Організація діяльності ТОВ 'Сієста'

  • Вид работы:
    Отчет по практике
  • Предмет:
    Эктеория
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    497,8 Кб
  • Опубликовано:
    2014-08-09
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Організація діяльності ТОВ 'Сієста'

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ТУРИЗМУ

Факультет туристичного менеджменту

Кафедра економіки та менеджменту






Звіт про проходження практики на тур. підприємстві ТОВ "Сієста"


Ст. викладач:

Лук’яненко В. А.

Виконала:

студентка ІV курсу, 2 групи

Поєдинчук А. В.






Київ - 2014

Зміст

1.       Відомості про підприємство ТОВ "Сієста"

2.      Вивчення структури та технічної бази підприємства

.        Організаційна структура підприємства

.        Асортиментна політика ТОВ "Сієста"

.        Здійснення збутової політики підприємства

.        Аналіз зовнішнього середовища підприємства

.        Цінова політика підприємства

.        Аналіз господарської діяльності підприємства

.        Оцінка персоналу підприємства

Список використаної літератури

Додаток

Вступ

Практична підготовка є основною і обов’язковою складовою частиною освітньо-професійної програми для будь-якого студента.

Метою практики є закріплення та поглиблення знань та вмінь за фахом, отримання досвіду технологічної та організаційної діяльності фахівця із застосуванням отриманих знань в туристичній практичній діяльності, формування творчого підходу до розв’язання конкретних виробничих завдань та ситуацій у практичній діяльності за реальних ринкових умов. Також практика дає змогу опанувати сучасні методи та форми організації праці у сфері майбутньої професіональної діяльності.

Завданнями практики є:

-         закріплення та поглиблення теоретичних знань, отриманих в процесі вивчення дисциплін, пов’язаних з туристичною сферою;

-        ознайомлення з туристичним підприємством, його організаційною структурою;

         ознайомлення з виконанням завдань перед споживачами туристичного продукту;

         вивчення усієї наявної нормативно-технічної документації, яка використовується підприємством;

         вивчення та аналіз асортименту тур продуктів підприємства;

         дослідження та аналіз роботи різних категорій персоналу.

Звіт з практики містить інформацію, що стосується власне самого підприємства, а також технології її діяльності. Також звіт включає індивідуальне завдання, а саме оцінка роботи різних категорій персоналу підприємства.

1. Відомості про підприємство

Туристична фірма ТОВ "Сієста", знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Келецька, 1; тел.: (0432) 67 - 21 - 70 (див. дод. А), email: siesta@vinnitsa.com, www.siesta.in.ua. ТОВ туристична фірма "Сієста", розташована майже у центрі м. Вінниця, що робить її найбільш привабливою для споживачів туристичних послуг. На сьогоднішній день, у Вінниці функціонує 4 офіси, що забезпечують безперебійну роботу, можливість одночасного обслуговування всіх клієнтів, що звернулися, можливість добратися до фірми за короткий час із будь-якої точки міста. Кваліфікований персонал допомагає підібрати найоптимальніший тур, також, здійснювати бронювання турів і готелів по всьому світу, надає супутні послуги.

Основною метою діяльності туристичного підприємства є надання туристичних послуг як у межах своєї країни так і закордоном. Свою діяльність туристичне підприємство здійснює на підставі ліцензії № АВ 329516 від 27 квітня 2007 року. Ліцензія видана на виконання діяльності з організації прийому та обслуговування вітчизняних туристів в Україні, організації туристичних поїздок за межі України, екскурсійну діяльність (Додаток 3). Директором ТОВ "Сієста" є Додон Ірина Володимирівна. Підприємство підпорядковане Міністерству культури та туризму України. Статутний фонд туристичної фірми становить - 2400 тис. гривень. Чисельність працюючих - 6 чоловік, площа підприємства становить 50 кв. м.

Туристична фірма "Сієста" працює на ринку туристичних послуг з 2003 року. Завдяки клопіткій роботі, компанія досягла істотних успіхів і результатів, завоювала довіру постійних клієнтів. Всі дії направлені на задоволення всіх побажань та потреб, на надання тільки якісного відпочинку. Туристична фірма діє на підставі статуту (див. дод. Б), ліцензії (див. дод. В), державної реєстраціє суб’єкта господарської діяльності, нормативно-правових документах, які створюють правове поле її діяльності, це: Закон України "Про туризм", "Про підприємництво", "Про страхування", "Про рекламу", "Про захист прав споживачів", "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про державний кордон України" та "Про охорону навколишнього природного середовища". Туристична фіма подає свою звітність до Держкомстат туризму. Туристична фірма "Сієста" щорічно подає до 10 липня та 10 жовтня державну статистичну звітність 1-Тур, за 2012 рік.

Фірма "Сієста" співпрацює з найкращими туроператорами, такими як: Кандагар (Україна), Інтел-Т (країни Балтії, Білорусь, Росія, Абхазія, Фінляндія, Скандинавія, Болгарія), Тез-Тур (Петербург), Тач-Тур (Мальдіви, Єгипет, Таїланд, Туреччина, Куба, Домініканська Республіка, Йорданія).

