Оборотні кошти та їх організація на підприємстві

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Финансы, деньги, кредит
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    19,71 Кб
  • Опубликовано:
    2015-02-02
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Оборотні кошти та їх організація на підприємстві

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни “Фінанси підприємств”

На тему: «Оборотні кошти та їх організація на підприємстві»

ЗМІСТ

ВСТУП

. ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ В ОБОРОТНИХ КОШТАХ

.1 Нормування оборотних коштів для створення виробничих запасів

.2 Нормування оборотних коштів у незавершеному виробництві і витратах майбутніх періодів

.3 Нормування оборотних коштів для створення запасів готової продукції

.4 Визначення сукупного нормативу оборотних коштів підприємства на рік

.5 Економічний метод

. АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ СТАНУ І ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ

.1 Показники стану власних оборотних коштів

.2 Показники використання оборотних коштів і шляхи прискорення їх обертання

ВИСНОВКИ

ЛІТЕРАТУРА

ВСТУП

Важливе місце у підготовці освічених бакалаврів з фінансів займає викладання навчального курсу «Фінанси підприємств».

Становлення і розвиток в Україні ринкової інфраструктури суттєво змінюють економічне, інформаційне і правове середовище функціонування підприємств, зміст їхньої фінансової діяльності.

За цих умов необхідна сучасна, адекватна ринковій економіці, організація фінансової діяльності кожного підприємства. Це потребує підготовки спеціалістів-фінансистів, що мають глибокі теоретичні і практичні знання, можуть узагальнити наявний досвід країн з розвинутою ринковою економікою, розробити план дій щодо поліпшення фінансового стану.

Процес виробництва відбувається в певній технологічній послідовності, коли безперервно повторюється стадія придбання сировини, матеріалів та підготовки їх до виробництва, стадія перетворення сировини на напівфабрикати, незавершене виробництво, готову продукцію.

Потреба в коштах у підприємства виникає на кожній із цих стадій ще до відшкодування виробничих витрат з виручки від реалізації продукції. Саме тому кожне підприємство, формуючи свій капітал (статутний фонд), мусить передбачити необхідну суму оборотних коштів. Вкладені оборотні кошти на кожній стадії виробничого процесу, переходячи з однієї функціональної форми в іншу, заміщуються після реалізації продукції.

Дуже важливим у процесі управління фінансами підприємств є визначення такої потреби в оборотних коштах, яка забезпечувала б мінімально необхідні розміри виробничих запасів, незавершеного виробництва, залишків готової продукції для виконання виробничої програми. За браком власних оборотних коштів для поточного інвестування необхідно визначити потребу в позичкових коштах. Брак оборотних коштів у окремих підприємств виникає саме через те, що надходження та використання грошей не збігаються в часі і здійснюються в різних областях. Унаслідок цього в одних підприємств на певний момент з`являються тимчасово вільні кошти, а в інших - виникає тимчасово потреба в них. Ця суперечність процесу відтворення вирішується комерційними банками через кредитування підприємств. За тимчасового дефіциту власних оборотних коштів підприємство звертається в банк з метою одержання кредитів.

До основних принципів організації оборотних активів на підприємстві доцільно віднести:

·   формування оборотних активів у розмірах, необхідних для забезпечення безперервного виробничого процесу;

·   раціональне розміщення наявних оборотних активів на підприємстві;

·   самостійність підприємств щодо управління оборотними активами;

·   контроль за ефективністю використання оборотних активів.

У методичних вказівках до виконання курсової роботи з дисципліни «Фінанси підприємств» розкрито деякі практичні питання організації оборотних коштів зокрема діючий механізм їх нормування й показники їх стану і ефективності використання. Виконання курсової робити студентом дозволяє визначити й оцінити ступінь засвоєння теоретичного матеріалу і вміння застосовувати теорію при вирішенні конкретних практичних ситуацій.

РОЗДІЛ 1. ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ В ОБОРОТНИХ КОШТАХ

Господарсько-підприємницька діяльність неможлива без оборотних коштів. Ця потреба є одним з об’єктів фінансового планування і відображення в обліку та звітності. Розмір оборотного капіталу, який утворює кожну складову поточних активів, має відповідати потребам і можливостям підприємства зі створення і реалізації продукції.

Крім того, виникає необхідність у плануванні фінансових ресурсів для допоміжних і підсобних, житлово-комунальних господарств, соціально - побутових та інших закладів непромислового характеру.

У практиці використовуються два методи визначення потреби в оборотних коштах :

1)   метод прямого розрахунку - забезпечує розробку обґрунтованих норм і нормативів на кожному підприємстві з урахуванням багатьох факторів, які пов’язані з особливостями постачання, виробництва та реалізації продукції;

2)   економічний метод - використовується для щорічної корекції нормативів з урахуванням змін виробничої програми і швидкості обертання оборотних коштів.

