Аналіз фактичних і статистичних даних по Дніпропетровській області щодо надходження іноземних інвестицій за останні три роки

  • Вид работы:
    Контрольная работа
  • Предмет:
    Финансы, деньги, кредит
  • Язык:
    Украинский
    ,
    Формат файла:
    MS Word
    8,15 Кб
  • Опубликовано:
    2013-04-02
Вы можете узнать стоимость помощи в написании студенческой работы.
Помощь в написании работы, которую точно примут!

Аналіз фактичних і статистичних даних по Дніпропетровській області щодо надходження іноземних інвестицій за останні три роки

Міністерство ОСВІТИ НАУКИ СІМЇ МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА фінансів підприємств та банківської справи









Індивідуальне завдання

З дисципліни: Інвестування

Тема роботи: «Аналіз фактичних і статистичних даних по Дніпропетровській області щодо надходження іноземних інвестицій за останні три роки»


Виконав:

студент групи ФК-09-2

Олексієнка А.О.


Дніпропетровськ - 2012

ЗМІСТ

ВСТУП

ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АНАЛІЗ ДАНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ПО ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЩОДО НАДХОДЖЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Інвестиційна політика є складовою частиною економічної політики держави і повинна бути спрямована на створення оптимальних умов для активізації інвестиційного потенціалу.

Основними напрямами інвестиційної діяльності є: створення привабливих умов для роботи іноземних інвесторів; збільшення прибутковості та мінімізація ризику в інтересах стабільного економічного і соціального розвитку; підвищення життєвого рівня населення. Основні фактори привабливості залучення іноземних інвестицій: рівень економічного розвитку; обсяги зовнішньоекономічної діяльності; людські ресурси; рівень розвитку банківського сектора, а також ступінь впливу місцевих органів влади на проблеми, повязані із залученням іноземних інвестицій в економіку регіону.


Категорія «інвестиційна привабливість регіону» в літературі визначається як відповідність регіону основним цілям інвесторів, що полягають у прибутковості, безризиковості та ліквідності інвестицій. Під факторами інвестиційної привабливості регіону вчені розуміють процеси, явища, дії, переважно об'єктивного характеру, що впливають на інвестиційну привабливість регіону і визначають його територіальні особливості. Це, наприклад, вигідність економіко-географічного положення регіону, його природноресурсний, трудовий, науково-технічний потенціали, рівень розвитку інфраструктури, характеристики споживчого ринку тощо.

Дніпропетровська область є одним з найбільш економічно розвинених регіонів України. У 2010 році обсяг промислового виробництва в регіоні виріс на 16%. У 2011 році - ще додатково на 5%. 2012 рік область почала зі зростанням промислового виробництва майже в 10% за січень.

Обсяг залучених прямих іноземних інвестицій в економіку області на сьогодні перевищив 8 млрд доларів США. За цим показником Дніпропетровщина є національним лідером. Кожен шостий долар, вкладений іноземними інвесторами в Україну, працює сьогодні в Дніпропетровській області. Тільки за 2010-2011 роки в умовах світової кризи в економіку області залучено більше 1 млрд доларів США. Надра Дніпропетровської області є основою промисловості Україні. В регіоні зосереджено понад 50% від загального обсягу корисних копалин країни. Дніпропетровщина - це 100% загальнонаціональних запасів марганцевої і 90% залізної руди, а також майже половина всіх розвіданих запасів вугілля.

Перспективи залучення іноземних інвестицій - багатонадійні, оскільки є відсутньою жорстка конкуренція з боку національних підприємців, наявна кваліфікована та дешева робоча сила, достатньо ємний ринок сировини та великий ринок споживання. Високий відсоток прибутку в країнах зі зрілою ринковою економікою у порівнянні з Україною також характеризує вітчизняну економіку як привабливу для іноземного інвестора.

Для подальшого успішного залучення іноземних інвестицій в економіку області іі діяльність повинна бути спрямована на:

підвищення інвестиційної привабливості Дніпропетровської області;

розширення поінформованості іноземних інвесторів щодо можливостей вкладення коштів у привабливі галузі економіки регіону (машинобудування, гірничо-металургійний комплекс, аграрний сектор, харчову промисловість);

здійснення заходів, спрямованих на збільшення надходжень іноземного капіталу в підприємства області;

здійснення постійного моніторингу та аналізу інвестиційної діяльності в регіоні;

підвищення обізнаності міжнародних ділових кіл про соціально-економічний потенціал та інвестиційні можливості підприємств регіону з визначенням пріоритетних заходів, спрямованих на досягнення цієї мети;

координацію діяльності органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій області щодо підвищення рівня економічного розвитку і поширення інформації про інвестиційний імідж Дніпропетровського регіону у світі.

