Єдиний казначейський рахунок та перспективи його розвитку

  • Вид работы:
    Курсовая работа (т)
  • Предмет:
    Финансы, деньги, кредит
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    271,65 Кб
  • Опубликовано:
    2013-03-26
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Єдиний казначейський рахунок та перспективи його розвитку

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ







КУРСОВА РОБОТА

з казначейської системи виконання бюджету

на тему

„Єдиний казначейський рахунок та перспективи його розвитку”











Київ 2012

ЗМІСТ

Вступ

. Сутність призначення та структура єдиного казначейського рахунку.

. Рух коштів на єдиному казначейському рахунку.

3. Проблеми функціонування єдиного казначейського рахунку та шляхи їх вирішення.

Висновок

Використані джерела

Додатки

ВСТУП

Державне казначейство України здійснює платежі за видатками державного бюджету через систему своїх органів шляхом безготівкового перерахування коштів. З цією метою в органах Державного казначейства відкрито бюджетний рахунок, який називається "Єдиний казначейський рахунок".

Єдиний казначейський рахунок - це система бюджетних рахунків органів державного казначейства, що відкриті в органах казначейства за відповідними балансовими рахунками, на які зараховуються податки, збори, інші обов'язкові платежі державного та місцевих бюджетів та надходження з інших джерел, і з яких органами Державного казначейства здійснюються платежі безпосередньо на користь суб'єктів господарської діяльності, які виконали роботи або надали послуги розпорядникам бюджетних коштів. Він об'єднує систему рахунків, що діятимуть в єдиному режимі та через які органи Державного казначейства провадять операції за доходами і видатками бюджетів усіх рівнів відповідно до затверджуваного щороку Закону України "Про Державний бюджет України".

Єдиний казначейський рахунок (ЄKP) - необхiдний елемент управлiння операцiями Держказначейства України. Тобто мова йде про необхiднiсть ЄKP як iнструменту, що дозволяє вирiшити проблеми касового управлiння коштами, якi знаходяться в розпорядженнi Держказначейства, а саме:

·реалiзувати оптимальний шлях платежiв до бюджетiв розпорядникiв бюджетних коштiв;

·скоротити або зовсiм не допускати залишкiв кощтiв на рахунках їх розпорядникiв;

·централiзувати або децентралiзувати здiйснення бюджетних

платежiв через систему opганів Держказначейства.

До входження Державного казначейства України в систему електронних платежів Національного банку України (далі СЕП НБУ) і запровадження єдиного казначейського рахунку в процесі надходження коштів від платників до бюджету значна їх частина безслідно зникала через недосконалість платіжної системи. Але з вжодженням казначейста в СЕП НБУ через систему електронних рахунків можна здійснювати контроль за рухом коштів в режимі реального часу запобігаючи втраті коштів.

Тема роботи є дуже актуальною адже від ефективності роботи єдиного казначейського рахунку та платіжної системи казначейства залежить виконання державного бюджету, що безпосередньо пливає на життя і добробут наших громадян.

Об’єктом вивчення даної роботи є єдиний казначеський рахунок суть та принципи його функціонування, його структура та процеси, що відбуваються на ньому.

Метою роботи є аналіз діяльності єдиного казначейського рахунку і його значення в казначейській системі. Розкрити його структуру і принципи діяльності його складових частин.

Завданням роботи є визначення перспектив розвитку єдиного казначейського рахунку та проблем, що стримують його діяльність і розвиток.

Робота складається з вступу, чотирьох питань і висновку. В першому питанні розкрита суть, значення, структура та принципи управління єдиним казначейським рахунком. У другому питанні викладені дані про надходження коштів на єдиний казначейський рахунок за 2006-2010 роки та аналіз виконання бюджету за доходами. У третьому питанні викладені дані про витрачання коштів з єдиного казначейського рахунку за 2006-2010 роки та аналіз виконання бюджету за видатками. У четвертому питанні міститься інформація про перспективи розвитку єдиного казначейського рахунку та проблеми діяльності платіжної системи Державного казначейства України.

1. Сутність призначення та структура єдиного казначейського рахунку

Єдиний казначейський рахунок - це система бюджетних рахунків органів державного казначейства, що відкриті в органах казначейства за відповідними балансовими рахунками, на які зараховуються податки, збори, інші обов'язкові платежі державного та місцевих бюджетів та надходження з інших джерел, і з яких органами Державного казначейства здійснюються платежі безпосередньо на користь суб'єктів господарської діяльності, які виконали роботи або надали послуги розпорядникам бюджетних коштів.

Сфера функцiонування ЄKP передбачає можливiсть його введення на кожному piвні (районному, обласному, центральному) або тiльки на центральному. При цьому Держказначейство може виступати по вiдношенню до банкiвської системи як клiєнт або як її учасник, використовуючи систему електронних платежiв банку.[2]

Слiд зазначити, що в багатьох країнах з розвиненою системою зв' язку банкiвського сектора iз системою казначейства використовуються можливостi рiзних банкiв, що зовсiм не впливає на спроможнiсть казначейства управляти бюджетними коштами. Головне, щоб казначейство мало можливiсть здiйснювати контроль за станом цих paxунків у режимi реального часу й оптимально перемiщувати кошти туди, де вони потрiбнi.

За час iснування та розвитку Державного казначейства України поняття єдиного казначейського рахунку змiнювалось. "Положення про Єдиний казначейський рахунок", затверджене наказом Головного управлiння Державного казначейства України вiд 21 березня 2004 року за № 28 та зареєстроване у Mіністерстві юстицiї України 21 березня 2004 року за № 102/1906, передбачало вiдкриття paxунків органам Державного казначейства в рiзних установах банкiв і наводило таке визначення: Єдиний казначейський рахунок - це система бюджетних paxунків opганів Державного казначейства, вiдкритих в установах банкiв за вiдповiдними балансовими рахунками, на якi зараховуються податки, збори, iншi обов'язковi платежi Державного бюджету та надходження з інших джерел, встановлених законодавством України, i з яких органами Державного казначейства здiйснюються платежi безпосередньо на користь суб'єктiв господарськоI дiяльностi, якi виконали роботи та/або надали послуги розпорядникам бюджетних коштiв. У звязку iз входженням Державного казначейства України в систему електронних платежiв НБУ та прийняттям рiшення про перехiд на централiзовану модель, наказом Державного казначейства України вiд 26 червня 2002 року за № 122, який був зареестрований у Miністерстві юстицiї України 18 липня 2002 року за № 595/6882, було затверджено "Положення про Єдиний казначейський рахунок", згiдно з яким: Єдиний казначейський рахунок - це рахунок, який об'єднує кошти субрахункiв, що вiдкритi у Державному казначействi України (центральний рiвень) управлiнням Державного казначейства в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мicтax Киевi та Севастополi.

Тобто Єдиний казначейський рахунок об'єднує систему paxунків, що дiють в єдиному режимi та через якi органи Державного казначейства проводять операцiї за доходами й видатками бюджетiв ycix piвнів вiдповiдно до Закону України про Державний бюджет України на вiдповiдний piк, уведення єдиного казначейського рахунку, на який зараховуються згiдно з новою бюджетною класифiкацiею yci державнi доходи i з якого здiйснюються вci наступнi видатки бюджетiв, дозволяє зосередити державнi кошти в руках одного господаря. Уряд має можливiсть отримувати вичерпну iнформацiю про стан державних фiнансiв у режимi реального часу i здiйснювати контроль за дотриманням встановленого розмiру дефiциту бюджетiв, тобто володiє фiнансовими важелями регулювання економiчної ситуацiї.[2]

Таким чином, запровадження Єдиного казначейського рахунку дозволяе зосередити державнi кошти в руках однiєї юридичної особи i забезпечити:

·досконалу базу даних за бюджетними показниками;

·щоденне перерахування за призначенням коштiв, що надходять до Державного та мiсцевих бюджетiв;

·розподiл загальнодержавних податкiв, зборiв та обов'язкових платежiв мiж Державним i мiсцевими бюджетами;

·перерахування мiсцевим бюджетам належних їм коштiв вiдповiдно до нормативiв та результатiв взаєморозрахункiв;

·дотримання принципу цiльового спрямування бюджетних коштiв через здiйснення попереднього контролю;

·надання iнформацiї органам законодавчої влади про здiйсненi на Єдиному казначейському рахунку операцiї;

·оптимальнi можливостi                для прийняття   представниками законодавчої та виконавчої влади оперативних рiшень щодо використання залишкiв коштiв на Єдиному казначейському рахунку;

·повну незалежнiсть держави вiд банкiвської системи у справі контролю та облiку доходiв i платежiв,

Тобто заnровадження ЄКР дозволяе в nовнiй мірі реалiзуватu nринцип єдностi бюджетнїi системи, задекларованuй у Бюджетному кодексі України. [1]

Єдиний казначейський рахунок (ЄKP) є основним рахунком

держави для проведення фiнансових операцiй та ефективного управлiння коштами Державного й мiсцевих бюджетiв. ЄKP - це рахунок, вiдкритий Державному казначейству в НБУ для облiку коштiв та здiйснення розрахункiв у СЕП НБУ.

Цей рахунок об'єднуе кошти субрахункiв, що вiдкритi у Казначействi (центральний рiвень), його управлiнням в Автономнiй Республiцi Крим (АРК), областях, містax Києвi та Севастополi (далi територiальнi управлiння). Оскiльки лише Державне казначейство України має повноцiнний ЄKP, він i є безпосереднiм учасником СЕП НБУ. Територiальними управлiннями рахунки у НБУ не вiдкриваються.

Функцiонування єдиного казначейського рахунку забезпечує:

·можливicть швидкої мобiлiзацiї коштiв, якi протягом дня надходять на рахунки, вiдкритi в органах Державного казначейства, та використання їх для проведення бюджетних видаткiв i здiйснення iнших операцiй, що не суперечать законодавству України;

·надання оперативної iнформацiї органам законодавчої та виконавчої влади про операцiї, здiйсненi за ЄKP;

·оптимальнi можливостi для прийняття представниками законодавчої та виконавчої влади оперативних рiшень щодо забезпечення ефективного використання коштiв бюджетiв.

Для вiдображення операцiй, проведених через СЕП протягом банкiвського дня, Державним казначейством та його територiальними управлiннями у регiональних розрахункових палатах (РРП) НБУ вiдкриваються технiчнi рахунки, а на балансi Державного казначейства - вiдповiднi субрахунки територiальних управлiнь.

Операції, проведенi через СЕП, вiдображаються як на технiчних рахунках Державного казначейства i територiальних управлiнь, так i на вiдповiдному ЄKP Казначейства та субрахунках територiальних управлiнь. Взаємодiю Державного казначейства й банкiвської системи вiдображено на мал. 1.

Державне казначейство має право встановлювати ліміт технiчного рахунку та лiмiт початкових оборотiв у СЕП, чим забезпечує контроль i управлiння видатковими операцiями територiальних управлiнь. Для прийняття управлiнських рiшень про проведення фiнансових операцiй необхiдна iнформацiя щодо фактичної наявностi коштiв. Ця iнформацiя формується у Казначействi шляхом складання щоденного оборотно-сальдового балансу pахунків.

Органи Державного казначейства вiдкривають рахунки:

·для зарахування надходжень, передбачених законодавством України;

·розпорядникам та одержувачам бюджетних коштiв, іншим клiєнтам;

·пiдприємствам, установам i органiзацiям за операцiями, що не вiдносяться до операцiй з виконанням бюджетiв, але згiдно чинного законодавства обслуговуються в Державному казначействi.

Рисунок 1[1]

Цi рахунки вiдкриваються на балансi Казначейства вiдповiдно до плану paхунків бухгалтерського облiку виконання Державного та мiсцевих бюджетiв, а також Iнструкцiї про вiдкриття аналiтичних paxунків для облiку операцiй по виконанню бюджетiв у системi Державного казначейства, затверджених вiдповiдним наказом у листопадi 2000 року, iз наступними змiнами та доповненнями. З грудня 2002 року Казначейство керуеться новим Порядком відкриття paxунків у нацiональнiй валютi в органах Державного казначейства. Bci операцiї за рахунками, що вiдкритi у Казначействi, здiйснюються засобами програмного забезпечення.

Ефективне управлiння бюджетними коштами забезпечуе Порядок управлiння ЄKP, затверджений наказом Державного казначейства вiд 11.02.2002 року № 23, який регламентеє як саму процедуру запозичення (поновлення) коштiв з ЄKP управлiнь, так i особливостi проведення операцiй на pівні Державного казначейства та його територiальних управлiнь.

