Бухгалтерський облік

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Бухучет, управленч.учет
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    14,91 Кб
  • Опубликовано:
    2013-02-07
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Бухгалтерський облік

Вступ

Процеси економічної інтеграції, створення та функціонування єдиного економічного простору, міжнаціональних корпорацій, вільних економічних зон, спільних підприємств, реалізації спільних проектів вимагають уніфікації порядку надання фінансової інформації про підприємства в усьому світі. Для цього були створені Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО), які визначають загальні правила і процедури бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності з метою забезпечення користувачів корисною ін.-формацією для прийняття ними економічних рішень.

МСБО мають характер рекомендацій, вони не домінують над місцевими Положеннями з бухгалтерського обліку. Але якщо фінансові звіти випускаються не тільки для внутрішнього використання, а призначені для акціонерів, кредиторів, широкої громадськості, вони мають відповідати Міжнародним стандартам. Активізація стратегічного курсу України на інтеграцію зі світовим економічним простором, залучення іноземних інвестицій, формування відкритої економіки, стратегічним призначенням якої є сприяння підвищенню ефективності і конкурентоспроможності, потребують нових підходів до побудови бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік є мовою ділового спілкування учасників бізнесу усіх країн світу. Він виконує функцію фінансового центру управлінської інформаційної системи, одним із завдань якої є створення бази, необхідної для аналізу, інтерпретації та використання інформації з метою прийняття оптимальних управлінських рішень. Успішна реалізація цієї функції можлива лише за умови забезпечення високого рівня професійної підготовки фахівців економічного спрямування, які б володіли досвідом обліку у зарубіжних країнах - партнерах, вміли інтерпретувати дані фінансової звітності різних країн та використовувати облікову інформацію для прийняття управлінських рішень.

1. Загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку

Бухгалтерський облік - це система збирання, вимірювання, обробки, інтерпретації та передачі інформації про господарську діяльність підприємства, установи, організації внутрішнім і зовнішнім користувачам для прийняття оптимальних рішень. Принципи - це базові концепції, що лежать в основі відображення в обліку та звітності господарської діяльності підприємства, його активів, зобов’язань, капіталу, доходів, витрат, фінансових результатів. Відомо, що облікові системи формувалися в різних країнах чи групах країн під впливом національних особливостей їхнього економічного й політичного розвитку. Історично формувались і принципи бухгалтерського обліку. Проте процес економічної інтеграції у світовому масштабі, інтернаціоналізація економіки, бізнесу привели до необхідності інтернаціоналізації та стандартизації обліку, який є мовою бізнесу. Інформаційне взаєморозуміння є важливою передумовою бізнесу, економічної інтеграції країн. Виходячи з цього, світова практика виробила принципи бухгалтерського обліку, загальноприйняті для всіх країн. Назвемо найважливіші з них. Принцип автономності підприємства - кожне підприємство (фірма) розглядається як самостійна господарська одиниця, відокремлена від своїх власників та інших підприємств. Рахунки підприємства мають бути відокремлені від рахунків його власників. Зобов’язання та кошти власника не повинні відображуватись в обліку й звітності підприємства.

Принцип безперервності діяльності - означає, що підприємство постійно функціонує й продовжуватиме в майбутньому свою діяльність необмежений період часу. Виходячи з цього, господарські засоби включаються до балансу за їх фактичною собівартістю, а не за ринковою ціною. У звіт про прибутки включають доходи й витрати, зумовлені нормальною поточною діяльністю підприємства.

Принцип двосторонності полягає в тому, що засоби підприємства відображають у двох напрямах: з одного боку - за їх речовим складом, а з іншого - за джерелами їх формування, що може бути виражене формулою:


Принцип грошового вимірювання означає, що в бухгалтерському обліку відображають явища, дані, які можуть бути виражені в грошовому вимірі.

Принцип собівартості. У бухгалтерському обліку відображають собівартість (первісну, історичну тощо) засобів, а не їх ринкову вартість.

Принцип нарахування регулює момент визнання доходів і витрат. Згідно з цим принципом доходи й витрати відображають в обліку в тому періоді, в якому вони були нараховані, тобто зроблені чи здійснені, незалежно від того, коли фактично було отримано чи сплачено гроші. Альтернативним методом є касовий метод, за яким доходи визначають з часу надходження грошей, а витрати - з моменту сплати грошей.