Збільшення обсягів іноземних інвестицій сьогодні - це зростання доходів населення в майбутньому. Сприяючи їх залученню, можна в перспективі розраховувати на збільшення робочих місць, підвищення рівня заробітної плати та отримання надійних соціальних гарантій. Аналіз інвестиційної привабливості Дніпропетровської області дозволяє прогнозувати ріст залучення значних обсягів інвестування, а значить стабілізацію економічного та соціального стану області.

АНАЛІЗ ДАНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ПО ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЩОДО НАДХОДЖЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

Обсяг іноземних інвестицій у Дніпропетровську область станом на жовтень 2011 р. перевищує 8 млрд дол. Про це губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул повідомив під час колегії облдержадміністрації, підводячи підсумки соціально-економічного розвитку регіону за 2011 рік, передає прес-служба Дніпропетровської облдержадміністрації.

"Усі ключові показники соціально-економічного розвитку області за 10 місяців перевиконано. Дніпропетровщина впевнено посідає першість серед регіонів України з залучення прямих іноземних інвестицій в економіку області - у жовтні їх обсяг перевищив 8 млрд доларів. Довіра інвестора - це за європейськими стандартами державного управління головний маркер успішності діяльності влади і головна передумова для стійкого економічного зростання та покращення добробуту громадян. Знаково, що відчутне зростання відбувається в рамках кластерів розвитку сільського господарства й будівництва, а також в таких галузях з високою доданою вартістю, як машинобудування та легка промисловість", - сказав Вілкул.

Обсяги промислового виробництва в області у січні-жовтні зросли на 5,9%. Найбільше зростання в машинобудуванні - на 30%, легкій промисловості - на 21,2%, випуску неметалевої мінеральної продукції - на 17,7%, обробці деревини - на 17,4%, виробництві харчових продуктів - на 7,3%. Обсяги надходжень податків та зборів до зведеного бюджету області за 10 місяців цього року зросли в 1,4 рази, експорт товарів за 9 місяців - на 34,5%.

В економіку України іноземними інвесторами за 9 місяців 2011 р. направлено 4 млрд 742,1 млн. дол.прямих інвестицій (акціонерного капіталу) <#"justify">Про це заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Григорій Семчук заявив на засіданні колегії Дніпропетровської облдержадміністрації, присвяченій підбиттю підсумків за 2011 рік.

«За 11 місяців 2011 року в економіку регіону надходження прямих іноземних інвестицій збільшилося на 7,5%, порівняно з 2010 роком. У розрахунку на одну людину - це $ 2,4 тис., у порівнянні з України, де $ 1,06 тис.. Це в два рази більше, ніж по всій Україні ... Ви в своєму регіоні створюєте всі умови і тому до вас йде інвестор », - зазначив заступник міністра.

ВИСНОВКИ

іноземний інвестиція дніпропетровська область

Станом на 01.07.2012 обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку області склав 8220,5 млн дол. США, що становить 100,1% до їх обсягів на початок 2012 року.

Питома вага області в загальнодержавних обсягах складає 15,7%.

На одного мешканця області обсяг іноземних інвестицій становить
2472,3 дол. США, що у 2,2 рази більше загальнодержавного показника (по Україні - 1151,6 дол. США).
Інвестиції надійшли з 61 країн світу майже у 1000 підприємств та організацій 12 міст та 17 сільських районів.

Найбільші обсяги іноземних інвестицій вкладено у промисловість - 75,8%, операції з нерухомістю - 9,3%, фінансову діяльність - 6,3%, торгівлю - 5,6% та в інші галузі.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Офіційний веб-сайт Дніпропетровської обласної державної адміністріції [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http:// www.adm.dp.ua /OBLADM/Obldp.nsf/%28docweb%29/5071E152F267CE6DC22579C8002D6919?OpenDocument

2. Програма залучення іноземних інвестицій у Дніпропетровську область на 2004 - 2010 роки [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.regional.dp.ua/europa/europa241002ukr.nsf/%28Nav2%29/F47E453FA2B0106FC22574330033CEB9?OpenDocument

. Програм а формування позитивного міжнародного імі джу та розвитку міжнародних звязків Дніпропетровської області на 2011 - 2015 роки [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http:// www.oblrada.dp.ua/official-records/decisions/20/541

4. Урядовий портал [Електронний ресурс]. - Режим доступу: <http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article;jsessionid=D4894A61F95F8AF066CDC0ED354326D8?art_id=245060122&cat_id=244277216>

5. http://www.rbc.ua/ukr/newsline/show/obem-inostrannyh-investitsiy-v-dnepropetrovskuyu-obl-po-24112011114100

. http://www.potencial.org.ua/view/news/u-dnipropetrovskiy-oblasti-kilkist-investitsiy-na-odnu-lyudinu-v-dva-razi-bilshe-nig-v-tsilomu-po-ukraini.html

Похожие работы на - Аналіз фактичних і статистичних даних по Дніпропетровській області щодо надходження іноземних інвестицій за останні три роки

 

Не нашли материал для своей работы?
Поможем написать уникальную работу
Без плагиата!