У структурі туристичних послуг, що надаються туристичною фірмою, розрізняють основні та додаткові послуги. До основних послуг відносять: послуги по організації перевезення, розміщення та харчування. До додаткових послуг відносять: послуги організації екскурсій; послуги по страхуванню туристів; послуги гідів-перекладачів; користування телефоном, поштою; послуги по ремонту техніки; послуги побутового обслуговування; право користуватись пляжем.

Туристична фірма пропонує наступні види туризму: пляжний відпочинок; гірськолижний відпочинок; екскурсійний відпочинок; корпоративний відпочинок; ділові поїздки; святкові, весільні тури; дитячий відпочинок; лікувальні тури; VIP тури; економтури; поїздки з метою освіти закордонном; круїзи на лайнері. Фірма: гарантує професійний сервіс; пропонує помірні ціни і зручну форму оплати (готівковий і безготівковий розрахунок); здійснює індивідуальний підхід до кожного клієнта; допомагає з оформленням візи; забезпечує тільки якісний відпочинок в добре зарекомендованих місцях і готелях; працює тільки з перевіреними туроператорами. Відносини між туристичною фірмою і туристом регулюються через укладення відповідного договору між ними. У силу договору про надання туристичних послуг туристична фірма переводить на туриста права вимоги по зобов'язаннях надати послуги, що відповідно до договору про надання туристичних послуг повинні входити в подорож. Предметом договору про надання туристичних послуг (об'єктом правовідносини, що виникають з такого договору) є діяльність туристичної фірми, у результаті якої турист стає кредитором по зобов'язаннях отримати послуги, які входять у подорож. Така діяльність туристичної фірми - це надання послуг. Туристична фірма також надає послуги гідів-екскурсоводів.

У 2011 році Сієста обрана лідером у номінації "Туристичне агентство 2001", у програмі "Імена, яким довіряють" та у 2006 отримала нагороду як "Народний бренд". Додаток 2

. Матеріально-технічна база забезпечення туристичної фірми

Як і більшість туристичних офісів міста, офіс фірми "Сієста" добре забезпечений матеріально-технічними засобами. Технічними засобами вважаються оргтехніка, канцелярське приладдя. Матеріальними засобами вважаються: меблі, двері, вікна офісу, ліцензія, туристичні буклети та інші документи.

Офіс оснащений 4-ма комп’ютерами. Комп’ютери з рідкокристалічними пласкими моніторами, процесори комп’ютерів розраховані на обсяг пам’яті в 200Гб кожен. Також у офісі є одна з найскладніших типів оргтехніки, що дозволяє поєднувати такі пристрої як принтер, ксерокс та сканер, факс. Це необхідна техніка для зручного спілкування із діловими партнерами та ін. Техніка займає небагато місця, що є для великим плюсом для розміщення. Офіс оснащений трьома телефонними апаратами з двома номерами та однотелефоним факсом. У офісі встановлено кондиціонер, що допомагає влітку не відчувати спеки і задухи у приміщенні. У офісі багато канцтоварів - ручки, прості олівці, маркери, кнопки, скріпки, степлер, діркопробивач, папір формату А4 та багато іншого необхідне для повсякденної роботи у турфірмі.

Туристична фірма "Сієста" відповідає вимогам ринку нафтопродуктів та потребам клієнта. І тому вона не має:

–       виділену лінію Інтернет;

–       установку системи online пошуку, бронювання турів, описи країн, готелів;

–       установку програми виписки документів і майже ведення клієнтів тур фірми;

–       наявність факсу, принтера, ксерокса;

–       наявність туристичних каталогів країнами.

Фірма має власне приміщення, що містить у собі приміщення, обставлені офісні меблі, загальний коридор та санітарний вузол.

3. Організаційна структура підприємства

Організаційна структура фірми постійно удосконалюється разом із розвитком туристичної індустрії. У даний час у фірмі працює 8 фахівців. В штат працівників входять тільки ті, з якими укладено трудовий договір чи контракт у порядку, передбаченому трудовим законодавством України. Прийом на роботу здійснюється за розпорядженням директора - Додон Ірини Володимирівни. Трудові відносини штатних працівників із підприємством та власником регулюються чинним статутом, трудовим договором та діючим законодавством України "Про працю".

Організаційна структура ТОВ "Сієста"

Директор туристичної фірми (власник)


менеджер по туризму

менеджер з реклами

бухгалтер


На туристичній фірмі "Сієста" згідно з законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" ведеться бухгалтерський облік. На основі цього обліку складається вся звітність: фінансова, податкова та інші види звітності, які використовують грошовий вимірник. Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться з дня реєстрації, тобто з 11 грудня 2003 року. Він відіграє важливу роль та значення в управлінні підприємством. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві несе власник - Додон І. В.

. Асортиментна політика підприємства

Асортиментна політика повинна підвищувати конкурентноздатність товару на ринку шляхом удосконалення набору товарних груп. Асортиментна політика включає:

визначення наборів товарних груп (видів, підвидів, марок);

оптимальне співвідношення базових моделей та їх модифікацій;

встановлення співвідношення присутності на ринку товарів, що знаходяться на різних стадіях життєвого циклу.

Для підбору вдалого асортименту необхідно чітко відрізняти всі категорії асортиментної політики. По-перше вид продукції - це кінцевий продукт виробництва, для туристичної фірми - туристичний тур.

По-третє модифікації та марки, на які поділяються підвиди.