Державне казначейство здiйснюе запозичення з ЄKP на пiдставi peєстрів на видiлення бюджетних асигнувань, розпоряджень на перерахування коштiв з ЄKP центральному апарату Казначейства та iншим його управлiнням, а також у випадку перерахування центральному апарату коштiв, що перевищують встановлений лiмiт ЄКP.

Поновлення ЄKP територiальних управлiнь здійснюеться на пiдставi peєстрів чи розпоряджень Державного казначейства:

·на поновлення ЄKP управлiнь за рахунок доходiв Державного бюджету;

·належних до перерахування центральному апарату Казначейства;

·на перерахування коштiв з ЄKP iншим управлiнням Казначейства;

·на перерахування коштiв з рахунку Казначейства на рахунки його територiальних opганів.

Реєстри та зведенi реєстри на видiлення бюджетних асигнувань формує управлiння мiжбюджетних вiдносин та управлiння видаткiв Державного бюджету Державного казначейства згiдно з Порядком виконання Державного бюджету за видатками.

Зведений реєстр складаеться й затверджуеться у двох примiрниках. Перший примiрник та його електронна копiя передаеться до управлiння консолiдованої звiтностi з виконання бюджетiв для облiку зобов'язань центрального апарату Державного казначейства перед його управлiннями. Другий примiрник зведеного реестру та його електронна копiя передаеться управлiнню фiнансових ресурсів слугує пiдставою для пiдкрiплення ЄКР управлiнь.

Управлiння видаткiв державного бюджету та управлiння мiжбюджетних вiдносин Казначейства за допомогою засобiв телекомунiкацiйного зв'язку доводять електроннi копiї peєстрів на видiлення бюджетних асигнувань iншим територiальним управлiнням.

Поновлення ЄКР здiйснюеться за рахунок доходiв бюджету на пiдставi розпорядження визначеної форми, яке готується управлiнням фiнансових pecypciв. Це розпорядження пiдписує начальник управлiння або його заступник (він же начальник вiддiлу внутрiшнiх казначейських операцiй), а затверджуе Голова Державного казначейства або його заступник.

Розпорядження доводиться до управлiнь Державного казначейства, якi, виконуючи його, перераховують вiдповiднi кошти. Управлiння консолiдованої звiтностi з виконання бюджетiв вiдображає в бухгалтерському облiку цi кошти як зобов'язання Державного казначейства перед його ж управлiннями. За такими ж розпорядженнями та iз дотриманням подiбних процедур здiйснюеться поновлення ЄКР окремих управлiнь за рахунок запозичення з ЄКP. Управлiння, якому поновлено ЄKP, протягом 30-ти хвилин з часу поновлення (але не пiзнiше 20.00 год.) надає управлiнню фiнансових pecypciв звiт, що слугує пiдставою для змiни кредитора в бухгалтерському облiку.

Державне казначейство встановлюе лiмiт ЄKP для своїх управлiнь з урахуванням їх платiжного календаря. Лiмiтна довiдка готуеться вiддiлом внутрiшнiх казначейських операцiй. Дотримання ліміту ЄКР є обов'язковим.

Завершуючи операцiйний день, управлiння Казначейства перераховують залишки коштiв, якi облiковуються ними за балансовим рахунком № 1111 та перевищують встановлений лiмiт ЄKP, на рахунки Державного казначейства. Вiддiл внутрiшнiх казначейських операцiй управлiння фiнансових pecypciв щоденно здiйснює монiторинг фiнансового стану територiальних управлiнь i вносить пропозицiї щодо сум та джерел пiдкрiплення ЄKP.

Зi свого боку, територiальнi управлiння щоденно до 16.00 годин подають електронною поштою управлiнню фiнансових pecypciв заявку-розрахунок потреби в коштах на наступний робочий день. Така заявка може бути надiслана i у разi виникнення ризику втрати платоспроможностi протягом дня. Сума заявки не може перевищувати суми зобов'язань Державного казначейства перед вiдповiдним управлiнням. Заявка дiйсна протягом l-го робочого дня. Кожного першого робочого дня мiсяця, наступного за звiтним, управлiння фiнансових pecypciв на пiдставi реєстру Державного казначейства проводить звiрку кредиторської заборгованостi з територiальними управлiннями. Не далi як наступного дня управлiння повiдомляють Державне казначейство про виявленi розбiжностi та з'ясовують причини ух виникнення.

Характеристика рахунків, що вiдкриваються в органах Держказначейства, та порядок їx вiдкриття.

Порядок вiдкрuття paхунків у нацiональнiй валютi в органах Державного казначейства затверджено наказом Державного казначейства України вiд 2 грудня 2002 року за № 221 та зареєстровано в Miністерствi юстицiї України 17 грудня 2002 року за № 976/7264. Зазначений порядок регламентує взаємовiдносини мiж органами Держказначейства i клiєнтами в процесi вiдкриття (закриття) paxунків i є обов'язковим для застосування вciмa органами Державного казначейства, розпорядниками та одержувачами коштiв бюджетiв, а також iншими клiентами opганів Держказначейства.

Згiдно з даним порядком рахунки вiдкриваються вiдповiдно до Плану paхунків бухгалтерського облiку виконання Державного та мiсцевих бюджетiв, а також Iнструкцiї про вiдкриття аналiтичних paxунків для облiку операцiй з виконання бюджетiв у системi Державного казначейства, затверджених наказом Держказначейства України вiд 28 листопада 2000 року за № 119, iз змiнами та доповненнями.

Розрахунково-касове обслуговування розпорядникiв, одержувачiв коштiв та iнших клiєнтiв здiйснюеться органами Державного казначейства вiдповiдно до умов договорiв мiж органом Держказначейства i власниками paxунків, якi складаються за типовою формою, встановленою Порядком вiдкриття paхунків у нацiональнiй валютi в органах ДКУ .

Пiд час роз розробки Порядку вiдкриття paхунків у нацiональнiй валютi Державне казначейство України, як учасник системи електронних платежiв НБУ, намагалося максимально врахувати вимоги Нацiонального банку України, що мiстяться в Iнструкцiї про вiдкриття банками paхунків у нацiональнiй та iноземнiй валютi, затвердженiй постановою Правлiння НБУ вiд 18 грудня 1998 року за № 527 (iз змiнами), оскiльки процедура вiдкриття paхунків чи то в банках, чи то в органах Казначейства мае бути аналогiчною.

Рахунки, якi вiдкриваються в органах Державного казначейства, вiдповiдно до порядку їх функцiонування та призначення коштiв, подiляються на бюджетнi та небюджетнi.

Бюджетнi рахунки - це рахунки, якi вiдкриваються в органах Державного казначейства для зарахування надходжень, здiйснення операцiй клiєнтiв з бюджетними коштами та здiйснення операцiй, пов'язаних iз обслуговуванням зовнiшнiх i внутрiшнiх боргових зобов'язань, загальнодержавних видаткiв, а також рахунки для облiку операцiй iз фiнансування бюджетiв.

Небюджетнi рахунки - рахунки, якi вiдкриваються органами

Державного казначейства України у випадках, передбачених законодавчими та iншими нормативно-правовими актами, пiдприємствам, установам, органiзацiям за операцiями, що не належать до операцiй з виконання бюджетiв.

У свою чергу, бюджетнi рахунки класифiкуються таким чином.

1)Бюджетнi рахунки для зарахування надходжень (рахунки за надходженнями) - рахунки для зарахування податкових, неподаткових та iнших надходжень, справляння яких передбачено законодавством України, включаючи трансферти, дарунки, гранти та кошти, залученi до бюджетiв вiд розмiщення цiнних паперiв, отриманих кредитiв тощо.

2)Бюджетнi рахунки для операцiй клiєнтiв за бюджетнuми коштами - рахунки для здiйснення операцiй за асигнуваннями, передбаченими на виконання вiдповiдних програм i заходiв у Державному й мiсцевих бюджетах, якi вiдкриваються розпорядникам та одержувачам коштiв i подiляються на:

·реєстрацiйнi рахунки, якi вiдкриваються розпорядникам бюджетних коштiв за вiдповiдними кодами бюджетної класифiкацiї видаткiв для облiку операцiй з виконання загального фонду кошторисiв;

·спецiальнi реєстрацiйнi рахунки, якi вiдкриваються розпорядникам бюджетних коштiв за вiдповiдними кодами бюджетної класифiкацiї видаткiв для облiку операцiй з виконання спецiального фонду кошторисiв;

·рахунки одержувачiв коштiв, якi вiдкриваються одержувачам бюджетних коштiв за вiдповiдними кодами бюджетної класифiкацiї видаткiв загального та/або спецiального фондiв для облiку операцiй з виконання плану використання бюджетних коштів.

3)lншi бюджетнi рахункu - рахунки, якi вiдкриваються за вiдповiдними кодами бюджетної класифiкацiї для здiйснення операцiй з обслуговування внутрiшнiх i зовнiшнiх боргових зобов'язань держави та здiйснення загальнодержавних видаткiв, передбачених Законом України про Державний бюджет України на вiдповiдний piк.

4)Рахункu для облiку оnерацiй з фiнансування бюджетiв - рахунки, якi вiдкриваються для облiку операцiй i фiнансування бюджетiв, передбачених Законом України про Державний бюджет України на вiдповiдний piк.

Бюджетпi рахункu вiдкриваються щорiчно на початок нового бюджетного перiоду вiдповiдно до Закону України про Державний бюджет України на вiдповiдний piк, оскiльки згiдно з вимогами cтaттi 57 Бюджетного кодексу України не пiзнiше 31 грудня або на останнiй день iншого бюджетного перiоду Державне казначейство України закриває вci рахунки, вiдкритi у поточному бюджетному перiодi. Закриття paxунків загального фонду Державного бюджету означає припинення дй бюджетних призначень. За виняткових обставин Miністр фiнансiв України може визначити iнший термін закриття paxунків, який повинен настати не пiзнiше як через п'ять робочих днiв пiсля закiнчення бюджетного перiоду.

У разi неприйняття Закону України про Державний бюджет України на вiдповiдний piк вiдкриваються рахунки попереднього бюджетного перiоду.

Спецiальнi реєстрацiйнi рахунки, на яких зберiгаються залишки коштiв для покриття вiдповiдних витрат у наступному бюджетному перiодi з урахуванням їх цiльового призначення, вiдкриваються у наступному бюджетному перiодi з перенесенням не витрачених у попередньому перiодi залишкiв коштiв, якi були одержанi на виконання вiдповiдних завдань. Державне казначейство України зберiгає залишки коштiв на рахунках спецiального фонду на кiнець бюджетного перiоду для покриття вiдповiдних витрат у наступному бюджетному перiодi з урахуванням їх цiльового призначення. Рахунки спецiального фонду вiдкриваються в наступному бюджетному перiодi iз записом про вci невитраченi в попередньому бюджетному перiодi кошти, якi були одержанi на виконання вiдповiдних завдань. Уci надходження i витрати записуються в тому бюджетному перiодi, в якому вони були здiйсненi.

Небюджетпi рахункu вiдкриваються органами Державного казначейства України у випадках, передбачених законодавчими та iншими нормативно-правовими актами, пiдприємствам, установам, органiзацiям за операцiями, що не належать до операцiй з виконання бюджетiв.

Вiдкрuття рахункiв для зарахуваппя падходжень

Для зарахування надходжень Державного та мiсцевих бюджетiв Державне казначейство України щорiчно на початок нового бюджетного перiоду вiдповiдно до Закону України про Державний бюджет України на вiдповiдний piк та Бюджетного кодексу України централiзовано вiдкриває бюджетнi рахунки. Iнформацiя про вiдкритi рахунки доводиться до територiальних opганів Державного казначейства.

У разi неприйняття Закону України про Державний бюджет України на вiдповiдний piк переоформлюються рахунки попереднього бюджетного перiоду.

Вiддiлення Державного казначейства на пiдставi даних, отриманих вiд opганів Державної податкової служби, подають управлiнням Державного казначейства в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мicтax Києвi та Севастополi (далi - управлiння Державного казначейства) заяви про вiдкриття paxунків з перелiком видiв надходжень Державного та мiсцевих бюджетiв, якi мобiлiзуються на вiдповiднiй територiї. Зазначенi заяви складаються за кожним видом бюджетiв.