Планування оборотних коштів здійснюється відповідно до кошторисів витрат на виробництво і невиробничі потреби та бізнес - плану, який охоплює і пов'язує виробничі і фінансові показники, створюючи умови для успішної комерційної діяльності та розвитку підприємства.

Визначення потреби в оборотних коштах передбачає врахування багатьох факторів, які впливають на господарську діяльність підприємств. На підприємствах виробничої сфери до них належать:

·   умови постачання підприємству матеріально - товарних цінностей: кількість постачальників, строки поставки, розмір транзитних партій, кількість найменувань матеріальних цінностей, форми розрахунків за матеріальні цінності;

·   організація процесу виробництва: тривалість виробничого циклу, характер розподілу витрат протягом виробничого циклу, номенклатура випущеної продукції;

·   умови реалізації продукції: кількість споживачів готової продукції, їх віддаленість, призначення продукції, умови її транспортування, форми розрахунків за вивантажену продукцію.

За відповідності складу, структури і наявності оборотних коштів запланованому обсягу виробництва, підприємство в змозі отримувати прибуток з мінімальними витратами.

У разі заниження розміру оборотних коштів можливі перебої в постачанні і виробничому процесі, зменшення обсягу виробництва та прибутку, виникнення прострочених платежів і заборгованості, інші негативні явища в господарській діяльності.

Надлишок оборотних коштів призводить до нагромадження надмірних запасів сировини, матеріалів; послаблення режиму економії; створення умов для використання оборотних коштів не за призначенням.

Нормування оборотних активів на кожному підприємстві відбувається відповідно до кошторисів витрат на виробництво і невиробничих потреб, бізнес-плану, який відображає всі сторони комерційної діяльності.

Нормування оборотних активів становить собою досить трудомістку аналітичну діяльність, у процесі якої розробляються норми і нормативи.

Норма оборотних активів - це відносна величина, що відповідає мінімальному, економічно обґрунтованому обсягу запасів товарно-матеріальних цінностей. Вона, як правило, встановлюється в днях, але можуть використовуватись також інші відносні значення.

Норматив оборотних активів - це мінімально необхідна сума грошових коштів, що забезпечує підприємницьку діяльність підприємства.

Визначення планової потреби в оборотних коштах передбачає розробку норм і нормативів на конкретний період - рік, півріччя, квартал. Це досягається проведенням таких робіт:

1. Визначення норм запасів за статтями нормованих оборотних коштів.

2. Встановлення одноденного витрачення матеріальних цінностей, виходячи з кошторису витрат на виробництво.

3. Визначення нормативу оборотних коштів за кожною статтею у грошовому вираженні проводиться множенням одноденних витрат у грошовому вираженні на відповідну норму запасу в днях.

4. Розрахунок сукупного нормативу, або загальної потреби в оборотних коштах, на підприємстві проводиться підсумовуванням нормативів за окремими статтями.

5. Визначення норм та нормативів за окремими статтями оборотних коштів для підрозділів підприємств, де використовуються матеріальні цінності та виготовляється продукція.

Метод прямого розрахунку дає змогу найбільш точно визначити потребу в оборотних активах, оскільки враховує всі організаційно-технологічні, технічні, транспортні та інші характерні особливості, досвід і стан розрахунків. Обґрунтований розрахунок здійснюється за кожним елементом оборотних активів з урахуванням завдань виробничого плану, постачання та збуту.

1.1 Нормування оборотних коштів для створення виробничих запасів

Виробничі запаси створюються на підприємстві для забезпечення безперервного процесу виробництва продукції. У складі виробничих запасів найбільшу питому вагу мають сировина, матеріали й покупні напівфабрикати.

Норматив оборотних коштів щодо основних матеріалів визначається за формулою :

Н = О · N,

де О - одноденні витрати сировини та матеріалів, тис. грн; N - норма оборотних коштів, днів.

Норма оборотних коштів включає такі елементи :

·   транспортний запас - визначається як різниця між часом перебування вантажу в дорозі, часом поштового пробігу розрахункових документів, їх оформлення постачальником та обробки банками.

·   підготовчий запас - час для прийняття, розвантаження, сортування та складування матеріалів;

·   технологічний запас - час на підготовчі операції (сушіння лісоматеріалів, подрібнення брухту, розкроювання матеріалів), якщо вони не є складовою частиною виробничого циклу.

·   поточний запас - залежить від частоти та рівномірності поставок, встановлюється в межах 50 % середньої тривалості інтервалу між поставками (таблиця 1.3). Середній інтервал між поставками розраховується як середньозважена величина.

·   страховий запас - встановлюється в межах 50 % поточного запасу.

Поточний та гарантійний запас визначається за результатами розрахунку середньозваженого інтервалу поставки в таблиці 1.3.

