Оптимізація структури капіталу як чинник ефективного управління капіталом акціонерного товариства

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Финансы, деньги, кредит
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    102,63 Кб
  • Опубликовано:
    2015-05-18
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Оптимізація структури капіталу як чинник ефективного управління капіталом акціонерного товариства

Державний вищий навчальний заклад

«Українська академія банківської справи

Національного банку України»

Кафедра фінансів







КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни

«Управління акціонерними товариствами»

на тему: «Оптимізація структури капіталу як чинник ефективного управління капіталом акціонерного товариства»

Виконала: студентка денної форми навчаннякурсу СФ-01групи

Овчаренко А.А.





Суми 2011

ВСТУП

За ринкових умов господарювання у підприємницьких структурах незалежно від форм власності й організаційно-правового    статусу виникає значна потреба у капіталі для забезпечення нормального процесу фінансування своєї діяльності. Як наслідок, виникає багато питань теоретичного та прикладного характеру щодо оптимізації структури капіталу підприємства як певної сукупності його фінансових ресурсів.

Фінансова стійкість і ефективність акціонерних товариств визначається фінансовими ресурсами, які є в їх розпорядженні, при цьому власний капітал є основним джерелом їх фінансування. Сучасні умови української економіки далекі від ідеальних, і ринкова вартість акцій часто формується досить стихійно. Ефективне функціонування акціонерного товариства (АТ) значною мірою обумовлюється структурою та розміром власного капіталу. Тому дослідження проблем формування й оптимізації структури власного капіталу акціонерних товариств набуває особливої актуальності.

На сьогодні немає єдиного універсального методу оптимізації структури капіталу, застосовуючи який підприємство визначило б оптимальне співвідношення між власним і позиковим капіталом.

В Україні більшість підприємств нехтують науковими підходами до цього питання, що є помилкою, оскільки від співвідношення між власним і позиковим капіталом залежить результат діяльності підприємства та його стан у майбутньому. Тому завданням кожного керівника має бути формування найбільш прийнятної структури капіталу підприємства для його подальшої ефективної діяльності. У зв'язку з цим у сучасних умовах зростає роль стратегічного аналізу капіталу підприємства, метою якого є ефективне та стабільне функціонування підприємства.

Метою даної курсової роботи є визначення ролі оптимізації структури капіталу в системі управління капіталом, аналіз та порівняння методичних підходів до управління капіталом підприємства та його структурою, дослідження різноманітних трактувань сутності капіталу та його ролі в забезпеченні ефективної діяльності підприємства, дослідження основних критеріїв та показників оцінки ефективності управління капіталом підприємства та його структурою і шляхів оптимізації структури капіталу підприємства.

Завданнями дослідження є :

-       поняття оптимізаційної структури капіталу;

-  структура та порядок формування капіталу ;

-       методичні підходи оптимізаційної структури капіталу;

-       виявлення чинників, що впливають на ефективність формування та використання основних структурних компонентів капіталу,

-       пошук можливостей оптимізації цільової структури капіталу підприємства.

Обєктом дослідженння є процеси формування структури капіталу акціонерного товариства та управління ним.

Предметом дослідження є оптимізація структури капіталу як чинник ефективного управління капіталом акціонерного товариства.

У процесі виконання курсової роботи застосовувалися статистичні, монографічні, розрахунково-аналітичні, горизонтальні, вертикальні, балансові методи.

Інформаційна база: монографії, навчальні посібники, підручники, наукові статті, закони з питань ведення підприємства, а також фінансова звітність Відкритого акціонерного товариства «Насосенергомаш» за період 2007-2009 рр.

РОЗДІЛ 1. ТОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ СТРУКТУРОЮ КАПІТАЛУ АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА

.1 Сутність оптимізаційної структури капіталу акціонерного товариства

Ефективність функціонування будь-якого підприємства залежить від правильної стратегії управління капіталом підприємства, її важливою складовою є оптимізація структури капіталу. Тому завданням керівництва має бути формування найбільш прийнятної структури капіталу підприємства для його подальшої ефективної діяльності. З огляду на це. у сучасних умовах зростає роль стратегічного аналізу капіталу підприємства, метою якого є ефективне та стабільне функціонування підприємства.

На сьогодні немає єдиного універсального методу оптимізації структури капіталу, застосовуючи який підприємство визначило б оптимальне співвідношення між власним і позиковим капіталом.

Аналіз літературних джерел свідчить про великий інтерес вчених до цього питання. Так, питанню оптимізації структури капіталу присвячено праці таких вчених, як I.A. Бланк, Т.В. Головко, В.О. Подольська, С.В. Сагова, Г.В. Савицька, І.И. Яремко, О.В. Яріш та ін. Усі вони акцентують увагу на оптимальному співвідношенні між власним і позиковим капіталом, за якого забезпечується найефективніша пропорційність між дохідністю та фінансовою стійкістю підприємства у роботах [7].

Водночас сьогодні бракує робіт, в яких системно розглядаються питання оптимізації структури капіталу в умовах стратегічного управління підприємством. Крім того, економічна література пропонує різні методичні підходи до вирішення завдання оптимізації структури капіталу.

Г.В. Савицька із цього приводу відзначає: «Одним з найскладніших завдань фінансового аналізу є оптимізація структури капіталу з метою забезпечення найефективнішої пропорційності між його вартістю, прибутковістю і фінансовою стійкістю підприємства» у роботах.

На думку І.О. Бланка, оптимальна структура капіталу становить таке співвідношення використання власних і позикових коштів за умови якого забезпечується ефективна пропорційність між коефіцієнтом фінансової рентабельності та коефіцієнтом стійкості підприємства тобто максимізується його ринкова вартість у роботах [2,3].

Схоже визначення оптимізації структури капіталу дають Т.В. Головко та С.В. Сагова [5, 7].

В.О. Подольська та О.В. Яріш вважають, що оптимізація структури капіталу «...таке співвідношення між власним і позиковим капіталом, за якого забезпечується найефективніша пропорційність між дохідністю та фінансовою стійкістю підприємства» [19]. Н.В. Наумова, Б.І. Герасимов та І.B. Пархоменко визначають поняття «власний капітал» та «позиковий капітал» наступним чином. «Власний капітал - це вартість, втілена в кошти підприємства, які йому належать на правах власності і приносять прибуток», «позиковий капітал являє собою вартість, інвестовану в грошові кошти або інші цінності, шо залучаються на основі їхнього повернення з мстою фінансового розвитку підприємства» у роботах. С.А. Кузнецов надає наступне визначення поняттю «оптимізація»: «...выбор наилучшего варианта из множества возможных; улучшение какого-либо процесса для достижения его максимальной эффективности» у роботах.

Таким чином, термін «оптимізація структури капіталу» можна визначити як процес пошуку найкрашого варіанта співвідношення між вартістю, втіленою в кошти підприємства, які йому належать і приносять прибуток, та вартістю, інвестованою в грошові кошти, шо залучаються на основі їхнього повернення, для досягнення максимальної ефективності діяльності підприємства.

На ефективне та правильне формування і використання структури капіталу впливає велика кількість факторів. Проаналізувавши думки таких авторів, як Г.О. Швиданенко, Н.В. Шевчук, В.О. Подольська і О.В. Яриш, можна виділити наступні фактори впливу зображені у додатку А.

З урахуванням цих факторів стратегічна політика структури капіталу на підприємстві зводиться:

-  до визначення оптимальної для даного підприємства пропорції використання власного і залученого капіталу;

-       до забезпечення залучення необхідних видів і обсягів капіталу для досягнення розрахункових показників його структури.

Кожне підприємство прагне досягти оптимального співвідношення між джерелами фінансування, оскільки структура капіталу впливає на його вартість. У розробці стратегічної політики структури капіталу головна мета - прогноз такої структури капіталу, яка за найнижчої вартості капіталу допомагатиме підтримувати стабільні доходи і дивіденди для акціонерів.

Економічна література пропонує різні методичні підходи до вирішення завдання оптимізації структури капіталу. Найпоширенішими з них є методичні підходи, що визначаються на основі:

-  управління величиною ефекту фінансового левериджу, який використовується підприємством;

-       формування політики фінансування активів з урахуванням вартості, ризику та термінів залучення капіталу;

-       мінімальної вартості залучення капіталу.

Але, як правило, дослідники приділяють увагу якомусь одному з них, не розглядаючи їх разом, що дало б можливість ефективніше зрозуміти природу оптимізації з погляду ефективності управління формування власним капіталом.

З урахуванням нинішніх підходів до оптимізації структури капіталу підприємств доцільне проведення комплексних заходів щодо оптимізації, які містять збалансування кількох критеріїв. Процес оптимізації структури власного капіталу акціонерного товариства повинен здійснюватися з-поміж трьох основних критеріїв: орієнтація на існуючу в акціонерному товаристві структуру власного капіталу; оптимізація структури власного капіталу за критерієм максимізації рентабельності власного капіталу; оптимізація структури власного капіталу за критерієм мінімізації його середньозваженої вартості.

При оптимізації структури власного капіталу акціонерного товариства необхідно виходити з того, що оптимальна структура власного капіталу становить таке співвідношення його основних джерел, яке, по-перше, забезпечує максимальний рівень чистої рентабельності власного капіталу; по-друге, мінімізує середньозважену вартість власного капіталу.

Існують також думки з приводу доповнення зазначених методів показниками кредитоспроможності і платоспроможності, левериджу в майновій структурі капіталу у роботах [4] тощо.

Отже, відсутність комплексного підходу до визначення оптимального співвідношення між власним і залученим капіталом стає на перешкоді до прийняття ефективних управлінських рішень. Серед науковців існують різні погляди на вирішення цієї проблеми. Деякі з них вважають за необхідне максимізацію рівня фінансової рентабельності поряд з рівнем фінансової стійкості у роботах і [1], однак, враховуючи протилежність наслідків використання цих методів, забезпечення найбільш ефективної пропорційності між ними є майже недосяжним у практичній площині. Інша група економістів пропонує послідовне використання усіх трьох методів і формування показника цільової структури капіталу з урахуванням їх граничних значень [2], шо також є трудомістким процесом і не дає однозначної відповіді.

1.2 Структура та порядок формування капіталу акціонерного товариства


Поняття "капітал" звичайно асоціюється з поняттям "власність" . У момент створення підприємства його стартовий капітал втілюється в активах, інвестованих засновниками (учасниками) і являє собою вартість майна підприємства. На цьому етапі, коли підприємство ще не має зовнішньої заборгованості, основна облікова формула А = 3 + К набуває вигляду А = К, оскільки 3=0. Саме так трактується початковий статутний капітал Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 "Баланс" .

Здійснюючи підприємницьку діяльність, підприємство неминуче використовує залучені кошти, тобто утворює борги. Боргові зобов'язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства (А = 3+К) і мають вищий пріоритет порівняно з вимогами власників.

Тому власний капітал підприємства визначається як різниця між вартістю його майна і борговими зобов'язаннями:

К=А-3. Власний капітал - це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Визнання і оцінка власного капіталу безпосередньо залежить від визнання і оцінки його складових - активів і зобов'язань.

Слід зазначити, що сума власного капіталу - це абстрактна вартість майна, яка не є його поточною чи реалізаційного вартісно, а тому не відображає поточну вартість прав власників фірми. На суму власного капіталу суттєво впливають усі умовності бухгалтерського обліку, що були застосовані при оцінці активів і кредиторської заборгованості, і вона може лише випадково співпадати із сукупною ринковою вартістю акцій підприємства чи з сумою, яку можна отримати від продажу чистих активів частинами або підприємства в цілому.

Разом з тим, власний капітал є основою для початку і продовження господарської діяльності будь-якого підприємства, одним із найістотніших і найважливіших показників, оскільки виконує такі функції:

-    довгострокового фінансування - знаходиться у розпорядженні підприємства необмежено довго;

-       відповідальності і захисту прав кредиторів - відображений у балансі підприємства власний капітал є для зовнішніх користувачів мірилом відносин відповідальності на підприємстві, а також захистом кредиторів від втрати капіталу;

-       компенсації завданих збитків - тимчасові збитки мають погашатися за рахунок власного капіталу;

-       кредитоспроможності - при наданні кредиту, за інших рівних умов перевага надається підприємствам з меншою кредиторською заборгованістю і більшим власним капіталом;

-       фінансування ризику - власний капітал використовується для фінансування ризикованих інвестицій, на що можуть не погодитися кредитори;

-       самостійності і влади - розмір власного капіталу визначає ступінь незалежності та впливу його власників на підприємство;

-       розподілу доходів і активів - частки окремих власників у капіталі є основою при розподілі фінансового результату та майна при ліквідації підприємства.

Як правило, підприємство створюється з метою отримання прибутку. Реалізувати цю мету воно може лише за умови збереження свого капіталу.

Згідно з фінансовою концепцією збереження капіталу прибуток заробляється підприємством (а відповідно, зберігається та нарощується його капітал) тільки за умови, якщо сума чистих активів на кінець періоду перевищує суму чистих активів на початок періоду після вилучення будь-яких виплат власникам або внесків власників протягом цього періоду.

Хоча загальна сума власного капіталу може бути визначена за відомою формулою

К = А - 3

Користувачі фінансової звітності потребують більш детальної інформації про його склад та зміни, що відбулися протягом звітного періоду. Це забезпечить зацікавлених осіб даними про ефективність управління підприємством і надасть кредиторам та інвесторам відомості щодо динаміки та перспективи їх економічних прав. Тому фінансова звітність має надавати інформацію про:

-  джерела капіталу підприємства;

-       правові обмеження щодо розподілу інвестованого капіталу серед акціонерів;

-       обмеження щодо розподілу дивідендів серед теперішніх і майбутніх акціонерів;

-       пріоритетність прав на майно підприємства при його ліквідації.

Власний капітал утворюється двома шляхами:

-  внесенням власниками підприємства грошей та інших активів;

-       накопиченням суми доходу, що залишається на підприємстві.

Сума власного капіталу може збільшуватися внаслідок конвертування зобов'язань, а також збільшення вартості активів, непов'язаного із підвищенням заборгованості перед кредиторами (дооцінка необоротних активів, дарчий капітал).

Власний капітал - це власні джерела фінансування підприємства, які без визначення строку повернення внесеш його засновниками (учасниками) або залишені ними на підприємстві із чистого прибутку.

Тому за формами власний капітал поділяється на дві категорії:

-  інвестований (вкладений або сплачений капітал);

-       нерозподілений прибуток.

