіт про фінансовий стан), форма №2 "Звіт про фінансові результати" (звіт про сукупний дохід).

1. Поняття фінансових результатів діяльності та порядок їх формування

Загальноекономічне визначення суті фінансових результатів пояснює їх як результат зіставлення доходів звітного періоду із витратами. Доходи ототожнюються із споживною вартістю товарів, продукції, витрати з їх фактичною вартістю. Фінансові результати проявляються у вигляді прибутків (у випадку ефективної діяльності) чи збитків (у протилежному випадку).

На всіх підприємствах основним узагальнюючим показником фінансових результатів і господарської діяльності є прибуток (дохід).

Прибуток - це певний гарант прогресу економічної системи, а його відсутність - найяскравіший доказ регресу й соціального напруження.

Як активний та універсальний важіль державного впливу й регулювання економічними процесами і суспільно-економічними інтересами прибуток надто чутливий до безлічі внутрішніх та зовнішніх факторів впливу, зокрема бюджетно-податкової, цінової, інвестиційної та кредитної політики органів законодавчої та виконавчої влади.

Прибуток є складною економічною категорією, розуміння якої змінювалося залежно від пануючих економічних доктрин. Позиція вчених щодо джерел виникнення та суті прибутку формувалася здебільшого залежно від їх поглядів на закони виробництва, розподілу, обміну та споживання.

А. Сміт визначає, що "прибуток - це різниця між заново створеною вартістю та заробітною платою, результат неоплаченої праці." Цей прибуток, зазначає Сміт, не схожий на оплату праці, він має інші джерела і визначається величиною капіталу, що використовується у виробництві. Прибуток залежить від величини авансового капіталу [7, с. 417].

Д. Рікардо у своїх працях описує: "Прибуток - це перевищення цінності над заробітною платою." Він не мав жодних сумнівів, що робітник створює своєю працею цінність більшу, ніж одержує у вигляді заробітної плати. Головне, що цікавить Рікардо - це проблема величини прибутку і його співвідношення із заробітною платою. На величину прибутку впливає зростання продуктивності праці [7].

Розвиток ринкових відносин в економіці України потребує нових підходів для управління формуванням і розподілом прибутку. Тому й саме визначення прибутку зазнає певних змін. В сучасних умовах серед вітчизняних та закордонних вчених існують різні точки зору на це поняття. Розглянемо розкриття терміну "Прибуток" в літературних джерелах (таблиця 1.1).

Таблиця 1.1

Розкриття терміну "Прибуток" в літературних джерелах

[розроблено автором]

Джерело

Визначення

1

2

3

1

Бутинець Ф.Ф.

Прибуток (або збиток) - кінцевий фінансовий результат діяльності підприємств і організацій незалежно від форми власності, який складається з фінансового результату від реалізації продукції (робіт, послуг), основних фондів, нематеріальних активів та іншого майна підприємства і доходів від позареалізаційних операцій, зменшених на суму витрат по цих операціях (с. 415)

2

Большой бухгалтерский словарь

Прибуток - перевищення доходів від продажу товарів та послуг над витратами на виробництво та продаж цих товарів. Прибуток розраховується як різниця між виручкою від реалізації продукту господарської діяльності та сумою витрат факторів виробництва на цю діяльність в грошовому вираженні (с 180)

3

Вальтер С.Б. Лишанский М.Л

Прибуток є грошовою формою вартості доданого продукту. Це не просто елемент виручки, а економічна категорія, за якою приховуються глибинні зв’язки, що притаманні товарному виробництву, вартісним відносинам, руху товару та грошей (с. 204)

4

Задорожний З.В., Крупка Я.Д.

Прибуток - це кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства і основне джерело, за рахунок якого підприємство в процесі росту розвиває свою матеріальну базу, стимулює працю, виплачує дивіденди засновникам (с. 359)

5

Палий В.Ф., Соколов Я.В.

Прибуток - це балансуючий показник. Взаємна рівновага господарських засобів (актив) та їх джерел (пасив) вказує на прибуток або збиток, показники яких дають змогу збалансувати всю систему (с.244)

6

Поддєрьогін А. М

Прибуток - це частина заново створеної вартості, виробленої і реалізованої, готової до розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість пройде відповідну стадію обороту і набере грошової форми (с. 225)

7

Покропивний С.Ф.

Прибуток - та частина виручки, що залишається після відшкодування усіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.(с. 40)

8

Рыночная экономика. 200 терминов. Популярный словарь

Прибуток - загальний показник фінансових результатів господарської діяльності підприємства, який визначається як різниця між виручкою від реалізації продукції, робіт та послуг і сумою всіх затрат підприємства на виробництво та збут (с.116)

9

Сведерский Е.И.

Основним показником результатів виробничо-фінансової діяльності підприємства є прибуток або збиток. Кінцевий фінансовий результат (прибуток або збиток) складається з фінансового результату від реалізації продукції (робіт, послуг), основних засобів, нематеріальних активів та іншого майна підприємства, а також доходів від позареалізаційних операцій, зменшених на суму витрат за цими операціями (с. 301)

10

Словник термінів ринкової економіки

Прибуток - важливий показник діяльності підприємств і банків, частина доходів, що залишаються після вирахування поточних витрат і відсотків за короткостроковими кредитами банків (с.219)

11

Сміт А.

Прибуток - це різниця між заново створеною вартістю та заробітною платою, результат неоплаченої праці. Прибуток залежить від величини авансового капіталу (с. 417)

12

Толковый словарь финансово-бухгалтерских терминов и понятий

Прибуток - перетворена форма додаткової вартості, яка визначається як перевищення доходів над виробничими затратами. Прибуток є найважливішим економічним показником, який характеризує фінансовий результат господарської діяльності (с. 294)

13

Толковый словарь финансово-бухгалтерских терминов и понятий

Прибуток - результат роботи підприємства, показник ефективності його господарської діяльності, який відображає створену і реалізовану додаткову вартість. В ньому знаходять відображення запроваджений на підприємстві режим економії та заходи щодо збільшення обсягу виробництва і підвищення якості продукції. (с.287)

14

Энциклопедический словарь бизнесмена: Менеджмент, маркетинг, информатика

Прибуток (англ. рrofit) - одна із форм вартості доданого продукту, яка виступає як різниця між продажною ціною товару і затратами на його відтворення, є джерелом доходів бюджету, фінансування розширеного відтворення та стимулювання працівників. У звітності може бути відображений як валовий, так операційний та чистий прибуток (с. 797)


Як видно з таблиці 1.1, найбільше вчених схиляються до думки, що прибуток - це всього лиш арифметична різниця між доходами і витратами підприємства. В жодному, наведеному вище визначенні, не зазначається, що прибуток є головною метою діяльності підприємства.

У загальному розумінні прибуток - це різниця між доходами від певної діяльності та витратами на її здійснення. Він сигналізує про необхідність заходів щодо зменшення собівартості продукції, нарощування обсягів виробництва і реалізації, розширення асортименту продукції, доцільність змін у ціновій політиці. Він є визначальним критерієм ефективності господарювання [2, 152].

Разом із тим на сучасному етапі розвитку економіки України суттєво посилюється відтворювальна функція прибутку, сутність якої полягає у визначенні можливостей підприємств задовольняти потреби розширеного виробництва і здійснювати капіталовкладення. Зниження балансового прибутку значно ускладнює здійснення функції відтворення і розвитку виробництва. Низькі показники прибутку та рентабельності пов’язані з погіршенням фінансового стану підприємства, який можливо зумовлений економічною кризою і зростанням витрат виробництва. При відсутності податкових стимулів до зниження собівартості продукції та неможливості продати вироблену продукцію чимало підприємств продавали товари за ціною нижчою собівартості, а це веде до збитків. При ключовій ролі процесу формування прибутку динамічний розвиток виробництва неможливий без удосконалення системи розподілу прибутку.

Сьогодні прибутковість чи збитковість кожного підприємства визначається не лише власністю чи галузевими особливостями його діяльності, а й правильним вибором стратегії розвитку і можливостями доступу до фінансових джерел та інвестиційного капіталу.

Тим часом законодавство України, яке регулює господарську діяльність суб’єктів підприємництва і порядок організації бухгалтерського обліку та звітності, з одного боку, і систему оподаткування прибутку підприємств, з другого, під терміном "прибуток" визначає два різних економічних явища, а саме: прибуток, як результат фінансово-господарської діяльності підприємств і прибуток як об’єкт оподаткування. Об’єктом фінансово-економічного аналізу виступають вони обидва (хоч і в незіставному та різноаспектному розумінні).

Згідно НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності": прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ним витрати [73]. Саме таке розуміння прибутку закладене в усіх законодавчих актах, крім законодавства про оподаткування прибутку. Прибуток як об’єкт оподаткування визначається за даними спеціального податкового обліку, який не збігається з бухгалтерським обліком прибутку.

Основними завданнями управління прибутком на базовому підприємстві є:

забезпечення максимізації розміру прибутку, який відповідає ресурсному потенціалу підприємства, ринковій кон’юнктурі;

дотримання необхідної пропорційності між рівнем прибутку, що формується, та допустимим рівнем ризику;

забезпечення високої якості прибутку, що формується за рахунок операційної діяльності та реального інвестування;

забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів за рахунок прибутку у відповідності із завданнями розвитку підприємства в наступному періоді;

створення умов для постійного росту ринкової вартості підприємства шляхом визначення рівня капіталізації прибутку, отриманої у звітному періоді;

розробка ефективної програми розподілу прибутку.

Однією з головних загальноекономічних та бухгалтерських проблем як у практичному так і в науковому плані є проблема трактування фінансового результату діяльності підприємства, методика та методологія його визначення й оподаткування. До 2000 року фінансовий результат на підприємствах України визначався як алгебраїчна сума прибутку від реалізації та позареалізаційних фінансових результатів. Прибуток від реалізації товарів, робіт, послуг обчислювався як різниця між виручкою від реалізації та повною собівартістю продукції.

У зарубіжній системі обліку вихідним моментом і метою є визначення фінансового результату, що віддзеркалює ефективність використання вкладеного власником капіталу. При цьому прибуток трактується як складова власного капіталу, тобто його приріст протягом певного часу.

Необхідність визначення фінансового результату як бази оподаткування започаткували сучасну систему обліку. Прибуток визначається тільки у тому разі, якщо збільшення власного капіталу відбулось внаслідок здійснення певних господарських операцій, пов’язаних із продажем, обміном. Збільшення власного капіталу у результаті переоцінки активів чи зобов’язань, додаткова емісія цінних паперів, прибутком не визначається. Інакше розуміння прибутку передбачає тлумачення його, як показника ефективності функціонування підприємства [44, с.64].