Таблиця 1.1 - Визначення транспортного запасу для основних матеріалів днів

Показник

Види матеріальних цінностей


а

б

в

Час руху вантажу від постачальника до споживача

23

27

26

Поштовий обіг розрахункових документів

12

11

12

Обробка документів у постачальника і банківських установах

3

4

4

Транспортний запас

8

12

10


Таблиця 1.2 - Розрахунок середньозваженого інтервалу поставки для основних матеріалів

Види матеріальних цінностей

Дата надходження матеріалів

Обсяг поставки т

Інтервал до наступної поставки, днів

Похідні числа

Причини виключення з розрахунків

1

2

3

4

5

6

а

07.01.12

440

17

7480



24.01.12

420

29

12180



22.02.12

420

36

15120



29.03.12

115

38


Однораз. дріб. поставки


07.05.12

380

15

5700



22.05.12

380

33

12375



24.06.12

395

10

3950



04.07.12

52

21

1092



24.07.12

54

33

1782



26.08.12

48

24

1152



19.09.12

53

23

1219



12.10.12

10

21


Однораз.дріб. поставки


02.11.12

51

26

1326



28.11.12

53

35

1855


Усього

-

2866

-

65231

-

Середньозважений інтервал, днів

-

-


-

-

б

08.01.12

130

24

3120



01.02.12

135

35

4725



07.03.12

140

22

3080



29.03.12

15

23


Однород.дріб.поставки.


20.04.12

540

21


Випад.надмир.велике.надход.


11.05.12

130

26

3380



06.06.12

128

31

3968



07.07.12

135

23

3105



30.07.12

145

26

3770



25.08.12

150

37

5550



30.09.12

75

35


Однород.дріб.поставк.


04.11.12

340

16


Випад.надмир.велике.надход.


20.11.12

130

27

3510



15.12.12

120

17

2040


Усього

-

2313

-

32478

-

Середньозважений інтервал, днів

-

-


-

-

в

01.01.12

165

23

3795



24.01.12

160

26

4160



19.02.12

150

37

5550



27.03.12

170

36

6120



01.05.12

23

16


Однород.дріб.поставки.


17.05.12

157

27

4239



13.06.12

165

24

3960



07.07.12

240

19

4560



26.07.12

195

32

6240



27.08.12

215

27

5805



23.09.12

220

26

5720



19.10.12

225

26

5850



14.11.12

210

24

5040



08.12.12

205

24

4920


Усього


2500

-

65959

-

Середньозважений інтервал, днів

-

-


-

-


Таблиця 1.3 - Визначення поточного і страхового запасу днів

Показник

Види матеріальних цінностей


а

б

в

Поточний запас

12

11

12


На підставі норм оборотних коштів, обчислених за складовими елементами, визначається норматив для окремих видів, груп і в цілому щодо сировини, основних матеріалів і покупних напівфабрикатів.

На підприємствах загальна потреба в оборотних коштах щодо основних матеріалів визначається за допомогою розрахунку, який наведено в таблиці 1.4.

Таблиця 1.4 - Визначення загальної потреби в оборотних коштах для основних матеріалів

Види матеріальних цінностей

Одноденні витрати, тис.грн

Норма оборотних коштів, днів

 



Трансп. запас

підготовчий запас

технологічний запас

поточний запас

а

7,1


2

1

12

б

6,3


2

2

11

в

12,9


1

4

12

Усього

26,3

-

-

-

-


На практиці одноденні витрати основних матеріалів визначаються за кошторисом витрат на виробництво ІV кварталу планового року без відрахування поворотних відходів. Розмір одноденних витрат за номенклатурою сировини, матеріалів і покупних напівфабрикатів розраховується діленням суми їх витрат у ІV кварталі планового року на 90.

До виробничих запасів входять також допоміжні матеріали, паливо, тара, запасні частини та малоцінні швидкозношувальні предмети, які беруть участь у створенні нової вартості і теж потребують визначення оптимальної потреби в них.

Норматив оборотних коштів допоміжних матеріалів розраховується множенням норми на величину одноденного їх витрачання за кошторисом витрат на виробництво. Норми за видами і групами допоміжних матеріалів розраховуються в такому самому порядку, як і для основних матеріалів.

При розрахунку середнього інтервалу поставок використано прийом, дійсний у разі, коли за розробки норм оборотних коштів у частині поточного запасу щодо окремих видів матеріалів відсутні планово-календарні строки поставок. Тоді середній інтервал між поставками визначається на підставі даних про фактичне надходження матеріалів. Для цього кількість днів у році (360) слід розділити на загальну кількість поставок даного виду матеріалів за звітний рік.

