Форми і методи роботи з формування правової культури у населення публічних бібліотек

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Культурология
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    59,17 Кб
  • Опубликовано:
    2013-11-07
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Форми і методи роботи з формування правової культури у населення публічних бібліотек

Вступ

У Конституції України проголошено дію і принцип верховенства права в нашій незалежній, демократичній державі. Указом Президента України від 18 жовтня 2001 року затверджено Національну програму правової освіти населення. У ній підкреслюється необхідність суттєвого підвищення правосвідомості громадян, їх правової культури, неухильного дотримання ними вимог законодавства, кваліфікованого його застосування. Програмою визначено завдання створення належних умов для здобуття громадянами знань про свої права, свободи і обовязки, широке інформування населення про правову політику держави і законодавство, забезпечення вільного доступу громадян до джерел правової інформації, вдосконалення системи правової освіти.

Все життя людини у суспільстві, в державі відбувається в межах правових та соціальних норм. Людина від народження наділена правами. А з часом набуває здатності мати обовязки і нести відповідальність за свої дії.

Зараз Україна перебуває на шляху розбудови правової держави, і надзвичайно важливим є формування у молоді та населення нового правового мислення, високого рівня правової культури, знань про життєво необхідні закони і вміння використовувати ці закони в повсякденному житті. Молоді люди не повинні бути осторонь зазначених процесів, оскільки молодь - це та сила, яка в змозі здійснити перетворення на краще і забезпечити більш гідне майбутнє своїй державі.

Необхідність правової просвіти сьогодні не викликає сумніву. Становлення правової держави, до чого прагне Україна, неможливе без формування правової культури її громадян. Над цією проблемою працюють різні інститути, але найбільш важлива роль в цьому напрямі повинна належати саме бібліотеці, що має необхідні інформаційні ресурси і можливості донести до розуму і почуттів кожної людини правові цінності, перетворити їх на особисті переконання і внутрішній орієнтир поведінки.

На сьогодні роботу у справі підвищення правової грамотності населення можна представити таким чином:

.Забезпечення вільного доступу користувачів до інформаційних ресурсів, мережі Інтернет.

.Формування фонду документів по місцевому самоврядуванню несекретного характеру, виявлення і вивчення інформаційних ресурсів з цієї тематики, вивчення ринку інформаційних видань по розділу «Місцеве самоврядування», усебічне професійне розкриття документального фонду по цьому розділу, формування інформаційної бази даних. Використання традиційних і інноваційних методів і форм роботи з документами правового характеру.

.Інтеграція дій з адміністрацією міста, місцевими співтовариствами, політичними партіями і їх інформаційна підтримка.

Поза сумнівом, що застосування нових інформаційних технологій в обслуговуванні користувачів не лише підвищує ефективність використання ресурсів бібліотеки і полегшує шлях користувача до інформації правового характеру, але і підвищує престиж бібліотеки.

Актуальність вибору теми курсової роботи визначається усіма вищевикладеними фактами, які дозволяють стверджувати про важливість і доцільність вивчення цього питання.

Мету даної курсової роботи можна визначити як вивчення форм і методів роботи з формування правової культури у населення публічних бібліотек: вітчизняний та закордонний досвід.

Задачі курсової роботи співвідносяться і обумовлюються метою:

1.Проаналізувати сучасні форми і методи роботи бібліотек з формування правової культури у населення.

.Виділити основні переваги роботи з правового інформування в умовах інформатизації.

.Вивчити основні напрямки діяльності бібліотек України, Донецької області та Росії по правовому інформуванню населення.

.Розглянути особливості вдосконалення форм і методів роботи публічних бібліотек.

Обєктом розгляду у даній курсовій роботі слугує діяльність публічних бібліотек з формування правової культури населення.

Предметом розгляду, у свою чергу, можна назвати форми і методи здійснення правового інформування з точки зори системи.

Глава I. Значення правового виховання молоді та правового інформування населення

У всьому розмаїтті напрямів виховання для створення образу гармонійно розвиненої особистості особливо актуальним в останні десятиліття стало правове виховання дитини як громадянина сучасного суспільства. Разом із безумовними досягненнями, проголошенням інтересів дітей пріоритетними для держави, можна відзначити і недостатню обізнаність дітей і дорослих зі своїми правами, відсутність глибокої переконаності в значущості морально-правових категорій, а часом і зневіру в можливості відстояти інтереси своєї дитини, сімї.

Залучення підростаючого покоління до правової культури не тільки збагачує духовне життя, воно є життєво необхідним у сучасних, часто несприятливих умовах. Знання дітьми та підлітками своїх прав та обовязків розширює можливості їх реалізації. Правова компетенція зміцнює життєву позицію, підвищує громадянську активність, формує почуття непримиренності до негативних соціальних явищ [17].

Розуміння того, що від рівня освіти і виховання цього покоління залежить майбутнє держави, в українське суспільство прийшло. Саме молодим, як найбільш активній і мобільній частині населення необхідно допомогти сьогодні сформувати правосвідомість й отримати впевненість в завтрашнім дні.

1.1 Правове виховання користувачів - один із важливих напрямків сучасної бібліотеки

Дитяча бібліотека повинна розглядатися як система гарантій для кожної дитини у набутті досвіду входження у національне та світове інформаційне середовище. Своєю чергою, такі гарантії породжують низку зобовязань та викликів для бібліотеки перед дитиною, її батьками та суспільством у цілому.

Вирішення проблем пошуку та використання інформації неможливо без такого компонента, як інформаційна культура особистості. У підготовці людини до життя особливе місце має відводитися її формуванню.

Сьогодні обєктивною реальністю є більш високий рівень інформатизації шкіл у порівнянні з бібліотеками, тому перед бібліотеками постають актуальні проблеми і завдання, які потребують вирішення найближчим часом: участь бібліотек у наданні вільного доступу до інформації, особливо для дітей та підлітків як майбутніх громадян інформаційного суспільства, в перспективі - суспільства знань; освоєння світових інформаційних ресурсів у аспекті відбору і надання їх юним користувачам, а також навігації в інформаційних мережах; участь у розвитку кіберпростору для дітей [10].

Основні шляхи подолання цих проблем це:

vінвестування у розвиток матеріально-технічної бази бібліотек;

vстворення комфортного інтелектуально-емоційного середовища, застосування нових інформаційних технологій;

v навчання бібліотекарів інформаційним технологіям;

vкомбіноване застосування ресурсів бібліотек: книг, медіа та інтерактивних програмних продуктів.

Правову культуру становлять: свідоме ставлення громадянина до своїх прав та обовязків; глибока повага до законів і правил людського співжиття; готовність дотримуватися й виконувати закріплені в них вимоги, що виражають волю та інтереси народу; активна участь в управлінні державними справами.

Правове виховання не має на меті озброїти дітей досконалим і повним знанням чинного законодавства. Задовільним результатом можна вважати, якщо учні знатимуть основні принципи законодавства і керуватимуться ними у своєму житті, спираючись на глибоку переконаність у їхній правильності та необхідності.

Формування правової культури, порівняно з іншими напрямками роботи з дітьми, має свою специфіку. Передусім це визначається соціально-правовим статусом дітей у нашому суспільстві. Тому діти мають засвоїти правові знання, що регулюють їхнє життя і діяльність як неповнолітніх, і ті правові норми, якими їм доведеться керуватися у своєму майбутньому.

Рекомендовано бібліотекам, що обслуговують дітей:

Øактивізувати роботу щодо розвитку соціального партнерства бібліотек з питань формування правової компетенції підростаючого покоління;

Øздійснювати міждисциплінарний підхід до процесу становлення правової культури особистості;

Øрозкривати культурно-історичні, психологічні та етичні компоненти ключових правових ідей та понять;

Øсприяти родинному правовому вихованню, порушуючи питання сімейного права та захисту прав дитини у заходах, інформаційних та бібліографічних матеріалах, призначених для батьків;

Øстворювати умови для вивчення інтересів та рівня знань дітей та підлітків у сфері права шляхом проведення соціологічних досліджень;

Øздійснювати інформаційну підтримку правової освіти;

Øзапроваджувати у практику дискусійні форми роботи: актуальні діалоги, форуми, ток-шоу тощо;

Øсприяти створенню у бібліотеках правових клубів;

Øзастосовувати комплексні форми роботи: дні права, тижні правової освіти;

Øактивізувати висвітлення питань права у контексті популяризації художньої літератури.

Проблеми прищеплення правового мислення і виховання громадян відповідно до викликів часу обумовлюють важливість роботи дитячих бібліотек у цьому напрямі. Лише у нерозривному звязку з вихованням як трансляцією досвіду, цінностей від старшого покоління до молодшого, підтримкою сімейного виховання ця робота буде корисною. Адже весь позитивний ефект може зійти нанівець без урахування складних психологічних аспектів, бо навіть на заняттях із найменшими психологи радять такі вправи, що не підсилюють природний егоцентризм дитини; не лише «озброюють» її знаннями про власні права, а й нагадують, що такі самі права є й у кожної людини навкруги. У протилежному випадку дитина буде вважати, що всі навколо - її боржники, особливо гостро це позначиться на руйнації стосунків із батьками, яким також потрібна правова просвіта, допомога. Саме бібліотека може підтримати батьків, надати їм методичну допомогу з питань виховання, щоб, наприклад, проблема фізичних покарань і порушення прав дитини не призвела до знищення сімї.

1.2 Сучасні форми і методи роботи бібліотек у формуванні правової культури населення

Форми бібліотечного обслуговування в бібліотеках з правового інформування вельми різноманітні. Серед них можна виділити як традиційні, так й інноваційні, в тому числі категорії, розраховані на все населення регіону і на всіх користувачів бібліотеки, на конкретні групи користувачів; на конкретних користувачів.

Бібліотеки використовують самі різні форми індивідуальної і масової роботи в правовому вихованні підростаючого покоління: виставки, огляди і презентації книг, випуск інформаційних і рекомендаційних посібників, в тому числі електронних, зустрічі з юристами, ділові і ситуаційні ігри, правові тренінги, дискусії, Круглі столи [4].

Бібліотеки ведуть велику роботу з правового всеобучу населення, організуючі «Школи правового всеобучу», випускаючи інформаційні листівки, буклети і бюлетені, організовуючи книжкові виставки і стенди правової інформації, проводячи «дні правової інформації», навчаючі семінари і тому подібне.

З метою наочної популяризації правової інформації бібліотеки працюють над оформленням цільових книжкових виставок, стендів, інформаційних табло, наприклад: «Право на право», «Правовий навігатор», «Подорож країною закону», «Знати закон - бути освіченим», «Бібліотечний адвокат».

Ефективною формою формування правової культури населення є День правової інформації. Він включає виставку нових надходжень за темою, лекцію фахівця, консультації з різних юридичних питань. Наприклад, Тема Дня правової інформації «Права громадянина» може бути розкрита за допомогою виставки документів «Грані спадкового права», огляду нормативних актів «Про комунальні платежі», фахового коментаря Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів», юридичних консультацій «Нормативно-правове регулювання усиновлення», «Поділ майна подружжя».

З метою підвищення правової культури користувачів, сприяння їх юридичній освіті та самоосвіті, а також кращої орієнтації в потоці інформації бібліотеки видають та використовують інформаційні бюлетені, дайджести, порт фоліо, тематичні досьє, путівники в різних галузях права, рекомендаційні списки та покажчики літератури, веббібліографічні списки. Їх тематика різноманітна: «новини законодавства», «Судова реформа», «Захист прав споживачів», «Житло моє», «Родина в дзеркалі закону», «Права та обовязки неповнолітніх», «Право в мережі Інтернет», «Юридичні навчальні заклади України».

На підвищення правової грамотності населення спрямовані і Дні правової культури, під час проведення яких бібліотечні працівники за допомогою фахівців не лише допомагають учасникам заходу оволодіти знаннями з різних правових питань, а й сприяють формуванню вмінь реалізовувати свої права в різних життєвих ситуаціях.

Форми бібліотечного обслуговування також багатоманітні. Пріоритетною увагою при цьому користуються незахищені верстви населення: пенсіонери, люди з обмеженими фізичними можливостями, тимчасово непрацездатні. Їм пропонують теки-накопичувачі: «Все про пенсію», «Консультує юрист», «Закон захищає інваліда», «На допомогу безробітним».

Застосовується також у практиці бібліотек індивідуальне обслуговування. Бібліотекарі надають користувачам постійну або епізодичну допомогу, здійснюють оперативне довідкове-бібліографічне обслуговування.

Для ефективної діяльності використовують також рекламу: листівки, розміщення інформації на стендах бібліотеки, на сторінках міських газет, покажчики та банери.

Найбільш важлива робота з формування правової культури здійснюється бібліотеками з дітьми та підлітками. Бібліотеки організовують цикли заходів, наприклад: юридичний лекторій «Підліток та закон», факультатив правових знань або цикл уроків права «Школа громадянина», цикли інформін «Юридичний компас», «Правовий орієнтир», «Юридичне прес-агенство» й тощо.

Для підлітків цікавий комплекс заходів «Подумай про себе», який включає в себе бесіду «Про обовязки і про честь» та урок моралі і права «Совість. Порядність. Відповідальність», в програму якого входить бесіда бібліотекаря «Ти живеш серед людей», літературно-музична композиція «Скажи, хто твій друг…», бесіда інспектора з справ неповнолітніх «Хочу і потрібно…». Також підліткам цікавий курс «Уроки толерантності», який не стільки вчить, а ставить їх в таку ситуацію, коли вони отримують досвід взаємодії в цьому світі й самі вчаться відбудовувати відносини з оточуючими на принципах толерантності [11].

Із заходів також популярні слідуючи форми:

vситуативні ігри, під час яких підлітки засвоюють правила безпечної поведінки;

vтурнір знавців закону і права або турнір юних правознавців;

vбрейн-ринг «Юні правознавці»;

vправовий лабіринт «Як я знаю свої права», «За допомогою Феміди і Аріадни»;

vлітературна гра-подорож «Мандри до країн Закону, Права і Моралі»;

vток-шоу «Зупинитись на межі», «Дозволене й заборонене»;

vрізноманітні рольові ігри, наприклад, гра-імітація «Суд над пачкою цигарок».

Серед наочних форм інформування та рекомендації літератури для користувачів використовують:

·виставки-плакати;

·виставки-пошук, яка за своєю формою нагадує виставку-вікторину;

·виставку-сповідь.