Бухгалтерський прибуток - це і є фактичний приріст власного капіталу протягом звітного періоду, який визначається за даними бухгалтерського обліку. Методика його розрахунку відпрацьована десятиліттями, спрямована на те, щоб власники, які відлучені від управління підприємством, могли отримати правдиву інформацію про прибуток, на частку якого вони мають право. Наслідком цього є те, що в бухгалтерському обліку відображаються лише ті доходи і витрати, які можуть бути точно визначені і обчислені. Доходи і витрати, які мають альтернативний характер і могли б бути наслідком прийняття різних варіантів управлінських рішень, у сукупності з доходами і витратами, визначеними у бухгалтерському обліку, використовуються у визначенні економічного прибутку. Зближення економічного і бухгалтерського прибутків дуже цікава і науково-практична проблема. На підприємствах країн-членів ЄС до складу витрат від звичайної діяльності при визначенні фінансового результату входить стаття "Податки з прибутку", яка відображає суму податку на прибуток, що припадає на суму доходів звітного періоду і може суттєво відрізнятися від суми податку, який сплачено відповідно до податкового законодавства. Узагалі в економічній літературі витрати на сплату податків не належать до тих, що впивають на розмір економічного прибутку. Але, сам факт урахування цих витрат при обчисленні фінансового результату створює в обліку такі умови для визначення реального прибутку як доходу, очищеного від усіх видів витрат, у тому числі і витрат на сплату податків.

Існує три методи визначення фінансового результату. Головний із них - метод "витрати-випуск", що базується на моделі В. Леонтьєва. Другий метод спирається на формулу балансу: актив дорівнює сумі власного капіталу і зобов’язанням. Третій - визначає фінансовий результат як зміну вартості чистих активів на початок і кінець звітного періоду. Якщо зіставити фінансовий результат, обчислений за кожним із трьох методів на одному підприємстві за певний звітний період, то результати розрахунків можуть суттєво відрізнятися.

Порядок визначення фінансового результату на підприємствах України та відображення його у звітності регламентується у таких НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", П(С)БО 15 "Дохід" [85], П(С)БО 16 "Витрати" [86], П(С)БО 17 "Податок на прибуток". Впровадження зазначених нормативних документів на практиці має надзвичайно велике значення, оскільки трансформує систему обчислення фінансового результату відповідно до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку 8 "Чистий прибуток або збиток за період", 12 "Податки на прибуток", 18 "Дохід". Суб’єкти господарювання в Україні розраховують фінансовий результат за методом "витрати-випуск"[16].

У величині фінансових результатів безпосередньо віддзеркалюються усі аспекти діяльності господарюючого суб’єкта. Тому обов’язково треба розкрити роль фінансових результатів в бухгалтерському обліку та аналізі.

Результатом господарської діяльності є економічний її підсумок у грошовій формі, який має два „полюси" прояву: позитивний і негативний, тобто прибуток і збиток. Позитивний фінансовий результат - прибуток - є метою, заради якої працює або, принаймні повинно працювати підприємство.

Прибуток - це абсолютний показник ефективності діяльності підприємства, позитивна форма фінансових результатів у вигляді перевищення суми доходів над сумою витрат, які були понесені для отримання цих доходів, що в майбутньому формує фінансові ресурси підприємства та держави.

Фінансовий результат (прибуток або збиток) в бухгалтерському обліку визначається порівнянням бухгалтерських доходів і витрат, яке здійснюється у Звіті про фінансові результати. Метою складання Звіту є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період [3]. Відповідно до цієї мети, під прибутком в бухгалтерському обліку розуміють суму, на яку доходи перевищують пов¢язані з ними витрати.

Під доходами в бухгалтерському обліку розуміють збільшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками

При цьому на базовому підприємстві не вважаються доходами такі надходження:

суми податків, що підлягають перерахуванню до бюджету, цільових фондів (ПДВ, акциз та інші);

суми надходжень за договорами комісії та аналогічними договорами на користь агента, принципала;сума попередньої оплати або авансу в рахунок такої оплати;

сума задатку під заставу; надходження, що належать іншим особам;

надходження від первинного розміщення цінних паперів.

Витрати - це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов¢язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

При цьому витратами на базовому підприємстві не вважаються:

платежі за договорами комісії, агентськими та іншими аналогічними договорами;

аванси та попередня оплата за товари, роботи чи послуги;

погашення одержаних позик;

витрати, які відображаються зменшенням власного капіталу.

Згідно з логічною схемою складання Звіту про фінансові результати, прибуток визначається за такими видами діяльності: звичайна та надзвичайна.

Під звичайною розуміють діяльність, яка відображає нормальний виробничий цикл, а надзвичайна - діяльність, що не виникає в ході нормального виробничого циклу. Фінансова - це діяльність, яка призводить до зміни власного і залученого капіталу. Інвестиційна діяльність включає придбання необоротних активів, здійснення фінансових вкладень та інвестицій. Операційною вважається будь-яка діяльність підприємства, що має характер постійної.

Прибуток у Звіті про фінансові результати (дохід про сукупний дохід) (дод. А.2) визначається шляхом послідовного співставлення доходів та витрат від різних видів діяльності підприємства. Такий підхід дозволяє не лише визначити загальну суму прибутку, але й оцінити прибутковість чи збитковість окремих видів діяльності для прийняття рішень про подальше їх ведення.

Таким чином, розглянувши економічну сутність фінансових результатів на базовому підприємстві перейдемо до розгляду їх класифікації.

Економічно обгрунтована класифікація фінансових результатів є важливою передумовою успішної організації бухгалтерського обліку ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ", оскільки від цього залежить здатність своєчасно і чітко управляти прибутком, можливість оперативного аналізу і прогнозування, а в кінцевому підсумку - обґрунтованість управлінських рішень. Саме, класифікація фінансових результатів дає змогу підприємствам виявляти збиткові види діяльності підприємства, структурні підрозділи та нерентабельні види продукції, щоб оптимізувати діяльність у проблемних ділянках і підвищити загальну прибутковість підприємства.

Класифікація фінансових результатів в обліку на пряму залежить від класифікації діяльності підприємства [5, с. 57] (рис. 1.1).

Рис. 1.1 Класифікація діяльності підприємства за МСБО 8 "Чистий прибуток або збиток за період, суттєві помилки та зміни в обліковій політиці" [5, с. 57]

Та в обліку не існує єдиної класифікації видів діяльності підприємства. А саме, у Плані рахунків бухгалтерського обліку [23], фінансовій звітності та для цілей фінансово- економічного аналізу.

У Плані рахунків бухгалтерського обліку визначається фінансовий результат від:

результат операційної діяльності;

результат фінансових операцій;

результат іншої звичайної діяльності [23].

Згідно з Інструкції до Плану рахунків фінансовий результат від операційної діяльності - це прибуток (збиток) від основної діяльності підприємства, який є різницею між сумою доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг й доходів від іншої операційної діяльності та сумою собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат .

Результат фінансових операцій визначається як прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства, який є різницею між сумою доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів та сумою фінансових витрат.

Результат від іншої звичайної діяльності - це прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльності підприємства, який дорівнює різниці між сумою доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства та сумою інших витрат.

Недоліком формування формування фінансового результату в діючому Плані рахунків бухгалтерського обліку є те, що в ньому на окремих субрахунках фактично обєднанні по два види діяльності. Під операційною розуміють основну і іншу операційну, під фінансовою - фінансову і інвестиційну діяльність, під іншою звичайною - іншу і інвестиційну.

Згідно з НП(С)БО №1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" [73] фінансові результати за видами діяльності класифікуються наступним чином:

Фінансовий результат від звичайної діяльності, що включає в себе:

фінансовий результат основної діяльності;

фінансовий результат операційної діяльності;

фінансовий результат інвестиційної діяльності;

фінансовий результат фінансової діяльності.

Звичайна діяльність - будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення [73]. Звичайна діяльність у свою чергу поділяється на операційну та іншу.

Операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю. Основна діяльність згідно НП(С)БО 1 [73] як операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу, тому і основну частку прибутку.

Інвестиційна діяльність - це придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів [2, с. 511].

Фінансова діяльність - це діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

За змістом виділяють обліковий, податковий і економічний прибуток [16, с. 281]:

обліковий прибуток (збиток)-сума прибутку (збитку) до оподаткування, визначена в бухгалтерському обліку і відображена у Звіті про фінансові результати за звітний період.

податковий прибуток (збиток) - сума прибутку (збитку), визначена за податковим законодавством об'єктом оподаткування за звітний період.

економічний - частина загального доходу після вирахування економічних витрат (включаючи зовнішні (бухгалтерські) та внутрішні приховані витрати.

Оцінка економічного прибутку базується на використанні поточних оцінок і дисконтованих вартостей, що дає можливість враховувати ефективність та результативність окремих господарських операцій, пов’язаних із звичайною діяльністю підприємства у більш широкому розумінні, ніж при визначенні облікового прибутку. Зокрема, економічний прибуток є прямим наслідком ефективності планування, закупівель, виробництва, реалізації, фінансових та інвестиційних рішень, якості менеджменту вцілому. Обліковий прибуток є результатом порівняння визнаних у звітному періоді доходів та витрат, до числа яких не належать доходи, що є наслідком ефективності менеджменту на підприємстві та відповідні втрати втрачених можливостей.

Спірним питанням також у бухгалтерському обліку, залишається відображення податкового прибутку, оскільки нормативні бази двох видів обліку що регулюють ці поняття (бухгалтерського і податкового), містять різниці щодо тлумачення деяких термінів, часу включення до доходів (витрат) активів (зобов’язань) та самої методики визначення даних категорій. Так, відповідно до Податкового кодексу України [33] об'єктом оподаткування податку на прибуток є прибуток, який визначається як різниця між доходами зменшеними на суму собівартості (витрат).

В бухгалтерському обліку прибуток до оподаткування визначається як різниця між виручкою від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг за мінусом непрямих податків (ПДВ, акцизний збір) і витратами підприємства.

За характером використання розрізняють: нерозподілений прибуток, непокриті збитки та прибуток використаний у звітному періоді [19, с. 284].

Нерозподілений прибуток - це прибуток поточного та минулого звітного періодів, яка не була використана у поточному або минулих звітних періодах.

Непокриті збитки - це збитки підприємства, які не були покриті у поточному або минулих звітних періодах за рахунок нерозподіленого прибутку, резервного, пайового чи додаткового капіталу тощо.

Прибуток, використаний у звітному періоді це сума прибутку, який був розподілений між власниками (нарахування дивідендів), або був спрямований виплати за облігаціями, відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді.

За впливом інфляційних процесів розрізняють прибуток (збиток) номінальний та реальний [20, с. 285].

Номінальний прибуток (збиток) - характеризує фактично одержану величину прибутку (збитку) підприємством.

Реальний прибуток (збиток) - це номінальний прибуток (збиток) перерахований з урахуванням інфляції. Він характеризує реальну купівельну спроможність підприємства.

За складом на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" розрізняють:

валовий прибуток - прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг), який визначається як різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (робіт, послуг);

чистий прибуток - прибуток, що залишається у підприємства після сплати податків, відрахувань, обов’язкових платежів і надходить у повне його розпорядження;

маржинальний прибуток - граничний додатковий прибуток, одержуваний внаслідок реалізації додаткової одиниці продукції;

загальний прибуток - загальна сума прибутку підприємства, що включає фінансові результати діяльності від різних видів діяльності [16, с. 301].