Таблиця 1.5 - Визначення транспортного запасу для допоміжних матеріалів

Постачальник

Усього

І

ІІ

Річний обсяг поставок, т

670

530

1200

Час руху вантажу від постачальника до споживача, днів

9

6

-

Поштовий обіг розрахункових документів, днів

5

3

-

Обробка документів у постачальника і банківських установах, днів

2

2

-

Транспортний запас за постачальниками, днів

-

Середньозважений транспортний запас, днів

-

-

Таблиця 1.6 - Розрахунок середньозваженого інтервалу поставок для допоміжних матеріалів

Показник

Постачальник

Усього


І

ІІ


Кількість днів у році

-

-

360

Кількість поставок за рік

6

7

13

Середньозважений інтервал поставок, днів

-

-

28


Таблиця 1.7 - Розрахунок загальної потреби в оборотних коштах для допоміжних матеріалів

Види матеріальних цінностей

Одноденні витрати, тис.грн

Норма оборотних коштів, днів



підготовчий запас

Технол. запас

поточний запас

страховий запас

 

Допоміжні матеріали

5,4

2

3

14

2

 


Норматив оборотних коштів на паливо встановлюється для всіх видів палива (крім газу), що використовується як для технологічних цілей, так і для господарських потреб виробництва.

Таблиця 1.8 - Визначення нормативу оборотних коштів на паливо

Види палива

Одноденні витрати, тис. грн

Норми оборотних коштів, днів

Потреба в оборотних коштах, тис. грн.

д

8,5

11

93,5

е

9,3

16

148,8

Усього

17,8

-

242,3

Середній норматив оборотних коштів, днів

-

14

-


Норматив оборотних коштів щодо тари визначається множенням норми, вираженої в гривнях, на обсяг продукції в оптових цінах підприємства в плановому році. Норматив розраховується для різних видів тари: покупна, власного виробництва і разова тара, яка надходить з матеріалами і не підлягає поверненню постачальникам; яка підлягає поверненню; тарні матеріали. Норма оборотних коштів на тару визначається в гривнях на 1000 грн товарної продукції (діленням потреби в оборотних коштах на тару в плановому році на товарну продукцію в цінах реалізації).

Таблиця 1.9 - Визначення потреби в оборотних коштах щодо тари

Норма оборотних коштів, грн на 1000 грн товарної продукції

Товарна продукція в цінах реалізації, тис грн.

Потреба в оборотних коштах, тис грн

3,2

43,5

139,2


Норматив оборотних коштів на запасні частини для ремонтів машин, устаткування і транспортних засобів визначається з урахуванням їхньої вартості за початковою оцінкою і норми оборотних коштів.

На тих підприємствах, де вкладення оборотних коштів у запасні частини незначні, а прямий підрахунок перехідних залишків їх утруднений, норматив оборотних коштів на запасні частини може бути розрахований укрупненим методом (виходячи із даних про залишки запасних частин для ремонтів і вартості діючого виробничого, силового обладнання і транспортних засобів).

Для цього необхідно визначити середньорічні залишки запасних частин за виключенням зайвих, непотрібних, віднесених до недіючого обладнання за звітний рік. Далі розраховують середню вартість діючого виробничого, силового обладнання і транспортних засобів, виходячи із даних про їхню вартість на початок і кінець звітного року. Потім визначають вартість запасних частин на 1000 грн діючого обладнання діленням вартості середньорічних фактичних залишків запасних частин на середню вартість виробничого, силового обладнання і транспортних засобів.

Розрахована норма оборотних коштів береться за основу розрахунку нормативу оборотних коштів на запасні частини на плановий рік. Ця норма може коригуватися з урахуванням продовження строків міжремонтних періодів у запланованому році.

Норматив оборотних коштів на запасні частини в плановому році визначається множенням середньорічної вартості виробничого, силового обладнання і транспортних засобів, передбачених планом, на скориговану норму оборотних коштів на запасні частини (таблиця 1.10).

Таблиця 1.10 - Розрахунок нормативу оборотних коштів на запасні частини

Показник

На початок року

На кінець року

Середня за рік

Вартість діючого виробничого силового обладнання і транспортних засобів, тис грн

27,5

28

27,75

Скоригована норма оборотних коштів на запасні частини, грн на 1000 грн діючого обладнання

-

-

3,5

Потреба в оборотних коштах, тис грн

-

-

31,25


Норматив для малоцінних та швидкозношуваних предметів залежить від складу цієї статті. Малоцінні та швидкозношувані предмети служать, як правило, менше одного року і, беручи участь у процесі виробництва, не є предметами праці. Свою вартість вони переносять на вартість продукції не повністю, а частинами.

Норматив оборотних коштів для малоцінних і швидкозношуваних предметів визначається окремо для кожної групи незалежно від характеру їх використання у виробництві: малоцінний і швидкозношуваний господарський інвентар; спеціальний одяг і спеціальне взуття; спеціальний інструмент і спеціальні пристосування; змінне обладнання; виробнича тара. Потреба в оборотних коштах для кожної групи розраховується для створення запасів на складі та в експлуатації. У зв’язку із тим, що вартість малоцінних і швидкозношуваних предметів, які знаходяться в експлуатації, відображається в обліку за мінусом зносу, то визначаючи норматив, беруть у рахунок 50 відсотків їхньої повної вартості. Решта вартості списується на собівартість продукції під час передачі зі складу в експлуатацію. Для визначення нормативу оборотних коштів на складі малоцінні та швидкозношувані предмети враховуються за їхньою повною вартістю.