Правильна асортиментна політика дає можливість підтримувати рентабельність компанії в залежності від об’єктивних та суб’єктивних чинників, які впливають на туристичний бізнес. До об’єктивних належать: місцезнаходження офісу; сезони (зимовий, літній, міжсезоння); сформована на даний момент спрямованість туристичних потоків; поява нових туристичних продуктів на ринку продажів; купівельна спроможність клієнтів. До суб’єктивних - можливоті турагенства: розмір, кількість персоналу, його кваліфікація, матеріально-технічна база, online-бронювання, або тільки телефон-факс; позиціювання турагенства; вибір спеціалізації.

Туристична фірма "Сієста" пропонує відпочинок на найкращих курортах світу: Австрії, Болгарії, Великобританії, Єгипту, Ізраїлю, Туреччини, Кіпру, Мальдів, Куби, Таїланду, Тунісу, Балі; відпочинок в Україні: Криму, Карпатах, відпочинок на морі, лікування у санаторіях, тури вихідного дня та екскурсії (всі міста); автобусні тури по Європі: Польща, Чехія, Венгрія, Франція, Італія, Іспанія, Румунія, Голландія, Словаччина, Хорватія та Чорногорія.

Аналіз асортименту туристичних послуг, що надається туристичною фірмою "Сієста" досить широкий та різноманітний. Високо кваліфікований персонал допомагає клієнту підібрати тур, який відповідає його потребам, знайти шикарний готель та забронювати в ньому місця, оформити закордонний паспорт та надати інформацію про той чи інший регіон, який би зацікавив подорожуючих.

В основному ТОВ туристична фірма "Сієста" є прибутковою та охоплює широкий спектр туристичних послуг.

Туристичні послуги та товари підприємства здебільшого розраховані на національний ринок, зокрема на внутрішній, тобто споживачами туристичних продуктів є переважно громадяни України, які бажають відпочивати на Батьківщині. Асортимент товарів туристичної фірми досить широкий, адже підприємство може запропонувати якісний і недорогий відпочинок у всіх туристично-рекреаційних зонах України.

Фірма спеціалізується оформленням віз і це вказує на те, що вона також займається і виїзним туризмом. Основним споживчими якостями є, перш за все, привабливість товару, його надійність, широкий асортимент послуг, високий рівень сервісу, безпечність, інформативність, помірна ціна, гнучкість, адресна спрямованість і завершеність. Продукція туристичної фірми підходить для клієнтів будь-якого віку та соціального статусу, в асортименті послуг є спеціальні варіанти для дітей, молоді, ділових людей та сімей.

У нинішніх умовах, коли до товару з боку споживача висуваються підвищені вимоги до якості та асортименту, асортиментна політика є одним із самих головних напрямків діяльності маркетингу підприємства.

Але потрібно враховувати, що ситуація ускладнюється економічною нестабільністю, інфляцією, низьким рівнем платоспроможного попиту, низьким рівнем зростання населення, недосконалістю ринкових відносин.

. Збутова політика підприємства

Система збуту товарів та послуг - ключове ланка маркетингу і свого роду фінішний комплекс в усій діяльності фірми зі створення, провадження й доведення товару до споживача. Сучасний маркетинг туристської фірми означає більше, ніж розробка хороших послуг, встановлення ними привабливою ціни, і наближення до них споживачів цільового ринку. Щоб вироблений товар чи яка надається послуга завжди були конкурентоспроможними і мали попит, потрібен безліч підприємницьких й, звісно, маркетингових рішень.

Фірма "Сієста" веде роздрібну продаж турів і забезпечує обслуговування туристів на проданих турах. Генеральні каталоги, призначені здебільшого для туристів - це зазвичай об'ємні і барвисті видання, забезпечені великою кількістю фотоматеріалів і рекламної інформації.  Збутова політика "Сієсти" полягає в просуванні і реалізації турпродукту. Просування товару або послуги - широке поняття, що включає діяльність з реклами в пресі і друку, техніку особистого продажу, зв'язки з громадськістю, діяльність по стимулюванню продажів.  Для того щоб продати продукт необхідно: привернути увагу потенційних споживачів; викликати інтерес у споживачів до продукту; викликати бажання в споживачів купити даний продукт; стимулювати покупців до даного дії. Як форми особистого продажу, так і реклама вельми ефективні для цього. Але найбільш ефективним є використання цих двох форм разом. Реклама ідеально підходить для залучення уваги і створення інтересу у потенційних покупців до певного товару або послуги. Техніка особистого продажу краще всього підходить для створення в покупців бажання придбати тур. Свою збутову політику компанія "Сієста" будує на основі різних розпоряджень, планів і рекомендацій, що надходять з головного офісу, що знаходиться у Києві. Вони адаптуються і коригуються, враховуючи різні регіональні особливості, притаманні місту і всьому регіону в цілому, і здійснюються на практиці. Збутова політика організації відбивається в документах: "План розвитку організації" і "План продажів".

Фірма "Сієста" використовує наступні елементи в збутовій політиці:

. Головний елемент прямий контакт, коли менеджер компанії безпосередньо спілкується з клієнтом, показує йому каталоги подорожей. Так як основні і потенційні клієнти є сім’ї та молодь, то на думку компанії, це найбільш важливий спосіб зацікавити їх через встановлення дружнього спілкування. 2. Поширення рекламних буклетів. Компанія замовляє друковану продукцію в друкарні і наймає промоутерів. Як правило вони роздають рекламну продукцію в навчальних закладах або на вулиці.