На пiдставi поданих заяв iз перелiком видiв надходжень, що мобiлiзуються на вiдповiднiй територiї управлiннями Державного казначейства проводиться блокування paxунків за тими видами надходжень, якi не мобiлiзуються на вiдповiднiй територiї. При виникненнi змiн у складi видiв надходжень протягом року, пов'язаних iз змiнами в чинному законодавствi, також подаються заяви про вiдкриття paxунків.

В управлiннях Державного казначейства мають бути сформованi особовi справи на вiддiлення Державного казначейства, якi мiстять заяву про вiдкриття paxунків i картку з вiдбитком печатки та зразками пiдписiв осiб, яким згiдно з розпорядчими документами opганів Державного казначейства надано право розпоряджання рахунками i пiдписання платiжних та iнших розрахункових документiв. Така картка має бути засвiдчена пiдписом керiвника чи заступника керiвника органу Державного казначейства вищого рiвня та печаткою. У разi змiни чи доповнення хоча б одного з пiдписiв оформляється нова картка iз зразками пiдписiв на вcix осiб, якi мають право першого та другого пiдписiв. У разi тимчасового надання особi права першага чи другого пiдпису подаються тимчасова картка iз зразками пiдписiв тимчасово вповноважених осiб та копiя вiдповiдного документа, що пiдтверджує цi повноваження (наказ, протокол тощо).

Якщо управлiння (вiддiли) Державного казначейства України чи обласних управлiнь ДКУ, в межах правового регулювання, виступають iнiцiаторами вiдкриття бюджетних paxунків для зарахування надходжень, вони мають подати управлiнню платiжних систем i розрахункiв чи розрахунковiй палатi службаву записку про вiдкриття рахунку за пiдписом керiвника структурного пiдроздiлу, який iнiцiює вiдкриття цього рахунку, з вiзою Голови Державного казначейства (його заступника) чи начальника вiдповiдного управлiння Держказначейства. У цьому випадку формуються особовi справи на вiдповiднi структурнi пiдроздiли, якi мiстять згаданi службовi записки та зразки пiдписiв керiвника структурного пiдроздiлу та/або його заступника, яким вiдповiдно до розпорядчих документiв надано право розпоряджання рахунками i пiдписання платiжних, розрахункових та iнших розпорядчих документiв, завiренi Головою Державного казначейства (йога заступником) чи начальником вiдповiдного управлiння Держказначейства.

Державне казначейство України та управлiння Державного казначейства в обов'язковому порядку iнформують заявникiв, органи Державної податкової служби про вiдкритi рахунки. Iншим органам iнформацiя про вiдкритi рахунки надаться на їx вимогу.

Вiдкрuття бюжетнux paxунків для операцiй клiєнтiв з бюджетними коштами

Розпорядники коштів для вiдкриття бюджетних paxунків подають до органу Державного казначейства України тaкi документи: а) заяву про вiдкриття paxунків встановленого зразка за пiдписом керiвника та головного бухгалтера або iншої посадової особи, на яку покладено функцiю ведення бухгалтерського облiку складання звiтностi;

б) копiю довiдки про включення до єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України, засвiдчену нотарiально або органом, що видав довiдку;

в) копiю належним чином зареєстрованого статуту (положення),

засвiдчену нотарiально чи органом, який peєcтрує. Положення, якi затверджуються постановами Кабiнету міністрів України чи указами Президента Укрїни, нотарiального засвiдчення не потребують (установи та органiзації, якi дiють на пiдставi законiв, статути (положення) не подають);

г) копiю документа, що пiдтверджуе взяття клiєнта на податковий облiк, засвiдчену податковим органом, увипадках, передбачених

чинним законодавством;

д) картку iз зразками пiдписiв осiб у двох примiрниках, яким

вiдповiдно до чинного законодавства чи установчих документiв клiєнта надано право розпоряджання рахунком та пiдписання розрахункових документiв, завiрену нотарiально або установою вищого рiвня в установленому порядку. У картку включаеться також зразок вiдбитка печатки. Зазначена картка оформляється вiдповiдно до вимог роздiлу 7 Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання paxунків у нацiональнiй та iноземнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18 грудня 1998 року за N2 527 та зареєстрованої в Miністерствi юстицiї України 24 грудня 1998 року за № 819/3259. У разi тимчасового надання особi права першого чи другого пiдпису подаються тимчасова картка iз зразками пiдписiв тимчасово вповноважених осiб та копiя вiдповiдного документа (наказ, протокол тощо), що пiдтверджуе цi повноваження;

е) довiдку про реєстрацiю в органах Пенсiйного фонду. У зазначенiй довiдцi в обов'язковому порядку має бути вказаний орган Державного казначейства, в якому вiдкривається рахунок (уповноважений працiвник органу Держказначейства, який приймає документи на вiдкриття рахунку, зобов'язаний вiдповiдним чином оформити вiдривну частину довiдки та повернути її клiенту для подання до органу Пенсiйного фонду);

є) документ, який пiдтверджуе реєстрацiю клiента як платника соцiальних страхових внесків, або його копiю, засвiдчену нотарiально чи органом, що його видав;

з) затверджений кошторис розпорядникiв бюджетних коштiв. У перiод до затвердження кошторисiв (не бiльше 30-ти календарних днiв з дня затвердження рiчного розпису призначень та помiсячного розпису асигнувань загального фонду бюджету) надається тимчасовий кошторис, затверджений керiвником установи.снують деякi особливостi при вiдкриттi paxунків для вiйськових частин, установ, пiдприемств i органiзацiй Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Miністерствa внутрiшнiх справ України, Управлiння державної охорони України та iнших opганів виконавчої влади, якi мають у своєму пiдпорядкуваннi вiйськовi формування (далi вiйськовi частини/установи). Вiдкриття цих paxунків вiдбувається на пiдставi дозволiв, виготовлених вiдповiдним чином iз захисною сiткою та централiзованою нумерацiєю, якi видаються фiнансовими органами розпорядникiв бюджетних коштiв вищого рiвня. Kpiм того, картка iз зразками пiдписiв повинна мicтити зразок вiдбитка гербової печатки вiйськової частини, установи, пiдприсмства чи органiзацiї, якiй вiдкривається рахунок. Зразок вiдбитка гербової печатки є одночасно пiдтвердженням пiдписiв посадових осiб власника рахунку.

Одержувачi коштiв для вiдкриття paxунків подають до органу Державного казначейства України документи за перелiком, передбаченим для розпорядникiв коштiв. Лише замicть затвердженого кошторису подають план використання бюджетних коштiв.

Бюджетнi рахунки розпорядникам та одержувачам коштiв вiдкриваються щорiчно на початок нового бюджетного перiоду. При цьому днем вiдкриття paxунків вважаеться дата, зазначена на заявi про вiдкриття paxунків у роздiлi "Вiдмiтки органу Державного казначейства".

До отримання органами Державного казначейства вiд власникiв paxунків повiдомлення про взяття рахунку на облiк податковим органом у випадках, передбачених чинним законодавством, операцiї за цим рахунком здiйснюються лише iз зарахування коштiв.

Вiдкрuття iншux бюджетних рахункiв та рахункiв для облiку оnерацiй з фiнансування бюджетiв

Cтруктурніi пiдроздiли opганів Державного казначейства (управлiння та/або вiддiли) для вiдкриття iнших бюджетних paxунків подають такi документи:

а) службову записку про вiдкриття paxунків за пiдписом керiвника

структурного пiдроздiлу, який розпоряджасться цим рахунком, iз вiзою Голови Державного казначейства (його заступника) чи начальника управлiння Держказначейства;

б) зразки пiдписiв керiвника структурного пiдроздiлу та/або його заступника, яким вiдповiдно до чинного законодавства та установчих документiв надано право пiдпису розпорядчих документiв, завiренi Головою Державного казначейства України чи начальником управлiння ДКУ.

Вiдкрuття небюджетних рахункiв

Пiдприсмства, установи, органiзацiї, яким вiдповiдно до законодавчих та iнших нормативно-правових aктів мають бути вiдкритi небюджетнi рахунки в органах Державного казначейства, подають такі документи:

а) заяву про вiдкриття paxунків встановленого зразка за пiдписом керiвника та головного бухгалтера або iншої посадової особи, на яку покладено функцiю ведення бухгалтерського облiку i складання звiтностi;

б) копiю довiдки про включення до єдиного державного реєстру

пiдприсмств та органiзацiй України, засвiдчену нотарiально або органом, що видав довiдку;

в) копiю належним чином заресстрованого статуту (положення), засвiдчену нотарiально чи органом, який рееструє. Положення, якi затверджуються постановами Кабiнету міністрів України чи указами Президента України, нотарiального засвiдчення не потребують (установи та органiзацiї, якi дiють на пiдставi законiв, статути (положення) не подають);

г) копiю свiдоцтва про державну ресстрацiю в opганi виконавчої влади, iншому opганi, уповноваженому здiйснювати державну реєстрацiю, засвiдчену нотарiально чи органом, який видав свiдоцтво про державну реестрацiю (крім бюджетних установ та органiзацiй);

д) картку iз зразками пiдписiв осiб у двох примiрниках, яким вiдповiдно до чинного законодавства чи установчих документiв клієнта надано право розпоряджання рахунком та підписання розрахункових документiв, завiрену нотарiально або установою вищого рiвня в установленому порядку. У картку включаеться також зразок вiдбитка печатки. Зазначена картка оформляеться вiдповiдно до вимог роздiлу 7 Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання paxунків у нацiональнiй та iноземнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку Укрїiни вiд 18 грудня 1998 року за № 527 та зареестрованої в Mіністерствi юстицiї України 24 грудня 1998 року за № 819/3259. У разi тимчасового надання особi права першого чи другого пiдпису подаються тимчасова картка iз зразками пiдписiв тимчасово уповноважених осiб та копiя вiдповiдного документа, що пiдтверджуе цi повноваження;

е) довiдку про реєстрацiю в органах Пенсiйного фонду. У зазначенiй довiдцi в обов'язковому порядку має бути вказаний орган Державного казначейства, у якому вiдкривається рахунок (уповноважений працiвник органу Державного казначейства, який приймає документи на вiдкриття рахунку, зобов'язаний вiдповiдним чином оформити вiдривну частину довiдки та повернути її клiєнту для подання до органу Пенсiйного фонду);

є) документ, що пiдтверджуе реєстрацiю клiєнта як платника соцiальних страхових внесків, або його копiю, засвiдчену нотарiально чи органом, що його видав;

ж) копiю документа, що пiдтверджує взяття клiєнта на податковий облiк, засвiдчену податковим органом або нотарiально.

У разi вiдкриття небюджетного рахунку до отримання органами Державного казначейства вiд власника рахунку повiдомлення про взяття рахунку на облiк податковим органом, вiдповiдно до чинного законодавства, операцї за небюджетним рахунком здiйснюються лише iз зарахування коштiв. Датою початку операцiй за видатками на небюджетному рахунку, вiдкритому в органах Держказначейства, є дата реестрацiї отриманого органом Державного казначейства повiдомлення про взяття рахунку на облiк податковим органом.

На кожне пiдприємство, установу чи органiзацiю формується особова справа, яка мiстить перелiченi вище документи.

Якщо серед осiб, що мають право першого чи другого пiдписiв, є iноземцi або особи без громадянства, якi тимчасово перебувають на територiї України, то зазначенi особи зобов'язанi додатково подати документи, що пiдтверджують законнiсть їx перебування на територiї України. Копiї зазначених документiв також зберiгаються в особовiй справi.

В ycix випадках у разi отримання документiв на відкриття paxунків органи Державного казначейства здiйснюють перевiрку поданих документiв, зокрема:

а) пiдписи осiб на заявi про вiдкриття рахунку мають бути розшифрованi зобов'язковим зазначенням прiзвища й iнiцiалiв та iдентифiкованi з пiдписами в картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитком печатки;

б) свiдоцтво про державну реєстрацiю суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi має вiдповiдати зразкам, передбаченим удодатку 3 до Положення про державну реєстрацiю суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, затвердженого постановою Кабiнету міністрів України вiд 25 травня 1998 року за № 740 "Про порядок державної реестрацiї суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi" (iз змiнами та доповненнями). Для суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi зареєстрованi до набрання чинностi вищезазначеною постановою КМУ, свiдоцтва про державну реєстрацiю мають вiдповiдати зразкам, передбаченим у додатках 3 i 4 до Положення про державну реєстрацiю суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi та реєстрацiйний збiр за державну реєстрацiю суб'єктів пiдприємницької дiяльностi, затвердженого постановою Кабiнету міністрівУкраїни вiд 29 квiтня 1994 року за № 276 (iз змiнами i доповненнями);

в) посвiдчувальнi написи нотapiyca на документах визнаються, якщо вони вiдповiдають формам, затвердженим наказом Miністерствa юстицiї України вiд 7 лютого 2004 року за № 7/5 "Про затвердження форм peєcтpiв для реєстрацiї нотарiальних дiй, нотарiальних свiдоцтв, посвiдчувальних написiв на угодах i засвiдчувальних документах", зареєстрованим Miністерством юстицiї України 2 березня 2004 року за № 38/247 (iз змiнами та доповненнями).