Загальний норматив оборотних коштів для МШП в таблиці 1.11.

Таблиця 1.11 - Визначення потреби в оборотних коштах для МШП тис грн

Вартість МШП на початок року

Потреба в оборотних коштах

в експлуатації

на складі

в експлуатації

на складі

Всього

2,8

1,6

1,4

1,6

3


1.2 Нормування оборотних коштів у незавершеному виробництві і витратах майбутніх періодів

Незавершене виробництво - один з найважливіших напрямків авансування оборотних коштів. Його питома вага в промисловості перевищує 20 % загальної вартості оборотних коштів. Незавершеним виробництвом вважають незавершене виготовлення продукції на всіх стадіях виробничого процесу з моменту першої операції і до здачі готової продукції на склад. Його обсяг залежить від типу виробництва, тривалості виробничого циклу, розподілу витрат протягом виробничого циклу (обсяг незавершеного виробництва зростає, якщо більше витрат здійснюється на початку виробничого циклу).

Норматив оборотних коштів для незавершеного виробництва

Н = З * Д * К,

де З - одноденні витрати за планом IV кварталу, тис. грн;

Д - тривалість виробничого циклу, днів;

К - коефіцієнт зростання витрат.

Норма оборотних коштів для незавершеного виробництва визначається множенням тривалості виробничого циклу на коефіцієнт зростання витрат.

Одноденні витрати обчислюються діленням витрат на випуск валової продукції (за виробничою собівартістю) у ІV кварталі планового року на 90.

Тривалість виробничого циклу визначається на основі даних технологічних карт та інших планових нормативів виробництва. Вона складається з часу, витраченого на обробку деталей (технологічний запас), транспортування деталей від одного робочого місця до іншого і передачі готової продукції на склад (транспортний запас), перебування виробів між окремими операціями (оборотний запас), а також зі страхового запасу оброблених деталей. Якщо кількість виробів у днях для різних виробів суттєво різниться, слід об`єднати продукцію в групи, а потім на цій підставі визначити середньозважений показник. Його величину розраховують, виходячи з частин окремих видів або групи виробів у загальному обсязі продукції, що випускається, за плановою собівартістю (таблиця 1.12).

Коефіцієнт зростання витрат характеризує ступінь готовності виробів у незавершеному виробництві, тобто відношення витрат у незавершеному виробництві до всієї собівартості готової продукції, визначається за формулою :

К = (А + 0,5 * Б) / (А + Б),

К= (170+0,5*280)/(170+280)=0,688

де А - витрати, які здійснюються одноразово на початку виробничого циклу;

Б - наступні витрати, які включаються в собівартість продукції.

Таблиця 1.12 - Розрахунок середньої тривалості виробничого циклу

Найменування виробів

Виробничий цикл, днів

Виробнича собівартість товарної продукції в IV кв., тис грн

Добуток

а

29

6900

200100

б

19

3300

62700

Усього

-

10200

262800

Середньозважена тривалість виробничого циклу, днів

24

-

-


Потреба в оборотних коштах щодо незавершеного виробництва визначається в таблиці 1.13.

Таблиця 1.13 - Визначення потреби в оборотних коштах для незавершеного виробництва

Показник

Порядок розрахунку

Сума

Одноденні витрати, тис грн.

10200/90

133,33

Тривалість виробничого циклу, днів

-

24

Коефіцієнт зростання витрат

(170+05*280)/(170+280)

0,69

Норматив оборотних коштів, тис грн.

133,33*24*0,688

2201,54


Витрати майбутніх періодів включають виробничі витрати, здійснені в даному плановому періоді, що їх буде віднесено на собівартість продукції, яка випускатиметься в наступні періоди. До них належать витрати, пов’язані з підготовкою нових виробництв і нових видів продукції, якщо вони не фінансуються із фонду розвитку виробництва, витрати, пов’язані з проведенням гірничих розробок , гірничопідготовчих та інших робіт.

Норматив оборотних коштів на витрати майбутніх періодів

Н = Со + Рп - Рв,

де Со - сума коштів, які вкладені в ці витрати на почато запланованого періоду, за вирахуванням отриманих банківських кредитів;

Рп - витрати, що проводяться в плановому році, передбачені відповідними кошторисами;

Рв - витрати, які включають в собівартість продукції запланованого року та передбачені кошторисом виробництва.