Для цілей економічного аналізу розрізняють фінансові результати попереднього періоду, звітного періоду та паланові показники фінансових результатів [1, с. 174]

Визначення фінансових результатів полягає у визначенні суми чистого прибутку (збитку) звітного періоду.

Остаточний фінансовий результат діяльності підприємства - чистий прибуток (збиток) - визначається як різниця між різними видами доходів і витрат підприємства за звітний період.

Тобто, основними складовими структури чистого прибутку підприємства є результат від видів діяльності якими займається підприємство: - звичайної (що включає операційну, фінансову та інвестиційну) та надзвичайної діяльності. Безумовно, практично вся частка прибутку промислового підприємства сформована за рахунок результату звичайної діяльності, зокрема операційної.

2. Облік доходів діяльності

Дохід є збільшенням економічних вигід у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, що приводить до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників). Доходи включаються до складу об’єктів облікового процесу за принципами нарахування та відповідності.

Принцип нарахування передбачає відображення в обліку доходів і витрат на момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати коштів.

Принцип відповідності передбачає визначення фінансового результату шляхом порівняння доходів звітного періоду з витратами цього ж періоду, зазнаними для отримання цих доходів.

Окремі види доходу на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" мають певні особливості визнання. Тому велике значення для бухгалтерського обліку доходів на кожному окремому підприємстві має розмежування доходів за кожною класифікаційною групою. Так, відповідно до П(С)БО 15 "Дохід" п. 7 [85] визнані доходи класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами: дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); інші операційні доходи; фінансові доходи; інші доходи.

Склад доходів та витрат, що відносяться до кожної відповідної групи, визначено НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" [73]. Велике значення в бухгалтерському обліку має класифікація доходів за видами діяльності. Доходи за кожною класифікаційною групою встановлюються ФІЛІЄЮ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ", виходячи з: напрямку його діяльності; галузі, до якої відноситься підприємство; видів діяльності підприємства; визначеної основної діяльності тощо.

Перелік і склад доходів від реалізації, зважаючи на їх особливість на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ"", варто поділити на: доходи від реалізації готової продукції; доходи від реалізації товарів; доходи від надання послуг (виконання робіт).

Склад доходів від реалізації регулюється НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" [73]. Особливість визнання доходів від реалізації продукції (товарів, інших активів) відповідно до п.8 П(С)БО 15 "Дохід" [85] має відповідати умовам:

покупцеві передані ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

підприємство надалі не здійснює управління за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

підприємство надалі не здійснює контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства;

витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Результат операції з надання послуг на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" може бути достовірно оцінений за наявності всіх наведених нижче умов. Критеріями оцінки доходу від надання послуг і виконання робіт на дату складання балансу відповідно до П(С)БО 15 п. 10 [85] є:

можливість достовірної оцінки доходу;         

імовірність надходження економічних вигід від надання послуг;

можливість достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу;

можливість достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг і необхідних для їх завершення.

Для оцінки доходу від надання послуг і виконання робіт на дату складання балансу ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" може скористатись одним із альтернативних варіантів:

Метод оцінки ступеня завершеності операцій;

Метод рівномірного нарахування.

Оцінка ступеня завершеності операцій з надання послуг на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" може здійснюватися різними методами. П(С)БО 15 "Дохід" [85] п. 11 передбачає використання таких методів оцінки ступеня завершеності операцій з надання послуг:

вивчення виконаної роботи;

визначення питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, в загальному обсязі послуг, які мають бути надані;

визначення питомої ваги витрат, яких зазнає підприємство у зв’язку з наданням послуг, у загальній очікуваній сумі таких витрат.

Метод рівномірного нарахування доходу на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" використовується у разі надання послуг у вигляді невизначеної кількості дій (операцій) за певний період часу (крім випадків, коли інший метод краще визначає ступінь завершеності надання послуг). Однак якщо дохід (виручку) від надання послуг достовірно визначити не можна, то він відображається в бухгалтерському обліку в розмірі витрат, що підлягають відшкодуванню. Якщо дохід (виручку) від надання послуг на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" достовірно оцінити не можна і не існує імовірності відшкодування зазнаних витрат, то дохід не визнається, а зазнані витрати визнаються витратами звітного періоду. Коли надалі суму доходу можна буде достовірно оцінити, то такий дохід визнається за такою оцінкою. При цьому визнаний дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не коригується на розмір пов’язаної з ним сумнівної та безнадійної дебіторської заборгованості.

До питань облікової політики щодо фінансових результатів на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" (дод. Б.1) варто віднести встановлення складу та структури інших операційних доходів відповідно до НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" [73].

Перелік і склад фінансових доходів на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" регулюється НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" [73] і підприємству необхідно визначатись із складом доходів, які виникають у результаті використання активів підприємства іншими сторонами.


Рис. 2.1 Загальна схема обліку доходів на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ"

Фінансові доходи можуть виникати в результаті інвестицій (участі в капіталі інших підприємств) в асоційовані, спільні та дочірні підприємства. Також фінансові доходи ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" може одержувати у вигляді процентів, відсотків, роялті, які відповідно до п.20 П(С)БО 15 "Дохід" [85] мають особливий порядок визнання: проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази нарахування та строку користування відповідними активами; роялті визнаються за принципом нарахування згідно з економічним змістом відповідної угоди.

Первинними документами, що підтверджують наявність доходів від реалізації продукції на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" є: рахунок-фактура; видаткова накладна; накладна, податкова накладна ; товарно-транспорна накладна; подорожній лист, вимога-накладна на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів; платіжне доручення, виписка банку, прибутковий касовий ордер.

Первинні документи з обліку доходів від реалізації продукції складаються в момент здійснення кожної господарської операції, на бланках типових і спеціалізованих форм затверджених в установленому порядку [2, с. 153].

Первинними документами, що підтверджують одержання фінансових доходів на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" є: договори фінансової оренди (будівель), прибуткові касові ордера, виписки банку.

Доходи від іншої звичайної діяльності на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" відображаються на підставі укладених договорів з контрагентами та первинних документів: прибуткових касових ордерів, виписок банку, товарно-транспортних накладних, актів приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, актів на списання основних засобів, актів-здачі прийняття робіт (наданих послуг), табелів обліку робочого часу, довідок бухгалтерії.

При заповненні первинних документів на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" дотримуються наступних правил:

документи заповнюються українською мовою;

записи у документах роблять тільки чорнилами темного кольору, пастою кулькових ручок, за допомогою принтерів, засобів, які забезпечили б збереження цих записів протягом установленого строку зберігання документів і запобігли внесенню несанкціонованих і непомітних виправлень;

вільні рядки первинних документів прокреслюються, а документи, що додаються до прибуткових і видаткових касових ордерів, і документи з нарахування заробітної плати погашаються штампом "Одержано" чи "Сплачено" із зазначенням дати;

підписують документ особисто, із застосуванням факсиміле, штампа, символу або електронним способом засвідчення;

у тексті і числових даних.

Для обліку фінансових доходів на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" відкрито субрахунок 732 "Відсотки одержані", на якому здійснюється облік одержаних відсотків за здані в фінансову оренду необоротні активи.

Поточний облік доходів організовують у відомостях аналітичного обліку, які відкривають за видами доходів, центрами відповідальності та видами продукції. Їх заповнюють на основі первинної документації з обліку доходів у автоматичному режимі.

Порядок відображення чистого доходу на рахунках бухгалтерського обліку ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" є наступним. Сума доходу від реалізації готової продукції, без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів і податків з продажу, який відповідає критеріям визнання доходу, буде відображатися наступним записом:

Дт 361"Розрахунки з вітчизняними покупцями і замовниками"

Кт703 "Дохід від реалізації робіт і послуг" 10377158,99 грн. (дод. Б.1)

На зменшення валового доходу послідовно списують нараховані податки і платежі. Відображено податкові зобов’язання з ПДВ:

Дт 701 " Дохід від реалізації продукції"

Кт 643/1 "Податкове зобов’язання по ПДВ" 3145026,77 грн. (дод. Б.1)

Наховано відсотки за договорами фінансової оренди:

Дт 373 "Розрахунки за нарахованими доходами"

Кт 732 "Відсотки одержані" 391,30 грн. (дод. Б.1)

Списання доходів від іншої звичайної діяльності на фінасові результати здійснюється на підставі довідок-розрахунків оформлених працівником бухгалтерії.

Відображено дохід від реалізації основних засобів:

Дт 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"

Кт 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 0,00 грн. (ж. 6)

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ:

Дт 742 "Дохід від реалізації необоротних активів"

Кт 641 "Розрахунки з податків" 0,00 грн. (ж. 3)

Аналітичний облік доходів за центрами відповідальності на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" ведуть у оборотно-сальдовій відомості за рахунком 36 та аналізі рахунку 36, що ведеться у розрізі контрагентів підприємства помісячно та видів доходів, що отримані від них видами діяльності. Для аналітичного обліку доходів за видами продукції та видами доходів призначено відомості "Продажі". У даних відомостях узагальнюються дані натурального і кількісного виміру обсягів продаж за місяць, по кожному виду доходів від продажу готової продукції, товарів, послуг, та нафтопродуктів.

Облік доходів у журналі ведуть у Журналі 6 (на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" в розшифровках рахунків 7 класу в якому накопичуються доходи за видами діяльності та аналітичні дані про окремі складові доходів.

. Облік витрат діяльності

Первинними документами, що відображають матеріальні витрати операційної діяльності є: акт-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів; лімітно-забірна картка; акт-вимога на заміну (додатковий відпуск) матеріалів, накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів.

Типовими формами оформлення видачі матеріальних цінностей зі складу ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" є лімітно-забірні картки, вимоги, накладні, забірні листи, накопичувальні відомості. Зі складу отримують матеріали на виробничі потреби за лімітно-забірними картками. Використання лімітно-забірних карт значно скорочує кількість документів. Їх виписує у двох екземплярах відділ постачання або економічний відділ. Один примірник лімітно-забірної картки видають одержувачеві, а другий передають на склад комірникові. При видачі матеріалів одержувач розписується безпосередньо у картці складського обліку, а комірник у його примірнику лімітно-забірної картки та у картці складського обліку зазначає залишок запасів.

Понадлімітний і одноразовий відпуск матеріалів безпосередньо у виробництво зі складу й заміна одних видів матеріалів іншими допускається тільки з дозволу керівника, головного інженера чи іншої уповноваженої особи ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" після погодження з відповідними відділами підприємства. До понадлімітного відпуску матеріалів відносять перевитрачання їх по поважній причині та на відшкодування браку. Він оформлюється актом-вимогою, яка виписується у двох примірниках: один примірник-для одержувача, другий-для складу. Вимога являє собою єдність розпорядчого й виправдного документів. Здається акт-вимога до бухгалтерії після видачі всієї кількості необхідних матеріалів. фінансовий облік прибуток звітність

Для обліку руху матеріальних цінностей усередині підприємства, а також при відпуску матеріальних цінностей стороннім організаціям виписується накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів у двох примірниках з обов’язковим підписом головного бухгалтера.