Для поглибленого вивчення літератури правознавчого характеру в бібліотеках працюють клуби за інтересами, в яких приймають участь ті діти, що мають інтерес до права, зорієнтовані на вибір майбутньої професії в області юриспруденції.

Одним з самих важливих ділянок роботи є довідково-бібліографічне обслуговування: проведення тематичних Днів інформації, бібліографічні огляди, інформ-дайджести, прес-досьє, експрес-інформація.

1.3 Особливості і переваги роботи бібліотек з правового інформування в умовах інформатизації

З розвитком суспільного прогресу бібліотеки переходять на нові форми бібліотечної роботи, які дозволяють ефективніше задовольняти інформаційні потреби користувачів. Однією з таких форм є створення і функціонування центрів регіональної інформації та куточків інформації при бібліотеках.

Соціальна роль центрів правової інформації при бібліотеці сьогодні дуже велика. Вона полягає насамперед в створенні умов для вільного і повного задоволення інформаційно-правових запитів громадян.

Проблема доступу до правової інформації існувала завжди. У радянські часи коло осіб, які мали доступ до неї, був вельми обмежений. Правова інформація в основному розповсюджувалась серед співробітників органів управління та професійних юристів. Сьогодні така ситуація стала неприйнятною, тим паче що більшість громадян України не в змозі оплачувати дорогі юридичні консультації.

Програма дає визначення інформаційним центрам як спеціалізованим, відповідним чином оснащеним приміщенням в бібліотеках, де збираються, обробляються, зберігаються інформаційні матеріали (в т.ч. про діяльність громадських організацій в регіоні), які передаються до цих центрів організаціями-учасницями Програми, та до яких забезпечено відкритий доступ. У рамках центрів планується (а в деяких вже існують) відкрити компютеризовані місця публічного доступу в Інтернет для користувачів [19].

Інформаційний портал - віртуальний регіональний інформаційний ресурс в мережі Інтернет. Інформаційне наповнення: нормативно-законодавчі документи обласних державних адміністрацій; блоки інформації про економічний стан, події в регіоні; з краєзнавства; про діяльність громадських недержавних організацій; інформаційні довідково-аналітичні бази даних; відомості про бібліотеку, включаючи електронний онлайновий каталог; посилання на веб-ресурси організацій - учасниць проекту, корисна інформація та ін.

Процеси становлення правової держави висунули на перший план важливе завдання - створення єдиного інформаційно-правового поля, що забезпечує доступність законодавчої інформації будь-якій зацікавленій особі. Тому актуальним сьогодні є створення публічних центрів правової інформації на базі бібліотек, у тому числі сільських.

Вперше держава створює дієвий механізм реалізації конституційних прав громадян на доступ до правової інформації, в тому числі до офіційних текстів юридичних документів. В сьогоднішніх умовах , коли переважна частина друкованих видань не доходить до муніципальних створень, особливо сільських, цей механізм має особливу соціальну цінність.

Надзвичайно важлива діяльність центрів правової інформації у якості посередників між владними структурами та населенням. Вона здатна стимулювати підвищення правової культури населення, зріст громадянської самосвідомості людей і сприяти залученню їх в активне суспільне життя. Крім того, здійснюючи вільний доступ до правової інформації місцевого значення ЦПІ сприяють «прозорості» місцевої влади, що сьогодні вельми актуально.

З іншого боку, вивчення питання показує, що на муніципальному рівні часто ні суд, ні прокуратура, ні юридична консультація не мають компютерної техніки і електронних баз даних. І саме бібліотека як соціальний інститут повинна заповнити виникаючу інформаційну нішу [6].

ЦПІ сьогодні особливо яскраво реалізують одну з важливіших родових функцій бібліотеки як соціального інституту - соціалізуючу, тобто допомагають особистості адаптуватися у суспільстві, вирішувати свої життєві проблеми, здійснювати інформаційно-правовий захист особистості.

Особливо виразно соціалізуючий характер діяльності проявляється при обслуговуванні соціально незахищених категорій користувачів: безробітних, мігрантів, інвалідів, безпритульників, пенсіонерів та ін.

Основними напрямами роботи ЦПІ при бібліотеках усіх видів визначені:

üформування правової культури і розвиток правосвідомості населення;

üзабезпечення загальнодоступності правової та іншої офіційної інформації всіх рівнів;

üоперативне, якісне обслуговування населення, муніципальних утворень, субєктів малого підприємництва, управлінських структур та ін.;

üпопуляризація знань в області прав людини;

üпідвищення якості і зміни форм інформаційно-довідкового обслуговування в області права.

Користувачами правових центрів є як організації (особливо ЦПІ при крупних бібліотеках), так і звичайні громадяни.

Багато правових центрів створюють бази та банки даних з проблем дітей та молоді (наприклад, «Права та обовязки неповнолітніх»).

Ресурси, які знаходяться у розпорядженні ЦПІ при достатньо крупних бібліотеках, дозволяють пропонувати користувачам наступі види услуг:

Øпошук правових актів в електронних базах даних;

Øнадання інформації на дисплеї для короткого ознайомлення;

Øвидача довідки про місце та час надрукування документа;

Øтематичні довідки;

Øнадання тексту документа;

Øпереніс інформації на паперові та магнітні носії;

Øпошук правової та юридичної літератури в електронному каталозі бібліотеки;

Øотримання заказів на пошук правового акту по телефону, факсу, електронній пошті;

Øпідбірка законодавчих актів з теми запиту;

Øвиконання усіх видів довідок: фактографічних, бібліографічних, анотованих, аналітичних;

Øнадання аудіо - та відео - матеріалів з право ведення;

Øнадання правової інформації на CD-ROM;

Øсканування;

Øкомпютерний переклад тексту с/на іноземну мову;

Øроздрукування правових актів в чорно-білому та кольоровому варіантах;

Øоперативне інформування про нові надходження за допомогою електронної пошти;

Øнадання електронних дисків, які отримує бібліотека, як додаток до книг та журналів;

Øконсультація самостійної роботи з правовими базами;

Øнадання ПК для самостійної роботи;

Øознайомлення з віртуальними виставками на правову тематику.

Звичайно, невеликі сільські бібліотеки не в змозі надавати всі ці послуги. Однак дуже важливо, щоб бібліотекарі знали про ці можливості і орієнтували б на них своїх користувачів.

Багато з них безкоштовні, але інші не можуть бути зовсім безвідплатними. Оплачуються, насамперед, ті послуги, які потребують застосування розхідних матеріалів: паперу, дискет та ін.

Деякі правові центри прагнуть до розширення, диверсифікації своєї діяльності, пропонуючи комплекси якісних унікальних послуг платоспроможним користувачам, які потребують інформації: місцевим властям, пресі й тощо. До таки послуг можна віднести: заказане проблемно-орієнтоване бібліографічне обслуговування, обмін виданнями, захист інтересів місцевих співтовариств, інформаційно-аналітичну підтримку законотворчості, заказні аналітичні роботи, компютерну розвідку, дистанційну підготовку персоналу іншої бібліотеки й тощо. Усі вони надаються на платній основі [18] .

Таким чином, інформатизація бібліотек значно розширює можливості надання великої кількості нових послуг, які співпадають з вимогами сучасності. Адже саме в наш час людина прагне до самоосвіти, насамперед правової, щоб не залишатись беззахисною перед перешкодами, які трапляються на життєвому шляху. Відкриття центрів вільного доступу до Інтернету сприяє оперативному отриманню інформації, в тому числі й правової та відкриває нові можливості для користувачів.

Глава II. Досвід роботи бібліотек по створенню бібліотечно-інформаційного правового поля

Одним із основних завдань бібліотек України на виконання Програми правової освіти населення є популяризація юридичної літератури серед різних верств населення та надання допомоги користувачам в процесі реалізації конституційного права кожного громадянина України в доступі до джерел офіційної правової інформації та створенні інформаційного орієнтиру у світі права і закону. Робота ведеться згідно Конституції України, Закону України Про бібліотеки і бібліотечну справу, інших нормативних актів, з врахуванням зростаючої ролі бібліотек в житті громади міста.

Діяльність бібліотек спрямована на запровадження в практику роботи інновацій, вдосконалення форм бібліотечного обслуговування, подальший розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, залучення позабюджетних коштів, реалізацію програм Поповнення бібліотечних фондів на період до 2010 року, Бібліотека і користувач, Правова освіта, Профілактика злочинності, Українська родина, Діти України, Культура. Дозвілля..

В полі зору бібліотек постійно перебувають питання формування правової культури читачів, їх активної життєвої, громадської позиції. Для успішної реалізації цих завдань у бібліотеках використовується широкий спектр форм і методів роботи, виходячи з можливостей кожної бібліотеки зокрема. Важливе місце у популяризації юридичної літератури серед різних верств населення займає бібліографічна, інформаційна та масова робота.

Бібліотека є комунікаційною ланкою між особистістю та суспільством, державою. Для багатьох тип стосунків з бібліотекою є впливовим фактором у справі власного становлення як особи і громадянина.

Свою діяльність бібліотеки здійснюють у рамках Національної та обласних програм правової освіти населення, що дозволяє організовувати цілеспрямовану роботу з правової освіти серед різних верств населення, профілактики правопорушень, формування здорового, морального способу життя.

2.1 Форми і методи формування правової культури населення в бібліотеках України

В полі зору бібліотек постійно перебувають питання формування правової культури читачів, формування у них активної життєвої позиції, громадянської активності. На допомогу формуванню правової свідомості користувачів у бібліотеках використовується широкий спектр форм і методів роботи, виходячи з можливостей кожної бібліотеки зокрема. Важливе місце займає довідково-бібліографічна, інформаційна та масова робота, наочна пропаганда літератури. правовий виховання бібліотека інформування

Пропагуючи Конституцію України, законодавчі документи першочергова увага приділяється формуванню в користувачів любові до своєї держави, її народу, готовності брати активну участь у процесах державотворення.

Одним із пріоритетних напрямів діяльності бібліотек є співпраця з місцевою владою. Населення в бібліотеках отримує інформацію як щодо рішень органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, так і з питань культури, економіки, фінансової та банківської системи, охорони здоровя, комунальних послуг, соціального захисту тощо. Бібліотеки вивчають інформаційні потреби населення, надають йому інформаційні послуги, а також створюють умови для спілкування влади з населенням [15].

Бібліотеки не тільки надають вільний доступ до інформації, але й забезпечують органи місцевої влади та місцевого самоврядування інформацією із загальнодержавних і регіональних питань.

Щоб більш детально розглянути діяльність бібліотек України з формування правової культури населення мною був взятий досвід роботи Волинської ОУНБ ім. О.Пчілки.

На Волині рішенням обласної ради від 19 жовтня 2007 року затверджено обласну Програму правової освіти населення на 2007-2011 роки. Прийняття цих документів значно активізувало роботу бібліотек з організації заходів, спрямованих на правову освіту населення, та із забезпечення потреб користувачів у правовій інформації.

Правове інформування є важливим аспектом діяльності Волинської ОУНБ ім. Олени Пчілки. З квітня 2000 року у відділі читальних залів виокремлено сектор юридичної літератури, який проводить значну роботу з організації фонду літератури правової тематики та його ефективного використання для задоволення інформаційних, освітніх та інших запитів відвідувачів бібліотеки. Крім того, інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування з цієї тематики здійснюють працівники інформаційно-бібліографічного відділу, Інтернет-центру. А у відділі краєзнавчої роботи пропонуються місцеві матеріали правового змісту.

Основним джерелом інформування користувачів ОУНБ з питань права є бібліотечний фонд, у якому нараховується понад 10тис.пр. книг та близько 8тис. періодичних видань правової тематики (загальний обсяг фонду - 659тис.пр.). Щорічно передплачується понад 30 назв періодичних видань (загальна кількість - близько 400). Офіційною правовою інформацією є нормативно-правові акти. До бібліотеки надходить «Офіційний вісник України», який є універсальним юридичним виданням. Протягом десятиліть бібліотека одержує бюлетень «Відомості Верховної Ради України». Офіційними виданнями є також газети «Голос України» і «Урядовий курєр», які користуються найбільшим попитом у пересічних громадян, бо робота з ними не передбачає спеціальної підготовки. Серед періодики ОУНБ - науково-практичні, науково-виробничі часописи, що включають коментарі й розяснення до законодавчих актів, інформаційно-аналітичні статті. Це, зокрема, газети: «Закон і бізнес», «Юридическая практика», «Юридичний вісник України»; журнали: «Адвокат», «Вісник Академії правових наук України», «Вісник Верховного Суду України», «Вісник Конституційного Суду України», «Вісник прокуратури», «Держава та регіони (серія «Державне управління»), «Довідник кадровика», «Наше право», «Право України», «Часопис Київського університету права», «Вестник Московского университета» (серія «Право»), «Соціальний захист», «Людина і праця», «Інтелектуальна власність» та ін. Здійснюючи добір журналів, у бібліотеці враховують їх актуальність і компетентність, виваженість представленої в них інформації, її відповідність читацьким запитам.

ОУНБ брала участь у Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Комплектування фондів бібліотек вітчизняними науковими та виробничо-практичними журналами у галузі економіки та права» (2005 рік). Як засвідчили його підсумки, у Волинській ОУНБ ситуація з передплатою цих журналів така ж, як і в більшості обласних бібліотек України (до 10% від усієї кількості). Постійне підвищення цін на періодичні видання не дозволяє розширити їх репертуар. Але читацька аудиторія бібліотеки, за результатами дослідження, є однією з найактивніших у використанні періодики. Це означає, що вона підібрана зі знанням потреб користувачів.

Документи з правознавства та юридичних наук представлені в книгозбірні офіційними, науково-популярними, виробничо-практичними, навчальними, довідковими, енциклопедичними виданнями. Комплектування фонду здійснюється на основі вивчення попиту на юридичну літературу. Так, протягом 2008-2009 років до бібліотеки надійшло 283 книги з правознавства. Серед них чимало підручників і навчальних посібників, зокрема, з різних галузей права: господарського, трудового, фінансового, кримінального, договірного, екологічного, підприємницького, банківського. Адже частина користувачів бібліотеки - студенти правового факультету Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Науковцям і спеціалістам корисні монографії, науково-практичні коментарі законів і кодексів України, книги із серії «Бюлетень законодавства і юридичної практики України» та ін. В цілому наявна у фонді бібліотеки література все-таки дає можливість кожному конкретному користувачеві відібрати потрібну інформацію і застосувати її практично.