Принципи реалізації. Згідно з цим принципом доходи від реалізації продукції, робіт, послуг обліковують, коли виконано договірні зобов’язання й надіслано рахунок клієнтові. Іншими словами, час реалізації та визначення доходу від реалізації є момент відвантаження продукції й переходу права власності на неї від постачальника до клієнта.

Принцип консерватизму (передбачливості, обережності). Згідно з цим принципом доходи обліковують, коли можливість їх отримання стає цілком визначеною подією, фактом, у той час як витрати та втрати повинні відображатися, коли їх здійснення є ймовірною, можливою подією. В основу цього покладено принцип оцінки об’єктів обліку, який дає змогу уникнути завищення оцінки активів і доходів, а також недооцінки зобов’язань і витрат.

Принцип матеріальності, або суттєвості, означає, що в бухгалтерському обліку відповідно до вимог загальноприйнятих принципів мають бути відображені всі важливі, суттєві події, господарські операції. Водночас незначні, несуттєві події та факти можуть бути відображені в обліку та звітності з відхиленням від загальноприйнятих принципів.

Принцип відповідності - це розмежування доходів і витрат між періодами та узгодження (відповідності) доходів звітного періоду з витратами, завдяки яким одержано ці доходи. Він має велике значення в правильному визначенні фінансових результатів звітного періоду.

Принцип постійності вимагає від підприємства застосування обраної облікової політики впродовж тривалого часу. Зміни обраних методів обліку та оцінювання мають бути обґрунтовані й докладно описані в додатку до фінансової звітності.

Принцип періодичності, або облікового періоду, визначає можливість і необхідність поділу безперервної діяльності підприємства на звітні періоди для складання необхідної звітності й виявлення результатів діяльності.

Принцип превалювання сутності над формою означає, що операції та події мають обліковуватись і подаватись у звітності відповідно до їх економічної сутності, а не лише на підставі юридичної форми.

Принцип повноти висвітлення: у фінансовій звітності підприємства має відбиватися вся необхідна інформація про фактичні та потенційні результати господарських операцій і подій, які можуть вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

2. Оцінка запасів (витрачених та залишку) методами середньозваженої та ідентифікованої собівартості

За міжнародними стандартами бухгалтерського обліку (стандарт № 2) у країнах ринкової економіки застосовують кілька методів оцінки запасів.

1. Перше надходження - перший видаток (ФІФО).

2. Середньозважена собівартість.

3. Останнє надходження - перший видаток (ЛІФО).

4. Ідентифікована собівартість конкретної партії.

За методом середньозваженої собівартості витрачені та реалізовані запаси, а також їх залишок на кінець звітного періоду оцінюють за середніми цінами з урахуванням залишку матеріалів на початок звітного періоду та їх надходжень за звітний період. Середня вартість одиниці може розраховуватись як загалом за звітний період, так і після кожного наступного надходження певного виду запасів. Метод ідентифікації викликає необхідність обліку надходження матеріалів та їх зберігання за конкретними партіями. Відпущені матеріали, а також їх залишок на кінець періоду оцінюють за цінами конкретних партій. Застосування цього методу можливе за умов незначної номенклатури матеріалів або товарів, що використовуються на підприємстві. За системи періодичного обліку запасів собівартість фактично витрачених чи реалізованих матеріалів визначають загалом за звітний період на підставі інвентаризації та оцінки залишку на кінець періоду, а також інформації про надходження матеріалів за період та їх залишку на початку періоду. За системи постійного обліку запасів вартість ви-значають за кожною партією відпущених зі складу матеріалів. Зазначмо, що різні методи оцінки дають неоднакові результати щодо собівартості списаних на виробництво чи реалізацію матеріалів та їх залишку на кінець звітного періоду. Отже, методи оцінки суттєво впливають на витрати й фінансові результати діяльності підприємства. Зрозуміло, держава повинна регулювати це питання. Фірми самостійно обирають методи оцінки товарно-матеріальних запасів, і їхній вибір залежить насамперед від ринкової кон’юнктури. Якщо визначилася тенденція до зростання цін на товари чи матеріали, то фірми надають перевагу методові ЛІФО. У період значних інфляційних процесів держава може на певний час заборонити застосування цього методу оцінки. І, навпаки, якщо є тенденція до зниження цін, то підприємства надають перевагу методові ФІФО. Найменш ризикованим є метод середньозваженої собівартості. Разом з тим підприємства повинні дотримуватися загальноприйнятого принципу обліку - постійності облікової політики. Це стосується й застосування методів оцінки запасів. Прийняті методи оцінки запасів не повинні змінюватися впродовж року чи більшого періоду, а їх зміна повинна бути обґрунтованою. Про це обов’язково зазначають у додатках чи пояснювальній записці до річної фінансової звітності.