Бюджетнi рахунки, вiдкритi у поточному бюджетному перiодi, відкриваються не пiзнiше 31 грудня. За виняткових обставин міністр фiнансiв може визначити iнший термін закриття paxунків, яки повинен настати не пiзнiше як через п'ять робочих днів після закiнчення бюджетного перiоду.

Рахунки за надходженнями закриваються на пiдставi заяв вiдповiдних структурних пiдроздiлiв та функцiональних управлiнь Державного казначейства. Рахунки розпорядникiв i одержувачiв коштiв закриваються при реорганiзацii установи (злиттi, приеднаннi, подiлi, перетвореннi, видiленнi), змiнi назви, органiзацiйно-правовоi форми на пiдставi:

а) заяви власника рахунку;

б) рiшення органу, на який законом покладено функцii щодо лiквiдацii або реорганiзацii пiдприємства, установи чи органiзацiї; в) iнших випадкiв, передбачених чин ним законодавством України.

У разi наявностi залишку коштiв на рахунку, що закривається, Казначейство на пiдставi платiжного доручення власника рахунку перераховуе цей залишок на iнший, вiдкритий цiєю установою рахунок, якщо iнше не передбачено бюджетним законодавством.

При проведеннi лiквiдацiйноi процедури використовуеться один рахунок, визначений лiквiдацiйною комiсiєю. До Казначейства обов'язково подається рiшення про лiквiдацiю пiдприемства, установи чи органiзацiї i нотарiально засвiдчена картка iз зразками пiдписiв уповноважених членiв лiквiдацiйної крмісії i вiдбитком печатки підприємства, що ліквщується.

Особова справа з оформлення рахунку зберiгається протягом 5-ти років З моменту закриття рахунку. Вiдповiдальнiсть за правильність вiдкриття та закриття paxунків покладаеться на головного бухгалтера (заступника головного бухгалтера) органу Державного казначейства, на балансi якого вiдкрито та закрито цi рахунки.[2]

Отже єдиний казначейський рахунок-це головний рахунок держави, що об’єднує систему рахунків які відкривають розпорядники бюджетних коштів у Державному казначействі України для зарахування надходжень, здійснення видатків, та для контролю за рухом коштів в режимі реального часу, цей рахунок дозволяє в повній мірі реалізувати принцип єдності бюджетної системи.

2. Рух коштів на єдиному казначейському рахунку

єдиний казначейський рахунок бюджет

Відповідно до частини четвертої статті 50 Бюджетного кодексу України податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи державного бюджету зараховуються безпосередньо на єдиний казначейський рахунок Державного бюджету України і не можуть акумулюватися на рахунках органів стягнення.

А відповідно до частини п’ятої статті 50 цього Кодексу податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи державного бюджету визнаються зарахованими в доход державного бюджету з моменту зарахування на єдиний казначейський рахунок державного бюджету.[6]

Державне казначейство України керує видатковими операціями територіальних управлінь, що проводяться через СЕП НБУ, за допомогою механізму встановлення ліміту технічного рахунку та ліміту початкових оборотів у СЕП НБУ.

Державне казначейство України формує щоденний оборотно-сальдовий баланс рахунків, що є підставою для отримання інформації щодо фактичної наявності коштів для прийняття управлінських рішень та проведення фінансових операцій. В органах Державного казначейства, у свою чергу, відкрито:

рахунки для зарахування надходжень, передбачених законодавством України;

рахунки розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів;

рахунки підприємствам, установам, організаціям тощо за операціями, що не відносяться до операцій з виконання бюджетів, але відповідно до вимог законодавства обслуговуються органами Державного казначейства.

Зазначені в рахунки відкриваються на балансі органів Державного казначейства відповідно до Плану рахунків бухгалтерського облікувиконання державного та місцевих бюджетів та Інструкції про відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій по виконанню бюджетів в системі Державного казначейства, затверджених наказом Державного казначейства України від 28.11.2000 N 119, із змінами та доповненнями.

Операції за рахунками, відкритими в органах Державного казначейства, здійснюються засобами програмного забезпечення Державного казначейства України. Схема виконання бухгалтерських проведень за рахунками визначається технологією обробки платіжних документів у платіжній системі Державного казначейства України.

Функціонування єдиного казначейського рахунку забезпечує:

·      можливість швидкої мобілізації коштів, які протягом дня надходять на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства, та використання їх для проведення бюджетних видатків і здійснення інших операцій, що не суперечать законодавству України;

·        надання інформації органам законодавчої та виконавчої влади за здійсненими на єдиному казначейському рахунку операціями;

·        оптимальні можливості для прийняття представниками законодавчої та виконавчої влади оперативних рішень щодо забезпечення ефективного використання коштів бюджетів.[9]

Отже на єдиний казначейський рахунок щодня надходять кошти від платників податків і обов’язкових платежів та кошти від діяльності державних установ, кошти від приватизації тощо; та здійснюються видатки на різні цілі та потреби; тобто на єдиному казначейському рахунку по суті відбувається формування і виконання жержавного бюджету за доходами і за видатками.

Щоб прослідкувати за рухом коштів на єдиному казначейському рахунку достатнньо розглянути виконання державного бюджету на відповідний рік, або поглянути на щоденне вхідне та вихідне сальдо на єдиному казначейському рахунку, що формується і опубліковується щоденно на сайті казначейства.

Щодо економічного змісту державні доходи поділяються на надходження від суб'єктів підприємницької діяльності та некомерційних організацій та платежі населення. У відповідності з бюджетним законодавством усі види бюджетних доходів поділяються на закріплені та регулюючі. Закріплені доходи повністю надходять або в Державний бюджет, або в місцеві бюджети.

Регулюючі, або загальнодержавні, доходи підлягають розподілу між державним і місцевими бюджетами за нормативами, які регламентуються Законом про Державний бюджет України. Так, рентна плата, плата за землю надходять в доходи Державного бюджету. Прибутковий податок з громадян належить до регулюючих доходів.

Синтетичний облік доходів Державного бюджету ведеться на двох балансових рахунках : на балансовому рахунку №2510 «Кошти Державного бюджету України». На балансовому рахунку № 2500 «Кошти бюджетів України до розподілу» обліковуються загальнодержавні доходи. Розподіл загальнодержавних доходів повинен здійснюватися органами Державного казначейства. За платіжними дорученнями останніх установи банків перераховують кошти з рахунку «Кошти бюджетів України до розподілу» на рахунок «Кошти Державного бюджету України» і відповідні рахунки місцевих бюджетів.[19]

В аналітичному обліку доходи відображаються за їх видами у підрозділах класифікації доходів і видатків Державного та місцевих бюджетів України (розділами, параграфами, символами), тобто передбачений деталізований облік.

Комерційні фірми і некомерційні організації перераховують платежі до бюджету в безготівковій формі шляхом додержання правил здійснення безготівкових розрахунків у господарському обігу України, які затверджені НБУ.

Для перерахунку платежів підприємства використовують платіжні доручення, в яких зазначаються: вид платежу, підрозділ бюджетної класифікації, номер особового рахунку , на якому обліковуються доходи.

При відсутності на рахунку платника коштів для перерахування платежів до бюджету такі доручення вміщуються в картотеку несплачених у строк документів і обліковуються на позабалансовому рахунку № 9803 «Розрахункові документи, не сплачені в строк». Аналогічно виконуються розпорядження органів податкової адміністрації щодо примусового справляння з підприємств недоїмок з платежів до бюджету.

Готівкові кошти від окремих громадян у сплату податків приймають установи комерційних банків, сільські Ради народних депутатів (на ринках, митницях) і підприємства Міністерства зв'язку. Прийняті готівкові кошти підлягають перерахунку через установи банків на доходні бюджетні рахунки. Усі кошти, які надійшли в доход Державного бюджету України, акумулюються на балансовому рахунку № 2510 «Кошти Державного бюджету України» в Національному банку України.

Для обліку операцій щодо розподілу загальнодержавних доходів, які акумулюються на балансовому рахунку № 2500 «Кошти бюджетів України до розподілу» використовується активний балансовий рахунок № 2510 «Технічний рахунок для розподілу доходів бюджету України». По суті це контрпасивний рахунок , призначений для технічних потреб. У балансі залишок на цьому рахунку показується в складі пасивних рахунків зі знаком мінус після залишку по рахунку № 2500 «Кошти бюджетів України до розподілу». Дебетовий залишок по рахунку № 2510 не може перевищувати суму кредитового залишку по рахунку № 2500.[17]

Законом України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” (з урахуванням внесених змін) доходна частина Державного бюджету України затверджена в обсязі 125 785,1 млн. грн., в т.ч. доходи загального фонду - в сумі 96 564,4 млн. грн. і спеціального фонду - 29 220,7 млн. гривень.Станом на 1 жовтня 2011 року на єдиний казначейський рахунокнадійшло доходів на суму 92 181,6 млн. грн., що становить 73,3 відсотка річних призначень та на 17 246,4 млн. грн. більше відповідного показника минулого року.

Помісячним розписом доходів державного бюджету на 2011 рік на січень - вересень передбачено надходжень до загального фонду в сумі 67 864,8 млн. гривень. Фактично за цей період до загального фонду на єдиний казначейський рахунок надійшло 69 417,6 млн. грн., що становить 102,3 відсотка призначень на січень - вересень 2011 року. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду збільшились на 8 826,8 млн. гривень. Із 42 джерел надходжень перевиконані планові показники з 24 видів надходжень. Недоотримано доходів із 18 видів надходжень.

До спеціального фонду державного бюджету за січень - вересень 2011 року надійшло 22 764,0 млн. грн., або 77,9 відсотка річних показників. В січні - вересні 2011 року органами Державного казначейства України відшкодовано з єдиний казначейський рахунок 10 487,5млн. грн. податку на додану вартість.

Таблиця 1. Доходи єдиного казначейського рахунку.

Джерело доходів

2010 - факт, %

2011 - план з урахуванням змін, %

2012 - план, %

Податкові надходження

67,0

69,4

74,0

Податок на прибуток підприємств

23,0

19,3

21,7

Збори за спеціальне використання природних ресурсів

1,5

1,3

1,7

Податок на додану вартість

24,0

32,0

33,4

Акцизний збір

9,5

8,0

9,0

Податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції

7,3

7,5

7,6

Інші податки

1,7

1,3

0,6

Неподаткові надходження

30,8

29,5

23,4

Доходи від власності та підприємницької діяльності

9,0

12,8

9,5

Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу

1,8

1,3

0,7

Власні надходження бюджетних установ

13,4

6,5

7,0

Інші неподаткові надходження

6,6

8,9

6,2

Доходи від операцій з капіталом

1,2

0,7

2,0

Інші надходження

1,0

0,4

0,6

Разом доходів

100

100

100


Фінансування витрат Державного бюджету здійснюється через єдиний казначейський рахунок. На практиці єдиний казначейський рахунок складається з рахунків, які відкриваються в банках на ім'я головного управління Державного казначейства і його територіальних органів на балансовому рахунку №2513 «Кошти Державного казначейства України».

Джерелом здійснення витрат з єдиного казначейського рахунку є надходження на балансовий рахунок № 2510 «Кошти Державного бюджету України». Загальна сума залишків коштів на цьому рахунку щоденно (або в режимі реального часу) перераховується на балансовий рахунок №2513 «Кошти Державного казначейства України». Всі установи банків, в яких відкриті особові рахунки на балансовому рахунку № 2510 «Кошти Державного бюджету України» зобов'язані щоденно перераховувати залишки за цими рахунками в установи НБУ, а установи НБУ - в операційне управління Правління НБУ.