Витрати на освоєння виробництва нових видів продукції включаються в розрахунок потреби в оборотних коштах на витрати майбутніх періодів на основі розроблених підприємством кошторисів для кожного виробу, який підлягає освоєнню. Ці витрати визначаються на весь період освоєння з розподілом по роках, а також на плановий рік по кварталах. Розрахунок нормативу оборотних коштів на витрати майбутніх періодів здійснюється на кожний рік.

Таблиця 1.14 - Розрахунок нормативу оборотних коштів на витрати майбутніх періодів тис грн

Сума коштів, які вкладені на початок року

Витрати за рік

Витрати, які включаються в собівартість продукції

Норматив оборотних коштів

усього

в т. ч. отримано банківських кредитів




160

50

390

280

270

.3 Нормування оборотних коштів для створення запасів готової продукції

До готової продукції належать вироби, завершені виробництвом, прийняті технічним контролем підприємства і здані на склад або прийняті замовником, відповідно до затвердженого порядку приймання продукції.

Норматив оборотних коштів для готової продукції визначається :

Н = З * Р,

оборотний витрата нормування обертання

де З - одноденний випуск продукції в IV кварталі планового року за виробничою собівартістю, грн;

Р - норма запасу оборотних коштів для готової продукції, днів.

Норма запасу оборотних коштів для готової продукції обчислюється в днях і включає такі елементи: час на комплектування виробів для поставки, упаковку продукції, час на оформлення і здачу платіжних документів у банк. Час на окремі операції визначається розрахунковим способом.

За великої номенклатури продукції, що випускається, норма оборотних коштів для готової продукції на складі може бути визначена як середньозважена стосовно норм для груп продукції, які включають не менше 70 - 80% запланованого випуску готової продукції. Розрахована за цими даними середня норма оборотних коштів поширюється на всю готову продукцію на складі.

Норматив оборотних коштів для готової продукції визначається в таблиці 1.16.

Таблиця 1.15 - Розрахунок середньозваженої норми оборотних коштів для готової продукції на складі

Група виробів

Питома вага в загальному обсязі випуску, %

Затрати часу за окремими операціями, днів



Нагромадження

сортування за замов-ми

упаковка і марк-ня

Транс-ня

Разом

А

67,3

4

2

1


1

Б

32,6

8

2

2

1

2

Усього

99,9

-

-

-

-

-

Середня норма оборотних коштів, днів

-

-

-

-

-

3


Таблиця 1.16 - Визначення потреби в оборотних коштах для готової продукції

Одноденний випуск готової продукції в IV кварталі, тис. грн.

Норма запасу оборотних коштів для готової продукції, днів

Норматив оборотних коштів, тис грн.

133,33

3

339,99


1.4 Визначення сукупного нормативу оборотних коштів підприємства на рік

Сукупний норматив оборотних коштів підприємства на плановий рік визначається підсумовуванням нормативів за кожною статтею нормованих оборотних коштів (таблиця 1.17). Виходячи із загальної потреби підприємства в оборотних коштах, розраховують приріст (зменшення) їхнього нормативу в запланованому періоді. Ці дані використовуються під час складання фінансового плану. У фінансовому плані для покриття приросту нормативу оборотних коштів мають бути забезпечені відповідні джерела.

Таблиця 1.17 - Розрахунок загальної потреби підприємства в оборотних коштах

Стаття

Потреба в оборотних коштах, тис грн

1

Виробничі запаси :


1.1

основні матеріали


1.2

допоміжні матеріали

5,4

1.3

Паливо

17,8

1.4

Тара

139,2

1.5

запасні частини

31,25

1.6

малоцінні та швидкозношувані предмети

3

2

Незавершене виробництво

2201,54

3

Витрати майбутніх періодів

270

4

Запаси готової продукції

237,99


В таблиці 1.17 я зробила розрахунок загальної потреби підприємства в оборотних коштах.

1.5 Економічний метод

Особливість визначення потреби в оборотних коштах економічним методом полягає в тому, що обчислений методом прямого розрахунку норматив на поточний рік ділять на дві частини. До першої частини відносять нормативи оборотних коштів за статтями, розмір яких прямо залежить від обсягу витрат на виробництво: сировина, основні матеріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, тара, незавершене виробництво та готова продукція (виробничий норматив). До другої частини включають ті статті нормованих оборотних коштів, розмір яких прямо не залежить від зміни витрат на виробництво: запасні частини для ремонтів устаткування, малоцінні і швидкозношувані предмети, витрати майбутніх періодів (невиробничий норматив).

Для визначення нормативу оборотних коштів на плановий рік виробничий норматив збільшується відповідно до темпів зростання виробничої програми в плановому періоді.

В роботі виробничий та невиробничий нормативи доцільно розраховувати на підставі потреби в оборотних коштах , яка визначена методом прямого розрахунку. Невиробничий норматив оборотних коштів збільшується на 50 відсотків від зростання виробничої програми. Отримана загальна сума нормативів зменшується на суму коштів, що вивільняються в результаті планового (прогнозованого) прискореного обертання оборотних коштів.