Останнім часом дедалі ширше використовуються електронні ресурси правової тематики. З 2003 року бібліотека передплачувала інформаційну правову систему «Ліга. Закон: Класік», з 2008 року - «Ліга. Закон: Еліт». Користувачі дуже часто звертаються до цих систем, адже компютерні технології дозволяють здійснювати пошук документів набагато швидше, дають можливості безпосереднього перегляду нормативно-правових актів, копіювання на різні носії. Використовуються також веб-сайти державних органів і установ. Підібрати нову юридичну літературу відвідувачі можуть за допомогою електронного каталогу книг, який представлений і на веб-сайті бібліотеки. А матеріали з періодичних видань конкретної тематики можна оперативно відшукати в електронній базі періодичних видань та статей із них. До послуг користувачів також електронна база назв періодичних видань, передплачених бібліотеками Луцька.

На основі довідково-пошукового апарату бібліотеки, ресурсів Інтернету здійснюється довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування. Крім пошуку окремих юридичних документів, задовольняються запити різноманітної тематики, наприклад: «Правове регулювання депутатської недоторканності», «Принцип таємниці вчинюваних нотаріальних дій», «Правове закріплення принципу верховенства права в чинному законодавстві України», «Безоплатне оформлення та видача громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки» та багато інших. Успішно працює служба «Віртуальна довідка», ось деякі теми запитів: «Література з Римського цивільного права 1998-2005 років», «Як здійснювалося самоврядування у м. Львові за Магдебурзьким правом», «Україна в ООН. Комісія ООН з прав людини». На допомогу користувачам Інтернету готуються веббібліографічні списки: «Конституція України», «Право Європейського Союзу», «Ресурси Інтернету на допомогу правовій освіті».

З метою масового інформування про нову юридичну літературу працівники бібліотеки проводять бібліографічні огляди в програмі Волинського обласного радіо «Правова культура». Книги цієї тематики обовязково представляються під час універсальних днів інформації, які відбуваються в бібліотеці раз у два місяці. Організовуються тематичні перегляди та виставки нових надходжень. Щоквартально бібліотека готує і видає поточний бібліографічний список «Соціальна політика. Соціальний захист», який активно використовується не тільки в ОУНБ, а й надсилається в усі ЦБС області. А поточний бібліографічний покажчик «Література про Волинську область», який представлений і на веб-сайті бібліотеки, подає інформацію, зокрема, про державну владу і управління в краї.

Правове інформування тісно повязане з правовою освітою населення. Це відображають бібліотечні виставки. Так, у 2008-2009 роках у відділі читальних залів було організовано цикл виставок «Держава. Право. Суспільство», у 2010 році розпочато новий цикл «Правова свідомість і правова культура». У процесі правового інформування громадяни отримують необхідні їм знання щодо норм права, правових теорій і концепцій, діяльності державних та юридичних органів. Безперечно, цей напрям інформаційно-бібліотечної роботи вагомий і потребує науково-методичного забезпечення. Керівник сектору юридичної літератури ОУНБ ім. Олени Пчілки виступає з консультаціями на обласних та районних семінарах бібліотечних працівників. Зокрема, на обласному семінарі директорів районних, міських ЦБС на тему: «Сільська бібліотека і громада: проблеми та перспективи співпраці» (2008 рік) висвітлювалося питання: «Бібліотеки і правова освіта населення: нові підходи і напрямки роботи». У бібліотеках області функціонують інформаційні стенди, тематичні полиці: «Влада інформує», «З офіційних джерел», «Сільська рада: сесії, рішення» тощо; створюються папки-досьє соціального характеру; проводяться різноманітні заходи, присвячені юридичним проблемам.


Формування правової культури, сприяння зростанню правової грамотності та правової свідомості користувачів є одним із важливих напрямків діяльності публічних бібліотек Донеччини. Їх активна робота, створення центрів правової інформації на базі цих бібліотек не лише розширюють уяву про можливості вільного доступу до правової інформації, а й демонструє значний потенціал бібліотечних закладів області щодо правового просвітництва населення, підтверджує їх нову роль у житті місцевої влади.

Цікавим є інформація з досвіду роботи з дітьми Маріупольської бібліотечної системи, яка обєднує 10 дитячих бібліотек.

Централізована бібліотечна система для дітей відіграє значну роль у структурі бібліотечного обслуговування м. Маріуполя. Дитячі бібліотеки виконують одну з найважливіших соціальних функцій: надають вільний і безкоштовний доступ до фондів і інформаційних ресурсів користувачам. Основні напрями діяльності ЦБС для дітей у 2010 році визначались відповідно до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Національної програми автоматизації», загальнодержавних програм, зокрема щодо збереження та поповнення бібліотечних фондів і з питань розвитку культури в Україні, а також Концепції державної цільової програми підтримки та розвитку читання на період до 2015 року.

Дитяче населення міста, яке у 2010 році складало 57179 дітей, обслуговувалось 10 бібліотеками для дітей централізованої бібліотечної системи, 11 масовими бібліотеками для дорослих, (у тому числі 3 дитячих відділення), 3 профспілковими, 3 спеціальними та 70 бібліотекою загальноосвітніх шкіл, ліцеїв та інтернатів. Достатньо розвинута нестаціонарна мережа - 28 пунктів видачі у різних районах міста.

Дитячі бібліотеки займають достойне місце в культурному, інформаційному та освітньому просторі міста. Вони приймали активну участь у реалізації державних програм: зокрема, «Національному плані дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 р.», «Цільовій соціальній програмі зменшення шкідливого впливу тютюну на здоровя населення на період до 2012 р.», «Програмі забезпечення профілактики ВІЛ інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 рр.», міських програм: «Правової освіти громади м. Маріуполя на 2007-2011 рр.» та програмі професійної орієнтації населення м. Маріуполя на 2008-2012 рр.

Дитяча бібліотека ім. А.П. Гайдара

·тренінг «Не стань живым товаром» (результатом тренінгу стали колективні творчі роботи учасників тренінгу, учнів 9 класу - «Торговля людьми - что это такое?» і «Схема порабощения. «Работа за рубежом» та творчі проекти «Как избежать опасности порабощения» і «Как действовать в случае опасности»);

Дитяча бібліотека ім. В.В. Маяковського

·засідання «круглого столу» «Закон і ми» (за участю майора міліції , начальника відділу кримінальної міліції по справах дітей та підлітків О.В. Троценка, ведучого фахівця Центру соціальних служб по справах сімї, дітей та молоді Я.О. Баланової, ведучого фахівця служби по справах дітей та молоді Жовтневої райадміністрації Л.В. Савицької) та ін.;

Дитяча бібліотека ім. К.І. Чуковського

·інтерактивні форми роботи, зокрема - тренінги, творчі проекти. Цього року з читачами, учнями 9 класу, бібліотекарі провели тренінг «Наші обовязки, наші права».

Дитяча бібліотека ім. С.Я. Маршака

·інтерактивні форми роботи, такі як, заочний суд вчинку торгівлі людьми. Такий захід був дуже актуальним, адже сартанці масово відїжджають працювати до Греції та Кіпру;

Протягом багатьох років в Маріупольській дитячій бібліотечній системі в квітні та жовтні проходять Тижні правових знань. В бібліотеках оформлені постійно діючі книжкові виставки: «Великі права маленької людини» (ЦМДБ ім. М. Горького), «Я - дитина, я - людина» (бібліотека ім. О.С. Пушкіна), «Мої права» (бібліотека ім І.Я. Франка), «Знай свої права» (бібліотека ім. А.П. Гайдара), «Именем Закона» (бібліотека ім. А.П. Чехова) та ін. Під час тижнів в бібліотеках пройшли диспути «Його величність Закон» (бібліотека ім. К.І. Чуковського), «Знаємо свої права, виконуємо свої обовязки» (бібліотека ім. А.П. Гайдара); турніри правознавців (бібліотека ім. І.Я. Франка, бібліотека ім. К.І. Чуковського), уроки права «Права людини починаються з прав дитини» (бібліотека ім. В.В. Маяковського), «Право дитини на дружбу» (бібліотека ім А.П. Гайдара), «Твои права - компас твоей жизни» (ЦМДБ ім М. Горького), «У кожного є право» (бібліотека ім. І.Я. Франка); години довірливого спілкування «Запишіть закон у зошит» (бібліотека ім. С.Я. Маршака), «Мої права - моє життя» (бібліотека ім. В.В. Маяковського), «Ременці поза законом» (бібліотека ім. П. Морозова); заочний суд вчинку торгівлі людьми (бібліотека ім. С.Я. Маршака), тренінги «Не стань живым товаром» (бібліотека ім. А.П. Гайдара), «Правила та закони в твоєму житті» (бібліотека ім. О.С. Пушкіна); ігри, вікторини «Права казкових героїв» (бібліотека ім. А.П. Чехова), «Права ребёнка в новом веке» (ЦМДБ ім. М. Горького), «Хай щастю дитини не буде кінця» (бібліотека ім. А.П. Чехова), «Чи ти знаєш свої права?» (бібліотека ім. А.П. Гайдара), «Чи ти знаєш Конвенцію про права дитини?», «Маю право» (бібліотека ім. С.М. Кірова), «Маю права - виконую обовязки» (бібліотека ім. В.В. Маяковського), ролева гра «Сказка - ложь, да в ней намёк» (ЦМДБ ім. М. Горького) та ін.

Цього року по всіх бібліотеках системи пройшли три Тижня правових знань - в квітні, жовтні та грудні. В кожній бібліотеці були оформлені книжкові виставки та перегляди правової літератури, читачі бібліотек взяли участь в іграх і вікторинах по правах дітей, в інсценівках уривків з художніх творів, в яких порушувалися права літературних героїв. Бібліотекарі підготували для дітей години інформації, уроки права, зустрічі з працівниками міліції.

Так, Центральну дитячу бібліотеку ім. М. Горького відвідали учні 5 - 6 класів загальноосвітніх шкіл № 3 і № 7. Бібліотекарі підготували книжкову виставку «Твої права». На зустріч до дітей прийшли фахівці Ради молодих юристів Маріупольського міського управління юстиції Алла Горбоконь і Олена Якименко.

Вони розповіли дітям про їх громадянські права та кримінальну відповідальність, про особливості працевлаштування неповнолітніх, про права споживачів. Для закріплення отриманих знань були проведені вікторини: літературна «У героев книг тоже есть права» та музична «Узнай, о чем поется в песне», де читачі повинні були назвати права, про які йшла мова в дитячих піснях.

Для учнів 4 - А класу ЗОШ № 47, 2 - А класу ЗОШ № 37, 2 - Б класу ЗОШ № 47 бібліотекарі дитячої бібліотеки ім. М. Горького підготували виставку книг та журналів «Твої права от А до Я», провели турнір юних правознавців «Я имею право знать». Читачі заповнили анкети, де показали відмінні знання своїх прав та обовязків. Діти із задоволенням відповідали на питання вікторини «Маленьким человечкам - большие права», міркували про порушення прав людини у дитячих казках. З найменшими читачами провели інформину-гру «Права ребенка - литературным героям».

У дитячій бібліотеці ім. І. Франка пройшов диспут «Правонарушения и их последствия», на який були запрошені -

Н. О. Бартош, представник служби у справах дітей Іллічівського району, О. В. Заіченко, оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей Іллічівського району. Учнів 6 - В и 7 - Б класів загальноосвітньої школи № 34 бібліотекарі познайомили з правами та обовязками, закріпленими у «Конвенції про права дитини», а гості розповіли про правопорушення, які скоєні неповнолітніми маріупольцями, про відповідальність перед законом.

У дитячій бібліотеці ім. С.М. Кірова для читачів була підготовлена книжкова виставка «Права детей». Учні 3-х класів загальноосвітньої школи № 16 відвідали правовий урок «Маленьким человечкам - большие права». Бібліотекарі познайомили дітей з їх правами та обовязками, діти прийняли участь у грі «Разрешается - запрещается», відповідали на запитання вікторини «Знатоки права», читали вірші про права дитини. Учні 7-го класу загальноосвітньої школи № 16 взяли участь в правових конкурсах «Право и достоинство», «Правовой цветник», «Квалифицируй преступление», «Выборы», а також у вікторинах «Верю - не верю», «Правовой статус ребенка».

В дитячій бібліотеці ім. В.В. Маяковського для читачів була підготовлена книжкова виставка «Твои права». Для танцювального клубу «Барви» (Центр дозвілля «Западный», КСН «Западный») проведена тематична бесіда «Конвенція: декларація прав дитини». Для учнів 4 - Б класу ЗОШ № 53 була проведена година правового спілкування «Свої права ти добре знай, їх шануй і захищай», де юні правознавці відповідали на питання вікторини «Знання і повага прав дитини». А для дітей з ДЮК «Современник» бібліотекарі провели гру «Решаем конфликтные ситуации».

У дитячій бібліотеці ім. А.П. Чехова для учнів 4, 8-9 класів загальноосвітніх шкіл № 15 и № 32 бібліотекарі, спільно з викладачем права Л.І. Кощеєвим провели правову вікторину, у якій розбирали 10 заповідей Януша Корчака, присвячені сімейному вихованню.

Дитяча бібліотека ім. К.І. Чуковського з правами та обовязками знайомила вихованців дитячих садків № 98 «Веселка», № 118 «Ягідка». Для малюків бібліотекарі провели правову годинку «Ты на жизнь и счастье имеешь право». Під час тижня відбулася премєра вистави «Каждый имеет право, даже Золушка». А для учнів 4 - 7 класів загальноосвітньої школи № 20 була підготовлена книжкова виставка «Твои права и обязанности», проведений вечір запитань та відповідей «От правил к праву». Хлопчаки та дівчатка з великою увагою слухали розповідь бібліотекарів про права та обовязки, як дітей, так і дорослих. Відповідали на питання вікторини «Ты - гражданин государства, имеешь свои права». Допитливі школярі запитували бібліотекарів про те, що їх турбує, висловлювали свої думки щодо підліткових правопорушень.