. Стимулювання продажів, в 2010 році використовувалися знижки: спеціальна вартість для всіх, хто бере участь у програмі повторно, і вигідна ціна "Work and Travel" для тих, хто їде вперше.

Нині туристичне агентство "Сієста" використовує сезонні знижки, знижки 10% за раннє бронювання, знижки для студентів 5% (внутрішні тури). Також є послуга подарункового сертифікату, це можливість зробити приємний подарунок близьким людям.

Так як фірма "Сієста" є філією і тому не може самостійно визначати збутову політику. Відповідно у неї немає каналів збуту, фірма напряму продає свої послуги споживачам. Рекламні кампанії та методи стимулювання збуту, які присутні в даній фірмі розробляються та затверджуються головним офісом, який знаходиться у місті Києві.

Також у "Сієсти" існує свій сайт в Інтернеті, де можна знайти досить багато інформації для споживачів про всі послуги компанії. На сайті також є можливість замовлення та бронювання авіаквитків, квитків на концерти, номерів готелів, оренда автомобілів, бронювання турів для відпочинку та освітніх турів.

Автор вважає, що для більш ефективної роботи тур фірми і вдосконалення її збутової політики необхідно розробити заходи для рекламної кампанії освітніх турів в вищих навчальних закладах Вінниці, адже це приверне не аби яку увагу.

. Аналіз зовнішнього середовища

Туристична фірма "Сієста" в умовах формування ринкових відносин функціонує в мінливих зовнішнього середовища, яке створює як можливості для розвитку підприємства, так і загрози для його існування та життєдіяльності необхідно вивчити і оцінити основні фактори макро- та мікро середовища.

При аналізі зовнішнього середовища непрямої дії (макросередовище) слід вивчити вплив політико-правових, економічних, соціальних, культурних і технологічних чинників.

Політичні фактори. Раптові зміни в політичній ситуації у країні можуть призвести до зміни умов господарювання, до підвищення ресурсних витрат, втрати прибутку.

Економічні чинники. До основних факторів цього середовища належать: зростання і спад виробництва, рівень і темпи інфляції, коливання курсу гривні щодо валют інших держав, система оподаткування та кредитування, попит і пропозиція на ринку, платоспроможність контрагентів, рівень і динаміка цін, безробіття.

Соціальні чинники. Сучасна соціальна ситуація в Україні вкрай суперечлива і багатоаспектна. Має місце нестабільність в економіці, гостро відчувається дефіцит національного бюджету, збільшується чисельність людей із доходом нижче прожиткового мінімуму, посилюється диференціація населення за доходами, підвищується напруженість на ринку праці, гостро виявляються тенденції неблагополуччя, у тому числі соціальні девіації. Одна з головних завдань соціальної політики на сучасному етапі - соціальний захист населення від впливу негативних наслідків ринкових відносин в економіці. Це передбачає підтримку балансу між грошовими доходами населення і товарними ресурсами; створення сприятливих умов для поліпшення житлових умов громадян; розвиток сфери послуг для населення, задоволення його попиту на якість товарів і послуг; розширення матеріальної бази зміцнення здоров'я населення, зростання його освіченості і культури. Також, важливе місце в політиці держави належить забезпеченню соціальної справедливості в суспільстві. Соціальна справедливість має конкретизуватися і доповнюватися системою соціальної роботи на місцях.

Культурні чинники. Як відомо, люди ростуть у конкретному суспільстві, яке формує їх основні погляди, цінності і норми поведінки. На прийнятті маркетингових рішень можуть позначитися такі особливості культурного устрою: стійка прихильність основним традиційним культурним цінностям; субкультури в рамках єдиної культури; тимчасові зміни вторинних культурних цінностей.

Технічні фактори. Науково-технічний прогрес охоплює фундаментальні, теоретичні дослідження, прикладні вишукування, Відбувається оновлення матеріально-технічної бази підприємств, зростає продуктивність праці підвищується ефективність виробництва.

Найслабкішу ступінь впливу надають науково-технічні фактори, а найсильнішу - економічні та соціальні. Досить істотний вплив виявляють культурні та політико-правові чинники.

При аналізі зовнішнього середовища прямого впливу досліджують споживачів, постачальників та конкурентів.

Отже, як було зазначено вище споживачами продукції туристичної фірми є клієнти будь-якого віку та соціального статусу, а сортименті послуг є спеціальні варіанти для дітей, молоді, ділових людей та сімей.

Основними партнерами є Coral Travel, Join up, Tez Tour, TurTess, Pegas Touristik, Пан Укрейн та ін.

Основними конкурентами туристичної фірми ТОВ "Сієста" є: "Меркурій", туристична агенція "Галопом по Європах", "Тревел Люкс", "Мега Тур". У порівняні з товарами конкурентів, туристичні послуги "Сієсти" оцінюються високою якістю і користуються популярністю серед населення. Завдяки клопіткій роботі компанія досягла істотних успіхів та результатів, завоювала довіру постійних клієнтів.