Помісячним розписом асигнувань загального фонду державного бюджету (за винятком надання кредитів з державного бюджету) (без урахування видатків на обслуговування державного боргу та міжбюджетних трансфертів) на січень - вересень 2006 року міністерствам і відомствам - головним розпорядникам коштів передбачено видатки з єдиного казначейського рахунку в сумі 53 836,6 млн. грн., у тому числі на вересень - 5 746,6 млн. гривень.

Протягом січня - вересня поточного року відкрито та зараховано на рахунки відкритих асигнувань головних розпорядників коштів асигнування на загальну суму 53 775,5 млн. грн., що становить 99,9 відсотка планових асигнувань на 9 місяців та на 6 915,4 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. З них у вересні відкрито асигнування у сумі 5 706,7 млн. гривень.[21]

У першу чергу відкрито асигнування для здійснення видатків на заробітну плату з нарахуваннями, грошове забезпечення, пенсії, стипендії та інші видатки, віднесені до захищених статей бюджету відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2011 рік”.

На соціальні виплати у січні - вересні 2011 року з єдиного казначейського рахунку спрямувано із загального фонду державного бюджету 36 588,3 млн. грн., у тому числі у вересні - 3 865,4 млн. гривень. Відкрито асигнування в сумі 36 588,3 млн. грн., що становить 100 відсотків планових асигнувань на 9 місяців та на 3 796,6 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

Таблиця 1

Щоденне вихідне сальдо єдиного казначейського рахунку у 2011 році.

Дата/Місяць 2011 рік

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Середнє по даті

1

17 015

19 081

19 391

16 323

15 053

15 691

13 767

12 678

15 137

15 091



15 923

 

2

17 015

17 741

18 337

16 323

15 053

14 870

13 767

11 941

15 137

14 486



15 467

 

3

17 015

17 362

17 724

16 410

14 450

14 870

13 161

11 326

15 137

14 070



15 153

 

4

15 583

17 362

17 724

16 131

14 012

14 870

12 607

11 122

14 104

13 271



14 679

 

5

15 439

17 362

17 724

15 499

13 356

14 368

11 960

11 122

13 837

13 086



14 375

 

6

15 562

17 519

17 022

15 272

13 240

14 341

11 776

11 122

13 706

13 051



14 261

 

7

15 562

17 619

17 052

15 194

13 240

14 478

11 614

13 526

13 051



14 228

 

8

15 562

17 992

17 052

15 194

13 240

14 274

11 614

11 149

13 473

13 051



14 260

 

9

15 562

17 300

16 535

15 194

13 240

13 898

11 614

11 177

13 473

12 477



14 047

 

10

15 848

17 486

16 529

15 608

13 568

13 898

12 275

10 839

13 473

12 666



14 219

 

11

16 109

17 486

16 529

14 464

13 898

13 898

11 951

11 010

13 351

12 783



14 148

 

12

16 254

17 486

16 529

14 485

14 008

13 898

11 892

11 010

13 420

12 744



14 173

 

13

16 444

17 711

16 563

14 393

14 008

14 115

11 856

11 010

13 539

12 663



14 230

 

14

16 444

17 667

16 666

14 334

14 008

14 170

11 675

11 421

13 490

12 663



14 254

 

15

16 444

17 943

16 558

14 334

13 797

13 869

11 675

11 500

13 199

12 663



14 198

 

16

16 820

18 078

16 458

14 334

14 060

13 526

11 675

11 915

13 199

12 651



14 271

 

17

17 118

18 670

16 209

14 246

14 538

13 526

11 689

12 615

13 199




14 645

 

18

17 407

18 670

16 209

14 152

14 792

13 526

11 734

13 334

13 276




14 789

 

19

17 633

18 670

16 209

13 945

15 486

13 469

11 685

13 498

13 393




14 887

 

20

17 756

19 263

16 064

13 919

15 486

13 303

11 487

13 498

13 326




14 900

 

21

17 756

19 755

16 554

14 364

15 486

13 181

11 423

13 607

13 598




15 080

 

22

17 756

19 901

16 633

14 364

15 943

13 013

11 423

13 843

13 957




15 204

 

23

18 233

20 012

16 729

14 364

16 051

13 242

11 423

13 821

13 957




15 315

 

24

18 582

20 236

16 805

14 364

15 793

13 242

11 845

13 821

13 957




15 405

 

25

18 838

20 236

16 805

14 915

16 305

13 242

12 452

13 821

14 387




15 667

 

26

19 053

20 236

16 805

14 868

16 477

13 597

12 812

13 821

14 498




15 796

 

27

19 467

20 045

17 267

14 838

16 477

14 355

13 258

13 821

14 462




15 999

 

28

19 467

19 357

17 425

15 053

16 477

14 355

13 558

14 692

14 540




16 103

 

29

19 467


17 316

15 053

16 964

14 181

13 558

15 421

15 091




15 881

 

30

20 295


16 559

15 053

17 234

13 767

13 558

15 711

15 091




15 909

 

31

19 480


16 323


16 415


13 338

16 121





16 336

 

Середнє по місяцю

17 322

18 509

16 913

14 900

14 908

13 968

12 262

12 669

13 931

13 154



14 910

 

14 910

значення, що перевищують середньоденні значення по року







 

www.treasury.gov.ua

Дані про денне вихідне сальдо єдиного казначейського рахунку у 2007-2010 роках див. в додатках.

Міжбюджетні відносини:

Доходи державного бюджету в частині коштів, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів, тобто рухаються в системі рахунків Державного казначейства України станом на 1 жовтня 2011 року становлять 1 061,2 млн. грн., або 99,5 відсотка.

Видатки загального фонду Державного бюджету України в частині міжбюджетних трансфертів виконані на 101 відсоток і становлять 20 845,1 млн. гривень. Дотація вирівнювання перерахована у сумі 13 299,7 млн. грнщо становить 104,1 відсотка.

Із загального фонду державного бюджету місцевим бюджетам перераховано субвенцій на здійснення державних програм соціального захисту населення на суму 5 329,9 млн. грн., що становить 95,1 відсотка.

Із спеціального фонду державного бюджету перерахованосубвенцій у сумі 3 104,6 млн. гривень. На виконання статті 62 Закону України “Про Державний бюджет України на 2011 рік”:

на покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів місцевим бюджетам надано 15 818 короткотермінових позичок на загальну суму 4 118,4 млн. грн., з яких погашено 3 934,8 млн. гривень;

у зв’язку з невиконанням розрахунково-визначених Міністерством фінансів України прогнозних надходжень доходів місцевих бюджетів надано 30 середньострокових позичок на суму 27,7 млн. грн., з яких погашено 11,9 млн. гривень.

Таблиця 2

Рух коштів в системі єдиного казначейського рахунку станом на 01.10.2012р.

Показники

Розпис доходів та видатків

Фактичне виконання станом на 01,10,2012


річний (затверджено Верховною Радою України на 2012 рік)

на період з початку року

Сума

у відсотках










річних призначень

призначень на період з початку року

Державний бюджет

1. Доходи ЄКР, всього, ут.ч.

125 785.1


92 181.6

73.3








загальний фонд

96 564.4

67 864.8

69 417.6

71.9

102.3

спеціальний фонд

29 220.7


22 764.0

77.9


2. Видатки ЄКР, всього (касове виконання),у т.ч.

138 258.1


93 606.0

67.7








загальний фонд

108 581.9

76 893.1

74 055.9

68.2

96.3

спеціальний фонд

29 676.2


19 550.1

65.9


Бюджети АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя (місцеві бюджети)

3. Доходи, всього,в т.ч.

71 541.2


52 992.1

74.1


загальний фонд

57 975.0


42 825.1

73.9


спеціальний фонд

13 566.2


10 167.0

74.9


4. Видатки, всього (касове виконання),в т.ч.

73 612.9


49 003.7

66.6

58 921.9


39 773.6

67.5


спеціальний фонд

14 691.0


9 230.1

62.8


5. Кошти, що рухаються в системі ЄКР:












а) з державного бюджету до місцевих бюджетів (дотації, субвенції)

32 900.8


23 949.7

72.8


б) з місцевих бюджетів до державного бюджету

1 421.8


1 144.8

80.5


www.treasury.gov.ua

Розрахунки за борговими забов’язаннями:

Погашення державного боргу та сплата відсотків по ньому як зовнішнім, так і внутрішнім кредиторам у січні - вересні 2012 року здійснювалися вчасно.

На видатки з обслуговування державного боргу розписом державного бюджету на січень - вересень 2012 року передбачено витрат коштів з єдиного казначейського рахунку в сумі 2 416,3 млн. грн., фактично видатки становили 2 157,0 млн. грн. (в т.ч. по внутрішньому - 629,2 млн. грн., зовнішньому - 1 527,8 млн. грн.), що на 259,3 млн. грн. менше та становить 89,3 відсотка розпису. У порівнянні з січнем - вереснем 2011 року видатки по обслуговуванню державного боргу зменшились на 70,9 млн. гривень.

На погашення державного боргу на січень - вересень 2012 року передбачено витрат бюджету в сумі 6 688,8 млн.грн., фактичнвитрати склали 6 208,7 млн. грн. (в т.ч. по внутрішньому - 1 714,0 млн. грн., зовнішньому - 4 494,7 млн. грн.), що на 480,1 млн. грн. менше та становить 92,8 відсотка до розпису у порівнянні з січнем - вереснем 2011 року витрати на погашення державного боргу зменшились на 3 524,9 млн. гривень.

Податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи державного бюджету зараховуються безпосередньо на єдиний казначейський рахунок Державного бюджету України і не можуть акумулюватися на рахунках органів стягнення.[16]

Отже на єдиний казначейський рахунок щодня надходять кошти від платників податків і обов’язкових платежів та кошти від діяльності державних установ, кошти від приватизації тощо; та здійснюються видатки на різні цілі та потреби; тобто на єдиному казначейському рахунку по суті відбувається формування і виконання державного бюджету за доходами і за видатками. За поточний рік прибуткова частина так, як і видаткова часто перевищувала заплановані показники. По багатьом статтям доходів надходження були перевиконані вже за три місяці до кінця року. Видатки з рахунку здійснюють вчасно і в повному обсязі, що свідчить про ефективність роботи єдиного казначейського рахунку.

3. Проблеми функціонування єдиного казначейського рахунку та шляхи їх вирішення

Впровадженням єдиного казначейського рахунку позитивно вплинуло на діяльність органів Державного казначейства України про що викладено в попередніх питаннях. Але разом з тим залишається чимало проблем, які потрібно вирішити. Саме вирішення проблем діяльності єдиного казначейського рахунку і є перспективним напрямком розвитку єдиного казначейського рахунку.

Однією з головних проблем діяльності рахунку є недосконалість системи рахунків для надходження доходів бюджету, а саме їх велика кількість.

Ще однією проблемою є складність процедури перерахування коштів платниками на єдиний казначейський рахунок про це викладено далі. Через це платники помиляються і перераховують кошти не на той рахунок.

Відповідно до Положення про єдиний казначейський рахунок, яке затверджено наказом Державного казначейства України від 26 червня 2002 р. N 122, єдиний казначейський рахунок - це рахунок, відкритий Державному казначейству України в Національному банку України для обліку коштів та здійснення розрахунків у Системі електронних платежів Національного банку України. На перший погляд все нормально - ніби мова йде про один рахунок в НБУ. Крім того в преамбулі Положення зазначено - що єдиний казначейський рахунок -основний рахунок держави для проведення фінансових операцій та ефективного управління коштами державного та місцевих бюджетів через систему електронних платежів Національного банку України. Основний - це точно один, не може бути декілька основних.

Але це зовсім не так - насправді Держказначейство, всупереч вимогам Бюджетного кодексу на підставі пункту 2.2 цього Положення відкриває тисячі рахунків.

“2.2. -В органах Державного казначейства, у свою чергу, відкрито:

рахунки для зарахування надходжень, передбачених законодавством України;

рахунки розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів;

рахунки підприємствам, установам, організаціям тощо за операціями, що не

відносяться до операцій з виконання бюджетів, але відповідно до вимог законодавства обслуговуються органами Державного казначейства. ”

Це однозначно протизаконно і створює безліч проблем при добровільній сплаті податків. Платники податків мусять шукати, питати про ці рахунки, ніби не держава створена для них, а вони для держави.

Крім того якщо проплата податків буде здійснена не на той рахунок - податкові органи вважають, що сплати податку взагалі не відбулося - про це йдеться в Наказі ДПАУ від 15.01.2002 р. № 25 Про затвердження податкового роз'яснення [щодо відповідальності платника податків за порушення термінів сплати сум податкових зобов'язань при перерахуванні платником коштів на рахунки, які відкрито не за місцем його реєстрації, неправильні коди бюджетної класифікації тощо].