В дитячій бібліотеці ім. П. Морозова для юних читачів були оформлені книжкові виставки «Грань закона не преступить» і «Знай свои права, ребенок». Учням 5 - Б класу загальноосвітньої школи № 5 бібліотекарі розповіли про права людини у різні періоди суспільного розвитку - від стародавніх часів, до сьогодення, познайомили дітей з Основним Законом держави - Конституцією, з «Конвенцією про права дитини», провели правове лото «Знай свої права» та казкову лотерею «Права сказочных героев».

Під час Всеукраїнського тижня права (грудень 2012 р.) в дитячих бібліотеках системи також пройшли зустрічі читачів з робітниками правоохоронних органів, ситуаційні та рольові ігри, правові вікторини та дискусії. За допомогою дитячих книжок фахівці бібліотек вчили діточок розуміти, що добре, а що погане, вчили піклуватися про близьких, цінувати дружбу, з повагою ставитися до дорослих.

В дитячій бібліотеці ім. О.С. Пушкіна з учнями 5-6-х класів, пройшла гра-змагання «С законом на ты». Із своїми правами та обовязками діти знайомилися на конкретних прикладах і ситуаціях, які можуть трапитися з кожним. Вони взяли участь в правовій вікторині, вирішили складні правові задачі.

А в дитячій бібліотеці ім. П. Морозова пройшло казкове правове шоу «Памятай, дитино люба, найвища цінність - то життя». До читачів бібліотеки, учнів 4-го класу ЗОШ №5, прийшли книжкові герої, чиї права були порушені. Діти розяснили Попелюшці, Червоному Капелюшку, Каю та Колобку їхні права та підказали, як потрібно себе поводити, щоб ніхто не порушував твої права, підказали, що дуже важливо поважати права інших. Поспішив на допомогу дітям і героям їхніх улюблених книжок Лікар Айболит, він побажав їм берегти себе, своє здоровя, пригостив їх смачними та корисними вітамінами.

Так, бібліотекарі вчать читачів поважати права інших людей, толерантному відношенню один до одного, до оточуючих, до навколишнього світу. Всі бібліотеки проводять години спілкування, уроки толерантності, тренінги. Толерантності вчилися семикласники ЗОШ №3 в ЦМДБ ім. М. Горького під час тренінгу «Жить в мире с собой и другими». Виконуючи інтерактивні вправи «Гимн имени», «Ожидание», «Чем мы похожи», діти зрозуміли, що всі вони мають право на несхожість, що всі вони різні, але й рівні. Після цього юні читачі вивели своє узагальнене визначення поняття толерантності, склали характеристику толерантної особистості, а також мали змогу оцінити свої характери.

Діяльність бібліотек з юнацтвом по формуванню правової культури можна дослідити на прикладі юнацької бібліотеки м Макіївки.

Пріоритетний напрям юнацької бібліотеки - оперативне інформаційне обслуговування населення, своєчасне реагування на політичні і економічні події в місті, країні, світі. Одним з напрямів діяльності бібліотеки є концепція створення системи сприянню правовій просвіті населення, підвищенню цивільної активності і правової культури громадян. Надання юридичної інформації населенню стає сьогодні найважливішим напрямом роботи. Юнацька бібліотека упродовж ряду років сприяє правовій просвіті населення.

Добре організований довідковий апарат максимально повно і оперативно допомагає задовольняти інформаційні запити користувачів. Спеціалізовані розділи СКС і краєзнавчої картотеки відбивають теми, які на сьогодні найбільш актуальні, - права людини; місцеві органи державної влади; виборче право, виборчі системи; вибори і так далі.

Таким чином, інформування користувачів здійснюється як електронними, так і з використанням традиційних джерел правової інформації. Бібліотека пропонує комплексні послуги у вигляді бібліографічної і аналітичної інформації, у вигляді документів.

Здійснюючи координаційну роботу, бібліотека заключила угоди про творчу співпрацю з різноманітними організаціями міста, зокрема з міською юстицією та кримінальною міліцією у справах неповнолітніх Центрально-Міського району.

До Дня Конституції був проведений огляд-калейдоскоп «Конституція України - фундамент держави і прав людини» для користувачів бібліотеки. Цей захід був організований і проведений спільно з відділом у справах сімї та молоді. На початку заходу присутніх ознайомили з історією прийняття Конституції України, з деякими правами та обовязками громадянина, з символами нашої держави та нашого народу. Вся ця інформація перемежовувалася з виконанням віршів та пісень молодих учасників заходу, вбраних в українські національні костюми.

До циклу заходів «Знати закон - бути захищеним» була оновлена виставка-рекомендація «Правовий простір молоді», яка є постійно діючою, тому що молодь намагається бути освіченою в межах правового кола

Велику зацікавленість у молоді викликають засідання правового ліцею «Феміда» з участю фахівців кримінальної міліції у справах неповнолітніх Центрально-Міського району, центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді, центру зайнятості, управління юстиції.

Перше засідання 2012 року відбулося у формі інтерактивно-інтелектуальної гри «Як я знаю закони України» для учнів І курсу гірничого ліцею. Під час заходу, за допомогою різноманітних видів гри (бліц-розминки, правознавча естафета, логічні ланцюжки, практичне право), присутні зміцнили свої знання з правознавства, одержали корисну інформацію і поради та ознайомилися з книжковою виставкою за темою заходу.

Друге засідання правового ліцею відбулося у вигляді діалогу «Молодь і закон: знання і відповідальність». Присутні, за допомогою вікторини, детальніше ознайомились з основним Законом України - Конституцією, її роллю в житті молоді та суспільства, дізналися, що таке право, обовязки та відповідальність, розглянули деякі життєві ситуації і прийняли рішення за допомогою одержаних знань, а також познайомилися з довідковими та періодичними матеріалами бібліотеки.

Тема дискусії «Все вправе знать о праве» була піднята на черговому засіданні правового ліцею. До уваги молоді була представлена інформація про права, свободи та обовязки людини і громадянина, а також про громадсько-правову відповідальність неповнолітніх. Вони познайомилися з деякими статтями Конституції України, ключовими поняттями та висказали свою точку зору і відповіли на питання «Які я маю права?». На закінчення заходу присутні познайомилися з книжковою виставкою «Правовий простір молоді».

Останнім засіданням правового ліцею була відверта розмова «Права дітей груп ризику в Україні», у якому прийняли участь фахівець Відділу у справах сім'ї і молоді макіївської міської ради Сидоров І. І., фахівець Центру соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді Перепонова Ю.В., Олексієва В.В., фахівець Кіровського ВКМСН Завалова Г. М.

Для студентів технікумів, вузів, учнів шкіл, ліцеїв та робітничої молоді надавалася індивідуальна інформація за темою «Подорож країною закону».

В період передвиборних кампаній на бібліотеку покладається гідна місія - правова просвіта населення, інформаційне забезпечення виборів і підвищення електоральної активності виборців. Бібліотека надає повну, достовірну і неупереджену інформацію, на основі якої виборець робить самостійний вибір. В цьому випадку завдання бібліотеки полягає в максимальному використанні інформаційного потенціалу бібліотечних фондів для освітлення ходу передвиборної кампанії, програм кандидатів і історії виборчого права.

Вирішуючи просвітницькі завдання, бібліотека краще за інших може вплинути на виборців за допомогою різноманітних форм:

-підвищення правової культури виборців з урахуванням диференційованого підходу до різних верств населення, формування активного і усвідомленого вибору в період виборчої кампанії;

-максимальне використання бібліотечних фондів для інформації виборців про хід передвиборної кампанії, програми кандидатів і історію виборчого права. У передвиборний період у бібліотеці були організовані книжкові виставки, присвячені питанням виборчого права: «Громадянином бути зобов'язаний» з представленням законодавчих актів про вибори і коментарів до них, видань, які освітлювали історію виборів, довідкова література правового змісту. На виставці було представлено 18 книг, пропрацювала виставка 3 місяці, кількість переглядів - 108.

Виставка «Зроби свій вибір» до виборів у Верховну Раду. На виставці були представлені теки передвиборних публікацій, інформаційні листки кандидатів, адреси виборчих дільниць і інші, періодично оновлювались матеріали. За період роботи виставки було виставлено 46 матеріалів, кількість переглядів 320.

Робота бібліотеки в період виборчих кампаній була спрямована на формування у різних верств населення, головним чином молоді, активної громадянської позиції.

Участь бібліотеки у 2012 році у рамках програми «Бібліоміст». дозволило розширити інформаційні можливості бібліотеки. Пошук правової інформації в мережі Інтернет став доступний нашим користувачам.

Бібліотека орієнтована на обслуговування тієї частини населення, для якої проблема доступу до актуальної правової інформації стоїть особливо гостро. До цієї категорії в першу чергу належать люди малозабезпечені, що стикаються в повсякденному житті із складними юридичними проблемами, що потребують рішення. Також за консультацією звертаються молоді користувачі (учні і студентська молодь). Багато хто з них отримав можливість набути перших навичок роботи з правовими базами даних, оперативно знайти для навчання потрібну правову інформацію.

Інформація про нову правову літературу, права і обов'язки громадян представлена на постійно діючій виставці-перегляді «Центр правової інформації», розрахованої на студентську молодь і старшокласників мікрорайону.

Міні-виставка «Права молодих» також була організована для молодих читачів бібліотеки. Її мета: інформування молодих людей про їх права і обов'язки основу виставки склали газетні публікації. Виставка працювала впродовж 2 місяців.

Для молодих виборців, що уперше голосують, працівниками бібліотеки був розроблений буклет-пам'ятка «Я - виборець», який знайомить юнацтво з основними правами виборця.

Одним із напрямків роботи бібліотеки ім. М.Ю. Лермонтова КЗК «ЦБС м. Макіївки», філії № 1 є надання допомоги з правової освіти населенню. Працівники бібліотеки ведуть свою діяльність з метою розяснення чинного законодавства, надання кожному користувачу можливості одержати необхідну інформацію з правових питань.

Серед користувачів бібліотеки, особливо студентів, учнів шкіл в останній час збільшився попит на літературу щодо правових питань.

Фонд правової літератури бібліотеки складає 358 примірників і містить науково-популярну, довідкову літературу.

До послуг користувачів періодичні видання, в яких вони мають змогу знайти матеріали з правових питань: «Макеевский рабочий», «Вечерняя Макеевка», «Урядовий курєр», «Жизнь», «Право України», «Відомості Верховної Ради», «Донеччина».

У бібліотеці постійно вивчається попит користувачів на юридичну літературу. З цією метою проводяться Дні попиту, Дні суцільного попиту, анкетування та опитування.

У 2012 році День суцільного попиту пройшов 25 квітня.

Щорічно вивчається склад, укомплектованість, використання бібліотечного фонду бібліотеки.

Однією з ефективних форм популяризації правових знань є тижні правової літератури. Тиждень правових знань - це комплекс заходів, що проводяться з метою широкої популяризації літератури з питань законодавства, здійснення диференційованої допомоги у підвищенні рівня правових знань користувачів.

У 2011 році тижні правових знань пройшли: з 11 по 17 квітня, з 10 по 16 жовтня, у 2012 році - з 9 по 15 квітня.

У бібліотеці ведеться картотека не задовільненого попиту. Після проведення тижнів, Днів суцільного попиту до відділу комплектування передаються картки на доукомплектування. Всього передано 23 примірника карток.

Фонд бібліотеки необхідно доукомплектувати літературою:

·Международное частное право

·Кодекс о недрах Украины

·Зелинский И.С. Криминология. Учебное пособие

·Основи правового захисту дітей-інвалідів

·Шелухин Л.М. Господарське процесуальне право

·Фролов Ю.Н. Економічні права та свободи людини і громадянина в Україні

·Пилипенко К.М. Юридична деонтологія

·Мычко И.И. Уголовное право Украины

·Новітнє земельне законодавство України

·Туликов. Віктимологія;

·Реалізація права дитини на сімейне виховання

·Сімейне право України. Підручник

·Литвак О.Н. Злочинність, її причини та профілактика

·Право інтелектуальної власності в Україні

·Даньшин І.М., Голина М.М. Кримінологія

·Підіпригора О.А. Римське право. Підручник

·Захист прав людини в Україні: теоретичні та практичні аспекти

Бібліотекою збираються матеріали з періодичних видань минулих років у тематичній інфотеці «Правовий всеобуч», що користується попитом. Для повного задоволення попиту на літературу юридичної тематики, користувачі бібліотеки мають змогу ознайомитися з матеріалами, які друкуються у періодичних виданнях за допомогою систематичної картотеки статей у розділі «Держава і право». Особливість роботи бібліотеки полягає в тому, що люди приходять у бібліотеку не лише за інформацією, але і за порадою, підтримкою, ділячись своїми бідами і проблемами. Виходячи з цього, бібліотека надає консультаційну допомогу пенсіонерам, інвалідам, надаючи фактографічну інформацію, індивідуальні консультації з питань пошуку інформації по цивільному праву. За період з січня по листопад 2012 року така допомога була надана 39 читачам.

Працівники бібліотеки ведуть картотеку складних довідок, яка дає можливість економити час при виконанні запитів користувачів. Для виконання запитів юридичної тематики використовуються книги, матеріали періодичних видань, тематичних добірок. В цілях чіткого визначення групи користувачів, організації цілеспрямованого інформування, а також диференційованого обслуговування було проведено опитування серед читачів. В результаті якого були визначені такі актуальні теми, як:

ü«Соціальний захист «дітей війни»;

ü«Пенсійне право: поняття, терміни. категорії»;

ü«Забезпечення конституційних прав людини».

Тому уся подальша робота планувалася з урахуванням запитів користувачів.

Попит користувачів з юридичних питань місцевого характеру бібліотека задовольняє за допомогою літератури, яка розміщена у куточку «Бібліотека і влада». Разом з книгами у ньому знаходяться тематичні добірки матеріалів з періодичних видань області, міста, рішення рай адміністрації. Знайомлять з новими матеріалами працівники бібліотеки за допомогою інформаційних днів, оглядів періодики, знайомства з краєзнавчою картотекою.

Щорічно працівники бібліотеки оформляють книжково-ілюстративні виставки юридичної тематики, огляди періодичних видань, тощо. Бібліотекарями впродовж року оформляються періодично оновлюванні і постійно діючі виставки правової літератури з питань цивільного законодавства(сім'я, жінки і діти, трудове право, пенсія, соціальні пільги і так далі)

«Цивільний процес в питаннях і відповідях» (житловий кодекс і права споживачів). Термін дії 2 місяці. Представлені 8 книг, переглянуто 32.