Таблиця Аналіз зовнішнього середовища ТОВ "Сієста":

Фактори прямого впливу:

Фактори непрямого впливу:

споживачі;

стан економіки;

постачальники матеріальних, фінансових та трудових ресурсів;

науково-технічний прогрес;

державні органи влади;

міжнародні події;

інфраструктура;

міжнародне оточення;

законодавчі акти;

політичні обставини;

системи економічних відносин в державі;

соціально-культурні обставини;

конкуренти ;

особливості Міжнародних економічних Відносин;

законодавчі та державні органи;

соціально-економічні наслідки.

профспілкові організації;


партнери .



Таблиця Зовнішні можливості і погрози

Можливості

Погрози

Розвиток економіки країни;

Високі темпи інфляції;

соціально-політична стабільність;

пониження рівня цін;

обґрунтоване законодавство;

велика ймовірність виникнення нових конкурентів;

доступність інвестицій та кредитів;

посилювання законодавства;

відсутність зарубіжних конкурентів;

зниження рівня життя населення;

не повністю задоволений попит на продукцію;

уповільнений темп зростання ринку або його спад;

обслуговування додаткових груп споживачів;

зростання тиску конкурентів;

виникнення труднощів під час укладання договорів із постачальниками та споживачами;

входження в нові ринки (сегменти);

зміни в потребах і смаках споживачів;

розширення виробництва для задоволення потреб споживачів;

поява принципово нового товару;

можливість руху в бік більш привабливих стратегічних груп;

збої в постачаннях продукції;

самозаспокоєність ключових конкурентів.

соціально-політична нестабільність.


. Цінова політика підприємства

Вартість послуг, що надається туристичною фірмою "Сієста", являє собою сукупність поточних, матеріальних і фінансових витрат, виражених у грошовій формі. Вона відображає досягнутий техніко-організаційний рівень експлуатаційної діяльності підприємств готельного, ресторанного та транспортного господарств, пов’язаний з виробництвом і реалізацією послуг.

На конкретну величину ціни в певний період впливають не лише еластичність попиту та рівень витрат, а й ціни конкурентів. Для того щоб ТОВ "Сієста" було добре обізнане з цінами конкурентів, воно використовує різні підходи:

• опитування покупців;

• вивчення якості та рівня обслуговування порівняно з ціною туристської подорожі конкурента;

• зіставлення попиту покупців на туристські послуги конкурентів.

Основними факторами ціноутворення в ТОВ "Сієста" є:

• витрати як основа для встановлення ціни;

• ціни конкурентів як орієнтир для цін на власні послуги;

• характеристика туристської подорожі чи категорія засобу розміщування як підстава для встановлення максимальної ціни.

Встановлення ціни на ТОВ "Сієста" регулюється загальноприйнятими методами:

• середні витрати плюс прибуток;

• розрахунок ціни на основі аналізу беззбитковості та забезпечення цільового прибутку;

• оцінка споживчої вартості туристської подорожі;

• вибір ціни на основі рівня поточних цін.

На ТОВ "Сієста" застосовується стратегія середніх цін. Ціни складаються на основі дослідження попиту на послуги та цін підприємств конкурентів. На основі наявної інформації про підприємства-конкурентів, їх діяльності в минулому, персональних особливостей їх керівників визначається основна мета в сфері ціноутворення, аналізуються переваги і недоліки, що є у виробництві і збуті продукції конкурентів. Ціни на ТОВ "Сієста" встановлюються на середньому рівні, що склався на ринку. Значення ціни як інструменту цінової політики підприємства не має великого значення. Вибір такої стратегії зумовлюється тим, що підприємство не має можливостей установити на тур продукт високу ціну, тому що він не вирізняється високими споживчими властивостями або на ринку відсутні покупці, які б змогли заплатити за такий тур продукт найвищу ціну.

Встановлена ціна на продукт чи послугу повинна забезпечувати реальний їх продаж, тому ТОВ "Сієста" враховує таке:

• якщо конкуренти продають путівки у тому ж самому напрям ку, то при значному підвищенні ціни на продукт можна втратити клієнтів;

• зміни в зовнішньому середовищі (політичному, економічному, правовому);

• продукт, який має більшу корисність для споживача і задо вольняє більше споживчих потреб, тобто є більш цінним порівняно з продуктом конкурентів, має право бути проданим за більш висо кою ціною;

• при встановленні ціни на продукт, схожий з продуктом конку рентів, повинні бути враховані ціни на продукти конкурентів;

• при розробленні ціни продукту необхідно враховувати часовий аспект, тобто сезонність;

• розрив у часі між моментом встановлення ціни і моментом купівлі-продажу туристичного продукту.

. Аналіз господарської діяльності підприємства

Основний вид діяльності туристичної фірми "Сієста" - туристична. Згідно Закону України "Про туризм" туристична діяльність - це діяльність з надання різноманітних туристичних послуг відповідно до вимог Закону України "Про туризм" та інших актів законодавства України. Туристичні послуги - послуги суб'єктів туристичної діяльності щодо розміщення, харчування, транспортного, інформаційно-рекламного обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, побуту, розваг тощо, спрямовані на задоволення потреб туристів. Туристичний продукт - комплекс туристичних послуг, необхідних для задоволення потреб туриста під час його подорожі. Суб'єкти туристичної діяльності - підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, фізичні особи, що зареєстровані у встановленому чинним законодавством України порядку і мають ліцензію на здійснення діяльності, пов'язаної з наданням туристичних послуг. До них належать як власне туристичні агентства, бюро подорожей, туристичні оператори, туристичні комплекси, так і готелі, кемпінги, мотелі, пансіонати, підприємства громадського харчування, транспорту, заклади культури, спорту та ін., які забезпечують приймання, обслуговування і перевезення туристів.  Фірма "Сієста" відноситься до турагентів. Фірма-турагент реалізує за певну винагороду тури фірми-туроператора на підставі укладеного між ними договору - агентської угоди. Турагент забезпечує рекламу турів, їх продаж і доставку клієнтів до місця початку подорожі, здійснює контроль якості обслуговування, збирає зауваження та побажання клієнтів. Як суб'єкт туристичної діяльності фірма "Сієста" відповідає наступним вимогам законодавства:

–       туристична діяльність підлягає обов'язковому державному ліцензуванню.

Видача ліцензій здійснюється відповідно до Закону Державним комітетом молодіжної політики, спорту і туризму України та місцевими органами виконавчої влади у сфері туризму. Ліцензуванню підлягають такі види туристичної діяльності:

іноземний туризм; організація приймання та обслуговування іноземних туристів в Україні; внутрішній туризм; організація приймання та обслуговування вітчизняних туристів в Україні; зарубіжний туризм -організація туристичних поїздок за межі України; екскурсійна діяльність; організація масового і спортивно-оздоровчого туризму (піші походи, альпінізм); організація літніх таборів. Туристичні послуги, що надаються фірмою, оформляються наступними докуметами:

–       договір із клієнтами; договір з підприємствами, які беруть участь у просуванні туристичного продукту; туристський ваучер; страховий поліс та деякі інші документи при обслуговуванні іноземних туристів.

Договір (угода, контракт) з клієнтами укладається в письмовій формі і містить таку інформацію:

назву країни, місце призначення подорожі; дату початку і закінчення подорожі; транспортні засоби, які будуть використані для подорожі, їх клас і комфортність; назву готелю, в якому розміщуватимуться туристи, його місцезнаходження, класність, категорію номерів з переліком послуг; систему харчування (повний пансіон, напівпансіон, "шведський стіл" або тільки сніданок); ціну туристичної подорожі в гривнях та іноземній валюті; маршрут та програму екскурсій на кожен день перебування з визначенням їх терміну та тематики.

Туристична фірма "Сієста" сплачує валютою за оформлення віз. Перерахування валюти іноземному партнеру здійснюється після отримання від нього рахунку-фактури, на основі якого оформляється заявка на купівлю валюти. Фірма "Сієста" є турагентом, який здійснює діяльність на підставі договору доручення, отримує як дохід від своєї діяльності комісійну винагороду, яку одразу залишає собі. Кошти, сплачені туристами за турпродукт, за вирахуванням комісійної винагороди є для фірми транзитними. Розглянемо основні бухгалетрські записи, що притаманні господарській діяльності туристичної фірми "Сієста" табл. 1

Табл. 1 Записи, що свідчать про господарську діяльність туристичної фірми "Сієста" за 2013 р.

№ п/п

Зміст операції

Дебет

Кредит

1.

Надійшла оплата від туристів за турпродукт

30,31

681

2.

Відображено податкове зобов’язання з ПДВ

643

641

3.

Перераховано грошові кошти тур оператору з

371

311

4.

Відображено податковий кредит

641

644

5.

Відображено дохід за датою закінчення туру

361 361

71 703

6.

Списано суми податкового зобов’язання з ПДВ

71 703

643 643

Кошти, перераховані тур оператору, відображено як інші операційні витрати

94

631

8.

Списано ПДВ

644

631

9.

Проведено залік передоплати з туроператором

631

371

10.

Проведено залік авансу, одержаного від туриста

681

361

11.

Нараховано витрати турфірми

23

66,65

12.

Списано собівартість наданих послуг

903

23

Формування фінансового результату

1.

Списано собівартість наданих послуг

791

903

2.

Списано інші операційні витрати

791

94

3.

Списано дохід від реалізації послуг

703 71

791 791


Також у табл.2 наведено приклад, коли фірма працює "на замовлення" туриста і за його кошти. Тур агент у такому разі може заздалегідь за договором купівлі-продажу купувати ваучери у тур оператора, а потім реалізовувати їх туристам, або без отримання у власність ваучерів на підставі договорів про співробітництво з тур операторами реалізовувати туристам путівки, які фактично будуть отримані ними безпосередньо від тур оператора на місці надання послуг.

Табл. 2 Робота тур фірми на замовлення туриста та за його кошти

№ п/п

Зміст операції

Дебет

Кредит

1.

Куплено путівки у туроператора

331

631

2.

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

3.

Перераховано грошові кошти тур оператору за путівки

63

611

4.

Надійшли грошові кошти від туристів за путівки

30,31

681

5.

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

643

641

6.

Нараховано витрати турфірми

23

66,65

7.

Передано путівки покупцю

36

703

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

703

643

9.

Проведено залік передоплати

681

361

10.

Списано номінальну вартість путівки

903

331

11.

Списано собівартість наданих послуг

903

23

Формування фінансового результату

1.

Списано собівартість наданих послуг

791

903

2.

Списано дохід від реалізації послуг

703

791


Важливим узагальнюючим показником, який характеризує кінцевий результат підприємства є прибуток. Саме від розміру прибутку, отриманого підприємством, залежить формування оборотних коштів, виконання зобов’язань перед бюджетом, платоспроможність підприємства, доходи акціонерів, тощо.