. Практична частина

Задача 1

Корпорація має наступну інформацію про придбання та використання матеріалів за місяць.

Таблиця 2.1 - Вихідні дані про рух матеріалів

Дата

Показники

Одиниці виміру

1 липня

Залишок

200 одиниць по 4$

4 липня

Надходження

450 одиниць по 4,5$

6 липня

Видаток

400 одиниць

10 липня

Надходження

700 одиниць по 5 $

13 липня

Надходження

150 одиниць по 4,5$

19 липня

Видаток

950 одиниць

23 липня

Видаток

50 одиниць

28 липня

Надходження

650 одиниць по 5,5

30 липня

Видаток

200 одиниць$


. Визначити собівартість витрачених матеріалів і залишок на 31 грудня, використовуючи метод ФІФО, ЛІФО та середньозваженої оцінки за двох умов:

а) корпорація застосовує систему постійного обліку запасів;

б) корпорація застосовує систему періодичного обліку запасів.

Відобразити операції в обліку.

Розв’язок:

а) корпорація застосовує систему постійного обліку запасів:

1. Метод середньозваженої оцінки

 

Надходження

Видаток

Залишок

Дата

К

Ц

В

К

Ц

В

К

Ц

В

01.Лип

 

 

 

 

 

 

200

4

800

04.Лип

450

4,5

2025

 

 

 

200

4

800

 

 

 

 




450

4,5

2025

06.Лип

 

 

 

400

4,35

14140

250

4,35

1087

10.Лип

700

5

3500

 

 

 

700

5

3500

 

 

 

 

 

 

 

250

4,08

9191

13.Лип

150

4,5

675

 

 

 

150

4,5

675

 

 

 

 

 

 

 

700

5

3500

 

 

 

 

 

 

 

250

4,08

9191

19.Лип

 

 

 

950

12,15

11543

150

12,15

1823

23.Лип

 

 

 

50

12,15

608

50

12,15

608

28.Лип

650

5,5

3575

 

 

 

50

12,15

608

 

 

 

 

 

 

 

650

5,5

3575

30.Лип

 

 

 

200

5,98

206

500

5,98

2990

31.Лип

 

 

 

 

 

 

 

 

2990


. Метод FIFO

 

Надходження

Видаток

Залишок

Дата

К

Ц

В

К

Ц

В

К

Ц

В

01.Лип

 

 

 

 

 

 

200

4

800

04.Лип

450

4,5

2025

 

 

 

450

4,5

2025

06.Лип

 

 

 

200

4,50

900

700

5

3500

10.Лип

700

5

3500

200

4,00

800

250

4,5

1125

13.Лип

150

4,5

675

 

 

 

150

4,5

675

19.Лип

 

 

 

400

4,50

1800

 

 

 

 

 

 

 

550

5,00

2750

150

5

750

23.Лип

 

 

 

50

5,00

250

100

5

500

28.Лип

650

5,5

3575

 

 

 

650

5,5

3575

30.Лип

 

 

 

100

5,00

500

100

5

500

31.Лип

 

 

 

100

5,50

550

5,5

3025


3. Метод LIFO

 

Надходження

Видаток

Залишок

Дата

К

Ц

В

К

Ц

В

К

Ц

В

01.Лип

 

 

 

 

 

 

200

4

800

04.Лип

450

4,5

2025

 

 

 

200

4

800

 

 

 

 




450

4,5

2025

06.Лип

 

 

 

400

4,50

1800

200

4

800

 

 

 

 

 

 

 

50

4,5

225

10.Лип

700

5

3500

 

 

 

200

4

800

 

 

 

 

 

 

 

700

5

3500

13.Лип

150

4,5

675

 

 

 

200

4,5

900

 

 

 

 

 

 

 

700

5

3500

 

 

 

 

 

 

 

200

4,5

900

19.Лип

 

 

 

700

5,00

3500

200

4

800

 

 

 

 

200

4,50

900

150

4

600

 

 

 

 