Інвестований капітал - це сума простих та привілейованих акцій за їх номінальною (оголошеною) вартістю, а також додатково вкладений капітал, який також може бути поділений за джерелами утворення.

Нерозподілений прибуток - це частина чистого прибутку, що не була розподілена між акціонерами.

За рівнем відповідальності власний капітал поділяється на:

-  статутний капітал, сума якого визначається в установчих документах і підлягає обов'язковій реєстрації у державному реєстрі господарюючих одиниць;

-       додатковий капітал (нереєстрований) - це додатково вкладений капітал;

-       резервний капітал та нерозподілений прибуток.

Статутний і додатковий капітал виконують різні функції. Так, статутний капітал - це первісне джерело інвестування і формування майна підприємства. На відміну від додаткового, він забезпечує регулювання відносин власності і управління підприємством, його розмір не може бути меншим за встановлену законодавством суму.

Додатковий вкладений капітал - сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість

У цій статті балансу акціонерні товариства показують суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість. Емісійний дохід буде обліковуватися на відповідному субрахунку, який передбачається відкривати до рахунка "Додатковий капітал".

Інший додатковий капітал - сума дооцінки необоротних активів, вартість активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу.

У балансі сума додаткового капіталу розкривається двома статтями: "Додатковий оплачений капітал" та "Інший додатковий капітал", тобто окремо відображається емісійний дохід та інші складові додаткового капіталу.

Резервний капітал - сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

Резервний капітал створюється в акціонерному товаристві у розмірі, встановленому установчими документами. Розмір щорічних відрахувань на поповнення резервного капіталу передбачається установчими документами та здійснюється за рахунок чистого прибутку, але не може бути меншим 5 відсотків його загальної вартості.

Резервний капітал призначається на покриття непередбачених витрат, збитків, на сплату боргів підприємства при його ліквідації. Залишки невикористаних коштів переходять на наступний рік.

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) - сума прибутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку.

Нерозподілений прибуток є складовою частиною власного капіталу. Це прибуток, що залишається у підприємства після виплати доходів власникам та формування резервного капіталу.

Сума нерозподіленого прибутку поточного року розраховується таким чином:

-  нерозподілений прибуток за попередній рік + чистий прибуток за поточний рік - дивіденди за поточний рік - внески (якщо такі здійснюються) на поповнення резервного капіталу.

Статутний капітал акціонерного товариства складається із внесків акціонерів (учасників). Він відображає власні джерела формування активів і власність акціонерного товариства як юридичної особи. Водночас сума статутного капіталу відображає колективну власність акціонерів, де частка кожного визначається номінальною вартістю придбаних ним акцій.

Бухгалтерський облік статутного капіталу починається з дня реєстрації підприємства в державному реєстрі суб'єктів підприємницької діяльності і закінчується днем вибуття підприємства з державного реєстру (внаслідок припинення діяльності, банкрутства тощо).

Згідно з Законом України "Про господарські товариства" акціонерним визнається товариство, яке має статутний капітал, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства. Статутний капітал акціонерного товариства не може бути менше суми, еквівалентної на момент створення товариства 1250 мінімальних заробітних плат. Сума статутного капіталу, відображена у фінансовому обліку і звітності, повинна дорівнювати загальній номінальній вартості випущених акцій, вказаній в установчих документах.

Акція є одиницею власності в акціонерному товаристві. Закон України "Про цінні папери і фондову біржу" визначає акцію як цінний папір без встановленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному капіталі акціонерного товариства, підтверджує членство та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивідендів, а також на участь у розподілі майна в разі ліквідації акціонерного товариства.

Акції можуть бути іменними та на пред'явника, простими та привілейованими. Всі акціонерні товариства повинні випускати прості акції, яким надасться право голосу. Можуть також випускати привілейовані акції. Сума простих акцій - це залишковий капітал підприємства, тому що власникам привілейованих акцій надається першочергове право при сплаті дивідендів і розподілі активів у разі ліквідації товариства. Власники привілейованих акцій не мають права брати участь в управлінні акціонерним товариством, якщо інше не передбачено його статутом.

Випуск акцій обов'язково повинен супроводжуватись його реєстрацією в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Бланки акцій обліковуються на за балансовому рахунку "Бланки суворої звітності".

Засновниками акціонерного товариства можуть бути юридичні особи та громадяни. Засновники акціонерного товариства укладають між собою договір, що визначає порядок здійснення ними спільної діяльності щодо створення акціонерного товариства, відповідальність перед особами, що підписалися на акції, і третіми особами.

Засновники несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями, що виникли до реєстрації акціонерного товариства.

Для створення акціонерного товариства засновники повинні зробити повідомлення про намір створити акціонерне товариство, здійснити підписку на акції, провести установчі збори і державну реєстрацію акціонерного товариства.

Акціонерне товариство має право випускати цінні папери відповідно до вимог, встановлених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. У разі додаткового випуску акцій без реєстрації попереднього випуску акцій усі договори купівлі-продажу акцій додаткового випуску вважаються недійсними. Не пізніше, ніж через шість місяців після реєстрації випуску акцій акціонерне товариство зобов'язане видати акціонерам акції (сертифікати акцій). Закрите акціонерне товариство має право випускати лише іменні акції.

Акції купуються учасниками при створенні акціонерного товариства на підставі договору з його засновниками, а при додатковому випуску акцій у зв'язку зі збільшенням статутного фонду з товариством.

Акція може бути придбана також на підставі договору з її власником (утримувачем) за ціною, що визначається сторонами, або за ціною, що склалася на фондовому ринку, а також у порядку спадкоємства громадян чи правонаступництва юридичних осіб та з інших підстав, передбачених законодавством.

При створенні акціонерного товариства акції можуть бути розповсюджені шляхом відкритої підписки на них (у відкритих акціонерних товариствах) або розподілу всіх акцій між засновниками (у закритих акціонерних товариствах).

Відкрита підписка на акції при створенні акціонерного товариства організовується засновниками. Вони у будь-якому випадку зобов'язані бути утримувачами акцій на суму, не менше 25% статутного фонду і строком, не менше двох років.

Засновники відкритого акціонерного товариства (емітенти) зобов'язані опублікувати відповідно до вимог чинного законодавства інформацію про випуск акцій, зміст і порядок реєстрації якої встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Особи, які бажають придбати акції, повинні внести на рахунок засновників не менше 10% вартості акцій, на які вони підписалися, після чого засновники видають їм письмове зобов'язання про продаж відповідної кількості акцій.

Після закінчення вказаного у повідомленні строку підписка припиняється. Якщо до того часу не вдалося охопити підпискою 60% акцій, акціонерне товариство вважається не заснованим. Особам, які підписалися на акції, повертаються внесені ними суми або інше майно не пізніше як через 30 днів. За невиконання цього зобов'язання засновники несуть солідарну відповідальність.

До дня скликання установчих зборів особи, які підписалися на акції, повинні внести з урахуванням попереднього внеску не менше 30% номінальної вартості акцій. На підтвердження внеску засновники видають тимчасові свідоцтва.

Акціонерне товариство має право викупити в акціонера оплачені ним акції тільки за рахунок сум, що перевищують статутний фонд, для їх наступного перепродажу, розповсюдження серед своїх працівників або анулювання. Вказані акції повинні бути реалізовані або анульовані у строк не більше одного року. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму на загальних зборах акціонерів проводиться без урахування придбаних акціонерним товариством власних акцій. Акціонер у строки, встановлені установчими зборами, але не пізніше року після реєстрації акціонерного товариства, зобов'язаний оплатити повну вартість акцій.

У разі несплати у встановлений строк акціонер, якщо інше не передбачено статутом підприємства, сплачує за час прострочення 10% річних від суми простроченого платежу.

 

1.3 Методичні підходи до управління капіталом підприємства та його структурою


Кожне підприємство прагне управляти фінансовим капіталом та його структурою, тобто досягнути такого співвідношення внутрішніх та зовнішніх джерел коштів, яке б здійснювало максимальний позитивний вплив на досягнення його стратегічних цілей.

Питання управління структурою фінансового капіталу широко висвітлюються в економічній літературі та представлені різними точками зору на вирішення цієї проблеми.

Послідовники цього традиційного підходу вважають, що:

а) вартість капіталу залежить від його структури;

б) існує оптимальна структура капіталу, що мінімізує значення середньозваженої вартості капіталу (СВК) і відповідно максимізує ринкову вартість фірми.

Середньозважена вартість капіталу залежить від вартості його складових, що узагальнено розподіляються на два види - власний та позиковий капітал. В залежності від структури капіталу вартість кожного з цих джерел змінюється, причому темпи зміни є різними. Численні дослідження показали, що помірне зростання частки позикових коштів, тобто деяке підвищення фінансового ризику, не викликає негайної реакції акціонерів в плані підвищення потрібної доходності, однак при перевищенні деякої межі безпеки ситуація змінюється і акціонери починають вимагати більшої доходності для компенсації ризику. Одночасно і вартість позикового капіталу, залишаючись спочатку практично незмінною, при відповідній зміні складу джерел починає зростати. Оскільки вартість позикового капіталу в середньому нижче, ніж вартість власного капіталу, існує структура капіталу, що називається оптимальною, при якій показник СВК має мінімальне значення, а відповідно, ринкова вартість фірми буде максимальною, наведена на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1- Традиційний погляд на залежність вартості та структури капіталу

Однак, оптимізація структури джерел фінансування по критерію максимізації ціни підприємства відображає однобічний погляд на проблему управління структурою фінансових ресурсів, так як не враховує вплив сформованої структури на результативні показники діяльності підприємства.

Є.С. Стоянова запропонувала свій підхід до управління структурою фінансового капіталу - з боку управління теорією фінансового левериджу.

Ефект фінансового важеля - це приріст до рентабельності власних коштів, що отримується завдяки використанню кредиту, не дивлячись на платність останнього.

Є.С. Стоянова пропонує деякі положення:

-    підприємство, що використовує лише власні кошти, обмежує їхню рентабельність приблизно 2/3 економічної рентабельності

-       підприємство, що використовує кредит, збільшує або зменшує рентабельність власних коштів, в залежності від співвідношення власних та позикових коштів у пасиві та від величини відсоткової ставки.

-       Тоді виникає ефект фінансового важеля (ЕФВ):


де      РВК - чиста рентабельність власних коштів;

ЕР - економічна рентабельність;

ЕФВ - ефект фінансового важеля.

Для вирішення питання про те, як би розрахувати та реалізувати ефект фінансового важеля таким чином, щоб надолужити третю частину економічної рентабельності активів, що втрачається через оподаткування, або навіть “перекомпенсувати” податкові вилучення прирощенням власних коштів, треба розглянути механізм дії фінансового важеля. Не важко помітити, що цей ефект виникає через розбіжність між економічною рентабельністю та вартістю позикових коштів - середньою розрахунковою ставкою відсотку (СРСВ):


Де СРСВ - середня розрахункова ставка відсотку;

ФВф - всі фактичні фінансові витрати за всіма кредитами за період, що аналізується;

ПК - загальна сума позикових коштів, що використовуються в періоді, що аналізується.

Це найчастіше використовувана на практиці формула обчислення середньої ціни, в яку обходяться підприємству позикові кошти. Але можна розраховувати цю величину по середньозваженій вартості кредитів та позик, можна також додавати до позикових коштів гроші, отримані підприємством від випуску привілейованих акцій. Деякі економісти наполягають на останньому тому, що за привілейованими акціями сплачується гарантований дивіденд, який поріднює даний спосіб і, крім того, при ліквідації підприємства власники привілейованих акцій мають практично рівні з кредиторами права на те, що їм належить. Така позиція заслуговує на увагу.

Зараз можна виділити першу складову ефекту фінансового важеля: це так званий диференціал - різниця між економічною рентабельністю активів та середньою розрахунковою ставкою відсотку по позикових коштах. Через оподаткування від диференціалу залишаються лише дві третини (1 - ставка оподаткування прибутку), тобто 2/3 (ЕР - СРСВ).

Друга складова - плече фінансового важеля - характеризує силу впливу фінансового важеля. Це співвідношення між позиковими та власними коштами. Поєднаємо обидві складові ефекту фінансового важеля (ЕФВ):

, або

Де ЕФВ - ефект фінансового важеля;

ЕР- економічна рентабельність;

СРСВ- середня розрахункова ставка відсотку;

Д- диференціал;

ПФВ- плече фінансового важеля;

П- позиковий капітал;

ВК- власний капітал.

Таким чином, перший спосіб розрахунку рівня фінансового важеля (ЕФВ):


де СОП- ставка оподаткування прибутку.

Цей спосіб відкриває широкі можливості по визначенню безпечного обсягу позикових коштів, розрахунку допустимих умов кредитування, а в поєднанні з формулою

РВК = 2/3 ЕР + ЕФВ

Також по полегшенню податкового тягаря для підприємства. Ця формула виводить на доцільність придбання акцій підприємства з тими чи іншими значеннями диференціалу, плеча фінансового важеля та рівня ефекту фінансового важеля в цілому.

Стоянова сформулювала два важливих правила:

. Якщо нова позика приносить підприємству підвищення рівня ефекту фінансового важеля, то така позика вигідна. Але при цьому необхідно найуважнішим чином слідкувати за станом диференціалу: при нарощенні плеча фінансового важеля банкір схильний компенсувати зростання свого ризику підвищенням ціни свого кредиту.

. Ризик кредитора виражається величиною диференціала: чим більше диференціал, тим менше ризик; чим менше диференціал, тим більше ризик.

Головний висновок: розумний фінансовий менеджер не буде збільшувати будь-якою ціною плече фінансового важеля, буде регулювати його в залежності від диференціалу [13].

Ефект фінансового важеля за фінансовим ризиком, можна трактувати як зміна чистого прибутку на кожну звичайну акцію (у відсотках), що породжується даною зміною нетто-результату експлуатації інвестицій (також у відсотках). Таке сприйняття ефекту фінансового важелю характерно в основному для американської школи фінансового менеджменту. Ось як американські економісти розраховують силу впливу фінансового важелю (СВФВ):


де СВФВ- сила впливу фінансового важеля;

ЗЧП- зміна (%) чистого прибутку на акцію;

ЗНРЕ- зміна (%) нетто-результату експлуатації інвестицій.

За допомогою цієї формули відповідають на питання, на скільки відсотків зміниться чистий прибуток на кожну звичайну акцію при зміні нетто-результату експлуатації інвестицій на один відсоток [21].