Накладною-вимогою оформлюють оприбуткування запасів із підрозділів підприємства, зокрема, поворотних відходів, відходів від браку, від ліквідації основних засобів, списання малоцінних та швидкозношуваних предметів та розбирання тимчасових не титульних споруд.

На ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" оплата праці персоналу здійснюється лише за погодинною формою, тому підставою для нарахування заробітної плати є табель обліку використання робочого часу, де зазначається табельний номер працівника, його посада або професія, прізвище, ім’я та по-батькові, кількість відпрацьованих днів або годин, посадовий оклад або тарифна ставка і загальна сума нарахованої заробітної плати.

При узагальненні заробітної плати за працівниками розраховується заробіток за місяць згідно діючого законодавства і від цієї суми здійснюються необхідні утримання. Аналітичний облік по нарахуванню заробітної плати ведеться по кожному працівнику окремо у розрахункових відомостях, на підставі якої формується зведена відомість обліку заробітної плати у розрізі структурних підрозділів.

Нарахування внесків на заробітну плату здійснюють у Зведеній відомості, а їх розподіл за рахунками обліку витрат здійснюють у розробній. Відрахування єдиного соціального внеску до державних цільових фондів на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" відбувається у Звіті про відрахування у фонди.

Аналітичний облік витрат здійснюється за кожною дільницею обліку у відомостях "Затрати". Для виявлення втрат ведуть сигнальні картки, у яких їх обліковують за центрами виникнення (видами борошняних виробів, готової продукції, товарів, послуг) та відповідальними особами.

У таких відомостях узагальнюються дані затрат на випуск кожного виду продукції за кожною статею затрат у натуральному і вартісному вимірниках.

Первинними документами для відображення витрат фінансової діяльності є: договір підприємства з банком про оформлення кредиту, виписки банку; платіжні доручення на погашення відсотків за кредит та погашення кредиту.

Облік фінансових витрат здійснюється на субрахунку 951 "Відсотки за кредит", на якому здійснюється облік витрат за отримані кредити.

Витрати від іншої звичайної діяльності на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" відображаються на підставі укладених договорів з контрагентами та первинних документів: прибуткових касових ордерів, виписок банку, товарно-транспортних накладних, актів приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, актів на списання основних засобів, актів-здачі прийняття робіт (наданих послуг), табелів обліку робочого часу, довідок бухгалтерії.

Нараховано відсотки за використання кредиту:

Дт 951 "Відсотки за кредит"

Кт 684"Розрахунки за відсотками" 0,00 грн. (ж. 3)

Списання витрат від іншої звичайної діяльності на фінасові результати здійснюється на підставі довідок-розрахунків оформлених працівником бухгалтерії:

Списано залишкову вартість реалізованих основних засобів:

Дт 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"

Кт 10 "Основні засоби" 7166,63 грн. (дод. Б.1)

Облік витрат виробництва при застосуванні журнально-ордерної форми ведеться в Журналі 5 (на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" розшифровки до рахунків 9 класу).

В якому у першому розділі робляться записи за кредитом рахунків 90, 92-99.

У розділі 3 Журналу 5 відображають записи за кредитом рахунків 20-26, 28, 39, 65, 66, 69. Розділ 4 Журналу 5 включає аналітичні дані до рахунка 28 "Товари". У другому розділі Журналу 5 накопичуються витрати з податку на прибуток, витрати фінансової та інвестиційної діяльності, інші витрати.

. Облік фінансових результатів та формування прибутку (збитку)

Оскільки, фінансовий результат - прибутки або збитки - є арифметичним результатом порівняння доходів із витратами, то організація обліку фінансових результатів залежить від організації обліку доходів та витрат кожного виду діяльності, якими займається підприємство.

Організація бухгалтерського обліку фінансових результатів на підприємстві представлена на рис. 4.1.

На ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" накопичення операційних доходів та витрат здійснюють у Відомості "Результати господарської діяльності".

Дана відомість ведеться у гривнях без десяткових знаків та у розрізі доходів та статей витрат підприємства протягом звітного року, з підсумковими даними за кожен квартал, півріччя, 9 місяців та рік.

У даній відомості, шляхом порівняння доходів з понесеними на їх отримання витратами, протягом вказаних періодів визначається фінансовий результат звичайної діяльності до оподаткування, податок на прибуток та фінансовий результат звичайної діяльності підприємства.

Рис.4.1. Організація обліку фінансових результатів на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ"

Так, розмір прибутків (збитків) операційної діяльності на підприємстві визначається на субрахунку 791 "Результат основної діяльності". Характеристику рахунку подано у табл. 4.1.

За кредитом субрахунку 791 "Результат основної діяльності" відображаються у порядку закриття рахунків суми доходів від реалізації готової продукції (товарів, робіт, послуг) та від іншої операційної діяльності (рахунки 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід"), за дебетом - суми в порядку закриття рахунків обліку собівартості реалізованої готової продукції (товарів, робіт, послуг), адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (90 "Собівартість реалізації", 92 Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності").

Таблиця 4.1

Характеристика рахунку з обліку фінансових результатів від операційної діяльності

шифр

Найменування

Характеристика рахунку



за змістом

призначенням

обороти

791

Результат основної діяльності

Небалансовий, операційно-результативний

Для отримання показника прибутку або збитку від операційної діяльності

Дт - суми в порядку закриття обліку операційних витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток. Кт - суми в порядку закриття рахунків обліку операційних доходів


Так, на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" відкрито такі субрахунки доходів і витрат, що формують фінансовий результат операційної діяльності: 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг"; 718 "Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів"; 903 "Собівартість реалізованих робіт і послуг"; 92 "Адміністративні витрати"; 93 "Витрати на збут"; 949 "Інші витрати операційної діяльності".

Фінансовий результат від операційної діяльності прибуток (збиток) на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" визначається згідно законодавства шляхом алгебраїчного додавання до валового прибутку інших операційних доходів, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат.

Чистий дохід від реалізаціїї продукції визначають шляхом вирахування з валового доходу відповідних податків, зборів [4, с. 327]. Чистий дохід відображують у Звіті про фінансові результати (звіт про сукупний дохід)у рядку 2000 з аналогічною назвою (див. дод. А.2).

Після здійснення наведених записів на субрахунку 791 списується сума чистого доходу від реалізації продукції. Віднесено чистий дохід від реалізації на фінансовий результат:

Дт 701 Дохід від реалізації робіт і послуг"

Кт 791 "Результат операційної діяльності" 10377158,99 грн (дод. Б.1)

Валовий прибуток (збиток) - це різниця між чистим доходом від продажу готової продукції і собівартістю реалізованої продукції [4, с. 347]. Для визначення валового прибутку на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" насамперед визначають і відображають в обліку собівартість реалізованої готової продукції.

Списано на фінансові результати собівартість реалізованої продукції:

Дт 791 "Результат основної діяльності"

Кт 903 "Собівартість реалізованих робіт і

послуг" 6792103,47 грн. (дод. Б.1)

Списано на фінансові результати витрати періоду:

Дт 791 "Результат основної діяльності"

Кт 92 "Адміністративні витрати" 2085792,12 грн. (дод. Б.1)

Кт 93 "Витрати на збут"

Кт 949 "Інші витрати операційної

діяльності" 683744,58 грн. (дод.Б.1)

Узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності здійснюється, відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків, - на рахунку 79 "Фінансові результати". Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".

На ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" відокремлений облік результатів фінансової діяльності не здійснюють: доходи, що одержані від фінансової діяльності, зокрема, облік відсотків одержаних - ведуть у складі операційної діяльності, а витрати - відсотки за кредит - у розрізі операційної та іншої діяльності, що не відповідає Плану рахунків [23] і Інструкції по його використанню. Такий спосіб віднесення доходів і витрат фінансових операцій на підприємстві призводить викривлення фінансових результатів від кожного виду діяльності. Це негативно позначається на ефективності управлінських рішень ТОВ "ЗПК".

Визначення фінансового результату від фінансових операцій на рахунках обліку відображається у такому порядку:

Списано на фінансовий результат доходи від фінансових операцій:

Дт 732 "Відсотки одержані"

Кт 792 "Результат фінансових операцій" 391,30 грн. (дод. Б.1)

Списано на фінансовий результат витрати фінансових операцій

Дт 951 "Відсотки за кредит"

Кт 792 "Результат фінансових операцій" 0,00 грн. (ж. 6)

Визначено результат фінансових операцій

Дт 792 "Результат фінансових операцій"

Кт 442 "Непокритий збиток"

Визначено фінансовий результат від реалізації основних засобів:

Дт 793 "Результат іншої звичайної діяльності"

Кт 972 Собівартість реалізованих необоротних активів" 0,00 грн. (ж. 5)

Дт 793 "Результат іншої звичайної діяльності"

Кт 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 0,00 грн. (ж. 6)

Своє відображення доходи і витрати іншої звичайної діяльності знаходять у рядках: 2240 "Інші доходи", 2270 "Інші витрати" Звіту про фінансові результати (звіту просукупний дохід) на базовому підприємстві складають 9 тис.грн.-інші витрати (див. дод. А.2).

Звіт про фінансові результати на підприємстві складається щокварталу наростаючим підсумком та на кінець звітного року, як узагальнюючий.

Для того щоб головний бухгалтер склав даний звіт без будь-яких перешкод та затримок працівники бухгалтерії проводять так звані підготовчі роботи. А саме:

перевірка правильності та своєчасності відображення всіх господарських операцій на відповідних рахунках;

виведення залишків по всіх рахунках доходів та витрат понесених підприємством для одержання перших;

перенесення аналітичних даних господарської діяльності до синтетичних журналів, та відповідне їх зведення у головній книзі бухгалтерського обліку [2, с. 570].

Перший етап таких робіт передбачає, безпосередньо, процес перевірки відображення на рахунках бухгалтерського обліку усіх господарських операцій зафіксованих у первинних документах. Це здійснюється бухгалтерами шляхом групування первинних документів того звітного періоду, за який передбачається складання Звіту про фінансові результати. Первинними документами, що засвідчують факт отримання доходу від основної діяльності є: товарно-транспортна накладна, видаткова накладна, акт виконаних робіт, рахунок-фактура, податкова накладна.

Моментом виникнення доходу від реалізації - є саме час відвантаження такої, тобто безпосередня передача права власності на готову продукцію. Так, якщо бухгалтерія виписала таку накладну відразу ж у журналі господарських операцій проводиться відповідний запис (Дт 361 - Кт 701), він у свою чергу свідчить про те, що відбулося відвантаження готової продукції покупцю і таке підприємство отримало дохід. Складання журналу господарських операцій на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" здійснюється в автоматичному режимі, завдяки використанню автоматизованої бухгалтерської програми і це відображає організовану роботу апарату бухгалтерії, адже важливість цього журналу полягає у його контрольній функції. Крім того, слід зауважити, що головний бухгалтер повинен прослідкувати за функціонуванням вище зазначеної програми щодо складання журналу господарських операцій, а саме унеможливити внесення будь-яких змін після проведення операції з отримання доходу.