50

4,00

200

 

 

 

23.Лип

 

 

 

50

4,50

225

100

4

400

28.Лип

650

5,5

3575

 

 

 

100

4

200

 

 

 

 

 

 

 

650

5,5

3575

30.Лип

 

 

 

200

5,5

1100

100

4

400

 

 

 

 

 

 

 

450

5,5

2475

31.Лип

 

 

 

 

 

 

 

 

2875


б) корпорація застосовує систему періодичного обліку запасів

1. Метод середньозваженої оцінки

 

Надходження

Видаток

Залишок

Дата

К

Ц

В

К

Ц

В

К

Ц

В

01.Лип

 

 

 

 

 

 

200

4

800

04.Лип

450

4,5

2025

 

 

 

450

4,5

2025

06.Лип

 

 

 

 

 

 

700

5

3500

10.Лип

700

5

3500

 

 

 

150

4,5

675

13.Лип

150

4,5

675

 

 

 

650

5,5

3575

19.Лип

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.Лип

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.Лип

650

5,5

3575

 

 

 

 

 

 

30.Лип

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.Лип

 

 

 

1600

4,91

7856

2150

4,9186

10575


2. Метод FIFO

 

Надходження

Видаток

Залишок

Дата

К

Ц

В

К

Ц

В

К

Ц

В

01.Лип

 

 

 

 

 

200

4

800

04.Лип

450

4,5

2025

 

 

 

450

4,5

2025

06.Лип

 

 

 

200

4,00

800

700

5

3500

10.Лип

700

5

3500

200

4,50

900

150

4,5

675

13.Лип

150

4,5

675

250

4,50

1125

650

5,5

3575

19.Лип

 

 

 

700

5,00

3500

 

 

 

23.Лип

 

 

 

50

4,50

225

 

 

 

28.Лип

650

5,5

3575

100

4,50

450

 

 

 

30.Лип

 

 

 

100

5,50

550

550

5,5

3025

31.Лип

 

 

 

 

 

 

 

 

 


. Метод LIFO

 

Надходження

Видаток

Залишок

Дата

К

Ц

В

К

Ц

В

К

Ц

В

01.Лип

 

 

 

 

 

 

200

4

800

04.Лип

450

4,5

2025

 

 

 

450

4,5

2025

06.Лип

 

 

 

400

4,50

1800

700

5

3500

10.Лип

700

5

3500

50

4,00

200

150

4

600

13.Лип

150

4,5

675

 

 

 

150

4,5

675

19.Лип

 

 

 

700

5,00

3500

 

 

 

 

 

 

 

150

4,50

675

 

 

 

23.Лип

 

 

 

100

4,00

400

 

 

 

28.Лип

650

5,5

3575

 

 

 

650

5,5

3575

30.Лип

 

 

 

200

5,50

1100

50

4

200

 

 

 

 

 

 

 

450

5,5

2475

 

 

 

 

 

 

 

50

4

200

31.Лип

 

 

 

 

 

 

 

 

2675


. Метод періодичного обліку запасів FIFO

Д-т

Сума

К-т

Сума

"Виробництво"

7550

"Матеріали"

7550


Задача 2

Початкова вартість обладнання - 250000$. Нормальний строк експлуатації - 5 років. Очікувана вартість при ліквідації обладнання - 10000$. Кошти амортизаційного фонду можуть вкладатися у 3% цінні папери. Відсотки за інвестиціями сплачуються 1 раз на рік. Обладнання придбано для виробничих цілей з метою виготовлення 1500000 од. продукції.

Розрахувати суму амортизації за такими методами:

1)  рівномірної амортизації - прямолінійного списання;

2)      дегресивної (прискореної) амортизації;

-    суми чисел років (кумулятивний);

-        зниження залишку;

3)  прогресивної (уповільненої) амортизації:

     амортизаційного фонду;

-        ануїтету;

4)  суми одиниць продукції (виробничий).

Розв’язок:

Розрахунок суми амортизації методом рівномірної амортизації.

Собівартість придбаного верстата становить:

спосіб: (250000 - 10000) / 5 = 48000$.

спосіб: ((250000 - 10000) * 20) / 100 = 48000$.