«Про державну підтримку малого підприємництва» (індивідуальне підприємництво, товариства з обмеженою відповідальністю і так далі). Термін дії 1 місяць. Представлені 18 книг, переглянуто 36.

"Державна підтримка і захист сім'ї". Термін дії 2 місяці. Представлені 12 книг, переглянуто 48.

"Пенсійна реформа: нове законодавство". Термін дії 3 місяці. Представлені 11 книг, переглянуто 66.

Серед проведених заходів: пізнавальна година «Законодавство країн ЄС», правовий експрес «Захищеність прав людини в правовій державі», День правознавця «Знай свої права», книжкова виставка «Закони моєї держави».

Відділом комплектування у 2012 році доукомплектовано розділ 67 «Держава і право» за матеріалами вивчення попиту користувачів. Бібліотека отримала:

ØГосподарський кодекс України

ØЖитло та комунальні послуги: законодавство, судова практика

ØЗверева О. Захист прав споживачів

ØГоловань І.В. Правова робота і захист прав підприємців

ØЗагальнообовязкове соціальне страхування

ØДмитренко І.А. Екологічне право України

ØГоломовий В.М. Митне регулювання

ØКівалов С.В. Основи правознавства України

ØИстория государства и права зарубежных стран

ØПравова база України з питань вїзду та виїзду громадян.

Серйозну роботу в цьому напрямі проводить клуб «Підліток: вік тривог і помилок» бібліотеки ім. Лермонтова.

При організації бібліотечного інформування, як правило, використовуються традиційні і ефективні форми бібліотечної роботи: відкриті перегляди, книжкові виставки і огляди, індивідуальні і групові консультації. Проведений три огляди по темах: «Нове в законодавстві», «Хто стане у владі?» січень - 7 чоловік; серпень - 7 чоловік; жовтень - 8 чоловік.

Бібліотека прийняла участь в програмі «Бібліомост», завдяки чому був відкритий у 2012 році центр вільного доступу до Інтернету, було обладнано 2 компютерних місця та відкрито зону WI-FI. Це в свою чергу збільшило можливості бібліотеки та розширило види послуг, які надаються користувачам.

Для порівняння мною також був вивчений досвід роботи бібліотеці сімейного читання ім. Василенко філія №19 КЗК «ЦБС м. Макіївки».

Організовано бібліотеку в 1991 році в Гірницькому районі м. Макіївки. В 1994 році їй було присвоєно імя І.Д. Василенка, дитячого письменника, який народився в селі Макіївка.

Бiблiотечний фонд бібліотеки налічує 16000 примірників. Він універсальний, відповідає інтересам і запитам всіх категорій користувачів. Бібліотека обслуговує 2450 читачів. Користувачі бібліотеки - це робітники, службовці, студенти, учні, пенсіонери, діти. Штат бібліотеки - 3 працівника.

Бібліотека ім. І.Д. Василенка є інформаційним, культурним, центром дозвілля Гірницького району м. Макіївки. Вона постійно прагне до зростання ролі бібліотеки в житті району, приймає участь в державних, галузевих, цільових, міських програмах та заходах. Забезпечуючи інформаційні та культурні потреби мешканців району, бібліотека співпрацює з Гірницькою рай адміністрацією, Радою ветеранів, Центром соціальних служб для сімї, дітей, молоді, службою у справах дітей, ЗОШ №20, 24, 62.

Одним з основних напрямків в роботі є правове виховання читачів, сприяння здоровому образу життя.

-16 років - вік внутрішньої нестійкості, чи як ще кажуть - перехідний вік. Підліток в цьому віці намагається все спробувати, пізнати і в залежності від характеру, сили волі і впливу друзів, набуває не завжди гарні звички. Саме в цей час в людині закладаються основні моральні якості. Підлітку в цьому віці потрібна психологічна підтримка, юридична, порада, підказка, попередження. Усе це можна отримати на заняттях підліткового лекторію «Скажи життю «ТАК!», створеного спільно з Центром соціальних служб сімї , молоді, дітей і служби у справах дітей Гірницького району.

Метою його протягом багатьох років були: профілактика і попередження негативних явищ в підлітковому середовищі, сприяння вихованню здорової, гармонійно розвиненої особи. Зайняття проходять у формі уроків спілкування, зустрічей з медичними працівниками, психологами, службою у справах неповнолітніх, Центром соціальних служб для сім'ї, дітей.

Теми занять проходили різноманітні: «Посієш вчинок - пожнеш долю», «Привіт! Я конфлікт», «Скажи життю так», «Мета життя... Чого ти хочеш?», «Маленькій людині - великі права».

При проведенні заняття використовуються тести, тренінги, плакати, буклети, вірші, книги.

На заняттях лекторію діти дізнаються як спілкуватися з оточуючими, як жити без наркотиків, хто вони в цьому світі, дізнаються про правила гарного тону, моральні норми поводження. Теми занять: «Я і моє оточення», «Як уникнути конфлікту», «Бережи честь з молоду», «Заохочення і покарання: хочу, можна, не можна, потрібно», «мета життя - Чого ти хочеш?», «Привіт! Я конфлікт», «Скажи життю «ТАК»!», «Ти гідно мусиш жити» та ін.

Бібліотека в постійному пошуку нових форм і методів роботи с підростаючим поколінням. З метою профілактики та попередження правопорушень та інших негативних явищ серед дітей і підлітків, а також сприяння поширенню правової культури та освіченості читачів в бібліотеці розроблена програма «Не забудь: повинні ми бути справжніми людьми».

В підготовці і проведенні засідань бібліотеці допомагають: директор Гірницького ЦСССДМ Довбаючі М.В., провідний фахівець ЦСССДМ Ткаченко Н.П., фахівець служби у справах неповнолітніх Гірницького району Гіоргобіані Н.Ю.

В останні роки лекторій змінив свою направленість. Основною його задачею є сьогодні - сприяння гармонічному розвитку особистості підлітка та здоровий спосіб життя, але одне з занять лекторію присвячується правовій тематиці.

Однією з провідних бібліотек м. Донецька, яка вважає пріоритетним напрямком своєї роботи сприяння формуванню правової свідомості населення, є філія № 18.

Бібліотечний фонд філії налічує 21393 примірники (книги, брошури, періодичні видання), із юридичної літератури близько 1000 екземплярів. В бібліотеці ведуться алфавітний та систематичний каталоги, систематична картотека газетно-журнальних статей, краєзнавча картотека, картотека журналу «Дивослово», картотека «Законодавство України». До послуг користувачів абонемент, читальний зал, юнацький відділ.

Бібліотека налагодила тісне співробітництво з:

·Пролетарським районним управлінням юстиції м. Донецька.

·комітетом у справах сімї і молоді Пролетарської районної ради м. Донецька.

·Міським центром соціальних служб для сімї, дітей та молоді (МЦСССДМ).

·районною службою у справах неповнолітніх.

Планування право освітніх та право виховних заходів здійснюється в річному плані у розділі «Соціокультурна діяльність. Творчі акції бібліотек».

Один із основних напрямків роботи бібліотеки - підвищення рівня правової культури населення, формування соціально зрілої особистості, її правової свідомості, громадської та моральної позицій.

Систематично, раз на півріччя, фонд бібліотеки поповнюється новими документами, щомісячно забезпечується примірниками методичних рекомендаційних посібників, розроблених Міністерством юстиції України, обласним та районним управліннями юстиції, новими законодавчими документами у друкованому та електронному вигляді.

До послуг користувачів в читальному залі оформлений методично-правовий куточок. Тут постійно діє виставка-орієнтир «Закон для тебе», де можна ознайомитися з методичними розробками органів юстиції з розясненнями вимог чинного законодавства України, добіркою правової літератури за тематикою питань, переглянути конволют статей-розяснень «Законодавство про право», «Спадкування», «Сімейне право».

У бібліотеці є стенд «Юрист консультує», де постійно розміщують оформлені у письмовій формі відповіді спеціалістів районного управління юстиції на конкретні запитання користувачів. Матеріали на стенді щомісяця поновлюються. В роботі бібліотека, крім книг та періодичних видань, використовує повнотекстову базу даних - «Інформаційна правова система Інфодиск: Законодавство України», які представляє Пролетарське управління юстиції. Це забезпечує оперативне та повне задоволення запитів користувачів з даної тематики.

Правоосвітня та правовиховна робота організовувалася на виконання Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18.10.2001 № 992/2001, на підставі якої в районі розроблена програма правової освіти населення на відповідні періоди. Так, 18.01.2011 року рішенням сесії Пролетарської районної ради № 6/12 затверджено Програму правової освіти населення на 2011-2015 роки, якою визначено мету, завдання шляхи та напрями реалізації право освітньої діяльності в районі.

Створення та впровадження соціально-правових проектів:

·протягом 2012 року «Протидія закону та суспільства наркоманії»;

·протягом 2013 року «Реалізація права на освіту в Україні» ;

·протягом 2014 року «Реалізація права на працю в Україні»;

·протягом 2015 року «Права та обовязки дітей і батьків в родині».

Правовиховна діяльність бібліотеки базувалася на диференційованому підході, комплексності популяризації правової літератури та різноманітності її форм, виваженому поєднанні індивідуальної роботи, наочної популяризації книг та ідей, творчих акцій правової тематики, а також передбачала обовязкову координацію з іншими зацікавленими установами, закладами, громадськими організаціями, перш за все - правоохоронними.

Фахівцями бібліотеки використовувалися, як пасивні так і інтерактивні методи правової освіти. Відповідно до плану роботи, бібліотека підготувала та провела:

vБібліографічний огляд «Тим, хто вивчає право, нові надходження»

vКнижково-ілюстративна виставка «Конституція України: від Пилипа Орлика до сучасності»

vБрейн-ринг «Юні знавці закону та права»

vПравовий калейдоскоп «На що я маю право»

Для учнів 10 класів шкіл № 125, 126, 140, 144, 150 (для кожної школи заздалегідь був визначений день: 15, 16, 17 березня 2011 р.) був проведений кіноурок «Торгівля людьми в світі і в Україні».

Після перегляду на поставлені запитання «як уникнути тенет работоргівлі» відповідали досвідчені спеціалісти: ДМЦСССДМ Пащенко О.М., управління юстиції Титарева В.К. давали поради молоді. Наприкінці всі присутні отримали буклети, памятки, брошури з корисною інформацією і порадами, як не стати жертвами злочинів, повязаних з торгівлею людьми. Всього масові заходи цього циклу відвідали 72 учня.

Наряду із запланованими заходами були проведені і не заплановані. Прикладом може служити загальноміський семінар. На прохання заступника голови Пролетарської районної в м. Донецьку ради Рязанцевої О.А. бібліотека прийняла активну участь в семінарі з виконання Закону України «Про попередження насильства в сімї», який відбувся 1 березня 2011 р. в стінах актового залу райради. Доповідачі семінару начальник Пролетарського районного управління юстиції Павлова О.В., заступник голови Пролетарської районної в м. Донецьку ради Рязанцева О.А., старший уповноважений відділу кримінальної міліції Пролетарського РВ ДМУ УМВС України Павлюк І.М., адміністратор благодійного фонду «Бертина», керівник «Клиники дружественной к молодежи» Бабенко-Сорокопуд І.В. розповідали, який вклад внесла організація чи установа у подоланні насильства в сімї та його наслідків.

Безпосередньо участь в семінарі приймала завідуюча бібліотеки. До цього заходу були розроблені книжково-ілюстративні виставки літератури «Дитинство в Україні: права, гарантії, захист» та «Моя сімя, моя родина в житті і долі України». Основу цих виставок складали нові книги, останнього надходження літератури до бібліотеки. Особлива увага приділялася розділам про зіркових усиновителів та вихованню дітей в прийомних сімях.

3 березня 2012 р. в читальному залі пройшов круглий стіл «Дієздатність дітей, позбавлених батьківського піклування». На цю зустріч були запрошені учні 1 курсу Донецького вищого ліцею будівельних технологій (ТУ №21). Мета цього заходу - обговорювання питань соціального захисту дітей, позбавлених батьківського піклування.

Бібліотека запросила на засідання круглого столу начальника служби по справах дітей, начальника Пролетарського управління юстиції, головного фахівця ДМЦСССДМ, головного фахівця ДМ центру зайнятості, головного фахівця управління труда та соціального захисту населення, які надавали консультації, поради, відповідали на запитання дітей.

Коло питань, розглянутих на семінарі було різноманітним, починаючи з прав дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальних виплат на них, закріплення житла за дітьми - сиротами, перше та подальше працевлаштування тощо.

З учнями була проведена вікторина «Казки з точки зору права», яка була адаптована для дітей молодшого шкільного віку.

В читальному залі бібліотеки 6 жовтня 2011р., на передодні професійного свята Дня юриста, пройшла зустріч - діалог під назвою «С Законом на ВИ», в рамках тижня правових знань. На зустрічі були присутні 30 учнів 11 класів ОШ №124, 125,126, які в подальшому житті бажають обрати юриспруденцію.

Всі присутні одержали інформацію і буклети про Донецький економіко-правовий кооперативний технікум ім. Балліна, студенти якого одержують професію за фахом «Правознавство».

Незапланованим заходом стала медіа вікторина «Сказка ложь, да в ней намек, добрим молодцам урок!», яка пройшла в 2-Б класі ЗОШ №125, 5 жовтня, в рамках тижня правових знань. Медіа вікторина - це нова інноваційна форма роботи бібліотеки. Діти з радістю відповідали на запитання вікторини, які експонувалися на екрані.

Вікторина була побудована таким чином, що в підтвердження правильних відповідей, діти повинні були прочитати на екрані цитату, уривок із казки.

Нові юридичні терміни такі, як «викрадення», «шахрайство» коментувала головний фахівець управління юстиції.

Вікторина була зроблена в програмі Power Point і на погляд всіх дорослих присутніх учасників, експеримент був вдалим настільки, що на прохання директора школи №125 протягом 6, 7, 8 грудня бібліотека із головним фахівцем Пролетарського районного управління юстиції проводили вікторину і в 2-А, 2-В та 3-х класах цього ж навчального закладу.

Всього в рамках центру було проведено 11 масових заходів, на яких були 284 присутніх. Протягом року організовані 6 різноманітних виставок літератури правової тематики.