Крім того відповідно до пункту 5.2 Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків і зборів (обов'язкових платежів), що надходять до бюджетів та до державних цільових фондів, яка затверджена наказом Головної державної податкової інспекції України від 12 травня 2004 р. N 37, для забезпечення контролю за повнотою та своєчасністю розрахунків платників за належними до бюджету платежами, органи державної податкової служби провадять оперативний облік платежів згідно з кодами бюджетної класифікації. Але коди бюджетної класифікації при сплаті податків наразі не застосовуються (хоча було і таке).Крім того пункт 5.3 цієї інструкції передбачає, що 5.3. Дані про надходження платежів до бюджету повинні бути відображені органом державної податкової служби в особових рахунках платників і у реєстрі надходжень та повернень у день отримання від органів Державного казначейства України (фінансових органів) відомостей про зарахування та повернення надміру сплачених платежів у вигляді електронного реєстру розрахункових документів. У разі виявлення у зазначеному реєстрі сум надходжень, структура яких не відповідає вимогам автоматичного обліку платежів до бюджету, ці дані у день отримання електронного реєстру розрахункових документів обліковуються в окремому особовому рахунку за спеціальним кодом та у реєстрі надходжень та повернень. Зазначені суми надходжень підлягають уточненню і обліку у відповідних особових рахунках платників не пізніше 5-ти днів від дня одержання копій розрахункових документів від органу Державного казначейства (фінансового органу). В оперативній звітності органу державної податкової служби не враховуються надміру сплачені платежі за зазначеними сумами надходжень за період їх уточнення.

Порядок передачі банками інформації про відкриття (закриття) власних кореспондентських рахунків, закриття та зміну рахунків клієнтів - платників податків і зборів (обов'язкових платежів) до органів державної податкової служби електронними засобами та заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету, який затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 1 липня 2002 р. N 301, передбачає, що поле Призначення платежу слід заповнювати таким чином:

поле N 1:

друкується службовий код (знак) * (ознака бюджетного платежу);

поле N 2:

друкується розділовий знак ; ;

друкується код виду сплати (формат ссс - тризначне число);

поле N 3:

друкується розділовий знак ; ;

у разі здійснення сплати за третіх осіб друкується ідентифікаційний код (номер) платника, за якого здійснюється така сплата, в іншому випадку проставляється знак пробілу:

а) ідентифікаційний код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);

б) номер за Державним реєстром фізичних осіб (ДРФО) (завжди має 10 цифр);

в) номер згідно з Тимчасовим реєстром ДПА (завжди має 9 цифр);

поле N 4:

друкується розділовий знак ; ;

друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі (за винятком інформації про надходження коштів від оренди державного майна).

Кількість знаків, ураховуючи зазначені вище поля і розділові знаки, обмежена довжиною поля Призначення платежу електронного розрахункового документа Системи електронних платежів НБУ, при цьому використання символу ; не допускається;

у разі сплати бюджетного платежу в іноземній валюті обов'язково вказується код класифікації доходів бюджету бюджетної класифікації.

У разі проведення повернення (відшкодування) або перерахування коштів з одного бюджетного рахунку на інший за висновками органів державної податкової служби поля N 5 та N 6 заповнюються таким чином:

поле N 5:

друкується розділовий знак ; ;

друкується дата реєстрації в ДПІ висновку, на підставі якого здійснюється

відшкодування (повернення, перерахування на інший бюджетний рахунок) коштів (формат

ДД.Мм.РРРР), платником податків поле N 5 не заповнюється;

поле N 6:

друкується розділовий знак ; ;

друкується номер реєстрації в ДПІ документа, на підставі якого здійснюється

відшкодування (повернення, перерахування на інший бюджетний рахунок) коштів,

платником податків поле N 6 не заповнюється.

У разі сплати коштів за оренду державного майна платник (орендар) в обов'язковому порядку в полі N 4 друкує реквізити таким чином: код доходів державного бюджету, код за ЄДРПОУ орендодавця, код за ЄДРПОУ орендаря - юридичної особи або номер за ДРФО орендаря - фізичної особи - підприємця, номер договору оренди, дата укладання договору оренди, код за ЄДРПОУ органу приватизації, вид орендної плати.

Реквізити відділяються один від одного символом * , дата зазначається у форматі ДД/Мм/РР , де ДД - день місяця, Мм - місяць року, РР - дві останні цифри року. Пропуск реквізитів не допускається. Код за ЄДРПОУ органу приватизації заповнюється згідно з переліком, затвердженим та оприлюдненим Фондом державного майна України. Код за ЄДРПОУ доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8, а номер за ДРФО завжди має 10 цифр.

поле N 7:

друкується розділовий знак ; ;

резервне поле.

Заповнюється платниками податків та/або органами Державного казначейства (державної податкової служби) у разі здійснення розрахунків згідно з окремими рішеннями Кабінету Міністрів України тощо. Зазвичай не заповнюється.

Ніякого коду бюджетної класифікації. Крім того і після 2008 року неправильний рахунок вважають несплатою податків. Такий висновок з боку державних органів може скерувати платника на приховування доходів і несплату їх до казни, що безпосередньо впливає на виконання державного бюджету за доходами.

Вирішення цієї проблеми це запровадження спрощення системи рахунків казначейства та спрощення процедури перерахування коштів на казначейські рахунки.[18]

Ще одна проблема розподіл функцій з виконання бюджету між Казначейством та Національним банком України і далі не є доцільним, оскільки проходження грошових коштів від конкретного платника податків, зборів, обов'язкових платежів до ОПЕРУ НБУ, де знаходиться єдиний казначейський рахунок, відкритий на ім'я Головного управління Державного казначейства, є довготривалим процесом. Адже посередниками в цих операціях стають уповноважені банки, які в Україні представлені комерційними установами. Як свідчить практика, останні дуже часто порушують норми бюджетної дисципліни. У банків виникає спокуса хоча б на день притримати бюджетні кошти. Маневрування повноваженнями та функціями не призводить до отримання бажаного ефекту в частині виконання державного бюджету. Тобто ситуація вимагає кардинальної зміни, у зв'язку з чим жорстко пов'язувати виконання державного бюджету в Україні з діяльністю комерційних банків не уявляється доцільним. Система виконання бюджету, в основі якої лежить взаємодія органів Державного казначейства з Центральним банком країни через мережу уповноважених комерційних банків, для України повинна бути докорінним чином змінена.[12]

Кінцевою метою подальшої трансформації казначейської системи виконання бюджетів повинно стати створення в її структурі установи банківського типу державної форми власності, і що безпосередньо виконувала б усі функції з обслуговування державного бюджету, зокрема касово-розрахункові. Припускається, що така пропозиція може бути негативно сприйнята Національним банком України і особливо Асоціацією українських банків.

Проходження бюджетних коштів через "джунглі" нашої банківської системи повинна бути змінена. Першим кроком на цьому шляху буде повне усунення комерційних банків від проведення операцій з бюджетними коштами. Цим повинна займатися уповноважена установа, яка буде працювати винятково в державних інтересах, мова йде про те, щоб передати функції обслуговування операцій з виконання бюджетів, які виконуються на сьогодні уповноваженими комерційними банками, до державної установи, яка мала б конкретну спеціалізацію і була підзвітна Національному банку України - в питаннях грошової політики та Державному казначейству і Міністерству фінансів Україні - в питаннях касового виконання державного бюджету. Такою установою, має стати Державний бюджетний банк України, назва якого відображає той перелік завдань, які б могли бути покладені на нього.

Говорячи про створення Державного бюджетного банку України, не можна обійти проблему проходження бюджетних коштів від платників податків, зборів, обов'язкових платежів, неподаткових платежів до отримувача - Державного казначейства, і навпаки, від органів Державного казначейства - до конкретних розпорядників бюджетних коштів. Тобто створення Державного бюджетного банку України обов'язково повинно супроводжуватися створенням мережі його касово-розрахункових відділень, що будуть знаходитися при територіальних органах Державного казначейства на місцях. Не так давно ідея створення останніх здавалася дуже складною та довготривалою у вирішенні, але за 3-4 роки вони все ж таки були створені і сьогодні успішно діють. Організація зазначених вище відділень при існуючих регіональних відділеннях Державного казначейства, на нашу думку, також не займе тривалого часу, а ефект від їх діяльності виправдає всі витрати з їх організації. Стосовно механізму переходу до виконання державного бюджету за участі Державного бюджетного банку України, то на сьогодні функції останнього, на нашу думку, доцільно тимчасово надати Державному ощадному банку України. Як банк загальнонаціонального масшгабу, він має 6986 банківських установ, які обслуговують клієнтів у всіх без винятку регіонах країни, багаторічний досвід роботи із широкою клієнтурою, достатньо сформований штат працівників (на сьогодні в ньому працюють понад 36 тисяч співробітників), необхідне матеріальне і інформаційне забезпечення, а отже, відповідає основним вимогам, які пред'являються до банківської установи, що здійснює касово-ро:зрахункові операцїї з коштами державного бюджету, Крім цього, такий крок вирішив би проблемне питання щодо необхідності формування статутного капіталу банку за рахунок коштів державного бюджету, адже форма власності такого банку-державна. [12]

Ще однією проблемою виконання бюджету в системі єдиного казначейського рахунку це матеріально-технічне і програмне переоснащення місцевих відділень державного казначейства України для більш ефективного і точного управління доходами і видатками та обміну інформацією між відділеннями та Головним управлінням казначейства України.[13]

Отже основні проблеми діяльності єдиного казначейського рахунку-це складність та велика кількість рахунків, складність процедури перерахування коштів на рахунки казначейства, також важливим залишається обслуговування казначейства комерційними банками, та матеріально-технічне і програмне переоснащення місцевих відділень державного казначейства України.

Чим швидше будуть вирішені ці проблеми тим швидше і якісніше казначейство буде виконувати свої функції і тим ефективнішим буде виконання державно бюджету.

ВИСНОВОК

Єдиний казначейський рахунок об'єднує кошти субрахунків, що відкриті в Державному казначействі України (центральний рівень), управлінням Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. У балансі Державного казначейства України відкритий відповідний єдиний казначейський рахунок.

Управлінням Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - територіальні управління Державного казначейства) рахунки у Національному банку не відкриті. Безпосереднім учасником СЕП НБУ є Державне казначейство України.

Для відображення операцій, проведених через СЕП НБУ протягом банківського дня, у СЕП НБУ Державному казначейству та територіальним управлінням Державного казначейства відкриті технічні рахунки.

У балансі Державного казначейства України відкриті відповідні субрахунки територіальних управлінь. Операції, проведені органами Державного казначейства через СЕП НБУ, відображаються на технічному рахунку Державного казначейства та на відповідних технічних рахунках територіальних управлінь, у балансі Державного казначейства - на відповідному єдиному казначейському рахунку та субрахунках територіальних управлінь. Державне казначейство України керує видатковими операціями територіальних управлінь, що проводяться через СЕП НБУ, за допомогою механізму встановлення ліміту технічного рахунку та ліміту початкових оборотів у СЕП НБУ.

Державне казначейство України формує щоденний оборотно-сальдовий баланс рахунків, що є підставою для отримання інформації щодо фактичної наявності коштів для прийняття управлінських рішень та проведення фінансових операцій.[14]

В органах Державного казначейства, у свою чергу, відкрито:

·      рахунки для зарахування надходжень, передбачених законодавством України;

·        рахунки розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів;

·        рахунки підприємствам, установам, організаціям тощо за операціями, що не відносяться до операцій з виконання бюджетів, але відповідно до вимог законодавства обслуговуються органами Державного казначейства.

Функціонування єдиного казначейського рахунку забезпечує:

·      можливість швидкої мобілізації коштів, які протягом дня надходять на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства, та використання їх для проведення бюджетних видатків і здійснення інших операцій, що не суперечать законодавству України;

·        надання інформації органам законодавчої та виконавчої влади за здійсненими на єдиному казначейському рахунку операціями;

·        оптимальні можливості для прийняття представниками законодавчої та виконавчої влади оперативних рішень щодо забезпечення ефективного використання коштів бюджетів.

Отже на єдиний казначейський рахунок щодня надходять кошти від платників податків і обов’язкових платежів та кошти від діяльності державних установ, кошти від приватизації тощо; та здійснюються видатки на різні цілі та потреби; тобто на єдиному казначейському рахунку по суті відбувається формування і виконання жержавного бюджету за доходами і за видатками.