Серія послідовних перетворень формули (СВФВ) дає:


де Кпр- проценти за кредит;

БП- балансовий прибуток.

Чим більша сила впливу фінансового важеля, тим більший фінансовий ризик, пов’язаний з підприємством:

-       зростає ризик неповернення кредиту з відсотками для банкіра;

-       зростає ризик падіння дивіденду та курсу акцій для інвестора.

Таким чином, при формуванні раціональної структури капіталу виходять як правило із загальної установки: знайти таке співвідношення між позиковими та власними коштами, при якому вартість акції підприємства буде найвищою. Це в свою чергу стає можливим при достатньо високому, але не надмірному ефекті фінансового важеля, рівень заборгованості слугує для інвестора чутливим ринковим індикатором добробуту фірми. Занадто висока питома вага позикових коштів у пасивах свідчить про підвищений ризик банкрутства. Якщо підприємство обходиться власними коштами, то ризик банкрутства обмежується, але інвестори, що отримують скромні дивіденди, вважають, що підприємство не переслідує мети максимізації прибутку, та починають скидати акції, тим самим знижуючи ринкову вартість підприємства.

Існують такі важливі правила:

. Якщо нетто-результат експлуатації інвестицій у розрахунку на акцію невеликий (а при цьому диференціал фінансового важеля як правило від’ємний, чиста рентабельність власних коштів та рівень дивіденду - понижені), то вигідніше нарощувати власні кошти за рахунок емісії акцій, ніж брати кредит: залучення позикових коштів обходиться підприємству дорожче залучення власних коштів

. Якщо нетто-результат експлуатації інвестицій у розрахунку на акцію великий (а при цьому диференціал фінансового важеля частіше всього позитивний, чиста рентабельність власних коштів та рівень дивіденду - підвищений), то вигідніше брати кредит, ніж нарощувати власні кошти: залучення позикових коштів обійдеться підприємству дешевше залучення власних коштів.

Ці правила базуються на:

-    порівняльному аналізі чистої рентабельності власних коштів та чистого прибутку в розрахунку на акцію за тих чи інших варіантів структури пасивів підприємства;

-       на розрахунку граничного (критичного) значення нетто-результата експлуатації інвестицій.

Між величиною нетто - результата експлуатації інвестицій та розміром чистого прибутку в розрахунку на кожну звичайну акцію існує взаємозв’язок, що описується формулою (ЧПА):


Де ЧП А - чистий прибуток в розрахунку на звичайну акцію;

СОП- ставка оподаткування прибутку;

НРЕІ- нетто-результат експлуатації інвестицій;

Кпр- проценти за кредит;

КЗА-кількість звичайних акцій.

Аналіз показує, що найменшу чисту рентабельність власних коштів та найнижчий прибуток на акцію підприємство буде мати при низькому значенні НРЕІ у випадку залучення кредиту, тому що існує загроза від’ємного значення величини ефекту фінансового важеля, який замість приросту до чистої рентабельності перетворюється на відрахування від неї та знижує чистий прибуток на акцію.

При фінансуванні виробництва такого самого, низького, значення НРЕІ тільки за рахунок власних коштів чиста рентабельність власних коштів та чистий прибуток на акцію покращуються, але підприємство недоотримує доходів через обмеженість своїх можливостей: нестача капіталу обертається недобором НРЕІ. 

У варіанті, коли підприємство має високе значення НРЕІ та фінансується за рахунок власних коштів, воно може досягти більш високого рівня чистої рентабельності власних коштів та чистого прибутку на акцію.

І, у випадку, коли при залученні кредиту підприємство має високе значення НРЕІ, ми маємо високий рівень чистої рентабельності власних коштів та чистого прибутку на акцію, також маємо податкову економію, виникає, звичайно, фінансовий ризик, але виявляється реальна перспектива підвищення курсу акцій підприємства.

Граничне (критичне) значення нетто-результата експлуатації інвестицій - це таке значення НРЕІ, при якому чистий прибуток на акцію (чиста рентабельність власних коштів) однакова як для варіанту із залученням позикових коштів, так і для варіанту з використанням виключно власних коштів.

А це означає, що рівень фінансового важеля дорівнює нулю - або за рахунок нульового значення диференціалу (тоді ЕР = СРСВ), або за рахунок нульового плеча важеля (і тоді позикових коштів просто немає).

Отже, граничному значенню НРЕІ відповідає гранична (критична) середня ставка відсотку, що співпадає з рівнем економічної рентабельності активів. Надмірні фінансові витрати підприємства по позикових коштах, що виводять СРСВ за граничне значення, невигідні підприємству, тому що дають йому від’ємний диференціал та обертаються зниженням чистої рентабельності власних коштів та чистого прибутку на акцію.

Таким чином, у викладених правилах, за підходом Є.С. Стоянової, сформульовані головні критерії формування раціональної структури капіталу підприємства. Кількісне співвідношення тих чи інших джерел в цій структурі визначається для кожного підприємства на основі вказаних критеріїв, але суто індивідуально.

Підхід Ковальова щодо ефективного управління капіталом підприємства та його структурою базується на побудові балансових моделей оцінки фінансового стану підприємства, які отримали широке розповсюдження в літературі, інколи їх називають моделями В.В.Ковальова.

Цей методичний підхід побудований на основі визначення наступних показників:

Власні обігові кошти підприємства, визначається за наступною формулою (ВОК):


Де ВК- власний капітал;

ДП- довгострокові зобов’язання;

ПА- позаобігові активи.

Застосування даної формули буде коректним лише за умови, що довгострокові кредити використовуються для здійснення виробничого розвитку підприємства. Нормальні джерела фінансування запасів (НДФЗ):


де ВОК - власні обігові кошти;

БКрОК - банківські кредити для формування обігових коштів;

ТКрЗ - кредиторська заборгованість товарного характеру.

Банківські кредити для формування обігових коштів та кредиторська заборгованість товарного характеру приймаються в розрахунок тільки в обсягах заборгованості, строк погашення якої минув.

. Запаси та витрати (ЗВ):


Де З- запаси;

ВМП- витрати майбутніх періодів.

В залежності від співвідношення розрахованих показників визначають наступні типи фінансової стійкості:

Абсолютна фінансова стійкість: за умови, що ЗВ < ВОК.

Підприємство є абсолютно незалежним від зовнішніх кредиторів, оскільки всі необхідні оборотні активи формуються за рахунок власних джерел фінансування.

Така ситуація на підприємстві трапляється дуже рідко, і її не можна вважати ідеальною оскільки використання позик для формування оборотних активів є розповсюдженою політикою фінансування. За настання абсолютної фінансової стійкості підприємство не використовує переваг які має зовнішнє фінансування при цьому обмежуючи зростання обсягів своєї діяльності

Нормальна фінансова стійкість: за умови, що ВОК < ЗВ < НДФЗ.

На підприємстві застосовується ефективна політика залучення та використання позикових коштів, виробничі потреби підприємства в повному обсязі забезпечуються різноманітними джерелами фінансування (ВОК, короткострокові банківські кредити та позики для покриття оборотних активів, розрахунки з кредиторами за товари, роботи, послуги),строк сплати яких не настав. Критична фінансова стійкість: за умови, що ЗВ < НДФЗ

На підприємстві виникли певні проблеми з джерелами фінансування запасів та витрат. Для формування певної частини оборотних активів використовуються джерела фінансування які не можна вважати нормальними (позикові кошти, що отримані для інших цілей, кредиторська заборгованість не товарного характеру, кошти фондів спеціального призначення). Катастрофічна фінансова стійкість: за умови, що ЗВ < НДФЗ, та підприємство має непогашені у встановлений термін кредити та позики.

Підприємство не може розрахуватися вчасно по всім кредитам.

Досягнення критичної та катастрофічної фінансової стійкості є наслідком неефективних рішень щодо формування та використання товарно-матеріальних запасів та здійснення авансованих витрат. Таким чином, наявність цілої низки підходів щодо проблеми ефективності управління капіталом та його структурою обумовлена неоднозначним впливом структури капіталу на різноманітні аспекти його діяльності.

капітал акціонерний ліквідність фінансовий

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ВАТ "НАСОСЕНЕРГОМАШ"

2.1    Загальна характеристика ВАТ "Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування "Насосенергомаш"

Оцінка фінансового становища підприємства являє собою дослідження, що дозволяє вивчити особливості роботи підприємства, його фінансову стабільність і платоспроможність, ефективність діяльності й економічний потенціал.

Розглянемо фінансове становище, а саме розміщення і використання фінансових ресурсів, підприємства на прикладі Відкритого акціонерного товариства ВАТ "Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування "Насосенергомаш" у 2007 - 2009 рр. Знаходиться вона за адресою: Сумська область, Сумський район, м. Суми, вул. пл. Привокзальна,1.

Предметом основної дiяльностi пiдприємства є розробка, виробництво i реалiзацiя високоефективного насосного обладнання, проведення сертифiкацiйних та iнших видiв випробувань насосiв, надання сервiсних послуг. В результатi, за 2009 рiк працiвниками пiдприємства виготовлено продукцiї, виконано робiт i послуг на суму 281,9 млн. грн. Це в порiвняннi з 2008 роком бiльше на 73,2 млн. грн. Зростання об'єму товарної продукцiї склало 35,1 %. Так, в 2009 роцi було виготовлено: вiдцентрових насосiв - 538 шт., вакумних - 182 шт., вiльновихрових - 26 шт., занурювальних - 2 шт., а також виготовлено запчастин на суму 38,2 млн. грн. Найбiльш привабливi характеристики продукцiї ВАТ "Насосенергомаш" - якiсть, надiйнiсть, економiчнiсть, тривалий строк служби обладнання.

Товариство виготовляє насосне обладнання для рiзних галузей господарства, а саме для: - об'єктiв теплової та атомної енергетики; зрошення i мелiорацiї; - магiстральних нафтопроводiв; - видобутку нафти; - водопостачання; - комунального господарства; - легкової та харчової промисловостi; - гiрничорудної та вугiльної промисловостi; - системи життєзабезпечення i технiчних процесiв на пiдприємствах машинобудiвної i хiмiчної промисловостi.

Проте цей ринок устаткування є i найбiльш конкурентним. У зв'язку з цим в 2009 роцi вiдбулися змiни в структурi реалiзацiї продукцiї. Збiльшився об'єм експорту на 77,6 % (всього за рiк експорт склав - 325,9 млн. грн) в порiвняннi з 2008 роком, його питома вага в загальному об'ємi реалiзацiї збiльшилась на 18,7 % i склала 97 %. При цьому вiдповiдно скоротилися постачання устаткування до України, що є наслiдком фiнансової кризи. Об'єм продажiв в 2009 роцi збiльшився в порiвняннi з 2008 роком на 43,3 % i склав 336,1 млн. грн., отриманий прибуток вiд звичайної дiяльностi в об'ємi 74,9 млн. грн., в т.ч. чистий прибуток - 51,5 млн. грн.

На сьогоднiшнiй день ВАТ "Сумський завод "Насосенергомаш" має все необхiдне для створення високоефективного насосного обладнання: власну конструкторську базу, добре оснащене виробництво з сучасними технологiями. Наявнiсть комплексу лабораторiй дає можливiсть забезпечити високу якiсть насосiв, яку випускає Товариство.

Таким чином, продукцiя, яка випускається заводом зазнає значної конкуренцiї, при чому не лише на українському ринку, а й на закордонних ринках. Так, серед основних конкурентiв, можна видiлити: Україна: - ВАТ "Кiровоградський насосний завод "Сахгiдромаш"; - ВАТ "Южгiромаш"; - ВАТ СМНВО iм. "Фрунзе".

На протязi 2009 року основними покупцями продукцiї ВАТ "Сумський завод "Насосенергомаш" були: - ВАТ "Гiдромашсервiс"; - ТОВ "ТД "Сумськi насоси".

Основними постачальниками ВАТ "Сумський завод "Насосенергомаш" є: ТОВ ТК "Нова" ,ТОВ "Нефтегарант", ЗАТ "Калiна-ЛТД та iншi;

Стратегiя пiдприємства в 2010 роцi полягає в пiдвищеннi прибутковостi дiяльностi підприємства: за рахунок збiльшення доходiв вiд реалiзацiї продукцiї підприємства; насосного устаткування, запасних частин, надання сервiсних робiт i послуг; розширення iснуючих ринкiв, i виходу на новi ринки збуту насосної продукцiї.

Для загальної оцінки фінансового стану ВАТ "Сумський завод "Насосенергомаш", проведемо аналіз основних фінансово-економічних показників та їх динаміку за період з 2007 р. до 2009 р, подані в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1- Основні фінансово-економічні показники діяльності ВАТ "Сумський завод "Насосенергомаш" за період з 2007 до 2009 рр.

Показники

Роки

Відхилення 2009 до 2007 рр., %


2007 р.

2008 р.

2009 р.


Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

175951

238749

338465

92,36

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.

171294

234547

336141

96,23

Собівартість реалізованих товарів, тис. грн.

124814

175379

220116

76,35

Чистий прибуток, тис. грн.

10378

5080

51549

396,7

Необоротні активи, тис. грн.

29494

39871

65097

120,7

Оборотні активи, тис. грн.

127187

157199

238885

87,82

Власний капітал, тис. грн.

88592

85998

137645

55,36

Поточні зобов’язання, тис. грн.

62658

84174

126761

102,3

Валюта балансу, тис. грн.

158078

198408

305723

93,4

Коефіцієнт зносу

0,62

0,5

0,66

6,45

Середньооблікова чисельність працюючих, чол.

1949

1909

3204

64,39

Річний фонд оплати праці, тис. грн.

34804,5

46624,7

50 819,4

46,01


Аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності та даних фінансової звітносту таблиці 2.1 дає змогу зробити наступні висновки.

Протягом періоду 2007-2009 рр. відбувається зростання виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), відповідно зростає і собівартість реалізованих товарів. Результатом збільшення чистого прибутку підприємства з 2007-2009 рр на 396,7%, спричинив об'єм продажiв в 2009 роцi, який збiльшився в порiвняннi з 2008 роком на 43,3 % i склав 336,1 млн. грн., отриманий прибуток вiд звичайної дiяльностi в об'ємi 74,9 млн. грн., в т.ч. чистий прибуток - 51,5 млн.грн. На обсяг чистого прибутку також вплинуло зниження собівартості продукції на 5% у порівнянні з 2008р,а також вплинув такий показник як збільшення доходів від інших фінансових операцій та іншої звичайної діяльності.