Придбання базовим підприємством сировини уже свідчить про понесені витрати. Таким чином, кожен документ несе у собі інформацію чи то про дохід, чи то про витрати пов’язані з його отриманням.

Відповідно, кожна операція зафіксована у первинних документах фіксується на певних рахунках бухгалтерського обліку, які по закінченні звітного періоду, з метою отримання інформації про результати діяльності, закриваються та безпосередньо зводяться у регістрах синтетичного та аналітичного обліку.

Методи і способи узагальнення фінансових результатів підприємство обирає залежно від форми ведення обліку і організаційно-технічних засобів, що використовуються для ведення облікового процесу [16, с. 15]. Та враховуючи особливості обліку сільськогосподарських підприємств та те, що ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" в певній частині веде облік операцій автоматизовано-регістрами аналітичного обліку на досліджуваному підприємстві виступають: оборотно сальдові відомості по рах. 361, картки рахунків (витрат і доходів), аналіз рахунку 92.

Узагальнення результатів обліку доходів і фінансових результатів здійснюється при журнально-ордерній формі обліку у журналі 6. А узагальнення даних про фінансові результати на ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" головний бухгалтер веде у спеціально сформованій відомості "Результати господарської діяльності". Недоліком побудови даної відомості є те, що у ній не передбачено групування статей доходів та витрат за видами діяльності, якими займається підприємство, а також не зазначається субрахунок на якому ведеться облік відповідних доходів та витрат.

Важливим етапом підготовчих робіт є саме закриття всіх рахунків доходів та витрат для виведення кінцевого залишку. А саме рахунків обліку доходів: 703 "Дохід від реалізації робіт, послуг", 718 "Дохід від одержаної дотаційної заробітної плати", 732 "Відсотки одержані"; рахунків витрат: 903 "Собіварість реалізованих робіт і послуг" 92 "Адміністративні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати операційної діяльності", 951 "Фінансові витрати", 972 "Собівартіть реалізованих необоротних активів". Закриття рахунків доходів здійснюється шляхом закриття їх дебетового обороту у кредит субрахунків 791 "Результат основної діяльності" та 793 "Результат іншої діяльності", а рахунків витрат - кредитового обороту у дебет субрахунків. 791 та 793. Визначену суму фінансового результату від основної та іншої діяльності списують на фінансово-результатний активно-пасивний рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" записом.

на суму одержаного збитку:

Дт 442 "Непокриті збитки"

Кт 79 "Фінансовий результат" 16265796,54 тис.грн. (дод. Б.1)

Як результат, всі господарські операції та аналітичні дані відображені на рахунках бухгалтерського обліку, які використовує підприємство у своїй діяльності знаходять своє безпосереднє відображення у Головній книзі за допомогою якої головний бухгалтер складає фінансову звітність, а зокрема Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) (дод. А.2).

На кінець кожного місяця для складання фінансової звітності головний бухгалтер ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" формує оборотний баланс за синтетичними рахунками, а для деталізації оборотів за кожним рахунком до кореспопонденції - шахову відомість. Оборотний баланс є засобом взаємозв’язку між балансом і рахунками, що має контрольне значення для перевірки правильності облікових записів.

. Порядок відображення фінансових результатів діяльності у фінансовій звітності

Форму і зміст Звіту про фінансові результати визначені НП(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" [73]. Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) складається з чотирьох розділів, кожний з яких розкриває певний аспект доходів, витрат і фінансових результатів підприємства.

Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої і неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки та сукупний дохід підприємства за звітний період.

У звіті про фінансові результати наводяться доходи і витрати, які відповідають критеріям, визначеним в національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку.

У статті "Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)" відображається дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг (у т.ч. платежі від оренди об’єктів інвестиційної нерухомості) за вирахуванням наданих знижок, вартості повернутих раніше проданих товарів, доходів, що за договорами належать комітентам (принципалам тощо), та податків і зборів.

Організації, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, у цій статті відображають вартість, за якою реалізовано цінні папери, та суму винагороди за виконання інших операцій, пов’язаних з розміщенням, купівлею і продажем цінних паперів, з урахуванням відповідних вирахувань.

У додатковій статті "Чисті зароблені страхові премії" страховики наводять суму страхових премій (платежів, внесків) за договорами страхування та за договорами перестрахування з перестрахувальниками протягом звітного періоду, яка включає частки страхових премій (платежів, внесків), належних страховику, зменшену на суму резерву незароблених премій на початок звітного періоду (за виключенням частки перестраховика) і збільшену на суму резерву незароблених премій на кінець звітного періоду (за виключенням частки перестраховика) та зменшену на загальну суму страхових премій (платежів, внесків), повернутих страхувальникам та перестрахувальникам протягом звітного періоду. Загальна сума чистих зароблених страхових премій враховується при розрахунку валового прибутку (збитку).

У статті "Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)" відображається виробнича собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та/або собівартість реалізованих товарів. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) визначається згідно з Положенням (стандартом) 9, Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", Положенням (стандартом) 30. У цій статті організації, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, відображають балансову вартість реалізованих цінних паперів. Підприємства, які провадять діяльність з випуску та проведення лотерей, у цій статті наводять відрахування на створення (формування) за звітний період призового фонду, а також резерву, що покриває розмір джек-поту, не забезпечений сплатою участі у лотереї.

У додатковій статті "Чисті понесені збитки за страховими виплатами" страховики відображають різницю між загальною сумою збитків за страховими виплатами та сумою відшкодування, що належить до отримання (отриманою) від перестраховика цих збитків. Інформація за цією статтею враховується при розрахунку валового прибутку (збитку).

Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням сум, які наведені у додаткових статтях.

У додатковій статті "Дохід (витрати) від зміни у резервах довгострокових зобов’язань" страховики відображають дохід (витрати) за результатами зменшення (збільшення) резервів довгострокових зобов’язань і відповідної частки перестраховиків, крім курсових різниць та придбання або вибуття дочірніх підприємств. Інформація за цією статтею враховується при розрахунку прибутку (збитку) операційної діяльності.

У додатковій статті "Дохід (витрати) від зміни інших страхових резервів" страховики наводять дохід (витрати) за результатами зменшення (збільшення) інших страхових резервів, крім курсових різниць та придбання або вибуття дочірніх підприємств. Інформація за цією статтею враховується при розрахунку прибутку (збитку) операційної діяльності.

У статті "Інші операційні доходи" відображаються суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг): дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від роялті, відсотків, отриманих на залишки коштів на поточних рахунках в банках, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття, дохід від списання кредиторської заборгованості, одержані штрафи, пені, неустойки тощо.

До цієї статті можуть наводитись додаткові статті:

"Дохід від зміни вартості активів, які оцінюються за справедливою вартістю", в якій відображається дохід від зміни вартості всіх активів (фінансових інструментів, інвестиційної нерухомості, біологічних активів та інших), які оцінюються за справедливою вартістю;

"Дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції", в якій відображається дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності.

До розрахунків приймається загальна сума інших операційних доходів.

У статті "Адміністративні витрати" відображаються загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства.

У статті "Витрати на збут" відображаються витрати підприємства, пов’язані з реалізацією продукції (товарів), - витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції (товарів), рекламу, доставку продукції споживачам тощо.

У статті "Інші операційні витрати" відображаються собівартість реалізованих виробничих запасів, необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття; відрахування на створення резерву сумнівних боргів і суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості відповідно до Положення (стандарту) 10; втрати від знецінення запасів; втрати від операційних курсових різниць; визнані економічні (фінансові) санкції; відрахування для забезпечення наступних операційних витрат, а також усі інші витрати, що виникають в процесі операційної діяльності підприємства (крім витрат, що включаються до собівартості продукції (товарів, робіт, послуг).

До цієї статті можуть наводитись додаткові статті:

"Витрати від зміни вартості активів, які оцінюються за справедливою вартістю", в якій відображаються витрати від зміни вартості всіх активів (фінансових інструментів, інвестиційної нерухомості, біологічних активів та інших), які оцінюються за справедливою вартістю;

"Витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції", в якій відображаються витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності.

До розрахунків приймається загальна сума інших операційних витрат.

Прибуток (збиток) від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат з урахуванням сум, які наведені у додаткових статтях.

У статті "Дохід від участі в капіталі" відображається дохід, отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться методом участі в капіталі.

У статті "Інші фінансові доходи" відображаються дивіденди, відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом участі в капіталі).

У статті "Інші доходи" відображається дохід від реалізації фінансових інвестицій; дохід від неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі господарської діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства.

До цієї статті окремо наводиться додаткова стаття "Дохід від благодійної допомоги", в якій наводиться сума доходу, пов’язаного з благодійною допомогою, яка відповідно до законодавства звільняється від оподаткування податком на додану вартість, що визнається у порядку, встановленому Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 "Дохід".

До розрахунків приймається загальна сума інших доходів.

У статті "Фінансові витрати" відображаються витрати на проценти та інші витрати підприємства, пов’язані із запозиченнями (крім фінансових витрат, які включаються до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 31 "Фінансові витрати".

У статті "Втрати від участі в капіталі" відображається збиток, від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться методом участі в капіталі.

У статті "Інші витрати" відображаються собівартість реалізації фінансових інвестицій; втрати від неопераційних курсових різниць; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необоротних активів; інші витрати, які виникають у процесі господарської діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства.

У додатковій статті "Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті" наводиться сума прибутку (збитку) від впливу інфляції на монетарні статті, що визначається відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 22 "Вплив інфляції". Інформація за цією статтею враховується при розрахунку прибутку (збитку) до оподаткування.

Прибуток (збиток) до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів (прибутків), фінансових та інших витрат (збитків) з урахуванням сум, які наведені у додаткових статтях.

У статті "Витрати (дохід) з податку на прибуток" відображається сума витрат (доходу) з податку на прибуток, визначена згідно з Положенням (стандартом) 17.

У статті "Прибуток (збиток) від припиненої діяльності після оподаткування" відображаються відповідно прибуток або збиток від припиненої діяльності після оподаткування та/або прибуток або збиток від переоцінки необоротних активів та груп вибуття, що утворюють припинену діяльність і оцінюються за чистою вартістю реалізації.

Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) до оподаткування, податку на прибуток та прибутку (збитку) від припиненої діяльності після оподаткування.

У розділі ІІ звіту про фінансові результати наводиться інформація про інший сукупний дохід та розраховується сукупний дохід підприємства, отриманий у звітному періоді.

У статті "Дооцінка (уцінка) необоротних активів" наводиться сума дооцінки об’єктів основних засобів та нематеріальних активів, зменшена на суму уцінки таких об’єктів протягом звітного періоду в межах сум раніше проведених дооцінок, віднесення сум дооцінки до нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

У статті "Дооцінка (уцінка) фінансових інструментів" наводиться сума зміни балансової вартості об’єктів хеджування у порядку, визначеному Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 13 "Фінансові інструменти".

У статті "Накопичені курсові різниці" наводиться сума курсових різниць, які відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 "Вплив змін валютних курсів", відображаються у складі власного капіталу та визнаються в іншому сукупному доході.