Аналіз прибутку проводиться методом порівняння фактичних даних за звітній період з фактичними даними за попередній період.

Важливим показником, що характеризує економічну ефективність функціонування підприємства, є рентабельність. В залежності від того, з чим порівнюється обраний показник прибутку, розрізняють дві групи коефіцієнтів рентабельності:

1.      рентабельність капіталу;

2.      рентабельність продаж.

Табл. 3 Аналіз показників рентабельності

№ п/п

Назва показника

2012 рік

2013 рік

1

Рентабельність активів, %

0,11

0,15

2

Рентабельність власного капіталу,%

0,22

0,31

3

Валова рентабельність реалізованої продукції, %

0,14

0,08

4

Операційна рентабельність реалізованої продукції,%

0,14

0,15

5

Чиста рентабельність реалізованої продукції,%

0,10

0,11


Відповідно до результатів табл. 3 робимо наступні висновки: підприємство є досить рентабельним, тобто порівняно ефективно працює та використовує свої ресурси. Всі показники рентабельності позитивні, що є дуже добре. Спостерігається незначна тенденція їх покращення. Збільшення показника операційної рентабельності свідчить про збільшення доходів від операційної діяльності. Ріст показника валової рентабельності свідчить про покращення ефективності виробничої діяльності, а також про ефективність політики ціноутворення в 2013 році. Чиста рентабельність продажу є задовільною, тобто товариство отримує прибуток від продажу. Рентабельність власного капіталу зростає, тобто дохід від кожної інвестованої власниками капіталу гривні зростає.

Для оцінки рівня ділової активності використовують різні показники оборотності. Ці показники мають важливе значення для оцінки фінансового положення підприємства, оскільки швидкість обігу засобів спричиняє безпосередній вплив на платоспроможність фірми, а також може відображати підвищення виробничо-технічного потенціалу фірми.

Ресурсовіддача або коефіцієнт обіговості активів:

р. К. об. а. = 1404,4/6265,5 = 0,22

р. К. об. а. = 1989,0/8105,7 = 0,25

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості:

2012 р. К. об. дз = 11462,4/178,63 = 57,72

р. К. об. дз = 17010,6/ 198,65 = 85,63

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості:

р. К. об. кз. = 9596,6/ 1736,8 = 5,21

р. К. об. кз. = 15330,8/ 1844,3 = 8,31

Коефіцієнт оборотності запасів:

р. К об. з. = 9596,6/ 3647,41 = 2,68

р. К. об. з. = 1533,08 / 3667,35 = 4,25

Коефіцієнт оборотності основних засобів або фондовіддача:

р. К. осн. з. = 9596,6 / 2476,8 = 3,87


За результатами розрахунків виходить, що кожна грошова одиниця активів принесла 0,22 грн. реалізованих послуг у 2012 р. при тривалості обороту активів 1636,36 днів, та 0,25 грн. у 2013 р. при тривалості обороту 1440,0 днів, що є дуже позитивним значеннями. Позитивним моментом є зростання оборотності активів та відповідне зменшення періоду обороту на 196,4 дні. Настільки низьке значення коефіцієнту оборотності активів пояснюється важкою структурою активів. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості на початок періоду склав 57,72 і до кінця періоду зріс на 1,48%, коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості має тенденцію зростання. Він склав у 2012 році 5,21 та 8,31 у 2010 році. Темп росту склав 159 %. Слід відмітити, що кредиторська заборгованість обертається дещо повільніше за дебіторську заборгованість. Збереження такої тенденції є негативним. Запаси підприємства за 84 дні перетворюються в реалізовану продукцію Коефіцієнт оборотності запасів складав 2,68 у 2012 році, і до кінця 2013 року збільшився до 4,25. В цілому ділову активність фірми можна охарактеризувати як задовільну, і таку, що позитивно впливає на платоспроможність підприємства.

. Оцінка персоналу підприємства

Найціннішим ресурсом будь-якої компанії є її співробітники. Відповідно, і підхід до їх вибору має бути максимально зваженим. Тому саме на допомогу може прийти система оцінки персоналу, яка дає можливість підібрати потрібних працівників на відповідні їм посади.

Персонал ТОВ "Сієста", відповідно зі штатним розкладом становить 10 чоловік: - директор; - 3 менеджера;

маркетолог; - головний бухгалтер; - охоронець; - юрист; - системний адміністратор;

прибиральниця.

Оцінювання праці є складним творчим процесом, здійснення якого має свою специфіку в кожній організації. Але незважаючи на це можна виділити шість основних етапів здійснення цього процесу. 1) Встановлення об`єкта оцінювання; 2) встановлення критеріїв оцінювання; 3) вимірювання досягнутих показників діяльності персоналу; 4) порівняння досягнутих показників з установленими критеріями; 5) обговорення результатів оцінювання з працівниками; 6) прийняття необхідних коригувальних дій та рішень. Головна мета добору персоналу є створення резерву кандидатів попри всі робочі місця з урахуванням поточних та проведення майбутніх кадрових змін, звільнень, переміщень, виходу пенсію, закінчення терміну контракту, зміну напрямів й правничого характеру діяльності організації. Здійснюючи відбір, служба персоналу повинна керуватися оптимальною чисельністю персоналу. Не має бути як нестачі, і надлишку працівників.