Аналіз структури активів балансу підприємства свідчить про перевищення в активі частки оборотних активів над необоротними. Це позитивне явище, оскільки чим швидше обертаються кошти, тим більшим буде прибуток підприємства. Обсяг оборотних та необоротних активів підприємства має стійку тенденцію до зростання. Протягом 2007-2009рр обсяг необоротних активів зріс на 120,7 %, а оборотних активів на 87,82%, що свідчить про достатність коштів у підприємства для задоволення потреб в окремих їх видах для забезпечення операційного процесу, а також оптимізація їх складу для забезпечення умов ефективної господарської діяльності.

Водночас із зростанням обсягів оборотних та необоротних активів підприємства, питома вага оборотних активів зменшувалася, а питома вага необоротних - збільшується. Так, у загальній вартості активів частка необоротних активів , за період,що аналізується збільшилась від 18% до 21%, оборотних - зменшилась від 80% до 78%.

Протягом аналізованого періоду валюта балансу значно змінилася. Її ріст склав 93,4 у 2009 році порівняно з 2007 роком. У складі активу балансу відбувається стійке зростання суми необоротних активів - 120,7% та одночасно збільшувалась сума оборотних активів, яка в цілому зросла на 88%. Зміни в складі пасивів балансу проходили не однаково. Протягом 2007-2009рр. відбулося збільшення власного капіталу за рахунок зменшення суми непокритих збитків (оскільки підприємство отримало значну суму прибутку у цьому році) та одночасне збільшення поточних зобов’язань 102,3%; Фiнансування дiяльностi товариства здiйснюється за рахунок власних коштiв та кредитiв банку. На фiнансовий стан ВАТ "Сумський завод "Насосенергомаш" у 2009 роцi мали вплив наступнi негативнi фактори: - обмежена платоспроможнiсть; - висока цiна кредитних ресурсiв; - високий рiвень податкiв; - складностi в оформленнi документацiї на вiдвантаження та одерження продукцiї на митницi та iншi.

Рівень зносу основних засобів підприємства є значним і складає близько 60 %. При цьому коефіцієнт зносу протягом аналізованого періоду зріс на 6,45, що свідчить про збільшення частки основних засобів непридатних до експлуатації, тому власникам необхідно звернути увагу на оновлення основних засобів.

ВАТ "Насосенергомаш" має невелику та відносно постійну чисельність працюючих. Фонд оплати праці постійно зростає. За період 2007-2008 рр. він збільшився на 64,39 %. Фонд оплати працi за 2009 рiк складає 50 819,4 тис. грн., що на 4 194,7 тис. грн. бiльше нiж у попередньому роцi. Це сприяє матеріальному заохоченню працівників, хоча з іншого боку, відповідає загальній тенденції зростання середнього рівня оплати праці в регіоні протягом аналізованого періоду.

Перевіремо виконання „золотого правила” зміни виручки, чистого прибутку та валюти балансу протягом 2007-2009 рр. подані в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2 - Перевірка виконання „золотого правила” зміни виручки, чистого прибутку та валюти балансу ВАТ "Насосенергомаш" за період з 2007 до 2009рр.

Показник

Роки


2008 р.

2009 р.

Темп приросту виручки від реалізації, %

36,06

43,31

Темп приросту чистого прибутку, %

-51,05

914,74

Темп приросту валюти балансу, %

25,5

54,08


Аналізуючи темпи змін виручки від реалізації продукції, чистого прибутку та валюти балансу (табл. 2.2), можна зробити висновок, що ВАТ "Насосенергомаш" розширює свою діяльність, оскільки протягом 2007-2008 рр. показники приросту валюти балансу і виручки від реалізації мали додатні значення. При цьому темпи приросту виручки випереджали темпи приросту валюти балансу, що свідчить про ефективність використання майна підприємства.

Чистий прибуток ВАТ "Насосенергомаш" у 2008р зменшився на 51,05 разів порівняно з 2007 роком, але в 2009р у порівнянні з 2008р показник зріз на 914,74.

У 2009 році темпи приросту чистого прибутку зросли на 914,74, що набагато перевищив показники валюти балансу та виручки від реалізації. Це свідчить про значний вплив не операційної діяльності на формування прибутку.

Таким чином, оцінка загальних показників діяльності ВАТ "Насосенергомаш" у 2007-2009 рр. дозволила виявити як сильні, так і слабкі сторони функціонування підприємства. Для більш детального аналізу проведемо оцінку фінансового стану ВАТ "Насосенергомаш" за основними групами показників.

2.2    Оцінка ліквідності та фінансової стійкості ВАТ "Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування "Насосенергомаш"

Аналіз ліквідності підприємства слід розпочати з перевірки синхронності надходження і витрачання фінансових ресурсів, тобто здатності підприємства розраховуватися за зобов’язаннями у визначені періоди часу. [25]. Для цього побудуємо агрегований баланс, згрупувавши активи за рівнем ліквідності, а пасиви - за строками погашення за період з 2007 до 2009 рр подані в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3 - Агрегований баланс ВАТ "Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування "Насосенергомаш у 2007-2009 рр., тис. грн.

АКТИВ

Роки


2007 р.

2008 р.

2009 р.

Найбільш ліквідні активи (А1)

483

9000

33831

Активи, що швидко реалізуються (А2)

57862

75322

132179

Активи, що повільно реалізуються (А3)

74215

74616

Активи, що важко реалізуються (А4)

29494

39871

65097

БАЛАНС

158078,0

198408,0

305723,0

ПАСИВ


Найбільш термінові зобов’язання (П1)

3546

4774

6591

Короткострокові пасиви (П2)

59112

79400

120170

Довгострокові пасиви (П3)

11880

28236

41080

Постійні пасиви (П4)

83540

85998

137882

БАЛАНС

158078,0

198408,0

305723,0

НАДЛИШОК (брак)


А1 - П1

-3063

4226

27240

А2 - П2

-1250

-4078

12009

А3 - П3

58359

45979

33536

А4 - П4

-54046

-46127

-72785


Аналізуючи дані таблиці 2.3, можна зробити висновок, що ліквідність балансу ВАТ "Насосенергомаш" дотримувалася лише в 2009 році, виконувалися три обов’язкові умови ліквідності А1≥П1; А2≥П2 А3≥П3, тобто поточні активи перевищують зовнішні зобов’язання підприємства,а остання нерівність А4 ≤ П4, яка має балансуючий характер та підтверджує наявність у суб’єкта господарювання власних оборотних коштів і означає дотримання мінімальної умови фінансової стійкості.

У 2008 році була порушена ліквідність балансу, а саме друга нерівність А2 ≤ П2, що призвело до уповільнення надходжень коштів від покупців за реалізовану продукцію, збільшення величини поточних боргів, які потребують негайного погашення. Разом з тим відбувається зростання величини виробничих запасів сформованих за рахунок залучених коштів, а також дебіторської заборгованості.

Зокрема у 2007 була порушена нерівність А1 ≤ П1, це свідчить про брак коштів для погашення найбільш строкових зобов’язань, тому підприємство не в змозі погасити ними негайні зобов’язання. Але і активи, що швидко реалізуються, не покривають усю суму найбільш термінових та короткострокових зобов’язань.

Таким чином, наявна, проблема із поточною платоспроможністю підприємства.

Для здійснення більш детальної оцінки фінансового стану ВАТ "Насосенергомаш" проаналізуємо також основні показники ліквідності підприємства за 2007-2009 рр. подані в таблиці 2.2

Таблиця 2.4 - Показники ліквідності ВАТ "Насосенергомаш"

Назва показника

Нормативне значення

Роки

Відхилення:від 2007 до 2009 рр., %



2007 р.

2008 р.

2009 р.


Коефіцієнт покриття

> 1 - 1,5

2,0298

1,8675

1,8845

-7,16

Коефіцієнт швидкої ліквідності

0,5 - 1

0,7278

0,7081

1,0421

43,18

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

> 0 - 0,25

0,0077

0,1069

0,2668

3365

Чистий оборотний капітал, тис. грн.

> 0, збільшення

64529

73025

112124

73,75


Аналіз даних таблиці 2.4, дає можливість зробити висновок про задовільний стан розрахунків ВАТ "Насосенергомаш" за своїми поточними зобов’язаннями. Протягом 2007-2009 рр, значення коефіцієнта покриття свідчать про те, що оборотні активи повністю покривають поточні зобов’язання підприємства відповідно на 202 %, 186% та 188 %. Таким чином, підприємство має достатньо оборотних коштів для здійснення розрахунків.

Значення коефіцієнта швидкої ліквідності відповідає нормативному значенню. Протягом періоду 2007-2008 рр. суттєвих зрушень не відбувалось, поточні зобов’язання забезпечені оборотними активами відповідно на 72% та 70%. Найвище значення досягнуто у 2009 році 1,04. Це свідчить про те, що у разі своєчасного проведення розрахунків з дебіторами підприємство зможе погасити 104 % своїх поточних зобов’язань. Зростання коефіцієнта швидкої ліквідності пов’язане з зростанням дебіторської заборгованості, залишків коштів у касі та на рахунках у банку в структурі оборотних активів.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності протягом періоду з 2007 до 2009 рр. зростає, і у 2009 році його значення складає 0,26. Це означає, що за необхідності ВАТ "Насосенергомаш" зможе негайно погасити лише 26,68 % короткострокових зобов’язань за рахунок наявних грошових коштів. Протягом 2007-2009 рр показник чистого оборотного капіталу має додатнє значення і свідчить, що на фінансування оборотних активів направлено 112124 тис. грн. власного капіталу.

Основні показники фінансової стійкості суб’єкта господарювання за період з 2007р. до 2009 р. подані в таблиці 2.5.   

Таблиця 2.5 - Показники фінансової стійкості ВАТ"Насосенергомаш" за період з 2007до 2009 рр.

Назва показника

Нормативне значення

Роки

Відхилення 2009 до 2007 рр., %



2007р.

2008 р.

2009 р.


Коефіцієнт автономії

> 0,5

0,5284

0,4334

0,4502

-14,79

Коефіцієнт фінансування

< 1, зменшення

0,9922

1,3071

1,2193

22,88

Коефіцієнт маневрування власного капіталу

збільшення

0,7724

0,8491

0,8145

5,45

Коефіцієнт забезпечення власним оборотним засобами

> 0,1

1,0298

0,8675

0,8845

-14,10


Аналіз даних таблиці 2.5, дає можливість зробити висновок, що значення основного показника фінансової стійкості, коефіцієнт автономії, змінювався протягом 2007-2009 рр. в межах від 0,52 до 0,45 і мав тенденцію до зниження. Це говорить, що велика частина майна формувалася за рахунок позикового капіталу на 55%, а інша за рахунок власного на 45%.

Даний показник вказує на зниження фінінсової стійкісті підприємства та збільшення залежності від позикових засобів.

Значення коефіцієнта фінансування свідчать про те, що на 1 грн. власного капіталу підприємства у 2009 році було сформовано 1,21 грн. зобов’язань. Протягом 2007-2009 рр показники зростали від 0,99 грн. до 1,21грн. в динаміці це свідчить про посилення залежності підприємства від зовнішніх інвесторів і кредиторів, тобто про зниження фінансової стійкості, і навпаки.

Показник маневрування власного капіталу показав, що у 2009 році підприємство в змозі покривати за рахунок власного капіталу на 81% своїх поточних активів. Протягом періоду 2007-2009років показники коливалися від 77% до 81%, і мали тенденцію до збільшення, що свідчить про збільшення можливості вільно маневрувати власними коштами.

Показник забезпечення власними оборотними засобами відповідає нормативним значенням, і показує, що на 2009 рік оборотні активи фінансуються за рахунок засобів чистого оборотного капіталу на 0,8, а це свідчить про достатнє забезпечення підприємства власними оборотними засобами.

Ділова активність характеризує ефективність управління ресурсами підприємства. Показники ділової активності комплексно характеризують систему управління капіталом, запасами, готовою продукцією, заборгованістю підприємства.

Розрахуємо основні показники ділової активності за період з 2007 до 2009 рр. ,подані в таблиці 2.6.

Таблиця 2.6 - Показники ділової активності ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр.

Назва показника

Роки

Відхилення 2009 до 2007 рр., %


2007 р.

2008 р.

2009 р.


Коефіцієнт оборотності активів

1,2295

1,3158

1,3335

8,46

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

2,2692

2,3388

2,0071

-11,5

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

4,7021

5,0614

14,1091

3,00

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів

220,0

340,0

636,0

189,0

Строк погашення дебіторської заборгованості, днів

77

72

80

3,86

Строк погашення кредиторської заборгованості, днів

164

157

180

9,75

Термін обертання матеріальних запасів, днів

47

52

55

17,02

Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача)

2,7911

3,5423

3,9459

41,35

Коефіцієнт оборотності власного капіталу

2,1856

2,7252

3,006

37,5


Аналізуючи дані таблиці 2.6, можна зробити висновок про підвищення ефективності використання всіх ресурсів, які має у своєму розпорядженні підприємство, протягом аналізованого періоду. У той же час, збереглась невідповідність між строками погашення дебіторської та кредиторської заборгованості. Зокрема, оборотність кредиторської заборгованості є високою і, відповідно, строк її погашення складає 164-180 днів. При цьому строк погашення дебіторської заборгованості у 2009 році склав 80 дні, що перевищує в 2,25 разів. Це вказує на те, що обрані підприємством умови надання товарного кредиту є більш пільговими, ніж умови його отримання, а отже строк погашення кредиторської заборгованості, як бачимо, настає раніше, ніж надходження коштів від від дебіторів.Така ситуація або примусить підприємство відшукувати додаткові резерви коштів для своєчасного погашення кредиторської заборгованості.

Отже, з одного боку, ВАТ "Насосенергомаш" активно користується «чужими» коштами у своїй господарській діяльності, а з другого- зростає ризик неплатоспроможності підприємства.

Показники фондовіддачі показує скільки виручки припадає на одиницю основних фондів. Як бачимо, цей показник має тенденцію до збільшення протягом аналізованого періоду на 41,35% , що свідчить про збільшення ефективності використання основних фондів підприємства.

Протягом 2007-2009 років коефіцієнт оборотності власного капіталу мав тенденцію до збільшення і зріс на 37,5, це свідчить про те, що масштаб діяльності підприємства (характеризованого через обсяги продажу) забезпечується власним капіталом та максимальною мірою використовує кожну грошову одиницю вкладених власниками коштів.