У статті "Частка іншого сукупного доходу асоційованих та спільних підприємств" наводиться частка іншого сукупного доходу асоційованих, дочірніх або спільних підприємств, облік фінансових інвестицій в які ведеться за методом участі в капіталі.

У статті "Інший сукупний дохід" наводиться сума іншого сукупного доходу, для відображення якого за ознаками суттєвості неможна було виділити окрему статтю, або який не може бути включений до інших статей, наведених у цьому розділі.

Інший сукупний дохід до оподаткування визначається як алгебраїчна сума дооцінки (уцінки) необоротних активів, дооцінки (уцінки) фінансових інструментів, накопичених курсових різниць, частки іншого сукупного доходу асоційованих та спільних підприємств та іншого сукупного доходу.

У статті "Податок на прибуток, пов’язаний з іншим сукупним доходом" наводиться сума податку на прибуток, що пов’язаний з іншим сукупним доходом.

У статті "Інший сукупний дохід після оподаткування" наводиться сума іншого сукупного доходу після вирахування податку на прибуток.

Сукупний дохід розраховується як алгебраїчна сума чистого фінансового результату за звітний період та іншого сукупного доходу після оподаткування.

У консолідованому звіті про фінансові результати відображається чистий фінансовий результат та сукупний дохід, що належить власникам материнської компанії та неконтрольованої частки.

У розділі IIІ звіту про фінансові результати наводяться відповідні елементи операційних витрат (на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати), яких зазнало підприємство в процесі своєї діяльності протягом звітного періоду, за вирахуванням внутрішнього обороту, тобто за вирахуванням тих витрат, які становлять собівартість продукції (робіт, послуг), що вироблена і спожита самим підприємством. Собівартість реалізованих товарів, запасів у цьому розділі не наводиться.

Розділ IV звіту про фінансові результати заповнюють акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій.

У статті "Середньорічна кількість простих акцій" наводиться середньозважена кількість простих акцій, які перебували в обігу протягом звітного періоду.

У статті "Скоригована середньорічна кількість простих акцій" наводиться середньорічна кількість простих акцій в обігу, скоригована на середньорічну кількість потенційних простих акцій.

У статті "Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію" наводиться показник, що розраховується діленням різниці між сумою чистого прибутку (збитку) і сумою дивідендів на привілейовані акції на середньорічну кількість простих акцій в обігу.

У статті "Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію" відображається показник, що розраховується діленням скоригованого чистого прибутку (збитку) на скориговану середньорічну кількість простих акцій в обігу.

Розрахунок середньорічної кількості акцій, чистого прибутку (збитку) на одну просту акцію та їх коригування здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 24 "Прибуток на акцію.

У статті "Дивіденди на одну просту акцію" відображається показник, який розраховується шляхом ділення суми оголошених дивідендів на кількість простих акцій, за якими сплачуються дивіденди.

Звіт про фінансові результати перед поданням до органів статистики підписується керівником та головним бухгалтером.

Таким чином, розглянувши порядок складання звіту про фінансові результати перейжемо до розгляду автоматизації ділянки обліку фінансових результатів на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ".

6. Облік фінансових результатів в умовах використання комп’ютерної техніки


Останнім часом обчислювальна техніка перетворилась на визначальний фактор організації обліку. Застосування комп’ютерної техніки дозволяє прискорити обробку облікової інформації та передачу її за всіма напрямками. Поряд з обліковою інформацією з допомогою комп’ютера можна отримувати оперативно і вчасно всю інформацію для забезпечення системи бухгалтерського обліку, а тому однією з вирішальних складових матеріально-технічного забезпечення бухгалтерського обліку є його комп’ютеризація та програмне забезпечення [9, с. 49].

Так, будь-яка сучасна розвинена програма бухгалтерської системи повинна забезпечувати такі можливості аналітичного обліку:

багаторівневий бухгалтерський облік, тобто розбиття групи аналітичних ознак на підгрупи;

багатовимірний бухгалтерський облік, аналіз рахунка (групи рахунків), за декількома незалежними ознаками;

введення крім стандартних, додаткових реквізитів до аналітичних ознак.

Бухгалтерський облік на базовому підприємстві - ТОВ "ЗПК" теж автоматизований, завдяки використанню однієї із найпоширеніших програм для автоматизації бухгалтерського обліку в Україні - "1С:Підприємство 7.7". Ця програма є досить універсальною комплексною програмою автоматизації діяльності підприємства, яка використовується для будь-яких розрізів економічної діяльності підприємства, в тому числі й різних ділянок бухгалтерського обліку. Завдяки тому, що ця програма передбачає наявність певних режимів, то бухгалтери мають можливість як монопольно працювати у програмі, так і одночасно у мережевому режимі всі, але при цьому доступ до інформаційної бази є розподіленим.

Програма "1С:Підприємство" виконує наступні функції:

ведення розділів бухгалтерського обліку (операції по банку та касі, облік валютних операцій, облік необоротних активів, розрахунки з контрагентами та підзвітними особами, облік витрат, розрахунки із заробітної плати і т.д);

податковий облік (ведення обліку доходів та витрат, облік балансової вартості основних засобів і валюти, автоматичне формування податкових накладних, облік ПДВ за вхідними податковими накладними) [9, с. 50].

Ця програма є відповідним накопичувачем інформації про діяльність підприємства, яка формується на основі вхідної інформації у вигляді даних, занесених користувачем цієї програми (бухгалтером) у електронну форму первинного документа, а потім дає змогу на основі таких даних за запитами отримувати сформовану автоматично вихідну інформацію - вже у вигляді звітності, а також безпосереднього її аналізу.

Дана програма побудована відповідно до всіх вимог законодавства щодо ведення бухгалтерського обліку. Як приклад, заповнення та проведення документа "Накладна" (рис. 6.1) є підставою для відображення виконаної операції у суміжних документах, регістрах, відомостях, звітності.

Рис. 6.1. Видаткова накладна

Правильність введення даних можна перевірити, використавши стандартні звіти: Оборотно-сальдовая ведомость/Обігово-сальдова відомість, Оборотно-сальдовая ведомость по счету/Обігово-сальдова відомість до рахунка (рис. 6.2), Анализ счета по субконто/Аналіз рахунка за субконто, Анализ субконто/Аналіз субконто.

Звіт "Оборотно-сальдовая ведомости"/"Обігово-сальдова відомість" дає змогу переглянути залишки на всіх синтетичних рахунках. Ці залишки можна порівняти із залишками в Головній книзі.

Рис.6.2. Оборотно-сальдова відомість

Звіт "Оборотно-сальдовая ведомость по счету"/"Обігово-сальдова відомість до рахунка" використовують для перегляду залишків і обігів на рахунках, за якими ведуть аналітичний облік. Стандартний звіт "Анализ счета по субконто"/"Аналіз рахунка за субконто" можна використати для перегляду залишків і обігів на рахунку за конкретними об'єктами аналітичного обліку, а звіт "Анализ субконто"/"Аналіз субконто" застосовують для деталізації залишків і обігів за багаторівневою аналітикою.

В програмі реалізовано можливість роботи як зі стандартними, так і зі регламентованими звітами.

Для роботи зі звітами використовується пункт меню "Отчеты"/"Звіти", при чому на екран видається діалогова форма налагодження параметру звіту. В ній потрібно ввести значення параметрів, що визначають склад даних, які входять до звіту (шляхом введення початкової та кінцевої дати - період, за який потрібні дані бухгалтерського обліку, інші параметри, наприклад, тип валюти). Приклад регламентованих звітів зображено на рис. 6.3.

Звіт про фінансові результати також формується у цій програмі із використанням вищезазначеного пункту меню. Але для формування остаточних результатів звітності за регламентований період спочатку потрібно закрити фінансові результати та дані податкового обліку. Звіт про фінансові результати (звіт профінансвоий результат) відображено на рис. 6.4.

Рис. 6.3. Регламентовані звіти

Програма також надає можливість збереження сукупності параметрів для звіту заданого виду для подальшого використання, і можливість деталізації (розшифровки) звіту при його перегляді. На найнижчому рівні деталізації здійснюється перехід до конкретної проводки операції.

Крім того, у складі регламентованих звітів є так званий технологічний аналіз бухгалтерського обліку з меню "Отчеты"/"Звіти".

Він дає змогу перевірити дотримання технології обліку, стан залишків за рахунками, структуру аналітичного обліку, коректність проведень та ін.

Таким чином проявляється доцільність та ефективність використання на підприємстві даної бухгалтерської програми, адже бухгалтерський облік це складна та об’ємна рутинна робота, а використання її спрощує роботу персоналу бухгалтерії.

Рис. 6.4. Звіт про фінансові результати

Крім того, ведення бухгалтерського обліку потребує наявність великого персоналу, а в даних умовах розвитку економіки не кожне підприємство може собі це дозволити, тому використання програми "1С:Підприємство 8.2", є великим кроком відповідно і до удосконалення процесу організації бухгалтерського обліку на підприємстві.

В той же час слід зауважити, що у сьогоденні програма "1С:Підприємство 8.2" підтримується фірмами-розробниками та фірмами-супроводжувачами останній рік. 7 платформа, на базі якої розроблена програма "1С:Підприємство 7.7", вичерпала свої можливості, а тому з 1.01.2014 року всі підприємства України, які працюють з вказаною програмою, повинні перейти до програми на новій 8 платформі.

Платформа "1С:Підприємство 8.0" була створена з урахуванням 6-річного досвіду застосування системи програм "1С:Підприємство 7.7", яку сьогодні використовують більше 700 000 організацій для автоматизації обліку своєї діяльності. Платформа "1С:Підприємство 8.0" зберегла ідеологічний спадок попередніх версій і втілила в собі принципово нові можливості в області автоматизації обліку.

Гнучкість платформи дозволяє використовувати систему "С:Підприємство 8.0" підприємствам різних напрямів діяльності. В ній виділений податковий облік у окремий об’єкт з доступом до нього через головне меню, автоматизовані функції організаційної і господарської діяльності для оперативного управління підприємством. Програма дозволяє вести бухгалтерський облік з декількома планами рахунків і довільними параметрами обліку, формує регламентовану звітність. У програмі передбачені широкі можливості для управлінського обліку і побудови аналітичної звітності, рішення задач планування, бюджетування і фінансового аналізу; розрахунку зарплати і управління персоналом тощо.

Висновки

В даній курсовій роботі було розглянуто таке актуальне питання як організація обліку фінансових результатів підприємства.

В першому питанні курсової роботи було розкрито поняття фінансового результату та порядок його формування. Розвиток ринкових відносин підвищує відповідальність і самостійність підприємств в розробці і прийнятті управлінських рішень по забезпеченню ефективності їх діяльності. Результати виробничої, комерційної, фінансової та інших видів господарської діяльності залежать від різноманітних факторів, які знаходяться в певному зв’язку між собою та підсумовуючими показниками. Їх дія і взаємодія різноманітні по своїй силі, характеру та часу. Причини та умови, створюючі ці фактори, також різні. Не визначаючи і не оцінюючи напрямок, активність і час їх дії, неможна забезпечити ефективність управління. Якісно виконати цю роботу можна тільки з допомогою комплексного аналізу господарської діяльності, який відповідає сучасним вимогам розвитку ринкової економіки.