Щоб прослідкувати за рухом коштів на єдиному казначейському рахунку достатнньо розглянути виконання державного бюджету на відповідний рік, або поглянути на щоденне вхідне та вихідне сальдо на єдиному казначейському рахунку, що формується і опубліковується щоденно на сайті казначейства.

Впровадженням єдиного казначейського рахунку позитивно вплинуло на діяльність органів Державного казначейства України про що викладено в попередніх питаннях. Але разом з тим залишається чимало проблем, які потрібно вирішити. Саме вирішення проблем діяльності єдиного казначейського рахунку і є перспективним напрямком розвитку єдиного казначейського рахунку.

Однією з головних проблем діяльності рахунку є недосконалість системи рахунків для надходження доходів бюджету, а саме їх велика кількість. Складність процедури перерахування коштів на рахунки казначейства, також важливим залишається обслуговування казначейства комерційними банками, та матеріально-технічне і програмне переоснащення місцевих відділень державного казначейства України. Ці проблеми необхідно вирішувати найближчим часом адже від ефективної діяльності єдиного казначейського рахунку і безпосередньо органів казначейства залежить здійснення бюджетної політики, яка безпосередньо впливає на добробут наших співвітчизників. Одже реформування єдиного казначейського рахунку є однією з першочергових завдань влади.

Використані джерела

1. „Казначейська система виконання бюджету”; Стоян В.І., Юрій С.І., Мац М.Й.; Тернопіль; В-во „Карт-бланш”;2011.; 590ст.

. „Історія казначейської справи”; Булгакова С. О.; Київ; КНТЕУ; 2010.; 136ст.

. „Казначейська система виконання бюджету”; Булгакова С.О., Єрмошенко Л.В., Сушко Н.І.; Київ; КНТЕУ;2011р.; 417ст.

. „Казначейська справа”; Петрашко П.Г., Чечуліна О.О., Александров В.Т.; Київ; АВТ; 2010р; 287ст.

.” Основи казначейської справи” ; Ред. Л. С. Тоболіч; Київ ;МАУП; Київ; 2010. -150 с.

. Бюджетний кодекс України; N 2542-III, 21.06.2011; Відомості Верховної Ради , 2011, N 37-38, ст. 189

. Фінанси України 2012 № 5.; Павлюк К.В.;”Казначейське обслуговування місцевих бюджетів”;С.68-75

. Фінанси України 2012 № 9; Стоян В.; Казначейська система виконання бюджетів; с.56-64

. Вісник Національного банку України №7 2011 с; Сивашенко Н.; Консолідація коштів держбюджету на рахунку Державного казначейства в НБУ;. 50-51

. ЗАКОН І ГРОШІ "ГК" - №13, березень 2011 р. Олександр КИРЕЄВ: „До кінця року бюджетні кошти переведуть на ЄКР”

. Економіка. Фінанси. Право 2011 № 3; Шуляк П.; Казначейство як система виконання бюджету України;с. 15-20

. Банківська справа. 2011 № 2 ; Єремейчук Р.; Вдосконалення діяльності державного казначейства: регіональний аспект;. 34-36

. Фінанси України. 2012 № 5; Павлюк К.В.;Казначейське обслуговування місцевих бюджетів; c.68-75

. Державного бюджету Вісник Української Академії державного управління при Президентові України. 2011 № 2; Михайлова С.; Шляхи вдосконалення казначейської системи виконання Державного бюджету ; с. 125-130

. Фінанси України 2012 № 11; Батура О.В.; Державне казначейство України: місце і роль у виконанні бюджету; с. 3-10

. Закону України „Про Державний бюджет України на 2011 рік”

17. Наказ Державного казначейства України від 26 червня 2002 року N 122 ” Про затвердження Положення про єдиний казначейський рахунок”(Зареєстровано в Міністерстві юстиції України18 липня 2002 р. за N 594/6882)

. www.marazm.org.ua ;Глава X XV I. Маразми Бюджетної Політики: (Замість Єдиного казначейського рахунку для сплати податків їх застосовують тисячі)

. www.dbu.com.ua

. www.ac-rada.gov.ua

. www.treasury.gov.ua

. www.kmu.gov.ua

Додаток 1

Видатки єдиного казначейського в 2009 - 2011 роках.

 

млн.грн.

 

Найменування показників 2009 рік (факт) 2010 рік (зі змінами) 2011 рік (проект)   Загальний фонд Спеціальний фонд Разом Загальний фонд Спеціальний фонд Разом Загальний фонд Спеціальний фонд Разом                        Загальнодержавні функції 9 065,3 568,4 9 633,7 12 887,7 513,5 13 401,2 15 059,5 676,5 15 736,0  Проведення виборів народних депутатів України 461,3 0,0 461,3 82,2 0,0 82,2 517,5 0,0 517,5  Обслуговування внутрішнього державного боргу 991,7 0,0 991,7 1 335,1  1 335,1 1 649,5 0,0 1 649,5  Обслуговування зовнішнього державного боргу 2 106,3 0,0 2 106,3 2 099,7  2 099,7 2 599,0 0,0 2 599,0  Оборона 4 643,3 1 542,4 6 185,7 5 150,0 980,6 6 130,7 5 575,0 1 389,6 6 964,5  Громадський порядок та безпека 6 072,9 1 631,6 7 704,6 8 377,4 1 466,6 9 844,0 10 041,2 1 686,3 11 727,5  Економічна діяльність 7 026,6 7 214,9 14 241,5 7 173,1 6 926,6 14 099,7 8 166,0 9 026,3 17 192,3  Сільське господарство, лісове господарство та мисливство 2 515,2 411,3 2 926,6 4 150,8 854,3 5 005,0 4 886,5 851,9 5 738,5  Паливно-енергетичний комплекс 3 533,9 930,0 4 463,9 1 799,5 2 144,5 3 943,9 1 885,1 2 362,1 4 247,2  Транспорт та зв'язок 84,7 5 313,5 5 398,2 93,0 3 286,9 3 379,9 86,2 4 892,7 4 978,9  Охорона навколишнього середовища 746,3 149,5 895,8 518,2 486,3 1 004,4 412,7 877,2 1 290,0  Житлово-комунальне господарство 106,2 0,4 106,6 87,8 0,4 88,2 40,7 50,5 91,2  Охорона здоров'я 2 761,7 673,2 3 434,9 2 726,1 519,2 3 245,3 3 198,6 735,2 3 933,9  Духовний та фізичний розвиток 908,2 96,3 1 004,4 1 203,6 93,7 1 297,3 1 218,3 265,5 1 483,8  Освіта 4 278,6 2 918,7 7 197,3 6 374,9 3 612,5 9 987,4 7 671,0 4 173,6 11 844,6  Дошкільна освіта 10,5 4,0 14,5 15,5 3,7 19,3 73,3 4,3 77,6  Загальна середня освіта 47,5 3,4 50,9 56,7 7,6 64,3 70,2 93,8 164,0  Професійно-технічна освіта 942,0 147,3 1 089,3 1 483,7 176,1 1 659,7 1 753,6 230,7 1 984,4  Вища освіта 2 771,2 2 651,0 5 422,2 4 112,3 3 317,6 7 429,9 5 061,8 3 691,6 8 753,4  Позашкільна освіта 71,9 4,8 76,7 75,4 6,6 82,0 68,0 32,2 100,2  Соціальний захист та соціальне забезпечення 9 320,2 2 837,2 12 157,5 23 831,2 4 612,5 28 443,7 29 065,6 4 159,0 33 224,5  Соціальний захист пенсіонерів 5 958,9 2 589,7 8 548,6 20 060,3 3 957,1 24 017,5 24 245,1 3 469,9 27 715,0  Соціальний захист ветеранів війни та праці 160,9 0,0 160,9 429,9 0,0 429,9 392,7 0,0 392,7  Соціальний захист сім’ї, дітей та молоді 75,9 1,3 77,2 322,2 0,0 322,2 1 176,4 0,0 1 176,4  Допомога у вирішенні житлового питання 557,6 54,3 611,9 580,7 231,6 812,3 578,1 278,1 856,2  Соціальний захист інших категорій населення 2 214,6 4,4 2 219,0 2 101,4 4,7 2 106,1 2 324,3 0,0 2 324,3  Всього 44 929,4 17 632,6 62 561,9 68 330,1 19 211,8 87 541,9 80 448,6 23 039,8 103 488,4  Міжбюджетні трансферти 16 647,2 172,1  20 171,3 6 467,6 26 638,9 22 807,9 1 147,5 23 955,4  Разом (із міжбюджетними трансфертами) 61 576,6 17 804,7 62 561,9 88 501,5 25 679,4 114 180,9 103 256,5 24 187,3 127 443,8 

www.treasury.gov.ua <http://www.treasury.gov.ua/>

Додаток 2

Середньоденне вихідне сальдо на ЄКР в 2007-2010 роках.