Однак у порівнянні з показниками коефіцієнта оборотності активів є перевищеня в 3 раз, це говорить про збільшення обсягів позикових ресурсів в обороті та про необхідність обґрунтування небезпечного рівня цього обсягу для запобігання фінансових ускладнень, зниження дохідності в майбутньому.

Один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва є рентабельність підприємства.

Розрахуємо основні показники рентабельності ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр. подані в таблиці 2.7.

Таблиця 2.7 - Показники рентабельності ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр.

Назва показника

Роки

Відхилення 2009 до 2007 рр., %


2007 р.

2008 р.

2009 р.


Коефіцієнт рентабельності активів

0,0744

0,0285

0,2045

174,8

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

0,1324

0,0590

0,4609

248

Коефіцієнт рентабельності діяльності

0,0605

0,0216

0,1533

153

Коефіцієнт рентабельності продукції

0,1714

0,1566

0,2957

72,5


Відповідно до даних наведених у таблиці 2.5, спостерігається тенденція до збільшення. У 2009 році підприємство мало високі показники рентабельності, на основі яких можна зробити висновок про ефективність діяльності підприємства у цьому періоді.

Зокрема, коефіцієнт рентабельності діяльності свідчить про те, що на 1 грн. чистого доходу було сформовано 0,15 грн. чистого прибутку і зріс на 174%. Рентабельність власного капіталу склала 46 %, що свідчить про високу дохідність власного капіталу і доцільність вкладання коштів власниками підприємства. Коефіцієнт рентабельності продукції показує, що на 1 грн витрат виробництва припадає 0,29 грн прибутку від від реалізації. Рентабельність активів показує, що підприємство отримує прибуток з кожної гривні у розмірі 0,20 грн.,це свідчить про ефективну збутову політику підприємства та зростання попиту на продукцію.

Значну роль відіграють показники майнового стану суб’єкта господарювання , які характеризують стан та структуру активів підприємства в сукупності з джерелами їх покриття (пасивами).

Розрахуємо основні показники майнового стану ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр. подані в таблиці 2.8.

Таблиця 2.8 - Показники майнового стану ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр.

Назва показника

Роки

Відхилення від 2007 до 2009 рр., %


2007 р.

2008 р.

2009 р.


Коефіцієнт зносу основних засобів

0,6209

0,5051

0, 6603

6,34

Коефіцієнт оновлння основних засобів

0,0669

0,1214

0,0781

16,74

Коефіцієнт вибуття основних засобів

0,0341

0,0149

0,0209

-38,7


Згідно показників наведених у таблиці 2.8 протягом 2007-2009 років коефіцієнт зносу основних засобів зріс на 6,34%, що є ознакою погіршення стану його матеріально-технічної бази. Однак коефіцієнт зносу не може певною мірою характеризувати фактичний знос основного капіталу хоча б том, що у підприємства ,як правило, є крім діючого ще й законсервоване устаткування, обладнання чи транспортні засоби, на які нараховується амортизація на повне відновлення.

Тому хоча фактично такі основні засоби і не зношуються, проте загальна оцінка зносу основного капіталу підприємства змінюється.

Коефіцієнт оновлення основного капіталу характеризує, яка частка в балансовій вартості основного капіталу на кінець року припадає на новий основний капітал. Отже, протягом періоду простежується тенденція до збільшення,це означає, що старе устаткування замінюється новим на 16,74%, що робить виробництво більш ефективним та продуктивним.

Коефіцієнт вибуття основних засобів характеризує частку основного капіталу, яка вибула з підприємства за рік з різних причин (знос, реалізація як зайвого тощо).       У порівнянні з коефіцієнтом оновлення основних засобів, показники   вибуття були меншими   ,що свідчить про позитивне явище.

Загалом, можна зробити висновок, що ВАТ "Насосенергомаш" проводить успішну технічну політику, направлену на розширення бази основних засобів виробництва та підвищення її технічного рівня.

2.3    Аналіз структури капіталу ВАТ «Насосенергомаш»

Співвідношення між власним і залученим капіталом - один з важливих фінансових показників діяльності підприємств. Його вагомість полягає у тому, що підприємство може досягти значних результатів при використанні різних складових капіталу. Застосування комбінованих джерел формування капіталу значно підвищує результативність діяльності підприємства у роботі.

Аналіз капіталу підприємства передбачає проведення оцінки складу і структури капіталу, зміни його складових. Такий аналіз здійснюється на основі порівняльного аналітичного балансу, який складають шляхом агрегувания однорідних за складом елементів балансових статей за період з 2007 до 2009 рр, поданий в таблиці 2.9. При цьому розраховують показники структури, абсолютні й відносні зміни у власних і позичкових коштах підприємства за звітний період.

Таблиця 2.9 - Агрегований порівняльний аналітичний баланс ВАТ «Насосенергомаш» за період з 2007 до 2009 рр.

Показник

Рік

Відхилення від 2007 до 2009 рр., %


2007

2008

2009





Капітал-всього

158078

100

198408

100

305723

100

147645

93

100

0

Власний капітал

83540

52,8

88592

44,6

137645

45,0

54105

64

36,6

-7

Статутний капітал

24722

15,6

24722

12,4

24722

8,0

-

-


-7,6

Нерозподілений прибуток

43982

27,8

48543

24,4

97535

31,9

53553

121

36,2

4,1

Інші джерела

14836

9,3

15327

7,7

15388

5,03

502

3,3

0,34

-4

Залучений каітал

74538

47,1

109816

55,5

163245

53,3

88707

119

60,08

6,2

Довгострокові зобовязання

11880

7,5

25642

12,9

36484

11,9

24604

207

16,6

4,4

Короткострокові кредити і позики

15625

9,8

24455

12,3

24844

8,12

9219

59

6,2

-1,6

Кредиторська заборгованість

3546

2,2

4774

2,4

6591

2,1

3045

2,06

-0,1

Поточні зобов’язання за розрахунками

43487

27,5

54945

27,6

95326

31,1

51839

119

35,1

3,6


Дані таблиці 2.9 свідчать, що загальна вартість капіталу підприємства зросла на 93% за рахунок збільшення вартості позикового капіталу 53,3 % та власного капіталу 45%.

У структурі залученого капіталу значну частку займають поточні зобов’язання, їх обсяг на 2009 рік зріс на 51839 тис.грн., що свідчить про погіршення розрахункової дисципліни на підприємсті. Зростання довгострокових зобов’язань на 24604 тис.грн., розглядається як позитивне явище, оскільки дає змогу підприємству користуватися позиковими коштами тривалий час.

Збільшення частки власного капіталу на 64% є позитивним моментом, оскільки сприяє зміцненню його фінансої стійкості.

Суттєвий вплив на зростання вартості власного капіталу акціонерного товариства має зростання вартості нерозподіленого прибутку, темп приросту якого становив 121%.                    У цілому можна зробити висновок про досить стійкий фінансовий стан даного підприємства.    

Далі доцільно простежити динаміку структури власного капіталу, тобто вивчити причини її зміни впродовж звітного періоду[15,16,19].   

Отже, проаналізуємо структуру власного капіталу підприємства та його динаміку за період з 2007 до 2009 рр. подану в таблиці 2.10.

Таблиця 2.10 - Динаміка структури власного капіталу ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр.

Показник

Рік

Відхилення від 2007 до 2009 рр., %


2007

2008

2009

Сума,тис.грн

%,

Власний капітал

83540

100

88592

100

137645

100

54105

64

Статутний капітал

24722

29,5

24722

27,9

24722

17,9

-

-

Нерозподілений прибуток

43982

52

46240

52

97535

70

53553

98,9

Додатковий капітал

11234

13,4

10915

12,3

11013

8,001

-221

-0,4

Резервний капітал

3602

14,5

4121

16

4375

17



3


Аналізуючи дані таблиці 2.10 можна зробити висновок, що обсяг власного капіталу ВАТ «Насосенергомаш» на 2009 рік зріс на 54105 тис. грн., або на 64% протягом аналізованого періоду, що свідчить про нарощування власного капіталу за рахунок збільшення обсягу нерозподіленого прибутку. Так на кінець аналізованого періоду у складі власного капіталу нерозподілений прибуток зріс на 98,9 пункти і становив 70%. Зазначена тенденція сприяє зміцненню фінансового стану підприємства і підвищенню його ділової активності.

Оцінимо зміни, що відбулися у структурі резервного капіталу, формування якого регулюється законодавством. Відповідно до законодавства величина резервного фонду має бути не меншою як 25% статутного капіталу.

Як свідчить проведений аналіз, підприємство цю норму не виконує. Оскільки резервний фонд у 2009р. становив тільки 17% статутного фонду підприємства.

Проаналізуємо динаміку структури залученого капіталу ВАТ «Насосенергомаш» за період з 2007до 2009 рр.     подані в талиці 2.11.

Таблиця 2.11 - Динаміка структури залученого капіталу ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр.

Показник

Рік

Відхилення від 2007 до 2009 рр., %


2007

2008

2009

Абсолютні(+,-)

Темп зростання, %

Частка у структурі

Залучений каітал

74538

100

109816

100

163245

100

88707

119

100

Довгострокові зобовязання

11880

15

25642

23,3

36484

22,34

24604

207

27,7

Короткострокові кредити і позики

15625

20

24455

22,26

24844

15,21

9219

59

10

Кредиторська заборгованість

3546

4,75

4774

4,34

6591

4,03

3045

85

3,43

Поточні зобовязання


з одержаних авансів

35269

47,31

48216

43,

77572

47,51

42303

119

47,6

з бюджетом

1796

2,40

681

0,62

5961

3,65

4165

231

4,6

З позабюджетних платежів

0

0

0

0

0

0

0

0

0

зі страхування

997

1,33

1201

1,09

1954

1,19

957

95

1,07

з оплати праці

2172

2,91

2549

2,32

4801

2,94

2629

121,

2,96

з учасниками

219

0,29

160

0,14

152

0,09

-67

-30,5

-0,07

інші поточні зобов’язання

3034

4,07

2138

1,94

4886

2,99

1852

61

2,087


Аналіз показників, наведених у таблиці 2.11, дозволяє зробити висновок, в цілому за досліджуваний період загальна величина позикового капіталу збільшилася на 88707 тис. грн., або на 119 %.

У складі залученого капіталу на 2009 рік найбільшу питому вагу на підприємстві займають поточні зобов’язання з одержаних авансів (47, 5%) і становлять 77572 тис. грн. і мають тенденцію до збільшення, що є позитивним моментом. Значну питому вагу займають довгострокові зобов’язання, які зросли на 24604 тис. грн. або 207%, а також короткострокові позики, які зросли на 9219тис. грн. або 59%. Разом з тим відбувається збільшення кредиторської заборгованості на 3045 тис. грн. або на 85%, яка становить від позикового капіталу 3,43%, що є не значною у порівнянні з коротко та довгостроковими зобов’язаннями.

Отже, як бачимо, підприємство в основному користується більш дорогими коштами - короткостроковими та довгостроковими зобов’язаннями, що дає змогу розширювати обсяги господарської діяльності підприємства, а в кінцевому підсумку - підвищити ринкову вартість підприємства.

Також до основних показників, що характеризують структуру капіталу, відносять:

-    коефіцієнт незалежності ;

-       коефіцієнт фінансової стійкості;

-       коефіцієнт фінансування;

Таблиця 2.12 - Показники структури капіталу ВАТ "Насосенергомаш" за 2007-2009 рр.

Назва показника

Роки

Відхилення 2009 до 2007 рр., %


2007 р.

2008 р.

2009 р.


Коефіцієнт незалежності

0.52

0,43

0,45

-0,07

Коефіцієнт фінансової стійкості

0,60

0,57

0,56

-0,04

Коефіцієнт фінансування

1,12

0,80

0,84

-0,228


Відповідно до даних таблиці 2.12, можна зробити висновок, що коефіцієнт незалежності показує, що у 2009 році 45% майна було сформовано за рахунок власних коштів підприємства, що дає можливість з мінімальними ризиками погасити свої боргові зобов’язання.

Значення коефіцієнта фінансової стійкості показує, що у 2009 році у складі сукупного капіталу склало 56% довгострокових пасивів, які підприємство може використовувати у своїй діяльності тривалий час.

Коефіцієнт фінансування показує, що у 2009 році 80% діяльності підприємства фінансується за рахунок власних. Ця ситуація, при якій величина коефіцієнта фінансування менша за одиницю (більша частка майна підприємства сформована за рахунок позикових коштів), може свідчити про загрозу платоспроможності і перешкоджання отриманню кредитів.

Отже, дослідження структури капіталу ВАТ "Насосенергомаш" дає можливість зробити такі висновки:

-  загальна вартість капіталу підприємства сформована за рахунок збільшення вартості позикового капіталу 53,3 % та власного капіталу 45%;

-       питому вагу власного капіталу займає обсяг нерозподіленого прибутку 70%, що свідчить про підвищення ефективності роботи підприємства;

-       у структурі позичкового капіталу питому вагу займають: одержані аванси 47,51%, довгострокові зобов’язання 22,34% та короткострокові зобов’язання 15,21%.

Водночас використання позичкового капіталу впливає, на зниження коефіцієнта автономії протягом 2007-2009 рр. в межах від 0,52 до 0,45, що вказує на зниження фінінсової стійкісті підприємства через високу ціну кредитних ресурсів та збільшення залежності від позикових засобів.

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ СТРУКТУРОЮ КАПІТАЛУ ВАТ «НАСОСЕНЕРГОМАШ»

3.1 Аналіз ефективності управління структурою капіталу ВАТ "Насосенергомаш"

Проведені у розділі 2 розрахунки показали, що з позиції показників структури капіталу, ВАТ "Насосенергомаш" були не досконалими.

З метою визначення найбільш наближеної до оптимальної структури капіталу на підприємстві було побудовано такі оптимізаційні моделі за показниками:

-    середньозваженої вартості капіталу та коефіцієнта рентабельності інвестованого капіталу;

-       фінансового важеля

Одним з найважливіших показників якості управління капіталом є ступінь оптимальності його структури, яка є чинником мінімізації вартості капіталу, необхідного для фінансування довгострокового капіталу (що є важливим стратегічним параметром компанії) характеризує комбінацію (співвідношення) джерел позикового і власного фінансування, необхідних для реалізації ринкової стратегії компанії [11,23].

Оцінка показників ефективності управління капіталом повинна супроводжуватися експертним аналізом різноманітних чинників політики фінансування.