На основі проведеного дослідження випливає, що кінцевий фінансовий результат враховує результати за всіма видами діяльності підприємства, підбиваючи загальний підсумок. Крім того, що прибуток характеризує остаточний фінансовий результат діяльності підприємства, розмір його грошових накопичень, він є головним джерелом фінансування витрат на виробничий і соціальний розвиток підприємства, а платежі до бюджету за рахунок податку на прибуток - важливий елемент доходів держави. Це означає, що доходи підприємства повинні задовольняти не тільки його фінансові потреби, але й потреби держави на фінансування суспільних фондів споживання, розвиток науки, освіти, охорони здоров’я, проведення екологічних заходів тощо.

Для рахунку обліку фінансових результатів Планом рахунків передбачено відкриття субрахунків, що деталізують об’єкти обліку. Однак, за допомогою синтетичного обліку неможливо контролювати фінансові результати від всіх видів діяльності. Для одержання детальної інформації, необхідної для управління фінансовими результатами ведеться ще аналітичний облік.

Систематизація та узагальнення облікової інформації про фінансові результати діяльності підприємства в умовах застосування сучасної комп’ютерної техніки здійснюється на підприємстві в автоматичному режимі. Застосування бухгалтерської комп’ютерної програми дозволило ефективно вирішити проблему аналітичного обліку фінансових результатів завдяки широкій номенклатурі аналітичних об’єктів.

Заслуговує уваги організація ведення бухгалтерського обліку на ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ", зокрема облік фінансових результатів та використання прибутку. Для організації бухгалтерського обліку підприємство використовує 1С:Бухгалтерія, що в сьогоденних умовах є вкрай необхідним та забезпечує достовірність, якість і оперативність обробки та отримання інформації. Внаслідок чого забезпечується та досягається рівність і відповідність аналітичного та синтетичного обліку фінансових результатів.

При застосуванні комп’ютерної форми обліку автоматично вирішується проблема оперативного отримання даних про фінансовий результат від кожного виду діяльності на будь-яку звітну дату.

В даній роботі було розглянуто нормативну базу, яка використовується в практичній роботі бухгалтерів для організації обліку фінансових результатів діяльності підприємства.

На основі даних фінансової звітності основні показники фінансових результатів підприємства ФІЛІЯ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" у 2013-2014 рр. зменшувались. Так, чистий фінансовий результат - головний інтегральний показник діяльності підприємства зменшився у 2014 р. порівняно із 2013 р. на 1208 тис.грн., чистий дохід від реалізації продукції - на 2457 тис.грн.

В той же час собівартість реалізованої продукції зменшилась на 1153 тис.грн., адміністративні витрати - на 92 тис.грн., інші операційні витрати - на 41 тис.грн., а витрати на збут зросли на 3 тис.грн. Зростання витрат підприємства в 2014 р. пов’язане насамперед, з збільшення рівня доходів, а також підвищення цін на сировину.

Витрати на оплату праці в 2014 р. зменшились порівняно з 2013 р. на 478 тис.грн, що пов’язано з зменшенням чисельності працюючих на 1 чоловіка.

Отже проведений аналіз свідчить, що діяльність ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" є прибутковою. Підприємство в своєму розпорядженні має більше коштів, ніж може ефективно використати, що призводить до погіршення ефективного використання всіх видів активів та впливає на кінцевий фінансовий результат.

Отже, взаємозалежність показників і факторів, які впливають на зростання прибутку, призводить до застосування процесу - інтенсифікації виробництва.

Для ФІЛІЇ ПАТ "ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ "ПИРЯТИНСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ" в майбутніх періодах можна запропонувати:

- підвищення оборотності обігових коштів шляхом зменшення дебіторської заборгованості, що значно збільшить платоспроможність підприємства;

вчасне погашення позик та кредитів, а також зменшення питомої ваги залучених коштів у структурі загального капіталу;

здійснити перевірку реальності укладених договорів.

розширення асортименту продукції та його оновлення, що призведе до збільшення конкурентоспроможності підприємства на ринку;

покращити фінансовий стан можна за рахунок розробки нових проектів реалізації продукції, будівництво механізованих складів за прогресивними проектами;

збільшити прибуток можливо за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції та шляхів зниження собівартості товарної продукції.

Список використаних джерел

1. Алборов Р.А. Выбор учетной политики предприятия. Принципы и практические рекомендации / Р.А. Алборов. - М.: АО "Дис", 1995. - 80 с.

. Анализ прибыльности продукции. - М.: Дело, 1996. - 168 с.

. Антони Р. Основы бухгалтерского учета / Р. Антони. - М.: Перспектива, 1992. - 318 с.

. Баб’як М.М. Економічна теорія: навчальний посібник / М.М. Баб’як, Л.А. Пешенкова., А.В. Рибчук. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 208 с.

. Бернар И. Толковый экономический и финансовый словарь: французская, русская, английская, немецкая, испанская терминология: в 2-х т. / И. Бернар, Ж.-К. Колли; [пер. с фр.]. - М.: Международные отношения, 1997. - Т. ІІ. - 760 с.

6. Бланк И.А. Управление прибылью / И.А. Бланк. - К.: Ника-центр, 1998. - 544 с.

. Блейк Дж. Европейский бухгалтерський учет. Справочник / Дж. Блейк, А. Орион. - М.: Филинъ, 1997. - 400 с.

. Боди Эви. Финансы: [пер. с англ.] / Эви Боди, Роберт Метрон. - М.: Издат. дом "Вильямс", 2003. - 592 с.

. Бойчик І.М. Економіка підприємства: навчальний посібник / І.М. Бойчик. - К.: Атика, 2002.- 480 с.

. Борисов Е.Ф. Экономическая теория: учебник / Е.Ф. Борисов. - М.: Юристь, 2000. - 568 с.

. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік в Україні: монографія / Ф.Ф. Бутинець. - Житомир: ЖДТУ, 2003. - 524 с.

. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік: роздуми вченого /Ф.Ф. Бутинець. - Житомир: Рута, 2001. - 100 с.

. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський управлінський облік / Ф.Ф. Бутинець, Л.В. Чижевська, Н.В. Герасимович. - Житомир: ЖІТІ, 2000. - 448 с.

. Бутинець Ф.Ф. Історія розвитку бухгалтерського обліку: навчальний посібник: в 2-х частинах / Ф.Ф. Бутинець. - Житомир: ПП „Рута", 2001. - Ч. ІІ. - 535 с.

. Бутинець Ф.Ф. Проблеми науки бухгалтерського обліку: реалії: монографія / Ф.Ф. Бутинець. - Житомир: Рута, 2005. - 324 с.

. Бутинець Ф.Ф. Організація бухгалтерського обліку: підручник / Ф.Ф. Бутинець, О.П. Войналович, І.Л. Томашевська; за ред. Ф.Ф. Бутинця. - [4-те вид., доп. і перероб.]. - Житомир: ПП "Рута", 2005. - 528 с.

. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік: облікова політика і план рахунків, стандарти і кореспонденція рахунків, звітність: навчальний посібник / Ф.Ф. Бутинець, Н.М. Малюга. - Житомир: ПП "Рута", 2001. - 512 с.

. Бухгалтерський облік: навчальний посібник / В.К. Савич, Л.А. Костецька. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 272 с.

. Бухгалтерський облік в Україні: навчальний посібник / [за ред. Р.Л. Хом’яка]. - [2-е вид., доп. і перероб.]. - Львів: Національний ун-т "Львівська політехніка", 2003. - 820 с.

. Бухгалтерський облік та фінансова звітність в Україні: навчально-практичний посібник / [за ред. С.Ф. Голова]. -Дніпропетровськ: ТОВ "Баланс-Клуб", 2000. - 768 с.

. Бухгалтерський словник / [за ред. Ф.Ф. Бутинця]. - Житомир: ПП "Рута", 2001. - 224 с.

. Бухгалтерський фінансовий облік: підручник / [за ред. Ф.Ф. Бутинця; О.С. Бородкіна; А.М. Герасимовича; Г.Г. Кірейцева]. -[4-е вид., доп. і перероб. ]. - Житомир: ЖІТІ, 2002. - 688 с.

. Валуєв Б.І. Облікова політика промислового підприємства - управлінська спрямованість підходу / Б.І. Валуєв, І.В. Рузмайкіна // Вісник ЖДТУ. - 2005. - №2 (32). - С. 61-65.

. Владімірова Т.І. Проблеми автоматизації обліку та їх вплив на фінансові результати / Т.І. Владімірова // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". - Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007. - №576. - С. 391-397.

. Гаращенко О.В. Облік і аналіз формування фінансових результатів та розподілу прибутку: дис. канд. екон. наук: 08.06.04 / О.В. Гаращенко. - К., 2004. - 200 с.

. Голов С.Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку: монографія / С.Ф. Голов. - К.: ЦУЛ, 2007. -522 с.

. Голов С. Гармонізація фінансової звітності відповідно до плану дій "Україна - ЄС" / С. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. - 2005. - №4. - С. 7-16.

. Голов С.Ф. Обмеження бухгалтерського обліку та шляхи їх подолання / С.Ф. Голов // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". - 2007. - №577. - С. 88-92.

. Голов С.Ф. Проблеми та перспективи реформування бухгалтерського обліку в Україні / С.Ф. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. - 2000. − №11. - С.15-23.

. Гукасьян Г.М. Экономическая теорія / Г.М. Гукасьян, Г.А. Маховикова, В.В. Амосова. - СПб.: Питер, 2003. - 480 с.

. Дерій В.А. Витрати і доходи підприємств у системі обліку та контролю: монографія. - Тернопіль: ТНЕУ, "Економічна думка", 2009. - 272 с.

. Джон Блейк. Европейский бухгалтерский учет: справочник / Блейк Джон, Амат Ореол; [пер. с англ.]. - М.: Инф.-издат. дом "Филинь", 1997. - 400 с.

. Джон К. Шанк. Стратегическое управление затратами: [пер. с англ.] / Шанк Джон К., В Говиндараджан. - С-Пб.: Бізнес Микро, 1999. - 288 с.

. Дмитриченко Л.И. История экономический учений: учебное пособие / Л.И. Дмитриченко. - Донецк: "КИТИС", Дон Гу. - 1999. - 452 с.

. Дональд И. Кизо. Финансовый учет. Промежуточный уровень. / И. Кизо Дональд, Ж. Вейгант Джери, Д. Терри; [пер. с англ.]. - Бишкек: Прагма, 2001. - Часть І. - 496 с.

. Дональд И. Кизо. Финансовый учет. Промежуточный уровень. / И. Кизо Дональд, Ж. Вейгант Джери, Д. Терри; [пер. с англ.]. - Бишкек: Прагма, 2001. - Часть ІІ. - 558 с.

. Загородній А.Г. Бухгалтерський облік: основи теорії та практики: навчальний посібник /А.Г Загородній, Г.О. Партин. - [3-тє вид., доп. і перероб.]. - К.: Т-во "Знання"; КОО, 2004. - 377 с.