Система правоосвітньої та правовиховної роботи, яка склалась у бібліотеці, дає змогу зробити висновок, що уся ця робота знаходиться на високому рівні і сприяє розширенню правових знань населення міста, формує вміння застосовувати правові знання в повсякденному житті.

Протягом 2011 року в рамках Програми правової освіти населення на 2011-2015 роки серед загальноосвітніх шкіл і профільних ліцеїв проходив конкурс соціально-правових проектів за темою «Скажи «ні» пияцтву та тютюнопалінню», а підведення підсумків у лютому 2012 року.

Це нова форма роботи, освітні заходи розробили проект за темою, наданою МКРМ, і протягом року проводили серед своїх учнів ряд заходів за темою, створили звіти-презентації і відправили в МКРМ, яка дуже ретельно переглядала всі надані проекти.

21 лютого у читальному залі бібліотеки начальник Пролетарського районного управління юстиції, як голова МКРМ, підвела підсумки першого соціально-правового проекту «Скажи «ні» пияцтву та тютюнопалінню» та нагородила переможців (ТУ №115).

Вже традиційно стало щорічне проведення в березні місячника права в бібліотеці. Однією з надзвичайно актуальних правових тем на сьогодні є тема торгівлі людьми, сучасного рабства, нелегальної міграції, тому бібліотека за допомогою Пролетарського управління юстиції та Донецького міського центру соціальних служб для сімей, дітей та молоді 20 та 22 березня 2012 р. провела кіно уроки під назвою «Небезпечна гра: не стань живим товаром».

В бібліотеку були запрошені випускники профільних ліцеїв № 115, 124, щоб ознайомити учнів з різними формами сучасного рабства, застерегти юнаків та дівчат від небезпечних ілюзій розбагатіти на закордонних заробітках.

Запланованим заходом була медіа вікторина «Сказка ложь, да в ней намек, добрим молодцам урок!», яка пройшла 27 березня 2012 р. в 3-В та 4-А класах ЗОШ №150. Цей захід пройшов в рамках місячника правових знань. Метою цієї вікторини було навчати дітей знань про свої обовязки через казку, виховувати повагу до товаришів та дорослих, вчити аналізувати вчинки казкових героїв, побачити в казці порушення права. Діти з радістю відгадували загадки, відповідали на запитання вікторини, які експонувалися на екрані.

На прохання директора дитячого садка №395 завідуюча бібліотекою Лашкевич О.С. із головним фахівцем Пролетарського районного управління юстиції провели вікторину в 7,8,9 (старших) групах закладу.

травня 2012 р. в приміщенні пришкільного табору ЗОШ №133 та 1 червня на абонементі бібліотеки для дітей ЗОШ №140 працівники філіалу провели медіавікторину «Твои права и сказочная страна», яка присвячена була дню захисту дитини. Фахівець управління юстиції Титарева В.К. розповіла про Конвенцію з прав дитини, цей особливий документ, який є угодою між країнами. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Конвенція ООН про права дитини була ратифікована 191 країною світу і набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства. Подорож за статтями Конвенції завідуюча бібліотекою Лашкевич О.С. провела за допомогою казок та літературних героїв, права яких були порушені.

Медіа вікторина, сама по собі дуже цікава форма роботі, але працівниками бібліотеки цікаво було подивитись, як діти аналізують вчинки героїв, а не тільки відповідають на поставлені запитання. Для цього, після вікторини, на екрані демонструвався мультфільм-казка. Учні повинні були уважно переглянути і, як юні фахівці-правознавці, знайти у героїв мультиків погані вчинки, кримінал, порушення прав тощо.

, 9 жовтня 2012 р., в тиждень правових знань, присвяченого дню юриста, на запрошення бібліотеки прийшли учні 3 класів ЗОШ№ 144 та 4-а ЗОШ№124.

Медіа вікторина «Права літературних героїв» таку назву мав захід, який провела завідуюча бібліотекою. В цій вікторині були поставлені питання до казок Ш. Перро, Г.Андерсена, К.Чуковського та багато інших відомих казкарів. Коментувала відповіді дітей, знайомила їх з новими юридичними термінами фахівець управління юстиції.

5 грудня завідуюча бібліотекою була запрошена на засідання центру педагогічного консалтингу. Тема засідання «Організація правової освіти вихованців дошкільних закладів».. І як приклад проведення правосвітньої та правовиховної роботи серед дітей та їх батьків була продемонстрована медіавікторина «Сказка-ложь, да в ней намек, добрым молодцам -урок!». На наступний рік бібліотека вже отримала декілька заявок на проведення цього заходу.

Напередодні парламентських виборів, 12 жовтня 2012 р., в стінах бібліотеки зібралася шкільна еліта району, районна рада старшокласників «Лідер». Бібліотека запросила на цю зустріч начальника Пролетарського районного управлення юстиції, який на прикладах, розповів майбутнім виборцям про нововведення цьогорічних виборів.

Цей захід був незапланованим, але дуже цікавим та корисним.

Щомісяця оновлювався матеріал інформаційно-правової виставки «На всі випадки життя: правові поради від А до Я».

Всього в рамках центру було проведено 18 масових заходів, на яких були 434 присутніх. Протягом року організовані 6 різноманітних виставок літератури правової тематики.

Підсумовуючи досвід діяльності бібліотек Донеччини, який було розглянуто вище, хотілось зазначити, що, як і раніш, найбільш дієвою залишається така комплексна форма роботи бібліотек з населенням (зокрема з юнацтвом), як клубні обєднання. Вона містить: проведення багатьох різноманітних видів заходів; використання наочної пропаганди - виставок, листівок, плакатів та ін.; усні форми роботи - бесід, оглядів, диспутів, консультацій й тощо; використання друкованої продукції - інформаційних листків, бюлетенів нових надходжень, тематичних списків, індивідуальних і групових планів читання й тощо. Звичайно, в роботі з формування правової свідомості у дітей, використовуються ігрові форми роботи (вікторини, брейн-ринги) з використанням сюжетів казок, віршів, літературних творів, словом того, що найбільш цікавить дитину

Створення компютерних місць в бібліотеках значно доповнила цей перелік, дозволила більш адресне та в найкоротші терміни надавати потрібну користувачам інформацію, що так важливо саме в наш час.

Інформатизація дозволила впровадити у життя створення мережі центрів правової інформації, що відповідає вимогам сучасності.

2.3 Сучасний досвід організації Центрів Правового інформування у бібліотеках Росії

Завдання побудови інформаційного суспільства, де буде здоланий розрив між «інформаційне бідними» і «інформаційне багатими» країнами, а кожному громадянинові буде гарантований вільний доступ до скарбів світової культури, є головною в Програмі ЮНЕСКО «Інформація для усіх».

Вочевидь, що однією з важливіших задач правової реформи є вирішення проблеми доступу громадян до правової інформації, в тому числі на рівні місцевого самоврядування.

В наступний час в Росії складається відповідна система. Важливим імпульсом до її створення послугувала «Концепція правової інформатизації Росії», яка визначила головних виконавців - Федеральне агентство урядового звязку і інформації (ФАУЗІ) і Науково-технічний центр «Система». Пізніше, в результаті співпраці Мінкультури Росії, ФАУЗІ і Російського фонду правових реформ (РФПР), було прийнято рішення про використання в якості опорної бази для формування мережі центрів правової інформації бібліотечної системи.

Це рішення дозволило залучити потенціал і ресурси, врахувати багатолітній досвід роботи бібліотек різного рівня з населенням.

У 1998 р. була прийнята міжвідомча програма «Створення загальноросійської мережі публічних центрів правової інформації на базі загальнодоступних бібліотек.

У реалізації програми приймали участь Міністерство освіти РФ, адміністрації субєктів Російської Федерації, інші державні та неурядові організації (Агентство з розповсюдження юридичної і правозахисної літератури, Інститут муніципального правового захисту, Молодіжний союз юристів, Національний інститут преси та ін.)

Велику допомогу надали виробники інформаційно-правових систем (Гарант-Сервіс, Кодекс, Консультант Плюс та ін.), видавництво «Статут», «Юрайт» та ін. Інформаційну підтримку надали центральні і регіональні засоби масової інформації.

Засадничими документами реалізації цієї програми стали «Угода про порядок взаємодії Мінкультури Росії і РФРП в області правового виховання населення Російської Федерації, якими був визначений механізм створення мережі публічних центрів правової інформації (ПЦПІ) на базі загальнодоступних бібліотек.

В процесі формування громадянського суспільства і правової держави бібліотеки, за допомогою забезпечення вільного доступу до правової інформації для усього населення Росії, грають значну роль, реалізовуючи Програму формування загальноросійської мережі публічних центрів правової інформації на базі загальнодоступних бібліотек. Програма і її результати представлена на сайті #"justify">Сайт містить офіційні дані: документи програми ЮНЕСКО «Інформація для усіх», довідник ПЦПІ, правові центри в документах, цифрах, фактах, особах; новини і анонси подій, прес-релізи, календарі заходів, публікації по актуальних проблемах. Матеріали сайту інформативні і актуальні: анотовані переліки офіційних документів, найбільш авторитетні періодичні видання і електронні видання правового характеру на компакт-диск дисках, путівник по правових ресурсах Інтернет, інформація про виробників довідкових правових систем, видавців, інформаційні агентства, об'єднання юристів і громадські організації. Усе це, в комплексі, допомагає регіональним центрам правової інформації орієнтуватися в правовому просторі, підвищувати кваліфікацію і надавати конкретну допомогу користувачам. Фахівцям правових центрів, хто знаходиться в обмеженому доступі, є можливість скористатися «Гарячою лінією» і ставити питання. Матеріали розділу «Підвищуємо кваліфікацію» можна використати при проведенні навчання співробітників і читачів. У розділі «Електронні повчальні системи» представлені електронні навчальні посібники, методики, практикум по освоєнню інформаційно-правової системи «Кодекс». У підрозділі «Що повинен знати фахівець ПЦПІ» містяться кваліфікаційні вимоги до персоналу ПЦПІ, бібліографія рекомендованих учбових матеріалів.

У розділі «ПЦПІ в допомогу громадянам» можна отримати практичну пораду кваліфікованих експертів по широкому колу питань, а в розділі «Практичні поради на кожен день» можна знайти юридичні поради експертів з рішення щоденних проблем, з якими стикається безліч людей. У підрозділі «Актуальна тема» підбірка статей і коментарів по вибраній адміністраторами порталу темі правового характеру. У розділі «Правова підтримка діяльності бібліотек» демоверсії спеціалізованих довідкових систем «КОДЕКС» : «Експерт Бібліотека» і «Помічник бухгалтера для бюджетних організацій».

На сайті є можливість самим зареєструватися, а тим, у кого сталися зміни, відкоригувати дані в електронній формі за адресою #"justify">Нині в країні на базі бібліотек Міністерства культури і масових комунікацій РФ, а також на базі бібліотек інших відомств функціонує більше 2000 публічних центрів правової інформації (ПЦПІ). У них забезпечений доступ до електронних правових ресурсів, сформовані фонди офіційних документів федерального і регіонального законодавства, муніципальні акти, норми міжнародного права і інша інформація правового характеру. Організація і розвиток ПЦПІ у бібліотеках фактично стали справжнім проривом в процесі правової просвіти громадян Росії.

Як приклад, для розгляду мною була взята діяльність ПЦПІ Ростовської області РФ.

У Ростовській області з моменту відкриття в Донській державній публічній бібліотеці (ДГПБ) ПЦПІ накопичений певний досвід роботи в цьому напрямі. На сьогодні в області успішно діє 22 правових інформаційних центру. Це непогано оснащені інформаційні структури, що здобули популярність, з джерелами інформації в традиційному і електронному видах, з широким використанням ресурсів Інтернет. Завдяки Програмі некомерційного розвитку бібліотек загальноросійської мережі поширення правової інформації, ТОВ "Регіональний інформаційний центр", колишній ІНФОЦЕНТР КОМПАСС, встановив і обслуговує програму "Консультант Плюс" в 43-х бібліотеках. 19 бібліотек мають "Ростовський регіональний випуск". У 30-ти бібліотеках пройшли повчальні семінари " Консультант Плюс". Бібліотеки запрошують зацікавлені організації і навчаються самі. Електронно-правову систему "Гарант" використовують в містах Гуково, Волгодонську, Новочеркаську, Каменське, НТЦ "Система" в Батайську, "Кодекс" в районі Волгодонська і місті Волгодонську.

З розвитком Правових центрів бібліотеки придбали нову якість життя: інформаційно-правові бази даних, оперативний доступ і активне застосування ресурсів Інтернет зробили бібліотечний простір якісно новим і інформаційне привабливим. Обслуговування користувачів ведеться в онлайновому середовищі. Багато в чому, завдяки відкриттю центрів, відбувається переосмислення і підтвердження нової ролі бібліотек в житті місцевого співтовариства. У країні йдуть великомасштабні правові реформи: місцевого самоврядування, освіти, охорони здоров'я, пенсійна, житлово-комунального господарства і інші, тому правова інформація у бібліотеках по затребуваності перебуває на першому місці.

ПЦПІ, які діють в області, різні по мірі оснащення технічними засобами, рівню діяльності, методам роботи, у кожного з них свої помилки і досягнення. Але, поза сумнівом, що вони корисні населенню і їх досвід цікавий бібліотекам. Життя не коштує на місці, нестримно розвивається країна і суспільство, в області почала працювати Програма розвитку бібліотечно-інформаційних центрів на базі загальнодоступних бібліотек Ростовської області (2004-2012 рр.). За підсумками 2009 року їх вже близько 60-ти.

У бібліотек «точок зростання» з'явилася можливість онлайнового доступу до ресурсів ЦБ, ДГПБ, багатьом іншим видаленим користувачам. Все частіше конкретне джерело інформації бібліотеки стали отримувати, використовуючи службу електронної доставки документів. За допомогою електронної доставки документів центральні бібліотеки отримали цього року 47 бібліографічних списків правової тематики, бібліографічний покажчик «Служу Вітчизні» і довідкове видання для інвалідів «Адреси допомоги». У активному електронному діалозі правовий центр ДГПБ і місто Червоний Сулин: 95 документів із СПС «Гарант» було відправлено по запитах користувачів в цю бібліотеку. Кількість виконаних тематичних довідок по праву для області за 2009 рік склало 286.