В цілому, методи кількісної оцінки структури капіталу розподіляються на три групи:

-  аналіз бухгалтерських показників;

-       оцінка показників на основі фінансового аналізу компанії (передбачає використання показників риску компанії);

-       моделювання і побудова сценаріїв на основі фінансового аналізу компанії .

Одним з представників групи методів кількісної оцінки структури капіталу і створення макету його оптимальної структури відносять метод витрат на капітал.

Основна ідея методу полягає в мінімізації витрат на капітал (WACC Weighted Average Cost of Capital) або бар'єрної ставки прибутковості капіталу. Сукупні витрати на капітал розраховуються як середньозважена величина [23,24].

Зміну рівня доходності також можна розглядати як важливий показник ефективності управління структурою капіталу. Одним із прикладів такого підходу є побудова моделі визначення ефективності управління структурою капіталу підприємства розглянуто у додатку Б2. Ця модель може використовуватися при розробці пріоритетних стратегічних завдань, прогнозуванні та контролі.

Зробимо аналіз ефективності управління капіталом ВАТ "Насосенергомаш" у 2007-2009 роках. Для цього розрахуємо коефіцієнт рентабельності інвестованого капіталу (ROIC), що є відношенням чистого операційного прибутку компанії до середньорічного обсягу інвестованого капіталу.

У свою чергу, чистий операційний прибуток після сплати податків (NOPLAT) розраховуємо наступним чином:

= EBIT- T

де EBIT- прибуток до сплати податків та відсотків;

Т - податок на прибуток.

У свою чергу, інвестований капітал (IC) розраховуємо наступним чином:

ІC = E+D

де E - вартість валового капіталу;- довгострокові зобов’язання.

Тепер можемо розрахувати коефіцієнт рентабельності інвестованого капіталу (ROIC):

ROIC =  ×100%

де ROIC - коефіцієнт рентабельності інвестованого капіталу ;

NOPLAT- чистий операційний прибуток після сплати податків;- інвестований капітал.

Основні показники коефіцієнта рентабельності інвестованого капіталу (ROIC) за період з 2007-2009 рр. подані в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1 - Основні показники коефіцієнта рентабельності інвестованого капіталу ВАТ "Насосенергомаш" за період з 2007-2009 рр.

Назва показника

Роки


2007 р.

2008 р.

2009 р.

Прибуток до сплати податків та відсотків (EBIT)

15147

10542

74901

Податок на прибуток (Т)

4766

5465

23073

Чистий операційний прибуток після сплати податків (NOPLAT)

10381

5077

51828

Вартість валового капіталу (E)

36484

25642

11880

Довгострокові зобов’язання (D)

137645

85998

83540

Інвестований капітал (IC)

174129

111640

95420

Коефіцієнт рентабельності інвестованого капіталу (ROIC)

10,8

4,5

29,7


Тепер розрахуємо середньозважену вартість капіталу (WACC):

WACC = ×RE + ×RD

де WACC - середньозважена вартість капіталу;- норма прибутку;- середня ставка за кредитами банку;- вартість запозиченого капіталу;- загальна вартість капіталу;- вартість валового капіталу.

Із розрахунку середньозваженої вартість капіталу визначимо норму прибутку (RE):

RE =

де Pt - чистий прибуток

Розрахуємо середньозважену вартість капіталу(WACC ) за період з 2007 до 2009 рр. подані в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2 - Розрахунок середньозваженої вартості капіталу ВАТ "Насосенергомаш" за період з 2007 до 2009 рр .

Показник

Рік


2007

2009

2008

Капітал-всього

158078

305723

158078

Власний капітал

83540

137645

88592

Залучений каітал

74538

163245

109816

Чистий прибуток

10378

51549

5080

Ставка % за кредитом

0,24

0,24

0,24

Норма прибутку (RE)

0,12

0,37

0,05

Середньозважена вартість капіталу (WACC)

0,178

0,296

0,198


Отже, порівняємо середньозважену вартість капіталу (WACC) з коефіцієнтом рентабельності інвестованого капіталу (ROIC):= 29,7% > WACC2009 = 29,6%;= 4,5% < WACC2008 =15,8%;=10,8% < WACC2007 =17,8%.

Отже, розрахувавши показники рентабельності інвестованого капіталу та середньозваженої вартості капіталу ВАТ "Насосенергомаш" можна зробити такі висновки.

Протягом 2008- 2007 років WACC був нижчим за ROIC, що говорить про досить низьку політику управління капіталом. І лише у 2009 році рентабельність інвестованого капіталу ВАТ "Насосенергомаш" була вищою за середньозважену вартість капіталу на 0,1%.

З проведених розрахунків бачимо, що ВАТ "Насосенергомаш" протягом 2007-2008 років не покращувало добробут своїх акціонерів, оскільки це є можливим лише за умови, якщо рентабельність інвестованого капіталу перевищує середньозважену вартість капіталу.

Лише у 2009 році рівень управління структурою капіталу ВАТ "Насосенергомаш" був на достатньо високому рівні і має оптимальну структуру капіталу.

Рентабельність інвестованого капіталу (відносно середньозваженої вартості капіталу) і темпи росту є ключовими факторами ринкової цінності, а тому для її підвищення компанія має вирішити наступні завдання:

-  підвищити доходи, отримані від користування борговим капіталом; забезпечити перевищення рентабельності нових інвестицій над середньозваженою вартістю капіталу;

-       збільшувати темпи росту, але лише до тих пір, поки рентабельність нових інвестицій перевищуватиме середньозважену вартість капіталу;

-       знизити вартість капіталу.

3.2 Шляхи оптимізації фінансової цільової структури капіталу ВАТ "Насосенергомаш"

Для досягнення оптимального співвідношення структурних елементів капіталу ВАТ "Насосенергомаш" була побудована модель, яка грунтується на одночасній максимізації зростання рентабельності власного капіталу і рівня фінансової стійкості.

Щоб фінансовий важель одночасно позитивно впливав і на рентабельність власного капіталу, і на фінансову стійкість, необхідним є і значення ефективного співвідношення між миттєво ліквідним і майновим забезпеченням зобов'язань підприємства. Тобто потрібний розрахунок рівня фінансового важеля не тільки в структурі серед фінансування майна підприємства (тобто у фінансовій структурі капіталу), але і в структурі активів (майновій структурі підприємства) у додатку Б 1[11].

Хоча майнове ранжування капіталу підприємства може бути здійснена в різноваріантних аспектах, все ж таки, оцінюючи фінансову стійкість, майнову структуру капіталу варто розглядати в розрізі співвідношення активів підприємства в грошовій та негрошовій формах.

Відокремлюючи грошові активи підприємства від активів не грошової форми, отримуємо підґрунтя для розрахунку грошової забезпеченості покриття зобов'язанням дієвості структури його капіталу, виділяємо декілька напрямів співвідношення його різнокласифікаційних структурних елементів:

-  у фінансовому аспекті (фінансовий важіль фінансової структури капіталу) ;

-       співвідношення власного і запозиченого капіталу;

-       у майновому аспекті (фінансовий важіль майнової структури капіталу);

-       співвідношення майна в грошовій і негрошовій його формах.

Виходячи з мотивації формування оптимальної фінансової структури капіталу за критерієм забезпечення фінансової стійкості підприємства, доцільним є не тільки розрахунок значень фінансових важелів за фінансовим і майновим аспектами структури капіталу, але і порівняння набутих значень. Адже фінансова стійкість підприємства забезпечується переважним рівнем фінансового важеля в майновій структурі капіталу порівняно з рівнем фінансового важеля його фінансової структури [23,24].

Щоб зробити висновки шодо правильності формування як майнової, так і фінансової структури капіталу, необхідним є визначення значень групи показників платоспроможності підприємства. При оцінці оптимальної цільової структури капіталу підприємства за визначенням рівня грошового забезпечення його зобов'язань домінантним в групі показників ліквідності є такий показник, як коефіцієнт абсолютної ліквідності підприємства.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності характеризує готовність підприємства негайно ліквідовувати короткострокову заборгованість. Розрахунок коефіцієнта абсолютної ліквідності (Кл. а) може бути здійснене за такою формулою:

Кла =  =

Де ГК- грошові кошти в національній та іноземній валюті;

КФК- короткострокові фінансові вкладення (інвестиції);

ПЗ - поточні зобов'язання;

Мгр. ф. - активи (майно) в грошовій формі.

Саме на основі розрахунку цього показника стає можливим здійснення оцінки відповідності розміру частки майна підприємства в грошовій формі певним нормативним значенням. Авторська позиція шодо конкретного рівня мінімального і максимального значень коефіцієнта абсолютної ліквідності є така: мінімальне значення 0,2, а максимальне - 0,35. Саме така амплітуда нормативного ранжування мінімального і максимального значень показника абсолютної ліквідності підприємства є найбільш варіативною і динамічною, а тому і найбільш прийнятною.

Отже, бачення замовленого нормативного значення коефіцієнта абсолютної ліквідності (Кл. а) підприємства визначається за такою нерівністю:

,2 < Кл. а< 0,35,

Виходячи з виділених граничних значень коефіцієнта ліквідності, ми можемо виділити і границі величини майна підприємства в грошовій формі, яка є максимально сприятливою для ефективності ведення господарської діяльності. Так, здійснивши ряд математичних перетворень, отримуємо:

,2<<0,35

тобто ПЗ×0,2 <Мгр.ф< ПЗx0,35

Отримана нами критеріальна нерівність дає можливість оцінити оптимум забезпечення підприємства наявними грошовими коштами як в національній, так і в іноземній валютах [23,24].

Так, зрозуміло, що фінансова стійкість підприємства забезпечується переважним рівнем фінансового важеля в майновій структурі капіталу порівняно з фінансовим важелем його фінансової структури. На основі цього твердження ми можемо записати:

ФВф.стр.к < ФВм.стр.к

де ФВф.стр.к. - фінансовий важель фінансової структури капіталу підприємства;

ФВм.стр.к - фінансовий важель майнової структури капіталу підприємства.

Розрахунок фінансового важеля у фінансовій структурі капіталу (ФВф.стр.к.) підприємства здійснюється за формулою:

ФВф.стр.к. =

де Зк - запозичений капітал підприємства;

ВКс - сукупний власний капітал підприємства.

Визначення рівня фінансового важеля в майновій структурі капіталу (ФВм.стр.к ) підприємства здійснюється за такою формулою:

ФВм.стр.к. =

Де Мгр. ф. - майно в грошовій формі;

М негр. ф. - майно в негрошовій формі.

Виходячи з вище приведених формул визначення фінансового важеля як у фінансовій, так і в майновій структурі капіталу, формула (3.10) може бути перетворена у формулу:

 <

Врахувавши вищезазначені нами границі величини майна підприємства в грошовій формі, яка є максимально сприятливими шодо забезпечення фінансово стійкого розвитку підприємства, ми дістаємо можливість математично розгорненого рівняння фінансових важелів майнової і фінансової структури капіталу підприємства, яке має наступний вигляд:

 <

де ПЗ×0,2 ≤ Мгр.ф ≤ ПЗ x 0,35

На основі викладеного вище матеріалу можемо скласти визначений порядок формування оптимальної цільової структури капіталу за критерієм зростання рівня фінансової стійкості підприємства. Проте такий порядок не буде повним без розрахунків оптимуму цільової структури капіталу підприємства за критерієм максимізації рентабельності сукупного власного капіталу. Тому пропоную оптимально сформовану цільову структуру капіталу підприємства за критерієм зростання рівня фінансової стійкості оцінити ще і за критерієм максимізації рентабельності сукупного власного капіталу. Виділення таких етапів формування оптимальної цільової структури капіталу підприємства за методом суміщеного ефекту максимізації рівня рентабельності сукупного власного капіталу і рівня фінансової стійкості підприємства.

Підхід суміщеного ефекту двох критеріїв дасть можливість сформувати найбільш доцільну щодо оптимуму цільову структуру капіталу підприємства. Тобто за цим підходом:

-       будуть конкретизовані послідовні кроки формування оптимальної цільової структури капіталу за критерієм збереження або забезпечення фінансової стійкості підприємства;

-       здійснюватимуться прогнозні розрахунки рентабельності власного капіталу підприємства за різними варіантами залучення кредитних засобів при рекомендаційній сформованій фінансовій структурі капіталу.

Виділимо границі величини майна ВАТ "Насосенергомаш" в грошовій формі, яка є максимально сприятливою для ефективності ведення господарської діяльності за період з 2007 до 2009 рр наведені в таблиці 3.3.

Таблиця 3.3 - Майно ВАТ "Насосенергомаш" у грошовій формі за період з 2007 до 2009 рр.

Показник

Рік


2007

2008

2009

Майно в грошовій формі (Мгр. ф)

483

9000

33831

Отже, визначимо максимально сприятливі границі величини майна у грошовій формі :

,6 ≤ М гр. ф 2007 ≤ 21930,3;

,8 ≤ М гр.ф2008 ≤ 29460,9;

,2 ≤ М гр. ф2009 ≤ 44366.

Як бачимо, умова ефективності ведення господарства виконується лише у 2009 році:

р. - 12531,6 ≥ 483 ≤ 21930,3;

р. - 16834,8 ≥ 900 ≤ 29460,9;

р .- 25352,2 ≤ 33831≤ 44366.

Розрахуємо фінансовий важель у фінансовій структурі капіталу підприємства за період з 2007 до 2009 рр за формулою (3.9) наведені в таблиці 3.4.

Таблиця 3.4 - Фінансовий важель у фінансовій структурі капіталу ВАТ "Насосенергомаш" за період з 2007 до 2009 рр наведений в таблиці 3.4

Показник

Рік


2007

2008

2009

Фінансовий важель фінансової структури капіталу підприємства (ФВф.стр.к)

0,89

1,23

1,18


Отже, рівень фінансового важеля в майновій структурі капіталу за формулою (3.10) підприємства за період з 2007 до 2009 рр наведені в таблиці 3.5.

Таблиця 3.5 - Рівень фінансового важеля в майновій структурі капіталу ВАТ "Насосенергомаш" за період з 2007 до 2009 рр.

Показник

Рік


2007

2008

2009

Фінансовий важель майнової структури капіталу підприємства (ФВм.стр.к)

0,003

0,047

0,124

Тепер порівняємо розраховані значення фінансового важеля в майновій структурі капіталу порівняно з фінансовим важелем його фінансової структури:

ФВф.стр.к.2007 р = 0,89 > ФВм.стр.к 2007р = 0,003;

ФВф.стр.к.2008 р. = 1,23 > ФВм.стр.к 2008 р. = 0,047;

ФВф.стр.к.2009 р = 1,18 > ФВм.стр.к 2009р = 0,124.