Переподготовка і на підвищення кваліфікації фахівців здійснюються у вищих спеціальних навчальних закладах, відділеннях, курсах, підприємствах, науково-дослідницькою установах. Широко використовуються такі заходи, як проведення семінарів, конференцій, симпозіумів на національному та міжнародному рівнях, стажування і навчання фахівців по закордонах. Керівництво турфірми "Сієста" розробило посадові інструкції, у яких вказуються обов'язки, і права персоналу. Окремо складаються положення про правилах поведінки працівників. Наприклад, персонал не повинен у присутності відвідувачів вести особисті розмови, їсти чи попивати напої; персонал мусить звести до мінімуму очікування відвідувачів, обслуговування відвідувачів має бути першочерговим стосовно інших службових обов'язків.

Кадровий склад підприємства

Категорії персоналу

2012 рік

2013 рік

Адміністративно-управлінський

2

2

Виробничий

5

5

Додатковий

3

3

Всього

10

10


Перш за все розглянемо виробничий персонал підприємства, так як він є найбільшим. Для персоналу виробничого відділу досліджуваного підприємства оцінки проставлялись таким чином (від 1 до 5):

Критерій

Оцінка

1

Рівень кваліфікації

5

2

Відповідальність

4

3

Готовність ризикувати

3

4

Організаторські здібності

4

5

Ініціативність

3

6

Трудова дисципліна

5

7

Робота підлеглих

3


Загальна оцінка становить 27 балів, середня буде 3,9. Отже робимо висновки, що виробничий відділ працює не досить злагоджено для успішного функціонування фірми. Тому необхідно звернути увагу на творчий розвиток персоналу. Наприклад, ділові ігри, командні ігри, спільні обговорення, тендери за винагороду і т.п. Можливо наслідками такої оцінки є недостатнє мотивування персоналу та недоліки в стилі управління керівництва.

Наприклад, для удосконалення уже існуючої системи оцінки чи формуванні нової потрібно дотримуватись певних вимог. Це:

-    зацікавленість та підтримка керівництва організації;

-        відповідальність за систему оцінки повинні нести висококваліфіковані спеціалісти;

         наявність відповідних документів, що регламентують роботу системи;

         своєчасне інформування персоналу про зміст та цілі проведення оцінки;

         встановлення чіткого зв’язку системи оцінки персоналу із системою оплати праці.

Оцінку результату праці потрібно здійснювати для того, щоб знати, як вони працюють, що кожен з них може, виявити наявний потенціал для подальшого зростання результативності праці, визначити якість, корисність праці персоналу для підприємства на короткостроковий та довгостроковий періоди. Наслідком такого оцінювання є матеріальне, моральне, трудове та статутне заохочення успішних менеджерів.

Раніше керівники туристичних організацій намагалися здійснити оцінку однієї характеристики працівників, а сьогодні все більша увага звертається на оцінку людських потенціалів працівників організації.

Із проведених досліджень та наглядів фірма "Сієста" для досягнення високої якості послуг діє превентивно. Тобто використовує систему оцінки персоналу для визначення відповідності працівників своїй спеціалізації, щоб вони могли надати грамотну пораду клієнтам фірми в будь-якій ситуації. Начальник стежить, наскільки якісно й швидко обробляються замовлення та дзвінки, менеджери щодня надають керівництву свої звіти, оцінюється складність проекту замовлення, а за необхідності, замовлення ставиться на особливий контроль керівництвом.

Автор вважає доцільним за допомогою такої оцінки в агентстві здійснювати преміювання працівників, підвищення або пониження в посаді, за необхідності складати індивідуальний план розвитку для конкретного працівника.

Висновок

Отже, запорукою досягнення позитивного результату у діяльності туристичного агентства є здійснення системи якісного оцінювання персоналу підприємства. Дана система повинна охоплювати усі кадрові процеси підприємства та використовувати різноманітні механізми впливу на них; враховувати розвиток науково-технічного прогресу, зміни в характері праці та управлінських процесах; бути реалістичною та демократичною відносно цілей, соціальної бази та вирішення кадрових проблем; забезпечувати мотивацію працівників та формувати у кожному з них бажання до новаторського та творчого саморозвитку.

Саме ці результати використання системи оцінки можна вважати ефективною можливістю впливу на всі кадрові процеси організації, на всіх суб’єктів кадрової роботи та їх взаємодію, повноцінне використання людського потенціалу, а отже, і досягнення високого рівня конкурентноспроможності на ринку туристичних послуг.

Список використаної літератури

асортиментний ціновий збутовий персонал

1.           Фінансова Звітність ТОВ "Сієста".

2.      Абрамов В. М., Данюк В. М., Колот А. М. Мотивація і стимулювання праці в умовах переходу до ринку. - Одеса: Вид-во ОКФА, 1995.

3.      Гончаров В. В. Найважливіші поняття та концепції в сучасному управлінні. - М.: ИНФРА-М, 1998.

4.      Магура М. И., Курбатова М. Б. Сучасні персонал-технології. - М.: ЗАО "Інтел-Синтез", 2001.

Інтернет джерела:



Похожие работы на - Організація діяльності ТОВ 'Сієста'

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!