Правові центри активно працюють з місцевою владою, молоддю, виборцями і виборчими комісіями. ПЦПІ є доступним інформаційним середовищем для населення своїх територій з питань правової культури, політичних і виборчих технологій, виборчого права, політики місцевої влади. Досвіду роботи бібліотек Ростовської області по правовій просвіті виборців присвячена збірка 2009 р., видана Виборчою комісією Ростовської області. У нім широко представлені досвід бібліотек по правовій просвіті виборців, в додатку представлені програми підвищення правової культури молоді, матеріали оглядів-конкурсів фестивалів молодого виборця, сценарії масових заходів. Ця збірка має широку читацьку аудиторію, він цікавий бібліотечній громадськості, педагогам, працівникам виборчих комісій, громадським рухам і представникам влади.

У кінці 2008 року в правовому центрі ДГПБ був проведений інтерактивний правовий марафон «Інформаційні ресурси майбутніх виборців». Серед організаторів - фахівці Міністерства освіти Ростовської області, співробітники Виборчої комісії, співробітники ПЦПІ, серед учасників - учні і викладачі ростовських шкіл. У інтерактивному режимі учасники марафону спілкувалися зі своїми однолітками з середньої школи с. Світанок Аксайського району, познайомилися з перспективами розвитку правових центрів, освоїли комп'ютерну гру «Світ демократії : подорож в часі», їх увазі була представлена виставка «Правова культура молоді».

Спільно з ПЦПІ ВГБИЛ і Інститутом «Толерантності» в жовтні 2008 р. був проведений міжнародний семінар «Право і інформація в контексті виборів». У нім брали участь Виборчком Ростовської області, представники адміністрації, владних структур, юридичних організацій, партій і громадських рухів. Підсумки семінару отримали високу оцінку у учасників, а також столичних і іноземних експертів.

З 2005 р. в Ростовській філії Російської академії правосуддя почав діяти перший в Росії Центр ювенальної юстиції, з яким кожний рік планується низка спільних заходів.

Освоєння нових технологій і ресурсів вимагає високої кваліфікації персоналу. Впродовж 2009 р. після спеціального навчання в Регіональному інформаційному центрі (РИЦ 118) компанії «Консультант Плюс» 290 бібліотечних працівників отримали сертифікати. З 2009 року ПЦПІ ДГПБ провів з муніципальними бібліотеками 7 повчальних семінарів, у тому числі 2 виїзних, по роботі з офіційною інформацією і по правовій просвіті, із залученням науковців і викладачів юридичних дисциплін вищих навчальних закладів міста, представників «Консультант Плюс», «Гаранта», НТЦ «Система», «Кодексу». З 2010 року в ДГПБ проводяться в два потоки щорічні курси-тренінги, присвячені усім аспектам інформаційного обслуговування, в 2010 році пройшли навчання 33 людини з одинадцяти ЦБС і в 2011 році 18 чоловік з п'яти ЦБС, в червні 2012 року 35 чоловік з десяти ЦБС.

квітня 2011 р. у ДГПБ пройшов семінар-практикум для бібліографів "Бібліотечно-інформаційні центри - стратегія ефективної діяльності". У повістці семінару стояли питання: Бібліотека в інформаційному середовищі муніципальної освіти (цілі, завдання, взаємодія в інформаційному середовищі, ресурси, послуги, користувачі); Використання ресурсів ДГПБ в допомогу бібліотечно-інформаційним центрам; Формування і використання мережевих ресурсів в умовах бібліотечно-інформаційних центрів; Організація віртуального довідково-бібліографічного обслуговування; і інші. У роботі взяли участь 53 фахівці з 29 сільських районів і 14-ти міст. Після семінару аналізувалися відповіді учасників на питання анкети, які дозволяють зробити наступні висновки :

Практично усі БІЦи співпрацюють з місцевими органами влади, іншими бібліотеками, ЗМІ, багато з громадськими організаціями ветеранів, інвалідів, молодіжними, екологічними, центрами дозвілля, жінрадою, музеями, центрами зайнятості, творчими людьми і ін.

В усіх ЦБ встановлена програма Консультант Плюс, в 19-ти додатково Консультант Плюс Регіон. Каталоги Консультант Плюс копіюються в усіх БІЦ Аксайського району, м. Шахти, м. Таганрогу, м. Новочеркаську та ін. бібліотеках.

Окремо хотілось зупинитися на досвіді співпраці ТОВ "Регіональний інформаційний центр" (РІЦ 118) Консультант Плюс і бібліотек Ростовської області.

У наш час немає нічого важливішого і дорожчого за інформацію. Бути в курсі правової ситуації в країні необхідно не лише бізнесменам і політикам, але і пересічним громадянам. Кожен з нас рано чи пізно стикається з необхідністю взаємодії з владними структурами, оформлення різного роду документів. Як правило, це зв'язано з множиною труднощів: довгим стоянням в чергах, неодноразовим заповненням однієї і тієї ж форми документу («форма втратила силу, змінився порядок її заповнення і так далі і т. п».). Зневірившись пробити бюрократичну перешкоду, людина звертається в різні консультаційні структури, витрачає час і чималі суми грошей.

Добре розуміючи сьогоднішні труднощі, фахівці компанії «Консультант Плюс» розробили унікальну довідково-правову систему з однойменною назвою, яка давно зайняла міцне місце в інформаційному просторі Росії і завоювала визнання у російських бібліотек. Більше 10 років тому на російському ринку з'явився програмний продукт, здатний скласти конкуренцію і навіть перевершити зарубіжні аналоги. Усупереч думці, що великі корпорації прагнуть лише до збагачення, компанія «Консультант Плюс» спільно з Міністерством культури РФ вже давно здійснює масштабний некомерційний проект.

Цей проект ставить метою через Публічні центри правової інформації у бібліотеках забезпечення доступу до своєчасної, актуальної офіційної інформації кожному російському громадянинові незалежно від місця його проживання і рівня технічної оснащеності і підвищення правової культури населення. Для цього в усіх центральних, міських і районних бібліотеках країни безкоштовно встановлюються і супроводжуються визначені в договорі інформаційні банки системи «Консультант Плюс». Тепер будь-яка людина, навіть не знайомий з комп'ютерними технологіями, має можливість отримати правову інформацію, що цікавить його, за допомогою співробітника бібліотеки.

У Ростовській області з 2002 року з бібліотеками в цьому напрямі ефективно співпрацює ТОВ «Регіональний інформаційний центр» (РІЦ 118), колишній ІНФОЦЕНТР КОМПАСС. Співробітники центру планомірно проводять навчання фахівців бібліотек - тих, хто у своїх районах забезпечує доступ населення до систем «Консультант Плюс». За останні два роки на безвідплатній основі пройшли навчання 358 бібліотекарів з м. Ростова-на-Дону і районів області(в основному навчання проходить в самих бібліотеках). Співробітники регіонального інформаційного центру також забезпечують своєчасне безкоштовне технічне оновлення версій програми «Консультант Плюс» і актуалізацію баз даних.

Особливо цікавими є досвід роботи ПЦПІ ім. Плеханова, а також досвід співробітництва ЦПІ м. Червоний Сулин з Донською державною публічною бібліотекою (ДДПБ).

Центр правової інформації був відкритий на базі бібліотеки ім. Плеханова в 2003 році, до цього бібліотека вже впродовж 10 років працювала в умовах правової спеціалізації. На сьогодні фонд правової літератури складає більше 10 000 екз., за роки роботи сформований і добре зарекомендував себе великий довідковий апарат (понад 50 000 бібліографічних записів в предметній картотеці). З 2003 р. була встановлена довідково-правова система «Гарант Максимум», забезпечений доступ в Інтернет. Перший комп'ютер у бібліотеці з'явився в 2002 році. Зараз організовано два автоматизованих робітників місця. Фонд CD-дисків правової тематики налічує 77 одиниць, це: «Ваш адвокат», «Інтелектуальне право», «Судова і арбітражна практика», «Зразки документів для громадян», «Банкрутство», а також CD-диски по історії права про діяльність А.Коні, В.Татіщєва, Н.Таганцева та ін.

Правові документи користувач може отримати у будь-якому зручному для нього виді: на електронному носії, в друкованому виданні, у вигляді ксерокопій або роздруку на принтері.

Ресурси, що часто змінюються, Інтернет представлені в тривалому довідковому виданні «Інтернет - компас: правова інформація в Інтернеті» (офіційні сайти державних органів влади і місцевого самоврядування, сайти періодичних видань по праву, міжнародних і російських правозахисних організацій і так далі).

Виділений фонд довідкової, учбової і популярної літератури по праву в довідково-інформаційному секторі, він налічує близько 1000 екз. Високий показник оборотності - 3,9 і читаності - 28,7 говорить, що фонд ПЦПІ оптимально сформований і активно використовується.

Аналіз складу користувачів виявив наступні категорії користувачів :

.Державні і муніципальні службовці

.Юристи - фахівці

.Економісти, фахівці податкової служби

.Студенти:

.Учні середніх спеціальних учбових закладів:

.Учні середніх шкіл, гімназій, ліцеїв.

.Соціальні працівники, фахівці органів соціального захисту населення, пенсійного фонду і фонду соціального страхування

.Окремі категорії користувачів, що мають потребу в отриманні соціально значимої правової інформації :

* інваліди

* пенсіонери

* ветерани війни і праці

* військовослужбовці

* учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

* малозабезпечені громадяни

* безробітні

Для кожної групи були визначені кольорові сігли. Ці позначення на читацьких формулярах допомагають бібліотекареві мати уявлення про приналежність користувача до тієї або іншої групи (школяр, студент, юрист-фахівець, пенсіонер та ін.) і вести диференційоване обслуговування з урахуванням міри його підготовки до сприйняття правової інформації. Навіть усередині кожної групи є істотні відмінності в рівні правової грамотності. Одному читачеві необхідно запропонувати спочатку просту для розуміння літературу (консультації, матеріали у формі «Питання-відповідь»), а іншому розгорнуті коментарі, аналітичні матеріали, першоджерела. Індивідуальний підхід виправдовує себе, оскільки кожен користувач отримує зрозумілу для нього інформацію. Поступово читачі, що спочатку недостатньо добре орієнтуються в правових документах, починають звертатися до серйозніших правових джерел. При цьому у них підвищується правова культура, запити стають чітко сформульованими, що дозволяє вести якісніше і швидше їх обслуговування.

На основі вивчення читацьких інтересів ведеться підбір літератури для різних категорій користувачів з урахуванням наступних цільових установок:

·в допомогу навчанню або науковій роботі;

·в допомогу практичній роботі;

·в рішенні важких життєво-важливих ситуацій (порушення прав, звернення в судові органи та ін.);

·в цілях самоосвіти.

Для забезпечення діяльності ПЦПІ була розроблена програма «Бібліотека-центр правового інформування, просвіти і виховання правової культури громадян». Орієнтуючись на завдання, позначені програмою, в ПЦПІ виконана велика робота по організації фонду і довідково-пошукового апарату до правових ресурсів, створення вільного доступу до них, впровадження нових комп'ютерних технологій, організації власних баз даних, апробації інноваційних форм і методів інформаційної діяльності. Також у рамках цієї програми були реалізовані наступні напрями просвітницької діяльності :

ØВиховання правової культури, подолання правового нігілізму;

ØЦивільне виховання, формування громадянської позиції;

ØПідвищення правової культури виборців;

ØЗахист прав і свобод людини і громадянина;

ØПитання розвитку місцевого самоврядування.

Головними стали такі напрями як «Захист прав і свобод людини і громадянина» і «Підвищення правової культури виборців».

З 2004 року в ПЦПІ ім. Плеханова створюються власні електронні бази даних : БД «Права людини» (по матеріалах з періодичного друку); БД «Wirt» - описи CD-дисків; електронний каталог «Право», куди включена нова правова література з анотаціями.

Розуміючи важливу роль бібліотеки в забезпеченні оперативного доступу користувачів до нових ресурсів, фахівці центру проводять велику роботу по формуванню інформаційної культури користувачів, у тому числі, розвитку навичок пошуку, відбору і використанню ресурсів Інтернет, пошуку документів в довідково-правових системах.

У ПЦПІ регулярно проходять Дні "Гаранта", на які запрошуються представники компанії «Гарант-партнер», ними проводяться консультації і тренінги для користувачів центру.

Результатом роботи фахівців ПЦПІ по пошуку в Інтернеті правової інформації, відбору авторитетних сайтів стало власне тривале видання «Інтернет - компас», яке складається з тематичних інформаційних путівників по правових ресурсах Інтернет. У 2009 вийшло 5 випусків: «Права людини в Росії» (у 2-х частинах), «Російська Федерація on-line», «Служба в армії», «Інтернет про вибори», «Інтернет проти наркотиків».

Підсумком роботи, що проводиться, по підвищенню інформаційної грамотності користувачів стало самостійне звернення користувачів до електронних ресурсів. Так, в звітному році користувачі ПЦПІ самостійно відвідали 146 правових сайтів і порталів. За 2009 рік ПЦПІ виконав 3266 юридичних довідок. З них 645 - за допомогою СПС «Гарант», 45 - через Інтернет.

Пріоритетне завдання інформаційно-просвітницької діяльності філії формування у населення активної громадянської позиції і підвищення рівня правової культури. Тематика таких заходів різноманітна: «Держава-територія закону», «Трудовий кодекс читаний разом», «Захист прав людини в Росії - декларація і реальність», «Законотворча діяльність Державної Думи», «Судова реформа».

Особливо ефективні Дні інформації, в ході яких проходить інтерв'ювання і анкетування користувачів з метою визначення напрямів подальшої діяльності. Як правило, в такі дні спостерігається зростання основних показників - висока відвідуваність і книговидача документів.

Значення діяльності ПЦПИ і затребуваність його послуг у населення, підтверджують підсумки анкетування «Бібліотека - центр правової інформації». З анкет видно, що 94% користувачів мають потребу в отриманні правової інформації, і вони задоволені асортиментом послуг ПЦПІ.

Є упевненість, що робота Центрів правової інформації отримає свій подальший розвиток і стане частиною загальнодоступної системи правової інформації в країні.