Так як фінансова стійкість підприємства забезпечується переважним рівнем фінансового важеля в майновій структурі капіталу порівняно з фінансовим важелем його фінансової структури, можемо зробити висновок оптимально великий рівень ефекту фінансового важеля визначає зростання лише рентабельності власного капіталу, але в той же час призводить до погіршення платоспроможності ВАТ "Насосенергомаш" і як наслідок, до нестачі власних грошових коштів у підприємства.

Щоб фінансовий важіль одночасно позитивно впливав і на рентабельність власного капіталу, і на фінансову стійкість ВАТ «Насосенергомаш» необхідним є :

-       збільшити суму власного капіталу;

-       зменшити величину позикового капіталу;

-       збільшити величину майна у грошовій формі;

-       зменшити величину майна в негрошовій формі.

Також є доцільним використання моделі Дюпона в синтезі з методом оптимізації структури капіталу за критерієм максимізації рівня прогнозованої фінансової рентабельності. Дюпонівська система інтегрального аналізу ефективності використання капіталу підприємства, розроблена фірмою «Дюпон» (США), передбачає розкладання показника «коефіцієнт рентабельності власного капіталу» на ряд фінансових коефіцієнтів його формування, взаємопов'язаний в єдиній системі [11,23,24].

Отже, з цієї моделі рентабельність власного капіталу залежить від трьох чинників (додаток Б 4):

-       чистої рентабельності продажів;

-       ресурсовіддачі;

         структури джерел засобів, які були інвестовані в підприємства (фінансова діяльність підприємств).

В основу модифікованої схеми закладена така детермінована модель:

Rвк == RQ× Kт × Кфз = + +  =

Перший фактор узагальнює звіт про фінансові результати, другий -актив балансу, третій - позитив балансу.

р. - Rвк= 0,15× 1,099 ×2,22 = 0,37;

р. - Rвк = 0,02× 1,182 ×2,307 =0,59;

р.- Rвк =0,06 ×1,083 ×1,89 = 0,124.

Відповідно до даних ВАТ «Насосенергомаш» розрахуємо детерміновану модель за 2007-2009 роки подані в таблиці 3.6

Таблиця 3.6 - Зміна коефіцієнта рентабельності власного капіталу і факторних показників у динаміці за період 2007-2009 р р.

Назва показника

Роки

Відхилення:+,- 2007р.до2009р


2 007р.

2 009р.


Рентабельність продажів (RQ)

0,06

0,15

0,09

Ресурсовіддача (Kт)

1,083

1,099

0,016

Коефіцієнт фінансової залежності (Кф.з.)

1,89

2,22

0,33

Рентабельність власного капіталу (Rвк)

0,124

0,37

0,246


Розрахуємо вплив на зміну коефіцієнта рентабельності власного капіталу за період 2007-2009 рр:

-       зміни показника чистої рентабельності продажів

вк 1 = RQ× Kт × Кф.з = 0,09× 1,083×1,89 = 0,18;

-       зміни показника ресурсовіддачі

Rв2 = RQ× Kт × Кф.з . = 0,15×0,016×1,89 = 0,004

-       зміни показника коефіцієнта фінансової залежності

Rвк3 = RQ× Kт × Кфз = 0,15×1,099×0,33 = 0,05.

Отже, визначимо показники коефіцієнта рентабельності власного капіталу підприємства та їх динаміка за період з 2007 р. до 2009 р. подані в таблиці 3.7.

Таблиця 3.7 - Основні показники коефіцієнта рентабельності власного капіталу ВАТ «Насосенергомаш» та динаміка за період з 2007 до 2009 рр.

Показник

Відхилення:+, - 2007р.до2009р.

Рентабельність продажів (RQ)

0,18

Ресурсовіддача (Kт)

0,004

Коефіцієнт фінансової залежності (Кф.з.)

0,05

Рентабельність власного капіталу (Rвк)

0,246


Модель Дюпона свідчить, що найбільший вплив на рентабельність власного капіталу має показник рентабельності продажів, що свідчить про збільшення чистого прибутку, який одержує підприємство з кожної гривні проданої продукції. Усі інші показники в динаміці також збільшилися, а це, відповідно, позитивно для ВАТ «Насосенергомаш».

Удосконалення фінансового стану ВАТ "Насосенергомаш" можливе шляхом підвищення результативності розміщення та використання ресурсів підприємства. При цьому повинен забезпечуватися розвиток виробництва на основі зростання прибутку й активів, при збереженні платоспроможності та кредитоспроможності.

Щоб збільшився обсяг реалізації, треба максимально активізувати збутову діяльність підприємства. Стимулювати збут можна різними методами. Бажаний результат можна отримати наданням знижок покупцям, помірними зменшеннями цін, застосуванням масової реклами. Також одним із важливих шляхів удосконалення фінансового стану є мобілізація внутрішніх резервів. Це:

-    проведення реструктуризації активів підприємства;

-       сукупність заходів, пов'язаних зі зміною структури та складу активів балансу;

-       перетворення в грошову форму наявних матеріальній та фінансових активів підприємства.

Отже, запропонований метод поетапних розрахунків щодо формування оптимальної цільової структури капіталу дає можливість не тільки оперативно і оптимально структурувати капітал ВАТ "Насосенергомаш" в його майновому і фінансовому втіленнях, але і спрогнозувати максимальне зростання рентабельності власного капіталу і фінансової стійкості підприємства в майбутньому, розробити загальні можливі напрями підвищення ефективності діяльності в цілому.

ВИСНОВКИ

Ефективність функціонування будь-якого підприємства залежить від правильної стратегії управління капіталом підприємства, її важливою складовою є оптимізація структури капіталу.

Однак насьогодні не існує єдиного рецепта щодо досягнення раціонального співвідношення власного і позикового капіталу в умовах стратегічного управління підприємством. Тому одним з найбільш важливих і складних завдань, які вирішуються у процесі стратегічної оцінки фінансування підприємства, є оптимізація структури капіталу.

Таким чином, термін «оптимізація структури капіталу» можна визначити як процес пошуку найкращого варіанта співвідношення між вартістю, втіленою в кошти підприємства, які йому належать і приносять прибуток, та вартістю, інвестованою в грошові кошти, шо залучаються на основі їхнього повернення, для досягнення максимальної ефективності діяльності підприємства.

Аналіз економічної літератури свідчить, що більшість авторів виокремлює три методи оптимізаціїструктури капіталу:

-   оптимізація структури капіталу за критерієм максимізації рівня прогнозованої фінансової рентабельності.

-   оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації її вартості.

-   оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації рівня фінансових ризиків .

Але, як бачимо в основі кожного із вище методів знаходиться один конкретний критерій.

Для досягнення оптимального співвідношення структурних елементів капіталу ВАТ "Насосенергомаш" в роботі був запропонований метод, який ґрунтується на одночасній максимізації зростання рентабельності власного капіталу і рівня фінансової стійкості.

Отже, доведено доцільність формування так званої цільової структури капіталу підприємства, що характеризується таким співвідношення елементів капіталу, яке дає змогу повною мірою забезпечити досягнення вибраного критерію її оптимізації.

Дослідження різноваріантних критеріальних інструментів оптимізації цільової структури капіталу дає змогу запропонувати не один, а два критерії - зростання рентабельності власного капіталу та забезпечення фінансової стійкості підприємства. Причиною виділення двох критеріїв є наявне протиріччя між фінансовим важелем фінансової структури капіталу та фінансовою стійкістю підприємства: фінансовий важіль є прирісним чинником рентабельності власного капіталу підприємства, тобто позитивним показником оптимізації структури капіталу, і одночасно є регресивним чинником рівня фінансової стійкості, негативним показником платоспроможності.

Щоб фінансовий важіль справляв одночасний позитивний ефект і на рентабельність власного капіталу, і на фінансову стійкість, у роботі доведено необхідність розрахунку рівня фінансового важеля не тільки в структурі джерел фінансування майна підприємства та в структурі активів але й спрогнозувати максимальне зростання рентабельності власного капіталу і фінансової стійкості підприємства в майбутньому, розробити загальні можливі напрями підвищення ефективності діяльності ВАТ "Насосенергомаш" в цілому.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1       Баліцька, В.В. Структурування капіталу підприємств та оцінка ефективності його використання/ В. В. Баліцька //Формування ринкових відносин в Україні. - 2008. - N 6 <javascript:%20s_by_term('I=','Ф1/2008/6')>. - C.56-62.

         Бланк, И.А. Финансовый менеджмент: учебный курс/ И. А. Бланк. - Изд. 2-е перераб. и доп.. - К.: Ника-Центр: Эльга, 2006. - 656 с. - ISBN 966-521-257-5.

         Бланк І. А. Управление формированиєм капитала / И.А. Бланк. - К: Изд-во "Ника-Центр", 2000.-512 с.

         Грідчіна,М.В.Управління фінансами акціонерних товариств: навчальний посібник/ М. В. Грідчіна. - К.: А.С.К., 2005. - 384 с. - ISBN 966-539-472-Х.

         Головко Т.В. Стратегічний аналіз : навч.-метод. посібн. Т.В. Головко,С.В. Сагова за ред. М.В. Кужельного К.: Вид-во КНЕУ, 2002. - 198 с.

         Горовий Д.А. Капітал підприємства: формування та розподіл : навч.-метод, посібн. в схемах і табл. Д.А. Горовий, К.О. Федотова. -X.: Вид-во ХНАДУ,2009. - 84 с.

         Довгань, Л.П Визначення оптимальної вартості структури капіталу та мінімізація ризиків залучення позикових коштів у акціонерних товариствах/ Л. П. Довгань //Актуальні проблеми економіки. - 2003. - N 12 <javascript:%20s_by_term('I=','А2/2003/12')>. - C.26-34.

         Закон України «Про акціонерні товариства» від 17 вересня 2008 р., № 514-VІ //Відомості верховної ради. - 2008.- №50-51.

         Зборовська, Ю.О Капітал підприємства: теоретичні аспекти визначення суті капіталу/ Ю. О. Зборовська //Формування ринкових відносин в Україні. - 2007. - N 7 <javascript:%20s_by_term('I=','Ф1/2007/7')>. - C.35-39

         Ізмайлова, К .В. Фінансовий аналіз [Текст] / К .В. Ізмайлова. - К.: МАУП, 2000. - 152 с.

         Квасницька, Р. Інструментарій та методи оптимізації цільової структури капіталу підприємства/ Р. Квасницька //Економіст. - 2005. - N 5 <javascript:%20s_by_term('I=','Е6/2005/5')>. - C.73-75

         Ковалев, В. В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиции. Анализ отчетности [Текст] / В. В. Ковалев. - М.: Финансы и статистика, 1997. - 512 с.

         Коваленко, Я. О. Фінансовий менеджмент [Текст]: навч. пос. /Л.О. Коваленко, Л. М, Ремньова. - К : Знання, 2005. - 485 с.

         Коваленко Л.О., Ремньова Л.М. Фінансовий менеджмент : навч. посібн. Л.О. Кова-ленко, Л.М. Ремньова. - 2-ге вид., [перероб. і дон.]. - К.: Вид-во "Знання", 2005. -485 с

         Лахтіонова, Л. А. Фінансовий аналіз суб'єктів господарювання [Текст]/Л. А Лахтіонова. - К : КНЕУ,2001. - 387 с.

         Литвин Б. М. Фінансовий аналіз [Текст] : навч. пос. /Б. М. Литвин, М. В. Стельмах, - К : Хай-Тек Прес, 2008. - 336 с.

         Міщенко, В.І.Методологічні аспекти формування акціонерного капіталу/ В. І. Міщенко // Регіональна економіка. - 2006. - N 1 <javascript:%20s_by_term('I=','Р6/2006/1')>. - C.175-183.

         Наумова Н. В. Эффективное управление капиталом и источниками его покрытия на промышленных предприятиях региона Н. В. Наумова. Б. И. Герасимов, Л. В. ІІархоменко. - Тамбов : Изд-во Тамо. гос. техн. ун-та, 2004. -104 с.

         Остройська Г.И. Фінансовий менеджмент : навч. иосіон. - Тернопіль : Підручники і посібники, 2008. - 576 с

         Подольська В.О. Фінансовий аналіз : навч. посібн. В.О. Подольська, О.В. Яріш.- К. : Центр навч. літ-ри, 2007. - 488 с.

         Поливана, Т.М. Формування оптимальної структури капіталу корпорацій: теоретичні підходи та міжнародний досвід/ Т. М. Поливана Економіка. Фінанси. Право. - 2008. - N 3 <javascript:%20s_by_term('I=','Е9/2008/3')>. - C.18-22

         Рогов, Г. <javascript:%20s_by_term('A=','Рогов,%20Г.')> Показники фінансової стійкості в системі стратегічного управління підприємством / Г. Рогов //Економіст. - 2010. - N 7 <javascript:%20s_by_term('I=','Е6/2010/7')>. - С. 50-53.

         Савицька Г. В. Економічний аналіз діяльності підприємства : навч. посіб. Г. В. Савицька. - 2-ге вид., випр. і доп. - К. : Знання, 2005. - 662 с.

         Слав'юк, Р.А. Структурування власного капіталу підприємств України/ Р. А. Слав'юк //Фінанси України. - 2005. - N 8 <javascript:%20s_by_term('I=','Ф19/2005/8')>. - C.123-133.

         Семенов Г. А. Оптимізація структури капіталу підприємства / Г.А. Семенов. А. В. Пелешко// Держава та регіони: Серія: Економіка та підприємництво. - 2010.- № 4. - С. 164-170.

         Семенов Г Л. Аналіз структури капіталу підприємства / Г. А. Семснов. О. О. Єропугова // Економічний вісник Донбасу. - 2007. - № 4 (10). - С. 89-98.

         Філіна, Г.І. Фінансова діяльність суб`єктів господарювання навчальний посібник/ Г. І. Філіна. - К.: ЦУЛ, 2007. - 320 с. - ISBN 978-966-364-428-8.

         Фінансовий менеджмент [Текст]: навчальний посібник / За ред. проф. Г. Г. Кірейцева. - К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 531 с.

         Шеремет О. О. Фінансовий аналіз [Текст]: навчальний посібник / О. О. Шеремет. - К : 2005. -196 с.

         Швиданенко, Г.О. Управління капіталом підприємства: навчальний посібник/Г. О. Швиданенко, Н. В. Шевчук; Мін-во освіти і науки України, Київський нац. економічний ун-т ім. Вадима Гетьмана. - К.: КНЕУ, 2007. - 440 с. - ISBN 966-521-257-3.