Дата/Місяць 2007 рік 

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Середнє по даті

1

973

1 893

1 163

764

619

1 015

610

1 188

1 485

669

909

1 002

1 024

2

973

1 893

1 163

743

619

1 015

623

998

1 526

514

909

1 017

999

3

973

1 893

1 163

698

619

992

515

998

1 320

451

909

945

956

4

1 068

1 884

1 143

642

619

936

436

998

1 128

434

953

705

912

5

1 068

1 710

1 127

651

619

840

408

973

963

434

926

633

862

6

1 068

1 600

942

651

619

825

408

997

717

434

704

653

801

7

1 068

1 607

968

651

726

837

408

973

717

491

738

653

820

8

994

1 553

968

675

811

837

397

955

717

526

793

653

823

9

954

1 553

968

664

811

837

356

1 024

597

496

793

1 180

853

10

916

1 553

1 037

647

927

777

427

1 024

447

534

793

1 186

856

11

973

1 598

1 059

674

966

660

791

1 024

320

527

726

1 508

902

12

973

1 625

1 140

705

966

581

918

976

338

527

815

1 476

920

13

973

1 627

1 097

705

942

582

918

1 072

388

527

619

1 747

933

14

1 044

1 619

1 060

705

921

600

918

1 084

388

571

484

1 747

928

15

1 121

1 876

1 060

736

932

600

973

1 140

388

577

561

976

16

1 198

1 876

1 060

680

955

600

987

1 202

409

496

561

1 794

985

17

1 289

1 876

1 086

638

1 023

658

995

1 202

451

460

561

1 788

1 002

18

1 698

1 848

1 181

694

1 023

578

1 096

1 202

577

667

703

1 914

1 098

19

1 698

1 983

1 214

987

1 023

806

1 455

1 502

690

667

1 007

2 026

1 255

20

1 698

1 960

1 139

987

1 266

893

1 455

1 550

782

667

926

2 203

1 294

21

1 988

1 824

1 044

987

1 248

857

1 455

1 387

782

772

877

2 203

1 285

22

2 059

1 683

1 044

1 125

1 206

857

1 456

1 439

782

752

844

2 203

1 288

23

2 019

1 683

1 044

1 096

1 216

857

1 480

1 439

674

717

844

2 101

1 264

24

1 956

1 683

967

1 059

1 180

857

1 385

1 439

615

758

844

1 998

1 229

25

1 871

1 579

974

935

1 180

755

1 252

1 439

514

740

769

1 685

1 141

26

1 871

1 524

910

809

1 180

511

1 222

1 439

605

740

785

1 292

1 074

27

1 871

1 276

849

809

1 083

587

1 222

1 139

634

740

780

905

991

28

1 876

1 167

814

809

1 134

587

1 222

1 220

634

867

832

837

1 000

29

1 912


814

611

1 032

587

1 255

1 348

634

892

1 002

948

1 003

30

1 933


814

619

1 007

587

1 269

1 485

752

1 026

1 002

925

1 038

31

1 924




1 015


1 264

1 485


995


925

1 268

Середнє по місяцю

1 419

1 694

1 034

772

951

750

954

1 205

699

634

799

1 374

1 021

Дата/Місяць 2008 рік

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Середнє по даті

1

925

2 269

2 293

2 556

2 305

3 184

2 583

2 697

4 249

4 287

4 190

5 149

3 057

2

925

2 269

2 293

2 422

2 305

3 206

2 322

2 697

4 273

4 159

4 190

4 883

2 995

3

1 082

2 335

2 669

2 378

2 305

2 989

2 147

2 697

4 162

4 045

4 252

4 827

2 991

4

1 127

2 170

2 507

2 385

2 305

2 844

2 062

2 739

4 115

4 045

4 082

4 650

2 919

5

1 127

2 196

2 494

2 385

2 326

2 768

2 062

2 695

4 030

4 045

4 086

4 545

2 897

6

1 127

2 203

2 336

2 385

2 279

2 786

2 062

2 660

4 030

4 024

4 203

4 545

2 887

7

1 127

2 182

2 396

2 376

2 369

2 786

2 053

2 737

4 030

4 032

4 268

4 545

2 909

8

1 199

2 182

2 396

2 437

2 486

2 786

2 894

4 128

4 049

4 268

4 509

2 948

9

1 241

2 182

2 396

2 362

2 486

2 847

2 064

2 894

4 143

4 057

4 268

4 369

2 942

10

1 447

2 376

2 396

2 383

2 486

2 837

2 066

2 894

4 167

4 102

4 418

4 270

2 987

11

1 447

2 386

2 621

2 402

2 486

2 854

2 086

2 919

4 209

4 102

4 460

4 040

3 001

12

1 447

2 404

2 588

2 402

2 613

2 722

2 086

2 962

4 211

4 102

4 459

3 709

2 975

13

1 462

2 310

2 553

2 402

2 650

2 655

2 086

3 003

4 211

4 109

4 378

3 709

2 961

14

1 531

2 346

2 519

2 469

2 663

2 655

2 149

3 103

4 211

4 171

4 385

3 709

2 993

15

1 668

2 346

2 519

2 403

2 589

2 655

2 170

3 451

4 238

4 194

4 385

3 714

3 028

16

1 734

2 346

2 519

2 356

2 671

2 655

2 237

3 451

4 185

4 072

4 385

3 485

3 008

17

1 928

2 425

2 567

2 303

2 671

2 680

2 246

3 451

4 154

4 004

4 537

3 346

3 026

18

1 928

2 321

2 686

2 353

2 671

2 633

2 275

3 804

4 115

4 004

4 773

3 332

3 075

19

1 928

2 370

2 689

2 353

3 138

2 650

2 275

4 101

4 104

4 004

5 244

3 291

3 179

20

2 183

2 395

2 716

2 353

3 325

2 611

2 275

4 072

4 104

4 091

5 156

3 291

3 214

21

2 241

2 205

2 643

2 334

3 287

2 611

2 295

4 040

4 104

4 067

5 090

3 291

3 184

22

2 303

2 205

2 643

2 336

3 263

2 611

2 210

4 040

4 164

4 129

5 090

3 342

3 195

23

2 320

2 205

2 643

2 298

3 202

2 767

2 385

4 040

4 229

4 071

5 090

3 161

3 201

24

2 296

2 287

2 653

2 303

3 202

2 648

2 415

4 040

4 221

4 047

5 152

2 830

3 175

25

2 296

2 010

2 488

2 258

3 202

2 606

2 393

4 040

4 131

4 047

5 030

2 332

3 069

26

2 296

2 138

2 463

2 258

3 281

2 510

2 393

4 285

4 156

4 047

5 012

1 861

3 058

27

2 227

2 155

2 481

2 258

3 324

2 500

2 393

4 216

4 156

4 100

5 017

1 861

3 058

28

2 232

2 293

2 517

2 258

3 233

2 500

2 486

4 060

4 156

4 221

4 914

1 861

3 061

29

2 297


2 517

2 375

3 034

2 500

2 585

3 945

4 353

4 341

4 914

1 959

3 166

30

2 307


2 517

2 305

3 184

2 500

2 685

3 945

4 217

4 310

4 914

2 550

3 221

31

2 269


2 572


3 184


2 646

3 945


4 190


2 550

3 051

Середнє по місяцю

1 731

2 268

2 525

2 362

2 791

2 719

2 266

3 436

4 165

4 106

4 620

3 533

3 045

Дата/Місяць 2009 рік

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Середнє по даті

1

4 541

5 939

5 555

4 749

5 846

9 401

13 194

15 271

11 562

8 859

7 805

7 939

2

2 550

4 551

5 718

5 205

4 749

5 522

9 401

13 238

14 844

11 562

8 692

6 504

7 711

3

2 550

4 312

5 503

5 205

4 749

6 049

9 401

13 063

14 597

11 562

7 154

6 168

7 526

4

2 550

4 211

5 276

5 205

4 749

6 966

9 107

13 190

14 597

11 171

6 930

6 168

7 510

5

2 550

4 179

5 228

5 130

4 837

6 966

8 954

13 028

14 597

10 971

6 829

6 168

7 453

6

2 735

4 849

5 228

5 020

4 843

6 966

8 930

12 853

14 423

10 766

6 829

6 128

7 464

7

2 735

4 849

5 228

5 052

4 789

6 980

8 893

12 853

14 377

10 602

6 829

5 984

7 431

8

2 891

4 849

5 228

4 951

4 789

6 958

8 803

12 853

14 379

10 602

7 757

5 802

7 488

9

2 960

4 876

5 306

4 928

4 789

7 020

11 927

12 890

14 355

10 602

7 616

5 737

7 751

10

2 994

4 965

5 377

4 928

4 789

7 003

11 927

12 929

14 369

10 602

7 709

5 404

7 750

11

2 994

5 029

5 334

4 928

4 893

6 891

11 927

12 878

14 369

10 630

7 753

5 404

7 752

12

3 150

4 965

5 321

4 928

5 050

6 891

12 009

12 886

14 369

10 524

7 769

5 404

7 772

13

3 276

4 903

5 321

4 962

4 990

6 891

11 749

12 886

14 541

10 489

7 769

5 374

7 763

14

3 454

4 903

5 321

5 012

4 821

10 795

11 272

12 886

14 521

10 097

7 769

5 232

8 007

15

3 664

4 903

5 377

5 014

4 821

9 285

11 180

12 831

14 508

10 104

7 890

5 381

7 913

16

3 794

5 045

5 314

4 984

4 821

9 103

11 486

13 146

14 414

10 104

8 088

5 264

7 964

17

3 794

5 159

5 306

4 984

5 043

8 947

11 486

13 307

14 367

10 104

8 436

5 272

8 017

18

3 794

5 302

5 174

4 984

5 205

8 868

11 486

13 622

14 367

10 135

8 658

5 272

8 072

19

3 967

5 602

5 166

5 055

5 713

8 868

11 662

13 856

14 367

10 028

9 153

5 272

8 226

20

4 154

5 559

5 166

5 067

5 806

8 868

11 725

13 869

13 372

10 025

9 153

5 548

8 193

21

4 307

5 559

5 166

5 074

5 749

9 134

11 749

15 147

13 352

9 888

9 153

5 624

8 325

22

4 374

5 559

5 169

5 081

5 749

9 107

11 717

15 147

13 247

9 810

9 527

5 741

8 352

23

4 442

5 615

5 177

5 071

5 749

9 329

12 466

15 147

13 250

9 810

9 460

5 537

8 421

24

4 442

5 657

5 332

5 071

5 847

9 516

12 466

15 147

13 245

9 810

9 383

5 372

8 441

25

4 442

5 584

5 237

5 071

5 776

9 426

12 466

15 141

13 245

9 738

9 140

5 372

8 387

26

4 376

5 393

5 007

5 772

9 426

12 508

15 120

13 245

9 800

9 081

5 372

8 394

27

4 408

5 756

5 393

5 025

5 777

9 426

12 724

15 377

13 313

9 789

9 081

5 388

8 455

28

4 502

5 756

5 393

5 038

5 574

9 426

12 650

15 377

13 253

9 822

9 081

5 406

8 440

29

4 678

5 756

5 449

4 845

5 574

9 453

12 686

15 377

13 148

9 603

8 938

5 095

8 383

30

4 657


5 591

4 749

5 574

9 652

13 194

15 564

12 883

9 603

8 703

5 270

8 676

31

4 541


5 652


5 574


13 194

15 242


9 603


4 950

8 394

Середнє по місяцю

3 696

5 160

5 315

5 013

5 249

8 365

11 439

13 918

13 967

10 220

8 273

5 521

8 005

Дата/Місяць 2010 рік

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

Середнє по даті

1

4 950

5 706

4 831

6 543

5 342

7 038

5 007

7 066

9 611

8 267

6 539

26 778

8 140

2

4 950

6 748

4 907

6 543

5 342

6 052

5 007

6 747

8 956

8 267

5 944

25 916

7 948

3

4 950

5 402

4 599

6 543

5 342

5 648

5 007

6 384

8 956

7 913

5 799

25 916

7 705

4

4 950

5 186

4 130

6 569

5 048

5 648

4 592

6 331

8 956

7 761

5 405

25 916

7 541

5

3 749

5 186

4 125

5 265

4 133

5 648

4 229

6 331

8 876

6 889

5 405

25 266

7 092

6

3 262

5 186

4 125

5 539

4 097

5 494

4 323

6 331

8 136

6 863

5 405

23 993

6 896

7

3 262

5 249

4 125

4 963

4 097

5 279

4 260

6 331

8 073

6 788

4 897

23 838

6 763

8

3 262

5 295

4 125

4 474

4 097

5 171

4 377

6 029

7 558

6 788

5 016

23 875

6 672

9

3 262

5 407

4 062

4 474

4 097

5 104

4 377

5 974

7 586

6 788

5 116

23 234

6 623

10

3 057

5 659

4 288

4 474

4 230

4 902

4 377

5 733

7 586

6 889

5 058

23 234

6 624

11

3 076

5 363

4 420

4 661

4 094

4 902

4 436

5 842

7 586

6 397

5 108

23 234

6 593

12

3 094

5 363

4 420

4 760

4 351

4 902

4 669

6 031

7 889

6 364

5 108

22 735

6 641

13

3 265

5 363

4 420

5 629

4 123

4 935

4 799

6 031

7 700

6 763

5 108

22 626

6 730

14

3 437

5 505

4 596

4 959

4 123

4 899

4 730

6 031

7 835

6 718

5 349

22 609

6 732

15

3 437

5 564

4 703

4 854

4 123

4 911

4 994

6 453

7 952

6 718

5 590

22 296

6 800

16

3 437

5 517

4 741

4 854

4 300

4 645

4 994

6 791

7 934

6 718

5 666

21 681

6 773

17

3 688

5 713

4 755

4 854

4 620

4 554

4 994

7 229

7 934

6 635

6 105

21 681

6 897

18

3 881

6 161

4 818

5 031

5 337

4 554

5 147

8 056

6 619

6 861

21 681

7 173

19

4 543

6 161

4 818

5 065

5 880

4 554

5 361

8 880

8 022

6 652

6 861

21 657

7 371

20

4 917

6 161

4 818

7 330

6 403

4 554

5 324

8 880

7 925

6 758

6 861

21 508

7 620

21

5 220

6 407

5 265

5 000

6 403

4 410

5 459

8 880

8 048

6 831

7 519

21 443

7 574

22

5 220

6 538

5 641

5 175

6 403

4 483

5 611

9 231

8 264

6 831

8 172

20 941

7 709

23

5 220

6 423

5 727

5 175

6 746

4 724

5 611

9 450

8 367

6 831

8 221

20 120

7 718

24

5 535

6 462

5 713

5 175

6 941

4 871

5 611

9 450

8 367

7 210

8 879

20 120

7 861

25

5 504

6 405

5 732

5 655

6 928

5 033

6 051

9 676

8 367

6 949

31 997

20 120

9 868

26

5 716

6 405

5 732

5 830

7 124

5 033

6 329

9 864

8 546

7 192

31 997

19 425

9 933

27

5 886

6 405

5 732

5 624

7 390

5 033

7 015

9 864

8 622

7 261

31 997

17 551

9 865

28

6 206

6 957

6 072

5 625

7 390

5 033

7 461

9 864

8 797

7 829

32 283

16 826

10 029

29

6 206


6 351

5 342

7 390

5 033

7 797

10 171

8 322

7 829

32 287

17 176

10 355

30

6 206


6 895

5 342

7 787

5 033

7 797

10 979

8 267

7 829

27 350

17 015

10 045

31

6 750


6 866


7 685


7 797

10 270


7 148



7 753

Середнє по місяцю

4 519

5 853

5 018

5 378

5 528

5 069

5 405

7 780

8 232

7 074

11 130

22 014

7 730

www.treasury.gov.ua <http://www.treasury.gov.ua/>

Похожие работы на - Єдиний казначейський рахунок та перспективи його розвитку

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!