бухгалтерський облік собівартість амортизація

Таблиця 2.4.1 - Розрахунок суми амортизації методом рівномірної амортизації

Рік

Розрахунок

Амортизаційні відрахування

Накопичена амортизація

Балансова вартість

0

-

-

-

250000

1

1/5 *240000

48000

48000

202000

2

1/5 *240000

48000

96000

154000

3

1/5 *240000

48000

144000

106000

4

1/5 *240000

48000

192000

58000

5

1/5 *240000

48000

240000

10000


Всього

240000

-

-


Метод суми чисел років (кумулятивний). Сума чисел років: 1 + 2 + 3 + +4 + 5 = 15

Норма дорівнює в 1-му році 5/15; в 2-му році 4/15; у 3-му році 3/15; у 4-му році 2/15; у 5-му році 1/15.

Таблиця 2.4.2 - Розрахунок суми амортизації методом суми чисел

Рік

Розрахунок

Амортизаційні відрахування

Накопичена амортизація

Балансова вартість

0

-

-

-

250000

1

5/15 * 240000

79992,00

79992,00

170008,00

2

4/15 * 240000

64000,00

143992,00

106008,00

3

3/15 * 240000

48000,00

191992,00

58000,00

4

2/15 * 240000

32000,00

223992,00

26000,00

5

1/15 * 240000

16000,00

239992,00

10000,00


Всього

240000

-

-


Метод зниження залишку.

Рік

Розрахунок

Амортизаційні відрахування

Накопичена амортизація

Балансова вартість

0

-

-

-

250000

1

48%*250000

120000

120000

250000

2

48%*202000

62400

182400

130000

3

48%*161600

32448

214848

67600

4

48%*129280

16872,96

231720,96

35152

5

48%*103424

25152

240000

10000


Всього

240000

-

-


Метод подвоєного зниження залишку.

Річна норма амортизації 20% подвоюється і становить 40%.

Таблиця 2.4.4 - Розрахунок суми амортизації методом подвоєного зниження залишку

Рік

Розрахунок

Амортизаційні відрахування

Накопичена амортизація

Балансова вартість

0

-

-

-

250000

1

40% * 250000

100000

100000

150000

2

40% * 154000

60000

160000

90000

3

40% * 92400

36000

196000

54000

4

40% * 554400

21600

217600

32400

5

40% * 33264

19500

240000

10000


Всього

240000

-

-


Метод амортизаційного фонду.

Річна сума амортизації становить (250000 - 10000) / 6,6 = 36363,63 $

Таблиця 2.4.5 - Розрахунок суми амортизації методом амортизаційного фонду

Рік

Відрахування до амортизаційного фонду

Дохід від відсотків (3%)

Нарахована амортизація

Накопичена амортизація

Балансова вартість

0

-

-

-

-

250000

1

36363,63

0

36364

36363,63

213636

2

36363,63

1090,90

36364

72727,26

177273

3

36363,63

2214,53

37487

110214,26

138695

4

36363,63

3371,87

38645

148859,26

50928

5

36363,63

4563,94

39837

188696,26

10000


Відсоток на залишок амортизаційного фонду розраховується таким чином:

36364 * 3% = 1090,90 $; 72727,26 * 3% = 2181,80 $; 110214,26 * 3% = 1157,37$; 148859,26 * 3%= = 1129,06 $.

Метод ануїтету.

$

Таблиця 2.4.6 - Розрахунок суми амортизації методом ануїтету

Рік

Витрати на амортизацію

Дохід від відсотків (3% балансової вартості)

Нарахована амортизація

Накопичена амортизація

Балансова вартість

0

-

-

-

-

250000

1

55933

7500

48433

48433

201567

2

55933

6047

49886

98319

151681

3

55933

4550

51382

149701

100299

4

55933

3008

52924

202625

67375

5

55933

1423

57365

24990

10010


42000 * 3% = 2100$; 201567 * 3% = 6047$; 151681 * 3% = 4550$; 100299 * 3% = 3008$; 47375 * 3% = 1423$.

Метод одиниць продукції.

(250000 - 10000) / 1500 000 = 0,16 $ на одиницю продукції.

За 1 рік виготовлено 90000 од., 2 рік - 85000 од., 3 рік - 55000 од., 4 рік - 75000 од., 5 рік - 45000 од..