На відміну від методу прямого розрахунку, який є досить трудомістким, економічний метод не потребує виконання складних розрахунків.

2. АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ СТАНУ І ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ

2.1 Показники стану власних оборотних коштів

До показників, що характеризують стан оборотних коштів, можна віднести коефіцієнт реальної вартості оборотних коштів у майні підприємства (Кр.в.). Цей показник визначається як відношення вартості оборотних коштів до вартості майна підприємства:

,

де Фн - фактична наявність (вартість оборотних коштів, грн.);

М - вартість майна підприємства, грн.

Коефіцієнт реальної вартості оборотних коштів показує, яку частку у майні підприємства вони займають. Залежно від типу виробництва, виду продукції та інших чинників ця частка може бути різною. Але бажано, щоб вона забезпечувала можливість ритмічного, безперебійного виробництва і, у разі необхідності, швидкої ліквідності оборотних активів.

2.2 Показники використання оборотних коштів і шляхи прискорення їх обертання

Для характеристики ефективності використання оборотних коштів на підприємствах використовуються різноманітні показники, найважливішим з яких є швидкість обертання. Вона обчислюється в днях і характеризується періодом, за який оборотні кошти підприємства здійснюють один оборот, тобто проходять всі стадії кругообороту на підприємстві

Таблиця 2.1 - Показники використання оборотних коштів

Показник

Розрахунок показника (формула)

Характеристика

оборотність оборотного капіталу (Оок)

виручка від реалізації/середня за період вартість оборотних активів

характеризує швидкість обороту всіх ресурсів підприємства

оборотність запасів (ОЗ)

собівартість реалізованої продукції/середня за період вартість запасів

показує скільки оборотів за звітний період проходять запаси

середній вік запасів (Взп)

кількість днів у році/оборотність запасів

відображає період знаходження запасів на підприємстві

оборотність дебіторської заборгованості (Одз)

виручка від реалізації/середня за період сума дебіторської заборгованості

показує скільки оборотів за звітний період проходить дебіторська заборгованість

час обігу дебіторської заборгованості (Чодз)

кількість днів у році/оборотність дебіторської заборгованості

відображає період часу необхідного для стягнення дебіторської заборгованості

тривалість операційного циклу (tоц)

час обігу дебіторської заборгованості + середній вік запасів

показує тривалість зв’язаних грошових коштів у запасах

коефіцієнт завантаження оборотних коштів (Кз)

середня за період вартість оборотних активів / виручка від реалізації

є оберненим до коефіцієнта обертання показником. Він характеризує участь оборотних коштів у кожній гривні реалізованої продукції. Що менше оборотних коштів припадає на 1 грн. обороту, то краще вони використовуються


Для характеристики ефективності використання оборотних коштів можуть використовуватись коефіцієнт ефективності (прибутковість оборотних коштів) і рентабельність. Вони обчислюються за формулами:


де Ке - коефіцієнт ефективності оборотних коштів, грн.;

П - прибуток від реалізації продукції, грн.;

Р - рентабельність оборотних коштів, %.

Якщо Ке є абсолютним показником і характеризує, скільки прибутку припадає на 1 грн. оборотних коштів, то Р - відносний показник, що визначає ступінь використання оборотних коштів. Що більшим є значення першого і другого показників, то ефективніше використовуються оборотні кошти.

Поліпшення використання оборотних коштів підприємств і підвищення ефективності виробництва можна досягти через:

) скорочення виробничих запасів товарно-матеріальних цінностей у зв’язку з переходом на оптову торгівлю та прямі економічні зв’язки з постачальниками;

) прискорення обертання оборотних коштів за рахунок реалізації непотрібних, залежалих товарно-матеріальних цінностей.

Поліпшення використання оборотних коштів вивільняє їх. Це вивільнення може бути абсолютним і відносним.

Таблиця 2.2 - Показники стану і використання оборотних коштів

Показник

початок року

кінець року

1. Фактична наявність (вартість оборотних коштів, грн.)

58589,1

84864,9

2. Вартість майна підприємства, грн.

10512,6

316106,8

3. Виручка від реалізації

47913,5

68838,4

4. Середня за період вартість оборотних активів

64532

71727

39225,2

63639,7

6. Середня за період вартість запасів

879,6

1418,6

7.Середня за період сума дебіторської заборгованості

57564,9

81251,7

8. Прибуток від реалізації продукції, грн.

7330,8

3595,7


Абсолютне вивільнення оборотних коштів - це пряме скорочення потреби в оборотних коштах проти попереднього періоду за одночасного збільшення обсягу виробництва (реалізації).

Відносне вивільнення оборотних коштів виникає тоді, коли внаслідок поліпшення їх використання підприємство з тією самою сумою оборотних коштів або з незначним їх зростанням у плановому році збільшує обсяг виробництва. За нинішніх умов господарювання через інфляційні процеси найбільш реальним є відносне вивільнення оборотних коштів.