ДОДАТКИ

Дотаток А













Рисунок А.1 - Фактори впливу на структуру капіталу

Дотаток Б
























Рисунок Б.1- Структура капіталу підприємства





















Рисунок Б. 2 - Модель визначення ефективності управління структурою капіталу підприємства




























Рисунок Б.3 - Модель процесу оптимізації капіталу підприємства













Рисунок Б.4 - Модифікована схема фінансового аналізу

Додаток В

Баланс ВАТ "Насосенергомаш"за період 2008-2009 рр.

Актив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Необоротні активи

Нематеріальні активи:

- залишкова вартість

010

8

133

- первісна вартість

011

242

466

- накопичена амортизація

012

( 234 )

( 333 )

Незавершене будівництво

020

4020

10414

Основні засоби:

- залишкова вартість

030

26545

49667

- первісна вартість

031

69996

100375

- знос

032

( 43451 )

( 50708 )

Довгострокові біологічні активи:

- справедлива (залишкова) вартість

035

0

0

- первісна вартість

036

0

0

- накопичена амортизація

037

( 0 )

( 0 )

Довгострокові фінансові інвестиції:

- які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

040

0

0

- інші фінансові інвестиції

045

410

311

Довгострокова дебіторська заборгованість

050

29

10

Справедлива (залишкова) вартість інвестиційної нерухомості

055

0

0

Первісна вартість інвестиційної нерухомості

056

0

0

Знос інвестиційної нерухомості

057

( 0 )

( 0 )

Відстрочені податкові активи

060

8859

4562

Гудвіл

065

0

0

Інші необоротні активи

070

0

0

Гудвіл при консолідації

075

0

0

Усього за розділом I

080



II. Оборотні активи

Виробничі запаси

100

18678

19693

Поточні біологічні активи

110

0

0

Незавершене виробництво

120

54055

52768

Готова продукція

130

24779

34268

Товари

140

53

58

Векселі одержані

150

0

0

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

- чиста реалізаційна вартість

160

18069

32049

- первісна вартість

161

18236

32251

- резерв сумнівних боргів

162

( 167 )

( 202 )

Дебіторська заборгованість за рахунками:

- за бюджетом

170

14373

34401

- за виданими авансами

180

16799

30512

- з нарахованих доходів

190

0

0

- із внутрішніх розрахунків

0

0

Інша поточна дебіторська заборгованість

210

1249

891

Поточні фінансові інвестиції

220

0

0

Грошові кошти та їх еквіваленти:

- в національній валюті

230

6866

19081

- у т.ч. в касі

231

5

5

- в іноземній валюті

240

2134

14750

Інші оборотні активи

250

144

414

Усього за розділом II

260



III. Витрати майбутніх періодів

270

1338

1741

IV. Необоротні активи та групи вибуття

275

0

0

Баланс

280



Пасив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Власний капітал

Статутний капітал

300

24722

24722

Пайовий капітал

310

0

0

Додатковий вкладений капітал

320

258

269

Інший додатковий капітал

330

10757

10757

Резервний капітал

340

4121

4375

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

46240

97535

Неоплачений капітал

360

( 0 )

( 0 )

Вилучений капітал

370

( 100 )

( 13 )

Накопичена курсова різниця

375

0

0

Усього за розділом I

380

85998

137645

Частка меншості

385

0

237

II. Забезпечення наступних виплат та платежів

Забезпечення виплат персоналу

400

2594

4424

Інші забезпечення

410

0

172

Сума страхових резервів

415

0

0

Сума часток перестраховиків у страхових резервах

416

0

0

Цільове фінансування

420

0

0

Усього за розділом II

430

2594

4596

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

Довгострокові кредити банків

440

25642

0

Інші довгострокові фінансові зобов’язання

450

0

0

Відстрочені податкові зобов’язання

460

0

0

Інші довгострокові зобов’язання

470

0

36484

Усього за розділом III

480

25642

36484

ІV. Поточні зобов’язання

Короткострокові кредити банків

500

24455

24844

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

510

0

0

Векселі видані

520

0

0

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

4774

6591

Поточні зобов’язання за розрахунками:

- з одержаних авансів

540

48216

77572

- з бюджетом

550

681

5961

- з позабюджетних платежів

560

0

0

- зі страхування

570

1201

1954

- з оплати праці

580

2549

4801

- з учасниками

590

160

152

- із внутрішніх розрахунків

600

0

0

Зобов'язання, пов'язані з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу

605

0

0

Інші поточні зобов'язання

610

2138

4886

Усього за розділом IV

620

84174

126761

V. Доходи майбутніх періодів

630

0

0

Баланс

640




Звіт про фінансові результати ВАТ "Насосенергомаш"за період 2008-2009рр

Стаття

Код рядка

За звітний період

За попередній період

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

010

338465

238749

Податок на додану вартість

015

2295

4202

Акцизний збір

020

( 0 )

( 0 )


025

( 0 )

( 0 )

Інші вирахування з доходу

030

( 29 )

( 0 )

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

035

336141

234547

Собівартість реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

040

( 220116 )

( 175379 )

Валовий прибуток:

- прибуток

050

116025

59168

- збиток

055

( 0 )

( 0 )

Інші операційні доходи

060

303369

223842

У т.ч. дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних у наслідок сільськогосподарської діяльності

061

0

0

Адміністративні витрати

070

( 26668 )

( 16971 )

Витрати на збут

080

( 12640 )

( 10430 )

Інші операційні витрати

090

( 306443 )

( 241461 )

У т.ч. витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних у наслідок сільськогосподарської діяльності

091

( 0 )

( 0 )

Фінансові результати від операційної діяльності:

- прибуток

100

73643

14148

- збиток

105

( 0 )

( 0 )

Доход від участі в капіталі

110

0

0

Інші фінансові доходи

120

0

198

Інші доходи

130

21272

307

Фінансові витрати

140

( 6698 )

( 3906 )

Втрати від участі в капіталі

150

( 0 )

( 0 )

Інші витрати

160

( 13316 )

( 205 )

Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті

165

0

0

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

- прибуток

170

74901

10542

- збиток

175

( 0 )

( 0 )

У т.ч. прибуток від припиненої діяльності та/або прибуток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття у наслідок припинення діяльності

176

0

0

У т.ч. збиток від припиненої діяльності та/або збиток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття у наслідок припинення діяльності

177

( 0 )

( 0 )

Податок на прибуток від звичайної діяльності

180

( 23073 )

( 5465 )

Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності

185

0

0

Фінансові результати від звичайної діяльності:

- прибуток

190

51828

5077

- збиток

195

( 0 )

( 0 )

Надзвичайні:

- доходи

200

0

20

- витрати

205

( 42 )

( 17 )

Податки з надзвичайного прибутку

210

( 0 )

( 0 )

Частка меншості

215

237

Чистий:

- прибуток

220

51549

5080

- збиток

225

( 0 )

( 0 )

Забезпечення матеріального заохочення

226

0

0

II. ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ

Матеріальні затрати

230

90464

68302

Витрати на оплату праці

240

35482

28443

Відрахування на соціальні заходи

250

13319

10979

Амортизація

260

2300

2277

Інші операційни витрати

270

25450

21263

Разом

280

167015

131264

III. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ АКЦІЙ




Середньорічна кількість простих акцій

300

30872884

30623087

Скоригована середньорічна кількість простих акцій

310

30872884

30623087

Чистий прибуток, (збиток) на одну просту акцію

320

0.336

0.083

Скоригований чистий прибуток, (збиток) на одну просту акцію

330

0.336

0.083

Дивіденди на одну просту акцію

340

0

0


Баланс ВАТ "Насосенергомаш"за період за 2007-2008рр

Актив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

I. Необоротні активи

Нематеріальні активи:

- залишкова вартість

010

0

0

- первісна вартість

011

233

233

- накопичена амортизація

012

( 233 )

( 233 )

Незавершене будівництво

020

531

2353

Основні засоби:

- залишкова вартість

030

19716

21203

- первісна вартість

031

60308

62431

- знос

032

( 40592 )

( 41228 )

Довгострокові біологічні активи:

- справедлива (залишкова) вартість

035

0

0

- первісна вартість

036

0

0

- накопичена амортизація

037

( 0 )

( 0 )

Довгострокові фінансові інвестиції:

- які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

040

0

0

- інші фінансові інвестиції

045

614

429

Довгострокова дебіторська заборгованість

050

46

38

Справедлива (залишкова) вартість інвестиційної нерухомості

055



Первісна вартість інвестиційної нерухомості

056



Знос інвестиційної нерухомості

057

( )

( )

Відстрочені податкові активи

060

3294

5471

Гудвіл

065



Інші необоротні активи

070

69

0

Гудвіл при консолідації

075



Усього за розділом I

080



II. Оборотні активи

Виробничі запаси

100

9988

16947

Поточні біологічні активи

110

0

0

Незавершене виробництво

120

35156

50620

Готова продукція

130

19011

13987

Товари

140

22

25

Векселі одержані

150

0

0

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

- чиста реалізаційна вартість

160

12693

12490

- первісна вартість

161

12971

12723

- резерв сумнівних боргів

162

( 278 )

( 233 )

Дебіторська заборгованість за рахунками:

- за бюджетом

170

8618

11674

- за виданими авансами

180

8763

18878

- з нарахованих доходів

190

0

0

- із внутрішніх розрахунків

200

0

0

Інша поточна дебіторська заборгованість

210

916

808

Поточні фінансові інвестиції

220

1

0

Грошові кошти та їх еквіваленти:

- в національній валюті

230

43

20

- у т.ч. в касі

231



- в іноземній валюті

240

17

463

Інші оборотні активи

250

418

1275

Усього за розділом II

260



III. Витрати майбутніх періодів

270

634

1397

IV. Необоротні активи та групи вибуття

275



Баланс

280

120550

158078

Пасив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Статутний капітал

300

24722

24722

Пайовий капітал

310

0

0

Додатковий вкладений капітал

320

258

258

Інший додатковий капітал

330

11048

11048

Резервний капітал

340

3475

3602

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

33731

43982

Неоплачений капітал

360

( 0 )

( 0 )

Вилучений капітал

370

( 29 )

( 72 )

Накопичена курсова різниця

375



Усього за розділом I

380

73205

83540

Частка меншості

385



Забезпечення виплат персоналу

400

0

0

Інші забезпечення

410

0

0

Сума страхових резервів

415

0

0

Сума часток перестраховиків у страхових резервах

416

0

0

Цільове фінансування

420

0

0

Усього за розділом II

430

0

0

Довгострокові кредити банків

440

0

11880

Інші довгострокові фінансові зобов’язання

450

0

0

Відстрочені податкові зобов’язання

460

0

0

Інші довгострокові зобов’язання

470

0

0

Усього за розділом III

480

0

11880

Короткострокові кредити банків

500

23561

15625

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

510

0

0

Векселі видані

520

0

0

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

2564

3546

- з одержаних авансів

540

15682

35269

- з бюджетом

550

1562

1796

- з позабюджетних платежів

560

0

0

- зі страхування

595

997

- з оплати праці

580

1648

2172

- з учасниками

590

221

219

- із внутрішніх розрахунків

600

0

0

Зобов'язання, пов'язані з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу

605



Інші поточні зобов'язання

610

1512

3034

Усього за розділом IV

620

47345

62658

V. Доходи майбутніх періодів

630

0

0

Баланс

640




Звіт про фінансові результати ВАТ "Насосенергомаш" за період 2007 2008рр.

Стаття

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

010

175951

154012

Податок на додану вартість

015

4657

3810

Акцизний збір

020

( 0 )

( 0 )


025

( 0 )

( 0 )

Інші вирахування з доходу

030

( 0 )

( 0 )

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

035

171294

150202

Собівартість реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

040

( 124814 )

( 114914 )

Валовий прибуток:

- прибуток

050

46480

35288

- збиток

055

( 0 )

( 0 )

Інші операційні доходи

060

148966

104005

У т.ч. дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних у наслідок сільськогосподарської діяльності

061



Адміністративні витрати

070

( 12493 )

( 10082 )

Витрати на збут

080

( 8917 )

( 9134 )

Інші операційні витрати

090

( 155847 )

( 110042 )

У т.ч. витрати від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних у наслідок сільськогосподарської діяльності

091

( )

( )

Фінансові результати від операційної діяльності:

- прибуток

100

18189

10035

- збиток

105

( 0 )

( 0 )

Доход від участі в капіталі

110

0

0

Інші фінансові доходи

120

1

2

Інші доходи

130

943

2045

Фінансові витрати

140

( 3277 )

( 3202 )

Втрати від участі в капіталі

150

( 0 )

( 0 )

Інші витрати

160

( 709 )

( 2322 )

Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті

165



Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

- прибуток

170

15147

6558

- збиток

175

( 0 )

( 0 )

У т.ч. прибуток від припиненої діяльності та/або прибуток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття у наслідок припинення діяльності

176



У т.ч. збиток від припиненої діяльності та/або збиток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття у наслідок припинення діяльності

177

( )

( )

Податок на прибуток від звичайної діяльності

180

( 4766 )

( 4011 )

Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності

185

0

0

Фінансові результати від звичайної діяльності:

- прибуток

190

10381

2547

- збиток

195

( 0 )

( 0 )

Надзвичайні:

- доходи

200

10

0

- витрати

205

( 13 )

( 0 )

Податки з надзвичайного прибутку

210

( 0 )

( 0 )

Частка меншості

215



Чистий:

- прибуток

220

10378

2547

- збиток

225

( 0 )

( 0 )

Забезпечення матеріального заохочення

226



II. ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Матеріальні затрати

230

90464

68302

Витрати на оплату праці

240

35482

28443

Відрахування на соціальні заходи

250

13319

10979

Амортизація

260

2300

2277

Інші операційни витрати

270

25450

21263

Разом

280

167015

131264

III. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ АКЦІЙ




Назва статті

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Середньорічна кількість простих акцій

300

30872884

30623087

Скоригована середньорічна кількість простих акцій

310

30872884

30623087

Чистий прибуток, (збиток) на одну просту акцію

320

0.336

0.083

Скоригований чистий прибуток, (збиток) на одну просту акцію

330

0.336

0.083

Дивіденди на одну просту акцію

340

0

0


Похожие работы на - Оптимізація структури капіталу як чинник ефективного управління капіталом акціонерного товариства

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!