. Звітність підприємств: навчальний посібник / [за ред. Ю.А. Вериги]. - Полтава: ТОВ "Видавництво "Інтергафіка", 2005. - 656 с.

. Зятковський І.В. Фінанси підприємства: навчальнийпосібник / І.В. Зятковський. - [2-е вид., перероб. та доп.]. - К.: Кондор, 2003. - 364 с.

. Івахненков С.В. Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту: навчальний посібник / С.В. Івахненков. - К.: Знання-Прес, 2003. - 349 с.

. Камаев В.Д. Экономическая теория: учебник / В.Д. Камаев. - М.: Гуманитарный издат. центр ВЛАДОС, 1998. - 640 с.

. Ковальчук В.М. Загальна теорія економіки: навчальний посібник / В.М. Ковальчук. - Тернопіль: ТАНГ-АСТОН, 1998. - 368 с.

. Косік А.Ф. Мікроекономіка: навчальний посібник / А.Ф Косік., Г.Є. Гронтковська. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 416 с.

. Костюченко В.М. Облік доходу від реалізації продукції, товарів та інших активів / В.М. Костюченко // Бухгалтерський облік і аудит. - 2001. - №4. - С. 28-39.

. Краткий экономический словарь / [под ред. А.Н. Азрилияна]. - М.: Институт новой экономики, 2001. - 1088 с.

. Кужельний М.В. Теорія бухгалтерського обліку: підручник / М.В. Кужельний, В.Г. Лінник. - К.: КНЕУ, 2001. - 334 с.

. Кузьмінський А.М. Організація бухгалтерського обліку, контролю і аналізу: підручник / [за ред. А.М. Кузьмінського]. - К.: Вища школа, 1993. - 223 с.

. Ластовецький В.О. Виробничо-комерційний облік і внутрішньо-господарська (управлінська) звітність за центрами витрат і відповідальності / В.О. Ластовецький. - Чернівці: Місто, 2003. - 156 с.

. Ластовецький В. Чи можна удосконалити те, чого немає? / В. Ластовецький // Бухгалтерський облік і аудит. - 2003. − №3. − С. 63-64.

. Лень В.С. Бухгалтерський облік в Україні: основи та практика: навчальний посібник / В.С. Лень, В.В. Гливенко. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 576 с.

. Лишиленко О. Напрями вдосконалення обліку та аудиту фінансових результатів / О. Лишиленко // Бухгалтерський облік і аудит. - 2005. - №6. - С. 16-23.

. Лишиленко О.В. Теорія бухгалтерського обліку: навчальний посібник / О.В. Лишиленко. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 215 с.

. Лоханова Н.О. Облік та контроль витрат на обслуговування виробництва і управління: дис. канд. екон. наук: 08.06.04 / Н.О. Лоханова. - Одеса: ОДЕУ, 1998. - 201 с.

. Лучко М.Р. Бухгалтерський облік в управлінні бізнесом: зарубіжний досвід / М. Р. Лучко. - К. : Облікінформ, 1997. - 144 с.

. Макаров В.Г. Теория бухгалтерского учета: учебник / В.Г. Макаров. - [3-е изд., перераб. и доп.]. - М.: Финансы и статистика, 1983. - 271 с.

. Макконел К.Р. Экономикс: Принципы, проблемы и политика: в 2-х т. / К.Р. Макконел., С.Л. Брю; [пер. с англ.]. - М., 1996. - Т. 2. - 400 с.

. Малюга Н.М. Прибуток як економічна категорія та об’єкт бухгалтерського обліку / Н.М. Малюга // Вісник ЖДТУ. - 2004. - №2 (28). - С. 119-129.

. Малькова Т.Н. Теория и практика международного бухгалтерского учета: учебное пособие / Т.Н. Малькова. - Спб.: Бизнес-пресса, 2001. - 336 с.

. Манн Р. Контроллинг для начинающих: [пер с нем.] / Р. Манн, Э. Майер. - М.: Финансы и статистика, 1992. - 208 с.

. Маркс К. Капітал / К. Маркс. - М.: Державне видавництво політ. літератури УРСР, 1952. - Т. 3. - 926 с.

. Мескон Х. И. Менеджмент: [пер. с англ.] / Х.И. Мескон. - М.: Дело, 1992. - 702 с.

. Мех Я.В. Облік і аналіз внутрішніх резервів промислового виробництва / Я.В. Мех. - К.: НМК ВО, 1990. - 142 с.

. Миддлтон Д. Бухгалтерский учет и принятие финансовых решений / Д. Миддлтон; [пер. с англ.]. - М.: Аудит, Юнити, 1997. - 408 с.

. Микитенко Т. Сучасні інформаційні технології обліку та аудиту в управлінні підприємством / Т. Микитенко // Бухгалтерський облік і аудит. - 2005. - №10. - С.12-19.

. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку / [пер. з англ. за ред. С.Ф. Голова]. - К.: Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України, 1998. - 736 с.

. Моссаковський В. Види обліку в сучасних умовах та їх обґрунтування / В. Моссаковський // Бухгалтерський облік і аудит. - 2002. − №6. −С. 22-29.

. Моссаковський В. Концепція обліку в Україні / В. Моссаковський, Т. Кононенко // Бухгалтерський облік і аудит. -2004. - №11. - С. 8-13.

. Мочерний С.В. Основи економічних знань / C.В. Мочерний. - К.: Феміна, 1995. - 352 с.

. Мошек Г.Є. Менеджмент підприємства: підручник / Г.Є. Мошек, Л.А. Гомба, Л.П. Піддубна. - К.: КНТЕУ, 2002. - 371 с.

. Мюллендорф Р. Производственный учет. Снижение и контроль издержек. Обеспечение их рациональной структуры / Р. Мюллендорф, М. Карренбауэр; [пер. с нем. М.И Корсакова]. - М.: ЗАО "ФБК-Пресс", 1996. - 160 с.

. Нападовська Л. Проблеми становлення та розвитку управлінського обліку в Україні / Л. Нападовська // Бухгалтерський облік і аудит. - 2001. − №9. − С. 33-38.

. Нарибаев К.Н. Организация учета в США / К.Н. Нарибаев. -М.: Финансы, 1979. - 153 с.

. Національне Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності". Затв. наказом МФУ 07.02.2014 №73// Збірник нормативно - правових актів. - К.: Констант, 2014. - С.167-171.

. Нидлз Б. Принципы бухгалтерского учета / Б. Нидлз, Х. Андерсон, Д. Колдуэлл; [пер.с англ.]. - 2-е изд., стереотип. - М.: Финансы и статистика, 2003. - 496 с.

. Носова С.С. Экономическая теория: учебное пособие для вузов] / С.С. Носова. - М.: Гуманит. издат. центр ВЛАДОС, 1999. - 520 с.

. Основи економічної теорії / [за ред. В.А. Предборського]. - К.: Кондор, 2002. - 621 с.

. Основи економічної теорії: підручник / [за ред. Ю.В. Ніколенка]. - [3-тє вид.]. - К.: Центр учбової літератури, 2003. -540 с.

. Основи економічної теорії: політекономічний аспект: [підручник] / Г.Н. Климко, В.П. Нестеренко, Л.О. Каніщенко; за ред. Г.Н. Климка, В.П. Нестеренка. - [2-е вид., перероб. і доп.]. - К.: Вища школа. - Знання, 1997. - 743 с.

. Палий В.Ф. Теория бухгалтерского учета: учебное пособие / В.Ф. Палий, Я.В. Соколов. - М.: Финансы и статистика, 1984. - 279 с.

. Писаревська Т.А. Інформаційні системи обліку та аудиту: навчальний посібник / Т.А. Писаревська. - К.: КНЕУ, 2004. - 369 с.

. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкція про його застосування: наказ Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 р. №291. [Електронний ресурс]. -Режим доступу: http: // www.ligazakon.ua. − Заголовок з титулу екрану.

. Положение по бухгалтерскому учету "Учетная политика предприятия". ПБУ 1 / 94 от 28.07.1994 г. №100. - Режим доступу: http: // www.nau.kiev.ua.

. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 "Фінансові інвестиції": наказ Міністерства фінансів України від 24.04.2000 р. №91. - Режим доступу: http: // www.nau.kiev.ua.

. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14 "Оренда": наказ Міністерства фінансів України від 28.07.2000 р. №181. - Режим доступу: http: // www.nau.kiev.ua.

. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 "Дохід": наказ Міністерства фінансів України від 29.11.1999 р. №290. - Режим доступу: http: // www.nau.kiev.ua.

. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №16 "Витрати": наказ міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. №318. - Режим доступу: http: // www.ligazakon.ua. − Заголовок з титулу екрану

. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 17 "Податок на прибуток": наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2000 р. №353. - Режим доступу: http: // www.nau.kiev.ua.

. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 29 "Фінансова звітність за сегментами": наказ Міністерства фінансів України від 19.05.2005 р. №412. - Режим доступу: http: // www.nau.kiev.ua.

. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 30 "Біологічні активи": наказ Міністерства фінансів України від 18.11.2005 р. №790. - Режим доступу: http: // www.nau.kiev.ua.

. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: закон України від 16.07.1999 р. №996-XIV. - Режим доступу: http: // www.ligazakon.ua. − Заголовок з титулу екрану.

. Протопопова В.О. Економіка підприємства: навчальний посібник / В.О. Протопопова, А.М. Полонський. - К.: Центр навчальної літератури, 2002. - 220 с.

. Скотнікова Л.П. Бухгалтерський облік і фінансова звітність на підприємстві: навчально-методичний посібник / Л.П. Скотнікова, Т.А. Миланич, О.О. Солодовнік. - Харків: ВД "Інжек", 2003. - 328 с.

.Сопко В.В. Бухгалтерський облік в управлінні підприємством / В.В. Сопко. - К.: КНЕУ, 2006. - 526 с.

. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: підручник / Н.М. Ткаченко. - [6-е вид.]. - К.: А.С.К., 2002. - 784 с.

. Федорова Г.В. Информационные технологии бухгалтерского учета, анализа и аудита / Г.В. Федорова. - М.: Омега-Л, 2004. - 304 с.

. Хендриксен Э.С. Теория бухгалтерского учета / Э.С. Хендриксен, М.Ф. Ван Бреда; [пер. с англ.]. - М.: Финансы и статистика, 1997. - 576 с.

. Хомин П. Облікове забезпечення звітності про фінансові результати має бути методологічно обґрунтованим / П. Хомин // Бухгалтерський облік і аудит. - 2004. - №6. - С. 9-15.

. Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємства та аналіз її показників: навчальний посібник / Ю.С. Цал-Цалко. - [2-е вид., перероб. і доп.]. - К.: Центр учбової літератури, 2002. - 360 с.

. Чебанова Н.В. Бухгалтерський фінансовий облік: посібник / Н.В. Чебанова, Ю.А. Василенко. - К.: Видавничий центр "Академія", 2002. - 672с.

Похожие работы на - Бухгалтерський облік фінансових результатів підприємства

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!