Ураховуючи це, слід більше уваги приділяти реалізації заходів, які сприяють відносному вивільненню оборотних коштів.

Таблиця 2.3 - Аналіз показників стану і використання оборотних коштів

Показник

Значення

Відхилення


початок року

кінець року

абс.

%

Коефіцієнт реальної вартості оборотних коштів у майні підприємства

0,55

0,26

-0,29

15,95

Оборотність оборотного капіталу

0,74

0,95

0,21

28,37

Оборотність запасів

44,59

44,86

0,27

0,61

Середній вік запасів

8,18

8,13

-0,05

-0,61

Оборотність дебіторської заборгованості

0,84

0,85

0,01


Коефіцієнт завантаження оборотних коштів

1,35

1,05

-0,3



ВИСНОВКИ

Становлення і розвиток в Україні ринкової інфраструктури суттєво змінюють економічне, інформаційне і правове середовище функціонування підприємств, зміст їхньої фінансової діяльності.

За цих умов необхідна сучасна, адекватна ринковій економіці, організація фінансової діяльності кожного підприємства. Це потребує підготовки спеціалістів-фінансистів, що мають глибокі теоретичні і практичні знання, можуть узагальнити наявний досвід країн з розвинутою ринковою економікою, розробити план дій щодо поліпшення фінансового стану.

Процес виробництва відбувається в певній технологічній послідовності, коли безперервно повторюється стадія придбання сировини, матеріалів та підготовки їх до виробництва, стадія перетворення сировини на напівфабрикати, незавершене виробництво, готову продукцію.

Потреба в коштах у підприємства виникає на кожній із цих стадій ще до відшкодування виробничих витрат з виручки від реалізації продукції. Саме тому кожне підприємство, формуючи свій капітал (статутний фонд), мусить передбачити необхідну суму оборотних коштів. Вкладені оборотні кошти на кожній стадії виробничого процесу, переходячи з однієї функціональної форми в іншу, заміщуються після реалізації продукції.

Дуже важливим у процесі управління фінансами підприємств є визначення такої потреби в оборотних коштах, яка забезпечувала б мінімально необхідні розміри виробничих запасів, незавершеного виробництва, залишків готової продукції для виконання виробничої програми. За браком власних оборотних коштів для поточного інвестування необхідно визначити потребу в позичкових коштах.

Брак оборотних коштів у окремих підприємств виникає саме через те, що надходження та використання грошей не збігаються в часі і здійснюються в різних областях. Унаслідок цього в одних підприємств на певний момент з`являються тимчасово вільні кошти, а в інших - виникає тимчасово потреба в них. Ця суперечність процесу відтворення вирішується комерційними банками через кредитування підприємств. За тимчасового дефіциту власних оборотних коштів підприємство звертається в банк з метою одержання кредитів.

ЛІТЕРАТУРА

1. Азаренкова Г.М., Журавель Т.М., Михайленко Р.М. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для самост. вивчення дисципліни. - 2-е вид., випр. І доп. - К.: Знання-Прес. 2011. - 287 с.

2. Амортизация: налоговый и бухгалтерский учет//Налоги и бухгалтерский учет.-2008.-№16

3. Артеменко В.Г., Глендир М.В. "Фінансовый аналіз".-М.:ДИС,1998.

4. Бандурка О.М., Коробов Н.Л., Орлов П.І., Петрова К.Л. Фінансова діяльність підприємств: Підручник. - К.: Либідь, 1998.

5. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента: в 2-х т.-К.:Ника-Центр,1999

6. Белолипецкий В.Г. Финансы фирмы: Курс лекций/Под ред. И.П.Мерзлякова-М.:ИНФРА-М,2010

7. Глазунов В.Н. Анализ финансового состояния предприятий//Финансы.-1999.-№2

8. Ефимова О.В. Финансовый аналіз. -М., 2009.

9. Ковалев В.В. Финансовый анализ.-М.:Финансы и статистика,2008.-512с.

10.Кондраков Н.П. Основи финансов предприятия.-М.:ГлавБух,2009

11.Нікбахт Є.,Крупеллі А. Фінанси: пер. з англ..-К.:Основи,2010.-384с.

12.Поддерьогін О.М. Фінанси підприємств-М.:Ніка-Центр,2003

13.Финансовый менеджмент/Под ред.Г.Б.Полякова.-М.:ЮНИТИ,2007

14.Финансы/Под ред.А.М.Ковалевой.-М.:Финансы и статистика,2010

15.Фінансова діяльність підприємств/У.М.Бандурка.-К.:Либідь,2008.-312с.

16.Шеремет А.Д.,Сайфулин Р.С. Финансы предприятий.-М.:ИНФРА-М,2008.-344с.

Похожие работы на - Оборотні кошти та їх організація на підприємстві

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!