Таблиця 2.4.7 - Розрахунок суми амортизації методом одиниць продукції

Рік

Розрахунок

Амортизаційні відрахування

Накопичена амортизація

Балансова вартість

0

-

-

-

250000

1

0,16 * 500000

80000

80000

170000

2

0,16 * 400000

64000

144000

106000

3

0,16 * 250000

40000

184000

66000

4

0,16 * 150000

24000

208000

42000

5

0,16 * 200000

32000

240000

10000


Всього

240000

-

-


Задача 3

Дебіторська заборгованість корпорації "А" на кінець року становила 48 000$, а несплати за попередні три роки - 6%, 4%, 8%.

Нарахувати резерв сумнівних боргів на кінець року та урахувати залишок резерву у розмірі 400$. В кінці січня наступного року списати за рахунок резерву сумнівний борг у сумі 1 500$.

Здійснити розрахунки, написати бухгалтерські проводки.

Розв’язок:

Наприкінці року підприємство створює резерв для сумнівних боргів з віднесенням його на витрати за елементом "Витрати за сумнівними боргами" і резерв для сумнівних боргів у звітному році розраховується таким чином:

48 000$ * (6% + 4% + 8%) = 8640$

Цей розрахунок стосується всієї дебіторської заборгованості. Тому береться до уваги залишок резерву на кінець року. Сума донарахування резерву становить:

8640$ - 400$ = 8240$

1) Д-т рах. "Витрати за сумнівними боргами"        

К-т рах. "Резерв для сумнівних боргів"

) В кінці наступного року списано за рахунок резерву сумнівних боргів борг у сумі 1 500$.

Д-т рах. "Резерв для сумнівних боргів"

К-т рах. "Дебіторська заборгованість"

Висновок

Важливим атрибутом ринкової економіки в розвинутих зарубіжних країнах є економічна інтеграція. Яка сприяє поглибленню процесу концентрації та централізації капіталу в рамках міжнародного економічного простору, розповсюдженню корпоративної форми бізнесу. Сучасному рівню інтеграційних процесів властива інтернаціоналізація економіки, стратегічним призначенням якої є сприяння підвищенню ефективності та конкурентоспроможності, а також привабливості для інвесторів.

У процесі функціонування зарубіжні компанії, фірми здійснюють фінансові інвестиції. Фінансові інвестиції - це вкладення коштів однієї компанії в цінні папери та капітал інших компаній з метою забезпечення приросту капіталу, отримання додаткових доходів, зміцнення партнерських взаємовідносин.

До короткострокових інвестицій відносяться інвестиції, які легко реалізуються за своїм характером та призначаються для утримання протягом не більше одного року. Іншими словами, короткострокові інвестиції є вигідним розміщенням тимчасово вільних грошових коштів терміном менше одного року.

Чистий прибуток, отриманий корпорацією, використовується на виплату дивідендів та інші цілі, передбачені статутом корпорації та законодавством країни. Серед них - створення спеціальних резервів :

-    фінансового (легального) резерву;

-        статутного резерву;

         деяких факультативних резервів.

Розмір фінансового резерву регулюється державою. Можливі випадки, коли корпорація може реінвестувати всю суму чистого прибутку задля розширення господарської та фінансової діяльності

Список використаної літератури

1.       Бутинець Ф.Ф., Горецька Л.Л. Бухгалтерський облік в зарубіжних країнах. Житомир: Рута, 2002.

2.      Голов С.Ф., Костюченко В.М. Бухгалтерский облік за міжнародними стандартами .- К.: Лібра, 2001.

.        Губачова О.М. Облік в зарубіжних країнах: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. „Укркоопосвіта", 1998.

.        Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку 2001: зі змінами та доповненнями / Пер. з англ. за ред. С.Ф. Голова - К.: Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України, 2001.

.        Кочерга С.В., Пилипенко К.А. Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах. - К.: Центр навчальної літератури, 2005.

.        Лучко М.Р., Бенько І.Д. Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах: Навчальний посібник. - К.: Знання, 2006.

.        Литвин Н.Б. Облік у зарубіжних країнах: Навчальний посібник. - К.: Атака, 2007.

.        Облік у зарубіжних країнах: Навч.-метод. посіб./ред. В. І.Єфіменка.-К.:КНЕУ,2005.

9.      Панков Д.А. Бухгалтерский учет и анализ в зарубежных странах: Учебное пособие - Мн: ИП "Экоперспектива", 1998.

.        Ткач В.И., Ткач М.В. Международная система учета и отчетности. - М.: Финансы и статистика, 1991.

Похожие работы на - Бухгалтерський облік

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!