Центр правової інформації в центральній бібліотеці м. Червоний Сулин був відкритий в структурі інформаційно-бібліографічного відділу в листопаді 2003 року. За основу був узятий досвід роботи Публічного центру правової інформації інформаційно-бібліографічного відділу Донської державної публічної бібліотеки. В якості методичної допомоги БО ДДПБ надав пакет документів і матеріали з періодичних видань про досвід роботи інших бібліотек по створенню центрів правової інформації, на основі яких були розроблені організаційні документи відділу.

Велике значення для становлення ЦПІ мали, організовувані фахівцями ДДПБ, семінари, консультації, тренінги з окремих питань організації ЦПІ :

Адміністрацією міста і району були виділені гроші на підключення до мережі Інтернет і придбання технічних засобів для ЦПИ.

Нині Центр працює у рамках реалізації загальноросійської програми: «Поширення офіційних документів через публічні центри правової інформації на базі загальнодоступних бібліотек».

Основними цілями і завданнями центру є:

Øреалізація конституційного права громадян на інформацію;

Øорганізація і створення єдиного інформаційного простору регіону;

Øінформаційне забезпечення органів державної влади місцевого самоврядування для успішного вирішення поточних завдань управління регіоном;

Øстворення оптимальних умов, що дозволяють якісно і оперативно задовольняти інформаційно-правові запити громадян, державних і громадських структур, за допомогою передових інформаційних технологій;

Øпідвищення інформаційної і правової культури громадян;

Øреалізація прав населення і, передусім, соціально-незахищених шарів на отримання правової інформації.

Електронні ресурси Центру представлені: програмними продуктами «Банк правових актів» Спецзв'язок Росії, довідково-правовою інформаційною системою «Консультант Плюс», фондом СD-R, базами даних ДГПБ і власними базами даних :

повнотекстовою - «Земля Сулинская» і бібліографічною «Червоний Сулин".

Послугами Центру користуються представники органів місцевого самоврядування, підприємці, колегії адвокатів, викладачі, студенти, пенсіонери, безробітні і інші категорії громадян.

Спектр запитів користувачів різноманітний. До нього звертаються з питаннями про придбання громадянства, надання пільг і субсидій, реєстрації земельних ділянок, ліцензування діяльності та ін.

У Центрі роблять наступні послуги:

üінформаційний пошук офіційних документів і матеріалів з використанням довідково-правової системи "Консультант Плюс", банку правових актів " Спецзв'язок" Росії і правових ресурсів Інтернет;

üнадання бібліографічної і фактографічної інформації про Ростовську область і Північний Кавказ на базі інформаційних ресурсів краєзнавчого і інформаційно-бібліографічного відділів Донської державної публічної бібліотеки;

üнадання повнотекстової, графічної, аудіо-відео інформації універсального змісту використовуючи ресурси Інтернет.

Читачі мають можливість скористатися фондом бібліотеки; інформацією на CD-ROM; ознайомитися з матеріалами виставок; отримати консультацію чергового по роботі з електронними базами даних і про традиційний довідково-бібліографічний апарат; самостійно попрацювати з довідково-правовими базами; отримати копію документів на електронному або паперовому носії. Центр робить послуги з електронної доставки документів (ЕДД).

При порівнянні цифрових показників 2009 р. і 2010 р., кількість користувачів збільшилася в два рази. За два роки роботи Центру з'явилися постійні користувачі, які застосовують отриману інформацію у своїй професійній діяльності. Наприклад: співробітники Червоносулинської філії Ростовської обласної колегії адвокатів. Завдяки такій співпраці, є можливість отримувати юридичні консультації у фахівців. Користувачі регулярно інформуються про зміни, що сталися в законодавстві. Співробітники інформаційного центру вивчають, аналізують, прогнозують запити користувачів, складають тематичні підбірки, бібліографічні списки статей на актуальні теми. Велика увага приділяється підготовці і оформленню тематичних виставок в читальному залі ЦБ, у тому числі постійно діючим: «Нове в законодавстві» і «Вести владу. Червоний Сулин».

При необхідності здійснюється співпраця з інформаційно-аналітичним центром і архівом Адміністрації району, якщо запит поступає на офіційні документи місцевого характеру, наявні тільки на паперових носіях.

Задовго до виборів в органи місцевого самоврядування в Червоносулинській ЦБ почала діяти школа молодого виборця, мета якої підвищити політичну і правову культуру молоді, що вчиться. Як показала практика, активність виборців, що пройшли навчання в школі, на виборчих дільницях була високою.

Шість співробітників централізованої бібліотечної системи висували свої кандидатури в депутати органів місцевого самоврядування знову освічених муніципальних утворень Червоносулинського району. Усі вони користувалися послугами центру. В період виборчих кампаній виявляється необхідна допомога і інформаційна підтримка дільничним виборчим комісіям.

Для співробітників бюджетних організацій Адміністрацією району були організовані курси по охороні праці. У зв'язку з цим у бібліотеку зверталися фахівці за інформацією з різних питань цієї тематики.

Змістовний аспект запитів користувачів обумовлений професійною, учбовою і підприємницькою діяльністю, відстоюванням своїх прав в суді, зміною і оновленням законодавства. ЦПІ допомагає користувачам отримати документальну базу для захисту своїх прав і інтересів.

Через обмеженість ресурсів Центру ЦБ, часто виникає необхідність в допомозі інформаційно-бібліографічного відділу ДДПБ. Тісна співпраця з найбільшою бібліотекою на Півдні Росії дозволила виконати складні довідки і забезпечити оперативну доставку нормативно-правових актів на електронних носіях. Координація роботи Центру з ПЦПФ при Інформаційно-бібліографічному відділі ДГПБ допомагає забезпечувати високу якість інформаційно-бібліографічного обслуговування користувачів Червоносулинської ЦБС. Красномовно говорять цифри: за минулий 2011 р. В ДГПБ було переадресовано і виконано 67 довідок. Серед виконаних запитів: законодавство РФ, документи СРСР, міжнародні договори і угоди, конвенції, СНіПи, ДОСТи та ін. Так, наприклад, юристові МПКХ «Водоканал» Абрамяну М.Х., потрібна була «Конвенція про статус біженців» (Поміщена в м. Женеві 28 липня 1951 г), європейська угода про відміну віз для біженців (від 20 квітня 1959 р.) Європейська угода про передачу відповідальності за біженців (від 16 жовтня 1980 р.). Документи був надані в найкоротші терміни по електронній пошті. Електронна пошта дозволяє оперативно задовольняти різні читацькі запити.

Співпраця з Донською державною публічною бібліотекою, консультаційно-методичне забезпечення і використання ресурсів ПЦПІ БО - одна із запорук успіхів в розвитку Центру правової інформації міста Червоний Сулин.

Нові технології відкривають широкі можливості для сучасних бібліотек, які вийшли на абсолютно новий рівень обслуговування. І подальше завдання не зупинятися на досягнутому.

Заключна частина

Правове виховання і освіта призвані підготувати дітей до вступу в оновлені суспільні відносини. Підвищуючи якість й рівень знань підростаючого покоління в області законодавства, ми створюємо сприятливі умови для росту правової культури в цілому і правосвідомості кожного її члена.

Різноманітні форми надання інформації, наявні в арсеналі бібліотек, постійно використовуються ними в цілях забезпечення інформаційних потреб користувачів в області права. Вони дозволяють читачам повною мірою з'ясувати свої права і обов'язки, сприяють правовій просвіті населення. Бібліотека - це установа, здатна впливати не лише на культурне життя, але і на політичне життя міста.

Бібліотека залишається важливим соціальним інститутом, а бібліотекар грає активну роль в інформаційному суспільстві.

Узагальнюючи досвід роботи, зокрема юнацької бібліотеки м. Макіївки Донецької області в цьому напрямі, можна з упевненістю сказати про доцільність заходів, що проводяться. Багатопланова і насичена робота бібліотеки по підвищенню цивільно-правової культури молодих і майбутніх виборців дає можливість інформувати населення з питань, що хвилюють кожного, формувати громадську думку, активізувати цивільну свідомість, дозволяє відбити важливу роботу, що виконується виборними органами. Так бібліотека бере участь в системі сприяння правовій просвіті в районі, де вона знаходиться.

З метою покращення цієї роботи, а також задля повного використання можливостей, які відкрилися з участю бібліотеки в програмі «Бібліоміст» (завдяки йому в бібліотеці відкрився центр вільного доступу до Інтернету з організованими 4 компютерними місцями, користування якими безкоштовно), мною були підготовлена низка пропозицій, зокрема:

)Проведення електронних екскурсій по інформаційно-пошуковій системі «Нормативні акти України» (ІПС «НАУ»), «Законодавство України», «Ліга: Закон», «Законодавство країн СНД» для учнів шкіл та студентів навчальних закладів. які співпрацюють з бібліотекою;

)Організувати громадську приймальню щомісяця (наприклад, юриста газети «Вечерняя Макеевка») для надання безкоштовних консультацій населенню, яка стане тією ланкою, що поєднає мешканців району, користувачів, школярів із службами для молоді та управлінням юстиції. Це дасть змогу організувати цілеспрямовану роботу з населенням щодо профілактики правопорушень. Мета - підвищення рівня правової обізнаності населення району, надання безоплатної правової інформації малозабезпеченим особам. Що таке громадська приймальня? Це щомісячні безкоштовні юридичні консультації для населення, які надаються спеціалістами органів юстиції в стінах бібліотеки. Основними завданнями громадської приймальні є:

Øсприяння забезпеченню правового захисту конституційних прав, свобод та інтересів громадян;

Øучасть у правовій освіті та правовому вихованні населення;

Øрозяснення чинного законодавства та практики його застосування;

Øсприяння громадянам у вирішенні юридичних питань;

Øнадання соціально незахищеним верствам населення безкоштовної консультативної юридичної допомоги;

Øналежна реалізація положень Закону України «про звернення громадян».

Для забезпечення нормальної роботи громадської приймальні, потрібно буде вести роботу:

üпостійно надавати інформацію про графік роботи громадської приймальні;

üписати оголошення і систематично розміщувати їх на зупинках громадського транспорту, в школах, магазинах, медичних закладах та інших громадських місцях;

üвести попередній запис запитань громадян у «Зошиті реєстрації правової інформації», де вказувати прізвище, імя та по-батькові, рік народження, соціальний стан; домашня адреса, телефон, зміст запитання.

)Проведення віртуальних уроків для учнів старших класів шкіл та гімназій, наприклад на теми «Гарант - наш перший помічник» або «Чи знаєш ти систему ПДГ Бібліомосту»; створення та використання віртуальних виставок в роботі з користувачами

)Створення фонду електронних документів на CD-ROM, CD-RW,CD-R,DVD.

Проблеми прищеплення правового мислення і виховання громадян відповідно до викликів часу обумовлюють важливість роботи публічних бібліотек у цьому напрямі. Лише у нерозривному звязку з вихованням як трансляцією досвіду, загальнолюдських цінностей, підтримкою сімейного виховання ця робота буде корисною.

Список літератури

1. Конституція України [Текст]: офіційний текст, прийнятий на пятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року : із змінами станом на 1 січня 2006 року. - К. : Ін Юре, 2006. - 140с.

2.Про Національну програму правової освіти населення [Текст]: Указ Президента України від 18 жовт. 2001р. №992/2001 // Офіційний вісник України. - 2001. - №43. - С.36-44.

3.Борнеман, О. Урок для маленького гражданина. Путешествие по правограду для детей и взрослых [Текст] // Библ. дело. - 2009. -- №14. - С. 38-41.

4.Виглєжаніна, М. Задоволення інформаційних потреб користувачів у правовій інформації [Текст] // Бібл. планета. - 2009. -- №4. - С. 18-21.

.Васканян, Э.А. История библиотечных центров правовой информации в России [Текст] // Науч. и техн. б-ки. - 2010. -- №9. - С. 23-33.

.Гулякина, Н. Мы юристам не конкуренты. Формирование правовой культуры в библиотеке [Текст] // Библ. дело. - 2008. -- №8. - С. 44

.Деркачева, С. Знать свои права [Текст] / С. Деркачева // Библиотека. - 2009. -- №1. - С. 32-33.

.Зайцева, Т. Все вправе знать о праве [Текст] // Библиотека. - 2008. - С. 19-20.

9.Казак, М.В. На терезах Феміди [Текст] // Шк. б-ка. - 2008. -- №4. - С. 100-101.

.Коваленко, Е.Н. Листая страницы «Конвенции о правах ребенка» [Текст]: [час правового воспитания для учащихся 7-8 классов] // Шк. б-ка. - 2010. -- №10. - С. 93-94.

. Красновский, Л. Пробуждение душ. Профилактика право-нарушений среди несовершеннолетних [Текст] / Л. Крас-новский //Библиотека. - 2012. -- №3. - С. 51-54.

12. Організація центрів правової інформації в бібліотеках [Текст]: метод. поради / Донец. обл.. універс. наук. б-ка ім. Н.К. Крупської; уклад. І.А. Пилипенко. - Донецьк: Сх. вид. дім, 2008. - 24с.

. Правовое воспитание подростка: библиотечная составляющая [Текст]: консультация / областная библиотека для юношества. - Донецк, 2009.

.Савина, И.А. Права человека. Информационная поддержка в библиотеке [Текст]: учеб.-метод. пособие. - М.: Литера, 2010. - 202с. - (Современная библиотека. Вып. 82).

.Соболева, Н. Гарантируем юридический ликбез. О свободном доступе к официальным документам [Текст] / Н. Соболева // Библиотека. - 2012. -- №5. - С. 55-58.

. Соціологічні дослідження в бібліотеках : інформ.-аналіт. бюл. : Вип.32 / М-во культури і туризму України ; Нац. парлам. б-ка України ; уклад. Т.Богуш, О.Мастіпан ; наук. ред. З.Савіна. - К. : б. в., 2006. - 47с.

17.У каждого из нас есть право…[Текст]: метод. рек. по правовому воспитанию подростков / обл. б-ка для юношества; сост. Н.В. Коваленко. - Донецк, 2009. - 78 с.

. Шантурова, Г. Центры открытого доступа [Текст]: первые шаги /Г. Шантурова, Е. Буркова // Современная библиотека. - 2012. -- № 6. - С. 66-68.

. Щербан, Р. Реалізуємо право на доступ до електронного уряду // Бібл. форум України. - 2011. --№ 2. - С. 9-12.

Похожие работы на - Форми і методи роботи з формування правової культури у населення публічних бібліотек

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!